bokrecensioner boktips

Pestens tid

Författare: Stephen King
Genre: Thriller
Ämnesord: rysare, depression, krig, politik, mord, religion, spänning, äventyr, övernaturlig
Utgivningsår: 1978
ISBN: 9789170028052


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En gammal Cheva kryssar sig långsamt och vingligt fram mot Bill Hapscombs Texaco-mack i Arnette nära Houston, Texas. Den ostadiga färden slutar med att bilen kör rätt in i macken, totalramponerar den och slutligen blir stående. I bilen finns en svårt sjuk man, hans döda hustru och barn.
Det är så mardrömmen börjar. På några veckor slås hela civilisationen ut av en "superinfluensa". Städer stinker av ruttnande kroppar, vägarna är oframkomliga, fulla av havererade fordon med döda passagerare, som försökt fly undan farsoten. Världen har stannat.
De få överlevande, bedövade av sorg och fasa, vet först inte om varandras existens men så småningom bildas mindre grupper. Då kommer drömmarna, onda drömmar och goda drömmar som, utan att dessa övergivna och förvirrade människor själva vet hur, leder dem och samlar ihop dem på två olika ställen på ömse sidor om Klippiga bergen.
Två samhällen uppstår: ett i öster, Frizonen, där man försöker bygga upp det gamla samhället under demokratiska former, och ett i väster under ledning av "den svarte mannen", vars första och viktigaste mål är att förgöra Frizonen. Det drar ihop sig till den stora och avgörande striden mellan det goda och det onda...

Pestens tid anses vara en av Kings bästa böcker, läst och uppskattad, inte bara av skräckälskare, runt om i världen.

Utdrag ur boken:
"Ditt blod är i mina händer.."
Någon ryckte till hårt i säcken och fick hennes hjärta att ta ett skutt.
"Hallå där!" tjöt hon med sin spruckna och förskräckta gamla röst.
När hon slet åt sig säcken blev det en liten reva längst ner.
Det hördes ett lågt, morrande ljud. Hopkurad på vägkanten, mitt mellan gruset och majsen, stod en stor brun vessla. Dess ögon rullade mot henne och glimmade röda i månskenet. Ännu en vessla kom fram till den. Och en till. och ännu en.
Hon såg bort mot andra sidan vägen och upptäckte att den var kantad av dem, och deras elaka ögon såg forskande på henne. De kände vittringen av hönorna i säcken. Hur kunde så många av dem ha smugit sig på henne?
"Ditt blod är i mina händer."
En av dem rusade fram och slet i säckens botten.
"Hallå där!" skrek hon åt den. Vesslan pilade iväg och såg ut att flina mot henne med en tråd från säcken mellan framtänderna.
HAN hade skickat dem - den svarte mannen.
Skräcken omslöt henne. Nu var de hundratals, grå, bruna, svarta, och allihop kände de lukten av höns.

Medelbetyg: 4,17 (41 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pestens tid :
2004-04-24 15:46
Boken är inte så skrämmande som jag hoppats på. I början när pesten kommer, då är det rätt obehagligt, just för att den inte går att stoppas och hela samhället dör ut.
Det ilar till några gånger i boken. Men det är då inte bland de läskigare böckerna. Men den är inte alls tråkig.
Annars handlar boken mer om hur man lyckas starta upp ett nytt samhälle, med några övernaturliga inslag av hur folk får vissioner och ett sjätte sinne.
Hela grejen är förstås kampen mellan ont och gott, mellan Gud och Djävulen och även ur politisk synpunkt; diktatur eller demokratiskt. Boken är helt ok.
Betyg 3
2004-05-01 23:52
Läste "Pestens tid" när jag gick på gymnasiet. Mycket bra början och sedan en rätt så bra historia rakt igenom. Så himla läskigt i början av boken när man förstår att samhället verkligen är på väg att stanna upp och att människor dör som flugor. Den tappar lite poäng på att den är så himla lång och att den därför inte är i riktigt lika god kvalitet, rakt igenom. Men en mycket stark trea får den av mig.
Betyg 3
2004-05-16 01:32
Det här är en av mina absoluta King-favoriter! Jag har sagt det förr, men det tål att sägas igen - King är suverän på karaktärer!
Pestens tid har jag läst flera gånger och jag kommer förmodligen att läsa den igen. Ibland längtar jag helt enkelt efter människorna i boken!

En skrämmande framtidsskildring som får en att tänka till.
Betyg 5
2004-05-24 18:26
Allting börjar med en bil som kraschar rakt in i en bensinstation i Texas. Bilföraren bär på en sjukdom med 99.4 % dödlighet. Därefter brakar helvetet löst. Smittan sprider sig obehindrat och samhället befinner sig i totall upplösning. Ensamma vilsna människor som överlevt katastrofen sluter sig samman under påverkan av apokalyptiska drömmar. De drivs att skapa två samhällen. Ett under ledning av den svarte mannen som symboliserar all ondska, och ett demokratiskt samhälle som söker återskapa den tidigare amerikanska friheten. Kampen mellan ont och gott kan börja.

Pestens tid anses vara Stephen Kings bästa bok. Med sitt apokalyptiska perspektiv men ändå realistiska sjukdomsförlopp är den en bok som inte liknar många andra. Därför känner jag mig tvungen att förklara mitt relativt låga betyg. Det här är alltså inte bara en bok utan en tegelstensroman. Jag har inget emot tegelstensromaner alls om de har skäl för att vara långa. "Pestens tid" skulle dock kunna kortas av avsevärt. Denna roman kan strykas ner till hälften och ändå behålla sin karisma och styrka. Men bokens svaghet ligger också i karaktärerna. Jag finner nästan ingen som jag fastnar djupare för. Den dövstumme Nick försvinner alldeles för snart ur handlingen, och många övriga karaktärer känns oarbetade. Mot slutet känns det som handlingen fullständigt kommer av sig. Jämför man denna med andra liknande apokalyptiska berättelser som Saramagos "Blindheten" känns den fattig. Jag upplever flera gånger att det känns som King gått halva vägen, att han inte helt når fram till läsaren.
Betyg 4
2004-11-19 12:09
En bra och spännande framtidsvision om vad som kan hända om civilsationen slås ut och bara några få överlever. Kampen mellan gott och ont igen. Härlig berättelse, tillhör en av favoriterna av King.
Betyg 4
2005-02-25 09:57
En av de bättre Stephen King-böckerna, men med ett ganska absurt slut. Stephen Kings styrka ligger ju bland andra i att han är så duktig på att skildra de små detaljerna, men tycker fortfarande att han kunde ha kortat ner boken.
Betyg 3
2005-07-13 14:13
En av mina King favoriter!
Betyg 4
2005-12-12 16:52
Mycket bra bok. Flera intressanta personskildringar och spännande episoder. Det var längesen jag läste den, men jag kommer bl a ihåg den krypande spänningen när några av huvudpersonerna ska ta sig genom en igenkorkad, kolsvart tunnel (ut från New York om jag inte minns fel). Mycket spännande avsnitt. Randall Flagg är också en intressant karaktär, som dessutom återkommer i flera senare böcker av King.
Betyg 4
2006-09-28 18:24
Jag vart inte så rädd av den här boken som jag ville bli. Det känns som om man bör vara religiös för att bli riktigt, rädd för den.
Betyg 3
2007-01-10 16:52
Ännu en underbar bok av King! kan vara lite svår att komma in i(enligt mig) men efter ett tag så är man fast.
Betyg 4
2007-10-06 19:40
ÅÅÅÅÅÅÅÅÅH! LOVER! Stephen King är den bästa! Jag blir gråtfärdig utav den! UNDERBAR! Larry var den bästa utav mina favoriter, men som vanligt dör mina favoriter! ÅÅÅÅÅÅÅH! Jag ville nästan inte kämna tillbaka den efteråt :P
Betyg 5
2007-11-11 21:31
En av de bästa King böckerna. Världen är i spillror och ondskan härskar.
Sträckläste boken under ett sommarlov. Rekommenderas. Filmatiseringen av boken är riktigt dålig.
Betyg 5
2007-12-27 21:46
En spännande bok som alla bör läsa. Den är djupare än man kan tro när man läser beskrivningen. Dock är den på vissa ställen lite utdragen och vid vissa tillfällen kan man störa sig på några otroligt godhjärtade karaktärer. Annars är de olika karaktärerna en av bokens starkaste sidor. den hade fått en femma om den var kortare och inte innehöll vissa onödiga naturalistiska inslag. Likaså är det en bok som påverkar en.
Betyg 4
2008-01-11 15:23
Gillar igentligen inte King, men denna boken kunde jag inte lägga ifrån mig, var tvungen att läsa ut den med en gång. Den var så bra.
Betyg 5
2008-01-11 15:53
Varför kan igen agent eller redaktör säga åt King att inte så skriva så förbannat långa böcker??

Denna är iaf bra, den tar upp kampen mellan det onda och det goda. en mordern saga!
Betyg 3
2008-01-13 22:32
En bra bok som skildrar mellan gott och ont. Hur en grupp försöker bygga upp ett nytt sammhälle medan en andra vill förgöra den. Jag gillar verkligen början. Gillar boken. På sina ställen är det verkligen så passa spännade att man inte vill sluta läsa. Älskar början när man får följa några när dom lämnar staden. Tyvärr förstörs hela boken av slutet. Det är där man blir så pass besviken. Man får en känsla av king inte orkar med boken längre. Han borde ha gjort slutet mer verklighets trogen. Så tyvärr kan jag bara ge den en svag tre.
Betyg 3
2008-01-26 17:44
The last days of the world came with a whimper, not a bang.
No white knight got the girl and no fat lady sang.
Someone in a backroom somewhere made one small mistake.
Was it Ebola or Cholera, what difference does it make?
(Planet P Project: Go Out Dancing)
Boken får naturligtvis högsta betyg.
Betyg 5
2008-02-01 23:12
En väldigt bra och spännande bok av King. Den här boken innehåller alla delar som utgör Kings kännetecken. Det goda slåss mot det onda. Det finns något ovanför det mänskliga som styr våra sinnen och det som händer här på jorden. Här får King ihop det hela till en riktigt bra berättelse om hur ett dödligt virus nästan tar död på hela usa-s befolkning. Någon bråkdel överlever och försöker mobilisera sig igen. En del är goda medan andra delen dras till den onda sidan.
Betyg 4
2008-03-08 21:32
En av Kings absolut bästa. Tjock bok som aldrig blir tråkig.
Betyg 5
2008-05-11 17:57
Kanske den bästa Kingboken. Den är spännande hela tiden och har ingen död del någonstans där det inte händer något.
Betyg 5
2008-05-11 18:54
Läste boken 1989.
En riktig tegelsten, det tog mig en hel graviditet att ta mig igenom den. Inte för att den var dålig, utan för att man är så trött när man väntar barn.
En riktigt, riktigt bra story.
Här står verkligen det goda mot det onda.
Betyg 4
2009-02-03 12:01
Även detta är en av mina absoluta favoriter. Den tar tid att läsa, men det är väl använd tid. Jag tycker att det mest skrämmande med boken är att det faktiskt kan inträffa någon gång i framtiden. Där har King verkligen slagit huvudet på spiken.
Betyg 5
2010-06-27 12:29
Pestens tid är min absoluta favorit, jag bara älskar det djupa och samtidigt verkliga i det som händer i boken, karaktärerna som så ofta fick mitt hjärta att slå extra fort och den onda Flagg med sina onda planer, det är en bok som både fyller mig med värme och sorg, för tänk om det händer oss, här i den verkliga värden?
Betyg 5
2011-04-25 21:23
Människor dör som flugor. Hela civilisationen slås ut. Superinfluensan skördar sina lik. Endast ett fåtal överlever.

En krypande spänning finns inom mig under läsandets gång, känslor av illamående. Kan hända blir obehagskänslan större då man själv ligger däckad med feber, hosta och andnöd.
En bra, obehaglig historia men väldigt lååång…
Betyg 4
2011-07-20 15:46
Lång men helt klart värd att läsa.
Betyg 4
2012-08-14 08:05
Älskar sättet som Stephen King skriver. Hans texter fångar en direkt och han kan få precis vad som helst att vara intressant. Pestens tid har en grymt bra historia, bara tanken på att förkylning och feber är de första symptomen gjorde att jag blev as rädd när jag bara nös! Trots att boken är så tjock så blir den aldrig seg, tycker att den var en perfekt längd. Den kanske inte var lika äcklig som en vanlig King bok men tror inte han gick in för att skriva någonting sådant heller. Tror att han försökte skriva en sorts samhällsskilldring i Stephen King anda, och han lyckas!
Betyg 4
2015-03-11 09:08
Mycket Bra
Betyg 4
2016-08-20 20:15
En av de bästa böckerna jag har läst, intressant från början till slut, den känns aldrig tråkande, perfekt bok för sträckläsning.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pestens tid
Liknande böcker:
De ensamma
 A. Kuru
De rättrådiga
 T. Lindberg
Älgkronan
 A. Lilja Gladh
Lämna inga spår
 H. Coben
Den sista akten
 A. Berg
X
 P. Engman
Röd signal
 J. Brännström
Dödsdansen
 M. Grund