bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in


'

Bästa böckerna

Detta är en lista på de 300 böckerna med högst betyg
Titel Författare Betyg
1 Nattens furste  Rice, Anne  4,7 (19)
Han är ung, han är djärv, han älskar utmaningar...
Som ung adelsman har Lestat trotsat familjen för sitt livs dröm - att bli skådespelare och lägga den glittrande parispubliken för sina fötter.

Det är 1700-tal, före revolutionen, och Paris är ännu hela världens huvudstad. När Lestat kommer hit är han helt förtrollad. Musiken, teatern, kvinnorna, vinet... Dagar som tycks glöda av liv, kvällar som syndfulla förebud om nattens hemligheter - allt är hänförande!
Och det som nu händer passar honom som handen i handsken. Efter en kort, glimrande karriär vid teatern kommer han att träda in i en värld som överträffar varje levande människas fantasi. Ett liv om natten - svart som sammet, rött som blod, en vampyrs vackra och fasansfulla tillvaro...
2 Harry Potter and the Deathly Hallows  Rowling, J.K  4,7 (69)
'His hand closed automatically around the fake Horcrux, but in spite of everything, in spite of the dark and twisting path he saw stretching ahead for himself, in spite of the final meeting with Voldemort he knew must come, whether in a month, in a year, or in ten, he felt his heart lift at the thought that there was still one last golden day of peace left to enjoy with Ron and Hermione.' With these words ''Harry Potter and the Half-Blood Prince'' draws to a close. And here, in this seventh and final book, Harry discovers what fate truly has in store for him as he inexorably makes his way to that final meeting with Voldemort. In this thrilling climax to the phenomenally bestselling series, J.K. Rowling will reveal all to her eagerly waiting readers.
3 Främlingen  Frei, Max  4,6 (22)
Max Frei är en drömmare och klassisk loser. Tills han i en dröm blir bekant med sir Juffin Hully, ärevördigaste föreståndaren för Hemliga spaningsstyrkans mindre rotel i Förenta kejsardömets huvudstad Echo, som erbjuder honom tjänsten som sin nattlige ställföreträdare. Max vänder på existensens stek och gör drömvärlden till sin verklighet. På rekordtid blir han den fruktade sir Max, dödsmantelns bärare. Tillsammans med sina kolleger löser han det ena makabra fallet efter det andra av magiska lagbrott. Däremellan håller man hov på stamhaket Frossarn Bunba, med varma patéer, bakelser, exklusiva viner och ofantliga mängder av den älskade nationaldrycken kamra…

Max Frei skriver lika excentriskt och charmerande som han lever och har fängslat de ryska läsarna i snart femton år. Tonen är inte olik Bulgakovs kultbok Mästaren och Margarita, eller Alice i Underlandet. I somras började Orion ge ut hans fem böcker i Storbritannien och USA – nu är det svenskarnas tur att stifta bekantskap med den oförliknelige Max Frei.

»Freis humor lyser igenom i vartenda ord och väcker Echo till liv i en lysande kombination av 1800-talets Wien och ljuvligt futuristisk steampunk. Det är oemotståndlig läsning. Han är smart, vitsig och rolig; en vardagshjälte som alla kan identifiera sig med.«
Bookslut

Främlingen är första delen av Echos labyrinter, en serie fantasydeckare från Ryssland, fylld av spänning och skruvad humor, signerat Max Frei. Den har sålts i över en miljon exemplar i hemlandet och finns översatt till bland annat tyska, spanska och engelska.
4 Harry Potter och Dödsrelikerna  Rowling, J.K  4,6 (104)
Eftersom titeln Harry Potter and the Deathly Hallows är väldigt svåröversatt, speciellt om man inte har manus, så valde J. K. Rowling att ge alla utlänska förlag en alternativ titel att översätta. Titeln som gavs var Harry Potter and the Relics of Death, vilket enkelt översätts till Harry Potter och dödsrelikerna!

2007 är det tio år sedan Harry Potter och de vises sten publicerades och fenomenet Harry Potter för första gången såg dagens ljus. Böckerna om Harry Potter har hittills sålt i drygt 2 miljoner exemplar i Sverige. Världen över har Harry Potter-böckerna sålt över 325 miljoner exemplar och finns översatt till 64 språk.
5 Nybyggarna  Moberg, Vilhelm  4,6 (34)
I Minnesota slog sig nybyggarna ned. I denna vildmark röjer Karl Oskar ny jord, föder Kristina hans barn. Jorden är bördig, kornet bär tiofalt, de får vitt bröd på bordet och kan breda plats åt de första husdjuren. Men vintrarna är hårda, barnen hotas av ormar och vilda djur, det händer att indianerna gör påhälsning.

En dag hörs yxhugg i skogen. De har fått grannar. Nya svenskfamiljer flyttar till Ki-Chi-Saga, en församling bildas, man får en lärare för barnen. Och i Stillwater har Ulrika i Västergöhl blivit fin prästfru och bär hatt varje dag.

I gamla världen har krig blossat upp, i Amerika diskuteras negerslaveriet, ett krig hotar också här. Men livet vi Ki-Chi-Saga går sin stilla gång, i väntan på de brev som är årets stora händelse och fest: breven från Sverige och brevet från Robert, Karl Oskars yngre bror som följde The California Trail och nu söker guldet och lyckan långt västerut.
6 Den som vandrar om natten  Fredriksson, Marianne  4,6 (17)
Marianne Fredrikssons bok är på samma gång en spännande berättelse om romaren Marcus och kaldéern Anjalis - och en storslagen vision om den sökande människan; en berättelse som växer ut över tid och rum till en händelsemättad saga med den stora mytens allmängiltighet. Det handlar om ondskans livskraft i en värld utan medkänsla och om kärlekens makt och helande förmåga.
Denna stora, oerhört händelsemättade och fantasifulla roman kommer att lämna bestående minnen och väcka betydelsefulla tankar hos varje läsare. Huvudpersonernas livsöden är insatta i en universell helhet, där den mycket träffsäkert skildrade romernska tiden och de lockande, solmättade, larmande, doftande färg- och folkrika antika miljöerna i Rom, Aten och Jerusalem tillför handlingen äkthet ich understryker berättelsens närhet till myten.
7 Trollvinter  Jansson, Tove  4,6 (17)
Mumintrollet vaknar ur sitt ide i januari och kan inte somna om. Han är det första troll som någonsin har fått uppleva den främmande iskalla värld som kallas vinter.
8 Sagan Om Klanen Otori  Hearn, Lian  4,6 (36)
Den medeltida japanska bergsbyn anfalls av våldsamma samurajer. Byn förblöder, men som av en slump undkommer den 15-årige Takeo blodbadet. En märklig vandrare tar pojken under sitt beskydd, och där kan en märklig resa börja. En inre resa under vilken pojken utvecklas till man, och en yttre resa mot hämnd och en oviss framtid. En fantastisk, nyskapande fantasyroman, som utspelar sig i historisk, feodal japansk miljö. Samtidigt utkommer boken i ytterligare 17 länder, och är redan en försäljningssuccé i USA och Storbritannien. Under 200? får berättelsen premiär som biofilm.

Sagan om klanen Otori är en trilogi och består av följande böcker:
Över näktergalens golv, På kudde av gräs och Under lysande måne.
9 Om jag kunde drömma  Meyer, Stephanie  4,6 (12)
"Tre saker var jag absolut övertygad om. Den första var att Edward var vampyr. Den andra var att det fanns en del av honom - och jag visste inte hur stark den delen kunde vara - som törstade efter mitt blod. Och den tredje var att jag var villkorslöst och ohjälpligt förälskad i honom." BELLA SWAN

Isabella Swan flyttar till Forks, en liten regnig sovstad i Washington. Hon förväntar sig att hennes nya liv ska bli lika långtråkigt som staden själv. Men när hon träffar den gåtfulle och förföriske Edward Cullen tar hennes liv en oväntad och farlig vändning. Edward har länge lyckas hålla sin identitet som vampyr hemlig. Men nu går ingen säker, minst av allt Bella som är den person Edward håller mest av. Edward och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara. OM JAG KUNDE DRÖMMA är en intensivt sinnlig och utomordentligt spännade kärleksroman.
10 Vargbröder - Ondskans schaman  Paver, Michelle  4,6 (12)
Torak svär att hämnas när en av hans närmaste vänner blir dödad. När han var fredlös blev Torak jagad av alla - nu är det han som är jägaren. Jakten på mördaren tar honom och Renn till Djupa Skogen, en okänd och vild trakt där faror lurar överallt. En Själ-Slukare har tagit över klanerna med list och lögner. Torak och Renn möter eld, krig och överväldigande ondska ... Hur ska de lyckas undkomma alla fasansfulla hot och samtidigt rädda Djupa Skogens klaner?


Berättelsen om Torak och Ulvs kamp mot Ondskan är makalöst fängslande! Följ med tusentals år tillbaka i tiden, till en fascinerande värld av magi och skräck. Det här äventyret får du bara inte missa!


Toraks kamp för att förgöra de fruktade Själ-Slukarna leder honom till värre fasor än han kunnat föreställa sig. I den sanslöst spännande fortsättningen i serien Han som föddes att möta mörkret hinner Toraks mystiska förflutna ikapp honom ...
11 Arma människor  Dostojevskij, Fjodor  4,6 (16)
Inte alla diktare slår igenom med sitt första verk, och ännu färre skapar litteraturhistoria med sitt debutarbete. Dostojevskij gjorde bägge delarna med sin debutroman Arma människor. Boken hälsades genast med
hänförelse av kritiker och läsare. Vid Dostojevskijs död mindes man inte bara den berömde författaren till "de stora romanerna" utan också den brådmogne skaparen av Arma människor.

Boken som kom ut innan Dostojevskijs förvisning till Sibirien, och är starkt påverkade av Gogols Kappan, skildrar med hänsynslös
realism eländet hos det fattiga ämbetsmannaproletariatet i 1800-talets
Petersburg. Men till skillnad från Gogol lever sig Dostojevskij verkligen in i sina tjänstemän och betraktar dem inte med den utomstående satirikerns ögon. Titeln Arma människor skulle kunna tjäna som måtto för hela Dostojevskijs framtida litterära gärning.
12 Brott och straff  Dostojevskij, Fjodor  4,6 (175)
Brott och straff har kallats världens mest berömda roman. Den är också en av världens mest lästa böcker. Den kom ut 1866 och alltsedan dess har hundratals miljoner läsare följt den fattige studenten och mördaren Raskolnikov på hans febervandring genom Petersburg. En nyöversättning till svenska har länge varit efterlängtad. Hans Björkegrens tolkning av romanen är genomgripande och har gjorts i samarbete med sovjetiska experter.
13 Vindsträdgården  Andrews, Virginia  4,5 (33)
De fyra syskonen - Cathy, Christopher och tvillingarna Carrie & Cory - har ett lyckligt barndom till den dag deras far dör i en bilolycka. Då förändras allt och de tvingas leva inspärrade uppe på en vid där de endast kan drömma om sitt tidigare så idylliska och perfekta liv med älskade och omtänksamma föräldrar.
Modern Corinne, som barnen alltid trott var den perfekta modern, är nu penningsgirig.
Barnens enda ljus punkt i deras tillvaro är att de fyra är tillsammans och att de har en vindsträdgård, där de tillbringar det mesta av tiden under dygnet.
14 Markens gröda  Hamsun, Knut  4,5 (11)
15 Boktjuven  Zusak, Markus  4,5 (46)
När döden berättar en historia, måste du lyssna

Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid son lillebrors grav. Det är dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Hon inleder en kärleksaffär med ord och böcker när hon med hjälp av sin fosterpappa lär sig läsa. Och böcker är den röda tråden i denna sofistikerat komponerade roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker står att finna.

Hon delar sina böcker med sina grannar när de sitter i skyddsrummen under bombningarna och med den jude som gömmer sig i familjens källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.

Prisbelönta Markus Zusak har skrivit en underbar och bestående berättelse om ordens makt och böckernas förmåga att ge näring till själen.
16 Agnes Cecilia - En sällsam historia  Gripe, Maria  4,5 (45)
Nora har bott hos släktingar sedan hon som helt liten förlorade sina föräldrar i en olycka. När familjen flyttar till en ny lägenhet börjar märkliga saker hända. Nora får gåtfulla meddelanden och tecken, som alla pekar bakåt, mot det förflutna. Mystik och realism blandas i den här utmärkta ungdomsboken.
17 Harry Potter och halvblodsprinsen  Rowling, J.K  4,5 (120)
Hela världen väntar med spänning! Upplösningen närmar sig! Den sjätte boken om Harry Potter är äntligen här!

Den-som-inte-får-nämnas-vid-namn återvänder! ''I ett kort tillkännagivande i fredags natt bekräftade Trolldomsminister Cornelius Fudge att Den-som-inte-får-nämnas-vid-namn har återvänt till vårt land och är aktiv igen. 'Det är med yttersta beklagande jag måste bekräfta att den trollkarl som titulerar sig Lord- ja, ni vet ju vem jag menar, lever och verkar bland oss igen. ''' Så börjar sista kapitlet i Harry Potter och Fenixorden.

I Harry Potter och Halvblodsprinsen går Harry Potter i sjätte årskursen på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Han kastas rakt in i kampen mellan det onda och det goda. Trollkarlsbefolkningen i England uppmanas vara på sin vakt och Dumbledore varnar för att Lord Voldemort är i färd med att värva anhängare för ett nytt försök att gripa makten.

Ska Harry än en gång tvingas duellera med Den-som-inte-får-nämnas-vid-namn? Hela världen väntar med spänning på den sjätte boken om Harry Potter. Upplösningen närmar sig. Hur ska Harry klara kampen med Lord Voldemort, blir det som författaren redan aviserat, någon som dör - i så fall, vem? J. K. Rowling har avslöjat att halvblodsprinsen varken är Harry eller Voldemort. Det första kapitlet i Harry Potter och Halvblodsprinsen har legat och grott i hennes tankar de senaste tretton åren.
18 Kappan  Gogol, Nikolaj  4,5 (26)
''Barnet kristnades, skrek härunder förskräckligt och gjorde allehanda grimaser, som om det haft förkänsla av att bli titulärråd med tiden.''

Denna korta text är Nikolaj Gogols mest kända och spridda verk. Här möter läsaren en av de för sig självt mumlande och halvhögt gestikulerande människorna i Sankt Petersburg, återgiven i en kallt kuslig rytm, en människa vars enda älskling i världen är den åtråvärda kappan och vars enda vilja är att vara.

19 När natten är som mörkast  Marsden, John  4,5 (20)
Australien har invaderats, och ingenting är som förr. Sex tonåringar lever i en mardröm, gömda i en dold dalgång där de sätter sina egna regler, skyddar det som är deras, och kämpar för överlevnad i en värld som för alltid är förändrad.[br]Med böckerna om Ellie och hennes vänner har John Marsden blivit Australiens populäraste ungdomsboksförfattare. Hans böcker ställer om och om igen frågor om rätt och orätt, liv och död, frihet, kärlek, ondska, och om möjligheterna att som ung kunna påverka sin egen situation. [b]När natten är som mörkast[/b] är den andra delen av sju i John Marsdens serie om Ellie och hennes vänner i ett ockuperat Australien.
20 Rosario är död  Axelsson, Majgull  4,5 (20)
En liten flicka dör i ett land långt borta. Vad angår det oss? Vad kommer det oss vid? I synnerhet om det har gått mer än ett decennium sedan det hände.
Hon hette Rosario Baluyot. Jag mötte henne aldrig,ändå följer hon mig ständigt. Det händer att jag drömmer att hon inte alls är död, att hon har fått växa sig vuxen och vacker. Då går hon i blommig klänning bakom mig och skrattar, hennes ansikte har mjuknat, hungerlinjerna har suddats ut, kroppen har skrubbats ren från smuts och skabb. I sådana drömmar är hon den hon var född att bli.
I andra drömmar är hon den hon verkligen blev: en mager unge med gatubarnets torra hud och hårda händer, en liten flicka med undernäringens svarta streck ristade i ansiktet, ett döende barn med tovigt hår och vilda ögon. Då går hon bakom min rygg - inte bara i drömmen utan också om dagarna - och viskar sina frågor: Vad var det för värld jag föddes till? Vad är det att vara människa om det som hände mig får lov att hända?
21 Väktarens lärling  Delaney, Joseph  4,5 (16)
"Nu är det bara du kvar, min son. Du är den siste. Det sista hoppet. Någon måste stå emot de mörka krafterna. Och du är den ende som kan göra det."

Tom Ward blir antagen som lärling till traktens Väktare. Det är ingen lätt uppgift Tom har framför sig, många av Väktaren tidigare lärlingar har misslyckats, några har till och med dött. Redan från början sätts Thomas på svåra prov, han måste lära sig att driva ut spöken, att binda häxor och att fördriva boggartar. Men när han luras att befria den ondaste häxan av alla, Mor Malkin, blir livet mer skräkfyllt än han någonsin skulle kunna drömma om.

Varning: Måste läsas med lampan tänd!

Del 1 i serien om Väktaren
22 En liten kärlekssång  Magorian, Michelle  4,5 (14)
Sjuttonåriga Rose är övertygad om att ingen någonsin kommer att bli kär i henne, hon som lever i skuggan av sin äldre syster Diana. Om Diana är svanen, så är Rose den fula ankungen.
Men båda systrarna står inför en märklig sommar.
Året är 1943. Kriget har satt sin prägel till och med på den sömniga badort dit flickorna sänts för att komma ifrån krigshändelserna. För första gången är de fria att klara sig själva, utan inblandning av någon vuxen.
För Rose blir det en sommar då hon mognar. Hon upptäcker kärlekens villkor, genom att hon kommer en svunnen kärlekshistoria på spåren; en historia som utspelades under ett annat krig, en historia som blir verkligare för henne när hon själv blir kär.

Michelle Magorian har skrivit en lovsång till kärleken, den med stort K. Hon berättar en oförglömlig och spännande kärlekssaga med alla de ingredienser som så många läsare fastnat för i hennes författarskap: glädje och sorg, vänskap, nyfikenhet och ömsinthet.
23 Mördarens lärling  Hobb, Robin  4,5 (14)
Han är oäkta son till prins Chivalry och växer upp i borgen Buckkeep. Han ringaktas av sin familj men uppfostras ändå i en ung furstes alla dygder och i det som ska bli hans egentliga syssla # lönnmord.

Robin Hobb har skrivit en fängslande och mogen roman, lovordad av både kritiker och läsare.

Den åldrande Fitz, lönnmördaren, berättar om sin barndom i borgen Buckkeep. Han, oäktingen, uppfostrades av sin furstlige faders stallmästare Burrich. Han fick göra tjänst i stallet men erhöll också delvis en ung furstes utbildning. Om än oäkta var han dock son till prins Chivalry, som en gång varit tronföljare, men nu var försvunnen. Fitz dubbades inte minst i lönnmordets konst, för där låg hans utstakade framtid och en hedervärd syssla i hans värld # om den utfördes med skicklighet. När Fitz skickas ut på sitt första verkliga uppdrag, ett rent politiskt mord, är det dock nära att gå illa även för honom själv.

Hobb bygger upp sin komplicerade handling och Fitz utveckling från sex till tolv års ålder med stort tålamod och lyhördhet. Allting i romanen är utfört med omsorg # karaktärer, reflektioner, miljöer, utveckling. Med små medel förmedlas en verkligt kuslig atmosfär, men också komik och medkänsla.

24 Adjö Herr Muffin  Nilsson, Ulf  4,5 (12)
Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå. Han minns och gör en liten lista: Jag har haft det bra, bättre än de flesta. 1 mycket klok och vänlig fru. 1 blått litet hus med egen brevlåda. 6 små lurviga barn. 3 gånger om dagen kelad med. 728 hela gurkor under livet. 2555 fång gräs, hö och maskrosor. Och post då och då i brevlådan. En onsdag får han plötsligt ont i magen ...


En finstämd, underbar bilderbok av två av våra absolut främsta bilderboksmakare Ulf Nilsson (text) och Anna-Clara Tidholm (bild) om hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör. Med stor känsla och inlevelse ger de herr Muffins perspektiv på de stora frågorna.

Ulf Nilsson har skrivit över ett hundratal älskade barn- och bilderböcker t. ex. dem om Lilla syster Kanin och Anna-Clara Tidholm är med bl. a. sina böcker Nalle hej!, Knacka på, Ut och gå och böckerna om Ture, banbrytande när det gäller bilderböcker för små barn.
25 Med en blick över axeln  Waluszewski, Daniel  4,5 (12)
Czeslaw Waluszewski räddas ur Nazi-Tysklands koncentrationsläger och anländer år 1945 till Malmö. Därifrån transporteras han till ett utlänningsläger i Hälsingland. I världen utanför lägret möter han människor helt utan kunskap om förintelsen och ett svenskt samhälle som till stor del är opåverkat av det världskrig som har splittrat hans familj.

Märkt av sina upplevelser kämpar Czeszlaw hårt för att börja ett nytt liv i Sverige. Han möts av värme och finner kärleken, men plågas av svåra mardrömmar.

Med en blick över axeln baserar sig på akter från Säpo och myndighetsarkiv och skildrar ett liv som präglas av avskyvärda minnen, förtvivlan över släktingarnas öde, misstro från omgivningen och en sällan sinande livsglädje. Daniel Waluszewski är från Sundsvall och sonson till Czeslaw. Med en blick över axeln är hans debutroman.

26 På andra sidan gryningen  Marsden, John  4,5 (12)
Den stora motoffensiven är nära. Ellie, Lee, Homer, Fi och Kevin har fått nya förråd från sina nyzeeländska kontakter allt vad de behöver för att skapa så stort kaos som möjligt bakom fiendens linjer. Kriget står inför sitt slutgiltiga avgörande och gryningen kan vara nära. Kommer Ellie och hennes vänner att få uppleva den? Sjunde och avslutande delen i John Marsdens serie om ett ockuperat Australien. Inb, ca 350 sid
27 Vinter på Berättargränd  Olofsson Liljedahl, Erika  4,5 (12)
Det är vinter på Berättargränd och snön börjar falla över den lilla gatan med de märkliga husen. William ser fram emot ett långt vinterlov med massor av tid för att läsa när konstiga saker börjar hända.

En okänd fl icka dyker upp utanför hans hus en kulen kväll och otäcka tjut ekar i natten. Utan att någon märker det sker en magisk förändring i skogen kring Berättargränd. Snart befi nner sig William i ett skrämmande och overkligt äventyr som han aldrig kunnat drömma om.

Vinter på Berättargränd är en spännande berättelse om mod och vänskap där fantasin vinner över verkligheten.
28 Borta med vinden  Mitchell, Margaret  4,5 (25)
Borta med vinden är romanen om den sköna och viljestarka Scarlett O´hara och hennes dramatiska liv under de år då inbördeskriget sveper över amerikanska Södern. Hon upplever en stor besvikelse när den aristokratiske Ashley Wilkes inte besvarar hennes ömma känslor, utan gifter sig med en annan. Men snart rycks hon med av en hetare kärlek: Rhett Butler. Med honom förenas Scarlett i en ödesgemenskap, och när kriger bryter ut kastar hon sig in i kampen för arr rädda släktgodset Tara undan förintelse i den bittra striden mellan nord och syd.
29 Harry Potter and the Goblet of Fire  Rowling, J.K  4,5 (19)
Harry Potter can't wait for the start of the school year. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and there are spells to be learnt and Divination lessons (sigh) to be attended. Harry is expecting these: however, other quite unexpected events are already on the march.
30 Kampen om järntronen  Martin, George R.R.  4,5 (19)
Äventyr och hjältedåd, vänskap, kärlek och förräderi i en magisk medeltida värld

Robert Baratheon och Eddard Stark befriade en gång i tiden de sju konungarikena från den galne draklorden, och det blev Robert som besteg järntronen medan Eddard drog sig tillbaka till sitt Vinterhed.
Efter en lång tid av fred samlar sig kung Roberts fiender både i Norden och i Södern. Hans närmaste rådgivare har dött under mystiska omständigheter och till och med hans egen drottning smider i hemlighet onda planer. Kung Robert ber Eddard Stark om hjälp och Eddard och hans familj dras obönhörligt in i maktspelet kring järntronen. Intrigerna leder till ett regelrätt krig mellan olika ätter och deras lorder.
Men det största hotet mot kung Robert är draklordens två barn, en son och en dotter som nu har vuxit upp. De lever i exil och har fått en fristad hos hövdingen över Dothrakiens grässlätter. Med hjälp av honom och hans fyrtiotusen krigare ska åter en ättling av drakens blod härska över de sju konungarikena. Men kampen om järntronen har bara börjat ... Den första boken i Sagan om is och eld
31 Fem på smugglarjakt  Blyton, Enid  4,5 (15)
Dimman låg i tjock sjok över kärret. Det var ett kusligt ställe. Över
kärret reste sig Jätteberget med sina branta stup. ´´Det där måste
vara smugglarnästet´´, sa julian och pekade. ´´Det ser ut som en
gammal fästning. Titta på tornet! Femgänget stirrade upp mot huset på
berget. ´´Det ser så mystiskt ut´´, Sa Anne. ´´Som om det ruvade på
många hemligheter. Det skulle säkert kunna berätta många spännande
saker´´. Men snart skulle Femgänget upptäcka att smugglarnästets
hemligheter inte bara var spänande, utan också farliga...
32 Den äldste  Paolini, Christopher  4,5 (43)
Detta är andra delen i Christoffer Paolinis fantasyserie som inleddes med ''Eragon'' - en bok som gjort succé över hela världen med bland annat 98 veckor på The New York Times Bestseller List.
Christopher Paolinis eget liv närmar sig rena fantasyn. Han var bara tonåring när Eragon kom ut på familjens eget förlag, och när bokrätten sedan köptes upp av Alfred A. Knopf såldes mer än 1 miljon böcker på bara sex månader. Nu, när han är 21 år, publiceras hans andra bok ''Den äldste'' världen över, och Fox 2000 Pictures har precis inlett inspelningen av Eragon. Det ryktas om skådespelare som Jeremy Irons, John Malkovich och Djimon Hounsou! Filmen beräknas ha premiär juni 2006.
Om boken:
Eragon och hans drake Saphira lyckades visserligen rädda rebellerna från ett ödesdigert nederlag i det stora slaget vid Tronjheim, men än har de mycket att lära, både om magi och om stridskonst. Eragon måste ta sig till alvernas rike Ellesméra, där finns kunskap som han måste inhämta innan han är en riktig Drakryttare. Det blir en färd fylld av fantastiska upplevelser och nya insikter - men också av smärta och förräderi. Inte ens de som står honom närmast är att lita på.
Samtidigt hotas Eragons hemby Carvahall. Efter det som hänt har den onde Galbatorix fått upp ögonen för den, och livet där är inte längre lugnt och undanskymt. Eragons kusin Roran har fått sin egen strid att utkämpa - en strid som hotar allt som Eragon har kärt.
33 Syskonkärlek  von Bredow, Katarina  4,5 (77)
Syskonkärlek handlar om just syskonkärlek när den går för långt. De är 16 och 17 och blir kära och inleder ett förhållande. Mamman jobbar natt och de går för långt.
Tänkvärd bok.
34 Eremitkräftorna  B. Ragde, Anne  4,5 (11)
Vid trettiosju års ålder har Torunn Neshovs liv tagit en ny och oväntad riktning. Allt började med hennes farmors död, då hon för första gången mötte släkten på sin fars sida. När Torunn lär känna bröderna Neshov råder det en okaraktäristisk turbulens i deras liv.

Torunns pappa Tor driver släktgården utanför Trondheim. Han är äldst, en ensling som inte gärna tar hjälp utifrån, men en dag inträffar något som medför ovälkomna förändringar.

Samtidigt blir mellanbroder Margido, den korrekte begravningsentreprenören, idogt uppvaktad av en änka som visar sig mycket svår, för att inte säga omöjlig, att undkomma.

Och i Köpenhamn får yngste brodern Erlend, som älskar det luxuösa liv han lever med partnern Krumme, ett förslag som kan innebära en total förändring av hans tillvaro.

