bokrecensioner boktips

Nybyggarna

Författare: Vilhelm Moberg
Genre: Historisk roman
Ämnesord: religion, historia
ISBN: 9100581437


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Minnesota slog sig nybyggarna ned. I denna vildmark röjer Karl Oskar ny jord, föder Kristina hans barn. Jorden är bördig, kornet bär tiofalt, de får vitt bröd på bordet och kan breda plats åt de första husdjuren. Men vintrarna är hårda, barnen hotas av ormar och vilda djur, det händer att indianerna gör påhälsning.

En dag hörs yxhugg i skogen. De har fått grannar. Nya svenskfamiljer flyttar till Ki-Chi-Saga, en församling bildas, man får en lärare för barnen. Och i Stillwater har Ulrika i Västergöhl blivit fin prästfru och bär hatt varje dag.

I gamla världen har krig blossat upp, i Amerika diskuteras negerslaveriet, ett krig hotar också här. Men livet vi Ki-Chi-Saga går sin stilla gång, i väntan på de brev som är årets stora händelse och fest: breven från Sverige och brevet från Robert, Karl Oskars yngre bror som följde The California Trail och nu söker guldet och lyckan långt västerut.
Medelbetyg: 4,59 (34 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nybyggarna :
2005-04-25 11:44
Nybyggarna - tredje delen i Mobergs Utvandrar-serie. Ja a, vad kan man annat säga än att jag älskar hela serien! Helt underbar! Förutom det intressanta ämnet är det de alldeles fantastiskt underbara personerna som gör böckerna till vad de är, vilket jag gång på gång upprepat i mina recensioner. Karl Oskar och Kristina. De är nog så beundransvärda. Så sympatiska. Så verkliga. Om det fannsnybyggare som de, kan USA inte vara byggt på en helt dålig grund. (Min pappa och jag brukar bråka om USA. jag är för och han är emot. Han brukar säga nåt i stil med att det var alla "idioter" som flyttade dit, dvs sådana som inte kunde leva i Europa, religionsfanatiker och ohederligt folk. Detta argument kommer han alltid med när jag påpekar att amerikanarna i själva verket är europér. O sen kommer han alltid med detdär om indianerna och allt vansinnigt som amerikanarna gjort. Jaha, men ja borde ju veta att de alri går o övertyga honom om nånting. But what's the point in this? No, de e ju bara en parentes, som ja kan skratta år nån gång.) Men det är ju ett faktum att det i alla länder finns både bara och dåligt folk. Och visst har de europeiska utvandrarna som blev nybyggare byggt upp nåt fint. Men de kunde ju ha samsats med indianerna försås. Men ingenting är nånsin perfekt, o alltid går nåt fel, det perfekta samhället finns inte, och kommer aldrig att finnas.

Men för att ännu återvända till boken: Den bästa delen var nog den som handlade om Karl Oskars bror Robert, och hans "äventyr" på The California Trail. I de förra böckerna var jag lite irriterad på Robert, för han var så "dum", eller snarare naiv. Ville hitta på en massa, bli rik fort, inte stanna hor Karl Oskar. Men i Nybyggarna har han blivit vuxen, vis. Väldigt sympatisk han också, och nästan beudransvärd.
Betyg 4
2005-07-24 12:19
Ååååh, Ulrikas dop till baptismen, religiösa motsättningar med de nya grannarna, Amerikanska inbördeskriget och roberts livströtta återkomst.
Så vackert, så underbart, så sorgligt
Betyg 5
2006-07-13 20:56
Det här är den tredje boken om Karl Oskar och Kristina. Jag tycker det är en bra och intressant bok. Det känns som en historielektion på ett väldigt lättillgängligt sätt.
Betyg 4
2006-09-26 12:35
Moberg fortsätter sin på många plan fantastiska berättelse om de svenska emigranterna.
Oerhört bra.
Betyg 5
2006-11-15 23:13
Jag kan bara säga såhär: utvandrar-serien är tveklöst de bästa böckerna som jag har läst. Man får en sådan otrolig förståelse för karaktärerna i boken och man inser hur bra vi har det idag.
Stående ovationer till Moberg.
Betyg 5
2007-02-17 11:20
intressant som vanligt
Betyg 4
2007-05-04 11:48
Karl-Oscar och Kristina har slagit sig ner vid en sjö i Minesota och kampen börjar med att bygga ett nytt hem och en försörjning.

Denna torftiga kamp är dock inget för lillebror Robert som första våren i det nya landet beger sig iväg, med sin vän Arvid, till guldfälten i Florida.

"Nybyggarna" är tredje delen i utvandrarserien, och enligt mig den bästa. Boken sträcker sig öve de tio första åren i amerika. Åren då de småländska bönderna långsamt förvandls till amerikaner. I sätt, i språk, i tanke, i ande, själ och hjärta.
Och det är just denna stegvis fövandling - accepterandet och integreringen - som fascinerar.
Parallellt med denna identitetsmorfning, bjuder boken på spänningen kring hur familjen bygger upp sitt liv i de vilda utmarkerna.
Tredje boken bjuder på krossade drömmar där naiviteten utvandrarna bar med sig över atlanten försvinner. Men samtidigt föds nya drömmar och ett nytt sätt att se på tillvaron.
På ont och gott går de från det gamla feodala bondesamhället i Sverige, till det nya industriella samhället i Amerika.

Per Sjöstrand gestaltar på ett mycket bra sätt hur invandrarnas svenska språk stegvis förändras och blir mer engelskt. Hur ord förvandlas och får en ny klang. Mycket skickligt - så man nästan inte tänker på det.
Betyg 5
2007-05-19 10:51
hela serien är helt fantastiskt och bör läsas av alla.
Betyg 5
2007-10-06 19:55
ÅÅÅÅÅH! Jag älskade den här jättemycket! Men som vanligt dog min favorit! Alltid, ALLTID!
Betyg 5
2010-12-17 16:46
De här böckerna fortsätter att imponera på mig. De är helt otroliga! Det är så sorgligt och vackert att man blir alldeles rörd.
Troligtvis det bästa jag någonsin läst.
Men hur ska det bli med nästa bok nu när Robert (som var min favorit) är död??
Betyg 5
2011-06-03 22:43
Gripande var ordet. Mycket fin och verklighetstrogen gestaltning av de olika personernas livsöden. Moberg berättar på ett långsamt men fängslande sätt om nybyggarnas strävan och längtan efter ett bättre liv. Nu i efterhand ser jag att han i själva verket också beskriver människan som sådan på ett klockrent sätt. Vårat sökande efter frihet, kärlek, trygghet och frid. Karl-Oskar och Kristina sliter ut sig och förkovrar sig för att njuta det goda livet, men det blir liksom aldrig riktigt så som de drömt om när verklighetens nycker blandar sig i och en motvillig hemlängtan tränger fram hos somliga av de mer tvivlande utvandrarna. Roberts rotlösa tillvaro och drömmar om ett grönare gräs i väster, hans livströtta återkomst och till slut finnande friden med sig själv och allt det som jagade honom ger en vemodigt vacker underton i denna underbara berättelse.
Betyg 5
2012-01-10 02:42
Kan bara hålla med klintenberg här ovan. Denna bok, och hela serien, är förmodligen det bästa som skrivits på svenska.
Betyg 5
2012-06-20 10:08
Nybyggarna är en riktigt riktigt bra bok, bra skriven och den får en att börja fundera på och leva sig in i hur det var att bygga upp sitt liv från början, denna bok rekommenderas
Betyg 4
2013-04-25 19:00
Utvandrarna har nått sin långa resas mål och har påbörjat ett nytt liv i Amerika. Vi får följa Karl Oskar och Kristina, som arbetar hårt för att bygga upp sin nya tillvaro i Minnesota, men vi får också veta hur det går för de andra svenskarna som följde med över havet till det nya landet. Dels får läsaren ta del av nybyggarnas mödor, men också hur det går för Robert och Arvid på sin resa mot Kalifornien.
Den djupaste och mest fängslande boken i serien hittills. Moberg skriver på ett så allvetande och människokännande sätt, något som speciellt kommer fram i Roberts historia. Trots att boken är den tjockaste hittills tog den försvinnande kort tid att läsa. Ren läsglädje, något jag bara kommer få uppleva några få gånger i livet.
Betyg 5
2014-05-19 10:11
Minst lika bra som de andra i serien.
Betyg 4
2017-11-24 13:57
En dramatisk historia om de första svenskarnas tillvaro i Amerika. Här får vi bland annat ta del av guldruschen och om hur Robert lockades av detta. Han fick tyvärr sluta sina dagar som 22-åring.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Nybyggarna
Liknande böcker:
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates