bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
City
Den här historien
Nittonhundra : Legende..
Oceanhavet
Oceanhavet
Utan Blod
Vredens slott
Liknande böcker:
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Renoveringsobjektet
 E. Åhman Owetz
Flickorna i speceriaff..
 E. Åhman Owetz
Anna - Lisas val
 E. Åhman Owetz
Brevvänner
 E. Åhman Owetz

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSilke

 
Författare: Alessandro Baricco
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, historia, kärlek, kultur
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9100108405
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


''Trots att hans far tänkt sig en lysande militär karriär för hans del, hade Hervé Joncour till slut kommit att tjäna sitt uppehälle genom ett ovanligt yrke som, ironiskt nog, hade något så mjukt och behagligt över sig att dess kvinnliga framtoning inte helt gick att dölja.
För att tjäna sitt uppehälle handlade Hervé Joncour med silkesmaskar.
Det var 1861. Flaubert höll på att skriva 'Salammbô', elektrisk belysning var fortfarande bara en hypotes, och på andra sidan havet var Abraham Lincoln i full färd med att utkämpa ett krig han aldrig skulle få uppleva slutet på.
Hervé Joncour var 32 år.
Han köpte och sålde.
Silkesmaskar.''

Hervés yrke för honom till Japan - landet vid världens ände - och inom honom föds en obestämbar längtan. 'Silke' är en magiskt vacker berättelse om en man vars livsbetingelser omformuleras när han möter en ny och främmande värld.

Medelbetyg: 4,12 (17 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Silke :


stigh 2004-12-22 12:12
Romanen ”Silke” handlar om den franske handelsmannen Hervé Joncour som köper och säljer något så ovanligt som silkesmaskar. Året är 1861 och för att undslippa skadorna från de farsoter som allt oftare drabbar de europeiska silkesmaskodlingarna beger sig Hervé till det fjärran Japan för att anskaffa obesmittade silkesägg. Efter månader av resor kommer huvudpersonen till slut i kontakt med den mäktige handelsmannen och smugglaren Hara Kei samt en vacker undanglidande kvinna vars gåtfulla ögon och väsen försätter honom i en extatisk sinnesstämning. Hervé återvänder så småningom till fru och hem men kan fördenskull aldrig släppa tanken på den förtrollande kvinna som han träffat i orienten. Han återvänder flera gånger till Japan men med allt mer genomskinliga förevändningar. En metod för att kontrollera silkesäggen har nämligen utvecklats och borta i österlandet står inbördeskriget och knackar på dörren. Hervés längtan växer sig dock så stark att inget kan hindra honom från en sista resa och andlig uppgörelse…

Stämningen i denna hänförande berättelse är liksom det språk med vilken den framförs enkel, förtätad och fängslande. Språket påminner om det som vi kan finna hos Pär Lagerkvist såtillvida att Bariccos litterära illustrationer är häpnadsväckande spartanska. Det är en svår konst att med ett medvetet nerbantat språk frammana den nödvändiga berättarkraft som krävs för målande beskrivningar. Jag tycker att Baricco med ”Silke” visar att han behärskar denna teknik intill fulländning. ”Silke” är enligt mig en mjuk, varm och sensuell berättelse om längtan och självinsikt. Bli inte förvånande om nästa italienska nobelpristagare i litteratur lyssnar till namnet Alessandro Baricco.

En given femma.
Betyg 5

Babsan 2005-01-30 00:32
Det är en fröjd att läsa den här bok.
Betyg 5

poby 2005-02-25 18:26
En liten berättelse. En mycket fin berättelse. Den handlar om kärlek, nära och på avstånd. Hervé Joncour åker år 1861 från Frankrike till Japan för att köpa silkesmaskägg. Han träffar där en kvinna som han blir besatt av. Han kommer in i en främmande kultur, med främmande seder. Hervé återvänder till Japan 3 gånger. Jag citerar en annan resencent: "...detta är en nära nog fulländad berättelse..."
Betyg 4

ElinLeticia 2005-03-10 10:04
En finstämd berättelse om en man som reser till världens ände och möter en kvinna som kommer genomsyra hela hans liv.

Sinnlig berättelse med tydliga inslag av folksage teknik. Något av det vackraste jag någonsin läst.

"- Min älskade herre och härskare
Sa hon
- var inte rädd, rör dig inte, var alldeles tyst, ingen kommer se oss.
Ligg kvar så där, jag vill se på dig, jag har sett så mycket på dig men du var inte till för mig, nu är du till för mig, kom inte närmare, är du snäll, ligg kvar där du är, vi har en hel natt för oss själva, och jag vill se på dig, jag har aldrig sett dig så, din kropp är till för mig, din hud, slut ögonen och smek dig själv med händerna, är du snäll,"
sa Madame Blanche, Hervé Joncour lyssnade,"
Betyg 5

sisla 2005-06-29 10:08
Helt ljuvlig läs-karamell, en sån jag önskar att jag fortfarande hade framför mig.
Betyg 5

MoeLander 2006-02-17 18:10
Mycket bra bok som jag rekomderar er att läsa.
Bra för själen!
Betyg 5

MMMats 2006-05-30 23:34
Mmmmmmmmmmmmm......................
Betyg 4

Basalorum 2006-06-27 12:59
Mycket vacker liten volym, härligt vacker miljö, ett vackert språk och en rolig, kortfattad form. Kommer nog läsa den här rätt många gånger, bara för myspys. Men handlingen, framför allt kärlekshistorien är lite för hollywoodsk för min smak. Så nån femma blir det inte, men väl en fyra.
Betyg 4

buccho 2006-07-02 22:32
var nere på stadsbiblioteket och frågade efter romanen " silke " av, Alessandro Baricco, och tänk att äntligen var den inte utlånad. bibliotekarien gick för att hämta denna roman som jag länge väntat på att läsa och när han kommer med den så säger han " en liten bok där " och jag svara "men desto klassiker.

Jag vet inte om jag vill kalla " Denna roman " för just en roman, snarare en novell. En fulländat novell som innehåller allt för att göra en glad och kanske ta och läsa den ytterligare en gång, inte speciellt stor som sagt.

jag tänker inte ge en sammanfattning, men däremot skriva om författares berättartekning och varför den fångar oss. Finns inte så många noveller, kortromaner, som verkligen fångar läsaren och ändå få stor beröm. " siddhartha " och " pärlan " är två sådana noveller, kortmaner. som får en att uppleva precis samma känsla efter att man tagit sig igenom sista sidan och även sådana noveller som man vill läsa ut direkt utan att lämna ifrån sig ( ett tips, läs ut dessa i ett sträck)

Författarens berättarteknik är enligt mig geniallt, där finns det enkla språket, där finns de enkla beskrivningarna, man kan verkligen känna att man är den där tredje äventyraren genom boken, där finns det romantiska, där finns det erotiska och exotiska, där finns skaten. kortsagt utan att dra ut på det så är denna lilla " fickbok" rikligt kryddat med alla de egenskaper som behövs utan att förlora sin spänning.

en väldigt bra novell, om ni inte redan förstått det. betyget är bara en fyra, anledningen är att den är lite väl kort och jag hade velat veta vad hans maka tänkte på, för uppenbarligen har hon varit medveten om att det inte är för några "silkesägg" som han korsar Europa, Asien och hav för att sedan landstiga på japan.
Betyg 4

minigrisen 2008-02-08 15:33
Jag förstår inte varför recencenter före mig skriver att boken handlar om kärlek. Joncour har inte ens hört den japanska kvinnan tala. Han är förälskad i en vision ett äventyr en äkt inget mer och det är inte hur jag definierar kärlek. Joncours fru däremot har älskar sin man så mycket att hon förtycker sina egna känslor och hjälper honom att komma över sin lusta.
Jag tyckte jättemycket om språket i boken. Det var enkelt men ändå så talande och vackert. Detta är för mig en vuxensaga om en vilsen man och jag är lite trött på detta. Det räckte inte riktigt att den var välskriven för den sade mig ändå ingenting.
Betyg 3

Isidora 2008-10-15 09:29
Så vackert, så vackert! Jag läste ut boken på ett par timmar och det var en fröjd. För sin skönhet förtjänar Silke en femma, men det är mycket annat i den som är bra. En tidlös historia, en illusion, en stor kärlek, en resa och ett möte med en främmande värld. En given rekommendation.
Betyg 5

naim 2009-05-07 11:00
Vacker och avskalad. Udda bok som känns bra att ha läst.
Nära full poäng!
Betyg 4

Zenmuron 2012-07-02 21:38
Fin liten historia. Mycket läsvärd. Betyget hamnar mellan 3 och 4.
Betyg 3

Seka 2014-07-08 20:23
Underbar berättelse. Spännande. Tyckte inte om slutet. Sorgset. Gräset är alltid grönare på andra sidan.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Silke


  Köp boken som film på cdon: