bokrecensioner boktips

A Clockwork Orange

Författare: Anthony Burgess
Genre: Fantasy
Ämnesord: hälsa, mord, musik, psykologi, kultur, framtid, un
Utgivningsår: 1963
ISBN: 9780241951446


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ett mardrömsamhälle som styrs av hänsynslösa tonårsgäng. Här får vi möta den gryme gängledaren Alex som är en av dessa tonårslegister fram tills samhället tar hand om honom för att botta hans ondska.

Utdrag ur boken:
"Aye, but isn's the man who chooses tha bad in some way better than the man who has the good forced upon him?"Av Salamis


Medelbetyg: 4,26 (27 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av A Clockwork Orange :
2004-02-20 12:40
En väldigt otäck och oroväckande bok, men samtidigt tänkvärd och bra skriven.
Betyg 5
2004-02-21 09:58
Favorit bok, älskar även filmen.
Individualitet är temat i denna bok, men i "a clockwork orange"
får man ständigt se hur människans "orangutang" blir mer som ett beskedligt "clockwork".
Burgess har bla fått inspiration från de individlösa gängen i usa, som trodde att de var rebeller, men personerna i gruppen saknade egen individualitet.
Tycka vad man vill om Alex, men ett samhälle där dekadensen breder ut sig och individualiteten försvinner är något jag fasar och tycker mig se allt mer i dagens samhälle. Tänk på alla tv program som fullständigt hjärntvättar ungdomar... Det är inte bara staten som kan kontrollera/hjärntvätta folket utan även företag, föreningar mm.
Betyg 5
2004-04-05 17:42
Mycket bra bok!

både skrämande och farshinerande, om pojken Alex och hans s.k. dragissar.

Älskar filmen Jätte mycket
Betyg 4
2004-04-16 19:26
En stark bok (och film) som jag verkligen gillar. Fast film och bok är väldigt lika varandra, vilket är lite synd. Bilderna som poppar upp i huvudet har redan Stanley Kubrick (regissören) tänkt ut åt en... Är ofta roligare när man får bilda sig en egen uppfattning, eller hur? Fast heller Kubricks version än någon annans. Läs boken innan du ser filmen!
Betyg 5
2004-04-23 14:33
En ruggig historia om en eventuell mänsklig framtids scenario.
Uppseende väckande när boken kom, filmen fick många att rysa!

Med alla "nutida" våldsskildringar så känns boken lite passé!
Dock fortfarande klart läsvärd!
Betyg 4
2004-05-17 23:44
Men visst är det härligt med föfattare som leker med språket. Stilen är tjockt soft.
Att Burgess ångrade sitt livsverk på sin dödsbädd eftersom den inte gav den effekt mot våld som han var ute efter är intressant. Men även att filmen är så hypad, jag menar Burgess som inte ens gillade film.
Kan dock inte bestämma mig för om jag gillar amerikanska eller engelska slutet bäst...
Men ni som funderat på att se dramatens uppsättning av detta verk, gör inte det. Det enda som var bra var dialogen, de plockade den rakt av från boken. Annars var teatern krystad och (för jävla) dålig.
Betyg 5
2004-05-24 18:14
En bok att gämföra med Orwells 1984. Skräckblandad förtjusning mellan språket och motivet. En modern klassiker som jag uppmuntrar alla att läsa.
2004-08-18 09:06
Underbart skriven samt med en fantastisk handling. Det är troligtvis Burgess bästa, och mest utstående. Jag rekommenderar orginalet, den svenska översättningen är inte bra.
Betyg 5
2004-09-02 14:26
Speciell och bra, den fångar läsaren och vrider om ens sinne på så sätt att man i början tycker att huvudpersonens handlingar är vidriga, men senare börjar man känna sympati med honom och det han utsätts för. Man blir Alex vän, och det är svårt att inte fascineras av honom.
Språket är väldigt eget och har lite annorlunda ordföljd än vad man är van vid, men det och det egna språket nadsat (en sorts blandning av ryska och engelska ord) gör det till en rolig upplevelse att läsar boken.
Betyg 5
2005-01-05 02:26
Alexander de Large är urtypen för de figurer där man hatar brottet men älskar brottslingen.
2005-03-04 19:05
Slangspråket är unikt men den svenska översättningen tycker jag ändå lyckats ge ett resultat som i stort sett är lika bra.

Ifall man har problem med framtidsslanget så kan man fuska och kolla längst bak i boken efter en ordlista som en del utgåvor har. Författaren själv påstås ha velat att läsarna själva skulle sitta och använda ryska lexikon för att få full förståelse men det skulle ju inte gå lika snabbt.
Betyg 5
2005-08-01 20:33
Lite svår och komma in i tack vare den ryska slangen men efter ett par kapitel är det inget annat än ren njutning. betyget en 4
Betyg 4
2005-12-05 19:00
Språket var väldigt jobbigt, men gu va snabbt jag vande mig. Såg filmen när jag läst 2/3 av boken, vad noga den följde boken.
Väldigt intressant idé och allt det där, men nånting fattas.
Betyg 4
2006-04-02 11:52
Jättebra och härligt skriven bok.
Betyg 4
2006-05-24 15:27
Oh yeah. Alex är min stora idol här i livet ;) Horrorshow, likesay
Betyg 5
2006-08-18 12:51
Den här boken läste jag bara tills jag kom till första våldtäckten, Man får ju gissa sig fram ibland vad författaren menar med alla slang som är i VARJE mening. Bland den sämsta bok jag läst de första 50 sidorna på!
Betyg 1
2006-09-28 08:51
Bra bok, men ingen bok för den som inte har gott om tid elller har svårt att läsa, för alla slänguttryck kräver att man är skärpt och konsentrerad till 100%. Men det är den värd.
Betyg 4
2008-06-15 19:23
Jag gillar verkligen dystopier och det var orsaken till att jag läste boken. Med höga förhoppningar läste jag boken - och blev helt paff från början. Var det tryckfel, för det innehöll ord jag inte trodde fanns. Men efter att ha förstått ordens betydelse blev jag riktigt imponerad - tänk att hitta på något liknade ett slangspråk 1962!

Boken är ytterst hemsk och det som riktigt irritrerar mig är att författaren inte förmedlade varför han var så hemsk som han var... Det är mitt enda minus med boken.

Boken är annars ett riktigt bra verk - som förtjänas att bli läst. Tro dock inte att dessa 150 sidor tar kort tid att läsa...

A Clockwork Orange får en fyra - en simpel fyra.

http://ijustdontseethepoint.wordpress.com/
Betyg 4
2009-01-13 12:00
Boken är ju ofrånkomligen en klassiker, även om Burgess själv med tiden blev ganska trött på att förknippas endast med filmen, vars slut han inte gillade. För mig har dock filmen gjort ett outplånligt intryck, eftersom det var den första barnförbjudna jag såg på bio (jag var 13).

Burgess var ju ursprungligen lingvist och litteraturforskare, och Nadsat är inte det enda språk han har hittat på; han gjorde också stenåldersspråket Ulam till Jean-Jaques Annauds "La Guerre du Feu" 1981. Nadsat är väl dock det som i sig blivit klassiskt på egna meriter, och för oss som pluggat ryska en gång i tiden är det en ren njutning att kunna känna sig lite smartare än andra (det kan man behöva ibland...).

Anthony Burgess är en personlig favorit, inte minst därför att hans böcker alltid är späckade med underliga och ovanliga uttryck som även de med ett stort engelskt ordförråd behöver slå upp (om de alls finns i ordboken). Kort sagt berikar man sitt vetande genom att läsa Burgess. A Clockwork Orange är dessutom ganska kort, och passar bra som instegsbok i Burgess' mycket omfattande författarskap. Rekommenderas varmt.
Betyg 4
2010-05-04 14:16
En historia som många känner genom Kubricks filmatisering. Men jag tycke man berikas av att dessutom läsa romanen. Språket är (minst sagt) intressant, bökigt till en början, men man vänjer sig oväntat lätt. På engelska blir språket i romanen nästan som en blanding av det av Burgess påhittade ungdomsspråket "nadsat", och gammal "Shakespeareengelska". Kul.
Betyg 4
2010-06-13 20:34
För mig handlar boken om: Vad är gott och ont? Väljer vi det goda? Om man tvingar någon att vara "god". Är det goda då skilt från det onda? Ställer min egen moral på sin spets.
Betyg 4
2018-07-22 16:56
En dystopi men med förhållandevis mycket humor. Burgess berättar historien om Alexander DeLarge, en tonåring i ett dystopiskt Storbritannien som lever rövare under nätterna och utför allsköns övervåld mot sina medmänniskor med enda motivet att han tycker det är roligt. Till slut blir han förrådd av sina kumpaner och hamnar i polisens och Statens klor – och de försöker omforma honom till en laglydig medborgare utan vare sig våldslust eller fri vilja.

En bok som både roar och oroar. Den är seg att ta sig in i, främst på grund av ”nadsat”, den ryskinfluerade slangvariant av engelska som Alex och hans jämnåriga talar, men man vänjer sig snabbt och språkets finurligheter bidrar till att boken blir underhållande och får en unik känsla
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till A Clockwork Orange
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Nordiska myter
 N. Gaiman
Kråkorna fest
 G. R.R . Martin
Svärdets makt
 G. Martin
Kungarnas Krig
 G. Martin
Nekromantikerns krig 2
 N. Perumov
Samma Författare: