bokrecensioner boktips

Patient 67

Författare: Dennis Lehane
Genre: Thriller
Ämnesord: mord, psykologi, spänning
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9100101435


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Shutter Island. En ö med ett hårdbevakat sjukhus för mentalsjuka brottslingar. Nu har en av dem lyckats fly därifrån och kriminalaren Teddy Daniels kallas dit för att ta hand om fallet. Men vad är det egentligen som pågår bakom sjukhusets murar? Hur kan någon överhuvudtaget avvika från denna strängt isolerade ö? Och vem är den patient 67 som rymlingen nämnt i ett kodat, kvarlämnat meddelande? Ju mer Teddy Daniels försöker kartlägga de mysterier som omger Shutter Island, desto diffusare blir bilden och desto mer börjar han tvivla på sina egna sinnen… Efter succén med Rött regn är en av USA:s hetaste spänningsförfattare tillbaka – med en mardrömslik och labyrintartad skildring från helvetets förgårdar.

Till kriminalvårdsanstalten på ön kommer de allra värsta fallen, de som mördat, styckat, misshandlat och våldtagit. De som är utom all räddning, som behöver tvångsvårdas och isoleras från omvärlden. Från denna ö kan ingen rymma. Men så sker det otänkbara. En kvinna lyckas ta sig ur sin låsta cell, förbi vakten och ut på ön, för att försvinna spårlöst. Teddy Daniels och hans kollega Chuck kallas till ön för att utreda ärendet. Chefer, vårdare och patienter - alla är de märkligt återhållsamma med information. Snart föds misstanken att allt inte står rätt till vid anstalten. Varför får kriminalarna inte tillträde till C-paviljongen? Vad är det för sjuka experiment som pågår där?

Medelbetyg: 4,15 (117 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Patient 67 :
2003-12-30 10:19
Vilken bok, den går inte att beskriva, den måste läsas, det är absolut den bästa boken jag läst på länge. Dennis Lehane har överträffat sig själv den här gången. Hoppas bara att det kommer fler böcker av Lehane han kan verkligen trollbinda en läsare.
Betyg 5
2004-02-26 17:36
Håller med, den här boken går nästan inte att beskriva. Själv köpte jag den igår och kunde inte slita mig en sekund : ) väldigt spännande och omtumlande, kommer inte glömma denna i första taget

Och efter du läst klart, så är jag villig att slå vad om att du läser första kapitlet, bara för att kolla?
Betyg 5
2004-04-01 17:30
Dr Tar and Prof. Feather, Poe i vår tid. Krypande, beräknande, iskall och hissnande. New Goth!
Betyg 5
2004-04-22 15:31
Åh, vilken bok! Den gick helt enkelt inte att lägga ifrån sig! Rekommenderas varmt - måste läsas!
Betyg 5
2004-06-18 11:25
Oerhört spännande bok där läsaren hela tiden svävar i ovisshet hur det ska sluta. Boken är väldigt enkelt och effektivt skriven men i en bok som denna är det snarare en fördel än en nackdel tycker jag. Man formligen sugs med i berättandet och kan inte lägga den ifrån sig förrän sista sidan är läst.
En kuslig stämning målas upp, både miljön, vädret och inte minst bokens karaktärer bidrar till det. Historien som berättas är väldigt smart och oväntad samtidigt som det faktiskt läggs ut en del ledtrådar till läsaren. Kort sagt är denna bok en riktig fullträff som verkligen kan rekommenderas.
Det känns dessutom som att det skulle gå att göra en alldeles utmärkt film baserad på denna bok, jag längtar redan!
Betyg 5
2004-07-08 11:20
Jag hade höga förväntningar på den här boken efter alla positiva recensioner, och visst var den spännande. Texten är luftig med ganska mycket rapp dialog, och man flyger fram genom sidorna. Idén är intressant, scenen ändras flera gånger och vad är verkligt, vad är galenskap, vilka kan man lita på, vilka är de de utger sig för att vara, vilka är personernas agendor egentligen? Tyvärr lider den här boken av samma åkomma som många andra böcker som vill överraska och lura läsaren - det håller inte riktigt och blir absolut inte realistiskt. Men det är kanske helt enkelt något man får köpa. Och, ja, jag läste om början av boken när jag kommit till slutet...
Betyg 4
2004-08-21 21:52
Jaha, så har då äntligen även jag fått tillfälle att läsa den här högt rosade boken. Förväntningarna var stora och de blev infriade. Det är en verkligt bra bok där författaren leker med läsaren hela tiden. Man känner sig lurad med jämna mellanrum. Ibland tyckte jag att författaren svävade ut för mycket och de historiska återblickarna kändes som utfyllnad men i slutet av boken förstod jag mer deras syfte.

Ja, slutet var lite förbryllande. Vilken version var den "rätta"? Den man först blev serverad eller den som sedan "avslöjades"? Efter att ha läst om första kapitlet (!) så måste det ju ändå vara den ursprungliga versionen som är den korrekta. Vilket öde ...
Betyg 4
2004-08-25 09:03
Vilken bok!!!! Helt fantastisk!! Den är så otroligt bra och spännande, jag kunde verkligen inte lägga i från mig boken efter jag börjar läsa den. En mycket, mycket bra bok!!
Betyg 5
2004-09-20 18:32
Ute på ön Shutter Island ligger en fånganstalt för mentalsjuka brottslingar. När en Rachel Solandos lyckas rymma kallas kriminalinspektörn Teddy Daniels till ön. Flykten är en gåta, den mentalsjuka kvinnan är en fara för alla. Hon har sina tre barns liv på sitt samvete. Teddy har dock personliga skäl för att ta reda på vad som sker bakom fängelsemurarna. Här sitter nämligen hans hustrus mördare. Teddy begraver sig i sorgen efter sin hustru Dolores och i hans kamp för att hitta Rachel upptäcker han att de är ganska lika, hans hustru och brottslingen.....

"Patient 67" är en nagelbitar deckare utan like! Intrigen är faktiskt väldigt lik filmen "Mullholand drive". Språket är lysande men kompakt, det tillåter inga större utsvävningar men författaren lyckas ändå skapa mästerliga personteckningar. Denna deckare är surrealistisk, paranoid och oerhört sorglig. Ett fynd på deckarmarknaden!
Betyg 5
2004-10-08 10:23
En deckare utöver det vanliga, definitivt! Patient 67 får en att ifrågasätta hela verkligheten och ens intuition. Begreppet alternativa verkligheter är högst levande i denna spännande och välskrivna bok. Den plötsliga vändningen i bokens mitt gör att man tappar alla koncepter, streckläser boken till dess abrupta slut och gör att man vill läsa om den på en gång.

Alldeles oavsett om man gillar deckare eller inte så borde man läsa denna fantasieggande bok, den förmedelar et djupt liggande budskap och jag undrar mer och mer vem denna fantastiska Lehane egentligen är...
Betyg 5
2004-10-11 04:16
Kan inte fatta de lovord denna bok fått, men alla tycker ju inte lika...

Först efter sidan 107 började boken bli lite intressant, efter 160 började den bli spännande. Med tanke på tidigare recentioner tänkte jag då att nu kommer boken att bli bra och värt all den utfyllnad som boken hittills bestått av. Men icke. Det dröjde över 300 sidor tills spänningen kom. Författaren har även då svårt för att hålla spänningen vid liv.

Min slutgiltiga åsikt om denna 407 sidor låååånga bok, är en tunn berättelse med ett osannolikt innehåll. Onödig läsning enligt mig.
Betyg 2
2004-10-19 22:39
Läs!
Betyg 5
2004-10-26 04:10
En helt fantastisk bok som spänner över flera områden inom thrillergenren. Lite seg dialog stundtals vilket drar ner betyget men helt klart en av mina favoriter.

...och NEJ jag har inte läst om början, ännu.
Betyg 4
2004-11-10 14:38
Så bra, passar min smak som handen i handsken. Detta kan nog vara den bästa boken jag har läst i år.
Betyg 5
2004-11-20 12:19
Har inte mycket mer att tillägga om denna bok,
då de flesta har höjt den till skyarna i sina recensioner.
Även jag tycker att historien är lysande med en fantastisk berättar teknik.
Men jag får nog läsa om början...
Knepig, men lysande!
Betyg 4
2004-11-29 10:01
Jag har lyssnat på denna bok som cd-bok med Peter Andersson som suverän uppläsare. Boken griper tag i en från första början och man slungas in i en skrämmande miljö där författaren bygger upp en otäck spänning och en historia man inte blir klok på. Det är så mästerligt berättat, sensationellt bra. Det är svårt att inte säga något om slutet, jag kan dock inte låta bli att säga att jag grubblar än; för vad var det egentligen som hände där på ön...? Hurra för såna här böcker!
Betyg 5
2005-01-10 13:05
Patient 67 är otvivelaktigt en spännande och mycket smart berättad historia, en nagelbitare som är svår att lägga ifrån sig då man väl påbörjat läsningen. Stämningen som beskrivs i boken är så infernaliskt klaustrofobisk att självaste Kafka hade kunnat bli avundsamt inställt. Karaktärerna känns emellertid något stela och schablonmässiga såtillvida att sheriffer såväl som läkare följer gängse beskrivningsmallar till punkt och pricka. En annan invändning, som förvisso inte är central, fann jag i beskrivningen av tidsandan – för i ärlighetens namn känns det inte som att berättelsen utspelar sig under McCarthyerans 1950-tal. Moralen osar snarare sent 1990-tal och Lehane inplanterar inte många tidstypiska företeelser för att förankra sin berättelse i ett historiskt sammanhang. Trots denna kritik föll jag för denna thriller som jag på förhand hört så många goda ord om. Jag var redan innan läsningen medveten om att upplösningen skulle vara oväntad och klurig och med den vetskapen i bakhuvudet listade jag ganska snabbt ut lösningen på mysteriet med den sextiosjunde patienten. Det var synd för oväntade upplösningar är alltid fascinerade att ta del av.

Enligt min tolkning framför Lehane med denna bok en skarp kritik mot den psykiatri som utvecklades i efterkrigstidens USA (en psykiatri som möjligen är på väg att återinföras) och ett varningens finger om vad som kan hända om vetenskaplig rationalism tränger undan human och etisk omvårdnad. Det förhållandevis "låga" betyget grundar sig helt och hållet på min personliga smak och svårighet för att ta till mig deckare och thrillers – spännande böcker som oftast inte lämnar några djupare intryck efter sig. Och jag vill ha böcker som lämnar sådana intryck.

Jag önskar att en duktig regissör (varför inte David Lynch) ges möjlighet att filmatisera denna roman, för med en mästares regi tror jag att Patient 67 kan bli ett cineastiskt mästerverk. Som roman fungerar den emellertid också bra.
Betyg 3
2005-01-12 20:22
Spännande!
Hade varit en helt OK thriller, om inte Lehane lyckats klura ut ett riktigt bra slut.

Rekomenderas varmt!
Betyg 4
2005-02-10 23:46
Oj vilken fängslande bok! Det är en riktig sidvändare det här. Dock vet jag inte om jag är så himla förtjust i helomvändningen i slutet, känns lite "fusk" :)
Betyg 4
2005-02-21 19:42
Teddy Daniels är en kriminalare som kommer till en ö för att utreda hur en mentalpatient lyckats rymma från öns hårdbevakade mentalsjukhus. Med sig har Teddy kollegan Chuck som han aldrig arbetat tillsammans med. Vad som egentligen pågår på den gudsförgätna ön försöker Daniels nysta upp. Vårdare och psykiatriker är inte tillmötesgående och ju mer de båda kriminalarna kommer den förrymda patienten på spåren, desto mer börjar Daniels tvivla på sina egna sinnen. Kan det vara så att ön är i själva verket ett topphemligt försökslaboratorium sanktionerat av den amerikanska staten där männsikor utsätts för fasansfulla experiment med hallucinogena droger? Och vem är egentligen den mystiske Andrew Leaddis, något som Daniels och hans kollega måste ta ställning till för att lösa fallet?

Boken Patient 67 var gastkramande och förtjänar högsta betyget 5 i sin genre. Jag ska motivera varför genom att titta lite närmare på följande tre saker: karaktärer, intrig, teman/motiv.

Karaktärerna är mångdimensionella. Ta huvudpersonen Teddy Daniels, som på ytan är en hårding som härdats under sin tjänstgöring som sergant under andra världskriget. Han har dödat flera människor och varit med om att befria judar från konentrationsläger i Dachau. Under denna yta är dock Daniels märkt av våldet. Han lider av migrän och mardrömmar och längtar efter sin fru som han svikit genom att supa bort deras äktenskap. Enda invändningen är att Daniels påminner om den hårdkokte deckarstereotypen man läst om flera gånger förr. Men Lehane gör Daniels mänsklig och empatisk trots sin fyrkantighet, och som läsare känner man sympati med hans sorg och svärta och vilja att göra rätt för sig. Han är långt ifrån någon Mike Hammer.

Intrigen är mästerlig. Tempot byggs sakta upp mot. Hela dramat utspelar sig på fyra dagar och har flera likheter med de antika dramerna. Huvudpersonen Teddy Daniels blir sakta men obönhörligen varse om sanningen om sig själv. Han blir en modern Kung Oidipus som enbart har att acceptera sitt grymma "öde". När man som läsare tror att man har svaren, kastar Lehane in ytterligare något som vrider om berättelsen ännu en gång. Slutet, som kastar ljus över stora delar av den övriga berättelsen, är på detta vis mästerligt och som läsare upplevs det som på intet sätt ologiskt.

Tema/Motiv: Berättelsen har flera tidlösa teman som "sorg" och "tillit" och "kärlek" och "galenskap". Alla dessa teman är inflikade i varandra. Daniels bär på en sorg efter sin frus död som inte skänker honom ro. Tilliten mellan Daniels och hans kollgega Chuck sätts på prov vid flera tillfällen, och Daniels får anledning att tvivla på sig själv och sin tillit till Chuck. Det växer även fram en tillit mellan Daniels och chefsläkaren Cawley, en tillit som blir direkt avgörande för Daniels och bokens upplösning. Kärlek är ett tema som kanske inte fyller så stor plats, men den som upplevt kärleken har på något sätt blivit påverkad och måste förhålla sig till den. Daniels till sin döda fru Dolores, Cawley till en kvinna i Paris. Galenskap är ett känt tema: Var går gränsen mellan normalitet och vansinne? Hur mycket kan man lita på sina egna sinnen? Vad är acceptabelt och vad är galenskap inom vetenskap? doktor Cawly och den övriga personalen på ön framstår länge som en modern doktor Frankestein, som utför experiment som är fascinerande, men etiskt oacceptabla. Jag ska inte skriva mer för då förtar jag spänningen helt om du vill läsa romanen. Ett råd: har du bestämt dig för att bara läsa en psykologiskt djupborrande deckare i ditt liv är Patient 67 ett bra val.

Betyg 5
2005-03-13 20:32
En deckare som startar som vilken annan deckare som helst. Tror man. Itensiteten eskalerar genom hela boken. Läsaren vaggas in först i en känsla av tvivel, senare i direkt otrygghet. Fantastiskt välskrivet, och ett lätt, flytande språk, som bara gör det ännu mer gastkramande att läsa...
Betyg 5
2005-03-22 09:40
En lite annorlunda deckare, miljön är mycket bra vald av författaren. Boken får mej att vilja läsa mer av Lehane.
Betyg 4
2005-04-17 11:01
En mycket bra thriller, med ett osannolikt bra slut. Under bokens gång blir man helförvirrad. Vad är sant, vad är verkligt, vad är drömmar? Lär boken, den är BRA!
Betyg 5
2005-06-10 14:58
Bra men inte riktigt lika sensationell som mina polare sa. och som sagt, slutet alltså... jaja... Nåja, absolut ingen dålig deckare. Fyra.
Betyg 3
2005-06-11 21:31
Hade det inte varit för slutet...

Jag blev rätt trött i mitten på alla miljöbeskrivningar hit och dit och stigar som ledde eller inte och klippor och jag vet inte allt. Sånt tråkar på allvar ut mig. Men när det börjar hända grejer hoppar författaren äntligen över vad som ligger till höger och vänster och ägnar sig åt historien. Som överlever med bravur tack vare slutet. Som överraskade trots att jag var beredd på att "något oväntat skulle hända". Hade det funnits betyget 3,5 hade Patient 67 fått det, nu blir det en fyra.

Och det är klart den blir film!
Betyg 4
2005-07-18 18:17
Detta är den andra Lehane-bok som jag läser och jag blev inte besviken! Patient 67 är spännande och handlingen gör en för mig väldigt tvär och oväntad vändning mot slutet och det retar mig lite att jag inte upptäckte det själv! Den är skickligt skriven och svår att lägga ifrån sig, helt klart en bra och spännande thriller!
Betyg 4
2005-07-19 02:26
Jag hade hört att "Patient 67" var bra och att det lät som att det skulle passa mig.

Efter att ha läst klart boken kan jag bara konstatera att jag hade fel, den här var inte bra. Den var mycket mycket bra, det här är läsning på toppnivå. Intressanta karaktärer, intressant utveckling och framförhallt ett helt sjukt bra slut (kanske det bästa slutet någonsin?).

Om man ska hitta någon att gnabba är det väl dom tråkiga beskrivningarna av precis allt, till höger om sydväst ligger det en igelkott som kurar ihop sig. Det blir så jäkla jobbigt ibland bara, annars finns det bara ett betyg för boken.

Läs eller dö!
Betyg 5
2005-07-21 14:25
Denna boken tog mig med storm det går inte att sluta läsa, när jag var klar tvingade jag folk att läsa den så jag kunde få diskutera de spännande vändningarna. LÄS DEN

Ja jag läste om början.
Betyg 5
2005-09-02 10:45
Helt ok, men den levde inte alls upp till mina förväntningar. Det tog väldigt lång tid innan den blev spännande. Dialogerna var bara trista. Trots det är den är en riktig "bladvändare" och den sätter igång fantasin hos läsaren. Men mitt helhetsintryck blev ändå: "Jaha, var det inte mer"
Betyg 3
2005-11-07 22:01
grymt bra bok!! rekomenderas till alla......
Betyg 5
2005-12-11 13:52
Patient 67 blev den första lehane boken jag läste och OJ! vad bra den är. Kan rekommenderas till alla som vill ha en deckare lite utöver det vanliga. Sannsöst spännande!
Betyg 5
2006-01-15 21:30
Patient 67 är en annurlunda thriller om ett sinnessjukhus i USA på 50-60 talet. En patient försvinner från sjukhuset och kriminalaren Teddy Daniels åker tillsammans med en ny kollega dit för att försöka reda ut vad som har hänt.

Jag tyckte boken var gripande, förvirrande och omtumlande, förbannade även mig själv vid något tillfälle för att jag inte köpt någon annan bok istället men när man väl läst färdigt hela boken - sträckläst! - så var den väldigt bra!
Betyg 4
2006-01-21 17:40
Vad är det egentligen som pågår på Shutter Islands mentalsjukhus Ashecliffe Hospital? Vem är denna patient 67?
Jag lyssnade på denna otroligt spännande bok där Peter Andersson är en lysande uppläsare. Måste bara läsas eller lyssnas på.
Betyg 4
2006-01-24 21:43
En härlig bok med spänning och överraskningar. Man har en föreställning om vad som kommer härnäst (som ofta stämmer i andra böcker) men här blir man förbryllad varje gång och slutet är chockerande och bra!
Betyg 5
2006-01-30 15:06
Har nu lyssnat igenom denna bok med uppläsaren Peter Andersson, maken till malande och oengagerad uppläsare får man leta länge efter, lyssnade på en annan bok som han läste upp och somnade efter ett par minuter varje gång jag försökte lyssna på den, suck! Ja, boken då, rörig och för mycket utfyllnad med beskrivningar av minsta detalj, vem orkar bry sej om alla smådetaljer, känns som han fick med varenda minut dom senaste åren. Spännande bitvis men personligen som vill jag ha böcker som det finns lite logik i, fantisera kan jag göra på egen hand utan bok.
Slutet begrep jag ingenting av vilket verkar uppskattas av en del???
Jag kan skriva en obegriplig bok också om nån vill läsa och fantisera?
:-)
Tyvärr så känns det som han inte var nykter när han skrev den här boken! Obegriplig bok med dålig uppläsare, en 2a för att den var spännande bitvis!
Betyg 2
2006-02-03 17:32
Jag tycker den är ganska bra, spännande.
Dock enkom som förströelse...
Betyg 3
2006-02-13 16:13
Boken är otroligt bra. Slutet är sanslöst bra, bland de bästa jag läst. LÄS DEN!
Betyg 5
2006-02-17 16:35
Lätt läst,mystisk,paranoid och ett slut som är överaskande.....denna bok rekommenderas
Betyg 5
2006-05-04 10:09
En riktigt bra bok, bra utförande, intressant historia och vad som blev av den. Läs den idag! :)
Betyg 4
2006-05-14 20:22
P67 är den första Lehane-boken jag läst och kan inget annat än att rekommendera den varmt! Väldigt välskriven (bra miljö- och personbeskrivningar), spännande, paranoid och svart bok med många bottnar och ett slut som får en att tänka efter en smula.
Sammantaget ett säkert kort i bokhyllan hos de som intresserar sig för bra deckarlitteratur.
Ska tveklöst ta mig an fler av Lehanes böcker!
Betyg 5
2006-06-02 21:58
visst, den är ok. jag gillar Lehane - han är faktiskt en av de bästa författarna på senare år. Men Patient 97 är inte hälften så bra som Gone baby gone och Svart nåd (här har vi den moderna hårdkokta deckaren i modern tappning - suveränt!!!).
Betyg 2
2006-06-12 17:29
Jag läste den, o jag vände sidor. Den var spännande och förvirrande. Men, jag gillar inte slut med frågetecken. För mig kändes det som att slutet inte gjorde ett rikigt avslut och känslan därav är den som sitter kvar och det gör at jag kan inte ge den ett bra betyg. Rekommenderar den till de som gillar sådana slut. Inte en bok i min smak.
Betyg 2
2006-06-20 10:14
Oj oj, vilken bok! Och vilket slut!
Betyg 4
2006-06-25 19:23
Jag gillar miljön i boken. Den var sådär lagom grå, så att man inte visste riktigt vad som skulle hända härnäst. Riktigt bra bok, med en upplösning helt i min smak.
Betyg 4
2006-11-24 12:25
Mycket bra!
Betyg 5
2007-01-14 11:41
Återigen har Lehane lyckats byta stil. Det här är en suggestiv, psykologisk thriller och jag sitter hela tiden och undrar vad som är sanning och vad som är inbillning. Hela handlingen pågår på ön och jag luras som läsare in att först tro det ena och sedan det andra.

Jag gillar när författare försöker lura mina sinnen. Men det måste vara bra skrivet för att författaren skall lyckas med det. Det gör Lehane. Det här är en bra bok.
Betyg 5
2007-01-16 19:55
En stor besvikelse! Detta är inte en thriller, det är en bok om sinnessjukdom och psykos. Jag var nära att sluta läsa flera gånger. Det är svårt att sätta fingret på vad jag ogillar, kanske det något torftiga språket och bristen på egentligt djup?
Betyg 2
2007-02-15 13:46
håller med övriga recencenter om att boken verkligen är spännande och psykiskt spännande, men ibland känns den för drömsk och svävande. slutet besvarar inga frågor och ställer bara nya, vad var sanningen och vilka var personerna i boken. bra och spännande bok men väldigt luddig på slutet.
Betyg 4
2007-08-02 19:36
Tveklöst en av de bästa böcker jag läst. Oerhört spännande med ett avslut som verkligen sätter "pricken över i:et" på hur en riktigt bra bok ska vara. Rekomenderar den varmt!!!!
Betyg 5
2007-09-20 22:42
Tveklöst en av de hitintills bästa böcker jag läst! Otroligt spännande. Läs läs läääääääs=)
Betyg 5
2007-11-02 20:13
Haha, gratis är gott! NEJ inte alltid. Jag fick den här boken med en tidning. Tog ungefär 10 minuter att lista ut hela boken. tog ungefär "20 minuter" att läsa ut den. löjligt dålig. hur kan sådana här böcker ens få ges ut?
Betyg 1
2008-01-07 20:08
Sjukt bra och spännande bok! Tappar aldrig farten och sätter en hel del myror i skallen på en!!! En av de bästa jag läst
Betyg 5
2008-01-11 15:55
Jag blev sjukt tagen av denna thriller. Och den har bland de bästa slut jag någonsin läst.

Längtar efter filmen.
Betyg 5
2008-03-29 08:31
En mycket bra och spännande triller med ett överraskande slut...
Betyg 4
2008-04-05 23:21
Den här boken kommer förmodligen ge mig gåshud resten av livet. Det borde vara olagligt att missa en sån här otroligt spännande bok. Helt klart den bästa boken jag läst. Betyget är given. En solklar femma såklart!
Betyg 5
2008-05-12 11:46
Orginell och oväntad intrig (eller var jag naiv innan?)

Lehanes stil är egentligen inte min grej, men gud va duktig han kan va ändå! (synd att han skriver i jag-form dock...)

Me like!
Betyg 4
2008-05-18 13:18
Säger som alla andra: jättebra och vilket oväntat slut.
Rekommenderas!
Betyg 5
2008-05-21 23:02
grymt bra bok, det finns nog ingen kritik att ge. Förstod inte slutet helt..
Betyg 5
2008-08-02 01:33
Spännande
Betyg 3
2008-09-12 22:13
Är en avd e få som INTE gillar den här boken. Läste den tidigt innan den fått så mycket hyllningar så jag hade inga stora förväntningar men blev ändå grymt besviken jag tycker ärligt talat att den var trist..jag hörde iofs på den som talbok om det kan göra nån sillnad
Betyg 2
2008-10-16 17:54
Den andra boken av Lehane som jag läste.
Mycket bra,men förväntningarna var kanske litet för höga. Nådde inte upp till samma spänningsnivå som Svart nåd.
Betyg 4
2009-01-03 17:10
Rörig trist bok som jag aldrig kom in i. Personförveklingar som i en tredje klassens fars. Möjligen skulle boken göra sig som film. Rekommenderas inte.
Betyg 2
2009-01-19 10:04
Jag blev så fångad av boken att jag läste ut den på en dag. Dessutom gav slutet väldigt mycket att reflektera över. Tänkte på boken i veckor efteråt. Helt fantastiskt otroligt bra! LÄS!
Betyg 5
2009-03-01 09:29
Jaha, lite så var det....
Men hur var det då?....
Betyg 4
2009-03-06 12:21
Det är sällan jag blir riktigt fångad av något, men den här gången blev jag det så att det stod härliga till. Kunde inte släppa den. Ofattbart bra och sjukligt skrämmande.
Betyg 5
2009-04-09 15:42
Jag hade stora förväntningar på den här boken och blev lite besviken. Precis som i Mystic River, slarvar Lehane bort upplösningen. Med en så raffinerat uppbyggd stämning förväntade jag mig ett bättre slut. Utan att förstöra för mycket för den som inte läst, kan jag väl berätta att detta är en ovanlig bok med en mycket ovanlig angreppsvinkel som använts i t ex Agatha Christies Dolken från Tunis.
Betyg 3
2009-05-05 19:53
Spännande, bra slut, men ändå halvkasst skrivet...
Betyg 2
2009-08-10 19:26
En otäck och klaustrofobisk roman som ger en flera rysningar, en riktigt spännande och bra thriller helt enkelt. En i synnerhet lätt historia, men som blir så braintwisted, att man själv måste lägga sig i.

Det som jag kom att tänka på är hur sköra vi är som individer. Hur enkla vanor som mat, cigaretter och mediciner kan påverka oss, om någon skulle få för sig att kontrollera oss allihopa, på gott och ont. Boken påminde till en viss mån om Ibsens En folkefiende, om korrupta system som lätt kan uppstå... för samhällets bästa?

Var det bara jag som kom att tänka på filmen Hide & seek, med de Niro i huvudrollen?
Betyg 4
2009-08-10 23:33
Lehanes stil är faktiskt inte helt i min smak, men jag gillar boken ändå. En bra, mörk thriller.
Betyg 4
2009-08-28 23:06
5 plus, det tar faktiskt några år emellan en sådan här bra bok, Detta är författarens absolut bästa bok och den skiljer sig från hans andra som är precis som Harlan Corben? Coben ganska lika varandra. Ser fram emot filmen shutter island:) Bästa bok jag läst i denna gren. Ohyggligt bra.
Betyg 5
2009-12-03 15:24
Riktigt bra bok som bara måste läsas, om du inte blir förvånad i slutet och skrämd igenom hela boken är det något fel!
Betyg 5
2010-04-25 15:45
Mycket spännande psykologisk triller. Spännande hela tiden. Saknar tråkig mittdel som många andra böcker har.
Betyg 5
2010-05-30 23:36
En Favorit!
Boken startar en dimmig dag och vår polis har svårt att klara av sjön...när de ska ta sig till en ö för kriminella mentalsjuka där det nyligen flytt en patient på ett nästan omöjligt vis...
Man hinner byta åsikt och perspektiv flera gånger och vet inte hur det ska sluta förräns i det allra sista sidan...En oväntad twist i historien håller spänningen på topp hela tiden...Otroligt bra deckare!
Betyg 4
2010-09-30 22:02
Dennis Lehane levererar en thriller som håller en i ett fast grepp än fast man känner sig lite smått förvirrade över händelserna ibland. Slutet var väldigt oväntat för mig. Rekommenderas !
Betyg 5
2010-12-25 12:08
Riktigt spännande bok! Såg filmen först som följer boken riktigt bra. Lehane har verkligen överträffat sig.
Betyg 5
2011-01-24 12:45
Den bästa spänningsroman jag läst på länge. Nu vill jag se filmen!
Betyg 4
2011-03-21 18:50
Spännande thriller, väckte en hel del funderingar kring psykiska sjukdomar. Tyckte dock det blev lite för mycket "amerikansk polis" men läsvärd ändå.
Betyg 4
2011-05-27 19:23
Jag har läst några böcker av Lehane, och gillar verkligen han sätt att skriva. I de övriga böckerna har han också visat prov på humor, vilket inte är allt för vanligt i genren. Lehane kan konsten att bygga upp spänningen, och den här boken är inget undantag. Bitvis är den verkligen nervkittlande. Men riktigt vad det är som gör att den blivit så oerhört hyllad, har jag svårt att förstå. Jag är nog föralldel lite överkänslig för en massa drömmar o dyl, men nog måste väl fler än jag tycka att det är en överdrivet konstruerad och föga trovärdig historia? Men skickligt uppbyggd och berättad, det måste jag erkänna. Men mer än tre tycker jag nog inte att den värd.
Betyg 3
2011-07-21 23:22
En av de bästa böcker jag läst. Jag hade nog sagt "den definitivt bästa" om jag inte haft så höga förväntningar.
Det är en fantastisk historia som griper tag direkt. Jag har läst några Lehane-böcker och den här står i en klass för sig.