Det är i detta skede som Torunn blir brödernas vän. Men hur mycket är storstadsflickan från Oslo villig att förändra sitt eget liv för den nyfunna släktens skull? När Torunn får veta att hon är nästa arvtagare till gården ställs hon inför ett val som är allt annat än enkelt.
35 House of Night #3: Utvald  Cast, P.C  4,5 (11)
Zoey börjar undra vilka man egentligen kan lita på i Nattens Hus.
Hon och Neferet startar ett undligt psykkrig och Zoey kan inte lita på sina vänner när det gäller den undliga varelsen som Stevie Rae har blivit och Zoey kan bara vända sig till Afrodide (känd som "haggan från helvetet") för de två är de enda som Neferet inte kan läsa tankar på.
Och så har Zoey sina killproblem också - Heath Luck, Erik Night och Loren Blake! Vem vill hon ha? En av dom är ju redan hennes pojkvän, officielt, men hon älskar en av dom mer och är präglad på människan.
36 Harry Potter och fenixorden  Rowling, J.K  4,4 (156)
Lord Voldemort har återvänt men (nästan) alla vägrar tro på det. Trollkarlstidningen ''The daily prophet'' får Albus Dumbeldore och Harry Potter att framstå som rena idioter för att de med säkerhet hävdar att han kommit tillbaka, den näst mäktigaste trollkarlen på ett århundrade. Den mäktigaste är Dumbeldore som är rektor för Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Voldemort fruktas av alla och många vågar inte ens uttala hans namn.
En natt har Harry en märklig dröm och hela äventyret börjar. Voldemort kan ta sig in i harrys hjärna på ett underligt sätt och Dumbeldore som stått harry så nära tittar inte ens på honom! Dumbeldore låter Proffessor Snape lära Harry att ocklumera. Snape som om möjligt hatar Harry mer än Harry hatar honom har själv varit dödsätare (Voldemorts anhängare) och Harry vägrar att lita på honom. Deras nya lärare i försvar mot svartkonster är inte heller till någon hjälp...

Från baksidan:
Harry Potter har fått nog. Sommarlovet har varit värre än någonsin. Hans bästa vänner verkar inte bry sig om honom, han får inga nyheter från trollkarlsvärlden på hela sommaren och han riskerar dessutom att bli relegerad. När Harry väl återvänder till hogwarts för sitt femte år är ingenting som det brukar vara, och den stora frågan är:
När ska Lord Voldemort slå till igen?

Obs, om du inte har läst de andra böckerna om Harry Potter borde du göra det innan du läser denna!
37 Vem ska trösta knyttet?  Jansson, Tove  4,4 (16)
Det var en gång ett litet knytt som bodde alldeles ensam i ett ensamt hus. Han var nog långt mer ensam än han trodde på kvällen när han tände alla ljus och kröp inunder täcket i sin bädd och gnällde för sig själv, för han var så rädd.
38 Väktare  Koontz, Dean  4,4 (16)
Någonstans finns ett forskningslaboratorium, så hemligt att inte ens de som känner till dess existens vågar nämna dess namn. Från det laboratoriet har två varelser lyckats fly.

En av dem förkroppsligar tillgivenhet, kärlek och hopp. Människor har skapat den, men den har blivit mer än man vågat hoppas - en varelse som kan hjälpa oss att fördjupa vår männsklighet.

Den andra av varelserna är ohygglig död. Någonstans i natten och mörkret vakar och väntar den på sitt tillfälle att hämnas på den mänsklighet som givit den liv.
39 Utvandrarna  Moberg, Vilhelm  4,4 (92)
En gråkall aprilmorgon år 1850 samlades några män, kvinnor och barn från Ljuders socken i Småland för att utvandra till Nordamerika. De kom från de små stugornas och de stora barnkullarnas land. De hade gjort uppror mot fattigdomen och nöden, mot det ändlösa slitet på stenbundna åkrar, mot prästens och länsmans myndiga överhet i 1800-talets svenska u-land. De lyssnade till locktonerna från om det nya landet i väster som hade jord utan brukare och kallade på jordbrukare utan land.
Om landet de lämnade, med fattiggråa byar, törnrossnår och silverbäckar, med kor och getter i lidren, berättar Vilhelm Moberg med daggfrisk batagenhet, och om människor som lämnade det: Karl Oskar, Kristina och deras barn, om den religiösa svärmaren Danjel och hans milda hustru Inga-Lena, om Robert med äventyrslusten brinnade i blodet, och om den ogifta skökan Ulrika i Västergöhl, Gladan kallad.
40 Ronja Rövardotter  Lindgren, Astrid  4,4 (46)
Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja, det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen. Bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget.''

Ronjas barnaliv börjar storslaget. Så blir det också en kamp för fred och rättvisa, en kamp som hon utkämpar tillsammans med rövarsonen Birk.
41 Jane Eyre  Brontë, Charlotte  4,4 (63)
1847 gav den manliga pseudonymen Currer Bell ut Jane Eyre, en roman som väckte stor uppmärksamhet i det litterära England. Snart avslöjades att det bakom pseudonymen dolde sig en kvinna: den 31-årige Charlotte Brontë. Hennes debutroman Jane Eyre gjorde omedelbart stor succé hos den samtida publiken, och med åren har den även blivit en av litteraturhistoriens mest omtalade och älskade klassiker. Generation efter generation av läsare har fängslats av historien om den alldagliga, föräldralösa flickan Janes väg från fattigdom och förtryck till ett liv som självständig, oberoende kvinna.
I Gun-Britt Sundströms lovordade nyöversättning har den dramatiska kärleksromanen fått en svensk språkdräkt som visar hur modern och levande berättelsen om Jane Eyre är än idag.
Så om ni aldrig träffat Jane Eyre - gör det nu! Och om ni redan känner hennes, möt henne på nytt i Sundströms språk. Jane Eyre har aldrig varit bättre. Nina Björk, Dagens Nyheter
42 Papillon  Charriére, Henri  4,4 (21)
43 The Eyes of the Dragon  King, Stephen  4,4 (14)
Once upon a time -- there was terror and dragons and princes . . . evil wizars and dark dungeons . . . an enchanted castle and a terrible secret. With this enthralling masterpiece of magical evil and daring adventure, Stephen King takes you in his icy grip and leads you into the most shivery and irresistible kingdom of wickedness . . .
44 Harry Potter and the Order of the Phoenix  Rowling, J.K  4,4 (59)
Harry Potter is due to start his fifth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. He is desperate to get back to schol and find out why his friends Ron and Hermione have been so secretive all summer. However what Harry is about to discover in his new year at Hogwarts will turn his world upside down....
This is a gripping and electrifying new novel, full of suspense secrets, and-of course-magic, from the incmparable J.K Rowling
45 Hans majestäts drake  Novik, Naomi  4,4 (19)
Storfilm på gång!!
Sagan om ringen-regissören, Peter Jackson, har köpt filmrättigheterna till Naomi Noviks tre böcker om den fantastiska draken Temeraire och hans kapten!!


''Hans majestäts drake'' är den första boken i serien och är en spännande mix av fantasy och europeisk krigshistoria. I dessa tre böcker får vi möta en ovanligt intelligent och speciell drake som skickas på olika äventyr i den engelska kungens tjänst.


Europa brinner och den franske kejsaren Napoleon Bonaparte har siktet inställt på England. Ute på havet kämpar ett franskt skepp mot den engelska flottan. Vad är det som de så desperat försöker skydda? När kapten Will Lawrence äntrar det franska skeppet hittar han dyrbarheten - ett drakägg, som precis är på väg att kläckas...


Mer information om ''Hans majestäts drake'' hittar du på: www.temeraire.org
Bonusinfo: Naomi Novak skrev den första boken i serien på två månader och fick den genast antagen. En av hennes favoritfilmer är ''Master and Commander - bortom världens ände'', med Russel Crowe i huvudrollen, som hon tycker skulle passa perfekt i rollen som kapten Will Lawrence...

46 Kärlek het som chili  Esquivel, Laura  4,4 (19)
På släkten De la Garzas stora lantegendom i Mexico styr änkan Elena sin familj med järnhand. När Pedro friar till hennes yngsta dotter Tita, avvisas han eftersom Tita enligt uråldrig tradition måste förbli ogift och ta hand om sin mamma.
För att få vara i den älskades närhet gifter sig Pedro med hennes äldre syster. Och Tita finner ett sätt att ge uttryck åt sina heta känslor: hon gör sig till kökets härskare. Hennes underbara kokkonst påverkar alla i familjen, oväntat och dramatiskt.

47 Gökboet  Kesey, Ken  4,4 (31)
Det går ett friskt korsdrag genom dårhuset när skojaren och spelaren McMurphy dyker upp. Med sin fräckhet, humor och vitalitet skakar han liv i patienterna. Stora Syster och hennes stab utmanas till en kamp på liv och död. Skall ''gökungen'' lyckas knäcka henne och hela den omänskliga Maskinerikombinationen.

Ken Keseys storartade satir om ''en sund själ i ett sjukt samhälle'' har blivit en legendarisk favorit i USA och Sverige. Filmen har slagit alla rekord som långkörare här. Romanen har utnämts till en modern klassiker och ''en av de riktigt stora läsupplevelserna''.
48 En kortfattad historik över nästan allting  Bryson, Bill  4,4 (12)
Författaren undersöker och försöker, på ett lättillgängligt sätt, förklara allt som hänt sedan the Big Bang - hur allt hänger ihop och hur vi kom hit där vi befinner oss i dag. Fokus lagd på vetenskapsmäns sökande efter svar och sammanhang genom tiderna.
Övrigt
En kortfattad historik över nästan allting är den framstående journalisten och resereportern Bill Brysons försök att förstå allt som har hänt från Big Bang till civilisationens uppkomst - hur vi tagit oss från att inte vara någonting till att bli det vi är.

Vad döljer sig i jordens inre, vad är ett svart hål och var befann sig kontinenterna för 600 miljoner år sedan? Hur har vi fått reda det?
På resan genom tid och rum möter läsaren en brokig samling egocentriska och besatta vetenskapsmän och -kvinnor. I sällskap med dessa egensinniga personer tar Bill Bryson oss med på en ögonöppnande odyssé, från makro- till mikrokosmos, och avslöjar världen på ett sätt som de flesta av oss aldrig tidigare upplevt.

"Jag tvivlar på att det har skrivits en bättre bok för lekmän om naturvetenskap." Sunday Telegraph

"En kortfattad historik över nästan allting verkar förutbestämd att bli en modern vetenskapsklassiker." The New York Times Book Review

Bill Bryson har arbetat som journalist och resereporter för The Times och The Independent. Flera av hans böcker omnämns idag som klassiker och En kortfattad historik över nästan allting har toppat bestsellerlistorna i både USA och England.
49 Och världen skälvde  Rand, Ayn  4,4 (12)
Skrevs 1957 som en sammanfattning av Objektivism.
Den handlar om hur världen faller samman, folk tycks ha slutat tänka och kvar står Dagny Taggart, driftchef för Taggart Transcontinental i vanmakt. Det är något lurt på gång. De stora industriledarna, som fortfarande har tankeförmågan intakt försvinner en efter en, företag och fabriker faller samman och kvar står hordar av icka-tänkande människor och frågar sig själva: ''Vem är John Galt?''.

Det är talesättet som sammanfattar den uppgivenhet och rädsla som har lagt sig över världen.

Den här romanen bygger på filosofin objektivism som Ayn Rand var en ivrig förespråkare av. det är en hyllning till individen och hennes enorma förmågor. Det handlar om att aldrig leva för en annan människas skull, inte heller begära att någon annan människa ska leva för sin. Så: krossa socialismen!
50 Stiftelsetriologin  Asimov, Isaac  4,4 (12)
51 Vargbröder - Havets fångar  Paver, Michelle  4,4 (53)
Toraks kamp mot Ondskan är långt ifrån över… en fruktansvärd, smygande sjukdom hotar Storskogens klaner. Ingen vet varifrån den kommer – men Torak är den enda som kan hitta ett botemedel.
Hans svåra och farofyllda uppdrag tar honom tvärs över Havet till de mystiska Sälöarna. Här hamnar han i en värld helt olik den han är van vid. Men allt är inte vad det ser ut att vara – Torak måste vara på sin vakt för att kunna skilja vän från fiende… Nu tvingas han utkämpa en av sitt livs hårdaste strider.

52 Vargbröder - Demonernas Port  Paver, Michelle  4,4 (41)
Vintern närmar sig och Torak gör en fasansfull upptäckt: hans följeslagare Ulv har blivit kidnappad av en okänd fiende. I en desperat kamp för att rädda Ulv måste Torak och Renn ge sig av på en farofylld vandring genom den frusna vildmarken i Norr. De kämpar för sin överlevnad bland häftiga snöstormar och den vita demonbjörnen är ständigt närvarande. Färden leder dem rakt in i en värld av svek, förräderi och lögner - och till sist tvingas de möta den mäktigaste och farligaste schamanen av dem alla...

Torak har tagit ännu ett steg mot att förgöra de fruktade Själsslukarna, men han bär på en stor hemlighet som ingen kan ana...

Vargbröder - Demonernas port är tredje delen av sex i den otroligt spännande bokserien Han som föddes att möta mörkret. Vad du än gör- missa den inte!
53 Den tredje dagens kyla  Marsden, John  4,4 (17)
Tredje dagens kyla John Marsden
Sex månader efter invasionen av Australien förbereder sig Ellie och hennes vänner för att utföra sin största attack någonsin. Deras mål denna gång är den för fienden så viktiga djuphamnen i Cobbler´s Bay. Uppgiften är dem egentligen övermäktig. Hamnen är hårt bevakad och fiendesoldater svärmar överallt. Själva saknar de både vapen och kunskap för en sådan operation. Rädda och fyllda av tvivel sätter de sin plan i verket. Ellie och de andra plågas av frågor om vad som blivit av dem och vart de kan fly. I ett land som tycks för alltid förlorat kämpar de för att överleva då hjälpen utifrån tycks oändligt avlägsen.
54 Konsten att vara Ela  Nilsson, Johanna  4,4 (17)
Jag heter Ela. Jag är tjugosex. Mamma och pappa skilde sig när jag var tjugo och just hade flyttat hemifrån. Någonting dog i mig då. Tryggheten rycktes bort just som jag höll på att skapa mig en egen trygghet. Nu är det mest kaos. På jobbet söker Jimmy min blick. Men kärlek är ingenting för mig för kärlek bara dör. Albin, fastighetsskötaren, vill att jag ska gå ut med hans hund Sniff. Som är en bulldogg. Med pacemaker. Och så är det Klara. Hon är sex år och bor i min källare och behöver någon som tar hand om henne. Jag gör ett försök. Men jag kan ju inte ens ta hand om mig själv, så jag börjar leta efter Klaras mamma. Jag letar i natten, i över och underjorden. Överallt.

55 Harry Potter och den flammande bägaren  Rowling, J.K  4,4 (158)
En natt vaknar Harry Potter av att ärret i pannan brinner som eld - ett säkert tecken på att Lord Voldemort befinner sig i närheten.

Harry får snart annat att tänka på när världsmästerskapen i quidditch går av stapeln. Och när sommarlovet är slut väntar en överraskning: tillsammans med två andra trollkarlsskolor, Durmstrang och Beauxbatons, ska Hogwarts tävla i en mytomspunnen trekamp!
Bara en från varje skola får delta. Alla är lika spända på vems namn som kommer att dras ur den flammande bägaren...
56 Bröderna Karamazov  Dostojevskij, Fjodor  4,4 (54)
Bröderna Karamazov anses vara höjdpunkten i Dostojevskijs författarskap. Den omfattande romanen kom ut 1880. Den berättar om skuld och försoning och om en skuldfri mänsklighet. Värderingarna i romanen bygger på den kristna mystikens grund. Dostojevskijs inflytande på 1900-talets europeiska litteratur är mycket stort.
57 Harry Potter and the half-blood prince  Rowling, J.K  4,4 (40)
In the previous book, Harry Potter and the Order of the Phoenix, the last chapter, titled 'The Second War Begins,' started:
'In a brief statement on Friday night, Minister for Magic Cornelius Fudge confirmed that He Who Must Not Be Named has returned to this country and is once more active.
'It is with great regret that I must confirm that the wizard styling himself Lord — well, you know who I mean — is alive and among us again,' said Fudge.'

Harry Potter and the Half-Blood Prince takes up the story of Harry Potter's sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry at this point as Voldemort's power and followers are increasing day by day, in the midst of this battle of good and evil.
58 På Västfronten intet nytt  Remarque, Erich Maria  4,4 (35)
E.M Remarques bok är till stor del självbiografisk, och ger uttryck för hans upplevelser av första världskriget. Den 19-årige tyske soldaten Paul Bäumer och hans kamrater är stationerade vid västfronten. Förhållandena i skyttegravarna är ohyggliga. Soldaterna blir allt mer avtrubbade, men mitt i smutsen, lidandet och ångesten finns trots allt också kamratskap, värme och humor.

Författaren lyckas förmedla en stark känsla av närvaro, trots att man vill värja sig mot detta krigs utdragna vansinne. Efter kriget arbetade Remarque som lärare och journalist, och han hade redan två romaner bakom sig när hans, flera gånger refuserade, klassiker På västfronten intet nytt kom ut i januari 1929.
59 Mästaren och Margarita  Bulgakov, Michail  4,4 (56)
En mystisk främling uppenbarar sig i Moskva. I hans sällskap finns en naken kvinna, en man i jockeymössa och en jättelik svart katt som röker cigarr och skjuter pistol. Snart börjar skrämmande, våldsamma och farsartade saker hända.

Michail Bulgakovs roman hör till mästerverken i den moderna litteraturen. En bisarr och fängslande historia med rötter i den ryska traditionen från Gogol, Tjechov och Belyj. Här pågår den ständiga kampen mellan ont och gott, där grotesk fantasi blandas med finstämd lyrik, bitsk satir med visionär storslagenhet.
60 Molnfri bombnatt  Olsson, Vibeke  4,4 (18)
En höstkväll 1993 står Hedwig Johansson i fönstret och hör skinnhuvudena skandera nedanför på gatan: Sieg Heil! Sieg Heil! Återigen hör hon de röster som för mer än femtio år sedan skrek detsamma, men då på en gata i Mainz i Tyskland. Hedwig förstår att nu är tidpunkten inne för att berätta den historia hon så länge burit på, nu när det finns röster som dagligen påminner henne om den tragedi hon bevittnade på så nära håll. Någon måste berätta för dem som är beredda att förneka att tragedin någonsin skett.

Vibeke Olssons roman ''Molnfri bombnatt'' är en drabbande skildring av tiden kring och under andra världskriget i Tyskland. Det är en berättelse om kärleken mellan Hedwig och SS-mannen Wilhelm Schurbiegel, om att byta medborgarskap och plötsligt vara främling. Det är också en berättelse om Sverige då och, inte minst, nu. ''Molnfri bombnatt'' är en viktig bok vars historia aldrig får upphöra att engagera.
61 Neverwhere  Gaiman, Neil  4,4 (18)
Under the streets of London there's a world most people could never even dream of - a city of monsters and saints, murderers and angels, and pale girls in black velvet. Richard Mayhew is a young businessman who is about to find out more than he bargained for about this other London. A single act of kindness catapults him out of his safe and predictable life and into a world that is at once eerily familiar and yet utterly bizarre.
62 I skymningens land  Marsden, John  4,4 (13)
Efter det lyckade attentatet av Wirrawees flygfält drar sig Ellie och och hennes vänner tillbaka till Stratton. Där lever de ett mycket mer kringgärdat liv. Motorcykelpatruller kör genom gatorna, och Ellie och de andra tillbringar dagarna med att slicka sina sår efter attentatet, odla trädgårdslandet och hålla utkik.[br]Ganska snart upptäcker de ett gäng med övergivna ungar. De förstår att barnen svävar i fara, och Ellie lyckas övertala resten att försöka rädda dem. Nu har de fått fem små på halsen, och samtidigt har de avslöjat sin närvaro i Stratton. De tvingas fly ut på landet i riktning mot Helvetet.[br][br][b]I skymningens land[/b] är sjätte delen av sju i John Marsdens serie om Ellie och hennes vänner i ett ockuperat Australien.
63 Sagan om Mallorea  Eddings, David  4,4 (13)
sviten Sagan om Mallorea fortsätter kampen mellan gott och ont, en kamp som man trodde var avslutad när guden Aldurs magiska sten äntligen återbördats. Också i denna serie, som är en fortsättning på Sagan om Belgarion, står den unge Garion i centrum, nu tillsammans med sin hustru Ce'Nedra och deras son.
64 Skämmartecknet  Kaaberbol, Lene  4,4 (13)
Dina har ärvt sin mors gåva. När hon tittar någon i ögonen kan hon se alla det onda handlingar som han i sitt inersta skäms över. När Dinas mor blir dödligt sårad ger sig Dinas boror Davin iväg för att hämnas, men hamnar själv i svårig heter...
Både Dina och Davin får utkämpa strider i denna bok, Davin med sitt svärd och Dina med den farliga gåvan hon ärvt av sin mor.
Detta är den andra fristånde delen om familjen Tonerre.
65 Brisingr  Paolini, Christopher  4,4 (29)
Brisingr är den tredje delen i succéserien om Eragon och draken Saphira. I Sverige har de två första titlarna, Eragon och Den äldste, sålt i närmare 200 000 exemplar.

Alla som läst de tidigare böckerna vet att Brisingr är det första ord med magisk betydelse som Eragon lär sig. "Det var det första ord jag tänkte på som titel för boken", berättar den unge författaren Christopher Paolini. "I den här boken avslöjas det att ordet är ännu mer betydelsefullt än vad till och med Eragon kunnat ana."
66 House of Night #2: Sveket  Cast, P.C  4,4 (16)
Det verkar som livet går ganska bra för Zoey Redbird. Hon är bofast i på House of Night, gör klart skolan och kommer till rätta med de stora krafterna vampyrgudinnan Nyx har gett henne. Hon har en pojkvän ... eller två. Bäst av allt, Zoey känner äntligen att hon har hittat någonstans där hon hör hemma. Sedan sker det otänkbara.

Mänskliga tonåringar dödas, och alla bevis pekar på vampyrerna på Zoeys skola. Medan faror förföljer människor från Zoeys tidigare liv, börjar hon inse att krafterna som gjorde henne så unik också kan hota dem hon älskar. Sedan, när hon behöver sina nya vänner som mest, slår döden till mot House of Night. Zoey ställs inför ett svek som kan krossa hennes hjärta och äventyra hela hennes värld.
67 Ormens gåva  Kaaberbol, Lene  4,4 (16)
''Främlingen stod i grå kappa och han gled nästan ihop med dimman. Mor stelnade till när hon såg honom. 'Vad vill du här?' frågade hon honom. 'Det kan du väl gissa.' 'Nej', sa mor och använde skämmarrösten mot honom: 'Gå din väg och låt mig och mina barn vara ifred.'''

Dinas mor är rädd för främlingen. Så rädd att hon flyr hals över huvud med hela familjen. Men var kan man gömma sig från en Svartmästare? Var är man säker när den som jagar en har ormens gåva?

68 Sökaren  Goodkind, Terry  4,4 (16)

Den onde Mörken Rahl söker med hjälp av Ordens tre skrin att skaffa sig oinskränkt makt. Rahl har släppt loss så våldsamma krafter att de kan ödelägga allt, men han vill hellre låta världen gå under än att misslyckas.

Den ende som kan stoppa honom är vägvisaren Richard Skiffer som plötsligt tvingas lämna sin enkla tillvaro i Västland och kastas in i en värld fylld av motsättningar. Motsträvigt accepterar Richard sin nya roll som Sökaren, sanningens och frihetens förkämpe i en värld där mörkrets och ondskans makter hotar att ta herraväldet.

Tillsammans med sin gamle vän Zedd och den gåtfulla flickan Kahlan beger sig Richard till Midland. Där väntar oerhörda utmaningar som ingen av dem ännu kan ana innebörden av.


69 Sagan om Isfolket  Sandemo, Margit  4,4 (27)
70 Ett annat sätt att vara ung  Nilsson, Per  4,4 (19)
Hannah, 17 år, vill inte vara som alla andra. Hon vill vara vuxen och välja sitt eget liv. Ta lagom mycket plats i världen. Så möter hon honom. Och honom och honom. Och henne. Allt blir mycket svårare när andra människor kommer in i hennes liv. Någon vill henne väl, och någon vill henne illa. Och någon har bestämt att någon ska dö. En natt i april ska någon dö. En roman som berör, väcker tankar och känslor, som handlar om sånt som är livsviktigt.
71 Om jag inte hade sett honom  Brooks, Kevin  4,4 (19)
Caitlins liv förändras från det ögonblick hon ser Lucas gå över gatan en varm sommardag. Han är den märkligaste och vackraste pojke hon någonsin har sett. Och när hon träffar honom är det som om hela världen blir levande. Men vem är han? Var kommer han ifrån? Vad vill han? Och varför tycker ö-borna så illa om honom?

En gripande och oförglömlig berättelse om kärlek och hat och allt däremellan!
72 Sista brevet till Sverige  Moberg, Vilhelm  4,4 (22)
Vildmarken omkring den skyblå sjön Ki-Chi- Saga har förvandlats till odlad jord. På en holme reser sig den vita kyrkan, en nybyggd skola tar imot nybyggarnas barn. De har fönvandlat landet som har tagit imot den och skapat ett nytt samhälle.

Men deras tillvaro är inte tryggad. Den nordamerikanska republiken är splittrad i ett inbördeskrig. I deras egen stat reser sig indianerna för att driva de inflyttade från förfädernas jord.

Den svenska kolonin har vuxit, men också decimerats. Den första garvane reddes åt Robert, lycksökaren som aldrig fann sitt guld. Några av de äldsta nybyggarna har också gått bort. Ulrika i Västergöhl, numera mrs Henry O. Jackson, anfäcktas stundtals svårt av sin gamla, syndiga människa.

Kristinas astrakanapel från det gamla landet blommar och bär frukt. De brev som Karl Oskar skiver till Sverige kommer med allt längre mellanrum. han talat om ett nytt land och en ny tillvaro. De inflyttade har fövandlat sitt nya land - men Nordamerikas Förenta Stater har också förvandlat dem.

73 Washington D.C.  Cabot, Meg  4,4 (22)
Beskrivande baksidetext:
''De tio viktigaste anledningarna till att det för tillfället suger att vara Samantha Madison:
10. Min storasyster är typ populärste tjejen i skolan.
9. Min lillasyster är ett geni med stadigt medlemskap i Mensa.
8. Jag är olyckligt kär i min storasysters anarkistiska pojkvän.
7. Jag blev ertappad med att sälja kändisteckningar i skolan ...
6. ... och nu måste jag ta konstlektioner efter skolan som straff
5. Jag har precis räddat livet på USA:s president (och bröt armen när jag gjorde det).
4. Så nu tror hela världen att jag är en hjälte ...
3. ... vilket jag VERKLIGEN inte är.
2. Dessutom har jag blivit utsedd till tonårsambassadör i F.N.


Och den främsta anldeningen till att det VERKLIGEN suger att vara jag just nu:

1. Presidentens son var kanske kär i mig. Men jag var för korkad för att se det.''
74 Artemis Fowl - Evighetskoden  Colfer, Eoin  4,4 (11)
Det är tredje gången gilt för Artemis Fowl. Den här gången planerar han sin största kupp hittills, men nånting går fel och hans kompanjon, livvakt och ende riktiga vän, Butler, dör. Men precis som med sin far så vägrar Artemis ge upp hoppet om Butler, och kontaktar vittran Holly Short för att hon ska försöka hela honom med hjälp av magi, något som hon anser omöjligt.
Och sen så har dom ännu ett bekymmer. Bevis om vättarnas existens som Artemis hittills haft i säkert förvar har blivit stulet. Lyckligtvis har Artemis satt in en evighetskod som gör det omöjligt att komma åt bevisen. Men vem vet hur länge den håller. Med PYSS och Holly Shorts hjälp bestämmer sig Artemis för att ta tillbaka bevisen...
75 Skämmarkriget  Kaaberbol, Lene  4,4 (11)
Nico har en plan för hur man ska stoppa den onskefulle Drakan men Dina tycker att den planen är mer modig än klok- för kriget mot Drakan är inte ett krig man vinner bara med svärdets hjälp. Dessutom litar Nico blint på den hetlevrade Carmian när han istället borde ta hjälp av Dina- hon som har både skämmarkrafter och ormens gåva...
76 Ögat över månskäran  Bray, Libba  4,4 (11)
Gemma är inte som andra flickor. Flickor med förfinade manér - som talar först när de blir talade till och som vet sin plats. Nej, sextonåriga Gemma passar inte riktigt in i ett viktoriansk England med normer som lär unga kvinnor att avstå från att leva ett självständigt liv. Men efter hennes mors tragiska och dramatiska död i Indien, hamnar Gemma så småningom på Spence - ett internat för fina och belevade flickor ...


Ögat över månskäran är en palett av prasslande kjolar, åtsittande korsetter och stränga konventioner i den viktorianska eran. Här finns mystiska skuggor i mörkret, dolda nattliga möten, magiska systraskap, men också hemliga brödraskap från fjärran länder - och skrämmande övernaturliga krafter som obönhörligt styr Gemmas öde.
77 Så länge vi båda andas  Meyer, Stephenie  4,4 (81)
Fjärde boken i serien om Twilight.

Att vara oåterkalleligt förälskad i en vampyr är som en underbar fantasi och en mardrömsliknande verklighet.

Den hett efterlängtade avslutningen på Bellas och Edwards omöjliga kärlekshistoria avslöjar hemligheter och mysterier i denna romantiska saga som har förtrollat miljontals läsare världen över.

Bella slits mellan sin intensiva passion för Edward och en djup vänskap med Jacob. Året som gått har varit minst sagt omtumlande och fullt av längtan, saknad och förtvivlan.

Valet att ansluta till en mörk och förförisk värld av odödlighet eller att fortsätta ett mänskligt liv har blivit den tunna tråd som vampyrernas och varulvarnas öde hänger på.

Bellas val sätter igång en kedja av händelser som kommer att få oanade och förödande konsekvenser för alla inblandade.

Böckerna i Twilight serien:
1. Twilight (Om jag kunde drömma)
2. New Moon (När jag hör din röst)
3. Eclipse (Ljudet av ditt hjärta)
4. Breaking Dawn (Så länge vi båda andas)
5. Midnight Sun (ej utgiven ännu)
78 Septimus Heap. Alkemisten  Sage, Angie  4,4 (14)
När Silas Heap öppnar ett förslutet och bortglömt rum på palatsets vind släpper han samtidigt ut drottning Etheldreddas spöke. Drottning Etheldredda levde för 500 år sedan och hon är minst lika skräckinjagande död, som när hon levde! Hennes djävulska plan ska ge henne evigt liv men hon behöver hjälp från både Jenna, Septimus och sin son, Marcellus Py, som är duktig i läkekonst och en berömd alkemist. Och om drottningens plan involverar både Jenna och Septimus kommer vi med all säkerhet att få träffa Nicko, Alther Mella, Marcia Overstrand, Beetle, Stanley, Sarah, Silas, Brandsprutan, Faster Zelda och alla de andra fantastiska personligheterna som vi har lärt känna i MAGI och SKUGGAN. Med action som får hjärtat att stanna och en sprudlande humor fortsätter Angie Sage att berätta om Septimus Heaps äventyr.
79 Tusen strålande solar  Hosseini, Khaled  4,4 (76)
Ödet, krig och förlust för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj. Bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt upptrappade våldet omkring dem, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra, och deras starka vänskap kommer till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv.

Hosseini har samma driv i berättelsen som i Flyga drake, och Tusen strålande solar är en skildring av trettio år av Afghanistans historia och samtidigt en berättelse om familj, vänskap och kärlekens förlösande kraft.

Med nästan plågsam spänning visar Hosseini hur en kvinnas kärlek till sin familj kan driva henne till heroiska självuppoffringar, och att det i slutändan är kärlek, eller kanske till och med minnet av kärlek, som är nyckeln till människans överlevnad.
80 Slav  Nazer, Mende  4,4 (20)

Mende Nazer föddes 1982 på landsbygden i Sudan. Som yngsta flickan i familjen är hon sin pappas ögonsten och hon drömmer om att bli läkare och tjäna pengar för att kunna hjälpa sina föräldrar. 1994 gör arabisk milis ett brutalt tillslag mot byn och hennes enkla, men lyckliga tillvaro krossas för alltid. Männen dödar och misshandlar många av byborna och Mende säljs som slav. I sex år arbetar hon hos en rik arabfamilj i Khartoum - ett utnyttjat, misshandlat hembiträde utan ersättning eller någon kontakt med omvärlden. Hon vet inte ens om hennes familj lever. År 2000 säljs hon till Sudans ambassadör i London och där fortsätter slaveriet som tidigare. Så efter en tid uppkommer en möjlighet att fly... Mende Nazer har med hjälp av den brittiske journalisten Damien Lewis skrivit ner sin historia om denna nutida mänskliga och politiska tragedi.
81 The Host  Meyer, Stephenie  4,4 (20)
Melanie Stryder refuses to fade away. The earth has been invaded by a species that takes over the minds of their human hosts while leaving their bodies intact, and most of humanity has succumbed. Wanderer, the invading 'soul' who has been given Melanie's body, knew about the challenges of living inside a human: the overwhelming emotions, the too-vivid memories. But there was one difficulty Wanderer didn't expect: the former tenant of her body refusing to relinquish possession of her mind. Melanie fills Wanderer's thoughts with visions of the man Melanie loves - Jared, a human who still lives in hiding. Unable to separate herself from her body's desires, Wanderer yearns for a man she's never met. As outside forces make Wanderer and Melanie unwilling allies, they set off to search for the man they both love.
82 Anna Karenina  Tolstoj, Leo  4,3 (32)
När Anna Karenina möter greve Vronsky upptäcker hon för första gången sin passionerade natur och de inleder en förbjuden kärleksaffär. Anna är gift och har ett barn med den äldre och mycket reserverade Karenin, för att följa sina känslor måste hon lämna hem och barn och utmana alla konventioner. De trångsynta aristokratiska cirklarna i 1800-talets Ryssland dömer obönhörligt och passionen leder oundvikligen mot undergången.
Leo Tolstoj (1828–1910), själv av grevlig familj, har med Anna Karenina skapat det många anser vara den största klassikern av dem alla. Han har lämnat det stora historiska perspektivet från Krig och fred och skapat en stor kärleksroman som avslöjar cynismen och de djupa motsättningarna mellan äkta känslor och materiellt välstånd som fanns i societetssamhället.
83 Idioten  Dostojevskij, Fjodor  4,3 (65)
Idioten är en av Fjodor Dostojevskijs allra främsta romaner. Dess hjälte, furst Myskin, är en av den ryska litteraturens mest betagande karaktärer - en överkänslig livsfrämling i en självisk och brutal omgivning. Myskin, just hemkommen från en sjukdomsvistelse i Scweiz, kastas in i Petersburgs socitetsliv. Där förälskar han sig i Natasia och Aglaja - två av världslitteraturens mest fascinernade kvinnogestalter. Inför öppen ridå utspelas fruktansvärda tragedier, groteska farser och erotiska dramer.
84 Hungerspelen  Collins, Suzanne  4,3 (90)
Suzanne Collins har skrivit en gastkramande framtidsroman om liv och död. men det är lika mycket en roman om vår tids television - som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak - tittarsiffror.

Böckerna i Hungerspelen trilogin:
1. Hungerspelen
2. Fatta eld
3. Revolt
85 Ljudet av ditt hjärta  Meyer, Stephenie  4,3 (78)
Tredje boken i serien om Twilight.

Ljudet av ditt hjärta är den uppmärksammade fortsättningen i Stephenie Meyers berättelse om Bellas och Edwards omöjliga kärlek.

''Bella?'' Edwards mjuka röst hördes bakom mig. Jag vände mig om och såg honom jogga uppför trappan, med vindrufsigt hår efter att ha sprungit. Han omfamnade mig genast, precis som på parkeringsplatsen, och kysste mig igen. Kyssen skrämde mig. Den var för laddad och hans läppar pressades alltför hårt och desperat mot mina - som om han var rädd att vår tid höll på att rinna ut.

En våldsam seriemördare härjar i Seattle och en ondskefull vampyr fortsätter sin jakt för att ta ut sin hämnd på Bella som åter igen befinner sig omgiven av fara. Samtidigt tvingas hon att välja mellan sin älskade Edward och sin vänskap med Jacob. Och hennes val riskerar att blåsa liv i den urgamla kampen mellan vampyrer och varulvar.

Men Bella har också ett annat val att göra - valet mellan liv eller död.
Men vad är vad?
86 Bröderna Lejonhjärta  Lindgren, Astrid  4,3 (48)
I Nangijala, där är det ännu lägereldarnas och sagornas tid, och det är dit man kommer när man dör. Det berättar Jonatan Lejon för sin bror Skorpan som ligger sjuk och har råkat få veta att han snart ska dö. Hur kan det vara så hemskt att en del måste dö när dom inte har fyllt tio år ens, undrar Skorpan. Vet du Skorpan, jag tror att du får det härligt, försäkrar Jonatan. I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll och om nätterna också. För det är i Nangijala som alla sagor händer.

Skorpan älskar sin bror Jonatan över allt annat. Jonatan som är så modig och stark, med honom vågar man vara med om vilka äventyr som helst. Men inte ensam. Ensam är han bara en liten rädd krake. Så bra då att han inte behöver vara i Nangijala utan Jonatan. Så bra att de tillsammans får bli Bröderna Lejonhjärta.

Nangijalas sagor är sköna men farliga och grymma. Men heter man Lejonhjärta så vågar man det yttersta.
87 Främlingen (del 1) Outlander serien  Gabaldon, Diana  4,3 (33)
Claire Randall har en magisk gåva. Hon kan leva i olika århundraden. Född i England 1918 utbildar hon sig till sjuksköterska och tjänstgör vid Röda Korset under andra världskriget. När kriget är slut beger hon sig med sin man till Skottland. Den resan blir livsavgörande för Claire. I Graigh na Dun dras hon som ett viljelöst offer genom en häxring av stenformationer. Tidsresan har börjat. Året är nu 1743. Claire är en främling i en oförsonlig tid. Skottland kämpar för sin frihet mot den engelska kungamakten. Claire söker en fast punkt i tillvaron och finner den i James Frazer, en skotsk klanledare och frihetskämpe med ett pris på sitt huvud. Den virile och bildsköne James är oemotståndlig och Claire dras in i ett passionerat kärleksförhållande.

Främlingen är första boken i en episk kärlekssaga som för tankarna till Jean M Auels böcker.
Övriga titlar i serien om Claire och Jamie: Främlingen, Slända i bärnsten, Sjöfararna, Trummornas dån och Snö och Aska.
88 Vredens druvor  Steinbeck, John  4,3 (30)
När Tom återvänder efter fyra år i fängelset finner han att hans familj har vräkts från sin gård. Det är svåra tider och familjen Joad packar sin skraltiga bil och ger sig av till Kalifornien. Västkusten lockar med arbete som fruktplockare och härlig bördig mark, men lyckolandet finns bara i reklambladen – verklighetens Kalifornien är översvämmat av arbetslösa och arbetsgivare som hänsynslöst utnyttjar situationen.
Vredens druvor är berättelsen om familjen Joad som likt så många andra småbrukare drevs från sina hem i 1930-talets USA. Fattigdom och umbäranden tar nästintill livsgnistan från dem men till slut är det ändå solidaritet och lojalitet som är det viktiga.
89 Utställningen  Earls Davis, Ashley  4,3 (21)
UTSTÄLLNINGEN - en avskalad skälmroman för psykoanalysens och schizofrenins tidevarv. Historien om konstnären Einars vedermödor i samband med sitt livs avgörande utställning kan verka både stötande och förlösande. Perceptionens fördamningar undergrävs långsamt av piller, alkohol och isolering så snart invaderar skumma karaktärer Södermalms gator, och en hiskelig konspiration börjar ta form.

Köp denna bok hos bokförlaget: KÖP HÄR (160 kr)
90 Harry Potter och fången från Azkaban  Rowling, J.K  4,3 (161)
I tolv långa år har den ökända Sirius Black hållits fången på fortet Azkaban. Han är anklagad för att ha dödat tretton människor i samma förbannelse. Han anses vara den självklare efterträdaren till den onde Lord Voldemort. Nu har Sirius Black rymt...
91 Vi fem-böckerna  Blyton, Enid  4,3 (28)
-
92 Att döda ett barn  Dagerman, Stig  4,3 (22)
93 Niceville  Stockett, Kathryn  4,3 (19)
Oförglömlig roman om tre starka kvinnor i sextiotalets Södern

När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.

Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap.

Tillsammans med en annan svart hemhjälp - den egensinniga och smarta Minny - bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid.

Niceville är en läsupplevelse utöver det vanliga - en blivande klassiker om kvinnlig vänskap, mod och kärlekens kraft.
94 Inte som andra döttrar  Spungen, Deborah  4,3 (48)
Hösten 1978 hittas Nancy Spungen, 20 år, knivhuggen till döds i rum nr 100 på Chelsea hotel i New York. Hennes pojkvän, punkrockstjärnan Sid Vicious i Sex Pistols, anklagas för mordet som ger stort eko i pressen. Frigiven mot borgen dör han några månader senare av en överdos.

I den här gripande boken berättar Nancys mamma om sin dotters plågsamma liv, allt från hennes traumatiska födelse till hennes tonår med själmordsförsök och heroinmissbruk. Under tjugo ångestfyllda år söker Nancys föräldrar hjälp åt sin intelligenta men okontrollerbara dotter.
Till en början säger läkarna att Nancys beteende är normalt, något hon växer ifrån. Senare att det är föräldranas fel. Nancys raserianfall och drogmissbruk förvärras hela tiden och hotar att ödelägga familjen.

Först efter dotterns död får familjen veta att hon förmodligen varit schizofren
95 En halv gul sol  Ngozi Adichie, Chimamanda  4,3 (13)
Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Olanna har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig till vän med alla. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli affärskvinna. Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, Odenigbo och får en dotter, Baby.
Hos Odenigbo möter vi också hans unge tjänare Ugwu, en fattig pojke från landet som i ung ålder visar att han har huvudet på skaft och behandlas som en i familjen.
Men det är svåra tider i Nigeria även för de privilegierade och när kriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv. Hem och familj splittras, Ugwu blir tillfångatagen och tvingad att gå ut i strid, Olanna och Richard söker tröst hos varandra och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid.
96 Girlfriend in a coma  Coupland, Douglas  4,3 (17)
Året är 1979.
Richard och Karen älskar för första gången. Senare samma kväll faller Karen ihop, och från den dagen och arton år framåt ligger hon i koma. När Karen slutligen vaknar ser världen annorlunda ut. Det är inte bara piercing, aids, bankomater, X-files och mikromat som är nytt; det finns någonting annat i framtiden - en undflyende känsla av att någonting är fel, att någonting saknas.
Efter Karens uppvaknande drabbar en farsot mänskligheten, och till slut är det bara Richard och hans vänner kvar: de sista människorna i världen. Vad gör man när den värld vi känner tagit slut? Kastar man diamanter i havet och tänder grillen med Andy Warhol-litografier? Eller förbereder man sig för kommande generationer, för att bli ett nytt släktes anfäder?
97 Shantaram  Roberts, Gregory David  4,3 (17)
början av 1980-talet begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay.

Shantaram är Gregory David Roberts egen berättelse från de händelserika och omtumlande åren som förrymd fånge i Bombays undre värld. I ett av stadens slumområden öppnar han en sjukvårdsmottagning för att hjälpa de fattiga och nödställda. Han arbetar för maffian som pengatvättare och förfalskare av pass och han följer med en expedition till Afghanistan under ledning av maffialedaren Abdel Khader Khan för att förse mujaheddin med vapen i kampen mot ryssarna. Han kastas i indiskt fängelse och får utstå svår tortyr och svält. I den grönögda mystiska Karla möter han kärleken.
98 Trollbunden  Sandemo, Margit  4,3 (21)
Silje är 17 år när hela hennes familj dör i en av alla pester som härjar i Norge under 1500-talet. Hon söker sig till Trondheim, men tvingas vidare. Hon träffar Tengel, en märklig man med krafter bortom det normala.
99 Alvklingan  Perumov, Nick  4,3 (14)
Darra väster, darra öster.
Kraften, kraften i handen.
Nio stjärnor i en blomma,
en blå blomma på klingan.

Trehundra år har gått sedan ringens krig. Mörkrets herres fästning ligger i ruiner och i Midgårds fria länder råder fred och välstånd. Den unge hobbiten Folco har förläst sig på Röda boken och drömmer om äventyr på okända vägar, när en rad oroande händelser som först tycks sakna samband visar sig bära bud om annalkande ofärd. En dag hittas en mördad hobbit i ett dike invid landsvägen och ett gåtfullt sällskap iakttas vid Kummelåsarnas gravkullar. Något har satt Midgård i gungning. Folco Brännbock, Hamfasts son, ger sig ut på en lång vandring i förfädernas spår, men världen är inte längre sig lik.

Trilogin »Mörkrets ring« är den ryske fantasyförfattaren Nick Perumovs genombrottsverk och skrevs redan på sovjettiden. Med fantasyeposet »Svärdens väktare« har Perumov gjort sig känd för sitt säregna författarskap, där det goda inte alltid går att skilja från det onda.

Alvklingan är första boken av tre fristående böcker. Andra boken, Den svarta lansen, utkommer hösten 2011 och den tredje, Adamanten av Henna, hösten 2012. Mörkrets ring är Nick Perumovs första verk och skrevs redan 1985–91.
100 Harry Potter and the Philosopher's Stone  Rowling, J.K  4,3 (14)
Harry Potter thinks he is an ordinary boy - until he is rescued by a beetle-eyed giant of a man, enrols at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, learns to play Quidditch and does a battle in a deadly duel. The Reason: HARRY POTTER IS A WIZARD!
101 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban  Rowling, J.K  4,3 (14)
Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can't wait to get back to school after the summer holidays. (Who wouldn't if they lived with the horrible Dursleys?) But when Harry gets to Hogwarts, the atmosphere is tense. There's an escaped mass murderer on the loose and the sinister prison guards of Azkaban have been called to guard the school...
102 Jerusalem  Lagerlöf, Selma  4,3 (14)
Jerusalem är berättelsen om en stark väckelsevåg som delar en socken i Dalarna - en handfull familjer följer kallelsen och beger sig till det heliga landet medan andra väljer att bli kvar på de gårdar de brukat i generationer. Med starka färger och i dramatiska konflikter gestaltar Selma Lagerlöf här de teman som går djupast i hennes författarskap: trons makt, kärlekens förunderliga vägar och arbetets ära. Jerusalem publicerades ursprungligen i två omgångar, 1901 och 1902. Här är de båda delarna samlade i en volym.
103 Stäppens krigare  Iggulden, Conn  4,3 (14)
Första delen i Conn Igguldens nya serie om Djingis khan - historiens störste erövrare!

Temujin är bara 11 år gammal när han skickas till sin moders stam för att hitta en hustru men under hans vistelse där dödas hans far, khan över Vargarna. Klanen fryser ut familjen och de lämnas utan mat eller tak över huvudet för att svälta ihjäl på den hårda Mongoliska stäppen. Temujin får en hård start i vuxenvärlden och tvingas lära sig att övervinna naturens faror och människans ondska.
Temujin bygger upp en ny klan av människor som inte tillhör någon stam och han drömmer om att förena de krigande folken, men för att göra det måste fienden slås ner. När han går i krig mot tartarerna för att hämnas sin faders död tar han kommandot över Vargarna och de andra stammarna. Steg för steg närmar han sig drömmen om en khan över alla folken på den enorma oceanen av gräs - en khan under namnet Djingi
104 Under lysande måne  Hearn, Lian  4,3 (14)
Del 3 i Sagan om klanen Otori. Trilogin består av tre böcker:
Över näktergalens golv, På kudde av gräs och Under lysande måne.

Takeos och Kaedes kärled är så stark att de väljer att trotsa de starka klantraditionerna. De är båda rättmätiga arvingar till provinser, men att befästa sin makt blir en kamp mot tiden. Deras fiender växer i styrka och utmanar dem från alla håll, men oväntad hjälp ger dem en liten strimma hopp.

Takeo måste visa att han är den klanledare och taktiker hans underlydande förväntar sig. Samtidigt ifrågasätts hans religiösa tro och han ställs inför omöjliga val i en maktkamp han bara kan vinna genom stora offer.

Kaede försöker finna sig i sin roll som klanöverhuvud, men möter hårt motstånd i de traditionella patriarkala strukturerna. Ett enda felsteg och hon blir utmanövrerad...
105 Den gröna milen  King, Stephen  4,3 (39)
I Cold Mountains delstatsfängelse, i det cellblock som kallas för Den fröna milen, väntar samvetslösa mördare på att fö fastspända i Gamla Gnisten - den elektriska stolen. De bevakas av fängelsevakter med mycket olika personlighet - från den humane Paul Edgecombe till den sadistike Percy Wetmore.
106 Som jag vill vara  Bredow, Katarina von  4,3 (39)
Jessica är 15 år när hon mister sin oskuld och blir gravid. Omvärlden försöker övertala henne att göra abort, men efter mycket övervägande bestämmer hon sig för att behålla barnet. Pojkvännen drar sig undan i panik och hennes föräldrar förstår inte alls hennes beslut. Men hon finner stöd hos bästa väninnans mamma, som också hon väntar barn. Det blir ett möte mellan två kvinnor över generationsgränserna.Katarina von Bredow lyckas få känslorna att spraka och vibrera från den första sidan till den sista. En bok att sträckläsa!
107 Svärdet och spiran  Follett, Ken  4,3 (29)
En storslagen äventyrsskildring om 1100-talets krigshärjade England och om en grupp människor vars öden sammanlänkas med byggandet av en praktfull katedral. En berättelse om kärlek och hämnd, ärelystnad och hjältemod.

På samma spänningsskapande sätt som i sina världsberömda thrillers levandegör Ken Follett här ett stycke engelsk medeltid.
108 Vargbröder  Paver, Michelle  4,3 (66)
Tolvårige Torak är ensam, sårad, skräckslagen och maåste fly. Hans far ligger död bredvid honom, attackerad av en demon i skepnad av en björn - en demon med kraft att förgöra världen...
Torak har gett sin döende far ett löfte. Han ska söka upp världsandens berg för att få hjälp att besegra björnen. Hans enda följeslagare är en liten övergiven vargunge, och tillsammans ger de sig av på en lång och farofylld vandring genom storskogen. När det röda öga står högst på himlen måste Torak möta sin fiende...

Vargbröder är första boken i denna fantasyserie, Följande böcker:
1. Vargbröder
2. Vargbröder - Havets fångar
3. Vargbröder - Demonernas port
4. Vargbröder - Jagad av klanerna
5. Vargbröder - Ondskans schaman
6. ej utgiven ännu
109 Lasermannen  Tamas, Gellert  4,3 (33)
Under några månader årsskiftet 1991 och 1992 var Stockholm en stad i skräck. En okänd gärningsman, beväpnad med ett lasergevär, sköt sammanlagt 11 personer vid tio olika attentat. En dog, flera fick men för livet. Det enda offren hade gemensamt var sitt mörka hår och mörka hudfärg. Samtidigt genomgick Sverige sin värsta ekonomiska kris på decennier. I arbetslöshetens och krisens spår växte en ny militant rasistisk rörelse fram. Terrororganisationen VAM förklarade krig mot samhället. Runt om i landet attackerades flyktingförläggningar med brandbomber och molotovcocktails. Näst Tyskland hade Sverige flest rasistiska våldsdåd i hela Europa. Och i riksdagen hetsade Ny demokrati mot invandringen.

Efter nästan tio års tigande har John Ausonius bestämt sig för att erkänna attentaten samt 17 bankrån. Förutom polisen har Ausonius pratat med en enda person - journalisten och författaren Gellert Tamas.
110 Godnatt Mister Tom  Magorian, Michelle  4,3 (59)
För Willie – nästan nio år men liten för sin ålder och faderlös – blir mötet med den lilla byn Litlle Weirwold nästan en chock. Först blir han bestört äver tystnaden och förskräckt över alla djur han möter, men så småningom börjar han gilla sin nya omgivning.
Tillsammans med en mängd andra barn från Londons slumkvarter har han flyttats ut på den engelska landsbygden för att komma riskerna för flyganfall mot London. Av en slump kommer Willie att hamna hos den gamle enstöringen Thomas Oakley.
Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet, får äta sig mätt, får kläder –och för första gången i sitt liv – en egen säng. Han möter människor som vill honom väl och får kamrater. Men den här lyckliga tillvaron avbryts av att hans mor sänder efter honom. Dagar och veckor går utan att Mister Tom får något livstecken från Willie. Till slut ger den gamle sig iväg till London för att söka efter honom. En fängslande berättelse i gammal fin, traditionell engelsk stil för både barn och vuxna.
111 Tre sekunder  Roslund, Anders  4,3 (26)
Han lever ett dubbelliv. Ett med en älskad fru och två små pojkar, en familj han vill skydda till varje pris. Och ett annat, hemligt, där han varje dag riskerar att förlora allt.

Han tvingas ta makten på ett av Sveriges tyngsta fängelser. På uppdrag av polisen. På uppdrag av maffian. Han inser att han från och med nu är ensam, inte kan lita på någon och att han i det ögonblick han avslöjas blir lika farlig för båda sidor. Han kallar sig Paula och vet att det tar exakt tre sekunder att dö.

Tre sekunder är en intensivt spännande thriller där människor i alla positioner sätts på prov.
112 Invandrarna  Moberg, Vilhelm  4,3 (45)
113 Pirater!  Rees, Celia  4,3 (30)
Året är 1724.
Två unga flickor blir pirater för att undgå ett fasansfullt öde.
Den ena är en rik köpmansdotter från England, den andra en förrymd slav från Jamaica.
Deras öden är oupplösligt sammanflätade och deras äventyr olidligt spännande.
114 Den jag aldrig var  Axelsson, Majgull  4,3 (15)
Mary är minister, Marie sitter i fängelse. Vem är då MaryMarie som ser sig själv i båda personerna?

En morgon hittas en halvnaken man på en gata i en östeuropeisk stad. Han har brutit nacken. Högt uppe i huset bredvid slår ett öppet fönster i vinden. Mannen identifieras efter ett par dagar. Det visar sig att han är svensk och MaryMarie, hans hustru, kallas dit från Stockholm. När hon sitter vid hans sjukbädd börjar verkligheten lösas upp, plötsligt vet hon inte riktigt vem hon är och vad som är verkligt.
Sju år senare är hon lika kluven. Heter hon Mary eller Marie? Dödade hon sin man, där på sjukhuset, eller lät hon honom leva? Hamnade hon i fängelse eller blev hon minister? Hon vet inte. Men livet rullar på i två högst sannolika versioner. Bara en sak har Mary och Marie gemensamt. Det förflutna. Från var sitt håll betraktar de livet som det var före mannens olycka. Den frusna barndomen. Vännerna i den kamratkrets som kallades Biljardklubben Framtiden, de som kom att följas åt ända från tonåren till långt in i medelåldern. Det tvehågsna äktenskapet med en man som ständigt sökte andra kvinnor.
När romanen börjar har Mary blivit biståndsminister och ska just hålla ett viktigt tal. Marie ska friges efter sex år i fängelse. Från var sitt håll börjar de en resa.
115 Den långa flykten  Adams, Richard  4,3 (19)
En dag bryter en flock vildkaniner upp från sina ängar, hotade av människornas framfart, för att söka sig en ny boplats. Den lilla Femman har anat faran, den handlingskraftige Hassel blir ledaren, och de får med sig den stöddige Kronan, den poetiske och snabbe Maskros, den klipske Björnbär och några till. Fiender och farligheter väntar i det grönkulliga engelska landskapet och ställer dem på svåra prov. När de efter många äventyr kan förverkliga drömmen om ett nytt hem på Watership Down, har de utstått ett stort antal prövningar i fråga om ledarskap, planering, samarbete och strid.

I bokens pärm finns en karta där man kan följa kamraternas långa väg till säkerheten.
116 Älska dig till döds  Cabot, Meg  4,3 (19)
Susanna har just rest en miljon mil från New york till Kalifonien. Hon har inte ens hunnit packa upp och det sitter redan ett spöka i hennes nya rum. Visseligen ett av det gulligaste spöken hon har sett, men i alla fall...

Susannah "suze" Simon är en medlare- Hon kan se och tala med de döda. De lämnar henne inte i fred förrän hon har hjälpt dem med deras oavslutade affärer med de levande. Men jess, det gulliga spöket som hämsöker hennes rum verkar inte behöva hennes hjälp. Det passar Suze utmärkt eftersom hon hellre håller till på stan än kyrkogården. Men dne första dagen i skolan blir inte precis som hon hade tänkt sig. Där finns ett spöka med hämnd i sinnet....och Suze råkar stå i hennes väg.
117 A Clockwork Orange  Burgess, Anthony  4,3 (27)
Ett mardrömsamhälle som styrs av hänsynslösa tonårsgäng. Här får vi möta den gryme gängledaren Alex som är en av dessa tonårslegister fram tills samhället tar hand om honom för att botta hans ondska.
118 Anne på Grönkulla  Montgomery, L. M.  4,3 (27)
''En långbent elvaårig flicka med många fräknar och eldrött hår ör vad Matthew finner på stationen i stläälet för pojken som han och hans syster Marilla beställt från barnhemmet. [...] Man allt som en hård verklighet nekat henne har hon upplevt i sin rika fantasi. Nu möter hon en vänlig värld och behöver inte längre låtsas att hon har vänner och ett hem...''
119 Siddhartha  Hesse, Hermann  4,3 (51)
Siddhartha, en indisk bramanpojke, lämnar sin faders gård och de gamla gudarna för att leva i självövervinnelse och askes. Men inte heller förnekelsen tillfredsställer hans längtan efter fulländning, och han ger sig ut i världen för att söka livets mening. Han blir framgångsrik och förmögen, en livsnjutare som lär sig den sinnliga kärlekens alla möjligheter hos kurtisanén Kamala. Men ledan, och smärtan när en älskad son glider ifrån honom, driver återigen Siddhartha ut på vandring, mot en tillvaro som rymmer verklig kunskap och kärlek till världen som den är.
120 Vargbröder - Jagad av klanerna  Paver, Michelle  4,2 (28)
Den fantastiskt spännande serien fortsätter! Torak bär på en hemlighet som är så fruktansvärd att ingen kan få veta. Men Korpklanen upptäcker vad Torak försöker dölja, och Torak blir utstött. För alltid dömd att klara sig ensam i skogen. Från och med nu kan ingen hjälpa honom. Inte Renn, inte ens Ulv. Torak är helt ensam, på flykt i vildmarken. Hur ska han klara sig? Han jagas av Utterklanen och kämpar mot förvirring och galenskap.

Del fyra i serien om Vargbröder är andlöst spännande och mer skrämmande än någonsin. Torak, Renn och Ulv möter faror och mörker som de aldrig skådat förut. Och ännu en hemlighet - en hemlighet som hotar Torak och Renns vänskap. Mörkret tätnar och Toraks värld håller på att rämna. Missa inte fortsättningen i serien om Vargbröder!

Berättelsen om Torak, Ulv och Renn är en internationell succé som älskas av barn och ungdomar. Serien är såld till över 30 länder och del ett i serien var den mest sålda barn- och ungdomsboken i England 2004. Torak och vargens kamp mot Ondskan är en modern klassiker och ett äventyr som alla måste uppleva!
121 Livet efter dig  Moyes, Jojo  4,2 (16)
"En kärlekshistoria som får dig att gråta, skratta och bli arg allt på en gång"

Lou Clark och Will Traynor är så olika man kan vara. Lou bor hemma och försörjer sina föräldrar med lönen från kaféet där hon jobbar. Hon har inga ambitioner utanför den lilla stad där hon bott i hela sitt liv. Will var en atletisk A-personlighet, framgångsrik aktiemäklare med toppjobb i London och snygg flickvän. Tills en motorcykelolycka tog ifrån honom alltsammans.

När Lou blir arbetslös tar hon jobbet som den totalförlamade Wills sällskapsdam enbart för att hon inte kan hitta något annat, och hon behöver verkligen pengarna.

Will har bestämt sig hans liv är trångt och glädjelöst, och han vet exakt hur han ska få slut på alltihop. Lou bestämmer sig i sin tur för att få Will att ändra sig.

Ingen av dem vet att de kommer att förändra varandra för alltid.

Livet efter dig har blivit enormt älskad och populär i England, och valdes till årets bästa bok av läsarna i Richard & Judy Book Club.
122 ...och de vita skuggorna i skogen  Gripe, Maria  4,2 (12)
Det här är den andra boken om Berta som nu har fått reda på den stora hemligheten om Carolin. därför tänkte carolin och berta att tjäna piga ihop under sommaren men kommer istället till det isolerade och obehagliga slottet rosengåva. Där trättar dom Rosilda och Arild, som är två tvillingar som bor på slottet...

Dessa böcker ingår i skuggserien:
1. "Skuggan över stenbänken"
2. "...Och de vita skuggorna i skogen"
3. "Skuggornas barn"
4. "Skuggömman"
123 Diamantsvärdet och Träsvärdet  Perumov, Nick  4,2 (12)
Sedan århundraden har människornas kejsardöme härskat med våld och fruktan över gnomer, friborna, orcher och danker. Tronen stöds av Regnbågen, en magisk orden med nästan obegränsad makt över rikets invånare till och med över den nyblivne kejsaren, som plågas av grymma barndomsminnen. Många ruvar på hämnd i denna gamla värld som för länge sedan övergivits av det godas himmelska makter och nu översvämmas av hamnskiftare, gengångare, andeväsen och ett otal namnlösa varelser.

En höstdag strax före det årliga Dödsregnet kommer en ung adept till provinsstaden Chvalin i norr. Han skuggas av Fess, utsänd av Grå förbundet, en liga av legoknektar som säljer sina tjänster till högstbjudande. Strax därpå anländer en liten karavan, anförd av gnomen Sidri, friborne Khan-Torog och trollkvinnan Tavi, samtidigt som ett cirkussällskap skyndar genom Drungskogen för att hinna fram innan Regnet börjar falla.

Händelserna följs av den inspärrade krönikören i katakomberna under Isflammans kyrka. Han ser vad som håller på att ske, och han borde inte, men kan inte låta bli att lägga sig i förloppet

Svärdens väktare är en serie om 8 fristående böcker, var och en på ca 500 sidor. Nick Perumov skriver i Tolkiens anda och skildrar en värld befolkad av människor, alver, orcher, gnomer, gudar och magiker, men hans värld är mer komplicerad än Tolkiens. Onda och goda kan vara svåra att skilja åt och dramatiska händelser berättas ofta ur de ondas perspektiv. Kvinnogestalterna är starka och inte sällan mycket farliga personer.
124 Jag, Jag, Jag  Drougge, Unni  4,2 (12)
Våren 1977. Sex Pistols har gjort skandalsuccé med ”Anarchy in the UK” och punken rullar in över Europa.
I tryggt borgerliga akademikerstaden Lund går revolten trögt, men Sophie gör vad hon kan för att spränga alla gränser hon får syn på.
Modig, kaxig och inte så lite självfixerad tar hon för sig av det livet har att erbjuda.
Klubbar i London, leran i Roskilde, udda sex, nya droger och psykologlinjen i Lund – allt är till för att testas. Åtminstone en gång.
Men mitt i allt längtar Sophie efter någonstans där hon vill stanna. Efter en fast punkt i tillvaron och någon att kalla ”min kille”.
En svår ekvation att få ihop när man samtidigt vill vara helt fri och oberoende.
Sophie hinner både lämna och bli lämnad innan hon hittar den hon vill stanna hos:
Alex.

Jag, jag, jag är Unni Drougges första roman. Den kom ut 1994 och är ett unikt och i högsta grad självupplevt tidsdokument från punkens era. Samtidigt är det en berättelse många kommer känna igen sig i idag, tjugofem år senare…

125 Resturangen vid slutet av universum  Adams, Douglas  4,2 (12)
126 Tusen små bitar  Frey, James  4,2 (12)
Tänk dig att du vaknar på ett flygplan. Du har ingen aning om var du har varit eller vart du är på väg. Ditt ansikte är sönderslaget och att du har blåmärken och sår på hela kroppen. Du har ingen plånbok, inga pengar, inget jobb. Polisen letar efter dig. Tänk dig att du bara är 23. Och att det har hänt förut...James Frey ställdes inför denna surrealistiska situation. Tusen små bitar är berättelsen om vad som hände sedan. Det är en intensiv, oförutsägbar och gripande berättelse om drog- och alkoholmissbruk som det aldrig har blivit beskrivet förut.
127 New Moon  Meyer, Stephenie  4,2 (41)
Bok 2 i Twilight serien, på svenska heter andra boken När jag hör din röst

The dramatic sequel to Twilight, following the tale of a teenage girl whose love for a vampire gets her into trouble.
128 Allt för min syster  Picoult, Jodi  4,2 (29)
Anna har kommit till världen för att med sina stamceller vid födelsen hjälpa sin tvååriga syster Kate som lider av leukumi. Nu är Anna tretton år och Kate behöver en ny njure. Förutom att ingreppet är plågsamt, kan Anna framtida hälsa äventyras. Med hjälp av en advokat stämmer hon sina föräldrar för rätten till sin kropp
129 Flickan som lekte med elden  Larsson, Stieg  4,2 (125)
I uppföljaren till Män som hatar kvinnor är det Lisbeth Salander som står i centrum. En rad dramatiska händelser får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint och när hon dras in i en mördarjakt där hon själv är villebråd bestämmer hon sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla.

Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Två journalister, Dag och Mia, kan visa avslöjande fakta om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas har högt uppsatta positioner i samhället. När Dag och Mia blir brutalt mördade och misstankarna riktas mot Salander bestämmer sig Blomkvist för att driva sin egen utredning. Han upptäcker snart ett samband mellan morden och traffickingtemat. Den fruktade Zala, vars namn ständigt förekommer i utredningen, visar sig dessutom ha kopplingar till en viss Lisbeth Salander...
130 Gentlemen  Östergren, Klas  4,2 (21)
Boxaren och pianisten Henry Morgan bor i en egendomlig våning på Hornsgatan i Stockholm. Där bor också hans bror Leo, fd barnstjärna, filosof och 60-talspoet, nu ordentligt nergången. Författaren Klas Östergren driver omkring i stan sommaren 1978, bestulen på allt han äger, förutom två skrivmaskiner. Han blir erbjuden ett rum uppe hos bröderna Morgan.
131 Jag saknar dig, jag saknar dig!  Pohl, Peter  4,2 (34)
Boken handlar om tvillingsystrarna Tina och Cilla. En dag blir Cilla påkörd och dör. Tina måste då leva vidare, men det visar sig vara svårt. Varje gång Tina tittar i spegeln ser hon Cilla. Hur ska Tina kunna gå vidare. Man får också se hur kompisarna, lärarna och familjen reagerar efter Cillas död.
132 Montecore - En unik tiger  Khemiri, Jonas Hassen  4,2 (17)
I Montecore får författaren Jonas Hassen Khemiri, som nyss blivit klar med Ett öga rött, ett mail ifrån Kadir. Denne presenterar sig som barndomskamrat till Jonas far, och på en mycket säregen och rolig hemmagjord fransk-arabisk svenska uppmanar han Jonas att den här gången ägna sig åt ett värdigare ämne, nämligen att skriva en bok om fadern, den berömde fotografen. Jonas börjar skissa på en sådan historia, vilket väcker många minnen till liv från barndomen. Kadirs språkligt minst sagt innovativa brev om uppväxten i Tunisien blandas med Jonas minnen från sin egen barndom, och i växlingen mellan dessa båda temperament och språk - som till slut nästan formas till en kamp - växer en berättelse fram om att komma till och växa upp i ett land där tolerans och mångfald är honnörsbegrepp, men där rasism och främlingsfientlighet är en del av vardagen.
När vi närmar oss slutet har Ny demokrati valts in i riksdagen, och i Stockholm går en mördare lös, en mördare med sitt lasersikte inställt enbart på invandrare.
Men något är lurt med denne ständigt brevskrivande Kadir, som alltmer ihärdigt försvarar Jonas pappas handlande. Vem är han? Och vad blev det egentligen av Jonas pappa?
133 Rävungen  Hayden, Torey  4,2 (17)
Rävungen är berättelsen om sexåriga Sheila, en begåvad men emotionellt störd flicka. När hon binder fast en liten pojke vid ett träd och tänder eld, inser man att hon är farlig för sin omgivning och beslutar att hon skall tas om hand för vård. I väntan på en ledig plats på sjukhus hamnar hon i Torey Haydens klass för psykiskt handikappade barn. Nu börjar en hård och tidvis mycket otacksam kamp för att återge den lilla flickan hennes människovärde och hennes tilltro till omvärlden.

Torey Hayden är barnpsykolog och har arbetat med specialundervisning för barn med psykiska störningar. Sina erfarenheter har hon skildrat i en rad medryckande och gripande böcker.
134 Över näktergalens golv  Hearn, Lian  4,2 (65)
Del 1 i Sagan om klanen Otori. Trilogin består av tre böcker:
Över näktergalens golv, På kudde av gräs och Under lysande måne.

Den grymme krigsherren Iida Sadamu ruvar trygg bakom sin fästnings murar. Näktergalsgolvet som sjunger vid varje steg skyddar honom mot lönnmördare. Ingen kan nå honom.

I en avlägsen och fridsam bergsby lever en ovanlig pojke. Takeo har ännu inte upptäckt sitt sanna jag, och känner inte till sin avlidna fars hemlighet. Men hans stillsamma liv förändras för allrid den dag då krigsherren Iida Sadamu skövlar och brönner hans hemby.
Takeo räddas av den unge herremannen Otori Shigeru, som för honom till sitt hem. Där sätts han i lära i allt en ädling behöver veta, men också i andra färdigheter - de märkliga, närmast jagiska förmågor som tillskrivs det legendariska Släktet. Långsamt upptäcker Takeo sanningen om sig själv, och om det öde som väntar honom.

Över Näktergalens golv är första delen i trilogin ''Sagan om klanen Otori'' . Det är en mäktig, episk berättelse om ära och lojalitet, hämnd och förräderi, skönhet och makt, och om den överväldigande kärlekens passion.

Boken utkommer samtidigt i ytterligare 17 länder, och är redan en försäljningssuccé i USA och Storbritannien och filmrättigheterna är redan sålda. Blanda ''Shogun'' och ''Harry Potter'' med ''Crouching Tiger, Hidden Dragon'' så får du Över näktergalens golv.

Lian Hearn är en psuedonym, författaren är född i England och bosatt i Australien. Bakom namnet döljer sig en välkänd barn- och ungdomsboksförfattare. Över näktergalens golv är en roman för äventyrslystna 15 - 100-åringar!
135 Kvinnan i rummet  Adler-Olsen, Jussi  4,2 (13)
En vacker vinterdag 2002 försvinner den unga och lovande politikern Merete Lynggaard spårlöst. Medierna kastar sig över fallet och börjar spekulera vilt om allt ifrån självmord och mord till kidnappning och frivilligt försvinnande. Polisen inleder snart en stor utredning men den blir resultatlös. Merete är som uppslukad av jorden.

Samtidigt är kriminalinspektör Carl Mørck tillbaka på jobbet efter en traumatisk händelse där han och två kollegor blivit nedskjutna. Ena kollegan dog och den andre är förlamad. Carl är fysiskt oskadd men plågas av djupa skuldkänslor gentemot sina kollegor.

När Carl Mørck så småningom får ansvaret för utredningen av Merete Lynggaards försvinnande börjar det hända saker. Snart är Mørck och hans assistent Hafez el-Assad en hänsynslös förbrytare på spåren. Frågan är om de hittar galningen innan det är för sent?136 Mina hemligheter  Kinsella, Sophie  4,2 (13)
Emma Corrigan, tjugofemårig, karriärstressad marknadsassistent gör bort sig på sitt första uppdrag. På flyget hem yppar hon allt om sitt liv för mannen i stolen bredvid eftersom hon är övertygad om att de ska störta. Döm om hennes förvåning då de möts igen - mannen är grundare av företaget hon jobbar på.

Tänk dig att någon skulle få reda på dina innersta tankar. En fullständig främling. En person som du
sedan möter i ett annat sammanhang...

Emma Corrigan är en helt vanlig tjej. Hon drömmer om att avancera på jobbet, få roligare arbetsuppgifter, högre lön och status. Och så har hon sina hemligheter. Hur hon blev av med oskulden, att hon förfalskat sitt mattebetyg och att hennes stringtrosor är väldigt obekväma. Inga uppgifter som hon vill dela med någon annan, men ödet vill annorlunda.
137 Påven Johanna  Woolfolk Cross, Donna  4,2 (48)
Om historien om Johanna är sann är den helt fantastisk. Om den är påhittad,är den fortfarande bland de bästa romaner jag har läst. N V
Hon var en begåvad och orädd kvinna som förklädd till man lyckades överlista hela den katolska världen. Hon skaffade sig kunskap inom medeltida filosofi, religion och läkekonst. Hennes lysande begåvning förde henne påäventyrliga vägar till påvepalatset i Rom. Där drogs hon in i en virvel av politik, religion, kärlek och makt. En riskfylld tillvaro där livet ofta stod på spel.
När ödet såg till att Johanna blev vald till påve hade det förgångna hunnit ifatt henne - och det mest förbjudna var ett faktum ...
Påven Johanna är en storslagen historisk skildring fylld av kvinnlig list, romantik, mänsklig grymhet och maktbegär ... en imponerande och hisnande historisk resa som väcker många tankar hos läsaren.
138 Skämmerskans dotter  Kaaberbol, Lene  4,2 (22)
Dina Tonerre är elva år och har ärvt sin mors gåva. När Dina ser någon i ögonen kan hon se alla de handlingar som den personen skäms över att ha gjort - hon kan se människors dåliga samvete. För Dina är det snarare en förbannelse än en gåva eftersom ingen vill vara hennes vän. När Dinas mamma blir kallad till Dunarks borg för att få en man att erkänna ett mord, måste Dina ta itu med sin gåva och lära sig att använda den.
139 1984  Orwell, George  4,2 (106)
Den framtidsvision George Orwell slutförde 1949 har till den nye läsarens förvåning sitt centrum i London.
Den börjar den 4 april 1984 och den 39-årige huvudpersonen heter något så engelskt som Smith. Föräldrarna har gett honom namnet Winston, men i den historielösa framtidsstaten har han ingen aning om hur berömt det namnet en gång var.
Däremot är han djupt medveten om att Storebror ser honom, till och med på toaletten, och teledata och talskrivmaskin är vardagsrutin. Winston jobbar på Sanningsministeriets arkivbyrå och förefaller någorlunda anpassad till den totalitära statens tillvaro, men innerst inne vet han att han är tankeförbrytare och att Storebror har tekninska möjligheter att registrera inte bara hans ansiktsuttryck utan också hans innersta åsikter.
Slöa rakblad, odrickbar gin, illaluktande tvål, krånglande hissar och avlopp i oreparerade hus kontrasterar absurt mot den tekniska fullkomligheten inom den totalstyrda kommunikationssektorn. Sanningsministeriet heter Minisann på nyspråkm ett språk som lär att krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka.
Så långt har det ju inte gått i England, när vi nu kan kontrollera 1984 i vårt eget facit. Orwell måste bara ha velat skrämma Västeuropa med en karikatyr av de öststater som just höll på att ta form. Sovjetryssar i Moskva, tjecker i Prag, tyskar i Östberlin skulle häpnande kunna konstatera att framtidsvisionen in i varje detalj stämmer med dagens verklighet. Om de tilläts läsa boken.
Men vi ser inte bjälken i vårt eget öga. Orwell såg framför sig en utveckling, som han fruktade skulle drabba alla nationer, oavsett politiskt system. Med statens möjligheter och makt att kontrollera alla med teleteknik ända in på toaletterna, att dataregistrera varje individ ända in till plånboken, sexuallivet och åsikterna, har 1984 blivit en smygande verklighet också i västvärlden. Sveriges generalklausuler, angivarlagar och ansvarsfrihet för maktapparaten utgör knappast något smickrande undantag.
George Orwells 1984 är lika skrämmande sedan vi sett facit. Men den är också lika spännande som roman. Winston Smiths öde angår oss.
140 Mio, min Mio  Lindgren, Astrid  4,2 (45)
Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onde riddar Kato. Det är en storslagen och vacker saga, som väcker tankar om livet och döden, gott och ont och kärlekens makt.

I sin antologi ''Mina påhitt'' har Astrid Lindgren berättat att hon fick idén till boken när hon promenerade genom Tegnérlunden och gick förbi en ''ensam pojke, sittande lite sorgmodigt på en bänk. Det var en mörk höstkväll och han såg så ensam och ledsen ut. Och att jag lät honom bo på Upplandsgatan 13B, det berodde ju på att jag såg honom försvinna in i den porten. Sen dess har jag aldrig sett honom. Det är väl konstigt?''
141 Hur kär får man bli?  Bredow, Katarina von  4,2 (59)
''Om inte om vore, tänkte jag. Om inte om vore skulle jag bli kär i Adam. Hur kär som helst. Blossande, vanvettigt gnisterkär. Ursinnigt sprängförälskad. Men nu var ju om. Och bara själva tanken på att bli kär i Adam var totalförbjuden, straffbar, ohygglig och fruktansvärd. Ändå tänkte jag den. Ändå fladdrade kolibrin där inne. Trots att om var.''

Här finns det omöjliga valet mellan bästisen och kärleken. Här finns djupa familjekonflikter. Vuxna som sviker. Här finns ett fenomenalt skickligt porträtt av en konflikträdd pappa som duckar för alla problem. Här finns också de vuxnas konflikter, och under alltsammans det stora problemet att kunna säga som det är innan det är för sent.
142 Grottbjörnens folk  Auel, Jean M  4,2 (28)
Grottbjörnens folk, en neanderthalklan, har levt på samma sätt i generation efter generation: bott i grottor, samlat växter, tillbett sina skyddsandar, jagat bisonoxar och andra djur. En dag beslutar sig klanen för att adoptera Ayla, en cromagnonflicka som skilts från sitt folk efter en jordbävning.

Ayla växer upp hos klanen. Hon får lära sig dess levnadssätt av medicinkvinnan Iza, och snart känner hon sig som en av klanens medlemmar. Men hennes annorlunda sätt att tänka, hennes förmåga att handla snabbt i kritiska situationer, gör att hon skiljer sig från dem och råkar i konflikter. Hon kommer att upplevas som ett hot mot klanens traditionsbundna levnadssätt, mot hela dess existens.
143 Blackbird  Lauck, Jennifer  4,2 (14)
Jennifer är fem år. I hennes ögon är himlen ovanför Mary Street alltid blå och vardagen fylld med kärlek, Barbie och Beatles. Men snart lär hon sig skilja på bra och dåliga dagar. De bra hjälper hon mamma att göra sig fin och pappa läser Snövit för henne om kvällarna. De dåliga dagarna kommer pappa inte hem alls och mamma ligger till sängs. Den allra värsta dagen åker mamma in på sjukhus och kommer aldrig mera hem. Den dagen tar Jennifers barndom slut.
Pappan gifter om sig med en kvinna som styr familjen med religiös fanatism. När så också han dör blir Jennifer helt utlämnad åt sin styvmamma och lever i en glasbubbla av total ensamhet.
Men även i det mest kompakta mörker hittar Jennifer ett ljus. Hon skall överleva trots allt ...
Jennifer Laucks självbiografiska debutbok Blackbird har snabbt blivit en bestseller som nått stora framgångar över hela världen.

144 Onda andar  Dostojevskij, Fjodor  4,2 (14)
År 1869 begicks ett mycket uppmärksammat mord i Moskva, genomfört av en grupp anarkister. En kamrat som inte ville underordna sig partiets disciplinregler måste straffas. Denna händelse blev utgångspunkten för Fjodor Dostojevskijs roman Onda andar – en våldsam uppgörelse med samtidens politiska idéer. Romanens huvudperson Stavgorin är ett nidporträtt av en nihilistisk agitator, som Dostojevskij uppfattade honom: energisk och demonisk, målmedveten och fullständigt känslokall.
145 Tidsresenärens hustru  Niffenegger, Audrey  4,2 (14)
Tidsresenärens hustru är en storslagen kärleksberättelse om Clare, en egensinnig konstnär och Henry, en äventyrslysten bibliotekarie. De har känt varandra sedan Clare var 6 år och Henry var 36 och gifter sig när Clare är 22 år och Henry 30. Det låter otroligt, men är sant. Henry lider nämligen av en genetisk åkomma som får honom att ofrivilligt resa i tiden.

Plötsligt ställer Henrys genetiska klocka om sig och han kastas framåt eller bakåt i tiden. Och Clare kan bara vänta på att han ska återvända.

Henrys tidsresor är en hemlighet som svetsar samman de älskande trots alla smärtsamma uppbrott. Kampen mot Henrys sjukdom blir en kamp för att hålla fast tiden; livet självt. Tidsresenärens hustru formar sig till en berättelse om ögonblickets skönhet såväl som dess skörhet. Det är en historia om separation och saknad, men också om en närvaro så stark att den spränger alla gränser.
146 Flyga drake  Hosseini, Khaled  4,2 (94)
Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket.


Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.
När Sovjetstyrkor invaderar Kabul och Amir och hans far flyr landet för att skapa sig ett nytt liv i Kalifornien tror Amir att han har gjort sig fri från sitt förflutna. Men han kan inte lämna minnet av Hassan bakom sig.
Flyga drake är en gripande roman om vänskap, svek och lojalitet. Den handlar om banden mellan fäder och söner och fädernas makt över sina söner - deras kärlek, uppoffringar och lögner. I bakgrunden står historiska händelser som inte tidigare berättats på detta sätt, boken tar oss från ett vackert och välmående Afghanistan rikt på kultur till det ödelagda land som det är idag.
147 Harry Potter och de vises sten  Rowling, J.K  4,2 (223)
Den första boken i serien om Harry Potter.
Plötsligt händer det märkliga ting i den lilla staden! Mystiska stjärnskott på himlen och svärmar an ugglor mitt på dagen, katter som läser kartor och underliga människor som står i gathörn och viskar. De viskar om en viss Harry Potter… Föräldralöse Harry Potter bor hos sina elaka styvföräldrar och deras vidrige son. En helt ny värld öppnar sig för Harry när det visar sig att han egentligen är en trollkarl och börjar i Hogwarths skola för häxkonster och trolldom, en värld full av magi och spännande äventyr.
148 Comédia Infantil  Mankell, Henning  4,2 (19)
I en afrikansk hamnstad står en man på taket till en teater och ser ut över bebyggelsen. Vid hans fötter ligger en döende pojke, mager och medfaren. Det är Nelio, gatubarn och profet, som bara tio år gammal besitter en gammal mans klokhet och visdom. Men vem är han egentligen? Under tio nätter berättar Nelio sitt livs historia för den man som burit upp honom på taket, allt medan hans liv sakta rinner ut. Det är en hemsk, vacker och fascinerande historia som börjar med att Nelio kommer till staden, på flykt undan en fruktansvärd katastrof. I hans tioåriga medvetande formar sig en bild av den tid och den värld som är vår.
149 Guldkompassen  Pullman, Philip  4,2 (53)
Hjältinnan är den intelligenta men något krångelbenägna 11-åringen Lyra Belacqua, som kanske till och med håller universums öde i sina händer. Allting börjar när hennes farbror, lord Asriel, återvänder till England med berättelser om mysterier och faror – och upptäckten av ett ställe nära Nordpolen där man genom norrskenet kan ana en annan värld. Kanske är barriären mellan olika universa av någon anledning förtunnad här? Lyra är snart indragen i ett nervpirrande äventyr, vilket innefattar skumma vetenskapsmän som gör fruktansvärda experiment med kidnappade barn, den charmfulla, sköna och olycksbådande mrs Coulter (är det hon som kidnappar alla barnen?), intelligenta isbjörnar – pansarbjörnar, strider mot legohärar i polarmörker, vänskapligt sinnade häxor och deras motsats, och så: "alethiometern", guldkompassen, en magisk sanningsmaskin. Lyra inser till slut att utgången av hennes äventyr kan innebära mer än liv eller död för henne själv.


150 Blonde  Oates, Joyce Carol  4,2 (34)
Den 3 augusti 1962 ringde Döden på dörren till 12305 Fifth Helena Drive i Los Angeles. Morgonen därpå hittades Marilyn Monroe död i sitt hem, bara 36 år gammal. Det blev årets nyhet, större än Kuba-krisen några veckor senare. Och spekulationerna började. Under de snart fyrtio år som gått sedan dess har många försök gjorts att teckna hennes levnadsöde: ett övergivet och ensamt barn utan fotfäste i livet, psykiskt labil mor, okänd far, fosterhem, en kanske alltför snabb lysande karriär, drogmissbruk, olyckliga äktenskap, aborter och förtal.
Den här boken är något helt annat. Den ger sig inte ut för att vara en biografi. Det är en storslagen och inlevelsefull roman, där Joyce Carol Oates ger röst åt barnet, kvinnan och den undergångsdömda celebriteten. Ett närgånget porträtt av en känslig och begåvad ung kvinna som skapar och omskapar sin identitet på ett till sist förödande vis. Kanske på sitt sätt det sannaste vittnesmålet någonsin om Norma Jean Baker, som av Hollywood stöptes om till den amerikanska Drömflickan – dyrkad världen över.
Iskalla inblickar ges i en filmindustri som både när och förtär sina offer, liksom långt ifrån smickrande bilder av de mäktiga männen i Norma Jeans liv: Joe DiMaggio, Arthur Miller, John Kennedy och många andra.
151 Slakthus 5  Vonnegut, Kurt  4,2 (20)
Intressant roman om den allierade bombningen av Dresden i slutskedet av andra världskriget. Berättelsen löper i flera parallella plan. Kurt Vonnegut var själv krigsfånge i Dresden vid tillfället, fångarna var förlagda till just Slakthus 5. Det blev krigsfångarnas uppgift att försöka röja upp efter bombningarna. Bombningen av Dresden borde ha föranlett åtal för krigsförbrytelser vid Nurnbergrättegångarna. Att så inte skedde fråntar dessa processer deras legalitet. Det allierade överkommandot lämnade direkt efter bombningen en kommunike som började ungefär ''Vi har genomfört en avsiktlig terrorbombning av ett tyskt befolkningscentrum...''. Kommuniken drogs tillbaka efter några timmar och de närvarande journalisterna tvangs till tystnad om saken. Nyheten om bombningarna spreds via svenska media. Räknat i antalet döda var bombningen minst lika förödande som Hiroshimabomben, bombningen av Dresden hade heller ingen som helst militär betydelse.

Från susning.nu
152 Twilight  Meyer, Stephenie  4,2 (73)
Bok 1 i Twilight serien, på svenska heter första boken Om jag kunde drömma

Isabella Swan's move to Forks, a perpetually rainy town in Washington, could have been the most boring move she ever made. When she meets the mysterious, alluring Edward Cullen --a vampire-- her life takes a thrilling and terrifying romantic turn.


Böckerna i Twilight serien:
1. Twilight (Om jag kunde drömma)
2. New Moon (När jag hör din röst)
3. Eclipse (Ljudet av ditt hjärta)
4. Breaking Dawn (Så länge vi båda andas)
5. Midnight Sun
153 Barabbas  Lagerkvist, Pär  4,2 (21)
Pär Lagerkvists roman från 1950 handlar om rövaren Barabbas som benådades när Jesus korsfästes - den enda människa som obestridligen 'frälsts' genom Jesu död. Barabbas kan ses som en symbol för människans förhållande till kristendomen i vår sekulariserade tid.
154 PS Jag älskar dig!  Ahern, Cecelia  4,2 (21)
Somliga väntar ett helt liv på att hitta sin själsfrände, men inte Holly och Gerry. De avslutar varandras meningar och till och med när de bråkar kan de inte låta bli att skratta. Holly kan inte tänka sig ett liv utan Gerry. Och det är så idén med "listan" kommer till ... som ett skämt. Om något skulle hända honom ska han ge henne en lista med saker att göra, för att hon ska klara sig utan honom.

Men så händer det otänkbara. Gerry blir sjuk och dör. Tre månader senare får Holly ett mystiskt paket. Det visar sig att Gerry har hållit sitt ord och efterlämnat sig brev med instruktioner till Holly om vad hon ska göra för att komma över honom. Varje brev avslutas med "PS Jag älskar dig".
155 Anteckningar från källarhålet  Dostojevskij, Fjodor  4,2 (16)
Anteckningar från källarhålet« - denna till omfånget anspråkslösa bok - rymmer hela den ideologiska grund som Dostojevskij sedan byggde vidare på i sina efterföljande mer uppmärksammade verk »Brott och straff«, »Idioten« och »Bröderna Karamasov«. Här går han för första gången in på de existentiella problem som han sedan skulle brottas med hela sitt liv: kärleken och lidandets villkor, förhållandet mellan förnuft och vilja, människans rätt - och skyldighet - att vilja det oförnuftiga, att tro det orimliga, att ge sig det levande livet i våld. »Anteckningar från källarhålet« publicerades första gången 1864. Den tillkom under en mycket svår tid i författarens liv - till stor del skrevs den vid hustruns dödsbädd. Översättning och efterord av Ulla Roseen.
156 Mörkrets tjänare  Black, Holly  4,2 (16)
16-åriga Kaye för ett kringflackande liv tillsammans med sin mor och hennes rockband. En dag återvänder hon till staden där hon bott som liten och där hon umgicks med älvor. Älvorna finns fortfarande kvar, och den här gången dras Kaye in i deras skrämmande, farliga, mörka värld. Hon inser att hon blivit en bricka i ett uråldrigt spel på liv och död.
157 När jag hör din röst  Meyer, Stephenie  4,2 (99)
Andra boken i Twilight serien.
Bella firar sin födelsedag tillsammans med Edward och hans familj. Men firandet får ett minst sagt abrupt slut när Bella skär sig på en glasskärva och familjens ''yngsta'' vampyr inte kan lägga band på sina känslor utan kastar sig över henne. Händelsen får Edward att inse vilken fara han och hans familj utgör för Bella och han ser ingen annan utväg än att lämna henne. Bella sörjer Edward och dras djupare och djupare ner i en depression. En dag får hon se en av männen som Edward tvingades rädda henne ifrån. Utan att tänka på konsekvenserna närmar hon sig mannen. Plötsligt hör hon Edwards röst inuti sitt huvud. Med orolig stämma varnar han henne och hon fylls av ett märkligt lugn. Efter den händelsen ser Bella till att hamna i den ena farliga situationen efter den andra för att få höra hans röst igen. Tills hon kastar sig utför klipporna ...
158 Häxa  Rees, Celia  4,2 (22)
Femtonåriga Mary får uppleva hur hennes mormor avrättas som häxa. Hon får hjälp att fly till Amerika från ett England fyllt av fördomar och skräck. Men hon upptäcker snart att hon kommit ur askan i elden. Hennes särpräglade genomträngande blick väcker misstankar bland de strängt religiösa nybyggarna hon lever hos: Är hon också en häxa? Mary vågar inte röja sina tankar för någon. I ett lapptäcke syr hon in sina hemliga anteckningar. Här finns de bevarade ända in i vår tid.
159 Den fjortonde bruden  Pierce, Meredith Ann  4,2 (11)
När slavflickan Aeriel och hennes fröken Eoudin klättrar upp på berget som höjer sig över deras by Terrain, för att plocka blommor till ett bröllop i byn kommer plötsligt en mörkängel/vampyr och rövar bort Eoudin. Aeriel blir vredgad och förkrossad över olyckan och svär på att rädda sin fröken om det så krävs att hon ska döda mörkängeln...
160 En krigares hjärta  Krog, Niklas  4,2 (11)
Sayn är uppfostrad till krigare. Han ska göra tjänst tillsammans med sin wyvern, både vän och riddjur, på den allra svåraste av poster: riket Ebomorros yttersta gränsvakt på en kal klippö långt ut på havet. Ön anfalls. Bakom anfallet står den mystiske Korgath. Han har fått magiska krafter av den demoniska Andra Sidan, som just nu i tusende år väntat på att få ta herraväldet över jorden.
161 One Piece  Oda, Eiichiro  4,2 (11)
Målgruppen är samma som för Dragon Ball, dvs huvudsakligen killar i 10-14-årsåldern.One Piece är en stor succé i både Japan och Tyskland. Upplagan i Japan är för närvarande 2,5 miljoner per bok. Hittills har 28 böcker utkommit i Japan och fler är på väg. Dragon Ball-format.
162 Stenapan  Deaver, Jeffery  4,2 (11)
En kinesisk ångare är på väg mot New Yorks hamn med illegala kinesiska flyktingar ombord. FBI har fått nys om båtens ankomst, men då den beryktade flyktingsmugglaren, som går under namnet Spöket, får reda på att FBI har koll på hans verksamhet, spränger han båten i luften utanför Long Island. Inte bara han själv utan två flyktingfamiljer och en ung kinesisk polis klarar sig i land.

Med Amelia Sachs som sin förlängda arm jagar kriminalteknikern Lincoln Rhyme Spöket som i sin tur jagar de försvunna flyktingarna för att tysta alla vittnen till sprängningen. Bakom skymtar större, osynliga skurkar, både med amerikanska och kinesiska affärsförbindelser.

Jeffery Deaver fick sitt internationella genombrott med I samlarens spår (sv 1998), filmad med Denzel Washington som den förlamade kriminalteknikern Lincoln Rhyme. Författaren har nominerats till en Edgar, det största amerikanska deckarpriset och tillhör de mest populära thrillerförfattarna i USA idag.
163 Vyssan lull  Gerhardsen, Carin  4,2 (11)
Conny Sjöberg och hans kollegor på Hammarbypolisen i Stockholm står handfallna inför den brutala avrättningen av en filippinsk kvinna och hennes två små barn i deras lägenhet.
Halsarna är avskurna och det finns blod överallt men inga spår av gärningsmannen.
Berättelsen har sin upprinnelse i någonting som hände för länge sedan. Kriminalkommissarie Conny Sjöberg sliter hårt med utredningen med ett decimerat arbetslag. Jens Sandén lider av sviterna efter en hjärtinfarkt och har tankarna på annat håll. Petra Westman famlar fortfarande efter identiteten på Den andre mannen, han som med iskyla gett sig på henne i en osedvanligt utstuderad våldtäkt som på pappret aldrig har ägt rum. Och kollegan Einar Eriksson, nonchalant som vanligt, är försvunnen och underlåter att dyka upp på jobbet.
164 Yarden  Lundberg, Kristian  4,2 (11)
”Det är möjligt att mitt högmod fick mig på fall”, börjar Kristian Lundberg sin mycket raka och uppriktiga berättelse om hur han, när han blivit av med sina brödfödesarbeten som skribent, åter tvingades söka sig till det kroppsarbete som hans yrkesbana hade inletts med. Litet över fyrtio år gammal, och utan formell utbildning, inget annat än det självupprättade ”universitet” hans egen bildningstörst har skapat. Fångad i en snara av växande skulder och inkassobrev söker Kristian arbete på de mest skiftande platser. Till slut får han jobb i Malmö hamn på Yarden, bland uthyrningsföretagets timanställda med sämst arbetsvillkor, ett arbete där man ständigt riskerar att bli kickad från en dag till en annan. Han flyttar bilar under sträng bevakning och i alla väder. Sakta blir återgången till det kroppsarbete som han höll på med i ungdomen en resa tillbaka till barndomen. Men berättelsen blir också en uppgörelse med det moderna arbetslivets villkor.


Klass, klassresa – begrepp som här fylls med ett nytt och mycket konkret innehåll. I motsats till sin frånvarande far företar Kristian en omvänd klassresa, där åren med författandet plötsligt framstår som ett mellanspel. Han återvänder till den värld han en gång kom ifrån. Dock inte av nostalgiska skäl, utan för att det inte finns någon annan utväg.

165 Om jag kunde drömma  Meyer, Stephenie  4,2 (133)
Första boken i Twilight serien.
Isabella Swan flyttar till Forks, en liten regnig sovstad i Washington. Hon förväntar sig att hennes nya liv ska bli lika långtråkigt som staden själv. Men när hon träffar den gåtfulle och förföriske Edward Cullen tar hennes liv en oväntad och farlig vändning. Edward har länge lyckas hålla sin identitet som vampyr hemlig. Men nu går ingen säker, minst av allt Bella som är den person Edward håller mest av. Edward och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara.
OM JAG KUNDE DRÖMMA är en intensivt sinnlig och utomordentligt spännade kärleksroman.


Böckerna i Twilight serien:
1. Twilight (Om jag kunde drömma)
2. New Moon (När jag hör din röst)
3. Eclipse (Ljudet av ditt hjärta)
4. Breaking Dawn (Så länge vi båda andas)
5. Midnight Sun
166 Luftslottet som sprängdes  Larsson, Stieg  4,2 (106)
Den tredje och avslutande delen i Millennium-serien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Starka krafter vill tysta henne en gång för alla.
Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan - den verkliga - att segra.
167 Vindens skugga  Ruiz Zafón, Carlos  4,2 (67)
Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid. Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels eget liv alltmer påminna om Julián Carax? När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.
168 Den oändliga historien  Ende, Michael  4,2 (17)
11-årige Bastian stjäl en bok från ett antikvariat.Men sedan blir han rädd att polisen är efter honom och han vågar inte ens fara hem och berätta det för sin pappa.Därför gömmer han sig på skolans vind dit nästan aldrig någon brukar gå.Han börjar läsa på boken som heter ''Den oändlige historien''.Och ju mer han läser,desto verkligare blir bokens händelser för honom.Till slut dras han in i boken och blir själv ett med dess handling...
169 Hella Hells bekännelser  Drougge, Unni  4,2 (17)
En Lolita-historia med omvända förtecken om en medelålders reklambyrådrottning som i berättelsens slut döms till fängelse för det mest föraktade av brott. Allt föregås av en vansinnesfärd genom Europa; en bisarr kedja av händelser som aldrig behövt inträffa om bara hennes älskade förstått henne. Men hur skulle han kunna göra det? Han är ju bara en pojke på tretton.
170 Pestens tid  King, Stephen  4,2 (40)
En gammal Cheva kryssar sig långsamt och vingligt fram mot Bill Hapscombs Texaco-mack i Arnette nära Houston, Texas. Den ostadiga färden slutar med att bilen kör rätt in i macken, totalramponerar den och slutligen blir stående. I bilen finns en svårt sjuk man, hans döda hustru och barn.
Det är så mardrömmen börjar. På några veckor slås hela civilisationen ut av en "superinfluensa". Städer stinker av ruttnande kroppar, vägarna är oframkomliga, fulla av havererade fordon med döda passagerare, som försökt fly undan farsoten. Världen har stannat.
De få överlevande, bedövade av sorg och fasa, vet först inte om varandras existens men så småningom bildas mindre grupper. Då kommer drömmarna, onda drömmar och goda drömmar som, utan att dessa övergivna och förvirrade människor själva vet hur, leder dem och samlar ihop dem på två olika ställen på ömse sidor om Klippiga bergen.
Två samhällen uppstår: ett i öster, Frizonen, där man försöker bygga upp det gamla samhället under demokratiska former, och ett i väster under ledning av "den svarte mannen", vars första och viktigaste mål är att förgöra Frizonen. Det drar ihop sig till den stora och avgörande striden mellan det goda och det onda...

Pestens tid anses vara en av Kings bästa böcker, läst och uppskattad, inte bara av skräckälskare, runt om i världen.
171 Mor gifter sig  Martinsson, Moa  4,2 (18)
Mor gifter sig och Mia kan inte förstå vad det ska vara bra för. Som så många vuxna tror inte styvfadern att en sjuårs barnunge begriper mer än en tremånaders gris. Varför kvinnorna vill ha en stilig karl som tar dem om livet och gör dem med barn är ett av tillvarons mysterier. I Mias värld står modern och hennes slit för brödfödan i centrum. Högsta lyckan är ett hem med blå blommor på en kritad spismur. Men varje gång de vuxna träter och slåss betyder det nya och smärtsamma uppbrott för Mia.
172 Tjänarinnans berättelse  Atwood, Margaret  4,2 (18)
173 Eld  Strandberg, Mats  4,2 (12)
Hettan skruvas upp i Engelsfors

De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse. Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan.

Eld är andra delen i en trilogi. Den första boken, Cirkeln, blev en stor succé bland både kritiker och läsare i Sverige och nominerad till Augustpriset 2011 för årets svenska barn- och ungdomsbok.
174 Faller fritt som i en dröm  Persson, Leif GW  4,2 (12)
En ensam galning som av en ren slump springer på en helt obevakad statsminister, mitt i natten, mitt i staden, och dessutom råkar ha en revolver stor som en spädgris i fickan. Det är ju vad de flesta tycks tro och även flertalet av våra kära kolleger. En stillsam undran från en man i stadgad medelålder. Hur pass vanligt är sådant? -- Jag förstår vad du menar, sa Lewin. -- Bra, sa Johansson. Då ses vi om en vecka och skulle du få slag på fanskapet innan dess får du gärna höra av dig.

15 augusti 2007 och måttet är rågat för Lars Martin Johansson, chef för rikskriminalen. Han tänker klara upp Palme-mordet. Tidpunkten för preskription ligger inte alltför långt bort, och hans egen pensionering kryper närmare. Vad vore bättre än att kröna karriären med en lösning av detta fall?

I hemlighet samlar han de vassaste medarbetarna, förnekar i media att en ny utredning inletts och tillsammans börjar de med fräscha ögon gå igenom det enormt omfattande utredningsmaterialet. Christer Pettersson är inte Palme-mördaren. Det slår man fast snabbt. Ett nytt överraskande spår växer istället fram, sakta men säkert. Men om spåret är det rätta -- går sanningen att offentliggöra?
175 Fem på nya äventyr  Blyton, Enid  4,2 (12)
Dick sköt panelen åt sidan och lyste in i lönnfacket, men han kunde inte se något. Han stack in armen och trevade längs väggen och skulle just dra tillbaka handen när han plötsligt kände att det låg något i en fördjupning i väggen.
- jag har hittat en sak, sa han högtidligt. Julian, Anne och George tittade på honom med lysande ögon, Ett nytt äventyr hade börjat!
176 Prostens barnbarn  Bexell, Eva  4,2 (12)
När barnbarnen Carl och Anton kommer på besök då kan vad som helst hända. Antons påhittighet vet inga gränser. Visst tycker morfar prosten om dem! Men han börjar önska att de inte var fullt så... livliga! Som den gången då Anton hittar en gammal axelremsväska ¿ då ska han bli brevbärare! Men vad behöver en brevbärare mer än en brevbärarväska? Brev naturligtvis. Och kort, julkort. När Anton hittar ett helt fat fullt med julkort till morfar och mormor är det bara att sätta igång. På med kläderna och ut. Väskan är full! Här gäller det att ligga i. Redan innan Anton hunnit dela ut alla korten kommer det första telefonsamtalet...Eva Bexell fick sitt genombrott med debutboken Prostens barnbarn, 1976, som först gick som småbarnskvart i radio. Eva Bexell växte själv upp i en prästgård på Öland. Hos barn är glädjen hejdlös, ilskan oresonlig och sorgen utan gräns. Och det är om den glädjen och ilskan och sorgen jag vill berätta., sa författarinnan när böckerna gavs ut första gången.
177 Skymningsbarn  Hayden, Torey  4,2 (12)
Cassandra är nio år och har blivit sexuellt utnyttjad. Drake är fyra år och vägrar att tala. Torey Hayden möter dem när hon börjar arbeta på en psykiatrisk avdelning för barn. Så träffar hon den 82-åriga Gerda, djupt deprimerad efter en stroke. Gemensamt för dem alla tre är att de inte talar, och det blir Haydens uppgift att försöka nå fram till dem. Det visar sig vara en av de största utmaningarna som hon ställts inför under sitt långvariga arbete som barnpsykolog, och hon tvingas till slut att ifrågasätta sina egna arbetsmetoder.
178 Djurens gård  Orwell, George  4,2 (44)
Den prisbelönta galten Gamle majoren och de andra djuren på Herrgården har fått nog av Mr Jones övergrepp. De gör uppror och grundar en ny filosofi som de kallar animalismen. De sjunger sin egen kampsång ”O, Englands djur” och arbetar och trivs med sin nya tillvaro. Men smygande, nästan omärkligt, förändras deras förhållanden. En av de ledande grisarna, Napoleon, utvecklar alltmer en sann diktators egenskaper.
179 Maratonmarschen  King, Stephen  4,2 (19)
Boken utspelar sig i en mörk, alternativ amerikansk framtid där Maratonmarschen styrs av en man som kallar sig "Majoren". En gång varje år hålls denna stora tävlingen där hundra pojkar deltar. Tävlingen går ut på att gå så lång tid som möjligt utan minsta avbrott oavsett vad. Varje misstag eller nedtrappning av tempot bestraffas med en varning, efter tre varningar så får deltagaren en "ticket" dvs avrättning.

Vinnaren får "The Big Prize", allt han kan önska sig under resten av livet.
180 Lille Prinsen  de Saint-Exupery, Antoine  4,2 (13)
Lille prinsen är en liten pojke som bor på en planet, där han sotar sina vulkaner och vattnar sin blomma. Han älskar att se solen gå ner. Räven och fåglarna är hans vänner. I berättelserna ställs alla de svåra frågorna om liv och död, kärlek och vänskap. Här finns poesi, visdom och humor. Författarens egna bilder bidrar till bokens speciella stämning och charm. Boken gjorde författaren, som dog i en flygkrasch 1944, världsberömd. Över hela världen har boken blivit kultförklarad och man har bildat särskilda Saint-Exupéry-föreningar. Boken har kommit ut i miljontals exemplar och på närmare åttio språk .
181 Molly moon stannar tiden  Byng, Georgia  4,2 (13)
Molly Moon har slagit sig ner på barnhemmet tillsammans med Rocky och professor Nockman, som har hypnotiserats till att leva ett hederligt liv. Allt hade varit perfekt om hon inte hade lovat Rocky att aldrig mer använda sin fantastiska förmåga att hhypnotisera. Men när Molly får veta att den amerikanske mångmiljonären Primo Cell har hypnotiserat flera världsberömda filmstjärnor till att lyda minsta vink, måste hon bryta löftet och ingripa.
Tillsammans med Rocky och hunden Petula reser hon till Hollywood och lyckas smita in på Primos stora Oscarfest. Här inser de att han är en mycket farligare och mäktigare motståndare än de kunnat ana. Primo, som är en mycket skicklig hypnotisör, tror att det ä'r en enkel match att kontrollera två barns sinnen, men vad han inte vet är att Molly har upptäckt en ny otrolig förmåga. Hennes hyptnotiska ögon kan faktiskt stanna tiden.
182 Snömannen  Nesbø, Jo  4,2 (20)
Det är november och vintern har kommit till Oslo. En liten pojke tittar ut genom fönstret på en snögubbe som någon gjort i trädgården. Varför ser den så otäck ut och varför stirrar den upp på honom i stället för ut mot gatan?

Nästa morgon är pojkens mamma borta och runt snögubbens hals sitter en halsduk...

Kommissarie Harry Hole på Oslopolisen kopplar ihop kvinnan som anmälts försvunnen med ett anonymt brev han fått från någon som kallar sig Snömannen. Snart upptäcker han att det förekommit fler fall där gifta kvinnor försvunnit spårlöst samma dag som den fösta snön fallit. Kan polisen ha att göra med en seriemördare och utmanar denne mördare Harry Hole personligen genom sina dåd?
183 Patient 67  Lehane, Dennis  4,1 (118)
Shutter Island. En ö med ett hårdbevakat sjukhus för mentalsjuka brottslingar. Nu har en av dem lyckats fly därifrån och kriminalaren Teddy Daniels kallas dit för att ta hand om fallet. Men vad är det egentligen som pågår bakom sjukhusets murar? Hur kan någon överhuvudtaget avvika från denna strängt isolerade ö? Och vem är den patient 67 som rymlingen nämnt i ett kodat, kvarlämnat meddelande? Ju mer Teddy Daniels försöker kartlägga de mysterier som omger Shutter Island, desto diffusare blir bilden och desto mer börjar han tvivla på sina egna sinnen… Efter succén med Rött regn är en av USA:s hetaste spänningsförfattare tillbaka – med en mardrömslik och labyrintartad skildring från helvetets förgårdar.

Till kriminalvårdsanstalten på ön kommer de allra värsta fallen, de som mördat, styckat, misshandlat och våldtagit. De som är utom all räddning, som behöver tvångsvårdas och isoleras från omvärlden. Från denna ö kan ingen rymma. Men så sker det otänkbara. En kvinna lyckas ta sig ur sin låsta cell, förbi vakten och ut på ön, för att försvinna spårlöst. Teddy Daniels och hans kollega Chuck kallas till ön för att utreda ärendet. Chefer, vårdare och patienter - alla är de märkligt återhållsamma med information. Snart föds misstanken att allt inte står rätt till vid anstalten. Varför får kriminalarna inte tillträde till C-paviljongen? Vad är det för sjuka experiment som pågår där?
184 David Copperfield  Dickens, Charles  4,1 (14)
David Copperfield är i första hand historien om en liten pojkes barndom och uppväxt, allt skildrat med en sällsynt friskhet. Men romanen överflödar också av färgstarka bifgurer. Några av dem har blivit till begrepp: mr Micawber, den oförbätterliga pratmakaren och optimisten som alltid väntar på att ''något ska yppa sig'', och hycklaren Uriah Heep som med lismande ödmjukhet vrider sina fuktiga händer. Bland de många kvinnoporträtten minns man den barska mostern Betsey Trotwood och den rådiga tjänsteflickan Peggotty, båda med hjärta av guld.

David Copperfield utkom i mitten på 1800-talet och hör till de stora klassiker som är lika aktuella för varje generation. Själv satte Dickens den främst bland alla sina verk.
185 Hjärtans fröjd  Nilsson, Per  4,1 (14)
En pojke blir kär i en flicka som han har tittat efter i smyg på bussen en tid. De börjar träffas och snart är pojken djupt förälskad. Att hon inte alls är lika intresserad märker han inte.
Dagen efter deras första natt tillsammans börjar sommarlovet och hon åker iväg till USA. Han tänker ständigt på henne och lever bara för det ögonblick när de ska återses. Men när hon kommer blir ingenting som han har föreställt sig.
186 Utrensning  Oksanen, Sofi  4,1 (14)
Den gamla kvinnan Aliide har av svartsjuka en gång gjort sig skyldig till att hennes egen syster deporterats till Sibirien, men har också själv våldtagits och misshandlats av sovjetiska soldater. Zara är ung och har sökt sig bort från sin barndoms Vladivostok till Berlin, där hon fastnat i prostitution och drogmissbruk. Till slut bryter hon sig loss, och Aliide hittar den avsvimmade Zara utanför sitt torp i Estland. Det är strax efter murens fall. De två kvinnornas öden visar sig vara oväntat och tätt sammantvinnade.
187 Puman  Trenter, Laura  4,1 (22)
En roman om mystiska, märkliga och oförklarliga ting. Efter sin mammas död transformeras Sara varje gång hon blir upprörd. Om nätterna dyker en puma upp i staden och hämnas oförrätter, bl.a. går den till attack mot mobbargänget.
188 Häxorna  Dahl, Roald  4,1 (52)
En gastkramande, humoristisk rysare för barn och ungdom om den lilla föräldrarlösa pojken och hans mormor som kommer till den stora bardorten för att njuta av den milda havsluften och får stifta bekantskap med RIKTIGA HÄXOR.
189 Den besynnerliga händelsen med hunden om natt  Haddon, Mark  4,1 (30)
Christopher är femton år och autist. Han måste ha ordning och reda, var sak på sin plats. Han kan räkna upp alla länder i världen eller alla primtal till 7057. Logiska resonemang är inget problem för honom. Men han kan omöjligt förstå andra människors känslor.

När Christopher hittar grannfruns hund ihjälslagen, beslutar han sig för att lösa mysteriet med hjälp av Sherlock Holmes detektivmetoder. Sökandet efter gärningsmannen leder honom till oanade platser och personer. För under hunden ligger den mörka hemligheten om hans far och mor begraven. Plötsligt har han inte bara sin egen oförståelse inför en kaotisk omvärld att brottas med utan också omvärldens oförmåga att förstå honom...
190 Bockfesten  Vargas Llosa, Mario  4,1 (15)
Välgöraren. Så kallades Rafael Leonidas Trujillo, diktatorn som i trettioett år höll Dominikanska republiken i ett järngrepp, mellan 1930 och 1961.

Trettiofem år efter diktatorns död återvänder den framgångsrika advokaten Urania till sitt hemland i Karibien för att göra upp räkningen med det förflutna. Hennes far, Agustín Cabral, var en av Trujillos trogna ministrar som, när han hamnade i onåd hos Välgöraren, försökte blidka honom genom att offra sin fjortonåriga dotter.

I en monolog riktad till fadern avslöjar Urania vad som hände den gången. Dessutom får vi följa den skrupelfrie Trujillos storhetsvansinniga tankar i presidentpalatset och ta del i tio sammansvurna mäns planer på att mörda tyrannen.
191 Strändernas svall  Johnson, Eyvind  4,1 (15)
Penelope och sonen Telemakhos har väntat på Odyssevs i över tjugo år. Medan Odyssevs irrfärder leder honom allt längre bort från ön Ithaka smids ränker hemmavid. Här är Odyssevs jämfört med hjälten i den antika berättelsen helt och fullt människa, en tvivlande hjälte med snett leende och krigsärrade händer. Den trötte resenären som drömmer om ett land där människor inte känner till vapen utan bara brukar jorden. Penelope är en ömsom varm, ömsom av livets villkor hård kvinna som i sin ofrivilliga ensamhet styr och ställer på Ithaka.

Strändernas svall är en både munter och melankolisk roman, präglad av detaljrikedom och berättarglädje. Frågor om makt, rätt och den enskilda människans ansvar får här en tidlös gestaltning.
192 Öster om Eden  Steinbeck, John  4,1 (15)
193 Fallen ängel  Fitzpatrick, Becca  4,1 (23)
Precis som Bella i Twilight dras till Edward, faller Nora handlöst för den mystiske Patch. Och plötsligt befinner hon sig i en uråldrig kamp mellan de odödliga.

För att pojken hon älskar ska få sina vingar tillbaka måste Nora offra sig själv. Men kommer han att tillåta det?

Med sitt hånfulla leende och ögon som ser rakt igenom henne, fångar Patch omedelbart Noras uppmärksamhet. Om än mot hennes vilja och absolut mot allt bättre vetande.

Men efter en rad obehagliga händelser, vet Nora inte längre vem hon kan lita på. Patch dyker upp överallt i hennes liv, och verkar dessutom veta mer om henne än till och med hennes närmaste vänner gör. Nora måste välja; ge upp sitt motstånd och bli hans eller fly så långt bort det bara går. Men när sanningen om Patch börjar gå upp för henne är det för sent att fly...

Fallen ängel är en mörk och romantisk berättelse som centreras kring konflikten mellan de odödliga. Becca Fitzpatrick har flyttat mytologin om de fallna änglarna från gamla bibliska referenser till våra dagar.

194 Ro utan åror  Lindquist, Ulla-Carin  4,1 (31)
Samma dag som hon skulle fira sin 50-årsdag fick TV-journalisten Ulla-Carin Lindquist sin diagnos. De problem hon haft med först sin högra hand, sen sitt ben och sen med allt fler muskler berodde på att hon drabbats av amyotrofisk lateralskleros, ALS. Det är den värsta av alla neurologiska sjukdomar. Den saknar bot och leder snabbt till döden. Den här boken är skriven under den korta sjukdomstiden. Ulla-Carin Lindquist skildrar sina upplevelser ställd ansikte mot ansikte med döden. Men det är också en bok om kärlek och en djup förbundenhet med allt levande.

Ulla-Carin Lindquist kom till Rapportredaktionen på SVT 1988 som programledare efter att tidigare ha arbetat med lokalradion och i regionala Östnytt. Som ankare i Sveriges största nyhetsprogram blev hon snabbt mycket populär. 2000 flyttade hon med sin familj till Kanada och återände två år senare till Rapport, så som reporter. Våren 2003 gjorde hon sin sista arbetsdag på SVT.
195 Eragon  Paolini, Christopher  4,1 (78)
Den fattige bondpojken Eragons liv förändras helt när han en dag hittar en vacker blå sten som visar sig vara ett drakägg. Ägget kläcks och drakungen Saphira och Eragon blir i vänner i hemlighet. Från den dagen knyts deras öden för alltid till varandra.

Denna storslagna fantasyroman är skriven av den då blott 15-åriga Christopher Paolini. Av en slump hamnade den hos ett av de största bokförlagen i USA och gjorde genast enorm succé när den gavs ut. På bara 6 månader såldes den i över en miljon exemplar och boken är nu översatt till en rad olika språk världen över.

Skriven av en 15-åring har den allt en ung läsare önskar och mer därtill; drakar, alver, mystik, glöd, strid och kärlek. En äventyrsberättelse i fantasytraditionens förtrollande stil. Lika underbar för vana fantasyläsare som för blivande fantasyälskare.
Och i sann fantasyanda är berättelsen om Eragon tänkt att bli en trilogi.
196 Den hemliga historien  Tartt, Donna  4,1 (64)
''En thriller för tänkande människor.'' Newsday

''Den hemliga historien är ingen deckare av traditionellt slag, utan mer ett intensivt relationsdrama.'' Nöjesguiden

När Richard Papen börjar college accepteras han snart av skolans innersta intellektuella krets. De är människorna han vill vara med, som han fascineras av, men han inser snabbt att de inte bara är kultiverade och spännande - något som han själv gärna velat vara - utan att de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. Dessa sex ungdomar testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger, riter och ritualer i sann dionysisk anda men deras lekar går snabbt för långt och någon måste ta skulden.
197 Oryx och Crake  Atwood, Margaret  4,1 (24)
Margaret Atwoods nya, absolut fängslande roman är så framsynt, så viktig, så skrämmande verklighetsnära att läsaren kan komma att finna sin verklighetsuppfattning för alltid förändrad!

Med förbluffande behärskning av det chockerande materialet och med bibehållen slagfärdighet och mörk humor, förflyttar hon oss till vår egen världs tänkbara nära framtid, till en sällsam men ändå fullkomligt trovärdig plats som ödelagts efter en ekologisk och vetenskaplig katastrof och nu befolkas av ett persongalleri som kommer att hemsöka våra drömmar långt efter läsningen av boken.

Detta är Margaret Atwood på absoluta toppen av sin förmåga. För dem som läst Oryx och Crake kommer ingenting någonsin mer att bli detsamma.

Ur prismotivationen till Bookerpriset:
''En dramatisk och strukturmässigt superb bok som bekräftar Atwoods enorma känslomässiga register och hennes poetiska förmåga att återge både detaljer och psykologiska sanningar.''

Om Margaret Atwood:
''I Kanada är Margaret Atwood en litterär gigant. Alla dyrkar henne - och frukar henne. Hon har kallats allt: häxa, isdrottning, galen blåstrumpa. Själv brukar hon skrämma åhörare med att hon är kannibal.'' - Ulrika Knutson, Månadsjournalen
198 Vit oleander  Fitch, Janet  4,1 (24)
Astrid är tolv år gammal då hennes mamma döms till livstids fängelse för mord. Bakgrunden till det kallsinniga brottet är tragisk - men har en grym logik. Ingrid Magnussen, den begåvade poeten som med sin kvicktänkthet och svala skönhet förtrollar och manipulerar omgivningen, kan omöjligt acceptera ett omvänt marionettspel. När älskaren sviker brister allt. Utan en tanke på dotterns framtid verkställer hon sin skoningslösa hämnd.

För Astrid väntar en helt ny verklighet då fängelseporten slår igen bakom modern. Som ett av Los Angeles tusentals fosterhemsbarn flyttar hon flera gånger under tonåren. Nya hem, nya fosterföräldrar, vitt skilda världar med helt olika krav och regler - att bara överleva är ibland en konst.

Men för Astrid innebär det också en oanad möjlighet. Med varje dyrköpt erfarenhet följer en ny pusselbit till hennes eget inre landskap och med växande självtillit börjar hon utforska och ompröva relationen till modern. Då Astrid vid en ny rättegång ombeds vittna till moderns fördel är svaret inte givet...

Osentimentalt och samtidigt oändligt gripande, med värme, humor och en stilistisk skönhet som imponerar debuterar Janet Fitch med 'Vit oleander'.
199 En sorts kärlek  Kluun, Ray  4,1 (16)
Ray Kluun skrev En sorts kärlek när hans fru dog i cancer. Kvar lämnade hon honom och deras lilla dotter, ensamma. Det är en skoningslöst självutlämnande roman och det är lika bra att varna för det på en gång, det är en av de sorgligaste böcker som skrivits.

En sorts kärlek är en omtumlande roman om Sten och Carmen, det till synes perfekta storstadsparet som vräks omkull av beskedet att hon har cancer. Naket och osentimentalt skildrar Ray Kluun ett kärleksförhållande och en livshotande sjukdom.

Ärligare än så här kan det inte berättas. Hur han- den notoriskt otrogne monofoben, festprissen och fotbollsfanatikern- plötsligt tvingas att älska, på riktigt, i praktiken och in i döden. Men hur ser äkta kärlek ut? Hur ska en make vara?

En sorts kärlek ställer alla begrepp på ända, vi vet egentligen ingenting om vad som är rätt och fel. Bara att det är så oändligt sorgligt när den man älskar måste dö.
200 Kalle och chokladfabriken  Dahl, Roald  4,1 (16)
En hel dag på Willy Wonkas magiska chokladfabrik!
Kalle Spanns lycka är gjorde den dagen han vinner en Gyllene Biljett och får sitt livs chans - att få besöka Willy Wonkas chokladfabrik, med alla de underbara hemligheter den rymmer och de ljuvliga och oemotståndliga godsaker den framställer
201 Pojken i randig pyjamas  Boyne, John  4,1 (16)
Pojken i randig pyjamas börjar i Berlin 1942. Den nioårige Bruno kommer hem en dag och upptäcker att alla hans saker håller på att packas i lådor. Hans pappa har blivit befordrad och hela familjen måste flytta till ett annat hus långt, långt, borta där det inte finns någon att leka med och inget att göra. Ett staket sträcker sig så långt ögat kan nå och på långt håll kan han se de märkliga människorna som staketet skiljer honom från. Bruno, som drömmer om att bli upptäckare, bestämmer sig för att ta reda på mer om sin omgivning. På sin vandring träffar han en pojke vars liv och situation är helt olika hans egna och deras växande vänskap får förödande följder.
202 Silke  Baricco, Alessandro  4,1 (17)
''Trots att hans far tänkt sig en lysande militär karriär för hans del, hade Hervé Joncour till slut kommit att tjäna sitt uppehälle genom ett ovanligt yrke som, ironiskt nog, hade något så mjukt och behagligt över sig att dess kvinnliga framtoning inte helt gick att dölja.
För att tjäna sitt uppehälle handlade Hervé Joncour med silkesmaskar.
Det var 1861. Flaubert höll på att skriva 'Salammbô', elektrisk belysning var fortfarande bara en hypotes, och på andra sidan havet var Abraham Lincoln i full färd med att utkämpa ett krig han aldrig skulle få uppleva slutet på.
Hervé Joncour var 32 år.
Han köpte och sålde.
Silkesmaskar.''

Hervés yrke för honom till Japan - landet vid världens ände - och inom honom föds en obestämbar längtan. 'Silke' är en magiskt vacker berättelse om en man vars livsbetingelser omformuleras när han möter en ny och främmande värld.
203 Goda omen  Pratchett, Terry  4,1 (18)
Mänskligheten har elva år på sig.
Antikrist är född och Himmel och Helvete förbereder sig på Den sista och slutliga striden. Den som ingår i Den stora planen.
Apokalypsens fyra mc-åkare (Hells Angels, fast på riktigt) är på väg, liksom menige häxjägare Pulsifer och häxan (nåja) Anatema Manick, professionell ättling till sierskan Agnes Nutter som visste precis hur allting skulle gå till, fast inte alldeles exakt.
Nu är det slut! Världen går under!
Men vänta.
Crowley och Aziraphale vill ha ett ord med i leken. Har man levt på jorden som demon och ängel i sextusen år, kan det hända att man börjar ta till sig beteenden som nästan liknar de mänskliga.
Än är det inte över. Och vem är Ond och vem är God - egentligen?
204 Hamlet  Shakespeare, William  4,1 (29)
Hamlet - världsdramatikens mest berömda drama – har blivit spelat, tolkat och översatt i otaliga versioner. Bland dess teman finns sådant som generationsstrider och ungt uppror mot vuxenvärldens svek. Var tid har sin Hamlet.

Alla kan citera ur den, eller gör det utan att veta om det: ”eftertankens kranka blekhet”, ”metod i galenskapen” eller förstås början på Hamlets monolog i Hagbergs klassiska översättning: ”Att vara eller inte vara”.

Britt G Hallqvists moderna tolkning ställer en Hamlet för vår tid på scenen. Översättningen gjordes för Ingmar Bergmans Dramatenuppsättning 1986.
205 Män som hatar kvinnor  Larsson, Stieg  4,1 (180)
Mikael Blomkvist, ekonomireporter, döms till fängelse för förtal av finansmannen Wennerström, och beslutar sig för att ta time-out från sitt jobb på tidskriften Millennium. I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.
206 Skuggorna och regnet  Nesser, Håkan  4,1 (20)
Viktor Vinblad är svår att förstå sig på. Han sjunger psalmer baklänges och hans föräldrar har haft ihjäl varandra. Femton år gammal är han på väg att lösa Fermats gåta men faller ut genom fönstret på tredje våningen i skolan. Han mister inte livet, men mister talförmågan. Och efter att Sara Psalmodin i Rossvaggakollektivet korsat hans väg, försvinner han spårlöst i trettio år. Men nu ryktas det att han på nytt synts till i trakten. Ett rykte som tvingar hans styvbror David Mörtberg att återvända till barndomsstaden för att ta reda på vad som egentligen hände med Viktor - och komma till rätta med det förflutna.

Myt möter verklighet i denna svindlande berättelse, som är både kriminalhistoria och uppväxtskildring och samtidigt öppnar portarna till nya landskap i Håkan Nessers författarskap.

207 Blomblad för vinden  Andrews, Virginia  4,1 (21)
Syskonen Chris, Cathy och Carrie lyckas rymma från sin mor och mormor. Det är de två som har hållit syskonen inspärrade på en vind i mer än tre år! Och bakom detta ruskiga beteende finns galenskap, penningbegär och religiös fanatism. De båda kvinnorna har också försökt förgifta barnen med arsenik, men de har lyckats stå emot ¿ utom Carries tvillingbror Cory.
De får bo hos en läkare som tror på deras fantastiska berättelse. Chris börjar studera medicin och Cathy dansar balett och engageras av en framgångsrik trupp. Hon är flitigt omsvärmad och uppvaktad men förutom av dansen upptas alla hennes tankar av att ta hämnd på modern.
Detta är den tredje boken i serien om en förbannelse som kommer att följa familjen i tid och evighet. De fem delarna kan läsas fristående eller kronologiskt: Skuggor i skogen, Vindsträdgården, Blomblad för vinden, Törnbädden och Lustgården.
208 Lovligt byte  Evanovich, Janet  4,1 (21)
Stephanie Plum är utfattig: inget jobb, inga pengar. I ren desperation övertalar hon sin kusin att ge henne arbete. Hennes nya jobb är att fånga in brottslingar som har smitit undan borgen. Hennes första uppdrag är att finna Joe Morelli, efterlyst för mord.

Att jaga Joe är inget nytt för Stephanie, de har kommit i kontakt förut – på mer än ett sätt. Han var traktens Casanova och hon var blåögd och oskuldsfull, ända tills episoden bakom disken i det lokala konditoriet ... Efteråt kunde alla läsa om det i stora spraybokstäver vid fotbollsstadion. Något senare stötte de ihop igen – brutalt! Joe kom i närkontakt med stötfångaren på Stephanies bil. Hämnden är ljuv! Stephanie behöver verkligen pengarna hon kan få om hon fångar in Joe. Han gör allt för att hålla sig undan, samtidigt som han försöker rentvå sig från mordanklagelserna genom att spåra den verklige mördaren.

Med handväskan och pepparsprayen i högsta hugg – pistolen hinner Stephanie aldrig få upp ur väskan – ger sig Stephanie Plum ut på jakt. Hon har ett lovligt byte i sikte och varken Joe Morelli eller den lilla staden Trenton, New Jersey, kommer att bli sig lik igen.
209 Pojken som inte fanns  Pelzer, Dave  4,1 (74)
Detta är en fortsättning på Pojken som kallades Det.
210 Vingklippt ängel  Pålsson, Berny  4,1 (55)
I en självbiografi som inte liknar någon annan får vi följa en ung flickas liv på olika behandlingshem och sjukhus med vaga och varierande diagnoser av psykisk sjukdom. I återblickar berättar hon sitt liv från de första minnena, genom skoltiden och tills hon som nittonåring slutligen börjar tillfriskna och bli mottaglig för världen.

Som barn var Berny alltid rädd. Rädd att pappa skulle ha druckit, för att bli besatt av djävulen, för att vara ensam, för att vara bland folk, för att sova, för att vara vaken, för spindlar, mat, telefoner, rädd, rädd, rädd.

Hon hittar tidigt till föräldrarnas bar- och medicinskåp. Snabbt lär hon sig att missbruka och att missbrukas; droger, mediciner, alkohol, sex - det finns inte ett tillfälle hon försummar för att skada sig själv.

I högstadiet är Berny en tickande bomb men trots upprepade överdoser, självmordsförsök och utredningar på PBU och soss, får hon ingen nämnvärd hjälp. Tvångsmässigt dras hon till den slutgiltiga lösningen: rakbladen och lindringen genom dem. Att skära djupa sår i armarna och se blodet sippra fram mot den vita huden. Först då tystnar demonernas skratt för en kort stund.

Men Berny är inte ensam. Hon har hittat en änglafamilj: Ranvi, Jesper, Aurora, Karin och Kristinah. Alla har de sina diagnoser; de skär sig, svälter sig och missbrukar; är anorektiska, deprimerade, vitsminkade och svartklädda, men de älskar varandra, lever för varandra och har en dröm om en annan, vackrare värld. De ska ta sig igenom smärtan tillsammans och bygga upp den rosaglittrande muren.
211 Ajöss och tack för fisken  Adams, Douglas  4,1 (11)
212 Dödens kemi  Beckett, Simon  4,1 (11)
David Hunter var en gång i tiden en av landets mest framstående rättsantropologer, men en personlig tragedi satte stoppför hans karriär. Nu lever han ett lugnt och tillbakadraget liv som läkare i en liten by i Norfolk utan en tanke på attåteruppta sitt forna yrke.
När de svårt stympade liken av två unga kvinnor hittas vänder sig den lokala polisen till Hunter för att få hjälp. Motvilligt låter han sig övertalas och snart har han dragits in i en fullkomlig mardröm av rädsla, desperation och ond bråd död. För att få stopp en brutal och hänsynslös mördare måste han uppbringa all sin kunskap. Men han är inte beredd på det höga pris han tvingas betala - eller de fruktansvärda följder som ett enda litet misstag kommer att leda till!
213 Fem söker en skatt  Blyton, Enid  4,1 (11)
För första gången gör vi bekantskap Dick, Julian, Anne och deras kusin Georgina, eller George som hon egentligen vill kallas. Tillsammans med hunden Tim utgör de Femgänget. George har en alldeles egen ö med en gammal borgruin. Utanför ön finns ett båtvrak. När Femgänget undersöker båtvraket hittar de ett märkligt skrin. Inne i detta finns en gammal karta över en skatt som ska finnas nedgrävd i den gamla ruinen. Barnen och hunden ger sig genast iväg dit för att söka efter denna skatt.
214 Fjärde sommaren  Brashares, Ann  4,1 (11)
Äntligen! Den fjärde boken om jeanssystrarna!

Tjejerna börjar blir äldre och det traditionella mötet på sommaren blir inte som förut när Carmen är bortrest. De är oroliga för att deras gemenskap ska upplösas och alla möter de nya utmaningar. Jeansens magiska verkan är dock fortfarande intakt och hjälper dem i den ibland komplicerade tillvaron.

Ann Brashares bjuder på en mix av alla de känslor som en tonårstjej går igenom. Livet börjar bli på allvar och det medför nya problem. Det är en bok om kärlek, vänskap och livets många utmaningar.
215 Idolen  Cabot, Meg  4,1 (11)
När Hollywoodstjärnan Luke Striker kommer till Jennys skola för att göra research inför en roll, får Jenny till uppgift att visa honom runt. Ingen mer än hon får veta vem han egentligen är ...
Meg Cabot i högform i boken om Jenny Greenley, tjejen som mot sin vilja hamnar mitt i rampljuset.

"Till och med bättre än En prinsessas dagbok."
KLIAT
216 Karriär & köksbesvär  Kinsella, Sophie  4,1 (11)
Det här är berättelsen om en flicka som behöver ta det lugnt. Som behöver finna sig själv. Som behöver bli kär. Och som behöver upptäcka hur man använder ett strykjärn.

Samantha är jurist på en stor advokatfirma i London. Hon arbetar dygnet runt, har inget socialt liv och det enda hon vill är att bli den yngsta delägaren någonsin. En dag begår hon ett misstag, ett misstag som hotar hela hennes karriär. Istället för att stanna och försöka fixa till det lämnar hon ­desperat kontoret och hoppar på ett tåg utan att ens se vart det går. Hon kliver av vid en okänd ­station och går på måfå fram till ett av husen. När hon ringer på dörren tror familjen att hon söker jobbet som hembiträde. Utan att veta hur det har gått till har Samantha tackat ja och satt igång med sina nya arbetsuppgifter.

Samanthas arbetsgivare anar inte att de har anställt en Cambridgeutbildad advokat med en IQ på 158 - och Samantha vet inte ens hur man sätter på ugnen. Men kanske, kanske är hon inte så hopplös på hushållsgöromål som hon tror. Kan hon, med lite hjälp, hålla sin bakgrund hemlig och därmed hålla sig gömd för sin mamma och sina arbetskamrater? Och hon kan kanske också passa på att lära känna den trevlige trädgårdsmästaren...
217 Livet deluxe  Lapidus, Jens  4,1 (11)
I Jens Lapidus nya roman återknyter vi kontakten med huvudpersonerna i de tidigare delarna av Stockholm Noir. Uppkomlingen och dealaren JW har snart suttit av sitt straff, men polisen misstänker att han varit sysselsatt med annat än att ångra sina synder. Pengatvätt är en rimlig gissning, men hur har det gått till? Kriminalinspektör Martin Hägerström får i uppdrag att ta anställning på anstalten som plit, jobba undercover och komma JW in på skinnet.

Jorge har försökt. Han har verkligen försökt att gilla sitt nya vita liv - att förse svennebananerna med kaffe latte, mackor och muffins. Men det går bara inte - han är inte gjord för nio-till-fem-stilen. En comeback som gangster kan ge snabba cash och göra verklighet av drömmar om livet deluxe. Ett jobb. Bara ett enda jobb, och sen kan han vara klar för resten av livet. Han måste tänka stort: ett VTR, ett värdetransportrån. Problemet är bara att det gör man inte själv. Jorge börjar söka partners, compadres, vänner och kontakter. Men risken att fucka upp skrämmer.

Natalie har levt ett skyddat liv som juggemafioson Radovan Kranjics dotter, med utlandsresor, trestjärnskrogar och till och med juridikstudier. Men hoten mot faderns liv har blivit alltmer påtagliga och snart kommer alla i Radovans närhet att behöva ställa sig frågan: hur ser livet ut e.R.? Vem tar över som Stockholms kung? Eller drottning? Vem försöker utmana makthavarna? Och Natalies själv ställs inför den ultimata frågan: vem är hon, och vem vill hon vara?

Trådarna tvinnas tätt och hårt mellan dramats olika huvudpersoner. Det är en ny tid nu. En ny era. Kartan som vi följt sedan Snabba cash ritas om. Samtidigt är det mesta sig likt. Stockholms undersida är densamma.

Aktörerna är nya, men allt går i arv.
218 Livet efter Gud  Coupland, Douglas  4,1 (11)
Vi lever i en tid då livet bygger på undergång, kärleken på ensamhet, lyckan på små gula piller och drömmarna på 30-minuters TV-komedier. Vad händer med människor som uppfostras utan religion eller en tro på något? Finns det ett liv för icke tänkande individer?
Detta är den tid då tron ersätts med skräck och tilliten med effektivitet. Men det är också en värld fylld av varelser att förundras över och hisnande vackra landskap. Här finns essensen av vår mänsklighet och förlåtelse för våra misstag.
Välkomna till livet efter Gud.
219 Magi  Sage, Angie  4,1 (11)
Vem är Septimus Heap?
En förlorad son!
En annorlunda hjälte!
En mäktig magiker!
En magisk berättelse tar sin början!
220 Rötter  Haley, Alex  4,1 (11)
This is the extraordinary account of Alex Haley's own 12 year search for his family's origins. Tracing his ancestry through six generations, he discovered a 16 year-old youth, Kunta Kinte. It was this young man who held the key to Haley's deep and distant past.
221 Såld  Muhsen, Zana  4,1 (11)
26 000 kronor. Det var den summa som Zanas och Nadias pappa fick när han sålde sina döttrar till goda vänners söner i en avlägsen bergsby i Jemen. Intet ont anande hade de två engelska tonårsflickorna kommit till faderns hemland för att tillbringa ett härligt sommarlov. Så är de plötsligt bortgifta med två fullkomliga främlingar…
För Zana och Nadia var det som att förflyttas tillbaka till medeltiden, till hårt slavarbete och fullständig kvinnounderkastelse. De var fångar i hemmet och minsta steg bevakades. De utsattes för våldtäkt och misshandel och fick föda sina barn under ytterst primitiva förhållanden.
I åratal var de ensamma och utlämnade, undangömda från omvärlden, men till slut lyckades flickornas mor spåra sina döttrar. Zana, den äldsta, fick äntligen utresetillstånd – mot att hon lämnade sin son hos fadern i Jemen.
Här berättar hon själv den sanna historien om en åtta år lång mardröm. Och lvar i den lilla bergsbyn finns fortfarande hennes syster Nadia med sina tre barn…
222 Vi, de drunknade  Jensen, Carsten  4,1 (11)
(från bokus.com)
Vi, de drunknade är en storslagen roman om fyra generationers sjömansliv från mitten av 1800-talet till slutet av andra världskriget, berättad i en kraftfull vi-form. Den utgår från Marstal på Ærø söder om Fyn, en avlägsen plats i en liten nation. Därifrån drivs männen av sin längtan ut på världshaven och några blir borta för alltid. Havet kräver sitt pris också av kvinnorna som går hemma i ovisshet om vilka öden deras söner och män gått till mötes, av barn som blir föräldralösa och av sjömän som kommer hem igen. Laurids, den dristige, blir aldrig sig själv efter att ha varit med om en förnedrande och fruktansvärd förlust i dansk-tyska krigets första sjöslag. Sonen Albert letar efter sin försvunna far på öarna i Stilla havet men kommer hem med ett skrumphuvud och Knud Erik som har huvudet fullt av Alberts skrönor ställs inför ett moraliskt omöjligt val under andra världskriget. Det är män som lever i ständig kamp med havet, med varandra och med de kvinnor de älskar, men först och främst med sina egna mörkare sidor. Romanen om dem är "ett ypperligt hantverk, på en gång förföriskt fängslande och motsträvigt tankeväckande", skrev Dagens Nyheter när boken kom i Danmark förra året.
223 Låt den rätte komma in  Ajvide Lindqvist, John  4,1 (123)
Naturligtvis finns det inga vampyrer i Blackeberg. Bara en massa vanliga människor som stretar med sina vanliga liv. Eller...?

Det är vinter 1981 i folkhemsförorten nordväst om Stockholm. Människorna strömmar på och av tunnelbanan, i källarförråden sniffar tonåringar lim och på kinakrogen hänger det gamla vanliga alkisgänget. Allt medan medierna fylls av sensationella rapporter om en rysk u-båt som gått på grund i Karlskrona.

I ett av hyreshusen sitter tolvårige Oskar och läser skräcknoveller. Han drömmer om att bli en hämnare. Att äntligen slippa gå till skolan och förnedras av sina plågoandar. En dag har en pojke mördats på ett chockerande brutalt sätt i närbelägna Vällingby. Precis samtidigt har Oskar fantiserat om att döda mobbaren Jonny och han får ett ögonblick för sig att han har makt att få oerhörda saker att hända.

Livet i Blackeberg ska snart förändras, människor dras in i en okänd och ond virvel. Men för Oskars del sker något viktigare. Han möter den första kärleken - en nyinflyttad flicka som heter Eli. Men det är något egendomligt med henne.

John Ajvide Lindqvists debutroman Låt den rätte komma in är något så ovanligt som en svensk skräckroman. Omtumlande, överraskande och riktigt skrämmande. Men det är också en lysande skildring av en svårt mobbad pojkes väg ut ur barndomen och de vägval han ställs inför.
224 På kudde av gräs  Hearn, Lian  4,1 (34)
Sagan om klanen Otori, del två.
Trilogin består av tre böcker:
Över näktergalens golv, På kudde av gräs och Under lysande måne.

De två huvudpersonerna från Över näktergalens golv, Takeo och Kaede, är ännu bara tonåringar, men de har varit med om händelser som förändrat deras liv totalt. Deras kärlek till varandra är obetvinglig. Ändå väljer Takeo att hålla sitt löfte till Släktet, sin fars familj, och lämna Kaede för att gå i lära hos dem. Men Takeo är präglad av sin uppväxt bland de fredsälskande människorna som kallar sig de gömda. Det blir en inre kamp mellan blodtörstig makthunger och medmänsklighet som ställerTakeo inför ett svårt val.

Kaede är inte längre gisslan. Fri för första gången sedan sju års ålder skyndar hon sig hem för att träffa sin familj. Där finner hon att hennes mor, som varit dålig länge, dött. Hennes far balanserar på gränsen till vansinne och hemmet är i förfall. Alla menar att hon måste gifta sig för att freda Shirakawas gränser, men Kaede vill inte gifta sig med någon annan än Takeo - vars barn hon dessutom bär. Hon bestämmer sig därför, i strid med alla traditioner, för att leda klanen själv.
225 Dumskallarnas sammansvärjning  Toole, John Kennedy  4,1 (23)
Ignatius J. Reilly steg obevekligt in i världslitteraturen, en kombination av Don Quijote och Socker-Conny: fet, lat och stridslysten med en omättlig aptit på popcorn, varmkorv och b-filmer. På sitt korståg mot den moderna tiden och på jakt efter ett lagom lättsamt jobb hamnar han i en serie vanvettiga äventyr som alla styrs av sin egen inre logik mot katastrof.

John Kennedy Tooles (1937-1969) Dumskallarnas sammansvärjning är ett komiskt mästerverk. Den publicerades postumt 1981 och belönades med Pulitzerpriset.
226 Ett hål om dagen  Sachar, Louis  4,1 (12)
Stanley Yelnats var ingen dålig kille. Det var bara det att han och hans familj var drabbade av otur. De befann sig hela tiden på fel plats vid fel tidpunkt. Som den dagen Stanley blev arresterad för ett brott han inte begått...Domaren sa:''Antingen åker du i fängelse, eller ocksååker du till Camp Green Lake.''Stanley som aldrig hade varit på läger valde Camp Green Lake.Vid Camp Green Lake finns ingen sjö. Det är bara en torr,öde slätt och på sommaren blir det minst fyrtio grader varmt. Härifrån rymmer ingen. För här finns det enda vattnet på tjugo mils omkrets. Det finns egentligen bara en enda regel som gäller här:''Gör inte Chefen upprörd.''Chefen, som tvingar Stanley och de andra killarna att gräva ett hål om dagen.Ett hål om dagen fick Peter Pan-prisets silverstjärna år 2000.
227 Frost  Stiefvater, Maggie  4,1 (12)
I flera år har Grace iakttagit vargarna i skogen bakom huset där hon bor. Speciellt en gulögd vargs närvaro får henne att rysa, en obehaglig känsla hon trots allt inte vill vara utan.
Samtidigt lever Sam två liv: På vintern i den frusna skogen tillsammans med de andra vargarna och hela tiden medveten om den orädda flickan som han obönhörligt dras till. Och under några få dyrbara sommarmånader som människa innan vintern och kylan tvingar honom att förvandlas igen.

En dag träffar Grace en pojke med gula ögon och som tar andan ur henne. Det bara måste vara hennes varg. Men vintern är nära och Sam för en ojämn kamp för att förbli människa annars riskerar han att förlora inte bara sig själv utan även Grace för alltid.
228 Harry Potter och hemligheternas kammare  Rowling, J.K  4,1 (159)
Sommarlovet är äntligen över! Harry Potter har längtat tillbaka till sitt andra år på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Men hur ska han stå ut med den nye, omåttligt mallige professor Lockman? Vad döljer Hagrids förflutna? Och vem är egentligen Missnöjda Myrtle? De verkliga problemen börjar när någon, eller något, förstenar den ena Hogwarteleven efter den andra. Är det Harrys största fiende, Draco Malfoy, som ligger bakom? Eller är det den som alla på Hogwarts misstänker - Harry Potter själv?
229 Askungar  Ohlsson, Kristina  4,1 (13)
En liten flicka försvinner från ett X2000-tåg på Stockholms Central. Flickans pappa blir snabbt misstänkt. I en annan del av Sverige lever en ung kvinna gömd, rädd att återfinnas av mannen hon först trodde var hennes prins och befriare. Hon vet bättre än någon varför flickan är försvunnen, och än en gång förbereder hon sin flykt.
230 Död i Garnethill  Mina, Denise  4,1 (13)
Maureen O`Donnell har sannerligen haft sin beskärda del av problem - sexuella övergrepp, en tids vistelse på mentalsjukhus, ett jobb som är rena återvändsgränden och ett jobbigt förhållande som hon bestämt sig för att göra slut på. Men någon hinner före. En morgon då hon bakfull vacklar ut i vardagsrummet hittar hon sin gifte älskare fastbunden i en köksstol med halsen avskuren.
Polisen i Glasgow misstänker Maureen för mordet - och det gör även hennes familj. I panik börjar hon kartlägga den dödes sista dagar och kommer en fasansfull härva av lögner och våld på spåren. Då ytterligare ett lemlästat lik upphittas inser hon att hon måste hitta mördaren innan hon själv blir nästa offer...
En skrämmande thriller och en skakande skildring av tillvaron för de människor som befinner sig på samhällets skuggsida.

Död i Garnethill belönades med det prestigefyllda John Creasey Award - de brittiska deckarförfattarnas årliga pris till bästa debutroman i genren.
231 En nästan vanlig man  Öhrlund, Dag  4,1 (13)
När miljonkonton, sex och kokain inte längre är nog...
Christopher Silfverbielke är stjärnmäklare i Stureplans finansvärld. Beundrad och avundad, men helt känslokall och hänsynslös under den charmfulla ytan. Van att få vad han vill. Och vem han vill. Men miljonerna och framgångarna är inte nog. Han kräver mer, mycket mer. Något nytt, som kan ge honom spänning i livet.
Hans Ecker är Christophers bäste - och kanske ende - vän. På väg att motvilligt dras in i ett seriöst förhållande med Veronica, men inte beredd att släppa det ljuva livet med champagne, brudar och kokain.
Johannes Kruut är rikemanssonen som på nåder får vara med i gänget, ivrig att platsa och bra att ha till hands när krognotorna blir för höga.
När miljonkonton, champagne, sex och kokain inte längre är nog, går de tre männen över gränsen i sin jakt på spänning och njutning. Med Silfverbielke som manipulerande hjärna ger de sig in i en kriminalitet som trappas upp alltmer och resulterar i mord. Katt-och-råtta-leken mellan kommissarie Jacob Colt och trion blir kicken som Silfverbielke letat efter, beviset på hans överlägsenhet.
232 Tillsammans tredje boken  Rudberg, Denise  4,1 (13)
De tre vännerna Theresa, Jakob och Alexander har fått chansen att åka på semester tillsammans till Frankrike, ingen av dem har varit där tidigare och när de kommer fram till huset där de ska bo blir de chockade. Det ser ut att kunna falla sönder när som helst!Men väl innanför grindarna upptäcker de poolen som sträcker sig över kliporna och nästan smälter samman med Medelhavets azurblå vatten. Huset är rymligt, rummen är vackra och solen stekhet- den här sommaren lovar gptt! Men himlen kantas av mörka moln.
233 Förvandlingen  Kafka, Franz  4,1 (54)
234 Fotoalbumet  Trenter, Laura  4,1 (27)
Det är någonting mycket märkligt med vinden. Gilbert har alltid vetat det. Ända sedan pappa dog har den både lockat och skrämt. Han känner på sig att om det är någonstans han kan få veta mer om sin pappa så är det där. En dag börjar konstiga saker att hända, en mystisk katt som dyker upp på omöjliga ställen, en gammal gumma tycks kunna läsa hans tankar. Och plötsligt hittar han att av pappas gamla fotoalbum! Men det är någonting med bilderna som inte stämmer, han kan bara inte komma på vad det är ...
235 Hotell New Hampshire  Irving, John  4,1 (27)
John Irvings roman ''Hotell New Hampshire'' är en modern klassiker. Den handlar om människors drömmar, om drömmars uppfyllelse, om sorg, kärlek och framtidstro. Den berättar om amerikanska familjen Berry och deras äventyr i hotellbranschen.

Win Berry, berättelsens store drömmare och familjens överhuvud, övertalas att överta en åldrig dresserad björn vid namnet State O`Maine och en motorcykel med sidovagn. Wins turnèer med björnen ger honom medel att gifta sig med Mary och att avlägga examen vid Harvard. Win, Mary och deras snabbt växande barnaskara etablerar det första av berättelsens tre Hotell New Hampshire i New England...
En ung kvinna förklädd till björn, en samling prostituerade med permanenta nattrum, en handfull radikala världsförbättrare, våldtagna kvinnor, blinda hotellvärdar och ett antal vanliga hotellgäster gör vardagen på de två följande Hotell New Hampshire bisarrt dramatisk men samtidigt mänsklig.

JOHN IRVING är född 1942 i New Hampshire. Han har skrivit tio romaner, och är en av vår tids mest lästa författare.
236 Imorgon när kriget kom  Marsden, John  4,1 (70)
Sju ungdomar ger sig ut för att leva vildmarksliv under några dagar. När de kommer tillbaka till civilisationen gör de en hemsk upptäckt: husen är tomma, hundarna döda, strömmen är borta och telefonerna har slutat fungera. Snart klarnar bilden: deras hemstad har invaderats av en fiendehär och deras föräldrar och vänner har blivit tillfångatagna. Nu måste de fly.
De drar sig tillbaka till den undangömda dalgång som kallas Helvetet. Där bildar de en gerillagrupp för att göra motstånd mot ockupationsmakten.
Ett spännande och skrämmande scenario av krig och motstånd, där läsaren möter den enskilda människans förändring och utsatta position i en krissituation.

Detta är första boken i en serie av sju. Hela serien:
Imorgon när kriget kom
När natten är som mörkast
Den tredje dagens kyla
Nu är mörkrets tid
Så grydde hämndens timme
I skymningens land
På andra sidan gryningen
237 Amerikanska gudar  Gaiman, Neil  4,1 (14)
Shadow är en man med ett förflutet. Efter tre år i fängelse vill han inget hellre än att hålla sig från bråk och leva ett lugnt och harmoniskt liv tillsammans med sin fru. Ända tills han får veta att hans fru dödats i en olycka. På resan hem till begravningen, då en våldsam storm skakar planet, presenterar sig mannen i stolen bredvid. Han kallar sig mr Wednesday och han vet mer om Shadow än vad han borde göra. Han varnar Shadow att en mycket värre storm är på väg att blåsa upp. Och Från det ögonblicket kommer inget att förbli detsamma. Amerikanska gudar är en mörk och brokig resa in i mytens värld och över den amerikanska kontinenten – en resa lika bekant som fullständigt främmande. På sitt eget mästerliga sätt berättar Neil Gaiman en originell och nyskapande historia, i vilken verklighet och fantasi förenas.
238 Sjöjungfrun sjöng sin sång  McDermid, Val  4,1 (14)
En seriemördare går lös i den nordengelska staden Bradfield. Fyra män har brutalt mördats. Skräcken sprider sig. Ingen man går säker. Kriminalassistent Carol Jordan ska tillsammans med Tony Hill, expert på psykologiska profiler, kartlägga hur denna bestialiska mördare fungerar. De arbetar som besatta, men kommer de att hinna lösa fallet innan en femte man går samma fasansfulla öde till mötes?

Sjöjungfrun sjöng sin sång utsågs 1995 till årets bästa kriminalroman i England och belönades med The British Crimewriter's Association's prestigefulla pris The Gold Dagger.

Val McDermid's serie med privatdetektiv Kate Brannigan i huvudrollen finns redan på svenska, och Sjöjungfrun... är hennes första thriller. Val McDermid är bosatt i norra England, men kommer från Skottland.
239 Sagan Om Drakens Återkomst  Jordan, Robert  4,1 (30)
If you've yet to experience the magic, mystery, excitement, and splendor of Robert Jordan's spectacular Wheel of Time fantasy series, now's your chance to get hooked, as have millions of fans worldwide.
It all began with The Eye of the World, which launched the complex, spellbinding adventures of Rand, Egwene, Moiraine, Lan, and so many others. Find out why The New York Times recently said, ''Robert Jordan has come to dominate the world that Tolkien began to reveal.''

Rand al'Thor är Draken återfödd. Motvilligt har han insett detta. Han är fylld förtvivlan inför sitt öde och han fruktar att detta ska bli sina vänners undergång och hela världens. Ingen kan ge honom kunskap om de krafter han besitter och han flyr för att möta sitt öde där ingen han älskar kan komma till skada.
240 En midsommarnattsdröm  Shakespeare, William  4,1 (15)
En fruktbarhetsrit, ett sagospel eller ett elisabetanskt hovspektakel? En midsommarnattsdröm är allt detta och mycket mer. Varje generation läsare och åskådare hittar nya perspektiv på pjäsen som är Shakespeares mest älskade komedi.
241 Minns du den stad  Fogelström, Per Anders  4,1 (15)
Ett nytt sekel, ett nytt samhälle, en ny stad. Under åren från sekelskiftet till 1925 blir Stockholm en storstad - gammalt rivs och nytt byggs upp. Det är en tid med kriser, storstejk och oro, men också med stora framsted som ändrar vanliga människors vardag. När den nya generationen vacklar under livets och tidens besvärligheter blir Emilie, flickan från tvålfabriken, den klippa på vilken arbetarfamiljen på Fjällgatan vilar.
242 Sandmannen  Kepler, Lars  4,1 (15)
En ung man hittas gående på en hög järnvägsbro en kall vinternatt i Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan han greps av Joona Linna. Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål gör att det gamla fallet måste tas upp igen. Det är bråttom. Någon måste ta sig in och vinna seriemördarens förtroende.

Med sin fjärde thriller överträffar Lars Kepler alla högt ställda förväntningar.
243 Expert på att rodna  Von Bredow, Katarina  4,1 (32)
När hennes mamma flyttar ihop med sin nya kärlek måste Natalie följa med ut på landet till en ny skola, med nya gäng som inte alls är som hennes gamla. På köpet får hon också en ny bror, Jerker, spännande, snygg, ''en sextontaggare'', säger tjejerna i klassen. Natalie dras in i hans trollkrets och märker hur känslorna sjuder och gnistrar i henne. Är hon kär? Är det så här det ska vara? Livet på landet med en ny familj är inte så enkelt alltid, fastän hon får en nästan alldeles egen häst; att komma ny till en klass med färdiga hierarkier och okända regler sätter Natalie på hårda prov ...
244 Stäppvargen  Hesse, Hermann  4,1 (32)

Harry Haller är en lärd enstöring, en melankoliker utanför mänsklig gemenskap. Han grubblar fåfängt över sin situation tills han får tag i »Traktat om Stäppvargen« och där finner nyckeln till sin personlighet. Han är en kluven varelse, halvt människa, halvt varg med en ursprunglig vilddjursnatur som stängts inne och förträngts av rådande moral och konventioner.
Stäppvargen är en roman som vore otänkbar utan Freud. Hermann Hesse skildrar här den moderna människans tragiska dualism, hennes slitningar mellan ande och driftliv mer påträngande och intensivt än i något av sina andra verk.

Nobelpristagaren Hermann Hesse (1877–1962) är en av den moderna världens mest betydande författare. Stäppvargen kom ut första gången 1927.
245 Fight Club  Palahniuk, Chuck  4,1 (16)
Fight club is the invention of Tyler Durden, projectionist, waiter and dark, anarchic genius. Every weekend, in basements and parking lots across the country, pairs of young white-collar men meet to fight each other barehanded. For Tyler it's all part of a plan for revenge on the world.
246 Greven av Monte Cristo  Dumas, Alexandre  4,1 (16)
I denna klassiska äventyrsroman är handlingen förlagd till Alexandre Dumas samtid. Författaren berättar om Edmond Dantès, som tvingas sitta 14 år i fängelse på fästningen If. Han är oskyldigt anklagad för konspirationer kring Napoleon. Efter stort lidande lyckas han fly från fängelset. Ett tips från en medfånge leder honom till en skatt. Med hjälp av pengarna kan Greven av Monte Cristo ta ut sin fruktansvärda hämnd.
247 Hemma hos Martina  Haag, Martina  4,1 (16)
Hemma hos Martina handlar om hur Martina försöker få livet att gå ihop med tre barn, en miljard katter och Sveriges stökigaste man som bara snor ens strumpor hela tiden och en skådespelarkarriär vars höjdpunkter mest verkar bestå av provfilmningar för finskt diskmedel. Den handlar också om hur man försöker överleva trots att man lider av en ofantlig glamour när man är gravid i tionde månaden och ser ut som Rolf Lassgård (fast med hårspännen), hur man låser in sin mormor när man är femton för att kunna ha fest i hennes paradlägenhet och hur man råkar blåljuga för Marianne Ahrne om att man är otroligt bra på att rida eftersom man så väldigt gärna vill få huvudrollen som dressyrproffs i en teveserie. Och vad man säger när man blir avslöjad.
248 Illusionernas bok  Auster, Paul  4,1 (16)
David Zimmer har just avslutat sin bok om den relativt okände stumfilmsregissören Hector Manns filmer när han får ett brev från Hector. Det är bara det att Hector Mann spårlöst försvann 1928, för drygt sjuttio år sedan. Strax därpå står en ung kvinna utanför Zimmers dörr och tvingar honom under pistolhot att följa med till New Mexico och den gård där Hector Mann utan omvärldens vetskap bor med sin familj. Gården har fungerat som inspelningsstudio i över sextio år där Mann har gjort film efter film, ingen någonsin visad.
Det är upptakten till Austers nya, stora och efterlängtade roman om två män, den ene verksam under 1900-talets första hälft och den andre vid dess slut, om hur deras liv vävs samman på de mest oväntade sätt.
Mer övertygande än någonsin lyckas Auster använda ödets nyck och illusionens kraft för att fånga sin läs

http://www.albertbonniersforlag.se/1100/1100.asp?English=1&ArticleId=9100580252
249 Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva  Heberlein, Ann  4,1 (16)
Ann Heberleins omdiskuterade självbiografi

''Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. En äkta apori, ett olösligt filosofiskt dilemma, en ångestskapande situation i sig bortsett från att det oftast är min ångest som driver mig mot insikten att livet är värdelöst och slutsatsen att det bör ändas. Det gör för ont. Ibland. Ibland är det bara outhärdligt. Denna vardag. Denna tristess. Detta fula liv. Det banala. Det dumma. Allt som ni inte förstår. Förlåt. Det var onödigt. Förlåt.''

Ann Heberlein är teologie doktor och forskare i etik. Sedan tjugoårsåldern lider hon av den psykiska sjukdomen bipolär typ 2, tidigare kallad manodepressivitet.
250 Sagan om Ringen (böckerna)  Tolkien, JRR  4,1 (181)
I böckerna om Härskarringen, Sagan om ringen Trilogin, ingår följande böcker:
Sagan om ringen
Sagan om de två tornen
Sagan om konungens återkomst

Recensionerna här innefattar alla tre böcker. Vill ni skriva en separat recension per bok går det bra. Klicka på länkarna ovan eller i menyn på vänster sida.

Handling:
Det är fest hos hoberna, ett småväxt folk som vill leva i lugn och ro med skummande öl och goda historier. Men i deras ägo finns en märkvärdig ring. Härskarringen, som kan förvandla gott till ont. Långt bort i skugglandet Mordor gör den onde trollkarlen Sauron upp planer på att erövra ringen. Hoberna har bara en utväg - att förstöra ringen i Domedagsklyftan. Ett litet utvalt sällskap med hoben Frodo i spetsen ger sig iväg på det ödesdigra uppdraget, en vandring fylld av äventyr och fasor.
251 Den flyende mannen  King, Stephen  4,1 (17)
252 Mamma, pappa, barn  Gerhardsen, Carin  4,1 (17)
När treåriga Hanna vaknar är hon alldeles ensam i en låst lägenhet. Att pappa är i Japan vet hon men var är mamma? Kan det vara så att hon har flyttat och lämnat Hanna kvar? Nästa morgon hittar Petra Westman vid Hammarbypolisen ett svårt medtaget spädbarn i ett buskage, och strax intill, vad hon tror är barnets döda mamma. Det konstiga är att ingen verkar sakna dem.
253 Odd Thomas  Koontz, Dean  4,1 (17)
254 Dödssynden  Lee, Harper  4,1 (18)
Lilla nioåriga Scout växer upp i amerikanska Södern i en loj småstads-idyll. Chocken blir desto större när ohyggliga och dramatiska händelser vänder upp och ner på livet och hennes föreställningar. En ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet och indignationen i det lilla samhället växer som en lavin.
Inför Scouts oskuldsfulla ögon omstörtas den sömniga lilla staden och hon blir seende: hennes berättelse blir till en anklagelse, som ingen av oss undslipper.
255 Hundra år av ensamhet  García Márquez, Gabriel  4,1 (18)
Det är berättelsen om byn Macondo och om famlijen Buendía, om dess vilda, destruktiva män och dess kloka kämpande kvinnor. Den är fylld av vitalitet och realism, fantastiska historier och bisarra detaljer. Macondos grundläggare med sina gigantiska krafter och sin okuvliga vilja, hans hustru Ursula, revolutionären Aureliano, kampens och nederlagets man, bananbolaget och strejkerna, släktens extravaganta kvinnor, den sista generationen Buendía med den nye Aureliano, isolerad från hela världen utom från sin älskade - med oemotståndlig berättarglädje målas denna överdådiga familjefresk, där fantasi och realism smälter samman till en sagolik verklighet.
256 Lärjungen  Hjorth, Michael  4,1 (18)
Sebastian Bergman gör allt han kan för att få ordning på sin tillvaro och komma till rätta med sitt sexmissbruk. Efter att ha fått veta att han har en vuxen dotter har han hittat en mening med livet. Nu brottas han med om han ska avslöja att det är han som är hennes biologiska pappa. Han längtar efter att få berätta, men han förstår samtidigt att det kan förstöra hennes liv. Hon har redan någon hon kallar pappa, som hon älskar.

Samtidigt utreder hans gamla team på Riksmord en serie brutala kvinnomord som på ett obehagligt sätt leder tankarna till Edward Hinde - en dömd seriemördare som Sebastian satte bakom lås och bom för många år sedan. Men Hinde sitter fortfarande inne, under stark bevakning, vilket gör att polisen tror sig ha att göra med en copycat.

Till sist lyckas Sebastian övertala Torkel, hans gamla chef som leder teamet, att låta honom ta del av utredningen. Det han får reda på är mycket obehagligt. Sebastian inser att morden riktar sig mot honom - och vem skulle mördaren i så fall kunna vara om inte Edward Hinde? Inspärrad eller inte.

257 Svindlande höjder  Brontë, Emily  4,1 (37)
Den passionerade och uppslitande kärlekshistorien mellan den föräldralöse Heathcliff och hans fostersyster Catherine som får sådana förgörande konsekvenser hör till den engelska litteraturens mest välkända och har gjort Svindlande höjder till en av de riktigt stora klassikerna. Med romanens relativt öppna slut, sin mörka och våldsamma intrig och sin oförsonliga huvudperson utmanade Emily Brontë sin samtids smak och länge stod hon i skuggan av sin äldre syster Charlotte som med Jane Eyre var 1800-talets favorit. Men pendeln svängde och efterhand kom hon att anses vara den mest moderna av de två. Svindlande höjder, som har filmatiserats ett flertal gånger, utkom första gången 1847. Året därpå avled Emily Brontë, trettio år gammal.

Hittebarnet Heathcliff kommer som mycket liten till familjen Earnshaw och man vet inget om hans föräldrar eller var han kommer ifrån. Han växer upp till ett rötägg, älskad av sin fosterfar och fostersystern Catherine men avskydd av sin fosterbror. När fosterfadern dör försvåras Heathcliffs liv och den enda som fortfarande älskar honom är Catherine, hans tvillingsjäl. Men ödet och missförstånden ska skilja dem åt – något ingen av dem någonsin kommer över. Catherine gifter sig med vän från barndomen och när Heathcliff får veta det är hans enda mål: återkomst och hämnd. Tillbaka i sin uppväxttrakt i ett storslaget Yorkshire återser han Catherine och mellan dem finns allting kvar, samtidigt som allt är försent. En insikt som för alltid förmörkar Heathcliffs värld. Den passionerade och uppslitande kärlekshistorien mellan Heathcliff och Catherine som får sådana förgörande konsekvenser hör till den engelska litteraturens mest välkända och har gjort Svindlande höjder till en av de riktigt stora klassikerna. Men romanens löst sammanfogade slut, sin mörka och våldsamma intrig och sin oförsonliga huvudperson föll inte Emily Brontës samtid i smaken och länge stod hon i skuggan av sin äldre syster Charlotte som med Jane Eyre var 1800-talets favorit. Men pendeln svängde och efterhand kom hon att anses vara den mest moderna av de två.
258 Dårskaper i Brooklyn  Auster, Paul  4 (20)
Nathan Glass har levt ett alldagligt lagom enstörigt liv som försäkringsman. När han med några år kvar till sextio drabbas av cancer förändras tillvaron. Med sjukdomen tillfälligt besegrad flyttar han från landsorten in till Brooklyn. Där springer han på sin brorson Tom Wood som han inte har sett på nästan tio år. Tom som var en lovande akademiker har förvandlats till en överviktig loser och tillsammans med bokhandlaren Harry Brightman bildar de en ovanlig trojka. De tre har sina egna sorger och tillkortakommanden att tampas med, men vänskapen gör livet lite enklare att leva. Det hela tar ännu en ny riktning när Toms försvunna syster Auroras dotter, Lucy, oväntat dyker upp. Lucy vägrar dessutom att tala. Flickans envetna stumhet gör efterforskningarna besvärliga men Tom och Nathan fruktar för Auroras liv, några veckor senare får de ett telefonsamtal där Aurora med panik i rösten ber dem kontakta henne, det är bara det att hon inte hinner uppge var hon befinner sig innan samtalet bryts.
Dårskaper i Brooklyn är en charmig roman i typisk Paul Auster-anda där slumpartade möten får oanade konsekvenser och allt kan hända i de till synes mest vardagliga människornas liv.
259 Extremt högt och otroligt nära  Safran Foer, Jonathan  4 (20)
Oscar är en tioårig pojke som förlorar sin pappa i attentatet mot Twin Towers 11 september. Oscar hittar ett kuvert som det står Black på och med en nyckel i. Han bestämmer sig för att ta reda på vart nyckeln går. Nära Oscar bor farmodern som berättar om farfadern som Oscars far nästan aldrig träffade.
260 Sagan om Belgarion  Eddings, David  4 (21)
En magisk sten, som guden Aldur en gång gav liv, är upphovet till en sju tusen år lång strid mellan gudar och människor. Det är mot bakgrund av detta som de dramatiska händelserna utspelar sig i de fem böcker som ingår i Sagan om Belgarion, David Eddings första fantasyserie som blivit en stor och älskad bästsäljare.
261 Tärningsspelaren  Rhinehart, Luke  4 (65)
Handlar om en man som lever sitt liv med hjälp av en tärning. Han har tröttnat på sitt enformiga liv och han börjar ge tärningen makt att bestämma vilka val han ska göra. Han bestämmer sex alternativ till vad han kan göra eller hur han ska agera i olika situationer och sen gör han det som tärningen visar. Det börjar med att han våldtar grannfrun och det blir både värre och mindre allvarligt under bokens gång.

Under en fest antar han sex olika personligheter: saktmodig Jesus, uppriktig tärningsspelare, hämningslös sexdåre, stum idiot, pretentiös konstnär och vänsterradikal.
Rhineharts bok om mannen som fullt ut låter sitt liv styras av tärningens - slumpens tal - har nått kultstatus över hela världen.
262 House of Night #1: Vampyrens märke  Cast, P.C  4 (22)
När sextonåriga Zoey Redbird blir märkt som en ny vampyr hon måste gå med i House of Night skolan där hon kommer att träna på att bli en vuxen vampyr. Men det är bara om hon klarar sig igenom förändringen. Men Zoe är ingen vanlig nybörjare. Hon har valts för att vara speciell av gudinnan Nyx och upptäcker sina fantastiska nya befogenheter att trolla med elementen: jord, luft, eld, vatten och själ. När Zoey upptäcker att ledaren för De Mörka Döttrarna, skolans största elitgrupp, missbrukar sina Gudinnegivna gåvor, måste Zoey titta inom sig för att finna sitt öde – med lite hjälp från sina nya vampyrvänner.
263 Berättelsen om Pi  Martel, Yann  4 (23)
Efter ett tragiskt skeppsbrott guppar en ensam livbåt mitt ute på Stilla havet. Ombord finns en hyena, en zebra, en orangutang, en två hundra kilo tung bengalisk tiger och så Pi – en sextonårig indisk pojke. Det här är Pis berättelse om de dagar och nätter han tillbringar på havet, så småningom ensam med tigern Richard Parker.

Trots att kampen för överlevnad är hård har Pi tid att fundera över livet och Gud, människorna och djuren. Han får uppleva ensamhet i ordets mest grymma betydelse, men lär sig också att uppskatta det sällskap som erbjuds. Genom sin enkla och okomplicerade syn på tillvaron klarar han sig igenom det ena äventyret mer fantastiskt än det andra.
264 Det brinner!  Trenter, Laura  4 (23)
Det brinner uppe i ödetorpet!
Frida och Isabelle ser skräckslagna hur hela torpet står i lågor - det är ju inte deras fel, eller...? De svär på att aldrig, aldrig berätta för någon vad de vet. Men när poliserna hittar skelettdelar i askan börjar mardrömmen på allvar: någon har blivit innebränd i elden! Är det denne ''någon'' som smyger kring deras hus på nätterna?
265 Spelkortsmysteriet  Gaarder, Jostein  4 (24)
Hans Thomas och hans far ger sig ut på en lång resa genom Europa och möter en rad märkliga personer, bl a en bagare som ger Hans Thomas en liten bok som verkar vara skriven just för honom. Ju mer han läser i den desto mer förundrad blir han. Hans eget öde verkar sammanlänkat med en mängd historier som utspelades för länge sedan. Vem är den mystiske dvärgen på bensinstationen? Och hur kan det komma sig att alla dessa fantastiska trådar löper samman just i Hans Thomas liv?

266 The Catcher in the Rye  Salinger, J.D.  4 (26)
267 Naiv Super  Loe, Erlend  4 (32)
När brodern slår honom i krocket tycks ingenting längre som förut. Framtidsutsikterna mörknar betänkligt - kommer allt att gå bra till slut? - och han måste börja söka sammanhangen på nytt. Han grubblar. Både över tiden, som han har problem med, och rummet, som han inte har problem med. Han köper en bultbräda och en röd boll och reser till New York för att få perspektiv. Han vet att det finns saker att tro på. Trots allt.
268 Mina drömmars stad  Fogelström, Per Anders  4 (46)
En sommarkväll 1860 kommer Henning Nilsson vandrande till staden han drömt om. Det är den stora omvandlingens tid: industrier växer fram och nya möjligheter öppnar sig - till arbete, bröd och lycka. Men för de flesta är Stockholm en mörk och fattig stad, och Henning får slita hårt. Nöden är aldrig långt borta när han tillsammans med Lotten, flickan han gifter sig med, söker skapa en ljus tillvaro.
269 Röde Orm  Bengtsson, Frans G  4 (60)
Rödhårig och mjäll i hyn, bred mellan ögonen, stubbnäst och stormynt - detta är porträttet av Röde Orm, hjälten i Frans G. Bengtssons underhållande vikingaroman där fornnordisk och österländsk saga ingått en sällsynt lyckad förening. I mustiga färger och kärnfull stil skildras de skiftande öden Röde Orm går till mötes på sina äventyrliga vikingafärder.
270 Danslärarens återkomst  Mankell, Henning  4 (31)
Oktober 1999. På en ensligt belägen gård i Härjedalen hittas den pensionerade polismannen Herbert Molin brutalt mördad. I Borås förbereder sig hans före detta kollega Stefan Lindman för sitt livs svåraste kamp. Han ska snart påbörja behandling mot en livshotande cancer. När han läser om mordet får han en impuls att åka till Härjedalen för att ta reda på vad som hänt. Under besöket i norr inser Lindman att hans gamle läromästare Molin varit en helt annan människa än han trott. Att idéer ur det förgångna hålls vid liv och fortfarande utgör ett livsfarligt hot mot samhället. Och på det blodsölade golvet i den mördades hus gör Östersundspolisen en kuslig upptäckt...
271 Psykopaten  Koontz, Dean  4 (30)
''Edgler Foreman Vess är psykopat. Hemma i källaren har han Ariel. Hon är bara 16 år och vacker som en porslinsdocka. En dag ska hon bli hans.

Chyna Shepherd är psykologistudent. Hon är den enda som vet att Ariel finns och att hon är i livet och sitter inspärrad i psykopatens källare. Med livet som insats tar Chyna upp jakten på den psykopatiske seriemördaren. Nu har han mött en farlig motståndare. Duellen på liv och död har börjat. Den är fylld av outsäglig skräck och fasa.''
272 Svart nåd  Lehane, Dennis  4 (28)
Första gången privatdeckaren Patrick Kenzie träffar Karen Nichols framstår hon som en ung, vacker kvinna som vuxit upp skyddad från allt vad tragedi och elände heter. Men ett halvår senare begår Karen självmord genom att naken kasta sig ut från ett höghus i Boston. Patrick anar att hennes död är konsekvensen av en rad tragiska händelser som någon iscensatt. Och han förstår att han är en bricka i spelet - och att spelet inte är avslutat...Tillsammans med sin före detta partner Angie Gennaro, och sin vän, den livsfarligt obalanserade Bubba Rogowski, dras Patrick in i en förrädisk katt-och-råtta-lek med en person som hellre än att döda sina offer vill att de ska önska att de vore döda.
273 Sagan om konungens återkomst  Tolkien, JRR  4 (23)
274 Den allvarsamma leken  Söderberg, Hjalmar  4 (22)
Mig får du älska på ett hedniskt vis!« säger Lydia Stille till Arvid Stjärnblom. En gång var hon den oskyldiga flickan han hade kysst bakom syrenhäckarna. Nu är hon gift, liksom han själv, men när slumpen sammanför dem efter tio år flammar deras känslor för varandra upp. Och nu är hon en mogen, självständig kvinna som vågar bejaka lidelsens krav, med konsekvenser som han först bara anar. Den allvarsamma leken är en roman om kärleken, om illusionen och resignationen, samtidigt som den ekar av världshändelserna i det idylliska tidiga 1900-talets Stockholm. Delfinserien har i mer än trettio år stått för kvalitativ pocketutgivning. Idag består serien av moderna klassiker av internationellt snitt
275 Onkel Toms stuga  Stowe, H.B.  4 (21)
Mannen började en ogenerad
undersökning av slavarna.
Han bände upp Toms mun
för att undersöka tänderna,
lät honom dra upp rockärmen
för att visa sina muskler,
vände honom runt och lät
honom hoppa och springa
för att visa sina krafter.
Så började auktionen.
Landet var under den här tiden
delat i fristater och slavstater.
Harriet Beecher Stowe
tog tidigt slavarnas parti.

Berättelsen om slaven Toms öden
blev en brandfackla
när den publicerades i USA 1852.
276 Saknad: Jennie 3 år  Cooney, Caroline B  4 (21)
Först tänkte Janie inte så mycket på bilden av den lilla saknade flickan. Hon var bara ett av de många barn som försvunnit spårlöst och som nu efterlystes av sina förtvivlade föräldrar. Janie hade sett hundratals liknande bilder förut.

Men plötsligt slog det henne. Hon kände igen den där lilla flickan, som enligt texten försvunnit tolv år tidigare i ett köpcentrum. Och hon kände igen den prickiga klänningen! Den klänningen hade varit Janies älsklingsplagg.

Det hela verkade så otroligt, som en hemsk mardröm, men hon kunde inte komma ifrån tanken. Flickan på bilden var hon själv ...


277 Andarnas hus  Allende, Isabel  4 (18)
Isabel Allende flydde efter militärkuppen 1973 från Chile. I exil skrev hon den stora romanen Andarnas hus, en berättelse i den latinamerikanska traditionen, fylld av berättarglädje och burlesk humor. Den enda roman i denna tradition som skrivits av en kvinnlig författare.
Andarnas hus är en bred krönika över Chiles utveckling i det tjugonde århundradet, speglad i historien om en stor och märklig familjs öden. Det är på en och samma gång en färgrik ordfresk och en dramatisk berättelse som samlat miljoner läsare i den gamla och nya världen.
278 Genom dina ögon  Meyer, Stephenie  4 (18)
Jorden har invaderats av en ras som tar över människornas sinnen medan de lämnar kroppen intakt och större delen av mänskligheten har dukat under. Men Melanie Stryder vägrar att tyna bort. Vandraren, en av de invaderande Själarna som har tilldelats Melanies kropp, har hela tiden varit medveten om hur plågsamt det skulle vara att ta över en människas kropp: de överväldigande känslorna, de allt för tydliga minnena. Men det finns en svårighet som Vandraren inte har väntat sig att den tidigare ägaren av kroppen vägrar att ge sig av och överlämna kroppen till henne. Melanie fyller Vandrarens sinne med bilder av Jared, mannen hon älskar och som hittills lyckats hålla sig gömd. Det är omöjligt för Vandraren att skilja på sina och Melanies känslor och snart åtrår hon en man hon aldrig mött. Hotet från de andra Själarna gör Vandraren och Melanie till ovilliga allierade och tillsammans ger de sig av för att finna mannen som de båda älskar.
279 Pride and prejudice  Austen, Jane  4 (18)
Mr and Mrs Bennet live with their five daughters at Longbourn in Hertfordshire. Jane, the eldest, falls in love with Charles Bingley, a rich bachelor who takes a house nearby with his two sisters and friend Fitzwilliam Darcy. Darcy is attracted to the second daughter, Elizabeth.
280 Du & du & du  Nilsson, Per  4 (17)
Himlen är blå och solen strålar, det är lördag och sommarens första dag. I det gröna gräset i parken ligger tre personer på rygg. En är klädd helt i vitt, en i svart, och den tredje har smutsiga fötter. Två av dem är skalliga, deras blanka hjässor glänser i solskenet.
Det är Anon, Zarah och Nils som ligger där. Anon är tolv, Zarah sjutton och Nils tjugo. Fär några veckor sedan kände de inte varandra. Men deras liv trasslade ihop sig i en härva av liv och död och kärlek och hat och längtan. Nu ligger de här i parken, med ryggen mot jorden och ansiktet vänt mot sommarsolen. De lever, alla tre.
281 Momo eller kampen om tiden  Ende, Michael  4 (17)
Ingen människa tycktes inse att det i själva verket var något helt annat man sparade på, när man trodde att man sparade tid. Ingen ville erkänna att hans eller hennes liv hela tiden bara blev fattigare och enformigare och tristare och kallare. Men barnen fick däremot känna av saken, hur tydligt som hällst, för numera var det ju ingen som hade tid med dem heller.

Men tid är liv. Och livet bor i hjärtat. Och ju mer männiksorna sparade in på detta, desto fattigare blev de.

Sven Lindqvist i DN:
-Världens bästa bok! sa min elvaårige vän.
-Varför det?
-Läs en bit var som hällst, sa hon. Läs det här: ''Vad är en stjärnstund för något?'' Undrade Momo.

Momo är en av dessa sällsynta böcker som föräldrar och barn kan läsa tillsammans. Den harett rikt och vackert språk som samtidigt är enkelt och lättfattligt. Det är en ohyggligt spännande historia och samtidigt en djup filosofisk bok. Men vad är viktigast för dig? Varför lever du-egentligen? Missa inte stjärnstunden!
282 Orakelnatten  Auster, Paul  4 (17)
Författaren Sidney Orr håller på att återhämta sig från en allvarlig sjukdom när han i en pappersvarubutik i Cobble Hill, Brooklyn, finner en blå, portugisisk anteckningsbok som han inte kan motstå att inhandla. Det är den 18 september 1982 och de närmaste nio dagarna kommer Orr att trollbindas av denna oskrivna bok, fångad inuti en värld av kusliga förutsägelser och förbryllande händelser som hotar att spräcka hans äktenskap och underminera hans tilltro till verkligheten.
Varför bryter hans fru ihop i baksätet på en taxi bara timmarna efter att han börjat skriva i sin anteckningsbok? Varför är butiken där han inhandlat anteckningsboken plötsligt utrymd dagen därpå? Vilka är kopplingarna mellan en telefonkatalog från Warszawa anno 1938 och en försvunnen roman där huvudpersonen kan se in i framtiden? När exploderar förbittringen och övergår i våld? I vilken utsträckning är förlåtelse det yttersta uttrycket för kärlek?
283 Blodspår  Connelly, Michael  4 (16)
En mördad kvinna gav honom ett nytt hjärta. Nu riskerar han livet i jakten på mördaren.

Terry McCaleb var en av FBI:s stjärnagenter med seriemördare som specialitet. Efter många års slit drabbas han av en hjärtattack och får ett nytt hjärta inopererat. Nu lever han ett stilla liv påsin båt i San Pedros marina utanför Los Angeles.

Efter en tidningsartikel om hans tidigare liv söker den vackra Graciela Rivers upp honom och berättar att hans nya hjärta kommer från hennes syster Gloria, som skjutits vid ett butiksrån. Graciela vill att Terry ska leta reda på systerns mördare.
284 Hata Romeo  Wing, Rachael  4 (16)
När Jen får huvudrollen i skolans uppsättning av Romeo och Julia är det en dröm som går i uppfyllelse. Men lyckan blir kort, det visar sig nämligen att killen som spelar Romeo är Chris Banner - hennes absolut värsta fiende. Jen kan inte tänka sig att ens gå i närheten av honom. Men ödet vill annorlunda ...

Rachael Wing var bara sexton år när hon debuterade med denna härligt romantiska kärleksroman. En nutida Romeo och Julia-berättelse som vibrerar av starka känslor
285 Slända i bärnsten (del 2) Outlander serien  Gabaldon, Diana  4 (16)
Claire Randall gav sin kropp och sitt hjärta till Jamie Fraser. Hon älskade den skotske klanledaren passionerat och bortom allt förnuft. Och hon älskar honom fortfarande - hon kan inte glömma honom. Tillsammans reser de till Frankrike för att rädda Skottland från undergång. Deras mål är att hindra Bonnie Prince Charlie att få fram pengar till det tragiska fälttåget mot engelsmännen. De möter intrigerna vid Solkungens hov och tvingas kämpa för sina liv och för sin kärlek. De tror att kärleken kan klara allt - men Claire lämnar Jamie; hon överger sin älskade för att rädda deras ofödda barn. Hon måste vinna honom igen.
Övriga titlar i serien om Claire och Jamie: Främlingen, Slända i bärnsten, Sjöfararna, Trummornas dån och Snö och Aska.
286 Fettpärlan  de Maupassant, Guy  4 (15)
Novellen ”Fettpärlan” utspelar sig mitt under det tysk-franska kriget 1870-1871. På flykt undan de tyska trupperna hamnar bokens huvudperson, den korpulente glädjeflickan Fettpärlan, i samma diligens som tre präktiga borgerliga par, två nunnor och en bitter revolutionär.
287 Skuggan över stenbänken  Gripe, Maria  4 (15)
Detta är den första boken i Maria Gripes skuggserie.

Alla böcker i skuggserien:
1. "Skuggan över stenbänken"
2. "...Och de vita skuggorna i skogen"
3. "Skuggornas barn"
4. "Skuggömman"
288 Stalker  Kepler, Lars  4 (15)
För nio år sedan dömdes prästen Rocky Kyrklund till rättspsykiatrisk vård för ett brutalt mord. Själv minns han ingenting. Efter en svår olycka har han återkommande blackouter.
Samma sommar som hans återanpassning till samhället påbörjas, skickar någon en filmsekvens på en kvinna i ett fönster till polisen. Nästa dag hittas kvinnan död i sitt hem. Det är inte bara det bestialiska våldet som leder tankarna till Rocky Kyrklunds gamla mord. En ny film kommer till polisen. Ingen förstår vad som händer och Joona Linna är försvunnen sedan mer än ett år. Nästan alla tror att han är död. Nästan alla.
289 Vad jag älskade  Hustvedt, Siri  4 (14)
Konsthistorikern Leo Hertzberg upptäcker en fantastisk målning av en okänd konstnär på ett galleri i New York. Han köper tavlan och spårar upp dess skapare, Bill Weschler. Detta blir inledningen till en livslång vänskap.

Leos berättelse, som spänner över tjugofem år, följer den växande vänskapen mellan hans egen familj och Bills – genom deras nästan jämngamla söners födelse, upplösningen av Bills första äktenskap och de lyckliga åren under hans andra, när de två familjerna bor i samma hus i SoHo och gemensamt hyr ett hus i Vermont under ferierna. Men banden mellan dem och deras hustrur spänns till det yttersta när de drabbas av en svår tragedi, och därtill kommer ett skändligt dubbelspel vars destruktiva konsekvenser de först sent inser.

Alltmedan känslan av annalkande hot tilltar ges här ett lysande porträtt av en konstnär. Men Siri Hustvedt skildrar framför allt nära relationer – mellan föräldrar och barn, äkta makar och syskon. Vad jag älskade är ett fascinerande studium i kärlek, förlust och svek.

Siri Hustvedt är bosatt i New York. Hon har tidigare skrivit två romaner som utkommit på svenska, Ögonbindeln (1994) och Lily Dahls förtrollning (1997). Vad jag älskade har fått strålande recensioner i USA, England, Tyskland och Norge.
290 Den sista prärievargen  Connelly, Michael  4 (13)
Harry Bosch har verkligen ställt till det för sig den här gången. Han får inte bo i sitt hus som blivit utdömt efter jordbävningen. Hans flickvän har lämnat honom. Han dricker för mycket. Han har blivit avstängd från sitt jobb vid Los Angeles-polisen för att han attackerat en överordnad. Polisen tvingar honom till en psykiater där han inte längre kan undvika sitt svarta förflutna - mordet på hans mamma när han bara var 12 år!
291 En riktig våldtäktsman  Wennstam, Katarina  4 (13)
För två år sedan gav Katarina Wennstam ut reportageboken Flickan och skulden. Det var en bok som kom att läsas och diskuteras i skolor och departement, på brottsofferjourer och i debattprogram. Frågan gällde samhällets syn på våldtäkt: är lagstiftningen rimlig, är mediabevakningen rättvis, vad styr ungdomars värderingar, vad styr agerandet hos poliser, lärare, jurister, grannar? Hur kan den sociala domen mot offren vara så obarmhärtig?

Katarina Wennstam valde att offren ge hela uppmärksamheten; kvinnor och flickor som utsatts för grova kränkningar, både före och efter våldtäkten. Nu kommer en efterlängtad utvidgning av bilden. I En riktig våldtäktsman skriver Wennstam med samma glödande engagemang om samma frågor - men med fokus på gärningsmännen. Vilka är de? Vad driver dem? Hur uppfattar vi dem? Det är ett lika förkrossande reportage som det förra, lika rikt på intervjuer, polemik och upprörande fakta.


Katarina Wennstam är kriminalreporter på SVT och har bl a gjort uppmärksammade reportage i Uppdrag granskning. För Flickan och skulden nominerades hon till Augustpriset för bästa fackbok och till Grävande journalisters Guldspaden. Hon belönades med Sveriges Advokatsamfunds journalistpris och Vilhelm Moberg-stipendiet.

292 Fruset offer  Blunt, Giles  4 (13)

När fyra tonåringar försvinner i den lilla staden Algonquin Bay uppe i norra Kanada, kommer inte polisen någonvart. Alla är beredda att ge upp förutom kriminalaren John Cardinal. Sedan påträffas kvarlevorna efter den trettonåriga Katie Pine i ett gammalt gruvschakt, men invånarna i Algonquin Bay tycks vilja förtränga det makabra fyndet. Den ende som vill få klarhet är Cardinal och snart inser han att den lilla fridfulla staden döljer en fruktansvärd hemlighet. Tiden håller på att rinna ut och i en källare ligger ännu ett ungt offer och fruktar för sitt liv.

293 Förföljaren  Nordin, Magnus  4 (13)
En ung kvinna, Malin, blir förföljd utan att veta om det. Förföljaren vet nästan allt om henne, vilka kvällar hon brukar träffa pojkvännen och vilken tid hon kommer hem från skolan. Nu smyger han allt närmare inpå henne.
Han har följt henne som en skugga, vet allt om henne. Men Malin anar inte att någon kryper sig allt närmare inpå henne. Hennes pojkvän Adnan vet inte att hans liv ska förändras.
294 Glaspärleresan  Mangold, Maud  4 (13)
“Oliver lyste under och över möblerna men de kunde inte se något annat än dammtussar, gamla papper, rostiga skruvar och råttlort. När de började undersöka den andra gången, som var full med bord och stolar, stannade ficklampstrålen vid något på golvet - en liten färsk jordhög med spår efter en joggingsko.

– Dom har gått in här, viskade han.”

Oliver och Terry är på sopstationen. De har hittat en ingång till det hemliga Landet Innanför och nu börjar äventyret! Med på färden dit in har de den trilskande trollungen Fille och Sabrina som vill ha sin lillebror tillbaka. Och så Vollmar som är “av tomteätt”, om någon frågar.

De möter både elaka troll och snälla. Häxan ser ganska vanlig ut, hon pratar till och med i sin mobiltelefon - när det nu finns täckning i skogarna. Och älvorna är lika onda som de alltid har varit. Det här är nämligen på riktigt och väldigt långt från gulliga sagor!
295 Den andra systern Boleyn  Gregory, Philippa  4 (12)
Detta är en roman som bygger på verkliga händelser vid det engelska hovet under 1500-talets första hälft. Författaren har skrivit flera historiska romaner och har även en doktorstitel i 1700-tals litteratur. Inför skrivandet av Den andra systern Boleyn gjorde hon omfattande efterforskningar, och boken tog 3 år att skriva.
296 Det här är inte en bok  Skugge, Linda  4 (12)
''Linda Skugge skonar ingen med sin radikala ärlighet. Allra minst sig själv.'' Helsingborgs Dagblad ''Oförsonligheten och sanningsnivån hos henne är brutal och man vill värja sig. Det här är en förtvivlad och omskakande bok. Läs den, om du vågar!'' Elle ''Skugge skriver inifrån rummet där vi stuvar undan vår oförsonlighet, våra aggressioner, vår illvilja, vår avund, vår otillräcklighet, vår dödsångest, vår fåfänga längtan efter godhet som vi vet att vi aldrig kommer att få stillad, därför ser vi till att sätta kniven i den som kunde blivit en vän innan hon gör detsamma mot oss.'' Upsala Nya Tidning ''Obs! Det här är en självbiografi, det är 'bekännelselitteratur', det här är inte en bok. Jag kan inte skriva. Köp den inte!'' Linda Skugge
297 Identitet Kain  Ludlum, Robert  4 (12)
Man fann honom i havet utanför Frankrikes kust, där han flöt omkring halvdöd, svårt sårad och medvetslös. En försupen läkare räddade hans liv. Vem han var visste ingen ? allra minst han själv.
Mannen utan minne ägde en rad märkliga talanger. Han talade tre språk, han var expert på vapen och strid man mot man. Hans enda förbindelselänk med sitt förflutna var ett kodnummer ? nyckeln till ett bankkonto där flera miljoner stod till hans förfogande.
När han började söka efter sin identitet fann han snart att han var förföljd. Överallt där han visade sig föll dödens kalla skugga. Och till sist hörde han namnet Kain ? en levande legend, en skräckgestalt som hade döden till yrke.
Men vem var Kain?
298 Torka aldrig tårar utan handskar : 1, Kärleke  gardell, jonas  4 (12)
När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Tills den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat.Så på julaftonskvällen, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.Det som berättas i den här historien har hänt. Det hände här, i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här. I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt började unga män insjukna, tyna bort och dö.Jag var en av dem som överlevde.Det här är min och mina vänners historia.
299 Adolf Hitler  Liljegren, Bengt  4 (11)
300 Glasfåglarna  Johansson, Elsie  4 (11)
Morsan var4 kippskodd i ett par grungla smärtingskor, hon hade ingen korsett och förklädet var fettmörkt över magen. När hon kom mot mig i dörrhålet såg jag att det sipprade små rännilar av svett längs halsen ner mot springan i bomullsblusen, och jag älskade henne till outhärdlighet, om inte annat så gör de dr hårtestarnas skull, som hade lösgjort sig ur knuten och ramlat ner i nacken.

Så ser Nancy sin mor den där kvava sommarmorgonen då allting har sin början, då Doras bruna väska av hårdpressad papp står gömd inunder vindstrappan och StockholmsCharlie sover i pinnsoffan på vinden. Stillheten i stugan är ljusgul och total, ändå kryper oron längs tapeterna som en långbemt spindel. Någonting är galet med den där väskan! Nancy anar det. Varför är moderna annars så rädd?


Glasfåglarna handlar om TåPelles, en utkantsfamilj i 30-talets Sverige. I centrum står den trettonåriga Nancy, familjens iakttagare och domare. Undan för undan upptäcker hon skuggorna i den älskade storasystern Doras liv. Hon ser familjens utsatthet. Hon ser mammans kamp och pappans inåtvända sorg. Och vreden och kärleken i henne växer...
Elsie Johanssons roman är genom sitt levande och djupt personliga språk, liksom förtrogenheten med den värld hon beskriver, en stark och känsloladdad berättelse om en arbetarfamilj, vars medlemmar inte låter sig kuvad, vare sig av fattigdom, sorg eller skam.