bokrecensioner boktips

Tjänarinnans berättelse

Originaltitel: Handmaid's tale
Författare: Margaret Atwood
Genre: Roman
Ämnesord: politik, psykologi, framtid
Utgivningsår: 1985
ISBN: 9789113081236


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4,11 (19 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tjänarinnans berättelse :
2004-05-15 08:40
Wow....vilken bok, den första boken jag har läst av Atwood, dock inte den sista. Handlar om ett framtida usa styrs av ärke-konservativa Kristna som fördömde den fria sexualiteten som råde i slutet av 1900-talet. Det är en berättelse om "Tjänarinnan" eller "födelsemaskinen" åt den nya elitklassen. Dessa är totalt övervakade, ingen frihet alls. Atwood använder sig av en mycket bra språk, man använder alla sina sinnen genom hela boken, man känner sympati för dessa "födelsemaskiner". Boken skrevs år 1980 ? men är dock forfarande aktuell. Läs den i lung och ro, den väcker många olika känslor.
Betyg 5
2004-05-23 22:04
En inte allt för avlägsen framtid. I USA har införts ett agressivt styre som vill utrota allt som har med det gamla att göra. Framför allt vill man undkomma de tider då sexuell frihet rådde. Efter miljökatastrofer sjunker de produktiva möjligheterna. Många är sterila och därför rekryteras kvinnor i fruktsam ålder med produktiva äggstockar som tjänarinnor. Dessa tvingas agera som föderskor. Avel sker med den sterila hustrun närvarande och inga känslor är längre tillåtna. Vi möter Offred, en av dessa tjänarinnor, fortfarande ytterst medveten om den värld hon har förlorat.....

En roman i samma stil som "Kallocain", "1984" och "Du sköna nya värld". Men denna är på många sätt ett feministisk stridsrop mot hur det "kan" bli, om de konservativa riktningarna i USA får sin vilja igenom. Jag älskar den här romanen. Med Atwoods fulländade språkbruk och hennes förmåga att med poetiska forumuleringar mana fram de sprängfyllda känslorna som tjänarinnans lider av, är denna roman fullständigt omöjlig att lägga ifrån sig. Karaktärerna vadjar en efter en efter att tas till läsarens hjärta, på sina olika villkor. Jag rekommenderar denna Atwood roman starkt! Det är absolut den bästa av hennes böcker som jag hitills läst.
Betyg 4
2004-06-30 11:25
Jag hade The handmaid's tale som kurslitteratur när jag pluggade engelska. Jag trodde inte alls att jag skulle gilla den, men ack så jag bedrog mig. Det här är en höjdare! Det är många år sen jag läste den, men jag kommer fortfarande ihåg den. Kanske tack vare de livliga diskussioner vi hade kring den. En tankeväckande bok!
Betyg 5
2004-08-04 14:21
En av Atwoods absolut bästa, bland annat för att den är kortare och mer koncentrerad än många av hennes andra böcker. Bra exempel på att man kan skriva med budskap och politisk udd utan att förfalla till förenklingar och endimensionell personteckning.
Betyg 5
2005-03-18 13:35
Nej, tyvärr tilltalar inte denna bok mig.

Den handlar om ett framtida USA där staten på ett hårt sett kontrollerar befolkningen mot den sexuella frihet som förut var.
PÅ ett väldigt mystiskt sätt får vi veta hur kvinnor blir födeskor åt högt uppsatta familjer. Vi får veta hur de blev omskolade till det nya livet.

Men det fattas någonting. Inte förren i mitten av boken börjar man få klarhet och inte förren de sista hundra sidorna börjar det hända något av intresse.

Dessa föderskor har regelrätta samlag med dessa familje män. Samlag utan känslor och med frun närvarande. Och jag förstår inte det. Även om boken är skriven i mitten på 80-talet så fanns det ju redan då provrörsbefruktning. Så där falerar hela historien.

Vad jag försatår vill författaren att vi ska läsa hur det kan gå med ett så ofantligt styrd stat. Människorna avrättas tex för att de har någon deffekt

Detta behöver man inte skriva en sf historia om, detta kan vi läsa riktiga berättelser om, under tex andra världskriget. Och det är för mig viktigare än att läsa uppdiktade berättelser.

Ändå på ett vis så fångar boken mitt intresse för jag vill veta hur den slutar, jag vill veta om man får någon klarhet i all mystik.


Betyg 2
2005-06-10 15:48
svinbra. genialt att lyckas beskriva normala förhållanden genom att ta bort allt. det blir lite som en såndär konturbild där det bara finns svarta fält in från sidorna men där man ändå tycker sig se en vit bild i mitten. snille.

oryx and crake (av samma författare) är väldigt väldigt bra också.
Betyg 4
2006-01-29 20:05
fruktansvärd men furktansvärt bra om en fruktans värld.
Betyg 4
2006-09-30 19:04
Tung bok, som jag rekomenderar till alla.
Betyg 4
2008-10-21 12:56
Har läst några böcker av Atwood tidigare och tycker bäst om den här. En skrämmande, fängslande berättelse om slaveri, fundamentalism och kvinnoförtryck. Även de så kallade "fria" kvinnorna utsätts för otroliga kränkningar. Den som söker spännande äventyr har ingenting att hämta här - så gott som allt sker inom huvudpersonen, en emotionell process med tillbakablickar på hennes förflutna.Hade svårt att släppa boken, läste till långt in på nätterna.
Betyg 5
2009-07-10 15:05
Egentligen skulle jag bara bedöma böcker med tanke på läsglädje, men det är ett plus när den inte bara skänker mycket glädje utan också har en hög litterär kvalitet. En mycket bra bok som har överlevt väl.
Betyg 4
2015-03-07 11:38
”Tjänarinnans berättelse” sägs av många vara en av Atwoods bästa böcker, varför jag har hållit mig från att läsa den för att likaså uppskatta tidigare av alster av henne. Men slutligen blev det av och det är verkligen en fantastisk bok, tung och fylld med vemod och i sann Atwood-anda när den är som allra bäst.

Det är en dystopisk skildring över ett samhälle där kvinnan reducerats till sitt reproduktiva syfte och där de patriarkala strukturer inte undgår någon. Mitt i allt det här finns en kvinna, Offred, som kommer ihåg tiden från förr, när feminismen var på frammarsch, när man hade rätten att forma sina egna liv och hur allt nu tagits ifrån en och man inte har ett värde bortom sin fruktbarhet. En slags primitiv värld där reproduktionen står över allt annat – kärlek, hopp, förtvivlan.

Vemodet som man själv får läsandes uppstår till följd av att Atwood får samhället att verka alltför plausibelt. För det handlar om att vi tar saker för givna, att vi tror att världen bara blir till en bättre plats att leva på. Men där kommer alltid finnas folk som kommer utnyttja folks rädslor och sägas ha en lösning till det som orsakar rädslan. I det här fallet blir lösningen att återgå till en kristen variant av bokstavstolkning för att bekämpa de lägre födelsetalen till följd av fri abort samt sjukdomar och kärnavfall/miljögifter som orsakat infertilitet – det blir en pragmatisk värld vi lever ur ett fortplantningsperspektiv, utan känslor, inte högre stående än djur.

Det som plågar mig mest är varför lösningar på problem ofta blir bakåtsträvande, hur patriarkala strukturer befästs ytterligare. Är det för att männen bejakar våldet och alltid är redo att använda det för att få makt? För som Atwood skriver, även den ringaste makt lockar någon om det ger en fördelar än ingen makt överhuvudtaget. Hoppet ligger däremot i människorna som vågar ta kampen, som inte väljer att foga sig, där idealet om en bättre värld betyder mer för dem än deras liv.

Det är svårt att lämnas oberörd av ”Tjänarinnans berättelse”, för det är samtidigt ett porträtt över hur situationen ser ut i vissa delar av världen där människorna blir offer för kulturen de befinner sig i. Men jag väljer att fördöma kulturen, inte människorna som oavsett hur samhället ser ut ofta gör sitt bästa för att överleva det och fortfarande vara sanna mot sig själva.
Betyg 4
2018-06-23 17:46
Kristna fundamentalister har tagit makten i USA och numera kallas landet Gilead. De har infört en skonongslös och strikt dogmatisk regim som närmast kan jämföras med IS´ kortlivade kalifat i Irak och Syrien. Människor dödas för minsta påstådda överträdelse från den rätta läran och medlemmar i andra trossamfund förföljs. Kvinnor förklaras omyndiga, får inte längre inneha egendom eller ha ett lönearbete. Men ett problem för regimen är att fertiliteten hos kvinnor har gått ner katastrofalt. Provrörsbefruktning och insemination anses ogudaktigt och är förbjudet Istället tvingas de få kvinnor som är fertila att bli surrogatmödrar till makthavarnas sterila hustrur. Offred är en av dessa tjänstekvinnor, som de kallas, och tvingas ha rituella samlag med en av ledarna i närvaro av hustrun. Hon har lärt sig att foga sig, inte protestera eller ha en åsikt. Då riskerar hon att hamna i Kolonierna eller bara försvinna. Angivare finns överallt och kvinnor vaktar på kvinnor, de får inte gå ut ensamma utan bara två och två. Men ändå ryktas det om en motståndsrörelse, en underjordisk järnväg som hjälper kvinnor att komma över gränsen. Offred blir kontaktad, men vem kan hon lita på...?

Jag har läst många dystopier och detta är en av de obehagligaste men ändå minst osannolika. Detta är idag kvinnors verklighet i Saudiarabien och människors verklighet i Nordkorea. Trump i USA vann valet på att genomföra vissa av dessa åtgärder och Brexit visar på samma nationalistiska tendenser. Abortmotståndare vinner mark och nöjer sig inta längre med att bara argumentera. Även i vårt land reses krav på badhus, krogar och festivaler bara för kvinnor, naturligtvis med argumentet att det är för "deras egen skull". Kvinnor utmålas som offer och för svaga för att kunna röra sig fritt i samhället på samma villkor som män. Sen har vi det eskalerande näthatet, hur en grupp snabbt kan piska upp hatstämning mot en annan grupp.
En mycket viktig bok att läsa och det är ingen tillfällighet att TV-serien A Handmaids Tale som baseras på boken har kommit just nu och blivit så uppskattad.
Betyg 4
2020-05-26 20:00
Margaret Atwoods “Tjänarinnans berättelse” är en av författarens absolut bästa böcker. I denna dystopiska berättelse tar Atwood oss på en smärtsam resa in i en framtid där kvinnan har förminskats till sitt biologiska reproduktionssyfte och där männen förklarat det patriarkala samhället som människans räddning.

I boken följer vi “tjänarinnan” Offred, vars roll i republiken Gilead är att reproducera åt landets uppsatta män och familjer. Atwood väver effektivt samman Offreds förtrycka nutid med tillbakablickar till hur hon berövades av sitt födelsenamn, June, och hamnade i den nu så dystra verkligheten.

Berättelsen är en rejäl tankeställare som knappast lämnar någon oberörd och får en att fundera över sin egen tillvaro. Medan man själv sitter och spelar på casino med bonus bara för att ha något att göra, så sitter Offred och spelar Alfapet med sin förövare för att få känna sig som människa igen. Det ger en något av ett perspektiv.

Atwoods berättarteknik har en mystisk framtoning där informationen vi behöver medvetet portioneras ut för att framgångsrikt snärja oss läsare. Det är en koncis, men ganska så långsam berättelse, vars substans återfinns i den enskilda människans perspektiv. Bokens styrka ligger inte i att vara proppad till bredden med spänning och händelser, tvärtom – att berättelsen gör ett sådant intryck beror mycket på att den vilar i varje ögonblick, för att få oss att förstå hur lätt det är att ta det lilla för givet.

Det enda kritik jag har är att bokens startsträcka känns på tok för lång. Så gott som halva berättelsen går åt till att gradvis fasa in oss i nationen Gileads värld, och omständigheterna som huvudkaraktären June befinner sig i. I en framtidsdystopi (som ibland är skrämmande lik vår nutid) behövs det av förklarliga skäl en beskärd del av världsbyggande, men bokens suggestiva framåtrörelsen – som i övrigt är så passande – leder till att själva handlingen tar fart först runt bokens mitt.

Det skulle visserligen gå att argumentera för att den långa startsträckan är till för att läsaren ska få känna att hen trampar vatten på samma sätt som Offred. Vår protagonist befinner sig en situation där överlevnad i stunden ofta är det enda målet, och det kan finnas ett värde i att Atwood låter läsaren få vila i Junes hopplösa tillvaro så länge som möjligt. Utan den långa uppstarten, och otåligheten som den genererar, så hade bokens andra halva måhända inte haft samma effekt.

Boken är perfekt för alla som gillar dystopier, med “1984” som det kanske självklaraste exemplet, och för den som inte är rädd för att behöva fylla i luckorna på egen hand.
Även för dem som följer tv-serieadaptionen “The Handmaid’s Tale” så är boken definitivt att rekommendera. I mitt tycke bidrar de respektive verken till upplevelsen av varandra, snarare än tar något ifrån dem.
Betyg 4



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tjänarinnans berättelse
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Lektioner
 I. McEwan