bokrecensioner boktips

Anteckningar från källarhålet

Författare: Fjodor Dostojevskij
Genre: Klassiker
Ämnesord: filosofi, psykologi, kultur
ISBN: 9789173535007


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Anteckningar från källarhålet« - denna till omfånget anspråkslösa bok - rymmer hela den ideologiska grund som Dostojevskij sedan byggde vidare på i sina efterföljande mer uppmärksammade verk »Brott och straff«, »Idioten« och »Bröderna Karamasov«. Här går han för första gången in på de existentiella problem som han sedan skulle brottas med hela sitt liv: kärleken och lidandets villkor, förhållandet mellan förnuft och vilja, människans rätt - och skyldighet - att vilja det oförnuftiga, att tro det orimliga, att ge sig det levande livet i våld. »Anteckningar från källarhålet« publicerades första gången 1864. Den tillkom under en mycket svår tid i författarens liv - till stor del skrevs den vid hustruns dödsbädd. Översättning och efterord av Ulla Roseen.
Medelbetyg: 4,43 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Anteckningar från källarhålet :
2005-07-02 23:43
Denna bok sägs representera Dostojevskijs hela filosofi... om det är sant vet jag inte (jag han aldrig fråga Dostojevskij vad han tyckte).

Det är i alla fall en mycket tankeväckande bok som i stort handlar om människan och den kärlek som i varje människa strävar efter gott, men som på något konstigt vis lyckas kväsas varje gång den blossar upp (inte sällan kväser vi själva våran egen "kärlekslåga").

Det handlar självklart om mycket mer än detta, men som titeln antyder så handlar det om anteckningar, eller något som har formen av anteckningar - det är därför ofta virrigt berättat och fragmentariskt (på ett bra sätt). Boken är också uppdelad i två delar - i den första delen får vi berättat för oss av källarhålsmänniskan vilken filosofisk väg han vandrar och i del två får vi ta del an en episod av källarhålsmänniskans liv så som det många år tidigare såg ut.

De två delarna korresponderar och vill enligt min mening föra fram samma budskap, men Dostojevskij använder två skilda stilar för att lyckas... (intressant)

Jag har bara läst den en gång än så länge, men kommer med största säkerhet läsa den om igen ett antal gånger innan jag riktigt kan greppa vad sanningen i denna bok är.
Betyg 4
2005-07-03 22:55
Yes. Mkt bra och inte lång. Jag vet att det låter löjligt men jag kan bli lite avskräckt av ryssarnas längre verk.
Betyg 4
2006-01-07 19:01
Jag rekomenderar absolut boken.
Betyg 4
2007-01-09 22:46
En kort men intensiv personbeskrivning av den bittra människans ensamhet, stolthet och idioti. En krävande men utsökt bok.
Betyg 4
2007-01-28 21:31
En av mina absoluta favoriter.
Betyg 5
2007-01-29 03:50
Anteckningar från källarhålet är en roman som jag har läst för ett tag sedan fast jag kommer fortfarande ihåg dem läckra biterna i den. Och rekommenderar alla att läsa den.
Betyg 5
2007-07-10 01:43
Boken framlägger på ett intressant sätt Dostojevskijs psykologiska och filosofiska funderingar. Den är mycket läsvärd, men den inledande delen är något svårsmält.
Betyg 5
2007-10-30 11:48
En kortroman i två tydliga delar, där den första ter sig mer teoretisk och resonerande och den andra mer av en berättelse. Dock bygger del två helt och hållet på del ett.
Intressant läsning, men inte direkt avkopplande. Översättarens efterord var mycket bra föratt sätta in romanen i sistt sammanhang och därmed fördjupa förståelsen.
Betyg 4
2009-02-02 19:47
Dessa underbara anteckningar från källarhålet var under läsandets gång inte alltid lika självklart underbara. Efter en tröttsamt invecklad presentation av jagpersonen kunde jag gräma mig över att ha över huvud taget valt att öppna denna till synes obetydliga bok. Jag förargade mig över källarmannens extremt intensiva inledning av sina anteckningar och även över tanken på att det nu vankades ett par timmar lyssnandes till denna man.
Så snart man kommit över tröskeln till att jagpersonen äntligen börjat visa upp sina sår utan att ta tillbaka sina ord, inser man dock snabbt att dessa näst intill hjärnskrynklande meningar inte är pretentiöst struntprat, utan snarare något av det mest geniala som hamnat på papper.
Betyg 5
2012-09-10 00:06
Jag fastnade totalt i denna bok. Första delen kan vara svår eftersom det endast är tankar, och därför är det lätt att man tappar bort sig. Men inne i den andra halvan ser man vilken fantastisk bok det ändå är. Hur Dostojevskij så proffsigt lyckas beskriva några få vardagliga händelser och göra dem intressanta och minnesvärda. Hur en egentligen vidrig och jobbig karaktär kan bli så intressant.

Dostojevskijs språk håller fortfarande, och boken hade kunnat vara skriven i nutiden. Jag ser fram emot att ta mig an hans mer kända verk.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Anteckningar från källarhålet
Liknande böcker:
Den glada vetenskapen
 F. Nietzsche
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Boken om te
 K. Okakura
Bleak House
 C. Dickens