bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Stigfinnaren
 J. Cooper
Bror Och Syster
 G. Eliot
En yankee vid kung Art..
 M. Twain
Fyrtornet vid världens..
 J. Verne
Mathias Sandorf
 J. Verne
Kung Salomos skatt
 R. Haggard
Magellans världsomsegg..
 S. Zweig
Jude The Obscure
 T. Hardy

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerRobin Hood

 
Författare: Howard Pyle
Genre: Klassiker
Ämnesord: humor, historia, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1883
ISBN: 9789176631362
 
Spänning:  5
Romantik:  4
Humor:  4
Lärorik:  2
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medeltidens England är ett orättvist samhälle. Adel och präster livnär sig på fattiga borgare och bönder. Den grymme sheriffen i Nottingham driver hänsynslöst in skatt och kastar folk i fängelse om de inte kan betala. Men i Sherwoodskogen är det de fredlösa som står för rättvisan, inte de höga herrarna. Skogens hjälte Robin Hood och hans trogne vän Lille John hamnar i många äventyr. De kämpar med list, skicklighet och humor och firar gärna sina segrar med öl och sång. Men de glömmer aldrig sin uppgift: att stjäla från de rika och ge åt de fattiga.

Legenden om Robin Hood har berättats i många hundra år. Detta är den enda kompletta svenska utgåvan av Howard Pyles klassiska äventyrsberättelse. I prisad nyöversätting av Sven Christer Swahn och med originalillustrationer av författaren.


Utdrag ur boken:
Fåglarna kvittrade i de knopprika häckarna och på båda sidor reste sig gröna höjder mot himmelsranden där vita moln lättjefullt seglade fram över backkrönen.

Medelbetyg: 4,22 (9 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Robin Hood :


axel-nelson 2005-05-14 04:03
När jag var liten var min favoritbok Robin Hoods glada äventyr med text och bilder av Howard Pyle och översatt och förkortad av Beppe Wolgers.
Sedan dess har det utkommit andra förkortade versioner på svenska av boken, bl.a. av Maj Bylock och JOLO, utan Pyles illustrationer. Nu har jag köpt den första oavkortade versionen av Pyles klassiker, översatt av Sven Christer Swahn. Vilken version som är att föredra är en smaksak, Beppes har ett lättilgängligare språk.
Den amerikanske konstnären Howard Pyle (1853-1911) är nog mest känd för sina målningar av sjörövare. Men Pyle var även en vass författare och hans bok om Robin Hood, som delvis bygger på den rikhaltiga floran av skrönor och ballader som diktats om den grönklädde hjälten i flera hundra år. Här finns alla de klassiska historierna om Robin Hood; hur han möter Lille John i en stavduell på en smal spång, pilbågstävlingen i Nottinghan, mötet med Broder Tuck och alla de andra.
Med Robin Hood är man i gott sällskap tillsammans med hans grönklädda band av goda fredlösa i deras kamp mot överheten och i deras muntra fester på tjuvskjuten hjort och gott öl inne i Sherwoods gröna salar av väldiga träd, där det alltid tycks råda evig försommar.
Pyles egna illustrationer, tuschteckningar som påminner om gamla träsnitt samspelar fint med texten.
Det här är den klassiska Robin Hood-boken.
Även medeltidshistorikern Dick Harrison har intresserat sig för Robin Hood, i boken Mannen Från Barnsdale (som jag också skrivit om på denna sajt) och han menar att Robin Hood är en historisk person. Och redan William Shakespeare har i fyra av sina dramer omnämnt Robin Hood. Nyligen köpte jag en CD med engelska medeltida visor, två av visorna handlar om Robin Hood. Oräkneliga böcker, sånger, filmer och inte minst serietidningar har har Robin Hood som huvudperson.
Samma kväll som jag skriver om denna och Harrisons bok om Robin Hood, läste jag i kvällstidningarna om begravningen av dokusåpstjärnans son, som dog efter att ha stulit en taxi bara några kilometer härifrån Lund; han hete förstås Robin!
Men få har beskrivit den fredlöse hjälten lika bra som Howard Pyle!
Hans historier är fulla av äventyr, humor och poesi.
Betyg 4

Hobbiten 2005-05-14 22:05
Jag läste denna bok först för något år sedan och ångrar att jag inte läste den när jag var yngre, jag skulle gilla den lika mycket då som jag gör nu.

I boken får vi träffa Robin Hood och hans fredslösa vänner. I Robins skog är det alltid glatt och sommrigt och fredslösa trivs väldigt bra med livet. När de tröttnar på att stanna i skogen och tjuvjaga hjortar och skjuta pil ger de sig iväg på äventyr för att se om de kan lura till sig lite pengar. Den här boken är spännande, rolig, lite sorglig. Man kommer lätt in i handling och Howard Pyle låter inte sina läsare bli utråkade.

En härlig bok som jag tror uppskattas både av yngre och äldre läsare. De fina illustrationer av författaren själv är ett stort plus.
Betyg 4

HaXXeR 2006-02-28 08:42
Jag tkr denna bok luktar svett :D:D
Betyg 5

Dulcinea 2006-08-03 11:09
Ah, älskade den här boken, bra och rolig. Måste läsa den igen när jag får tid!
Betyg 4

BonHawk 2007-01-27 18:13
En riktig barndomsfavorit. En historia som kopierats om och om igen och som är mycket underhållande. Karaktärer som Broder Tuck som tänjer på sina principer, Lille John som den stora, starka, trogna och snälla björnen och Robin Hood med sin skicklighet och list...och så den underbara, sköna Marion så klart! På gränsen till oslagbart.
Betyg 5

AngelScar 2009-06-12 20:16
Bra historia och en bra legend. Men det kunde vara mer detaljer. Ingen av mina favoriter.
Betyg 2

Irenaeus 2009-07-03 11:17
En av mina favoriter av klassikerna. Robin Hood och hans muntra män var ett rent nöje att läsa om. En bok som man måste ha läst!
Betyg 5

Jonatan 2009-12-09 20:15
Klassiker!
Betyg 5

EdaLinn 2010-06-16 20:54
Jag kom först i kontakt med den här boken när jag gick på låg- eller mellanstadiet. Jag ville läsa om min eviga hjälte, Robin Hood. Jag köpte den några år senare och tycker lika mycket om den nu som jag gjorde de båda förra gångerna.
Boken är helt underbar, den är spännande och helt fantastiskt rolig.
Några av kapitlerna är inte fullt lika bra som de andra, men jag gillar den ändå för att den är just rolig, spännande och välskriven... och något som jag uppskattade särskilt som barn, den har bilder!
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Robin Hood


  Köp boken som film på cdon: