bokrecensioner boktips

Askungar

Författare: Kristina Ohlsson
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789164202970


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En liten flicka försvinner från ett X2000-tåg på Stockholms Central. Flickans pappa blir snabbt misstänkt. I en annan del av Sverige lever en ung kvinna gömd, rädd att återfinnas av mannen hon först trodde var hennes prins och befriare. Hon vet bättre än någon varför flickan är försvunnen, och än en gång förbereder hon sin flykt.

Utdrag ur boken:
elden kunde därmed hållas under kontroll
Medelbetyg: 4,08 (13 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Askungar :
2010-01-11 14:54
Recension av Kristina Ohlssons bok Askungar

Kristina Ohlsson är 30 år, bor i Vasastan i Stockholm men är uppvuxen i Kristianstad. Hon lever som singel och arbetar som analytiker på Säkerhetspolisen.
Denna bok är hennes debut och den är utgiven av Piratförlaget.
Kristina Ohlsson har redan en ny bok på gång om Fredrika Bergman. Tusenskönor heter den och utkommer till hösten 2010 och hon har redan uppslag till en tredje bok i serien.

(Denna bok har jag fått från Piratförlaget för att recensera)

Handling: Berättelsen börjar med varje förälders fasa. En liten flicka försvinner från tåg X 2000 från Göteborg till Stockholm. Flickans mamma går av vid tågstationen i Flemmingsberg, för att ringa ett snabbt samtal. Hon blir uppehållen av en kvinna som ber om hjälp med sin sjuka hund. Tåget börja rulla iväg och mamman vinkar för att stoppa tåget. Hon lyckas inte, ringer till SJ och berättar vad som hänt och slänger sig själv i en taxi till Stockholms station. När tåget stannat på stationen ska konduktören titta till flickan, men då är hon försvunnen. Ingen har sett någonting ovanligt.

Fallet tas om hand av kommissarie Alex Recht, en lyckligt gift medelålders man.

Kriminalinspektör Peder Rydh är något yngre, ganska nybliven pappa till tvillingar. Han har problem i sitt äktenskap. Efter tvillingarnas ankomst tycker Peder att hans hustru inte bryr sig lika mycket om honom som innan. Deras sexualliv fungerar dåligt och Peder vänsterprasslar med en kollega.

Sedan kommer Fredrika Bergman in i bilden. Förut var hon en lovande violinist, men efter en olycka orkade hon inte spela som förut. Istället utbildade hon sig till kriminolog och efter flera års universitetsstudier får hon nu delta i fallet tillsammans med Alex och Peder. De är dock lite skeptiska till att arbeta med en akademiker som inte har någon praktisk utbildning av polisiärt arbete.

Den försvunna flickans pappa är den som först blir misstänkt, eftersom han och mammans förhållande inte är det bästa. Pappan är spårlöst försvunnen och blir häktad i sin utevaro. Varför hör han inte av sig när hans dotter försvunnit? Det har gått ut i media så han borde fått reda på det. Något senare får polisen ett tips som leder dem på ett helt annat spår, det spåret gör att de förstår varför han håller sig undan och misstankarna mot honom tas bort.

Parallellt med handlingen om flickans försvinnande får man läsa om två okända kvinnor.

Den ena kvinnan lever gömd, eftersom hennes före detta pojkvän misshandlade henne. Hon funderar på om det kan vara han som tagit flickan. Hon ringer anonymt till polisen och berättar men hennes berättelse tas inte på allvar av polisen.

Den andra kvinnan låter sig duperas av en man. När hon inte gör som han säger misshandlar henne. Är det samma man? och vem är han?

Ytterligare ett barn försvinner, denna gång en baby som sover i sin vagn utanför sitt hem. Polisen kan bara konstatera att mammorna inte känner varandra eller har något gemensamt.

Peder, Alex och Fredrika åker runt i Sverige och förhör olika människor som varit i kontakt med mamman till flickan som försvann på tåget, gamla som nya bekantskaper, men det leder inte till några nya spår. Allt verkar hopplöst.
Det tar tid och ork för de inblandade, men de lyckas till slut lösa de båda barnens försvinnande, slutet är en riktig nagelbitare.


Jag tycker att boken var väldigt bra och spännande skriven. Den var lättläst och jag hade svårt att sluta läsa den, ibland läste jag långt in på natten. Det jag tycker var något sämre var presentationen av vissa karaktärer. De kunde fått ett utförligare och mer personlig presentation. Även när det gäller vissa spår som poliserna följer och som de inte kommer någonstans med, hade jag redan räknat ut direkt. Men i det stora hela är det en riktigt bra kriminalthriller och jag ser fram mot att läsa nästa bok av Kristina Ohlsson.

Betyg 4/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent

Betyg 4
2010-05-03 21:18
Detta är Ohlssons debutroman. En bra och spännande story.
Människor och händelser skildras däremot med en viss distans. Detta bidrar till att boken känns lättläst och lättsmält trots det ruggiga temat – barnamord.
Utredningsgruppen består av den legendariske kommissarien Alex Recht i spetsen. Vid hans sida finns kriminalinspektör Peder Rydh och även akademikern Fredrika Bergman som inte riktigt tas på allvar av de övriga i gruppen.
Betyg 3
2011-07-03 15:07
Boken var överraskande bra! Bra persongalleri och bra blandning mellan karaktärernas privatliv och yrkesliv. Ser fram emot nästa!
Betyg 4
2012-02-22 12:26
Eftersom jag redan läst Tusenskönor och Änglavakter så visste jag på ett ungefär vad jag hade att vänta mig av Askungar som ju är den första at Kristina Ohlssons deckare om Fredrika, Peder och Alex som jobbar i utredningsgruppen. Jag blev inte besviken. Jag har i stort sett sträcklyssnat på boken.
Betyg 5
2012-08-17 17:38
Deckaren var lite annorlunda mot annat jag läst i genren. Lättläst men absolut skiljbar. Hade svårt att släppa den även om jag såg ett slut på gåtan. Kommer absolut att läsa flera av Ohlssons böcker.
Betyg 4
2012-09-12 18:54
Det här gillade jag! En lite annorlunda upplagd deckare, som inte skiljer ur sig lite från det flöde av svenska deckare vi har idag. Jag tycker det är ovanligt "normalt", fritt från en massa överdrifter och effektsökeri. Språket ser jag ingen orsak att anmärka på och det är riktigt spännande.
Betyg 4
2014-11-12 21:19
En spännade deckare om barn som försvinner. Blir att fortsättta lyssna på övriga böcker i serien..
Betyg 4
2015-03-02 11:21
Mycket spännande deckare även om temat med försvunna barn var obehagligt. Utredarna vid polisen har även en civil person, akademikern Fredrika, till hjälp vilket inte riktigt accepteras till en början. Hon var ju inte en utbildad polis.
Det visar sig att det finns mer än en psykopat i den här historien. Allting finner till sist ett uppklarnande och det mesta får en förklaring.

En bra deckare.
Betyg 4
2016-01-27 14:57
Boken börjar med att en flicka försvinner spårlöst från ett tåg i Sverige. Detta är starten på en mycket spännande och välskriven bok av Kristina Ohlsson. Spänningen stegras hela tiden och de poliser, som är satta på fallet, dras in i en helt absurs och mycket otäck historia.
Detta är Kristina Ohlssons debutbok från 2009 och jag ser verkligen fram emot att läsa de böcker, som hon har skrivit senare.
Mycket läsvärd.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Askungar
Liknande böcker:
Mörkare än midnatt
 M. Connelly
Mord i Bohuslän
 S. Blomberg
Offer 2117
 J. Adler-Olsen
Skred
 S. Strömberg
På dödligt spår
 M. Connelly
Mysterierna på Kerrsta
 S. Samuelson
Brinn mig en sol
 C. Carlsson
Villebråd
 D. Meyer
Hon som måste dö
 D. Lagercrantz