bokrecensioner boktips

Boktjuven

Författare: Markus Zusak
Genre: Roman
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9132154119


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När döden berättar en historia, måste du lyssna

Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid son lillebrors grav. Det är dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Hon inleder en kärleksaffär med ord och böcker när hon med hjälp av sin fosterpappa lär sig läsa. Och böcker är den röda tråden i denna sofistikerat komponerade roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker står att finna.

Hon delar sina böcker med sina grannar när de sitter i skyddsrummen under bombningarna och med den jude som gömmer sig i familjens källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.

Prisbelönta Markus Zusak har skrivit en underbar och bestående berättelse om ordens makt och böckernas förmåga att ge näring till själen.

Utdrag ur boken:
Ett litet faktum:
Dö kommer att dö.

Medelbetyg: 4,58 (45 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Boktjuven :
2008-10-20 20:15
Det här är årets bästa läsupplevelse (hittills) för mig! Jag tycker den är helt fantastisk. Döden berättar historien om flickan Liesel och hennes uppväxt i Tyskland under andra världskriget. Den är gripande, fängslande, spännande och rolig. Dessutom innehåller den med jämna mellanrum korta förklaringar och (ibland) roliga kommentarer som gör att den inte liknar någon annan bok jag läst.
Betyg 5
2009-01-04 14:58
Jag brukar vara allergisk som utspelar sig under andra världskriget, eftersom det har skrivits för många pretoböcker från den tiden (men jag tycker om böcker Döden berättar) . Men den här kom mig med storm och rörde mig till tårar.
Betyg 5
2009-01-04 17:23
En ganska bedårande historia om en flicka som växer upp i nazismens Tyskland. Författaren visar på att alla inte var medlöpare - faktiskt. Och att det inte alltid var så lätt att tycka annorlunda.
Nästa hela boken igenom klarar Zusak balansen att beskriva hemskheterna utan att bli sentimental eller övertydlig. Men till slut tippar det över. Det är lite synd, men "Boktjuven" är ändå väl värd att läsa.
Betyg 4
2009-02-10 19:20
jag är inte heller en jätt stor idol till alla "hitler" böcker, men tänkte att jag måste ju prova nån gång. Det var nog bra att jag prova den här boken, för jag har alltid trott att alla andra var lite, pang där å land där om ni fattar men den här va riktigt bra. I slutat gick det kanske lite över gränsen ja, men det skulle nog inte ha blivit bättre om det sluta på nått annat sätt heller.
Betyg 5
2009-02-18 19:00
Detta är en ungdomsbok, men den passa lika bra för vuxna. En ovanlig berättarform, det är döden som berättar. Boken är lättläst, men den ger en intensiv och fasansfull inblick i hur vardagen kunde bara i en liten tysk småstad under andra världskriget.
Betyg 4
2009-05-03 12:43
Läsvärd, charmig och lättläst berättelse om flickan Liesel under några år i Hitlertidens München. En alltför idealiserande personskildring gör att jag inte direkt kan rekommendera boken.
Betyg 3
2009-05-21 23:14
Det är sällsynt att läsa en bok som berör en så hemskt mycket som denna. Liesel förlorar allting hon håller kärt i livet och vad som är väldigt intressant är att döden är berättaren. Ett mästerverk!
Betyg 5
2009-12-01 07:55
Åh, vilken underbar bok! Fängslande och berörande från första och ända till sista sidan.
Läs den!
Betyg 5
2010-02-12 16:27
Klart en av dom bästa böckerna jag har läst. Godnatt mister Tom av Michelle Magorian och den här ligger högst upp på listan. Läsvärd? Självklart. Den har allt. Den fick mig faktist att gråta. Och tror mig det är inte lätt. Det är en bok som man måste läsa innan man dör.
Betyg 5
2010-02-26 18:48
Ovanlig berättarstil som fascinerar och berör. Verkligt bra bok!
Betyg 4
2010-03-31 20:58
Jag älskar den här boken. Tänker ofta på den. Fantastisk, underbart språk och jag var nära tårar på ett ställe, och det händer väldigt sällan när jag läser.
Betyg 5
2010-04-09 19:38
Sorglig, gripande men samtidigt varm och rolig.
Skildrar andra världskriget på ett nytt, intressant sätt.
Välskriven bok för både stora och små som berör.
Läs den!
Betyg 5
2010-05-04 21:55
Genialt att ha döden som berättare till den här boken, ingen har väl sett mer än han? Man kan inte riktigt förklara varför boken är så fantastiskt bra, man få helt enkelt ta sig tid att läsa den. En av få böcker som bokstavligen fått mig att gråta. Gav den till en kompis i julklapp och hon tyckte den var lika bra som jag, liksom alla andra jag känner som läst den. Undantaget är min syster som inte orkade läsa ut den för att den var "för tråkig" men hon och jag har inte riktigt samma smak.
Betyg 5
2010-06-08 17:47
Fantastisk reseupplevelse!
Betyg 5
2010-07-27 16:32
Var tveksam till den här, eftersom "alla" sa att den är så bra. Det brukar innebära att jag har för stora förväntningar som inte infrias. Men se, här stämde det som jag hade hört. Den ÄR bra och jag rekommenderar verkligen dig som inte ännu läst den att göra det.
En sådan bok som man saknar när den är slut!
Betyg 5
2010-08-31 15:57
En speciell bok som gav en ny sida av andra världskriget. Trots det tunga ämnet var det en mysig läsning. Den kändes dock lite för lång på sina ställen. Absolut läsvärd! Stark trea!
Betyg 3
2010-10-15 15:19
Recension av Markus Zusaks bok Boktjuven

Boken är utgiven på B. Wahlströms förlag och innehåller 585 sidor.

Markus Zusak är en prisbelönt författare som bor i Sydney med sin fru och dotter. Redan vid 30 års ålder var han ett namn inom innovativa och poetiska författare. När Boktjuven publicerades kallades han ett litterärt fenomen i amerikansk och australisk press. Markus Zusak har gjort flera böcker för unga vuxna – Fighting Ruben Wolfe, en ALA Best Book för young Adults, Underdog, Getting the Girl och I am the Messenger.

Handling: Året är 1939 och andra världskriget har precis börjat. På ett tåg sitter huvudkaraktären, den tyska flickan Liesel Meminger med sin bror på väg till ett fosterhem, efter att blivit lämnad av deras mamma. Hennes bror dör under tågresan och Liesel får åka ensam till den tyska fosterfamiljen Rosa och Hans Huberman. Rosa är en bastant och något argsint dam, medan Hans är en godhjärtad man som tar väl hand om Liesel. Han lär henne att läsa och hon får ett stort intresse för böcker, så stort att hon ibland stjäl böcker från marknadsstånd. En gång stjäl hon till och med en bok från borgmästarens bokhylla.

Familjen Huberman sympatiserar inte med Hitler och de gömmer den judiske flyktingen Max i sin källare. Både han och grannpojken Rudy Steiner blir Liesels bästa vänner. Tillsammans med Rudy spelar Liesel fotboll och de går ut och stjäl i grannskapet. Med Max läser hon böcker. Förutom skolan och att läsa hjälper Liesel till att hämta och lämna tvätt till både rika och fattiga.
Nu är det inte Liesel som berättar i bokens tio avsnitt, utan det är Döden som berättar om Liesel, livet i den sydtyska staden Molching och om kriget i Europa.

I början hade jag lite svårt att komma in i boken eftersom det var Döden som berättade. Men när jag väl lärt mig hur jag skulle läsa den gick det lätt att läsa. Den är både vackert poetiskt och väldigt välskriven. Beskrivningarna av både miljöer och karaktärerna är perfekt skrivna. Det är ingen sträckläsarbok, ibland var jag tvungen att lägga den ifrån mig, bara för att smälta innehållet. Annars var den väldigt lättläst och de 585 sidorna gick fort att läsa. En underbar och något annorlunda bok, som jag gärna rekommenderar.

Betyg 4/5 Kristina Simar

Betyg 4
2010-10-23 11:55
Hmm... i början tyckte jag att språket var svårt, men efter 40 sidor typ, då blev den bra och jag gillade språket, som var enkelt att läsa. Men handlingen var väl rätt tråkig tycker jag...
Boken handlar bara om en tjej som bor hos fosterföräldrar och läser böcker. Det händer egentligen ingenting. Och hon går i skolan och tvingas typ att gå med tvätten till olika stälen och då stannar hon alltid till hos bormästaren för att titta i biblioteket.
Jag fick en kompis i skolan att berätta slutet, som var rätt intressant, och därför får boken en trea, men egentigen var det bara sättet som boken var skriven på som gillade. Språket och de små fettextade kommentarerna :P
Plus att boken var så lång! Jag orkade bara läsa 200 sidor och kände att jag ändå skulle tröttna, därför fråga jag oxå honom hur slutet var
Betyg 3
2011-01-29 11:23
Jag tycker att Boktjuven var jättebra! Dock var den svår i början, jag fattade knappt. Men sedan blev den enklare och man fattade. Den var också lärorik.
Betyg 5
2011-05-15 09:22
En av de bästa böcker jag läst på länge. Bokälskare, historieintresserade, hjärtekniparfantaster, alla har något att hämta från denna bok. Fantastiska karaktärer, fin historia, nyskapande berättarteknik och ett gripande språk! En bok jag verkligen kan rekommendera.
Betyg 5
2011-05-25 19:13
jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den här boken, i början var den inte jätteintressant, men den var aldrig tråkig att läsa.
Jag gillade slutet, fastän jag själv hade föredragit något snäppet lyckligare, menmen, det blev en skvätt tårar trots allt.
En viktig sak när man läser den här boken är att vara medveten om att döden är berättaren, vilket står i stort sett överallt, men det gör hela boken mer förståndig. Läs den!
Betyg 4
2011-05-29 14:05
Jag läste Boktjuven för första gången i åttan. En kompis hade läst den och sade att den var jättebra. Jag lånade den från skolbiblioteket och efter några få sidor var jag fast. Under hela den tiden jag läste den kunde jag inte lägga ifrån mig den. Jag vill inte sluta läsa och jag ville inte heller att boken skulle ta slut. Grät för mig själv den kväll jag läste ut den.
Idag har jag snart gått ut mitt första år på gymnasiet, och denna bok ligger fortfarande högst upp på min favoritlista, och Markus Zusak som min favoritförfattare.
Boken är helt klart läsvärd och underbart skriven!
Betyg 5
2011-07-20 15:22
Gick inte att sluta läsa.
Betyg 5
2011-09-26 23:37
Fantastisk bok!!
Betyg 5
2011-10-06 15:11
Den här boken borde alla läsa. Den är skriven på ett speciellt sätt, ur dödens perspektiv, och det gör den bara bättre. En historia som fick mig att börja gråta, skratta och känna med Liesl och de andra. Väldigt fint.
Betyg 5
2011-11-11 14:38
Jag är inte en person som läser böcker som innehåller krig i konceptet vanligtvis men när jag fick den här boken och började läsa den blev jag chockad. Det är en av de bästa böckerna jag har läst, den hanterar ett mycket sorgligt ämne utan att man blir deprimerad av att läsa den. Den tar fram det fina och roliga i huvudpersonens liv och får en att le ett flertal gånger. En bok som är djupmen ändå lättsinnig och som passar till alla åldrar då min 40 åriga mammas fru har den som favorit samtidigt som jag som är 13 år har den som favorit. Till synes står den ut på min bokhylla som innehåller mycket humor och nervkittlande spänning. En mycket läsvärd bok!
Betyg 5
2011-12-06 16:40
Jag älskar verkligen den här boken, jag har läst den flera gånger men jag förundrades hela tiden över hur författaren Markus Zusak har kunnat skriva så magiskt vackert om något så förfärligt hemskt. Det häftigaste och mest annorlunda med boken är att det är Döden som är bokens berättare, man ser allt ifrån Dödens persprktiv.
Det är egentligen en barn/ungdomsbok, men jag vet många vuxna som har läst den och som har tyckt precis som jag - att den ÄGER! ;D

// aLva
Betyg 5
2012-01-09 16:15
Jag tycker att detta var en fantastiskt bra bok! Underhållande, fängslande och annorlunda.
Betyg 5
2012-07-11 12:32
trevlig bok som ger lite nya perspektiv på saker och ting. men början var lite sådär. Helt klart läsvärd!
Betyg 3
2013-04-18 22:02
En fantastisk bok på många sätt.
Zusak väljer det djärva draget att låta självaste döden stå för berättandet och det funkar. Jag tror tonläget är nyckeln.
Storheten med "Boktjuven" är just den eleganta balansgången. Det är ljuset i allt det mörka, det lilla i allt det stora.
Det finns en värme i all kyla som gör det uthärdligt snudd på trevligt, vilket man inte kan säga om så många andra skildringar från nazityskland.

Klart annorlunda, mycket läsvärd.
En modern klassiker.
Betyg 4
2013-05-26 10:35
I min värld finns det människor som skriver ihop till en bok. Och så finns det äkta författare. Markus Zusak hör definitivt till dom senare. Boktjuven är en magisk bok med för mig nya språkgrepp, nytt berättarjag och om människor och en miljö jag inte läst om tidigare. Om en vanlig vardaglig gata med vanliga vardagliga människor i Tyskland mitt under brinnande andra världskriget. Och hur ord och böcker kan förändra människors liv. Jag är så imponerad.
Betyg 5
2014-08-24 22:22
En jätte bra bok som berör , en bok som tar oss tillbaka till den fruktansvärda andra världskriget. Boken beskriver vardagen i nazist tyskland sed genom en liten flicka ögon, och kärleken till böckerna som i en svår tid underlättar i tillvaron för flera människor. Annorlunda skriven , där döden är berättar rösten genom hela boken.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Boktjuven
Liknande böcker:
Bara på besök
 B. Oleary
De ofrälsta
 R. Harris
Blå
 M. Lunde
Flickvänskontraktet
 A. Keiler
Jag är Gud
 M. Karim
Gökungen
 L. Marklund
De sju vindarnas hus
 A. Estberg
En mor
 M. Gorkij
Brevvännerna
 E. Åhman Owetz
Samma Författare: