bokrecensioner boktips

Comédia Infantil

Författare: Henning Mankell
Genre: roman
Ämnesord: bageriet, afrika, filosofi
Utgivningsår: 1995
ISBN: 9789173437141


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I en afrikansk hamnstad står en man på taket till en teater och ser ut över bebyggelsen. Vid hans fötter ligger en döende pojke, mager och medfaren. Det är Nelio, gatubarn och profet, som bara tio år gammal besitter en gammal mans klokhet och visdom. Men vem är han egentligen? Under tio nätter berättar Nelio sitt livs historia för den man som burit upp honom på taket, allt medan hans liv sakta rinner ut. Det är en hemsk, vacker och fascinerande historia som börjar med att Nelio kommer till staden, på flykt undan en fruktansvärd katastrof. I hans tioåriga medvetande formar sig en bild av den tid och den värld som är vår.

Utdrag ur boken:
”Opixa murima orèra. Mweri wahòkhwa ori mutokwène, etheneri ehala yàraka.” ''”Månen försvinner efter att ha varit stor, stjärnorna fortsätter att lysa trots att de är små”
Medelbetyg: 4,21 (19 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Comédia Infantil :
2003-10-20 16:45
Detta är en mkt bra bok. Helt klart läsvärd.
Betyg 5
2003-11-16 17:49
Underbar, sorglig och mycket vacker bok. Kan läsas hur många gånger som helst...
Betyg 5
2004-04-07 15:05
Åh shit vilken härlig bok!! jag bara älskar den, läste att boken har blivit film. måste bara se den! Denna bok får ingen missa, vet inte riktigt vad är som är såå speciellt med den, jag lärde mig så himla mycket!
men måste erkänna att jag dras absolut inte till Mankells övriga böcker. Ett undantag bara.
Betyg 4
2004-07-01 19:08
har aldrig gråtit så mycket till en bok!!! en bok som jag rekomenderar alla!
Betyg 5
2004-07-09 11:37
Finns det någon bättre än att läsa en roman om afrika av kungen Mankell?
Betyg 5
2004-08-20 13:10
ganska bra, lite för tragisk för att jag skall vilja läsa om den dock...
Betyg 3
2004-08-20 18:48
Jag älskade denna boken, även om den är väldigt sorlog i slutet. Men det är absolut läsvärd!
Betyg 5
2005-08-16 22:07
Älskade romanen!
Berättelsen tog mig till helt nya platser med nya perpektiv och nytt innehåll - jag tyckte om det!

Comedia Infantil stannar alltid kvar i mig som en mycket bra roman... den har allt, och lite till...
Betyg 5
2007-03-23 17:05
En väldigt bra bok. Jag fick låna den från en kompis som rekommenderade den.
Betyg 5
2007-05-24 09:31
Vi läste den nu i skolan, vilket gjorde att jag nästan tvingade mig igenom den. Det är en väldigt bra bok, väldigt bra skriven och så, men inte riktikt min typ av bok. Jag hade problem att "tycka om" Nelio i början, jag blev bara itrriterad. Det var inte förrän på slutet jag slutade irritera mig på honom.
Faktiskt måste jag säga att jag tyckte den var lite långtråkig ibland. Den hade sina höjdpunkter, och jag kan förstå att folk gillar den, men jag tyckte den var ok.
En bra bok, bra skriven och absolut läsvärd.
Den får en stark 3:a av mig.
Betyg 3
2007-11-02 18:33
En underbar och fruktansvärt hemsk bok, den ger mig så många motstridiga känslor, precis som en bra bok ska göra, det hemskaste är att den motsvarar en verklighet som är grym.
Betyg 5
2008-01-04 12:40
Comedia Infantil är en historia som utspelar sig i Mocambique i Afrika. Berättelsen är om gatubarns vanliga liv som slavar. Under perioden var det i Afrika många inbördeskrig och mycket folk blev tillfångatagna av banditer. Från början till slutet av boken finns det en tung sorg.

Boken beskriver ett väldigt splittrat samhälle, ett ställe där det finns extremt fattiga och extremt rika. I boken skildras främst de fattiga gatubarnens liv och öden. Allt är smutsigt i den stora staden, ingen har pengar eller mat och den främst uppgiften för dagen är att överleva.

På grund av detta är Nelio, den afrikanske pojken som är historiens huvudperson, tvingad att flytta från byn som han föddes i och som han levt med familjen i. Banditerna dödade hans släktingar och föräldrar när han var bara tio år. För att överleva hängde han ihop med gatubarnen och levde som en av dem. Det var där han träffade den gamla ficktjuven Castigo och han blev själv vald till ledare för gänget när Castigo dog. Så småningom förstod han att livet som han levde ställde nya krav på honom.

Bipersonen i romanen heter Jose Marie Antonio. Som många normala människor var Jose nöjd med sitt vanliga liv som bagare. Han klagade inte och behöll sitt positiva sätt även när det hände att chef inte betalade hans månadslön vid många tillfällen. Detta var en man som såg andras behov som viktigare än sina egna.

Sedan natten han hittade Nelio skjuten på teaterscenen och tog Nelio till sig, förändrades hans liv. Under de tio nätterna innan sjukdomen dödaded Nelio, berättade han sitt livs historia för Jose.

Under den här tiden kom de varandra nära. Oavsett om det var kärlek, medicin, tid eller uppmärksamhet de båda behövde, var det uppenbart att de inte kunde leva utan den andra, i detta fall.

Nelios död drabbade Jose mycket hårt och för att förstå Nelios dåliga livssituation slutade Jose sitt jobb och blev hemlös. Han lovade att föra Nelios historia vidare och svor att göra just det!

SHELLILA
från Göteborg

2008-12-10 11:19
Jag gillar inte sorgliga böcker.
Helt ok ändå.
Betyg 3
2010-03-02 13:16
En bra bok som berör.
Betyg 4
2012-12-15 22:06
En jätte bra bok med ett språk som målar upp händelser och en historia som berör.
Betyg 4
2017-01-22 10:23
En mycket känslosam historia om den lille pojken Nelios korta liv. Nelio som kommer från en liten afrikansk by som blev nerbränd av banditer. Nelio berättar om hur han blev gatubarn för bagaren José Antonio Maria Vaz. Nelios berättelse gör att José kommer att förändra sitt liv för efter Nelios död finner han att bara en sak är viktig.
Romanen innehåller en del om kolonialtiden och det finns en del intressanta personligheter som ibland roar. Det är en välskriven berättelse som har filmatiserats och prisats. Alla borde ta del av den.

Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Comédia Infantil
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Vill du veta?
 N. Erlick
Andromeda
 T. Bohman
Frankissstein
 J. Winterson
Elizabeth Finch
 J. Barnes
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Regnvakt
 T. de Rosnay