bokrecensioner boktips

Harry Potter and the half-blood prince

Författare: J.K Rowling
Genre: Fantasy
Ämnesord: mord, humor, spänning, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 2005
ISBN: 0747581088


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

In the previous book, Harry Potter and the Order of the Phoenix, the last chapter, titled 'The Second War Begins,' started:
'In a brief statement on Friday night, Minister for Magic Cornelius Fudge confirmed that He Who Must Not Be Named has returned to this country and is once more active.
'It is with great regret that I must confirm that the wizard styling himself Lord — well, you know who I mean — is alive and among us again,' said Fudge.'

Harry Potter and the Half-Blood Prince takes up the story of Harry Potter's sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry at this point as Voldemort's power and followers are increasing day by day, in the midst of this battle of good and evil.

Utdrag ur boken:
‘We ought to check that there's nothing odd about it. I mean, all these funny instructions, who knows?’
‘Hey!’ said Harry indignantly, as she pulled his copy of ''Advanced Potion-Making'' out of his bag and raised her wand.
‘Specialis revelio!’ she said, rapping it smartly on the front cover.
Nothing whatsoever happened. The book simply lay there, looking old and dirty and dog-eared.
‘Finished?’ said Harry irritably. ‘Or d'you want to wait and see if it does a few back flips?’
‘It seems all right,’ said Hermione, still staring at the book suspiciously. ‘I mean, it really does seem to be ... just a textbook.’
‘Good. Then I'll have it back,’ said Harry, snatching it off the table, but it slipped from his hand and landed open on the floor.
Nobody else was looking. Harry bent low to retrieve the book and, as he did so, he saw something scribbled along the bottom of the back cover in the same small, cramped handwriting as the instructions that had won him his bottle of Felix Felicis, now safely hidden inside a pair of socks in his trunk upstairs.

This Book is the Property of the Half-Blood Prince
Nedskrivet av Salamis

Medelbetyg: 4,4 (40 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Harry Potter and the half-blood prince :
2005-07-21 11:25
Vad jag längtade efter den här boken. Jag tog hem den och låste in mig på mitt rum och läste två dagar i sträck och nu är jag klar. Varför är det såhär med Harry Potter-böckerna? Vad är det som gör att miljontals människor agerar precis som mig?

Detta är den sjätte boken i serien om Harry Potter, nästa bok kommer att bli den sista. Man skulle kunna kalla detta för en mellan bok. Men den fungerar ändå inte som det. Jag läste i en recension att Harry Potter egentligen inte är sju böcker utan en hel bok och det kan jag hålla med om i de senaste böckerna (böckerna 3-6). De två första böckerna fungerade ganska väl för sig själv men från och med trean har mystiken tätnat samtidigt som man har fått veta mer om Harrys och Lord Voldemorts bakgrund. Den här boken är den man får reda på mest om Voldemort och man kan se hur säcken börjar knytas ihop, men vi är långt ifrån där än.

Jag måste säga att Rowling på ett enastående sätt hela tiden håller spänningen uppe. Det är inte dåligt att lyckas med det i en 600 sidor tjock bok. Även om mycket är uppenbart och man tydligt kan se hur den röda tråden fortsätter så blir det spännande för man kan inte riktigt veta ändå.

Mycket av det som Rowling skriver om handlar om hur det är att vara ung, hur det är att vara fattig, hur det är att vara ensam, hur det är att inte veta vart man står i livet. Hon har klätt livet i en kappa av magi, men under den handlar det enbart och uteslutande om livet och dess glädjeämnen och sorger.

Mycket bra bok, nu måste jag bara vänta i ja säg två år innan jag får veta hur det slutar. Men den som väntar på något gott...
Betyg 4
2005-07-22 21:14
J.K.Rowling har lyckats myckey bra, som vanligt.
Fast denna bok var inte så värst lång, bara 600 sidor med mycket stor text. Jag läste ut den på 3 dagar, fast då läste jag inte så mycket för jag hade annat att göra på dagarna..

Men den är mycket spännande, precis som jag hoppades efter att ha längtat efter denna bok mycket länge. Nu längtar jag nästan ännu mer på 7:an, som gissningsvis kommer att bli helt annorlunda. Jag måste medge att jag blev helt chokad när jag läste slutet på denna bok, som inte alls var som jag hade väntat mig och inte alls som i de förrgående böckerna...

Hoppas 7:an kommer snart, den bör vara gansak lång p.g.a. allt de ska hinna med i den boken....
Betyg 5
2005-07-22 21:55
Mycket tycks sig likt i trollkarlsvärlden, detta Harrys sjunde år på Hogwarts, men tidningarna rapporterar dagligen om försvinnanden, mord och förräderi. Trollkarlsvärlden har slutligen tvingats acceptera den krassa verkligheten - Lord Voldemort är tillbaka och med honom dödsätarna. Harry vet att han är den utvalde, den enda som kan bekämpa Voldemort men han slits mellan sin önskan att leva ett vanligt tonårsliv och sin plikt att bekämpa ondskan och hans herre.

Rowling har med denna sjätte bok övergett sagovärlden. Hon beskriver nu en mörk och otäck värld där ingen är att lita på. Hon fullföljer det psykologiska stråk hon påbörjade med "Fenixordern" och låter Harry konfronteras både med sig själv och det faktum att Lord Voldemort bara kan besegras genom hans insikter om sig själv. Jag blev glatt överraskad över att Rowling verkligen konsekvent byter fokus ju äldre Harry blir. Detta är ingen sagobok och det är bra! För denna historia känns äkta. Ett mönster börjar träda fram för läsaren och blotta mörker som inte ens var antydda i de första böckerna. Jag kan varmt rekommendera denna bok som tog mig bara två dagar att läsa ut.

Betyg 4
2005-07-23 19:47
Alltså det är alltid lika hemskt att läsa ut en Harry Potter bok! Man kan bara int förstå att man ska måsta vänta så extremt länge tills man får läsa nästa....
GAAAAAAAAH
Betyg 4
2005-08-01 14:03
Jag älskar ju Harry Potter helt enklet. There's nothing like it. Harry Potter är mera än böcker, de är en hel värld som känns nästan verklig efter all tid man tillbringat i den.

Och Half-Blood Prince då? Klart den var lika bra som jag förväntade mej! Än en gång var det svårt att sluta tänka på boken efter att ha läst ut den. Böckerna blir bara mörkare och mörkare. Nu längtar jag efter den sjunde boken, men ja e faktiskt nästan rädd för att läsa den, för sen e de ju slut, och hur kan det sluta...?

En mer uttömmande kommentar har jag skrivit på www.bokhyllan.com, och tänker inte kopiera hit den pga avslöjanden av viktiga händelser...
Betyg 5
2005-08-11 06:13
Bra som vanligt, men tycker det blir trakigare och trakigare for varje bok jag laser. Detta beror nog inte pa att bockerna blir samra utan snarare att jag trottnat pa fantasy och Harry Potter. Dock ser jag fram emot avslutningen, nagon som vet nar den boken kommer ut, ar den ens paborjad?
Det vore inte rattvist att ge denna bok mindre an en fyra da den innehaller lika mycket lustigheter, harliga relationer och spannande avsnitt som tidigare bocker.
Slutligen hoppas jag och tror att Professor Snape egentligen har varit pa de godas sida hela tiden och att Dumbledore inte ar dod :)
Betyg 4
2005-08-11 16:52
Jag har alltid tidigare älskat Harry Potter-böckerna men plötsligt saknar jag ett djup. I den här boken finns en spännande berättelse och mycket hångel men det är tyvärr allt.
Betyg 3
2005-08-13 18:09
oh so lovely
Betyg 5
2005-08-23 08:51
Den bästa Potter-boken någonsin.
Betyg 5
2005-08-29 14:18
Utan tvekan den bästa boken i serien!!! Jag vet inte hur jag ska kunna hålla ut tills den sista boken kommer ut! Jag längtar så efter fortsättningen!!!

Frågan är vad J.K Rowling kommer att göra när hon har skrivit klart den sista delen av Harry Potter böckerna. Hur kommer hennes nya böcker att vara eller kommer hon inte skriva fler böcker? Om jag varit henne hade det varit som att förlora en kär vän när Harry Potter böckerna är färdigskrivna.
Betyg 5
2005-08-30 19:20
Den allra bästa boken i hela världen...i varje fall enligt mig!!
Det är också den bästa utav alla Harry Potter böckerna.
Betyg 5
2005-09-01 20:46
Denna boken var mycket mörkare än de första fyra, nästan otäck emellanåt. Men den gamla stämningen ligger kvar över boken, och spänningen är högre än någonsin. Harry har mognat avsevärt sedan förra boken och det tycker jag känns skönt, i förra boken var han lite grinig och det irriterade mig.
Enligt mig är detta den bästa i serien, men också den tyngsta. Måste Läsas!
Betyg 4
2005-09-02 10:18
Har just plöjt den - precis som de övriga böckerna i serien är den lättläst. Mer spännande än de övriga tyckte jag nog och i slutet sträckläser man, kan inte vända blad snabbt nog!! Väl värd att läsas om man läst de övriga så klart.
Jag har läst de övriga på svenska förresten, och oroade mig lite över hur det skulle gå med alla termer på engelska helt plötsligt *inte för att engelska är svårt, men häx-orden e ju inte riktigt comme il faut i min engelska vokabulär direkt*, men så gick ju ettan på TV härom veckan så fick man höra orden och det var verkligen inga problem tyckte jag!!
Betyg 4
2005-09-28 10:08
Mycket bra, lite mer "vuxen" - helt klart läsvärd!!!
Betyg 4
2005-12-16 13:35
Kan man ge något annat än en femma för Harry Potter-böckerna? Tror inte det- Så otroligt underbara och välskrivna in i minsta detalj...
Betyg 5
2005-12-28 21:59
Först vill jag säga att det är en väldigt bra bok, det är ju trots allt Harry Potter. Det är något speciellt med den serien.
Men. Denna boken hade sina brister. Den var inte riktigt lika bra som de andra, i min mening.
Dumbledore blev plötsligt mänsklig. Hans karaktär föränderades drastiskt och han blev en liten ynklig gubbe.
Detta var en riktig miss.
Han var innan en av mina favoriter i boken, men nu föraktade man honom. Och sedan går han och dör.
Jaha. Så var det med det.
Men detta är bara ett perspekiv på saken. Å andra sidan kan man se det som en positiv förändring i serien. Att nu är det inte längre vara på skolan, möta voldemort och resa hem igen. Nu händer något nytt. Problemet var att det var en besvikelse. Men, detta händer bara på slutet och det är ju boken i sin helhet som är intressant. I övrigt tycker jag om den. Som sagt är det en Harry Potter-bok och de kan man nog inte trötta på så lätt.
Betyg 4
2006-02-20 19:17
Skit dålig i jämförelse med dom andra.... jag trodde Harry var en smart gosse men tydligen inte.. Boken innehåller sjukt många trolldomar som inte kommer "överens" med varandra . Trollkarlarna är korkade ( förutom "DUMLE" ).
Och hur många 16, 17 åringar går typ runt och frågar chans på alla och fnissar om någon hånglar. De är ju för "PIP" mellanstatdiet man börjar med sånt!!
Dom flesta 16,17 åringar vill ha en partner som dom har sex med och festar, reser etc.
Betyg 1
2006-08-03 16:07
Säger det med en gång: FÖR KORT! blev besviken på Rowling. Men innehållet var nästan i klass med de andra Potterböckerna. Tyvärr fick jag aldrig den underbara Potterkänslan av den här boken, även om den hade allt som en Potterbok ska ha.
Betyg 3
2006-08-09 02:20
Bäst av alla hitills hon har skrivit. Det blir bara mer och mer spännande helt klart å ser fram emot sista boken på engelska :)
Betyg 5
2006-12-11 17:12
Tycker det är riktigt plågsamt att man ska behöva vänta ett helt år innan man får läsa den sista boken i serien. Hur ska det gå...?
Betyg 4
2006-12-13 17:33
Det här var den första boken jag läst på engelska, Harry Potter är mycket bättre på orginalspråket.
Jag tyckte det var en skön bok att läsa, ganska lättläst och såklart spännande.
Betyg 4
2007-01-30 14:18
mums
Betyg 5
2007-02-21 18:32
Magnefik bara ett minus som vägnes upp av sin underbara handling var slutet.
Betyg 5
2007-05-26 17:47
Läser om alla böckerna inför sjuan, måste säga att jag uppskattar den här mycket mer på engelska
Betyg 4
2007-07-06 16:18
Ännu ett sträckläsningsobjekt. Hur ska det gå nu? Kan inte vänta mer på nästa!!
Betyg 5
2007-08-11 08:56
Rowling gör många kopplingar till tidigare böcker och i stället för att reda ut fnurrorna på tråden resulterar boken mest i fler frågor. Mycket känslor! Hon vet hur man ska dra upp spänningen inför den sista boken! Kan inte vänta på att få läsa fortsättningen.
Betyg 5
2007-10-22 15:28
Gillar inslagen av kärlek, men på ett vis känns den mest som en transportsträcka mellan femte och sjunde boken.
Betyg 4
2007-10-23 10:26
Den här boken är en av mina favoriter i Potter-serien. Framför allt på grund av slutet som var otroligt överraskande och chockade mig totalt! Jag tycker också om att den här boken lämnar så många ledtrådar och intressanta frågor att spekulera kring inför sista boken. Efter att ha läst den här boken har man egentligen alla svar, även om man kanske inte vet om det. Man kan förutspå stora delar av slutet och det blir verkligen intressant att börja bilda sig teorier om hur det kommer att sluta.
Ett mästerverk av J.K. Rowling!
Betyg 5
2008-09-12 22:09
en mörkare och mer tragisk men samtidigt med kärlek som gjorde att jag satt och fånlog :o)
Betyg 5
2009-01-10 19:14
EN mörkare, mer romantisk och "klurigare" bok än de andra
Betyg 5
2009-08-30 14:33
"Harry Potter and the Half blood prince" är egentligen en mellanbok. En upptakt till den stora finalen. Harry Potter lämnar Dursleys, kommer till skolan, får ny lärare i försvar mot svart konst, ställs inför olika problem och utmaningar. Dock saknar den en specifik historia. Den är en del i den stora historien men har ingen egen Quest. Så med de förutsättningarna borde denna bok kännas som en meningslös utfyllnad i väntan på den riktiga historien. Men så är det inte. I mitt tycke är detta den bästa boken i serien så här långt. Det mörker som dragit ihop sig allt eftersom är nu kompakt. Trots att Potter inte träffar lord Voldemort i egen hög person i denna bok så har denna aldrig varit mer närvarande. Samtidigt är Harrys smärta och utsattethet mer påtaglig och svart/vitt börjar suddas ut till grått. Uppoffringar måste göra och inga val är enkla.
Jim Dale fortsätter läsa mästerligt!
Betyg 5
2010-06-06 20:00
Säger som jag skrev i recensionen på sjuan! Den är lika fantastiskt, spännande och underbar femtielfte gången man läser den. Om inte ännu bättre! Det är så fint att man upptäcker nya saker varje gång man läser den.
Betyg 5
2010-10-01 19:10
En klassiker!!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Harry Potter and the half-blood prince
Liknande böcker:
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander
Nordiska myter
 N. Gaiman