bokrecensioner boktips

Guldkompassen

Författare: Philip Pullman
Genre: Fantasy
Ämnesord: filosofi, humor, natur, historia, kärlek, spänning
ISBN: 9127097048


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hjältinnan är den intelligenta men något krångelbenägna 11-åringen Lyra Belacqua, som kanske till och med håller universums öde i sina händer. Allting börjar när hennes farbror, lord Asriel, återvänder till England med berättelser om mysterier och faror – och upptäckten av ett ställe nära Nordpolen där man genom norrskenet kan ana en annan värld. Kanske är barriären mellan olika universa av någon anledning förtunnad här? Lyra är snart indragen i ett nervpirrande äventyr, vilket innefattar skumma vetenskapsmän som gör fruktansvärda experiment med kidnappade barn, den charmfulla, sköna och olycksbådande mrs Coulter (är det hon som kidnappar alla barnen?), intelligenta isbjörnar – pansarbjörnar, strider mot legohärar i polarmörker, vänskapligt sinnade häxor och deras motsats, och så: "alethiometern", guldkompassen, en magisk sanningsmaskin. Lyra inser till slut att utgången av hennes äventyr kan innebära mer än liv eller död för henne själv.
Utdrag ur boken:
Lyra slappnade av en smula och lät smärtan flöda ut i axeln och handleden. Om hon hade varit den sortens flicka som brukade gråta, skulle hon kanske ha gjort det. Istället bet hon ihop tänderna och rörde armen försiktigt tills den kändes bättre.
Sedan hördes ljudet av krossat glas och kluckandet från utspilld dryck.

"Förbaskat, Shuter, din vårdslöse gamle dåre! Se vad du ställt till med!"
Lyra kunde precis se det. Hennes farbror hade lyckats knuffa ner tokajerkaraffen från bordet och fått det att se ut som om vaktmästaren hade gjort det. Den gamle mannen ställde försiktigt ifrån sig lådan och började be om ursäkt.

"Jag är verkligen ledsen, ers nåd - jag måste ha varit närmare än jag trott..."
"Hämta något att torka upp sörjan med. Ge dig av genast, innan den sugs upp av mattan!"

Vaktmästaren och hans unge medhjälpare skyndade iväg. Lord Asriel flyttade sig närmare garderoben och talade lågt till henne.
"Eftersom du ändå är där inne kan du göra litet nytta. Studera rektorn noga när han kommer in. Om du kan berätta något intressant om honom, så ska jag se till att du inte råkar ännu mer i klistret. Är det uppfattat?"

"Ja, farbror."
"Om du för minsta oväsen, så kan jag inte hjälpa dig. Då får du klara dig på egen hand."

Han gick tillbaks igen och stod med ryggen mot brasan när vaktmästaren återvände med sopborste och skyffel för glaset och en hink och trasa för vinet.
"Jag måste få säga det igen, ers nåd, jag ber så oerhört mycket om ursäkt; jag visste inte vad..."

"Städa bort röran bara."
När vaktmästaren börjat moppa upp vinet från mattan knackade betjänten på dörren och steg in i sällskap med lord Asriels personlige betjänt, en man vid namn Thorold. Mellan sig bar de en tung låda av polerat trä med mässingshandtag. De såg vad vaktmästaren höll på med och tvärstannade.

"Ja, det var tokajern", sade lord Asriel. "Synd. Är det lyktan det där? Var så god och montera upp den bredvid garderoben, Thorold. Jag vill ha skärmen uppställd i andra änden."
Lyra insåg att hon skulle kunna se skärmen och det som skulle visas på den genom springan i dörren, och undrade om farbrodern hade ordnat det så med avsikt.

Medan lord Asriels betjänt förde oväsen med att rulla upp det styva linnet och haka upp det i dess ram, viskade hon:
"Ser du? Visst var det värt det att komma hit?"

"Det kanske det var", sade Pantalaimon allvarligt med sin lilla nattfjärilsröst. "Och kanske inte."
Lord Asriel stod vid brasan och drack upp det sista av kaffet och tittade dystert på Thorold, som öppnade lådan med projektionslyktan och tog bort linsskyddet innan han kontrollerade oljetanken.

"Det finns gott om olja, ers nåd", sade han. "Ska jag sända efter en tekniker för att sköta den?"
"Nej. Jag gör det själv. Tack, Thorold. Har de avslutat middagen ännu, Wren?"

"Strax klara, tror jag, ers nåd", svarade betjänten. "Om jag förstått mr Cawson rätt kommer rektorn och hans gäster inte att vilja dröja kvar alltför länge vid middagsbordet när de fått veta att ni är här. Ska jag ta bort kaffebrickan?"
"Ta den och gå."

"Utmärkt, ers nåd."
Med en lätt bugning tog betjänten brickan och gav sig av. Thorold gick samtidigt. Så snart dörren hade stängts tittade lord Asriel tvärs över rummet och rakt mot garderoben. Lyra kände hur kraften i hans blick var nära att ta fysisk form, som om den var en pil eller ett spjut. Sedan tittade han bort och talade lågt med sin daimon.

Hon slog sig ner vid hans sida, uppmärksam, elegant och farlig. Hennes gröna ögon spanade över rummet innan de, liksom Asriels svarta, vändes mot Matsalsdörrens handtag som trycktes ner. Lyra kunde inte se dörren, men hon kunde höra den hastiga inandningen från den förste mannen som steg in.
"Rektorn", sade lord Asriel, "ja, jag är tillbaka. Ta med era gäster och stig in; jag har något mycket intressant att visa er."

Medelbetyg: 4,21 (53 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Guldkompassen :
2004-01-21 21:28
Guldkompassen är första boken i en sorts fantasyserie.
Jag tycker den är bra. Det är en barnbok, men också en vuxenroman. En bok att sluka för alla mellan åtta och så länge man kan läsa.
Världen, ja, den utspelar sig först i England. Sen dras vi med till Nordpolen. Det är i Nordpolen som allt det spännande händer, det är också där som det hela kommer att utspela sig. Eller ja, hur ska man säga, det är där porten till det andra riket finns. Fortsättningen på den här boken heter Den skarpa eggen.
Betyg 4
2004-01-31 15:40
Jag har fortfarande kvar sista kapitlet eftersom jag tycker det är sorgligt att läsa ut boken och inte genast kunna fortsätta med del 2. Guldkompassen slår de flesta fantasyböcker för ungdomar med hästlängder. Personerna är intressanta, handlingen är olidligt spännande och boken är fulla av detaljer som ger liv åt berättelsen.
Betyg 4
2004-02-01 13:24
Den här boken är en av de böcker som hjälpte mig för några år sedan att lära mig läsa. Jag hade jättesvårt att komma igenom en hel bok på grund av att jag tappade intresset hela tiden. Nu slukar jag böcker och gärna liknande.
Betyg 5
2004-02-12 10:45
Den här boken läste jag som elvaåring, och den kom att bli den historia som skulle påverka resten av mitt liv. Det var första gången jag läste något sådant magiskt, otroligt, fantastiskt och jag har aldrig, aldrig någonsin fått samma känsla, eller upplevt samma spänning, i någon annan bok.
Betyg 5
2004-04-23 11:18
Fösta delen i en underbar trilogi! Ja brukar inte gilla fanasy så mycke, men denhär är helt enkelt medryckande.
Betyg 5
2004-04-29 07:29
En riktigt underbar och bra fantasybok. Mycket spännande och svår att lägga ifrån sig. Den här läser man gärna om.

Första delen i en trilogi.
Betyg 4
2004-07-09 16:50
Det är en av de bästa böcker jag läst! Den är verkligen spännande och svår att lägga ifrån sig. Författaren är väldigt bra på att beskriva personer,känslor,miljöer mm. Boken kan läsas av både barn och vuxna.
Betyg 5
2004-07-08 14:27
En annan värld men ändå lik vår egen. Elva åriga Lyra bor i Oxford och fördriver dagarna med slagsmål och sommarvarma lekar tillsammans med sin deimon (i hennes värld har alla människor en deimon i form av ett djur, men barnens deimoner som ännu inte funnit sin rätta form, förändras ständigt). Under en lek får Lyra höra några akademiker prata om stoft, mörk materia och en värld utanför hennes egen. Allt detta hänger på något vis samman med de många barn som rövats bort till nordliga platser (där det ryktas att man utför fruktansvärda expriment på dem). Lyra dras in i en mörk historia som ger konsekvenser utöver de vanliga.

Den här boken är ren magi.
Betyg 5
2004-09-02 14:38
Den första boken i trilogin av Philip Pullman, och också den bästa av de tre. Berättandet flyter på bra, och man blir engagerad i huvudpersonen. Man vill veta mer och mer hela tiden, och blir ofta väldigt överraskad vid en del oväntade vändningar/upptäckter. Handlingen är som gjord för att skapa en spännande berättelse att fånga unga människor i - och författaren förvaltar den uppgiften väl.
Betyg 5
2004-12-18 17:03
Super bra bok! Verkligen värd att läsa. Hela storyn är perfekt!
Betyg 5
2005-08-02 11:27
Bra bok, lättläst men lockar till vidare läsning.
Betyg 3
2005-10-10 16:03
Otroligt bra. Vanligtvis är jag inte så förjust i fantasy, även om jag läser det för avkoppling. Men den här serien var underbar.
Betyg 5
2006-01-03 14:12
DEN SUGER TOTALT!
Betyg 1
2006-01-05 15:24
ganska bra...
Betyg 3
2006-04-30 10:33
Jag började läsa på den, men den var så seg i början att jag inte kunde fortsätta, men ett halvår senare lånade jag den som talbok på biblioteket, och när jag lyssnat till den första, kunde jag inte låta bli att läsa hela serien, en fantastisk trilogi!

Jag har senare sett den biobaserade berättelsen och jag kan genast säga att den inte håller samma klass. Det jag älskade i boken, den övertygande känslan av att allt är vetenskapligt, saknas i filmen, där det mer är ett fantasyäventyr.
Betyg 5
2006-12-27 11:24
Oerhört tråkig och seg.
Betyg 1
2007-02-08 12:22
Absolut en av dom bästa böcker jag läst
Man önskar nästan att man hade en daimon... :'(

Betyg 5
2007-09-11 17:08
Jättespännande och vetenskaplig..på låtsas förstås^^
Betyg 4
2007-10-10 15:00
Min absoluta favorit bok!! jag älskar den!!=) Längtar till december då den kommer på bio!!
Betyg 5
2007-11-22 08:50
Jag läste den först när jag var kring elva år, och har läst om den ett par gånger sedan dess. Mycket intressant och spännande med stort djup och annorlunda stämning.
Betyg 4
2007-12-09 13:15
jag har inte läst boken, men sett filmen och tyckte den var mycke bra, sådär så man ryste, men jag skulle vilja läsa boken, och filmen tog som inte slut, kommer en tvåa skulle ja tro, men vart kan man köpa dom här böckerna så kanske man hinner läsa innan ens nästa film kommer ut
Betyg 5
2007-12-25 23:49
Jätte bra bok =D jag fattade inte mycket i början, men mer senare =D jag gillar den jätte mycket!
Betyg 5
2007-12-28 18:59
En av de bästa böcker jag läst.
Har inte läst så mycket fantasy förut, förutom triologin om härrskarringen när den var hype.
Men detta gillade jag verkligen. Otroligt välskriven och spännande för alla åldrar.

Såg filmen också...mycket bra
Betyg 5
2007-12-29 21:13
vilken underbar bok, saknade harry potter när den serien var slut och angie sapes septimus heap men denna bok håller samma höga klass och ger läsaren en underbar känsla av äventyr, magi. samtidigt så är intrigen och personerna i boken väldigt väl uppbyggda, ett måste för varje bokälskare.
Betyg 5
2008-04-09 04:32
Gick länge och kikade på denna boken innan jag köpte den. Läste den på konfirmandlägret och älskade den. Det var min favoritbok i två år. Philip Pullman skapar en fantastisk värld och ett fruktansvärt brott som inte finns i vår värld. Har läst om den nästan tio år senare och den fängslar mig än.
Betyg 5
2008-04-14 19:02
Jag såg filmen först och förstod på handlingen att man missade en massa saker som man annars skulle fått genom boken och jag hade rätt. Jag blev helt uppslukad av boken. Tycker det är helt fantastiskt att få kasta sig in i en helt ny värld där bara författarens fantasi sätter stopp.

Jag kan rekomendera den engelska ljudboken, den var helt fantastisk. Enkelt lättlyssnat språk och alla karaktärer har sin egen röst.
Betyg 5
2008-04-22 17:48
jag har inte läst boken men jag har lysnat på den och då var den bra nu vill jag bara se den på film.
Betyg 4
2008-06-15 15:33
Den är helt okej, men inte den bästa bok jag har läst. föredrar HP
Betyg 3
2008-10-14 09:29
Blir aldrig riktigt engagerad i boken. Tar ett tag innan jag förstår konceptet.
Betyg 3
2008-11-01 14:45
Väldigt väldigt bra bok, Pullman har ett jättehärligt språk, MYCKET bättre än filmen:P
Betyg 4
2008-11-16 14:06
gott om spänning
Betyg 3
2008-11-21 23:56
Vet inte riktigt om den förtjänade en fyra, men tre kändes på tok för lite. Den är välgjort och orginell för sin genre, men det var för mycket dramarturgi för min smak. Det blir för ytligt, för hetsigt, det blir för lite tid för att sjunka ner i själva världen och karaktärerna som borde fått mer plats för sig själva. Den skarpa eggen kändes mycket bättre; lugnare och mer djupgående, myskänsla liksom. Mer klart läsvärd bok!
Betyg 4
2009-03-13 11:32
Hade väntat mej bättre från denna serie. Ska nog försöka mej på tvåan men de känns som att jag aldrig fick riktigt grepp om denna bok serie riktigt.
Betyg 3
2009-08-22 19:09
Sämre än de andra två
Betyg 4
2009-09-01 20:06
Boken(den första av tre)handlar om lyra belacqua,en krångelbenägen 11årig flicka.allting börjar när hon gömmer sig i profesorernas rum.Hennes farbror,lord Asriel har ett föredrag om en sak som kallas stoft,men hon förstår inte riktigt vad det är.när hennes kompis,billy costa försvinner och hon får en så kalad alethiometer av rektorn på jordan colege börjar det bli spännande.

bästa boken som någonsin har eller kommer skrivas NÅGONSIN!!!!!!!!!!!

ps.om någon vet hur man får någon helgonförklarad så maila mig hur.(gissa vem som jag vill helgon förklara jo pullman)
maila mig på cspro.swe@hotmail.com
Betyg 5
2009-10-13 15:27
Jag älskar den här boken!!
Men när filmen kom blev man bara besviken....
Betyg 5
2009-11-17 19:20
Jag kom inte igenom den här boken första gången jag läste den, men jag borde försöka igen. Jag tyckte att den var intressant, jag minns inte varför jag aldrig läste ut den...
2010-02-19 16:07
Avslutade i förhand eftersom jag märkte att jag satt och tänkte på annat när jag läste den.
Betyg 1
2010-02-28 23:42
Är du, som jag, en stor tvivlare av fantasyböcker så kan jag rekommendera denna starkt!

Blev mer eller mindre tvingad av en kompis att läsa boken, trots att hon visste att Fantasy verkligen inte var min genre. Hade aldrig förstått mej på fantasy alls. Men efter några få kapitel var jag fast! Otroligt bra bok, mycket spänning och äventyr och man känner sej delaktig i varenda kapitel. Så har du aldrig läst fantasy innan och tror att det inte är något för dej så rekommenderar jag Guldkompassen starkt! Mycket mycket bra... Boken i sej är värd en femma. Men räknar du in de andra två böckerna "Den skarpa eggen" och "bärnstenskikaren" så sjunker betyget. Tyvärr håller Pullman inte uppe det spännande i den tredje och sista boken, utan den blir mer rörig. Så Guldkompassen får full poäng hos mej! Men uppföljarna drar ner poängen för de är ju trots allt allihop "samma" bok =)
Betyg 4
2010-03-08 19:24
Jag läste ut den i går, och eftersom jag inte har de andra tre delarna (pappa köper de åt mig idag, men ändå...) så kan jag knappt vänta tills jag får läsa dem. Och jag älskar ju att läsa, så jag började på en annan bok idag, men den ska jag ta en paus ifrån så fort jag får de andra två böckerna i serien "Den mörka materian".

Boken var bra. Det var väldigt bra fantasy, vilket jag gillar, och den var väldigt väl berättad. Handlingen var suverän och den var både sorglig och spännande.
Jag rekommenderar att alla som gillar fantasy ska läsa den (och även de som inte gillar fantasy kommer att göra det efter att de har läst den här). Philip Pullman är nu en av mina tre favoritförfattare (de andra två är J.K. Rowling och Rick Riordan).

Handlingen kretsar kring Lyra, en elvaårig flicka med inte så mycket fantasi, vars farbror Asriel (som hon snart får veta är hennes far) kommer till Jordan College med nyheter om stoft. Lite senare börjar någon eller några kidnappa barn i Oxford, bl.a Lyras bästa vän Roger (uttalas Rådjer, i alla fall i ljudboken). Lyra måste nu, tillsammans med zyjenarna, försöka rädda de kidnappade barnen och försöka ta reda på vad kidnapparna gör med dem.

Alla måste läsa den här!
Toppbetyg!
Betyg 5
2011-09-30 19:50
Jag såg inte den storhet som andra sett när jag läste den här boken men man ska nog i alla fall ha läst den. En fantastisk historia i alla fall.
Betyg 3
2012-01-16 14:55
När jag läste den hade jag inte så höga förhoppningar på den men oj oj va den var bra. Det är verkligen en av mina favoritböcker, kunde bara sätta mig och läsa var som helst! Läs den för den är verkligen underbar att läsa.
Betyg 5
2012-02-21 16:30
Jag har sett filmen, var underbart bra och spännande=helt perfekt, måste ses!
Nu vill jag läsa boken! Har stora förväntningar!
2012-03-06 13:57
jag älskar den första boken men har inte riktigt kommit in i den andra men den första får en absolut 100 av en skala till 5
Betyg 5
2014-11-11 23:27
Det här är verkligen ett epos i ungdomslitteraturen, och föräldrarna läser den lika gärna! Vilka världar, de här nästan-jordarna. Spännande och magisk handling, magisk i ordets båda bemärkelser. Lyra, mrs Coultart. Iorek, vilka personbeskrivningar. Ettan är genomgående den bästa boken. Även om slutet i trean är den bästa delen i trilogin, den som väntar på nåt gott...

Riktigt tragiskt att filmen var så pass bristfällig, skulle kunna ha blivit hur bra som helst. Men flickan som spelade Lyra gjorde det fantastiskt bra.
Betyg 5
2014-11-12 18:36
Första boken är fantastisk.
Filmen blev tyvärr en besvikelse.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Guldkompassen
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander