bokrecensioner boktips

Montecore - En unik tiger

Författare: Jonas Hassen Khemiri
Genre: Roman
Ämnesord: uppväxt, utanförskap, fadersrelation
Utgivningsår: 2006
ISBN: 911301546X


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Montecore får författaren Jonas Hassen Khemiri, som nyss blivit klar med Ett öga rött, ett mail ifrån Kadir. Denne presenterar sig som barndomskamrat till Jonas far, och på en mycket säregen och rolig hemmagjord fransk-arabisk svenska uppmanar han Jonas att den här gången ägna sig åt ett värdigare ämne, nämligen att skriva en bok om fadern, den berömde fotografen. Jonas börjar skissa på en sådan historia, vilket väcker många minnen till liv från barndomen. Kadirs språkligt minst sagt innovativa brev om uppväxten i Tunisien blandas med Jonas minnen från sin egen barndom, och i växlingen mellan dessa båda temperament och språk - som till slut nästan formas till en kamp - växer en berättelse fram om att komma till och växa upp i ett land där tolerans och mångfald är honnörsbegrepp, men där rasism och främlingsfientlighet är en del av vardagen.
När vi närmar oss slutet har Ny demokrati valts in i riksdagen, och i Stockholm går en mördare lös, en mördare med sitt lasersikte inställt enbart på invandrare.
Men något är lurt med denne ständigt brevskrivande Kadir, som alltmer ihärdigt försvarar Jonas pappas handlande. Vem är han? Och vad blev det egentligen av Jonas pappa?

Utdrag ur boken:
Devinera vem som skriver dig dessa fraser? Det är KADIR som knappar tangenterna!!!! Din fars mest antike vän! Du memorerar väl mig? Min förhoppning är ditt ivrigt guppande huvud. Året numrerades väl 1986 när jag visiterade er i Stockholm: Din leende mor, dina nynedkomna småbröder, din stolta far med sin färska fotostudio. Och så du som assisterade mig och din fars lärdomar i det svenska språket. Memorerar du våra språkregler? Då var du en korpulent språkbegåvad kille med välvuxen aptit på glassar och Pez-godisar. Nu är du plötsligt en erigerad man som snart ska publicera sin premiärroman! Prisa mina gigantiska gratulationer! Ack, tiden tickar snabbt när man har humor, inte sant?
Medelbetyg: 4,24 (17 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Montecore - En unik tiger :
2006-02-14 00:08
Först sätter jag mig till rätta och börjar läsa denna bok med ett leende på läpparna. Det som föranleder leendet är språket som är något helt nytt. Precis som i Khemiris förra bok så är språket centralt och lever sitt eget liv. Men det som i den förra boken kom att kallas rinkebysvenska har här ersatts av något helt annat, men ändå inte. Det rör sig även här om en svenska som skiljer sig från den korrekta, men här med inslag av franska, av uttryckssätt som är lite högtidliga och charmiga.

Ibland känns det som att det är språket som bär den här boken. Men historien är inte alls ointressant. Det är en historia om Sverige i det sena nittonhundratalet, en historia om en man som möter en kvinna och kommer till Sverige för att dela sitt liv med henne. Det är en historia om konstnärsdrömmar som skrumpnar ihop när de kolliderar med verkligheten. Och samtidigt en historia över hur det känns att aldrig riktigt känna sig som hemma vare sig här eller där.

Formen är mycket intressant. Uppbyggnaden med mejl från faderns barndomsvän till bokens huvudperson som råkar heta som författaren. I mejlen försöker vännen styra sonen att skriva den berättelse om fadern som vännen vill läsa, samtidigt som sonens version av verkligheten är en annan.

Här skildras konflikten mellan strategin att smälta in och försöka bli en svensk, men ändå aldrig riktigt lyckas, och den andra strategin, att betona utanförskapet och förstärka ett negativt beteende som gör att det blir ännu svårare att bli accepterad.

Den här boken innehåller väldigt mycket och det är ett äventyr att läsa den. Leendet försvinner så småningom, i alla fall det permanenta leendet. I stället väcker den frågor, frågor som inte är helt enkla att besvara, och som visar att verkligheten är mer komplicerad än man vill tro. Vilka möjligheter finns att komma in i det svenska samhället för den som har ett långväga ursprung? Och vilken syn på svenskar är det som förs fram här? Och inte heller synen på invandrare är självklar eller okomplicerad. Det är en bok som stimulerar tankeverksamheten.

Jag är ändå lite tveksam till att ge boken högsta betyg. Det känns ibland som om formen blir viktigare än innehållet, och emellanåt blir humorn lite ansträngd. Men samtidigt innehåller boken så mycket att ett lägre betyg skulle kännas snålt. Så det blir en svag femma.
Betyg 5
2006-08-11 08:44
Jag tvekade länge vilket betyg jag skulle sätta, men efter att det "mognat" bestämde jag mig för att sätta toppbetyg.

Khemeri gör en uppföljare - ja, det blir en sorts uppföljare - till "Ett öga rött". Men den är ändå så annorlunda. Jag gillar verkligen berättargreppet, där allt inte skrivs ut. Språket är lite trögt att ta sig igenom i början, men man vänjer sig. Författaren visar prov på stor språkbegåvning, jag är verkligen imponerad.

Historien då? Ja, ett tag tycker jag den går lie på tomgång, och att det mest är språket och formen som håller det uppe. Men det tar sig och slutligen bli historien verkligt intressant. Och gripande.

Jonas Hassen Khemeri är i sanning en intressant stjärna på den svenska författarhimlen, och jag gottar mig åt att han fortfarande är så ung, så att jag kan räkna med många fler alster från hans penna!
Betyg 5
2007-04-18 15:03
En uppväxtskildring som känns autentisk, man får inblick i hur pappans uppväxt ligger som gungfly snarare än stabil grund för familjebildningen i Sverige. Pappans kreativa lösning på utanförskap blir total integrering, lära sig svenska så bra som möjligt och slutligen ett redigt namnbyte till Krister Holmström. Medan pappan arbetar på att radera sin identitet som invandrare bygger istället sonen Jonas upp sin identitet som halvblatte, utvecklingen leder till komplikationer som beskrivs från både Jonas och pappans/Kadirs perspektiv. Det jag föll för var egentligen den språkliga kreativiteten, direktöversättningar från franska/arabiska som blir skönt roliga och dessutom håller för omläsning och många fåniga flabb. Med på köpet får man en intressant och spännande läsning med lyhörda barn/ungdomsperspktiv, och inte minst samtidsskildring ur invandrarperspktiv. Jag hade t ex ingen koll direkt på hur lasermannen, ny dumokrati, etc. uppfattades på den tiden. Mitt betyg blir 4.64 (av 5.0)
Betyg 5
2007-07-24 13:36
Liksom Ett öga rött så var detta en bok jag formligen älskade! Jag tyckte den var så bra att jag läste den tills jag somnade om kvällarna, det händer inte ofta!

Jag gillar humorn, språket och bokens story berörde mig.
Betyg 5
2007-08-15 19:56
Precis som "Ett öga rött", tas det skrivna språket riktigt vida, fantastiska och kreativa svängar...ja, Montecore är tom. flera strån vassare.

En härlig tankeväckande, nostalgisk och mycket humoristisk kärleksförklaring till den snudd på mytologiske fadern.

Faderns vän och berättaren Kadir är bara för härlig!! Ett riktigt orginal.

Väldigt lättläst och lättsam bok!! Läs gärna ett öga rött för att få lite mer kontext innan ni kastar er över Montecore.

När kommer nästa bok, Jonas?
Betyg 5
2007-11-02 20:25
jag tyckte att den här boken var jättebra. det är en lek med språket som inte kan förstöra. den är spännande inte väldigt intressant. boken är också en bra samhällsskidring. det är underbart hur han låter orden berätta på ett helt annat sätt hur människorna känner. jag skulle kunna filosofera mer här om ordens betydelse men det orkar jag inte. ännu roligare är hans lektioner i svenska. trots att inte säger någonting rakt ut så förstår man.
Betyg 4
2007-12-23 21:00
Vissa delar av boken är väldigt bra, fast vissa delar tycker jag inte om alls. Början var seg, hela avsnittet med mötet mellan Abbas och Pernilla var jättebra, och även den med Jonas uppväxt. Men sen blir det för mycket om Jonas rasistiska åsikter som han hade.
Betyg 3
2008-07-22 20:02
Jag blev aldrig klok på boken. Jag älskade den. Fråga mig inte vad den handlar om, men formen gjorde mig salig.
Svängande, melodiöst tempo, karaktärer man älskar och blir förbannad på, beskrivningar av händelser som doftar av känslor.
L´amour!
Betyg 5
2008-09-28 08:26
Det var i sann njutning som jag läste Jonas Hassen Khemiris ord. Han är så jäkla grym, så skicklig i sitt lekande med språket! Boken var bra från början till slut. 4,5
Betyg 4
2009-05-05 19:48
Lite jobbig, men ändå väldigt bra/rolig!
Betyg 3
2010-06-23 22:25
Har länge sneglat åt Jonas Hassen Khemiris böcker i bibliotekets bokhyllor. Främst utav det faktum att han är snygg. Så - nu har det skett:

Låt dig icke förledas utav de 50 första sömnpillersidorna! Det kommer! Det kommer! Det här är i sanning en mästerlig bok om en mästerlig man skriven av en mästerlig Jonas Hassen Khemiri.
Betyg 5
2012-07-19 10:27
Jag klarar inte av språket. I stället för att förmedla en historia är språket en stor barriär som hindrar mig att läsa det som finns bakom språket.
Betyg 1
2012-10-25 18:47
form av en brevroman (fast via mail) speglas en fars och en sons olika uppfattning om livet, vad "pappors" svek mot sin familj sannolikt berodde på och att lögnen inte är en särskilt stabil grund att bygga ett förtroende på.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Montecore - En unik tiger
Liknande böcker:
Den vita staden
 K. Ramqvist
Aldrig som hon
 L. Thorsén
Hem till Istanbul
 M. Lion
Never Let Me Go
 K. Ishiguro
Leave It to Me
 B. Mukherjee