bokrecensioner boktips

Brott och straff

Författare: Fjodor Dostojevskij
Genre: Klassiker
Ämnesord: filosofi, mord, psykologi, religion, spänning
Utgivningsår: 1866
ISBN: 9789174290882


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Brott och straff har kallats världens mest berömda roman. Den är också en av världens mest lästa böcker. Den kom ut 1866 och alltsedan dess har hundratals miljoner läsare följt den fattige studenten och mördaren Raskolnikov på hans febervandring genom Petersburg. En nyöversättning till svenska har länge varit efterlängtad. Hans Björkegrens tolkning av romanen är genomgripande och har gjorts i samarbete med sovjetiska experter.

Utdrag ur boken:
Prata på för all del, men prata på med egna ord - och jag skulle kunna kyssa dig för det. Att prata strunt med egna ord är ju nästan bättre än att tala sanning med andras. I första fallet är man människa, i andra fallet är man en papegoja. Sanningen ränner inte sin väg, men livet går lätt att mista. (Sida 238, del 1)
Medelbetyg: 4,55 (172 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Brott och straff :
2003-12-16 08:27
Klassikernas klassiker och kanske den bok som folk oftast säger sig ha läst for att ge ett bildat intryck, därmed också den bok som folk har mest åsikter om utan att faktiskt ha läst den.
Jag tycker i alla fall så har: Figuren Raskolnikov ar världslitteraturens kanske starkaste psykologiska porträtt, och hans febervandringar genom St Petersburg är stor litteratur.
Romanen ar möjlig att tolka pa ett otal olika sätt, mycket tack vare det något oväntade slutet. Kopplar man det till författarens egen biografi blir den religiösa aspekten genast uppenbar, men det finns fortfarande stort utrymme for andra tolkningar än denna.
En stort anlagd roman som kommer att leva länge, om inte for evigt. Kan diskuteras i timmar utan att någon kan sägas ha mer rätt än någon annan.
Betyg 5
2003-12-17 20:40
Underbart språk, om ni undrar över mitt inloggningsnamn; ja, jag identifierar mig med Raskolnikovs känsla av utanförskap.
Betyg 5
2003-12-19 21:11
Brott och Straff är nog inte bara en bok som många påstått sig ha läst utan också en som många faktikst har läst. Dock tror jag de flesta bara uppfattar att Raskolnikov är man med ett tyngt samvete som gör honom galen. Raskolnikov har en annorlunda bild av samhället och ser inte sitt brott som något fel utan mer som en tjänst. Han tror att moral är det som är bäst för mest antal människor. St Petersburg är den stad där den mesta av handlingen utspelar sig och representerar Raskolinkovs förvirrade tankegång. Staden ger också en bra bild av det ryska samhället, med svält och orättvisor. Det finns ingen möjlighet att Raskolinkov ska kunna komma till någon insikt i detta klimat.

Angående den religösa aspekten, så behöver det inte betyda att Raskolinkov blir kristen utan att det representerar förlåtelse och kärlek till Sonja. Boken är tung att läsa, men betydelsefull och bra.
Betyg 5
2004-01-16 17:32
En väl skriven roman som kan sägas förmedla människans obönhörliga behov av att leva efter hela sin natur och inte falla för att dogmatiskt och stringent handla genom teoriernas och ideernas inbyggda karaktär av rationalitet och logicism.

Raskolnikov inser inte detta utan utvecklar istället en grandios hållning med elitistiska och fördömande förtecken. I sin oförmåga att kompromissa med sina ideer och samhällets konventioner drivs han allt längre från människovärlden och andligheten.

En intressant berättelse om vilka absurda konsekvenser Raskolnikov, "akademikern", hamnar i när han nästan fullständigt anpassat sig till teoriernas inbyggda rationalitet.
2004-03-01 16:05
Jag blev tvingad att läsa denna i skolan. Hatade den under tiden som jag läste den, men är en av de böcker som påverkat mig mest. Flera veckor senare fanns den i tankarna.
Betyg 5
2004-03-25 20:00
Klassiker.
Finns nog inget mer att säga än möjligen; läs!
Betyg 5
2004-03-26 17:04
Det var över tio år sedan på gymnasiet som jag läste denna bok. Men fortfarande är det en bok jag verkligen minns och som har gjort ett oerhört intryck på mig. Det jag framförallt minns är hur nära man kommer Raskolnikov och hur fruktansvärt dåligt han mår av sitt dåliga samvete. Det är utan tvekan en av de absolut bästa böcker jag någonsin läst. Jag måste nog läsa den igen!
Betyg 5
2004-03-30 14:28
"en klassiker är en bok som alla vill ha läst men ingen orka läsa"

Brott och straff tycker jag är ett typexempel på detta. Av någon anledning så har denna boken vuxit fram som själva symbolen för en klassiker.

Essensen i boken är fascinerande och revolutionerande för sin tid, men personligen så provoceras jag av personen Raskolnikov. Hans oförmåga till att handla och hans irrationella tankegång får mig att känna irritation för Raskolnikov som person, och den irritationen förhindrar mig att objektivt tolka symboliken i den förvandlingsprocess som han genomgår efter mordet.

Boken kunde gott ha kortats ner med ett par hundra sidor och ändå behållt sin essens.

Jag är helt säker på att detta är den klassiker som flest wannabe-intellektualister skryter på sig att ha läst, utan att ha läst boken, eller utan att ha förstått den.

För all del - Brott och straff är en välskriven bok som ger utrymme för eftertanke, men den är inte så exceptionell som många vill ha den till.
Betyg 3
2004-04-16 10:11
Dostojevskijs ”Brott och straff” från år 1866 brukar ofta beskrivas som en av världens bästa och mest lästa romaner. Vad många inte vet är berättelsen bygger på en verklig händelse. Då Dostojevskij läste i en tidning att det begåtts ett brutalt mord på två kvinnor kände han att denna händelse kunde användas som uppslag till en idéroman. I ”Brott och straff” låter Dostojevskij den före detta juridikstudenten Raskolnikov vara gärningsmannen och läsaren får följa Raskolnikov före, under, och efter morden. Objektivt sett ser det ut att finnas en del rationella motiv bakom illdåden: huvudpersonen behöver pengar till studier och åstundar dessutom att rädda sin lillasyster från ett giftermål med en välsituerad och frånstötande man. Hans verkliga skäl visar sig dock vara ideologiska då han anser att det finns två sorters människor varav de ena kan sätta sig över de moraliska lagarna om det så behövs. Efter morden begriper Raskolnikov att han egentligen inte har någon rätt att sätta sig över de moraliska lagarna och denna vetskap leder till att han bryts sönder inifrån.

Detta till trots anser han inledningsvis att själva dödandet inte var orättfärdigt. Istället vänder han på resonemanget och anklagar sig själv för att inte vara en undantagsmänniska, dvs. en person som inte klarar av att begå dessa ”mindre” brott för mänsklighetens bästa. Han anser sig därutav inte ha begått något brott, men hans argumentation gör honom så illa till mods att han omedvetet börjar längta efter ett straff som befrielse. Därigenom kan det sägas att Raskolnikovs livssyn utgör brottet och själva brottet hans straff för denna livssyn. Denna implicita innebörd är fullständigt genial skildrad och Dostojevskij lyckas på ett mästerligt sätt bibehålla spänning och stringens i sin historia från början till slut.

”Brott och straff” utgör otvivelaktigt ett av den västerländska litteraturens mest betydande verk i alla kategorier. Den visar en bild av hela det dåtida Ryssland med fattigdom, armod och över hur våld föder våld. Kring huvudpersonen finns det ett flertal bipersoner som alla underförstått belyser bokens egentliga budskap och beskriver huvudpersonen utifrån olika synvinklar. Beskrivningen av själva morden är en hårresande och synnerligen adrenalinhöjande historia i sig. Och skildringen av Raskolnikovs övriga febervandring genom Petersburg kan inte lämna någon oberörd. En hel kartong färska och saftiga jordgubbar till detta mästerverk!
Betyg 5
2004-05-07 04:29
Ganska jobbig bok att läsa men på något vis lyckas den hålla en kvar. Den är mycket tänkvärd och dessutom får den en att börja fundera över saker och ting. Verkligen en klassiker, en bra sådan.
Betyg 4
2004-05-08 05:54
Brott och Straff har kallats världens mest berömds roman. Radjon Romanovitj Raskolnikov kallas ibland för sitt smeknamn Rodja men oftast för sitt efternamn, Raskolnikov. Den unge manen har helt sjunkit ned i självömkan och fattigdom. I sitt deprimerade och förvirrade tillstånd klarar han inte av sina sudier. och han blir avstängd på universitetet pga att han har deltagit i en demostration mot tsaren.
Betyg 5
2004-05-10 00:10
Den unge manen har helt sjunkit ned i fattigdom. I sitt förvirrade
tillstånd klarar han inte av sina sudier. Raskolnikov är god i nästan allt utom själva mordet. Han visar omtänksamhet och kärlek, han lämnar bort sina sista kopek till Marmeladovs utan minsta baktanke. Marmeladov dör , överkörd av en vagn, och gravölet efter honom är en av bokens höjdpunkter. Men där Marmeladov försvinner tar Svidrigajlov över när det gäller att skapa relief åt Raskolnikovs öde. Svidridajlov är en vidrig människa, en demonisk gestalt, och egentligen den allvarligast
tecknade personen i boken. Han dras ohjälpligt till sin egen och andras förnedring.
Betyg 5
2004-05-10 00:29

Brott och Straffär skriven av den välkände, ryske författaren Fjodor Dostojevskij. Han föddes 1821 och växte upp i ett fattighus i Moskva. Efter sina studier vid ingenjörsskolan i S:t Petersburg, började Dostojevskij engagera sig politiskt och till följd av detta blev han arresterad och dömd till döden. Domen mildrades dock senare och Dostojevskij skickades i stället till Sibirien för tvångsarbete. Tiden i Sibirien kom senare att betyda mycket för hans författarskap.
Fjodor Dostojevskij
Dostojevskij debuterade med romanen ”Arma människor” 1846 och fram till sin död 1881, skrev han några av världslitteraturens mest kända verk. Till dessa hör: ”Brott och straff” (1866), ”Idioten” (1869) och ”Bröderna Karamasov” (1879-80) .
Handlingen i ”Brott och straff” utspelar sig i det centrala S:t Petersburg och huvudpersonen är en ung, f.d. student vid namn Raskolnikov. Raskolnikov är i stor behov av pengar; dels vill han återuppta sina studier och dels vill han förhindra sin älskade syster, Dunja, från att ingå ett motbjudande äktenskap p.g.a. ekonomiska skäl. Han bestämmer sig därför för att döda en gammal pantlånerska för att komma över hennes pengar. Han blir dock tvungen att även döda pantlånerskans syster då hon helt oväntat dyker upp på mordplatsen. Mordet är välplanerat och Raskolnikov lyckas genomföra det utan att bli upptäckt.
Efter mordet bryter Raskolnikov samman och upptäcker att han inte är i stånd att bära de tunga samvetskval som han fått efter mordet. Boken slutar med att Raskolnikov, efter att ha övertalats av den unga skökan Sonja, går till polisen och bekänner sitt brott. Han deporteras sedan till Sibirien och där lyckas han komma över mordet och börjar se fram emot den dag då han lämnar fängelset och startar ett nytt liv tillsammans med Sonja.
Huvudpersonen i romanen, Raskolnikov, genomgår en total personlighetsförvandling p.g.a. sitt dåd. Före mordet på pantlånerskan, är han en person som bygger sin moral på allmännyttan och förnuftet. Det rationella mordet på procenterskan har egentligen en ideologisk grund. Hon är, enligt Raskolnikov, en gammal parasit som skall gå under för att Raskolnikov, i egenskap av en stark och begåvad människa, skall kunna ”skapa” en bättre värld genom att exempelvis rädda systern undan förödmjukelse. Det är av stor vikt att påpeka att dessa tankar, dvs uppdelningen av människorna i två grupper: de ”vanliga” och de ”egentliga” med rätten att stå över lagen för att skapa en bättre värld, var vanliga i dåtidens Ryssland. ”Brott och straff” kan därmed ses som en skarp kritik mot dessa tankar.
Efter mordet på pantlånerskan upptäcker Raskolnikov att hans övermänniskofilosofi i själva verket inte hade någon bärande kraft och detta leder till att hans syn på situationen förändras radikalt. Han blir allt mer övertygad om att mordet inte alls hade några ideologiska grunder och att det egentligen begicks av det ömkliga skälet att han ville bevisa för sig själv att han inte var en ”lus”.
Dostojevskijs prokristna inställning genomsyrar hela hans roman. Han angriper rationalismen och menar att människans enda räddning är lydnad och underkastelse inför Gud.
Betyg 5
2004-05-10 14:52
En jättebra skriven roman, alla ska läsa den coh värd att läsas. Den beskriver hur de ryska studenterna har varit i 18-hundra talets rysland, bör läsas av varje person.
Betyg 5
2004-05-13 23:35
Brott och Straff är en jättebra och väl skriven roman, alla ska läsa den coh värd att läsas.
Betyg 5
2004-05-28 01:48
En mycket bra bok tyvker jag, och värd att läsas av varje person...
Betyg 5
2004-06-09 21:39
En mycket bra roman, alla bör läsa den utan tväkan. Den är en av de fem bästa av Dostojevskijs romanar.
Betyg 5
2004-07-15 05:03
Romanen Brott och Straff skrev Dostojevskij 1868 och han fick idéen av en verklig händelse. Ett yxmord på två kvinnor. I boken låter han studenten Raskolnikov vara mördaren av den gamla pantlånerskan och hennes syster. Man får följa händelserna före, i, under och efter morden. Han hade dock rationella skäl för brottet: han behövde pengar till sina studier och han ville rädda sin syster från ett giftermål med en rik motbjudande man. Hans verkliga skäl var dock ideologiskt, han ansåg att det fanns två sorters människor: ”Napoleonmänniskorna” som formar historien och kan sätta sig över de moraliska lagarna om det så behövs, och ”lössen”. Efter morden inser Raskolnikov att han egentligen inte är någon ”Napoleonmänniska” och bryter ihop. När han långt senare erkänner deporteras han till Sibirien. Men viktigare är att han kommer till ett djupare psykologiskt plan och inser att hela hans livsåskådning varit fel. Det är nödvändigt att tro på någon gudomlig överhet och hans andliga lärare blir den prostituerade Sonja.
Betyg 5
2004-08-08 10:02
En bok man bör läsa för att kanske förstå det Ryska samhället i dåtid och nutid!

Oerhört djupt och fascinerat skriven!
Betyg 5
2004-10-29 04:30
Raskolnikov är en ensam, deprimerad och något desillusionerad student. Han har funderat över godhet och ondska - om vad som gör en hjälte till en hjälte och inte en skurk, hur man vet om man har rätt att bryta allmänt gällande moraliska lagar och ändå vara säker på sin oskuld. I sin visshet om att avgörandet ligger i huruvida man uppfattar din gärning som en illdåd bestämmer han sig för att själv ta reda på vad han är, hjälte eller alldaglig; detta genom ett mord. Hela verket visar sedan hans inre kamp mot skuldkänslor och reflekterande över sitt brott. Han anser nämligen att minsta tanke mot att det man gör är rättfärdigt gör det orättfärdigt.

Den filosofiska aspekten är väldigt intressant. En teori om övermänniskor som har rätt att göra vad de vill så länge det gynnar mänskligheten i det långa loppet läggs fram. De människor som i detta sammanhang ska klassas som vanliga har till uppgift att följa alla lagar och hålla samhället på fötter medan de så kallade övermänniskorna ska utveckla det.

Nå, all filosofi till trots är en minst lika stor anledning att läsa Brott och straff den spänning som byggs upp längst vägen mot ett uppklarande. Den psykologiska kampen mellan Raskolnikov och rannsakningsdomaren Porfirij är något av det bästa jag har läst. Mycket bra!
Betyg 5
2004-11-02 16:00
En oerhört välskriven bok med uppskattade verbala krig mellan Raskolnikov och rannsakningsdomaren Porfirj och moraliska dilemman.
Rekommenderar alla att läsa detta mästerverk!
Betyg 5
2004-12-17 22:10
bra men rekommenderar inte att läsa kapitlerna med mer än en veckas tid emellan
Betyg 3
2005-01-03 17:41
Tolkningarna av den här boken är lika många som varierande. Ävenså på denna sida :) Jag kan bara tillägga att den är välförtjänt ansedd som en klassikernas klassiker.
Betyg 5
2005-01-14 02:38
Romanen handlar om Raskolnikov, en student som tar livet av en pantlånerska för att, enligt honom själv, få ett startkapital och ordna upp ekonomin för hans moder och syster. Allt är mycket väl planerat och intelligent som han är har han sett till att inga spår
kommer att finnas kvar efter honom. Då han planerar diskuterar han ofta med sig själv och redan nu ser man att han är en smula sinnessjuk då hans två helt olika sidor turas om att ha befälet över hans kropp. Då mordet begåtts blir han sängliggande i sjukdom och under veckorna som följer behandlas han av doktor och vänner.

Betyg 5
2005-01-14 02:42
Dostojevskij målar genom sitt lysande språk en underbart intressant roman. Även om den som de flesta ryska böcker är lite seg i början så släpper det efter ett tag. Ni som redan läst den då ni gick i skolan, läs den igen för detta är ingen bok man skall skumma igenom för att kunna klara något förhör, detta är en bok man skall njuta av i lugn och ro.
Betyg 5
2005-01-19 14:48
Underbar bok. Den första Dostojevskijboken jag läste.
Betyg 5
2005-01-19 17:32
Bra bok. Men jag har svårt att bli chockad eller ens speciellt intresserad av boken därför att media redan exploaterat våld till den graden att det inte längre känns speciellt skrämmande. Och jag vet att kontentan av boken är inte våldet, utan våldets inverkan på människan och hur vi beter hos i sådana situationer. Men även detta känns urholkat.

Dock all heder till Dostojevskij för att han skrev den för 150 år sedan.
Vill man läsa om människans psykologi är Fallstudier ett bra tips!
Betyg 3
2005-01-20 05:14
Brott och Straff är en mycket bar roman, väldigt känd. Den är den menningsfulla boken för alla tider tycker jag. Jag har läst många böcker men jag har aldrig någonsin läste en bok som jag skulle vilja att komma till baka och läsa om boken som jag gör med den här boken.
Betyg 5
2005-01-22 16:38
buccho:

det här är helt enkelt en av de bästa romaner om inte dne bästa som man har läst!

fjodor gör debut då det blommar i den ryska litteraturen och han lyckas överträffa alla sina konkurrenter med " brott och straff"

boken handlar om en föredetta student som skapar en teori som går ut på att " för den stora saken, kan man offra ett och annat utan att straffas eller behöver hållas ansvarig för", här är det så att författaren agerar som en kirurg som noggrant dissekrerar studentens tankar.

tidigt i boken så låter fjodor honom få utlopp för sin teori och sedan plågar han honom. Raskolnikov har just begått det perfekta brottet men börjar känna samvetskvalen i hjärtat och börjar fundera på ifall hans teori var så vattentät som han hade trott. han börjar plåga sig och börjar insjukna och får mardrömmar och inte blir det bättre av att hans syster och mor kommer till honom och börjar oroa sig för honom.

Raskolnikov litar inte på någon trots att han har goda vänner och familj nära sig, så han behåller dt för sig själv men inombords förtär det på honom. polisen börjar misstänka honom men har inga bevis och frågan är vad Raskolnikov gör, kommer han att ange sig eller kommer han att tiga eftersom han vet att polisen inte har några bevis!

en spännande bok om den mänskliga naturen, hat, kärlek, lögner, vänskap men också svek!!!
Betyg 5
2005-02-01 11:06
Ja, vad ska jag skriva . Allt är ju redan sagt om denna bok. Denär väldigt välskriven. Med tankar som man har svårt att släppa efter att man läst boken.

Det blir en kort recension på en lång men mycket bra bok. Läs den!
Betyg 5
2005-02-02 00:14
Tvingades läsa den här tegelstensromanen över en natt, då jag studerade litteraturvetenskap för 21 år sedan, för att klara av skrivningen följande dag och har ända sedan dess avskytt bara att höra talas om "Brott och straff" ända tills nu i julhelgen, då jag läste den på nytt. Nu har jag ändrat uppfattning. Trots sitt tämligen usla språk och bitvisa långrandighet, alltför många namn att hålla reda på osv, måste jag säga att det är den bästa deckare som någonsin skrivits (även om jag är övertygad om att många nutida deckarförfattare kan sin Dostojevskij). Mest imponerad blir jag av författarens människokännedom. Hade Dostojevskij levt idag hade han kanske varit psykolog.
Betyg 5
2005-02-04 22:51
Brott och straff

Fjodor Dostojevskij omfattande, djupa och tankeväckande bok ”Brott och straff” bygger på de psykologiska processer som föregår och följer två mord. Hela boken bygger egentligen på hur Raskolnikovs psyke utvecklas efter morden på en pantlånerska och hennes syster då mordet sker ganska tidigt i boken. Samvetskval, förföljelsemani, feber och yrsel, skräck, atapi och många andra känslotillstånd beskrivs via Raskolknikovs tänkande. Det är knappast någon action och bokens handling löper över en ganska kort tid. Men dialogerna, brevskrivandet och tankegångarna hos Raskolnikov ger förklaringar till Raskolnikovs agerande och sätter in brottet i ett meningsfullt sammanhang. Det finns även en presentation av dåtidens idéer och ideologier som florerade i det tsarryska samhället på 1800-talet.

Raskolnikovs förebild är Napoleon som blev en stor och hyllad man för att han tog sig rätten att döda och för att han lyckades ställa sig över andra människor. Detta övermänniskoideal kombinerades med det socialistiska tänkandet som utgick från att miljön bestämmer människans beteende och inget annat. Raskolnikov går bokstavligen vilse i dessa elitistiska idéer. Dock är inte Dostojevskij så enfaldig att Raskolnikov enbart lider av hybris och onda idéer utan han är också solidarisk och generös mot sina medmänniskor vilket komplicerar bilden av Raskolnikov.

Raskolnikovs idéer kontrasteras dock mot Raskolnikovs religiösa mor och dotter samt kommande hjärtevän Sonja som försöker få tillbaka Raskolnikov på den rätta vägen. Hans vän Razumijin utgör den tredje idésynen genom att anta rollen som den hederliga gentlemannen som är mycket fokuserad på att lösa de problem som uppstår. Han förkroppsligar helt enkelt idén om att ta ödet i sina egna händer utan att skylla på någon annan. En fjärde idésyn är den hycklande och självgoda charlatanen som enbart ser makten som ett självändamål. Denna syn representeras av Dunjas (Raskolnikovs syster) vidriga friare Svidrigajlov.

Berättelsen är skriven i tredje form men följer nästan boken igenom Raskolnikovs tänkande, grubblerier och oro. Dostojevskij har verkligen lyckats förmedla den vanmakt, de känslor, tankar och kval som Raskolnikov går igenom. Men vid slutet av boken sker dock några perspektivbyten som förvirrar något. Först förflyttas berättelsens fokus från Raskolnikov till hans syster där man får veta hur hon tänker. Tidigare har man främst fått veta hur Raskolnikov tänker och hur han tror att andra tänker. Sedan följer några andra perspektivbyten innan berättelsen helt och hållet avslutas.

Utan att avslöja slutet vill jag påpeka att Raskolnikov balanserar mellan två ångerskänslor och tillstånd. Den första känslan är en äkta och genuin ånger för det han har gjort med en religiös grundinställning där skulden måste betalas tillbaka genom hårt arbete. Den andra känslan bygger på övermänniskoidealet. Det enda som finns att ångra är att han inte kunde stå emot det psykiska trycket. Han kunde inte göra sig själv till undantag och få rätt. Han var för svag helt enkelt. Vilken känsla som vann tänker jag inte avslöja. Du får helt enkelt läsa boken.

Dostojevskij, Fjodor: Brott och straff, Bonniers, 2000 (1866).
Betyg 5
2005-02-12 22:53
Har väll inget att tillägga utan sätter bara ett betyg!:)
Betyg 5
2005-03-08 14:54
underbar
Betyg 5
2005-05-06 10:23
Av de tre böcker jag läst av Dostojevskij är detta den jag tycker är minst bra.
Den skiljer sig från de andra Dostojevskij-böckerna jag läst mest genom att den inte handlar lika mycket om människor, och antalet människor i boken är heller inte alls lika många. Det är inte heller så mycket yttre beskrivningar av t.ex hur något ser ut.
Jag tycker den är mer lik Anna Karenina då den handlar om en enda person och hans/hennes tankar. Raskolnikov och Anna Karenina går omkring mycket för sig själva och försöker rättfärdiga sin egen person på olika sätt.
Betyg 3
2005-05-08 22:59
Att Fjodor Dostojevskij räknas till en av världshistoriens främsta författare är något, i alla fall jag, hört vid flera tillfällen. Trots detta har det aldrig blivit av att jag läst några av hans verk, även fast jag faktiskt har haft ett par av dessa stående i min bokhylla under en längre period. Nåväl, för ett tag sedan fick jag dock för mig att jag skulle läsa något av Dostojevskij, och tog då ned Brott och straff ifrån den hylla där den under en längre tid befunnit sig och samlat damm, och ack vad jag nu skäms! Hur kunde jag låta ett sådant mästerverk få stå orörd?
Brott och straff är utan tvekan en av de hitintills bästa böcker jag läst, ett verk som innehåller det mesta och som trots att den är skriven 1866 känns det som om boken skulle kunnat vara skriven idag.

Kortfattat handlar boken om den unge studenten Raskolnikov som jag som läsare får följa under den tid han planerar det mest fruktansvärda av alla brott, mord i 1800-talets mitt i storstaden Petersburg. Efter dådet blir huvudpersonen mer och mer instängd och isolerar sig från sin omgivning, och betraktaren får följa honom i hans utveckling (som tenderar att gå åt det mer neurotiska), detta samtidigt som det finns ett antal vad man skulle kunna kalla sidospår i historien. Dessa är minst lika intrikata och fascinerande, och handlar exempelvis om familjen Marmeladov och dennas öde men också om Raskolnikovs mor och syster som kommer på besök. Trots boken omfång (cirka 630 sidor) blir den aldrig trivial eller tråkig, tvärtom. För var sida man tränger sig igenom blir boken bara alltmer fängslande och mot slutet kändes det som om jag satt på nålar, jag kunde bara inte lägga den ifrån mig.

Det mest intressant som utspelar sig i boken är utan tvekan Raskolnikovs tankegångar om att det finns två olika typer av människor, där den ena grupperingen som utgörs av genier och strateger, vilka genom sin storhet kan sätta sig över andra medborgare, till och med lagen. Dessa reflektioner eskalerar sedan efter det att Raskolnikov begått mordet, och leder honom in på ett aningen psykologiskt instabilt spår.

Till sist kan jag inte säga mer än att ni som begått samma misstag som undertecknad, låt inte detta mästerverk stå orörd i bokhyllan, tag ned det och njut, jag vågar lova att ni inte kommer att bli besviken. Själv kommer jag genast att ge mig på Idioten av samma författare, och hoppas innerligt att den inte gör mig besviken, vilket jag inte tror att den kommer att göra.
Betyg 5
2005-06-11 06:08
Brott och Straff av Fjodor Dostojevski

Denna mycket kända bok av Fjodor Dostojevskij skrevs år 1866 trots detta vågar jag påstå att bättre läsning än såhär får man leta efter. Fast den beskriver Ryssland på 1800-talet känns den aktuell då den tar upp frågan om brott och straff för en mördare.
Den handlar om Raskolnikov, en student som tar livet av en pantlånerska för att, enligt honom själv, få ett startkapital och ordna upp ekonomin för hans moder och syster. Allt är mycket väl planerat och intelligent som han är har han sett till att inga spår
kommer att finnas kvar efter honom. Då han planerar diskuterar han ofta med sig själv och redan nu ser man att han är en smula sinnessjuk då hans två helt olika sidor turas om att ha befälet över hans kropp. Då mordet begåtts blir han sängliggande i sjukdom och under veckorna som följer behandlas han av doktor och vänner.

Efter att delvis tillfrisknat från den fysiska sjukdomen så märks väl hans tendens till galenskap. Han får konstiga infall och ibland är han mycket nära att avslöja sig som mördaren, som polisen inte ännu
hittat. Men oftast lyckas han genom sitt otroliga intellekt klara ut de flesta situationer. I denna delen av romanen möter han rannsakningsdomaren som utreder fallet tre gånger och vid dessa tillfällen lovar jag att man läser hänryckt. Domaren, med ett minst lika stort intellekt som Raskolnikov, och ett antal års erfarenhet av brottsfall argumenterar och fintar och visar prov på en listighet sällan skådad, och all Raskolnikovs energi krävs för att hålla sig från att försäga sig.

Detta är en mycket bra bok som förutom en lysande intrig även speglar det ryska samhällets misär såsom det såg ut under denna tidsperiod. Ofta med gripande skildringar om de fattiga som tvingas offra allt föratt lyckas få mat för dagen och tak för natten. Samvetet spelar även stor roll i denna boken, själv fattade jag tycke för Raskolnikov fast han betedde sig som han gjorde och en del av mig hoppades hela tiden att han skulle klara sig fast en annan del av mig sade tvärtemot, att han måste erkänna och ta sitt straff.

Dostojevskij målar genom sitt lysande språk en underbart intressant roman. Även om den som de flesta ryska böcker är lite seg i början så släpper det efter ett tag. Ni som redan läst den då ni gick i skolan, läs den igen för detta är ingen bok man skall skumma igenom för att kunna klara något förhör, detta är en bok man skall njuta av.
Betyg 5
2005-08-15 20:53
en Klassiker!!!
Betyg 5
2005-09-16 22:00
Jag håller med Janika, en klassiker och faktiskt fruktansvärt bra.
Betyg 5
2005-09-29 12:41
Jag längtar hem från jobbet till denna bok /kasett/ och Per Myrberg är en LYSANDE uppläsare!!
Betyg 5
2005-10-27 07:15
Romanens budskap och en av bokens grundvalv, är att människan fritt kan mörda, skända och agera hur som helst utan moraliska förpliktelser. De står sig över andra människor, de är en övermänniska. Enligt Raskolnikov, bokens protagonist, finns ”de vanliga” och ”de ovanliga” och det är just de senare som har rättigheten att bete sig hur som helst. Så länge målet helgar medlen. Det är ingen unikt tankesätt som Dostojevskij färglägger. Samma tankar hade Napoleon och Nietzsche. Ingen har väl nu anklagat dem för att ha varit de smidigaste människorna, men tankarna lever kvar ännu idag. Samma ideologi använder terroristen som rättfärdigar alla handlingar på religionen. Själva har de ingen del i det hela, de är alltid oskyldiga. Oavsett vem som använder resonemangen så håller det aldrig hela vägen ut och det är det jag vill tro att Dostojevskij vill poängtera med Raskolnikovs lidande och förfall. Han kanske rentav vill framhäva att det inte finns några ”de ovanliga”, alla människor står sig lika i herrens ögon? Raskolnikov mördar en människa och anser att han gör samhället en tjänst (och tjänar en slant själv för besväret). Vem var människan om inte en lus som lever på att bedra andra, leva på andra människors olycka? Men hans samvete äter långsamt upp honom och, som man redan förstår från de första sidorna, finns det bara en utväg. Vägen dit är en odyssé i det mänskliga psyket, en fascinerande om än lidande läsning.

En vanlig myt är att Dostojevskij är svårläst och tung. Den är helt fel. Han är rentav lättläst och bärs fram med dialoger som få författare klarar av att skriva. Må vara att Dostojevskij gör väl många tillbakablickar och sammanfattningar, men de skadar inte boken då dess omfång är rikt och inget man läser (eller recenserar rättvist i en sådan här kort text) på några dagar. En klassiker och alla som läst boken förstår varför.
Betyg 5
2005-10-30 18:38
Hej!
En klassiker, och en klassiker kan man ju inte skriva dåligt om... Iallafall, så är jag inte så förtjust i denna, men inser att den är mästerligt skriven :)
Betyg 3
2006-01-15 10:59
Jag har jättefördomar kring vilka slags böcker jag gillar och vilka jag inte gillar, och en bok om en fattig rysk student under 1800-talet är inget som tilltalar mig. Så jag blev mycket positivt överraskad. Det var inget problem att läsa boken, men dessutom var den så himla bra!
Betyg 4
2006-02-17 17:22
En härlig klassiker som är väldigt bra. Ett tips kan vara att läsa på lite om hur ryska författare skrev på sin tid innan man befattar sig med boken, bl.a. om deras sätt att behandla namn på personer, med efternamn, fadersnamn m.fl. Dostojevskij (och hans andra ryska kollegor) är väldigt fokuserade på detaljer och särskilt personbeskrivningarna är speciellt utpräglade. En bok man bör ge tid åt, t.ex. skriva upp alla personer på ett papper man kan ha på sidan så man har full koll på vilka relationer de olika karaktärerna har till varandra. Då får man man får bättre koll och därmed bättre uppfattning om handlingen. En bok som absolut bör läsas. Låt inte det avskräcka att den är "tjock och tung att läsa" som många kanske uppfattar den. Ge den tid och njut av denna ryska författares mästerverk!
Betyg 5
2006-03-01 17:40
Svårt att avgöra om det är tiden, kulturskillnaden eller en av Dostojevskij avsedd effekt att det ibland är mycket svårt att förstå hur karaktärerna tämker och varför de agerar som de gör.

Den inre konflikten och kampen mellan det goda och det onda är trots det otroligt fängslande. Även frågan om vad som är fel och rätt och om denna fråga kan besvaras. Tolkningarna är många och religiös underkastelase anses ofta vara det centrala budskapet.

Boken kan dock lika gärna läsas ur andra perspektiv såsom hur samhället ska reagera på de grövsta brottslingarna. Är hämnd det centrala eller ska den den kriminelle hellre återanpassas? Har dödsstraffet någon plats i den moderna rättsstaten? O.s.v.
Betyg 5
2006-03-12 00:52
Jag har ca 4000 böcker i min bokhylla. Detta är den bästa!
Budskapet är en känga åt anarkismen/nihilismen som enbart ser till tankens logik och inte tar hänsyn till den mänskliga naturen. Tillsammans med den då på modet rådande övermänniskoideologin - från väst - blir resultatet förödande. Raskolnikov gör - ovetandes - våld på sin känsliga natur. Han går under. Men det finns en räddning. Förlåtelsen genom godhet. Genom uppriktig ånger tar han sitt straff och renas från synden. Den allmänmänskliga kärleken ger godheten.
Betyg 5
2006-06-17 14:14
Enastående. Det är ett ord som beskriver den här boken väl. Det är en av de mest intressanta och bästa romaner jag läst i mitt liv. Jag menar, bättre läsupplevelse får man leta efter. Dostojevskij har ett fantastiskt målande språk.

Då denna roman är så känd (en av världens mest lästa romaner) känns det nästan fånigt att redogöra för storyn, men det handlar om den fattiga studenten Raskolnikov i 1800-talets Ryssland som rånmördar en rik gammal pantlånerska och dennes syster. Efter mordet börjar hans febervandringar genom Petersburg och han blir så sjuk att han måste behandlas av läkare. Han blir sedan fysiskt frisk men knappast psykiskt. Genom hela boken diskuterar Raskolnikov mordet och andra saker med sig själv, vilket ger intryck av att han är sinnessjuk. Många gånger är han också nära att försäga sig; avslöja att han är mördaren som polisen letar efter. Ofta är man gripen av intrigens spänning och flera avsnitt är olidligt spännande. Raskolnikov är verkligen tokig, han beter sig helt galet, men många gånger också mycket listigt och intelligent.

Det råder skilda uppfattningar bland läsare av den här boken om varför Raskolnikov egentligen begick mordet. Var det i ekonomiskt syfte eller för att han anser sig vara en ”övermänniska”, d.v.s. kan ställa sig över lagen eftersom han är till större nytta för samhället än vad pantlånerskan är?

Med i handlingen finns också Raskolnikovs mamma, syster, vänner och en rad andra figurer som alla lever i detta samhälle fyllt av fattigdom och elände. I boken förekommer mycket växlande förnamnsformer (t ex Radion, Rodja) beroende på vem som tilltalar, i detta fall, Raskolnikov. Detta är något som behållits från originalets språk, och är inget störande. Det ger snarare liv åt berättelsen.
Betyg 5
2006-06-27 13:12
Den känslige och nästan outhärdligt självupptagne Raskolnikov upplever jag som en idemodell skapad av författaren för att ifrågasätta religion, politik och etik.

Romanen är tidlös eftersom den tar upp grundläggande moralfrågor.
Den är också skriven på........ ett okomplicerat och direkt språk.

Jag kan tänka mig romanen gestaltad i en teateruppsätning.
Betyg 5
2006-06-27 13:17
Otroligt att jag sätter en femma på den här! Kollar man mina andra femmor så hittar man Da Vinci-Koder och sagor om ringar. Försökte mig på den i några slags tonår och har tragglat lite annat D. och det har bara varit segt. Men nu har jag funnit Brott och Straff. Började på därför att det var den enda som fanns till hands i sommartorpet. Och jag fann mig sträckläsa den. I sin bedrövlighet är det en riktig sidvändare. Långa utläggningar, Raskolnikovs elände men aldrig kändes det att det var för mycket eller saknades nåt. En perfekt flytande rysk flod hamnade man i. Och Fjodor måste ha dödat nån själv, inga problem att leva sig in i hur Raskolnikov mådde, direkt. Och ett mustigt persongalleri, med syrran (som man nog skulle vilja veta hur hon såg ut, egentligen...) och morsan, polarna och lagens långa arm.

Ni som inte orkat, försök igen!
Betyg 5
2006-08-25 15:33
4:a eller 5:a det är frågan? Brott och Straff var en positiv överraskning. Har alltid trott att den skulle vara svårtläst och tråkig det tycker jag inte alls den var tvärtom. Den är bra, visst. Men att den betraktas som bland det bästa genom tiderna har jag lite svårt att förstå. En lite för uppsnackad bok. Det blir en stabil 4:a.
Betyg 4
2006-10-21 22:11
Någon skrev att många säger sig ha läst den utan att kanske ha gjort det,nåja,jag tror faktiskt att många verkligen HAR gjort det,om inte annat därför att det är en bok som ofta ingår i läsematerialet på gymnasiet,iallafall gjorde den det när jag gick i gymnasiet och det var humanistisk linje(som det hette då).Om du inte gjort det,gör det för din allmänbildnings skull.Det behöver inte vara en dålig anledning till att läsa en bok!

Raskolnikov är en fattig student som begår ett något överilat och desperat mord på en pantlånerska i St Petersburg.Därefter följer en mardröm av skuld,sjukdom och ånger,han slits mellan viljan att erkänna och ta sitt straff och driften att komma undan sitt brott utan påföljder.Han söker rättfärdiga det,han växlar mellan övermod och djupaste vämjelser för sig själv.Han vet inte om han är berättigad(enligt sina egna normer)att begå mordet,eller om han är en mördare vilken som helst.
Den som tillsist förmår honom att göra "det rätta",dvs att erkänna är Sonja,en prostituerad kvinna som har blir förälskad i.Att erkänna blir för honom en slags pånyttfödelse ur skulden och han förmår rent av se framåt och hoppas på en framtid med henne någon gång.

Brott och Straff kräver vilja och koncentration av sina läsare.Jag vet inte om jag tycker att det tvång som man får i skolan på att läsa vissa böcker är en idealisk motivation,men hellre det än att inte känna till klassiker som Brott och Straff!Tillhör du dem som tvingades läsa den i skolan,får dåliga associationer av det och helst inte vill öppna den igen,trotsa den känslan.Läs den för dess egen skull.
Betyg 5
2006-11-30 19:27
Lite tung men rätt skön.
Betyg 3
2006-12-11 22:03
Kanske inte min absoluta favorit men en klassiker är en klassiker.
Betyg 3
2006-12-29 06:41
Romanen, Brott och straff är en av de bästa romanarna som jag har läst. Jag har läst så många böcker men aldrig någonsin läste jag en så väl skriven. Jag är helt övertygad om att jag kommer läsa om den romanen igen flera gånger. Jag har sett t o m filmen, den är underbart att se tycker jag.

Betyg 5
2006-12-29 06:50
Brott och straff är en roman av Dostojevskij som jag har läst för länge sedan fast jag kommer fortfarande ihåg dem goda biterna i den. Man bör läsa den. Den är otroligt väl skriven.
Betyg 5
2007-01-05 14:43
Brott och Straff, skriven 1866, det är ett flertal år sedan. Trots detta har inte det mänsliga psyket förändras avsevärt. Vid ett brott, vid mord framkommer känslor man trodde sig kunna bejaka, ha kontroll över. Så var det förr och än idag.

Hursomhelst, en moernare version av Brott och Straff anser jag är Match Point, ja precis, Woddy Allens succe film. Likheterna är slående, mordet blir en lösning. Raskolnikovs åsikt kring pantlånerskans död var att ett liv är mer värt än hundra än tusen. Att döda pantlånerskan var en god gärning, hon behövde dö, offra sig för sina medmäniskor. Oh Chris i Match Point, ja, han ville itne såra sin familj, sin fru eller älskarinnan Nola Rice. Han hade inget val.

Nå, båda uttryckte sig på ett liksinat sätt, det var ett måste, i längden var det en god gärning trots att det var egoistiska tankar som drev dem till att begå dåden. Att bli fri från frestelsen.

Se filmen och läs boken!
Betyg 5
2007-01-09 22:17
Även detta är en bok som jag läst mer än en gång, det är en tidlös klassiker som inte skall missas.
Personligen så har jag nog läst sönder den en aning men det är utan tvekan en mycket välskriven bok som ger läsaren mycket att tänka på. Jag har läst det mesta av Dostojevskij med denna är i alla fall en utav mina favoriter.
Betyg 5
2007-03-12 01:33
Böckernas bok? Avsnittet då Raskolnikov, efter morden, står vid dörren och lyssnar på de båda personerna som kommit för att besöka pantlånerskan. Olidlig spänning...
Betyg 5
2007-04-02 20:33
När jag började läsa "Brott och straff" gick jag in för att länge traggla i en lång och tråkig bok av en ryss jag inte förstod mig på. Jag måste säga att jag blev mycket överraskad då jag började läsa och snart var jag fast. En mycket bra bok!
Betyg 4
2007-04-09 08:46
En tankvärd bok. När man väl börjar läsa boken så är man fast i den tillsammans med Raskolnikov.
Betyg 4
2007-06-17 20:30
Väldigt lång och tung att läsa, men den är värd att läsas! Hela historien är väldigt bra, och lämnade i alla fall hos mig väldigt stora eftertryck och funderingar! Frågan är om det någonsin kommer skrivas någon bok i samma klass!
Betyg 5
2007-07-24 17:56
brott och straff är en rätt tung bok att komma in i men när man väl gjort det och tagit sig igenom den så går det inte att bli besviken.
den lever verkligen upp till sitt rykte och är en riktigt klassiker, det är en fashinerande och tankeväckande bok som finns kvar i minnet länge.
helt klart högsta betyg!
Betyg 5
2007-09-11 17:50
Fjodor Dostojevskijs roman Brott och straff är en av de bästa böckerna som jag har läst för länge sedan fast jag kommer fortfarande ihåg dem goda och läckra biterna i den. Man bör läsa den. Den är otroligt väl skriven.
Betyg 5
2007-09-11 17:58
Brott och Straff är en jättebra skriven roman, alla bör läsa den coh värd att läsas. Den beskriver hur det ryska samhället har varit i 18-hundra talets rysland, bör läsas av varje person.
Betyg 5
2007-10-07 22:07
Verkligen suverän
Betyg 4
2007-10-10 08:52
Allt är väll redan sagt, men det är en bok som växer!
Betyg 4
2007-11-02 12:37
Har människan en inneboende känsla för rätt och fel, finns den där av gener eller är av miljön? Boken ifrågasätter det mänskliga värdet och det är väl faktiskt Dostojevskij som är först (före Nietzsche) att diskutera Übermensch?! Jag älskar den här boken. Den kan förändra människors liv och sätt att tänka. Själv läste jag boken när jag var nere i en depression så jag kan inte ärligt säga att jag minns så mycket av handlingen eftersom jag i dessa perioder får minnesluckor. Däremot har boken satt djupa spår i form av tankar om människans natur. Efter att jag läst boken började jag läsa vetenskapliga böcker om människor och evolutionen. Jag försökte ta reda på varför människor inte dödar varandra. Jag hittade inga svar.
Betyg 5
2007-11-24 20:46
Brott och Straff är en av de böcker jag känslomässigt kan känna igen mig i. Läste den då jag var väldigt sjuk och fann stor tröst i att känna igen mitt tankesätt hos någon annan. Mycket bra bok som jag önskar inte hade tagit slut så snabbt.
Betyg 4
2007-12-18 22:33
Rodion Romanovich Raskolnikov är en fattig student som bor i ett kyffe i Sankt Petersburg. Han är skyldig en panttlånerska pengar och vi möter honom när han leker med tanken att döda henne. Efter att han begått mordet blir han gradvis medveten om konsekvenserna av hans handlande. Boken utspelar sig de feberrusiga dagarna efter morden.

Dostojevskij ställer den centrala frågan, om människan formas av sin miljö, eller om hennes historia är ödesbestämd. Tvingar fattigdomen, det hårda studentlivet och svälten fram mördaren i Raskolnikov? Eller är han predestinerad att bli mördare under vilka omständigheter som helst? Vi följer Raskolnikovnär han gradvis når insikt i vem han är och hur han ska förhålla sig till det brott han begått. Raskolnikov erkänner för sig själv att morden inte var nödvändiga. Tvärtom var dom en lek med ödet. Raskolnikov känner sig osårbar, när han leker med tanken att begå brottet, han har inte räknat med de faktiska följderna av ett mord, mer än ytliga detaljer (hur han ska kunna dölja sin roll i det hela), Raskolnikov speglar sig i sin föreställning om omvärldens reaktioner. Hur mycket av hans föreställningar som är faktisk realitet är svävande. Raskolnikov föreställer sig samvetet som något borgligt och lite skamligt. Berättelsen utspelar sig i Sankt Petersburg som gästas av revolutionära ideer och ideal. Raskolnikov tror sig rationellt kunna försvara sina handlingar, men inutiativt kan han inte hantera dem. Gapet mellan vara och bör blir milsvitt. Raskolnikov är kall och oberäknelig men samtidigt inte helt låst i sig själv. Han är ung och behöver fortfarande gensvar från omgivningen. Helst av allt vill han bli betraktad som ett unikum, ett geni som liksom Napoleon går över lik för att genomföra sin vision. En del av honom ser sig förmer än andra, men en annan del av honom är likgiltig. Denna del vill inte ens försvara sina handlingar. Det enda brott som existerar är att bli påkommen, för mord i sig är en ganska trivial historia.

Det enda som kan förlösa Raskolnikov är kärleken. Men för att bli förlöst av kärlek måste man också kunna älska, vilket Raskolnikov är oförmögen till och frågan är om Raskolnikov faktiskt ägde den förmågan - ens innan mordet.

Är Raskolnikov en god människa som utför onda handlingar, eller är han en ond människa som utför goda handlingar? Det finns fortfarande godhet i Raskolnikov, och detta är bara en av de många faktorer som gör berättelsen levande. Samtidigt är den empati som Raskolnikov kan känna på ett väldigt ytligt plan. Han kan inte ta in att han inte utgör navet i alla andra människors liv. Allting tycks kretsa kring honom, varje uttalande, varje handling är riktat mot honom, kring honom. Raskolnikovs relation med Katarina och hennes man, och senare med Sonja har troligen sitt ursprung i Raskolnikovs vilja att "sona" sitt brott. Samtidigt leder denna hjälp han erbjuder till en väg av verklig försoning.

Jag fick en riktigt skön insikt av "Brott och straff". Tunga författare behöver nödvändigtvis inte vara svårlästa. Trots att "Brott och straff" är en riktig tegelsten till bok är den överraskande lätt att läsa och spännande precis hela tiden. Trots att Raskolnikov inte är någon sympatisk människa fångar författaren upp läsaren genom att fokusera på kärnfrågan, vad det innebär att vara människa. Författaren lyckas också levandegöra "bikaraktärerna" i boken. Det är nästan smärtsamt att skiljas från dem när sista bladet blivit läst. Varje person i boken har skapat sig ett eget litteratur hjärterum. Dostojevskij förför inte sin läsare - han attackerar och förtär. Han åt mig till frukost, lunch, middag och senare till frukost en gång till. Det gick följaktligen fasligt snabbt att bana igenom en av världslitteraturens populäraste verk. Som väntat får boken en stark femma i betyg. --------------------------------------------------------------------------------

Tillägg om funderingar kring böcker inspirerade av Dostojevskiljs "Brott och straff". Det finns många böcker som behandlat samma tema, mer eller mindre bra. En av de böcker jag inte helt insett vara så till den grad påverkad av "Brott och straff" var Brett Easton Ellis "American psycho". Liksom i "Brott och straff" handlar denna om en perverterad yngling som tycker sig stå över samhällets lagar och drivs av en önskan att utmana dem. Både Raskolnikov och Bateman har förtärt kunskapens äpple och är så som gudarna, de kan förinta och skapa. Agatha Christie har skrivit 70-romaner om denna mördare, men Dostojevskij och senare Ellis lyckas faktiskt låta läsaren gå in i mördaren och betrakta värdlen ur hans fördömda ögon. Men medan Ellis historia är en berättelse om samhällets förfall bearbetar Dostojevskij människans vara och hennes eventuella frälsning. Ellis bok är tidsbunden, men "Brott och straff" tidslös. Förutom "American Psycho" (som jag tycker är väldigt bra) finns det klockrena paraleller också i svensk litteratur. Nu tänker jag särskilt på Hjalmar Söderbergs "Doktor Glas", men även Lagerkvists "Barabbas" behandlar samma ämne - utifrån annan vinkel, på ett lysande sätt. Med dessa små noteringar avslutar jag härmed bokbabblet.....

Betyg 5
2008-03-31 17:50
Ett nästintill namnlöst mästerverk.
Betyg 5
2008-04-01 00:51

Romanen Brott och straff är skriven på ett så vackert sätt, om ögonen hade förmågan att äta upp sakar och ting, så skulle den ätas upp av ögonen i stället för att läsas...
Betyg 5
2008-04-08 22:53
Vad ska man skriva... En klassiker spännande som den bästa deckaren och inte svårläst. Jag tänkte mycket på boken och karakterärna även efteråt, kunde inte släppa taget.
Betyg 5
2008-06-12 19:09
Mycket bra bok. Raskolnikov är bäst.
Betyg 5
2008-06-16 09:59
En klassiker men lite för tung för mig. Läste den på gymnasiet...historien och frågan den ställer var intressant, men jag trivs inte med böcker med så detaljerade i sina beskrivningar.
Betyg 3
2008-06-17 23:51
Jag kan bara instämma i tidigare hyllningar av den här romanen. Den är verkligen ett djuppsykologiskt mästerverk och så vidare. Samtidigt tyckte jag den var lite svårsmält. Att redan efter en läsning tro sig förstå sig på romanen vore nästintill oförskämt. Personligen tänker jag ge den mer tid, läsa om den långsamt istället för att plöja igenom den (vilket var fallet under första läsningen). Det här är en roman som kräver eftertanke. Jag tänker ge den det och DÅ kommer betyget höjas.
Betyg 4
2008-07-07 16:29
En riktig pärla! Tänk om det skulle finnas såna författare som Fjodor idag..
Brott och straff är en ruggigt spännande bok lite mer dystra miljöer än bröderna karamazov och idioten men en härlig bok som måste absolut läsas.
en given 5a
Betyg 5
2008-08-10 18:54
En märklig historia om en student som av någon outgrundlig anledning mördar en pantlånerska och sedan flummar runt i St Petersburg där han möter sin syster och mor, en studentkamrat, olika friare till systern.
En massa oförutsägbara saker händer - många långa tankar, monologer och dialoger ger en märklig stämning för läsaren.

Känns lång men det var intressant att läsa den.
Betyg 4
2008-10-23 23:08
Jag tycker att boken är välskriven, men jag retar ihjäl mig på huvudpersonen! Jag tycker att det är helt okej att han mördar pantlånerskan. Att Elisaveta sedan mördas går ju inte att undvika. Fine, men sedan börjar han ångra sig! Han som tror att han har tänkt igenom allt beter sig som en jävla novis. Fan ta honom! Vilken jävla loser han är, jag blir så förbannad på honom att jag skulle kunna mörda honom själv. Sedan försöker han i princip sätta dit sig själv!!! Han söker upp polisen för att prata om mordet. Och så begär han att "rannsakningsdomaren" (förundersökningsledaren) ska spela med öppna kort och inte köra med psykgrejer för att få honom att försäga sig, jag menar, vad fasen hade han förväntat sig. Alla andra uppför sig ok, men Raskolninkov är en idiot. Bra att den är lång för det är en bra bok, men Raskolnikov kunde kan lämnat utanför, satt in en mer psykiskt stabil och lättsam person som kunnat utföra rånmordet ordentligt (att få med sig alla pengar) typ Dexter Morgan.
Betyg 4
2008-10-26 13:22
Vilken underbar recension, "andkal".
Ett intressant sätt att betrakta storyn och visst, jag gillar också Dexter.
Men det skulle ju fullständigt förta hela poängen med boken.
Det centrala temat är ju det här med de olika värderingar och
moraliska principer som ställs mot varandra. Och att han faktiskt inte var
någon "jävla loser" utan tvärt om vann över sig själv.
Försöket att bli en vinnare genom att ställa sig över moraliska principer ledde till det motsatta. Det var då han blev en loser.
Den smärtsamma insikten om att det faktiskt inte funkar så, inte bara i ortodoxa kristna föreställningar och inte bara för att han inte lyckades tvinga bort sina egna skuldkänslor, var det som fick honom att växa som människa.

En annorlunda deckare där mördaren är "the good guy" och snuten (eller rannsakningsdomaren) som jagar honom är mer "bad guy". Han tycks väl ha insett att Raskolnikov var mördaren men tänkt låta honom komma undan med det eftersom han tyckte det var befogat utfrån de här nihilistiska övermänniskovärderingarna.

Ett annat tänkvärt tema är ju också hur intellektet faktiskt kan förleda en
när man anammar extrema värderingar.

Som slötittande framför teven föredrar jag nog Dexter framför en filmatisering av brott och straff, men det går ju liksom inte att jämföra.

Det som drar ner mitt betyg är att jag ibland tyckte den var seg och att han, liksom andra gamla ryska författare, krånglar till det för läsaren genom att blanda in många
personer som omväxlande kallas vid efternamn, förnamn eller smeknamn.

Men han var helt klart ingen dumskalle den där Fjodor.
Betyg 4
2008-11-21 23:51
Läste den när jag var 13, tyckte den var lite trög i sina delar men oerhört fascinerande och känslofylld. En läsupplevelse som sitter kvar.
Betyg 4
2009-01-07 13:41
En utav de främsta böckerna i litteraturhistorien och även den mest missförstådda!

Budskap: Endast den som syndat kan få nåd och frälsas.

Jag blev inte värst berörd av boken, som jag har märkt att många andra har blivit. Visst har Dostojevskij lyckats etsa sig in i människans själ och verkligen lyckats skriva om tankar, röster och idéer som verkligen går genom människans huvud. På så vis har den ju lyckats ta sig till världslitteraturen. Men kanske jag är en >>lus<< som inte kan ta steget som Napoleonmänniskorna kan...
Betyg 4
2009-01-14 19:55
tjaa...intressant...djuplodande...men ärligt talat ganska tråkig...
Betyg 2
2009-06-06 23:44
djuplodande och bra om mänskligheten. komiska inslag, väldigt fina skildringar av människor och hur människor är. jag sträckläste den.
Betyg 5
2009-06-11 01:16
något överskattad
Betyg 4
2009-10-12 20:17
Per Myrberg läser "Brott och straff" för mig. Jag får visst äta upp delar av min sko, eftersom jag haft stor skepsis för detta verk. Om det endast är Dostojevskij ensam eller tillsammans med talbokskung Myrberg som gör denna bok till ett stark minne vet jag inte, men det jag vet är att den är; en klassiker.
Betyg 5
2009-10-18 13:51
Raskolnikov har bestämt sig för att begå ett mord. Han planerar det och gör det. Men det gick inte precis som han tänkt sig och den känsla han eftersträvade vägrar infinna sig. I stället blir han ångestfylld, paranoid och svårt sjuk. Mitt i allt detta anländer hans syster och mor till StPetersburg, en poliskommisarie kallar in honom på förhör men presenterar inga direkta misstankar. Till slut erkänner han sitt dåd för den prostituerade Sonja Marmeladovich, ett erkännande som oturligt nog hörs av någon i vars våld Raskolnikov inte vill vara i.

Brott och straff är alla klassikers klassiker, och med all rätt. Dostojevskij är en mästare på de psykologiska detaljerna både i det lilla och det stora. Samtidigt fångar han den underliggande psykologin i den tidsanda som rådde i Ryssland och Europa på slutet av 1800-talet. Hela tanken om att ett brott - oavsett hur stort det är - kan rättfärdigas om idén bakom bara är tillräckligt stor och viktig, skapade ju ett ganska stort brott i Europa några decennium senare.

Före jag läste "Brott och straff" trodde jag det var en tung, snårig och svårgenomtränglig bok, men tji fick jag. Det var som att läsa en spänningsroman med burleska mellanspel med Raskolnikovs bästa vän i olika dråpliga situationer.
Samtidigt kan man göra hur många komplicerade analyser som helst av boken. Som en riktigt bra bok ska vara kan den läsas i flera lager.
En spänningsroman med humoristiska och romantiska mellanspel är det enklaste. Men den fungerar även som en satir över tidsandan - som jag var inne på ovan. Vidare som en psykoanalytisk djupdykning i en människas sinne, i en tid då psykoanalysen ännu inte existerade. (Utifrån det perspektivet kan man se huvudpersonens dåd som en självbestraffning. Redan före boken börjar har han mått mycket dåligt, men han har inte förstått varför, och då begår han mordet för att på så sätt konstruera en orsak till att må så dåligt som han gör. Sedan efterkonstruerar han ett motiv till varför han begick mordet. Men motivet är endast förnuftsbaserat.)

En tolkningsvariant som Elinleticia planterade i mig under läsningens gång handlar om kronologin. Berättelsen kan ses som den är; kronologiskt berättad och rakt fram. Eller så kan man tänka sig att den är okronologiskt framfödd ur huvudpersonens nevroser. En sådan tanke föder exempelvis idéen om att Raskolnikov kanske inte alls begått ett mord, utan bara fantiserar ihop skeendet i sin hjärna allt eftersom han får reda på ny fakta kring ett mord som någon annan begått. Men berättelsen presenteras då för oss i den ordning som Raskolnikov föreställer sig den. Detta är en tolkning som delvis antyds av en av karaktärerna i boken.

Eftersom detta är en bok med så många lager, och så många tolkningsmöjligheter, är jag säker på att andra som läser den ser helt andra saker i den än jag har sett. Och när jag läser om den om några år, med nya tankar, kunskaper och livserfarenheter - kommer jag nog att få läsa en helt annan bok än jag nu recenserar.

Per Myrberg läste in boken. Han har en helt fantastisk röst för ljudboksinläsning, men är lite för pigg på att dramatisera karaktärerna. Jag tänker mig att en del av hans småjud, hummanden och andra "levandegörande" trix inte står i boken, och för mig är det en av inläsarnas dödssynder. Men trots detta ror han flaggskeppet "Brott och straff" i hamn.

Betyg 5
2009-12-09 18:56
Här har vi min absoluta favoritroman. Perfekt utförd av Dostojevskij. Hade han inte anställt Anna Snizkina som stenograf hade det antagligen tagit en evighet att skriva. Rodion Romanovitj Raskolnikovs febervandrimg genom St. Petersburg glömmer man aldrig.
Betyg 5
2009-12-15 11:04
En djuplodande roman om moralens och etikens inverkan på människan och hennes psyke. Ett mästerstycke om den unge studenten Raskolnikovs bekymmersamma öde, när han i fattigdom och skuldsatthet tar ett ödestigert beslut som driver honom och läsaren in i grubblerier och tvivel kring, rätt och fel, gott och ont.

Enligt min uppfattning har bara boken bara ett fel, den är kanske i längsta laget, liknande tankar och upplevelser återkommer i ny skepnad och form genom hela boken därför tror jag att boken kunde ha kortats ner utan att förlora något utan tvärt om blivit lite rappare.
Betyg 5
2009-12-17 22:57
Min favorit av Dostojevskijs mästerverk efter Bröderna Karamazov. Historien är andlöst spännande och filosfiskt fashinernade på samma gång. En enastående skildring av det mäsnkliga spyket, om brott, straff, skuld och försoning!
Betyg 5
2010-02-02 10:47
Denna bok har ett oförtjänt rykte att vara tung och svårläst. Den är i själva verket bara aningen mer krävande än en Henning Mankell men är i gengäld tiofallt bättre. Den håller en jämn och hög klass och i vissa passager går den nästan bortom fulländning. Rekommenderas varmt.
Betyg 5
2010-04-20 13:53
För mycket svammel. För långa monologer.
Boken är på över 600 sidor med täckning för ca 300 sidor. Jag vet att det finns en Brott och straff bok som är nerbantad. Jag rekomenderar den istället.
Boken är väldig övervärderad. Att den får så höga betyg beror förmodligen på att det är en klassiker.
Betyg 2
2010-05-07 17:42
Raskolnikov som är en fattig student tycker att han kan ta sig rätten att mörda en gammal procenterska som han tycker tar för mycket i ränta på lånen. Raskolnikov anser att det onda han gör när han mördar uppvägs av det goda i att procenterskan försvinner. Han räknar inte med sitt eget samvete som efter mordet börjar ansätta honom mer och mer. Brott och straff är en klassiker som är lika aktuell i alla tider.
Betyg 4
2010-10-10 14:01
Bra bok.
Betyg 5
2011-01-02 18:35
Jag har återvänt med glädje till böckernas värd genom att som premiär efter mer än ca 10 års frånvaro läsa denna klassiker under julen. Den ger nog en bra blid av dåtidens Ryssland. Skitigt, fattigt och sjukt men med en kulturell stävan och klass som de med högburet huvud bär stolt med sig än idag. Om fem månader går jag i pension och då skall frossa i nya böcker.
Betyg 5
2011-01-19 11:40
Det var ett tag sedan jag läste den men minns att jag blev berörd av den.
Betyg 4
2011-01-28 14:49
Om jag skulle vara för att en kanon skulle upprättas över böcker som man borde ha läst så är det Brott och straff. Den är filosofisk, jordnära och man förflyttas i en handvändning hundrafemtio år tillbaka i tiden och till St petersburgs gator utan att den överhuvudtaget tappat sin aktualitet. Läs den för att begrunda stora moraliska frågor eller bara för att njuta av ett fantastiskt språk eller för att lära känna en intressant person som känns verkligare än alla biografiskt beskrivna karaktärer!
Betyg 5
2011-04-06 18:12
En mycket bra bok, men mkt lång. En skildring av hur det kunde vara i 1800-talets St Petersburg och Roskolnikov som huvudpersonen i boken handlar om begår mord.
Betyg 5
2011-05-24 09:10
Vad skall man tillägga? Alla har redan sagt allt. Men om du har funderingar på att läsa den - gör det! Trodde den skulle vara omöjlig och jättesvår. Men blev överraskad av att den inte alls var särskilt svårläst. Visst innehåller den vissa "sega" partier, men i sin helhet är den nästan oslagbar!
Betyg 5
2011-07-20 15:26
Bästa personbeskrivning jag nånsin läst.
Betyg 5
2011-10-11 22:22
En riktigt tråkig bok som man inte behöver läsa om man inte vill imponera på någon genom att försöka verka bildad eller nått sånt. Skit i den och läs en intressant bok eller läs den bara för att kunna säga att den är dålig.
Betyg 1
2012-01-11 14:50
Jag har tydligen en väldigt annorlunda åsikt om vad boken egentligen handlar om. Till att börja med lider inte Raskolnikov av dåligt samvete utan han är deprimerad och skäms för sitt misslyckande. Han var ingen övermänniska, han var ingen Napoleon. Aldrig någonsin under bokens gång tyckte han att han hade gjort fel även om det var vidrigt att mörda en annan människa.

Bortsett från det kryllar boken av diverse brott och straff, handlingar och konsekvenser i diverse olika situationer med andra huvudpersoner är Raskolnikov. Man kan fundera över vilka av alla dessa brott som var värst men av alla kriminella människor i boken, även dom som inte på något sätt blev dömda; så var Raskolnikov enligt mig den minst kriminella.

Jag kan identifiera mig även jag med Raskolnikov. Men inte för att han på något sätt skulle ha svårt att platsa in i samhället vilket jag inte håller med om. Utan för att jag liksom honom inte skulle haft några större problem med att finna det moraliskt försvarsbart att mörda en annan människa för ett vad jag anser är, ett gott syfte.
Betyg 4
2012-02-15 23:36
Många år sedan jag läste brott och straff men jag minns den mycket bra, en tung bok som man inte slö läser utan man måste hela tiden vara med. Jag gillar rysk literatur men brott och straff är en favorit. Den tar upp ondska, rätt och fel och olika moraliska frågeställningar, en tidlös bok som är lika aktuell idag som när den skrevs.
Betyg 4
2013-07-05 11:02
Vilket drama! Vilken misär! Vilken fantastisk kontakt jag fick uppleva med karaktärerna och Raskolnikovs våndor. Det kommer att ta lång tid innan den här knuffas ned från min topp-5-lista. Det här var min första Dostojevskij och början på en livslång kärlekshistoria.
Betyg 5
2014-11-25 16:18
En fascinerande klassiker.

En djuplodande, smått besynnerlig skildring av studenten Raskolnikov och hans förehavanden i S:t Petersburg i mitten av 1800-talet.

Det är mångbottnat och tveeggat. Det mesta beskrivs i monologform av bokens många figurer. Det som först kan upplevas som egendomliga diskussioner om brottet, blir till skarpsinnig filosofi som är öppen i båda ändar. Berättartekniken är rakt-på-sak men ändå inte.

En tidlös beskrivning av mänskligt beteende och ett recept på människans intrikata natur. Moral, samvete, självinsikt, visdom, psykologi, samhällsfrågor, religion och politik. Dostojevski får med allt.

Min enda oklarhet gäller den sympati folket visar för Raskolnikov. Hur kan han vara så älskad?
Betyg 5
2015-06-17 22:51
Träffsäkraste recensionen gavs av en sonson till Dostojevskij (spårvagnsförare i S:t Petersburg, var på TV för 7-8 år sedan). Han sa: "Du läser inte boken, boken läser dig."
Betyg 5
2015-12-18 14:54
Hörde den som ljudbok med uppläsare Per Ragnar, slapp alltså krångla mig igenom personernas långa namn. En helt otrolig bok, en fantastisk läs(hör) upplevelse.
Rekommenderas
Betyg 5
2017-04-11 22:10
En måste-bok för alla litteraturintresserade. Alla tolkningar åsido är det i slutändan kort och gott en formidabel bok, en utmärkt berättad historia som alla bör ha läst. En av de bästa någonsin.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Brott och straff
Liknande böcker:
Den glada vetenskapen
 F. Nietzsche
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Begums 500 miljoner
 J. Verne
Ute i världen
 M. Gorkij
Stigfinnaren
 J. Cooper