bokrecensioner boktips

Luftslottet som sprängdes

Författare: Stieg Larsson
Genre: Thriller
Ämnesord: politik, psykologi, spänning
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9113015311


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den tredje och avslutande delen i Millennium-serien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Starka krafter vill tysta henne en gång för alla.
Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan - den verkliga - att segra.
Medelbetyg: 4,19 (107 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Luftslottet som sprängdes :
2007-04-20 11:28
En makalöst värdig avslutning på ett mästerverk!

Mina högt ställda förväntningar på denna bok infriades med råge. Jag sträcklyssnade på de 19 cd-skivorna under 3 dagar. Intresset och spänningen var på topp rakt igenom boken.

Det bästa av allt är att jag är nöjd med denna trilogi - det räcker så här - jag behöver ingen fortsättning i en fjärde bok. Och den chansen är ju tydligen mikroskopisk, eftersom Stieg Larsson knappt hade hunnit halvvägs i den fjärde boken. Jag hoppas den får förbli halvfärdig - och outgiven.

Visst hade jag gärna sett Stieg Larsson "alive and kickin´", för att fortsätta denna fantastiska berättelse om 2000-talets Pippi Långstrump: Lisbeth Salander, men under rådande omständigheter så är detta det näst bästa alternativet.

Tack Stieg Larsson för en av de bästa läsupplevelser jag fått!
Betyg 5
2007-06-01 23:43
vad finns mer att tillägga, jo, jag hade gärna fått läsa en hel bokserie av denna klass. vilken underbar berättarstil och vilken fa´ntastisk´överföring av känsla för personligheter och miljöer. För mig är dessa böcker i absolut världsklass och troligen bland de bästa dramatrhillers jag kommer att läsa. jag hoppas innerligt att det går att få fram mer material av stieg larssons ryktesvis stora skrivlåda och att det finns fler manus i gömmorna.
läs och njut av litteratur i högklass.
Betyg 5
2007-06-11 08:08
Äntligen kom då bok nummer tre i serien. Och inte blev man besviken. Den är rapp och vass och Lisbeth Salander fortsätter att fascinera. Möjligen var det lite trögt innan boken tog fart men sen blev det bättre.

Nu kommer inte fler böcker i serien. I alla fall inga kompletta böcker skrivna av den ursprunglige författaren. Möjligtvis finns det någon som vill rida på vågen och kompletterar de eventuella halvfärdiga manus som finns men det kan aldrig bli bra. Låt det vara som det är nu. Faktum är att serien hade ju faktiskt kunnat sluta som det är nu. Ingenting hänger i luften.

Jag ger boken en femma. Då är jag förmodligen lite färgad av de andra böckerna - främst Män som hatar kvinnor.
Betyg 5
2007-06-18 20:47
Kan bara hålla med de andra om att boken var väldigt bra. Det jag retade mig lite på är att Stieg Larsson inte gjort research på hur det fungerar i en svensk domstol. Den rättegång han beskriver skulle aldrig äga rum här. Men spännande var den även om den var inspirerad av amerikanska rättegångsserier.
Bortser jag från Stieg Larsson okunskap om rättsväsendet så var själva storyn jättespännande och hur saker och ting liksom växer fram var oerhört bra. Även jag lyssnade på boken och fick lyssna mer än jag borde vissa kvällar.
Betyg 5
2007-07-01 00:47
Nu har jag äntligen tagit mig igenom den här boken också. Det här var den sämsta utav dom tre böckerna för det var alldeles för mycket om Säpo och alla personer som var inblandade. Väldigt trögflytande som Lisbeth skulle sagt. Men den slutar helt okej, synd att man inte får läsa dom två sista.
Betyg 5
2007-07-12 13:17
tidigare recensent sa allt! för mkt säpo och segt smådravell.. synd. däremot så tog den sig mot slutet.. de 100 sista sidorna var bäst i hela boken. helt ok avslutning på triologin. tyvärr blir det bara en 4:a för denna sista delen.
Betyg 4
2007-07-12 19:52
Jaha, då har jag tagit mig igenom den tredje boken om Lisbeth Sander, Mikael Blomqvist mfl. Det är tre fantastiska böcker, det måste jag säga, jag har inte tidigare läst nåt liknande tidigare. Även denna bok var oerhört spännande och jag fascineras av vilket otroligt arbete som författaren Stieg Larsson måste ha lagt ner innan han åstadkommit böckerna. Men trots detta är jag inte lika odelat förtjust och överväldigad som många är i dessa dagar av Millenium-triologin. Karaktärerna i böckerna är ju sååååå överdrivna och faktiskt ganska lika varandra tycker jag. Det är super-duper journalisten Mikael Blomqvist som är en kvinnokarl utan motstycke. Och som har ett väldigt väldigt orealistiskt kk-förhållande med super-duper vackra och superbegåvade och superrika Erika Berger som är hans allra bästa vän sedan 20 år tillbaka. När Larsson skriver om deras förhållande märks det att själv har svårt att tro på att det skulle funka. Larsson lägger verkligen ner sin själ i att förklara hur insatta alla inblandade i detta avundsvärda förhållande är, inklusive Erikas man som inte är det minsta svartsjuk etc. I denna bok dyker det upp en till superkvinna i form av Monica Figuerola. Hon är supersnygg, supersnut, supersmart och supersexig. Lisbet Salandet sitter på Sahlgrenska och är lika supersur, superbegåvad, superdatateknisk som vanligt. Suck. Det står mig upp i halsen. Och trots att det är jättespännande och verkligen välskrivet så lessnar jag. Och vad har egentligen historien med att Erika Berger byter arbete till SMP med allt att göra? Boken är helt enkelt för lång. Men jag tycker att det är synd att vi inte får veta hur det går för Lisbeth framöver. Betyget är 3,5 och blir således en 4:a.
Betyg 4
2007-07-14 18:25
Har nu avslutat den tredje och sista boken av Stieg Larsson. Den var den absolut bästa av de tre böckerna. Det är med saknad jag lade den i från mig efter att ha sträckläst den, jag läst sakta, sakta så att det skulle dröja innan den tog slut. Jag säger bara det, ni som inte har läst triologin, lyckost er. När man väl börjat kan man inte sluta.
Betyg 5
2007-07-19 17:24
En bladvändare som man inte kan lägga ifrån sig. Inte lika bra som de förra delarna.
Betyg 3
2007-07-28 17:00
Bättre än "Flickan som lekte med elden".
Det enda dåliga är att man vet att det aldrig mer komme komma fler böcker av Stig Larsson.
Betyg 5
2007-08-06 16:08
Jag började läsa boken som följetong i DN - men ville läsa klart slutet så jag köpte boken då det var 150 sidor kvar.

Boken handlar om Lisbeths revansch på bl.a SÄPO, psykvården och samhället. En något osannolik men väldigt intressant och fängslande berättelse.

När den nu är slut så känns det tomt - jag kan inte tänka mig att det finns någon bättre läsupplevelse än denna.
Betyg 5
2007-09-10 13:10
sådär , finns bättre , mkt bättre mkt mkt mkt mkt är is kolan
Betyg 1
2007-09-11 21:43
Sämst i serien, men ändå en ovanligt bra bok!
Betyg 4
2007-09-17 20:41
Roligt att få läsa fortsättningen på det spännande äventyret om Lisbeth salander och de övriga personerna i boken. I början var det dock lite segt med alltför mycket säpo information men efter att man tagit sig igenom denna delen var boken strålande. Riktigt härlig deckare som man inte gärna lägger ifrån sig.
Betyg 5
2007-09-28 09:02
Den avslutande delen i Milleniumtrilogin är möjligen den bästa. I början var det lite förvirrande eftetrsom det så tydligt är en fortsättning på del två "Den tatuerade flickan", men Larsson rekapitulerar raffinerat.
Mycket bra skrivet - inte en tråkig stund. (Utom möjligen i slutet, efter rättegången, jakten då kändes lite pliktskyldig.)
Jag sätter högsta betyg på denna trilogi, som varit mycket underhållande att ta del av!
Betyg 5
2007-10-01 14:09
Med höga förväntningar kastade jag mig över Luftslottet som sprängdes.
Förväntningar infriades såklart.
Man blir lika fascinerad var gång av Lisbeth Salanders öde och livsvillja.
Jag steckläste boken och det enda som jag kan påpeka är lite för mycket säpo ingredienser i boken.
När jag läst boken kändes det lite vemodigt att inte få läsa något mer av Stieg Larsson för jag tycker att han var en lysande deckare författare och böckerna lever länge i minnet.
Jag tycker att böckerna var så spännande i triologin så även denna bok får en femma av mig.
Betyg 5
2007-10-03 11:54
När sista delen av Stieg Larssons Millenniumtrilogi börjar fortsätter den precis där ”Flickan som lekte med elden” slutar. Lisbeth Salander ligger med en kula i huvudet på en soffa i sin pappas kök. En pappa vars huvud hon precis satt en yxa i. Mikael Blomqvist har precis övermannat Lisbeths bror och placerat honom i ett dike någon kilometer därifrån och ambulans och polis är på väg.

När historien fortsätter förs Lisbeth till Sahlgrenska för akut hjärnoperation - samtidigt påbörjas det intensiva arbetet att rentvå hennes namn och sätta dit den sektliknande grupp inom SÄPO som en gång förstörde hennes liv.
Redaktionen på Millennium förbereder bok och temanummer, SÄPOS avdelning för konstitutionell säkerhet börjar internundersöka och till och med statsministern kopplas in och trummar sig förnöjt på sin trinda mage (det bör vara Göran Persson, även då hans namn eller kroppshydda inte vidnämns).
På skurkarnas sida finns den överlevande Zalachenco i ett sjukhusrum bredvid Lisbeth, Lisbeths bror på fri fot, en pedofilpsykolog som vill ha makt över Lisbeth, ett förnärmat motorcykelgäng samt den sektiska sektionen inom SÄPO som kallar på förstärkning i form av historiska storheter – rävar från den gamla skolan som är redo att göra precis allt för Sveriges säkerhets skull.

Tredje boken är en naturlig fortsättning på tvåan och är egentligen samma historia som avslutas. Precis som tvåan är den svagare än ”Män som hatar kvinnor”. Tillsammans bildar dessa tre en dalande skidbacke – men på hög nivå.
Larsson skriver mycket engagerande och med ett brinnande rättspatos och med stor kunskap och kompetens. Detta gör ”Luftslottet som sprängdes” till en sidvändare – precis som sina föregångare. Dock känns den inte riktigt lika spännande. Här har Lisbeth så många som jobbar på hennes sida att det aldrig uppstår någon tvekan om att hon till slut klarar sig. Detta är massiv overkill. Hoppa i skidorna och åk utför den litterära backen och in i mål.

”Luftslottet som sprängdes” är en värdig avslutning på en enastående trilogi. Före sin död påbörjade Stieg en fjärde bok och hade synopsis till totalt 10 böcker.
Så låt ingen spökskrivare få tag på dessa, utan låt denna värdighet bestå.

Reine Brynolfsson läste in även den tredje boken i serien och var utmärkt hela vägen igenom. Ska jag upprätta en lista på de tio bästa inläsarna i Sverige så är han en av dom.

Betyg 4
2007-10-25 14:53
Inte lika bra som de andra två. Denna var tyvärr lite seg. Men de sista 100 sidorna är grymma!
Betyg 3
2007-11-12 14:56
Har oxå läst hela triologin och måste säga att den fångade mig och anser att Stieg Larsson kunde konsten att fånga sin publik
Betyg 4
2008-01-24 20:45
Väldigt bra avslutning på serien. Även denna boken lyckades fängsla mig totalt. Jag kan verkligen rekommendera den.
Betyg 5
2008-01-27 08:58
Bästa serien jag läst. Den fänglsade mig f.o.m. första sidorna i första boken. Love it!
Betyg 5
2008-01-29 11:22
Stieg Larssons sista bok i serien av Lisbeth Salander var nästan lika bra som Flickan som lekte med elden. Jag blev lite förvånad först då jag märkte att det var en fortsättning på den andra boken men det var ingen nackdel. Mycket säpo och insidersnack och historia hade kunnat knäcka boken då det ibland blev rätt segt men det var nödvändig för att man skulle förstå alla händelser.
Det är synd att det inte kommer fler men samtidigt så duger den här mer än väl som avslutning av serien.
Jag har lyssnat på alla tre böckerna men kommer nog i framtiden att läsa dem också. Jag rekommenderar dem varmt till andra som gillar lite spänning och intriger.
Betyg 5
2008-02-04 17:18
Himla bra. En bra avslutning på triologin! Kanske att den inte höll mig lika fängslad som de tidigar 2, men fortfarande betyg 4!
Betyg 4
2008-03-16 23:40
Den sämsta i serien.
Betyg 3
2008-03-23 15:04
Han håller fortfarande "dörren öppen" - vem var Salanders syster?
Betyg 5
2008-03-27 11:33
Inte riktigt lika spännande som de 2 första böckerna.Visst har boken ett bra flyt,men det blir en smula tomgång i mitten av berättelsen.Storyn tar dock fart mot slutet från och med rättegången mot Lisbeth.Efter det blir det ordentligt spännande och underhållande igen.Häftigt slut.
Betyg 5
2008-06-03 15:26
Luftslottet som sprängdes är den tredje och sista delen i Stieg Larssons Millennium-trilogi. Huvudpersonerna i boken är, precis som i de två föregående delarna, datahackern och researchern Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist.

Information från http://www.stieglarsson.se/ :

”Två svårt skadade personer tas in akut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Den ena är Lisbeth Salander, som är efterlyst misstänkt för dubbelmord. Hon har en livshotande skottskada i huvudet och måste opereras omedelbart. Den andre personen heter Alexander Zalachenko, en äldre man som Salander huggit med en yxa.

Den tredje och avslutande delen i Millenniumserien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde visserligen att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Zalachenko har tidigare varit yrkesmördare i den sovjetiska underrättelsetjänsten. Han är dessutom Salanders far och det är han som försökt ta livet av henne. Starka krafter vill tysta Lisbeth Salander en gång för alla.

Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan – den verkliga – att segra.”

Andra nyckelpersoner i ”Luftslottet som sprängdes” är: Erika Berger, Annika Giannini, Ronald Niedermann, Jan Bublanski, Sonja Modig, Anders Jonasson, Richard Ekström, Peter Teleborian, Fredrik Clinton, Evert Gullberg, Torsten Edklinth, Monica Figuerola, Susanne Linder, Peter Fredriksson, Göran Mårtensson och Jonas Sandberg.

Luftslottet som sprängdes är den bästa bok jag någonsin läst. Den, liksom Stieg Larssons två andra delar i serien, håller enormt hög klass och kommer upp i en nivå som andra författare inte ens är i närheten av. Omfattningen på historien är väldigt imponerande och den känns mycket verklighetstrogen. Personskildringarna är oerhört proffsiga, liksom miljöbeskrivningarna. Trots att boken innehåller över 700 sidor blir den aldrig seg eller långtråkig. Det händer hela tiden nya saker och framkommer nya avslöjanden. Luftslottet som sprängdes är verkligen urtypen för en riktigt ”pageturner”. Man vill bara läsa vidare. Dock känns det sorgligt att det nu är slut med fantastiska böcker signerade Stieg Larsson. En deckarkung har gått ur tiden alldeles i förtid. Förhoppningsvis kan den fjärde, oavslutade delen, kanske ges ut någon gång i framtiden. Det skulle vara mycket intressant och spännande att få reda på vad som hände sen. Det ska också bli kul att se filmatiseringen av böckerna. Något att se fram emot.
Betyg 5
2008-06-12 12:17
Jag kan till viss del förstå varför triologin blivit så hyllad som den blivit: Stieg Larsson skyr inga medel för att berätta sanningen om vårt land. Jag kan tänka mig att det mesta ur hans böcker är såpass sanningsenligt att han bara ändrat några namn här och där. Han var säkert en fantastisk man med enorm kunskap inom sitt område.
MEN..... Resten förstår jag ej. Karaktärerna är platta, det finns ingen humor, och det enda Mikael Blomqvist verkar vara riktigt bra på är att knulla runt och trassla in sig i olika kvinnors sängkläder. Varför så mycket engelska ord hela tiden? Och för Guds skull - VARFÖR blanda in Paolo Roberto av alla människor? Löjligt.
Stieg Larsson verkar fått en släng av kändiskåthet (precis som en viss Liza Marklund).
Men rättegången i slutet av boken var grymt spännande.
Kanske är den här triologin helt fantastisk, men jag fattar inte riktigt grejen.
Inte min typ genre helt enkelt. Betyget blir en mycket svag trea.
Betyg 3
2008-07-14 16:49
En helt underbart bra avslutning på en riktigt bra trilogi! Miljö- och personbeskrivningarna är som vanligt helt fantastiska och man bara njuter när man läser. Tog mig igenom denna på 5 dagar och man hade svårt att lägga ifrån sig den. Läs!
Betyg 5
2008-07-20 23:02
Var ett tag sen jag läste boken men tyckte att den var ruggigt bra, bra story, spännande en av sveriges bästa deckarböcker absolut. får en 5a av mig
Betyg 5
2008-08-02 01:32
Nej
Betyg 2
2008-08-10 22:37
underbar uppföljare. hade ibland lite svårt att hänga med bland allt säpo-snack, men annars var den hur bra som helst. denna boken, och de andra, har så mycket mer än en vanlig deckare. outstanding.
Betyg 5
2008-09-18 21:17
Kanonavslutning på en riktigt bra trilogi som hänger ihop från början till slut med undantag för något lite svagare parti i del 2. Men "Luftslottet som sprängdes" är briljant.
Betyg 5
2008-10-02 10:25
Otroligt bra och välskriven. Han skildrar många karaktärers personligheter, så att alla får en identitet. Älskar rättegången på slutet.
Betyg 5
2008-10-14 15:49
Man vill inte att den tar slut. Vill läsa mer.
Betyg 4
2008-11-30 19:17
Klart bättre än 2 an i serien, men snäppet under 1an...medel betyg av mig
Betyg 3
2008-12-30 12:38
Superhjälten Salander tar sin ravansch mot samhället - mot Säpo, mot psykvården.
Tredje och sista delen i Millenium-trilogin. En trilogi som hållt mig i sitt grepp böckerna igenom. Spänning på hög nivå. Underbara pesonskildringar.
Betyg 4
2009-01-10 19:03
JA! Precis det slut man ville ha på något sätt. En bra bok till att läsa, men väldigt synd att det är slut nu. Det kanske är det som är charmen på något sätt, att jag vet att det inte kommer mera. Nu får vi vänta på filmerna och se om de lyckas få de här bra böckerna att bli till bra filmer också. Tack Stieg!
Betyg 5
2009-02-06 17:19
Efter att ha läst de två första delarna i millennium serien har jag haft mycket höga förväntningar på luftslottet som sprängdes och jag blev inte besviken. Trilogin är helt sanslöst bra,och Lisabeth Salander en riktig udda hjältinna med en mycket skarp personlighet. Det är med sorg jag nu har avslutat läsa sista sidorna och det komme säkert dröja tills jag får läsa en så bra svensk kriminalroman.
Betyg 5
2009-03-15 15:02
Bra avslutning på trilogin. Lite segt i början tycker jag, men det lossnar så fort Salander får möjlighet att "koppla upp" sig igen. Då visar hon sina gamla takter igen och lite till...
Betyg 4
2009-03-21 15:59
Absolut bästa Svenska deckarförfattaren!
Betyg 5
2009-04-09 15:43
Den "sämsta" av tre helt brillianta böcker. Man vill bara ha mer, men det här blev slutpunkten.
Betyg 5
2009-04-22 02:05
Tycker detta är den bästa av de tre böckerna
Betyg 4
2009-04-25 13:44
Jag tycker som de flesta andra att det är den bästa av de 3 böckerna . Det kommer nog dröja innan man hittar 3 böcker som är så bra att man inte kan sluta att läsa =D man känner att man måste få reda på hur de ska komma ur sina knipor! En ruggigt bra serie. Jag kan inte påminna mig om att jag läst 3 böcker i följd på så kort tid
Betyg 5
2009-05-04 19:19
Lika bra som de andra böckerna. Tråkigt att den tog slut.
Betyg 4
2009-05-17 20:30
mycket bra!
Betyg 4
2009-08-13 22:55
Har även läst den sista boken i millenium triologin. Tyckte boken va ganska bra.. men inte så bra som den första. Många namn att hålla koll på och ganska rörig.
Boken skulle inte varitså tjock. Gillar personligheten kring Salander.
Synd att det inte finns fler böcker!
Betyg 3
2009-09-10 15:58
Bästa boken i denna Millenium-triologi. Synd att det inte kommer fler i denna serie.
Betyg 5
2009-09-15 11:43
Grymt bra bok! Streckläste natten igenom. Tvåan och trean är de bästa böckerna i serien enligt min mening. Det händer lite mer än i ettan och saker är härligt komplicerade. Konspirationerna haglar!
Betyg 5
2009-09-22 22:32
Lysande, den näst bästa i trilogin.
Betyg 4
2010-01-16 10:54
Vi har följt Lisbeth Salander och de andra karaktärerna i serien om tidningen Millenium (självklart är alla karaktärerna toktråkiga i jämförelse med Salander) i två ruskigt spännande böcker. Den tredje och sista boken tar vid där "Flickan som lekte med elden" avslutades. Nämligen i det att Lisbeth Salander blivit levande begravd av sin bror, lyckats fly och ränna en yxa i huvudet på sin far (som är ansvarig för hennes mammas död) och kort därpå bli skjuten av samma man. Lisbeths far Zalachenco är en rysk avhoppare som under kalla kriget arbetat för en hemlig sektion inom SÄPO. Sektionen skyddar Zalanchenco när denne misshandlar sin fru (tillika Lisbeths mamma) till döds. Efter att Lisbeth hämnats på sin far genom att kasta in en brandbomb i hans bil spärrar SÄPO in den 13 åriga flickan på en sluten psykiatrisk klinik under en pervers överläkares snuskdryga ögon. Detta förfarande är rättsvidrigt och i högsta grad olagligt varför Sektionen i bästa mån försöker hålla Lisbeth kvar på kliniken och omyndighetsförklara henne när hon växer upp. Under många år begraver Sektionen hemligheten Lisbeth Salander under psykofarmatika - innan ett par sympatiska aktörer blandar sig in i leken och lyckas försätta Lisbeth på fri fot. I den sista boken hade Lisbeth jagats över hela Sverige för mord som hon inte begått och försöken att tysta sitt sista och farliga vittne visade sig vara gagnlösa. Sektionen förtar en sista desperat aktion i "Luftslottet som sprängdes" och avrättar Lisbeths far som hotar att tjalla. De smutsliga spåren täcks över medan man än en gång försöker spärra in Salander på psyk. Men denna gång står Salander inte ensam och trots att hon utmålas i press och media varande lesbisk, satanist med psykotiska drag står hela Milleniums redaktör bakom henne. Nu börjar den sista striden....

Man skulle kunna anklaga författaren för att vara spekulativ - iallafall om man helt ignorerade historiens makabra vittnesbörd om motsatsen. Historien berättar nämligen att det efter andra världskriget rekryterades massmördare från koncentrationsläger till olika spionsektioner i de allierade länderna. Eftersom Tyskland inte längre var den stora fienden såg de allierade inga problem i att använda sig av den forna diktaturens "kunskaper". Så gjorde också regimerna i Sydamerika där tortyrmetoderna som använts av SS spreds. Sverige var aldrig ett särskilt "moraliskt" land. Vi vände kappan efter vinden eller samarbetade med nazisterna och såg till att judarna fick ett särskilt pass där ett stort J var stämplat. Senare när krigslyckan vände för de allierade lät vi inte längre nazisterna köra genom vårt land och ta råvaror. Nu började vi istället hjälpa judarna. Men märk väl hur svenska politiker då hade börjat märka hur det politiska klimatet förändrats. Efter kriget stod mängder med flyktingar och koncentrationsläger offer hemlösa och utan några pengar. Vårt Europa byggdes av svek mot offren. Och än idag är det många som inte fått upprättelse. Historien om hur Tyskland och flera andra länder byggde sin framtid på ruinernas grund utgör en faktisk bakgrund för trilogin om Millenium. Steig Larsson har i praktiken skrivit tre romaner som verkar förintande på vårt rättsväsende och vår syn på förövarna/offren. Jag kan hitta fler paraleller mycket närmare i tiden än behandlingaen av ziegenarna och judarna under andra världskriget. Nämligen vår inställning till våldtäkt och skyldigheter mot offren.

Lisbeths Salanders historia är möjligen dramaturgiskt häpnandsväckande, men också en typisk berättelse om hur våldtäktsfall hanteras i stort sett hela Sverige. Står ord mot ord hamnar kvinnan (offret) alltid i underläge. För att kunna bevisa sin oskuld - för det måste offret bevisa sin oskuld (det skulle vara intressant att se samma förfarande i domar med misshandelmål - men det lär vi ju aldrig få se) genom att visa att hon inte har ett sexuellt förflutet, aldrig utnyttjat alkohol, och därtill att hon gjort våldsamt motstånd mot förövaren. För annars måste hon ju - per automatik - ha samtyckt till att bli våldtagen. Liksom judarna samtyckte till att bli förintade - de sa ju inte emot tillräckligt mycket.

Den första boken hette "Män som hatar kvinnor". Men Lisbeth Salander hatar inte män! Hon hatar bara män som hatar kvinnor och vägrar foga sig i att offren ska försvara sig själva för att kunna få igenom rättvisan. Salanders rättspatos är fruktansvärt starkt. Ur denna ståndpunkt växer ett agressivt agerande fram som tycks hota vårt svenska samhälle i grunden. Lisbeth blir våldtagen av sin "god man" och hämnas genom att fängsla mannen, samt tatuera in "Jag är en våldtäktsman och ett jävla svin" på hans mage. Hennes handlingar är i proportion till hans handlande förståeliga - men samhället reagerar med hat och äckel. En kvinna som hämnas kan inte vara psykiskt frisk. Och jakten på Lisbeth Salander sätter igång. Hela trilogin handlar till det yttre om andra saker, men grunden är lagd - offret ska inte förkastas för att hon tagit lagen i egna händer om lagen ÄR jävig....

Rent dramaturgiskt är böckerna uppbyggda som vanliga thrillers med uppenbart uppsåt att spelas in på film. Jag tycker mig ana samma mönster som i Dan Browns böcker. Spänningen biter läsaren i fingrarna så fort hon vill lägga boken ifrån sig. Personkaraktärerna är trovärdiga och för handlingen vidare genom sin egen utveckling. Larsson lägger mer vikt vid historiens flyt än att emotionellt rota loss i personkaraktärernas inre. Följaktligen slipper vi rulla oss i någons självförakt (som Wallanders tex) men historien går ändå sin gilla gång, för visst dricker folk, och spyr, knullar och förtvivlar - men några meningar senare är historien igång med samma rasande fart som förut. Och därför fungerar böckerna också när beståndsdelarna är smått absurda (som Paulo Robertos oväntade inhopp i "Flickan som lekte med elden"). Språket har journalistisk prägel med få utläggningar men alltid med samma glöd.

Som trilogi blir betyget en självklar fyra. Som sista bok i serien kändes slutet lite off. Storslaget men ändå lite slakt. "Luftslottet som sprängdes" är jävligt bra i jämförelse med de flesta deckare. Stieg Larsson lirar i sin egen klass (och kan glatt vinka ner till sina kollegor från himlen), men i jämförelse med de övriga böckerna i serien är denna sämst.

1. Män som hatar kvinnor betyg 5
2. Flickan som lekte med elden betyg svag 5
3. Luftslottet som sprängdes betyg svag 4
Betyg 4
2010-05-23 17:52
En tråkig och seg bok. Inte heller de föregående böckerna var bra.
Jag har inte förståt varför Stieg Larssons böcker är så populära.
Betyg 1
2010-05-24 21:02
Bättre än del två, "Flickan som lekte med elden", men inte riktigt lika bra som ettan. Jag tycker ändå att alla Stieg Larssons är otroligt spännande och det är synd att det inte blev fler.
Betyg 4
2010-06-18 16:11
Lisbeths tillvaro blir inte det mest intressanta när hon blir tvungen att spendera större delen av sin tid på sjukhus och i häcktet efter allt som hände i den andra boken, Flickan som lekte med elden.
Luftslottet som sprängdes handlar mer om Mikael Blomkvist och världen runtomkring honom.
Han jobbar och sliter för att Lisbeth ska få någon rättvisa i sitt liv.
Det blir ett spännande slut då Lisbeth får åter se sin halv bror som är känd från förra boken.
Betyg 4
2010-07-18 19:23
Bra bok, nästan den bästa i serien tyckte jag.. bra avslutning på en bra serie.
Betyg 4
2010-08-19 16:09
Spännande, Bra avslutning
Betyg 4
2010-12-18 01:05
Det är inte av en slump som Milleniumserien blivit omåttligt populär i både Sverige och utomlands. Den är one of a kind och helt fantastiskt skickligt uppbyggd och välskriven. Storyn är ruggigt bra!

I denna tredje bok knyts säcken ihop och upplösningen är fantastisk.
Makalöst bra!!
Betyg 5
2010-12-29 23:04
Den var bra, liiiiite lång kanske, det kändes som att den var så tjock för att bli fylld bara.
Betyg 3
2011-03-21 18:40
Otroligt bra bok helt enkelt. Jag är den typen som aldrig läser en bok två gånger men de här böckerna är klart värda en andra runda. Så bra är de =)
Betyg 5
2011-07-20 15:45
Den bästa i serien. Lite Grisham-känsla emellanåt.
Betyg 4
2011-09-06 12:09
Den avslutande delen om Lisbeth Salander är en värdig final på denna actionserie. Det börjar med rivtstart och håller maxtempo hela vägen.

Det är fartigt och medryckande och uppfyller på så sätt de krav läsarna ställt på slutet. Den är nog den sämsta av böckerna men kunde inte gjorts på så många andra sätt.

Jag tackar Stieg Larsson för underhållningen.
Vila i frid.
Betyg 3
2013-06-26 12:23
Dramatisk och fängslande deckare. Lisbet Salander är lite av en superkvinna som överlevt många gånger när hon varit en hårsmån från döden. I denna bok kommer Säpos oegentligheter fram i ljuset med hjälp av journalisten Mikael Blomkvist.
Betyg 5
2013-06-26 14:15
Otroligt bra bok och serie.


Betyg 5
2020-09-07 12:59
Också en jätte bra bok .
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Luftslottet som sprängdes
Liknande böcker:
Röd signal
 J. Brännström
Dödsdansen
 M. Grund
Dödsdansen
 M. Grund
Blickfångarna
 M. Kallentoft
Öster om avgrunden
 T. Engström
Mirakelkammaren
 A. Kim
Samanthas svåra val
 K. Daniel
Ond tro
 A. Bailey
Vad hände med Barry?
 J. Lowery Nixon