bokrecensioner boktips

Det

Författare: Stephen King
Genre: Rysare
Ämnesord: mord, kärlek, spänning, äventyr, vänskap
ISBN: 9789170028342


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I den lilla staden Derry börjar hemska saker att hända. Barn mördas och det är ingen människa som ligger bakom...
Bill och hans sex vänner är 11 år och de bestämmer sig för att döda "Det". Det blir den värsta sommaren i deras liv, men samtidigt den bästa eftersom de lär sig vad riktig vänskap innebär. Samtidigt som de kämpar mot ett ofattbart monster måste de hålla sig undan från de större grabbarna som gör allt de kan för att "märka" 11-åringarna.
Efter sommaren svär de att återkomma om "Det" inte skulle vara dött.
29 år senare lyfter Mike telefonluren för att samla sina vänner från barndomen igen...
Medelbetyg: 4,05 (39 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det :
2004-02-14 18:15
En av mina absoluta King-favoriter!
King är en mästare på karaktärer och "Det" är ett lysande exempel på detta. Bill, Bev, Mike, Ben, Richie, Stan och Eddie blir "levande" och man MÅSTE få vara med dem till slutet. Deras lojalitet och vänskap för varandra skildras på ett suveränt sätt som är typiskt för King.
Rekommenderas varmt!
Betyg 5
2004-02-18 17:38
Iiiiiiih. Den här höll mig helt och hållet sömnlös under flera nätter när jag läste den får många år sedan. Dessutom utvecklade jag en fobi mot avlopp vilket gjorde det knepigt att göra så enkla saker som att tvätta ansiktet utan att liksom höra den där elaka clownen...
Betyg 5
2004-03-08 00:50
Den är onekeligen vääldigt bra. Slutet drar emellertid ner den till en fyra. Jag gillar skarpt Kings sätt att göra sina karaktärer intressanta i sig själv och bygga upp en trovärdig miljö som arena för sina overkligheter.
Betyg 4
2004-04-20 13:36
Kommer ihåg att jag läste denna boken som 12-åring. Eftersom mamma inte tyckte så väldigt mycket om att jag låg och läste hela nätterna låg jag under täcket med ficklampa och läste den här...

Detta är den bok jag har mest skrämmande minnen till. SK's sätt att illustrera motbjudande händelser är imponerande. Barndomsskildringarna är också mycket starka. Slutet drar dessvärre ner bokens betyg - det kunde ha gjorts så mycket bättre.
Betyg 4
2004-05-01 23:47
Ja, herregud! Jag kommer ihåg när jag läste den här när jag gick på gymnasiet. Jag hade flera år efteråt svårt för att tvätta ansiktet så där i handfatet och sedan titta upp på mig själv i badrumsspegeln. Var livrädd för att se ett clownansikte över axeln på mig själv!! Ja huga! "Det" är verkligen än jättebra historia. Sorglig och gastkramande läskig! Blir lite för mycket med hur historien artar sig på slutet dock, tycker jag. Men annars, verkligen jättebra!
Betyg 5
2004-05-24 18:06
Det är år 1958 och sju mobbade femteklassare förs samman av ödets nyck. I förlorarnas klubb finns färgade Mike, den fattiga pojkflickan Beverly, Stan, som är jude, Bill som stammar så fort han försöker säga en mening, Ben vars kroppshydda är enorm, astmatikern Eddie och slutligen den storkäftade Richie. Barnen blir snart varse om att något inte står rätt till i Derry, den lilla staden där de bor. Något ont lurar i kanalerna, något som bara barn kan se, men som är högst verkligt ändå. En mordvåg skakar staden, där små barn lemlestas och dödas på de mest fasansfulla sätt. De enda som kan stoppa det onda är de udda barnen.
Tjugosju år senare börjar fasorna igen och de nu vuxna barnen lämnar sina hem, sina respektive och sina karriärer för att åter jaga skräcken tillbaka i kanalerna där de hör hemma. Men barnens tro är något unikt, kan vuxna åstadkomma samma magi?

"Det" var den första King bok jag läste. Jag var själv elva år precis som barnen i boken, och nog skrämde berättelsen halvt ihjäl mig. Vid det här laget har jag läst boken kanske 20 gånger om, både på svenska och engelska. Jag älskar den fortfarande. Och fortfarande blir jag lika livrädd när jag läser den. Jag måste till och med göra en ritual med nallebjörnar som vaktar sängens alla fyra hörn innan jag vågar lägga mig tillrätta med boken. Rent berättarmässigt är den här boken nästan unik. Den är lång, en riktig tegelsten, men ändå blir den aldrig tråkig. Barnens berättelse och de vuxnas vävs in i varandra och kompletterar varandra perfekt. Varje person växer i ens medvetande och man lämnas inte oberörd ens av det "onda" gänget som Henry Bowers tillhör. Språkmässigt är boken också väldigt speciell. Samtidigt skulle jag inte påstå att den är värd att läsas bara för språkets skull. "Det" är troligtvis inte den bästa King-Roman som författats, även om jag är nostalgisk och älskar min "första" kontakt med King. Bortser jag från mina egna nostalgiska känslor kan jag inte ge boken fullpott. Ingen jordgubbe alltså, men väl fem stjärnor!
Betyg 5
2004-08-12 18:48
Perversionernas mästare regerar igen. Retar mig oerhört på att King aldrig någonsin lyckats göra något som är skrämmande, uten äcklande. Var det inte på grund av det här som man skrattar åt filmer som Bad Taste, istället för att bli rädd för dem? Nej, King är äcklets obestridde mästare. Och skulle jag känna en längtan efter att få dricka bajs så vet jag vilken bok jag ska läsa. Nämligen Det. För så bra är den. Bajs.
Betyg 1
2004-08-18 10:22
I Kings vanliga anda är den här boken relativt bra i början men blir snart så surrealistisk att du antingen vill skratta eller gråta. Tråkig, helt enkelt.
Betyg 1
2005-01-10 17:15
bra och otäck, men med vissa låmgtråkiga partier.
Betyg 4
2005-02-28 08:44
När jag läste boken första gången var jag tolv och sen dess har jag tyckt att den varit ruggig, äcklig och grymt bra. Ser ingenting som skulle kunna ta bort den känslan hos mej att det här är en bra bok.
Betyg 5
2005-07-19 12:24
En av mina absoluta King-favoriter! Varför? Jag tycker att den är väldigt spännande och jag tycker om att det varvar mellan dåtid och nutid. Det är väldigt detaljerade miljöer och personer, det känns nästan som att man är med i där i Derry. Låt er inte avskräckas av att den är så tjock! Det är väl värt "besväret".
Betyg 5
2005-08-29 14:41
Helt sjuk bra bok. Jag satt som klistrad bakom den i flera dagar. Jag såg den på film en allhelgona natt för sex år sedan men jag tyckte av vad jag kommer ihåg av filmen att boken var bättre även om filmen var väldigt skrämnade för en tolvåring!!
Betyg 4
2005-10-29 10:22
Håller helt med Aud....
en klassisk King!
Betyg 4
2005-12-12 17:48
Det är en speciell rädsla som infinner sig när det är barn som är huvudpersonerna i en skräckroman. Vet inte om det är att jag själv lever mig in i rollen som barn och blir skrämd på samma sätt som dom. Tyckte mycket bra om boken när jag läste den. Läste flera år senare Nattsommar, av Dan Simmons, som är väldigt lik i sitt upplägg. Vände mig flera gånger om i sängen för att se efter om jag verkligen var ensam i rummet... Detta är skräck som skrämmer.
Betyg 4
2005-12-20 12:03
En av Kings absolut bästa.
Betyg 4
2006-01-23 20:59
S.King's Absolut BÄSTA bok....börjar man läsa "Det" vill man inte att boken ska ta slut.....
Betyg 5
2006-05-31 14:05
Det här är en av de bästa Stpehen King böcker som jag har läst. Den var ganska lång men jag tyckte ändå väldigt mycket om den. Den får en femma av mig.
Betyg 5
2006-08-03 18:47
Stephen King skriver mycket bra och jag kom in i den här boken direkt, tyvärr har jag inte vågat läsa klart den (det är det första jag försöker våga mig på att läsa av Stephen King)

2006-09-28 11:51
Underbar bok, men se inte filmen....
Betyg 5
2007-02-16 23:28
min första king bok och första rysarskräckis oxå, tyckte att den var väldigt läskig och spännande förutom 100 sidor överflödig text i mitten av boken, det är snart 20 år sedan jag läste den så min tanke om boken kan möjligen ha ändrats om jag skulle läsa den igen.
Betyg 3
2007-10-14 11:16
Det är en speciell känsla den som man som 14 åring fick då man läste denna bok. Jag tror inte längre på tomten men nog fan så skrämmer den här boken skiten ur mig, trots att den inte är ett skvatt mer trovärdig än gubben med röd dräkt och skägg. Det är något med Kings sätt att skriva som trollbinder en och får en att glömma allt vad man tror på, han får allt att kännas som att det verkligen excisterar.
Såhär när man vuxit upp och tror man vet bättre, upplever man stundvis samma spänning, men jag kan hålla med om att den tappar greppet om en då och då. För mig bevisar det bara att den här boken är värd ett bra betyg, det handlar bara om att läsa den i rätt tid och på rätt plats i livet, och hur många tonåringar tyckte inte att den här var läskig!?
Betyg 5
2007-11-14 16:59
fängslande saga. ingen kvalitet. hatar dessa gott och ont berättelser. dessutom flickan som prostituerar sig för sina vänner. kanske inte är helt orealistisk men det passar sig inte eftersom resten är orealistisk och det därför inte blir något provocerande i det. bara äcklande.
Betyg 1
2007-12-05 16:26
"Det" är en skräckroman av Stephen King som handlar om den lilla staden Derry som var 27:e år drabbas av det omnämnbara, fasansfulla Det. Under 50-talet kämpar 7 barn mot monstret som bor under staden. De lovar att komma tillbaka om det onda någonsin återvänder. 27 år senare får de alla varsitt telefonsamtal från Mike som bor kvar i Derry och som är den ende som minns vad som hände den där sommaren. Motvilligt återvänder 5 av dem och dras åter in i den lilla stadens ondskefulla kraftfält. Jag läste den här boken på engelska och det tog mig ungefär 3 dagar. Anledningen var att en är så spännande att jag inte kunde lägga mer den. Jag blev skrämd flera gånger och höll på att dö av skräck när jag läste kapitlet då Beverly hör röster från avkoppet eftersom jag just då skulle tvätta händerna och upptäckte blodfläckar i handfatet. Detta hade dock en naturlig förklaring, men gissa om jag blev rädd....Boken tappar dock mot slutet och det drar ner betyget. Annars är "Det" en jättebra bok.
Betyg 3
2008-01-03 23:08
Skrämmer slag på läsaren. Inget att ha om man inte älskar att bli skiträdd. Tyckte själv att det var riktigt rysligt härligt!
Betyg 4
2008-05-02 11:53
en av mina king favoriter;D
Betyg 5
2008-07-29 12:20
spänade läskig härlig pärfekt att läsa när hösten tränger sig på
Betyg 5
2008-12-05 04:21
Nä, det här var inget för mig... Clowner och stora spindlar kändes mest som en form av "och så vaknade han och allt var som vanligt igen"-lösning.
Betyg 1
2009-07-24 19:41
Det som Stephen King verkligen lyckas med är att skapa Förlorargänget och Derry med ord som redskap. Parallellhandlingarna med då- och nutid är också en tjusning. Men slutet var lite utdraget och sista avsnittet var ett naivt sätt att sluta en sådan här berättelse med.

Inte den bästa eller läskigaste bok jag har läst (egentligen lyssnat på) av King. Uppläsaren var fantastisk och väldigt entusiastisk i sin roll; ett tips för de som vill lyssna på boken.

Mitt favoritkapitel var "Det apokalyptiska stenkriget", jag ryste till av deras underbara vänskap. Kanske var det det som King ville visa med berättelsen, att inget är beständigt, varken städer, monster eller vänskap.
Betyg 3
2010-02-27 23:44
Stephen King är återigen i högform med den vansinnigt omfångsrika "Det" och bevisar väl här en gång för alla att han är en unik berättarbegåvning. Jag vet inte någon som på samma sätt kan driva en historia framåt på så många olika plan. Han rör sig med lätthet och naturlig elegans mellan årtionden och karaktärer och är alltid lika närvarande i ögonblicket.
Tyvärr sjabblar han bort mycket i äckel och blod. Jag uppskattar egentligen att han skriver utan "filter" men det måste finnas en poäng med det och inte bara effektsökeri. Några episoder i boken som borde vara kusliga blir helt enkelt så överdrivna att de förlorar fokus och det här är ett genomgående problem hos King..

Han har så i helvetes svårt att hålla igen. Det är helst med små medel man skapar effektiv skräck vilket han bemästrar till fullo i exempelvis Jurkyrkogården där fasorna först mot slutet ger sig till känna. I "Det" är han på tok för road av fisar, avrunkningar/avsugningar, maskar och skalbaggar som kryper ut ur munnen osv.. I mina ögon är det här ganska billiga knep, Det blir förbannat sjaskigt ibland och just den sidan har jag lite svårt för hos honom.

Obehagligast och bäst är "Det" när boken på allvar lyckas fånga den där barnsliga rädslan som finns där inne hos var och en. När det trygga ordnade livet liksom svajar över ett mörkt djup av gåtor och obestämbara fantasier.
Boken är mycket gripande och nästan lite rörande. Sällan har King varit så sentimental och personlig. Jag skulle bli förvånad om det här verket inte är det som ligger honom varmast om hjärtat. Det finns en stor kärlek till karaktärerna som lyser igenom berättandet.
Ska man anmärka på något här kan jag bli lite trött på Kings eviga framställning av kvinnan som sexbomb. Beverly är naturligtvist inget undantag. Trots sina elva år verkar hon vara en gudinna vad det gäller sensuell utstrålning..

Men nåja. Det här är egentligen småsaker. Accepterar man att King aldrig blev äldre än 15 i sinnet med sin pojkrumssyn på omvärlden är det lätt att ha överseende.

Trots att själva handlingen stundtals andas B-film och innehåller scener som är både löjeväckande och förbryllande tillåter King aldrig läsaren att avfärda den. Det går nämligen inte.
Vi har alla varit 11 år och även om King kanske inte alltid prickar rätt i sin vision om den romantiska barndomens förtrollade tillvaro kan vi nog i alla fall här och var hitta små egna nostalgiska undangömda minnen vi inte trodde fanns kvar.
Betyg 3
2010-03-01 22:16
En av det bästa böcker Stephen har skrivit.Den är obehaglig hela tiden.
Man är fast i boken från första början.
Betyg 5
2012-01-29 02:53
Hej. Jag läste Det för en tid sedan. Innan ja börjat med boken var jag riktigt tveksam till om jag ens ville läsa den, trodde aldrig att en clown skulle skrämma mig. Fel hade man där. Boken är mycket spännande, mycket läskig på sina ställen. Det är faktiskt den enda bok jag läst som förändrat ett beteende hos mig, jag tände lampan efter jag släckt om jag behövde gå på toa.... Vad gäller flera av recensionerna som ligger på denna sida så tycks vissa vara rörande överens om att boken tappar i slutet. Själv tror jag Det är meningen att den inte ska vara läskig hela vägen ut, vilket man förstår om man läser mellan raderna. "Det" är förutom en väldigt ra skräckis faktiskt också något Helt annat, nämligen en av de vackraste berättelser jag läst. Den kärlek och samhörighet, värmen och hoppet, allt det fina i denna bok... Denna roman kommer att ta den med en gnutta fantasi tillvaka till dennes egna bortglömda barndom. Sista kapitlet är bland det vackraste jag läst. Stephen King har dedikerat boken till sina barn. Det säger väl allt. Läs den och rys av rädsla. Läs den och grina av glädje och beundran för kärleken och livet. En roman i klass med klassiker.
Betyg 5
2015-09-20 23:21
Ja, vad ska jag säga? Wow vad tjock boken är, väldigt matig och så mycket att ta in. Alla karaktärer har man vant sig vid verkligen. I början tyckte jag att boken var aningen tradig, men 500 sidor in i boken så börjar jag tycka om boken mer och mer. Jag vill bara läsa mer och det är lättsamt och intressant. Jag har då aldrig läst en sådan tjock bok någonsin ens i närheten av så många sidor. Boken är över 1300 tjock, men det är ingen grej då boken är så förbannat bra och enkel att förstå. Att läsa det är som en evig resa som inte känns som att den tar slut. Ge dig in i boken, njut av varenda sida du läser. Även om boken känns så maffig så är den grym och enastående. Jag lovar er att detta är riktig Stephen King-klass på ni aldrig kommer att glömma.
Betyg 5
2019-05-19 13:50
I det lilla Derry i Maine finns ondskan. I kloakerna under staden ligger något på lur och iakttar. Något hemskt, något farligt - ett Det...
År -58 lyckas ett kompisgäng på sju barn att driva ondskan tillbaka till sitt mörker.
Som vuxna, år -85, återvänder de till hemorten för att än en gång utmana skräcken och ondskan, för att trotsa Det...

En väldigt lång bok att läsa, ändå känns den rätt lätt att ta sig igenom. Intressant och spännande. Svår att lägga ifrån sig. Läskig.
Betyg 5
2023-01-14 21:03
Fantastisk på alla sett. Läs den!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det
Liknande böcker:
Dödskyssen
 A. Ahl
Månskäran
 J. Flower Deringer
Vakta dina steg
 A. Brennan
Cordelias hus
 J. Morton
Sprängd idyll
 C. Crane
En doft av syren
 C. Wilson
Dödlig kärlek
 C. Crane
Dagar av skräck
 S. Sloan
Ondskans hus
 M. Lynch