bokrecensioner boktips

Lida

Originaltitel: Misery
Författare: Stephen King
Genre: skräck
Ämnesord: depression, mord, psykologi, spänning
Utgivningsår: 1988
ISBN: 0450417395


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

After a car crash, writer Paul Sheldon is saved by his number one fan. She brought him home, splinted his mangled legs, and all he had to do in return was write a very special book, one all about her favourite character. Because if he didn't, if he was bad, she would be cross - very cross.


Utdrag ur boken:

In a book, all would have gone according to plan.... but life was so fucking untidy - what could you say for an existence where some of your most crucial conversations of your life took place when you needed to take a shit, or something? An existence where there weren't even any chapters?

Medelbetyg: 3,97 (31 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lida :
2004-06-03 20:00
Paul Sheldon försörjer sig genom att skriva romantiska berättelser om Lida. Emellan sina stora framgångar med denna karaktär skriver han pretantiösa romaner för att visa att han är en seriös författare. Trots de enorma framgångarna beslutar han sig för att låta sin hjältinna dö. Han har precis gett ut sin sista roman när han råkar ut för en hemsk bilolycka. När han vaknar upp befinner han sig isolerad med krossade ben hos sin största beundrarinna. Men Anne Wilkies är inte bara hans beundrarinna, hon är komplett galen och har redan många mord på sitt samvete.

Med "Lida" berättar King för andra gången om en författares försök att avliva sina litterära alster (första gången gjorde han det i "Stark". I denna roman är dock skräcken mindre övernaturlig. Att Anne Wilkies är totallt galen gör att galenskapen i sig själv blir ett monster. Det som gör att betyget på denna bok är relativt lågt är det faktum att man aldrig riktigt får kontakt med Anne Wilkes själv. Hon blir en personifikation av det onda, men jag slutar aldrig undra varför. Denna skräckberättelse liknar många andra King har skrivit där hjälten tvingas gå in i sig själv för att hitta mod att härda ut. Tyvärr känns den vissa gånger bedrövligt ytlig. Jag lägger boken ifrån mig och undrar bara "varför"?
Betyg 3
2004-06-11 20:45
Den skadade författaren Paul hamnar hos sinnessjuka Annie som håller honom fången. Trots den hemska situationen så blir jag aldrig riktigt skrämd förrän på slutet, men den var läsvärd.
Betyg 3
2005-01-11 14:53
Riktigt bra och hemsk, fångar verkligen. Jag sträckläste boken - vad skulle hända med stackars Paul egentligen?
Betyg 4
2005-03-03 10:49
Den är inte bara skrämmande utan har också en underbar svart humor också.
Betyg 5
2005-12-20 21:59
Det var längesedan bladen vändes i denna bok för min del, men jag kommer ihåg att jag tyckte bra om den. Filmatiseringen med James Kahn och Kathy Bates tycker jag håller bra klass också. Lider med stackars Paul...
Betyg 4
2006-06-19 18:23
Paul Sheldon är en välkänd författare som när han körandes i sin bil på en vinterväg hamnar i en hemsk bilolycka. Han skadas svårt och har oturen att hittas av Annie Wilkes av alla människor, en psykiskt störd kvinna. Hon är besatt av författarens bestsellerserie som handlar om kvinnan Lida. Eftersom Paul är hjälplös har han inget annat val än att följa med Annie, som istället för att ta honom till ett sjukhus åker hem till sitt eget hus. Han får reda på att hon tidigare jobbat som sjuksköterska och inser ganska snart att det är något fel på henne. Riktigt skrämmande fel.

Annie går från att vara en ganska sympatisk kvinna, dock lite småkonstig, till att bli en riktigt otäck galen människa som gör allt för att få som hon vill. Det hela utvecklas till att bli en kamp för livet för Paul som är helt i händerna på sinnessjuka Annie. När hon inte är nöjd med det Paul skrivit om Lida, bränner hon manuskriptet och tvingar honom att skriva om boken. Hur man nu kan skriva en bok under sådana förskräckliga förhållanden som Paul lever under, är för mig en gåta. Han lever i ett helvete där den oberäkneliga Annie helt plötsligt kan få ett utbrott; och har hon en träpåk i handen kan det sluta riktigt illa...

Boken är väldigt spännande och medryckande. Den tortyr Paul går igenom är obehaglig och det är riktigt skrämmande att läsa om vad Paul tänker där han ligger halvt förlamad hemma hos Annie. Hans små "utflykter" runt i huset när Annie är och handlar är spännande att följa, för ska han hinna tillbaka till sängen innan hon kommer tillbaka!? Gud, skynda dig! Diskussionerna mellan Paul och Annie, som pågår mellan mörbultningen, kryddar handlingen.
Betyg 4
2007-10-06 20:11
En bra spännande bok som påminer lite om Frans Strages faktabok Fans. Båda tar upp besatta fans....
Betyg 4
2007-10-26 09:34
Jag läste den på engelska och tyckte att den var väldigt spännande. Om man gillar Stephen Kings andra böcker blir man inte besviken på den här.
Å andra sidan är Stephen Kings böcker ofta lite speciella, så också den här. Man blir äcklad, skrämd och nyfiken på den intressanta situation som huvudpersonen hamnat i. Men samtidigt är det liksom omöjligt att ta den på allvar, den är så absurd att den ibland nästan blir löjlig.
Jag gillar Stephen King och det här är en av de bättre böckerna jag har läst av honom. En trea blir det.
Betyg 3
2007-11-02 08:45
WOW! Slutet var slående! Jag läste ut den mitt i natten och blev lite misstänksam...... :P Men den var mycket mycket SKITBRA!
Betyg 5
2008-02-01 23:52
En av Kings bästa historier och här visar han att han kan skriva riktigt bra "vanliga" böcker. Man känner Pauls skräck när han börjar inse att han sitter fången hos den gamla damen. En mycket bra och spännande bok.
Betyg 4
2008-03-08 22:34
Skräck utan övernaturliga inslag. Riktigt kuslig.
Betyg 5
2008-06-07 16:33
Boken handlar on författaren Paul sheldon.Han vaknar upp efter en bilolycka hjälplös med krossade ben.Annie wilkes hittar honom.Hon är ett stort fan till honom.Hon är en förredetta sjuksjöterska.Hon håller honom fången och ger honom droger.Annie är inta bara ett fan hon är också helgalen.
Betyg 5
2009-06-29 16:22
Jag har upptäck Stephen King
Betyg 5
2010-12-15 05:13
Detta blir min första Stephen King bok. Och vad tycker jag? Tja jag gillar storyn men tycker att Paul ordbajsar lite väl mycket och ibland väldigt osammanhängande. Fast är är ju på gränsen till galen till slut. Tror att den hade vart bättre om den var lite kortare. Men ta mig inte fel nu, jag gillade boken men hade faktiskt lite högre förväntningar men men jag får väll ge King en ny chans med Revolvermannen.
Betyg 3
2011-07-09 15:34
Titeln kunde nästan varit Lida: ett författarskap. Förutom den sidvändande handlingen kändes även boken som en slags "essä" över hur ett alster blir till (och hur det förstörs). Det kändes som Stephen King använde handlingen som en metafor över hur en bok kommer till hos honom, från idélösheten --> den svåra början --> torkan --> "måsten" --> den ivriga finalen till den (o)frivilliga förstörelsen.

Paul Sheldon blir räddad av Annie Wilkins efter en bilolycka. Vad han snart får veta är att hon är en galen, sadistisk, morbid och skenhelig kvinna. Hon är den person man inte ens önskade att ens värsta fiende skulle träffa. Hon är värre djävulen. Men ingen är fläckfri, förr eller senare dyker det alltid upp något som man förbisett och det minsta lilla kan stå en dyrt i slutändan. Hon är kanske en Gudinna, kanske en redaktör, men bäst hade passat ifall man hade gjort ett substantiv av hennes namn.

Det som är fascinerande med boken är överlevnadsinstinkten hos Paul. Trots all smärta som kunde ha lättat med döden, så kämpade han för sitt liv. Är denna överlevnadsinstinkt egentligen värd något med tanke på vad han filosoferade i slutet av boken: "Så här är det efter slutet, tänkte han, öppnade dörren och stapplade in i lägenheten. Det är därför ingen skriver om det. Det är alldeles för dystert." Men mot slutet var det inte ens överlevnadsinstinkten som närde honom utan hämnden, förmodligen en utav de starkaste av mänskliga känslor.

En riktig spännande bok och av de böcker som jag har läst av Stephen King så är detta hans bästa. Han undviker inte att utelämna referenser som Tusen och en natt i hopp om att få historien att framstå som originell, istället anammar han det. Lite kul är också hur han i ett stycke gör en kort epilog över "The Shining".
Betyg 4
2011-07-20 16:02
Ok
Betyg 3
2011-10-24 22:48
En av Stephen Kings bästa. En isolerad och ganska enkel story där nerv och frustration kan utnyttjas maximalt. Det fascinerar mig hur en författare kan kräma ur så mycket av så lite. Det är en uppvisning i spänningslitteratur. (Och mycket, mycket bättre än filmen!)

Ni som inte upptäckt Stephen King bör ge "Lida" en chans. Jag tror inte ni blir besvikna.
Betyg 4
2014-04-14 13:09
En mycket spännande bok, även om jag hoppar ibland i boken då inte allt intresserar mig, men Annis är helt klart galen och hon måste stoppas!
Betyg 4
2015-03-11 09:04
Bra
Betyg 4
2016-12-15 20:50
Filmen med Kathy Bates & James Caan är superb. Men ärligt talat var boken en besvikelse. Annie är för grym och spänningen byggs inte lika fint upp som i filmen. Till skillnad från många andra filmatiseringar av böcker, så tycker jag faktiskt att filmen är mycket bättre.
En 5:a till filmen, men endast en svag 2:a till boken!
Betyg 2
2023-03-02 08:23
Tar ett litet tag att verkligen komma in. Sen blir man fast. Mörk, hemsk men fantastisk rolig också!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Lida
Liknande böcker:
Sommaren tar slut
 J. Olofsgård
The Shadow Out of Time
 . Lovecraft
The Shadow Over Innsmouth
 H. Lovecraft
The Picture in the House
 H. Lovecraft
The Lurking Fear
 H. Lovecraft
The Music of Erich Zann
 H. Lovecraft
The Thing on the Doorstep
 H. Lovecraft
The Haunter of the dark
 H. Lovecraft
The Whisperer in Darkness
 H. Lovecraft