bokrecensioner boktips

Skuggorna och regnet

Författare: Håkan Nesser
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9789185430239


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Viktor Vinblad är svår att förstå sig på. Han sjunger psalmer baklänges och hans föräldrar har haft ihjäl varandra. Femton år gammal är han på väg att lösa Fermats gåta men faller ut genom fönstret på tredje våningen i skolan. Han mister inte livet, men mister talförmågan. Och efter att Sara Psalmodin i Rossvaggakollektivet korsat hans väg, försvinner han spårlöst i trettio år. Men nu ryktas det att han på nytt synts till i trakten. Ett rykte som tvingar hans styvbror David Mörtberg att återvända till barndomsstaden för att ta reda på vad som egentligen hände med Viktor - och komma till rätta med det förflutna.

Myt möter verklighet i denna svindlande berättelse, som är både kriminalhistoria och uppväxtskildring och samtidigt öppnar portarna till nya landskap i Håkan Nessers författarskap.


Medelbetyg: 4,05 (21 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skuggorna och regnet :
2004-06-09 19:34
En mycket bra bok! Jag gillar Håkan Nessers språk o hans finurliga berättarkonst. Detta är ingen deckare i traditionell tappning. Visserligen finns det ett lik, men det som är viktigast är berättelsen runt omkring. De olika personerna berättar i tur o ordning o man får olika infallsvinklar på samma problem. Mycket fascinerande. Dessutom är berättelsen spännande.
Betyg 5
2004-06-28 07:16
Detta är en mycket lättläst och underhållande bok som varmt kan rekommenderas. En annorlunda deckare på sitt sätt. Eller skildring av ett mord. Eller bara berättelsen om en tragisk händelse. Kalla det vad ni vill.
Betyg 4
2004-07-26 12:44
Håkan Nesser är bra på att skriva uppväxtskildringar och detta är en finstämd roman om två pojkars förehavanden i "K"; en mellannorrländsk (tror jag) stad på 1960-talet. Det handlar också om ett mord på en ung kvinna som begicks för 30 år sedan och som varit ouppklarat sedan dess.

I första delen av boken är det David Mörtberg som berättar, och vi får ta del av hans återkomst till sin barndomsstad samt parallellt följa honom på tidsresan tillbaka till pojkåren med Viktor. Viktor kom att bo hemma hos Davids familj sedan Viktors pappa mördat hans mamma och därefter tog sitt eget liv. Viktor och David är fosterbröder och bästa kompisar men kommer ifrån varandra i tonåren. David minns och börjar egna efterforskningar, och allt pekar på att det är Viktor som är skyldig till det ouppklarade mordet. Det faktum att Viktor återigen sett i staden gör att mordgåtan kanske äntligen kan klaras upp.

I den andra delen av boken är det Viktor Vinblad som berättar om sina år i staden K och allt det man trodde man hade klart för sig genom Davids berättelse ställs på sin ände. Håkan Nesser lyckas förmedla hur människor som är med om samma händelser kan påverkas på väldigt olika vis utifrån de olika erfarenheter man har.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken som är spännande och gripande. Den har starka personporträtt och Nesser har ett målande språk som man lätt tar till sig. Jag lyssnade på den här boken som tal-cd med Torsten Wahlund som berättare.
Betyg 4
2004-09-05 17:49
Mycket spännande!! Håkan Nesser är en otroligt bra författare, han skapar en hel värld av hans böcker. Den här boken får en 4:a, en stark 4:a.
Betyg 4
2005-03-31 23:46
Håkan Nesser är onekligen en skicklig författare, och det här är alls inte en dålig bok. Men efter att ha läst den lysande "...och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla" så blir förväntningarna höga. Och tyvärr infrias de inte.

Visst är historien om Viktor Vinblad och mordet på Sara Psalmodin intressant, men inte tillräckligt. Skildringen av uppväxten i femtio- och sextiotalets Sverige är också bra, men den läste vi i den nyss nämnda boken. Där fanns också en miljö som var betydligt mer levande beskriven, nämligen Kumla där Nesser själv växte upp. Nu befinner vi oss i en icke namngiven norrländsk ort som förblir suddig.

Betyget blir en trea, men det är en ganska stark trea eftersom Nesser alltid är Nesser. Men jag önskar att Nesser går vidare och lämnar sin uppväxt nu.
Betyg 3
2006-04-30 12:16
Fyra udda människor möts och kommer att leva tillsammans i Rossvagga-kollektivet. En dör, en försvinner spårlöst.
Trettio år senare dyker Viktor Vinblad åter upp i barndomsstaden. Det förflutna rullas upp...

Nesser besitter en särskild förmåga att ge miljö och människor liv. Likaså faller jag för hans berättarkonst – ett målande språk som jag har lätt att ta till mig.
Detta är en dyster men underhållande berättelse. För Nesser-fantaster är denna bok ett måste.
Betyg 4
2006-06-04 17:26
En fin skildring av människor som lever i ensamskap, en finurligt sorglig mordhistoria med oväntad upplösning. Jag är själv uppvuxen i K och kan intyga att det är en träffsäker skildring, tycker mig även minnas flera av personerna. Den här boken gillade jag, den är mycket mer än en spännande deckare. Mitt betyg blir 4,08 (av 5,0)
Betyg 4
2007-02-22 11:28
Detta var den första boken jag läst av Nesser, tyckte den var underbar! Helt klart en av de bästa böcker jag läst.


Betyg 5
2007-05-03 23:37
Bra bok! Gillar hur historien är uppdelad. Varje del berättas av en person i boken.

Nesser är min första kärlek!
2007-10-23 20:34
Riktigt, riktigt bra
Betyg 5
2008-02-01 23:42
Jag brukar gilla Nesser, men nu känns det som man börjar bli lite mätt på hans böcker. Den här bjuder inte på något speciellt, och personbeskrivningarna känns inte alls lika gripande som tidigare. En besvikelse.
Betyg 2
2009-01-31 23:07
Nesser när han är som bäst!
Nja i alla fall nästan.
Kan varmt rekommenderas.
Betyg 4
2009-03-28 09:45
En riktigt bra bok, jag tvekar mellan betyg 4 och 5. Det är ingen glad bok utan mörk och handlar om livets svåra stunder. Personerna i boken är udda personligheter av de slag som finns i varje stad, människor som alla vet vilka de är men ingen känner eller vet mycket om de. Boken går snabbt att läsa för trots att den är tjock så är kapitlen korta och man har svårt att lägga ifrån sig boken.
Betyg 4
2009-03-28 20:45
Den här hade mycket gemensamt med "Kim Novak badade aldrig...".En rolig och litet absurd uppväxtskildring.Riktigt bra och typiskt Nesser.
Betyg 4
2009-07-06 19:23
Kombinerad mordhistoria och uppväxtskildring. Lite mytisk och verkligen jättebra, en av Nessers bästa!
Betyg 5
2011-02-22 14:09
Nesser slutar aldrig förvåna. Han levererar allt bättre böcker alltmed tiden... Ett så intressant berättarsätt, som ingen annan.
Betyg 4
2019-07-12 10:45
Lite mer dyster bok än vad man är van vid från Nessers sida. I stort inga trevliga människor som skildras. Många ganska misslyckade liv. Men Nesser har handlaget, ingen tvekan.
Betyg 4
2021-06-20 16:11
Nesser är pålitlig men hamnar ofta i historier från det förflutna. Jag kan uppskatta mystiken men tycker han hamnar i gamla hjulspår.

Upplägget är något annorlunda där huvudpersonerna berättar sin version av en händelse varvat med nutid. Inget dåligt grepp men när man kastar omkring kronologin så här mycket så tär det på läsvärdet.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Skuggorna och regnet
Liknande böcker:
Mörkret vet
 A. Indridason
Mord i församlingen
 B. Håkansson
Pastorsänkan
 K. Johansson
Rosenkavaljeren
 S. Trenter
Windsorknuten
 S. Bennett
Mordet i prästgården
 A. Christie
Lelo
 M. Grönholm