Och visst är den bättre än filmen. Som alltid.
Betyg 5
2011-11-21 17:03
En ganska bra bok men det är synd att man listar ut det "överraskande" slutet bara genom att läsa förorden.
Betyg 4
2012-02-27 21:43
Jag har inte så många psykologiska thrillers att jämföra med, men tyckte Patient 67 (Shutter Island) var spännande och bra, framför allt för att man tillslut inte själv vet vad som är verklighet och fantasi, och vems "sanning" som är den verkliga sanningen, om någon sådan ens finns. Tycker det är väldigt spännande att läsa skildringen av patienterna, läkarna och såklart huvudpersonen Teddy Daniels, gränserna mellan sjukt och friskt som suddas ut. Vem kan man lita på? Vem är god och vem är ond? Komplicerat och skrämmande, men fascinerande på samma gång! Att vi aldrig får något riktigt svar på vad som egentligen hänt och hur saker och ting förhåller sig, är både det bästa och det mest frustrerande!! Tycker Patient 67 är värd att läsas!!
Betyg 4
2012-06-01 11:16
Ovanlig bok. Personligen tycker jag inte om slut där man själv får tolka hur det gick. Tycker heller inte om böcker om väldigt manliga kriminalare som lider av psykiska skador från krig osv. Detta är ingen deckare heller, som jag trodde, utan en thriller. Ibland blir den faktiskt lite för ”filmisk”; man förstår att författaren närt en dröm om att få den filmatiserad redan när han skrev den. Det är t.ex. slagsmål i lämpliga miljöer, passande cliffhangers, exploderande fordon och annat åt det hållet. Men det är ju bara min personliga smak.

Faktum är att författaren verkligen lyckas med helheten och även med att beskriva huvudpersonen; han är både mångfasetterad, trovärdig och lätt att identifiera sig med.

I början tyckte jag att bokens språk var lite för enkelt (samt en del gräsliga ordval såsom ”gläfste han fram mellan tänderna” eller nåt i den stilen), om än trevligt och mycket lättläst. Men det blev bättre efter hand och det var riktigt njutbart att läsa en så pass lättläst bok som ändå innehåller något!

Boken hade en ”dip” någonstans i mitten där jag började tröttna lite och bara ville veta hur det skulle sluta, men de sista ca sjuttio sidorna är ett enda långt ”rafflande slut” som faktiskt lever upp till förväntningarna. Trots att jag som sagt personligen blir irriterad på öppna slut. Slutet är verkligen bra skrivet! Och riktigt, riktigt hemskt… :S Mådde lite illa.

Så trots att delar av boken inte är i min smak, kan jag inte ge något annat än en fyra. Filmen är säkert gräsligt hemsk :/
Betyg 4
2012-08-07 20:14
Bättre än filmen, rekommenderas!
Betyg 4
2013-03-05 18:46
Njaa, levde inte alls upp till förväntningarna. Det var mycket dunkelt i stora delar av boken. Mycket som skrevs onödigt oklart och jag tycker att budskapet kunde bli lite tydligare. Det är visserligen många som lovprisat denna bok här, men jag ser ingen större storhet i den. Föga imponerande 3:a får den.
Betyg 3
2013-03-07 21:41
Jag önskar att jag inte sett filmen innan jag läste boken. Det förstörde lite av spänningen. Men trots det så var den väldigt bra, och man ville inte sluta läsa. Rekommenderas!

Betyg 4
2013-07-02 12:44
En mycket bra bok !
Betyg 5
2014-08-14 18:31
En mycket bra iscensatt psykologisk thriller. Blev sedan en bra film, Shutter Island, i regi av Martin Scorcese. Spänningen på topp hela tiden och man vet inte vad som är vad ändå fram till slutet, och är man riktigt säker ens då ..?
Betyg 5
2016-12-25 10:56
Patient 67 är en psykologisk thriller , det finns en bok Shutter Island efter boken. Men det går inte att jämföra även om fiömen är bra så lyckas den inte få med alla detaljer i historien som en bok får. Patient 67 fångar läsaren direkt, intressanta personbeskrivningar med en historia bakom som ger karaktärerna ett djup. En bok jag verkligen rekomenderar!
Betyg 4
2017-02-15 13:38
Fantastisk bok, en av mina absoluta favoriter.
Måste också rekommendera alla att verkligen jämföra slutet av boken med slutscenen på filmen. Utan att spoila för mycket så har dom lagt till en mening i filmen som vrider runt allt ett varv och troligtvis gör slutet "tydligare"... Väldigt imponerad av det tillägget i filmen men som helhet är boken bättre!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Patient 67
Liknande böcker:
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Den som fruktar snön
 H. Palladino
Mardrömmar
 G. Maupassant
Friheten
 A. Dahl
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Mittvatten
 A. Dahl