bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den oändliga historien
Liknande böcker:
Trollkarlarna
 M. Sanden
Det bubblar i fjorden
 J. Stenlund
En mystisk historia
 H. Iseborg
I mumiens gravkammare
 L. Beach
Cassies dubbelgångare
 G. Tobien Sherman
Norra Latin
 S. Bergmark Elfgren
Slutet
 M. Strandberg
Det sjunde rummet
 E. Svernström
Det övergivna barnhemmet
 E. Svernström
Ödehuset
 E. Johansson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMomo eller kampen om tiden

 
Författare: Michael Ende
Genre: Ungdom
Ämnesord: filosofi, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 1973
ISBN: 9150212397
 
Spänning:  6
Humor:  4
Lärorik:  4
Sorglig:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Ingen människa tycktes inse att det i själva verket var något helt annat man sparade på, när man trodde att man sparade tid. Ingen ville erkänna att hans eller hennes liv hela tiden bara blev fattigare och enformigare och tristare och kallare. Men barnen fick däremot känna av saken, hur tydligt som hällst, för numera var det ju ingen som hade tid med dem heller.

Men tid är liv. Och livet bor i hjärtat. Och ju mer männiksorna sparade in på detta, desto fattigare blev de.

Sven Lindqvist i DN:
-Världens bästa bok! sa min elvaårige vän.
-Varför det?
-Läs en bit var som hällst, sa hon. Läs det här: ''Vad är en stjärnstund för något?'' Undrade Momo.

Momo är en av dessa sällsynta böcker som föräldrar och barn kan läsa tillsammans. Den harett rikt och vackert språk som samtidigt är enkelt och lättfattligt. Det är en ohyggligt spännande historia och samtidigt en djup filosofisk bok. Men vad är viktigast för dig? Varför lever du-egentligen? Missa inte stjärnstunden!

Utdrag ur boken:
''Och du heter alltså Momo, säger du?''
''Ja''
''Ett vackert namn, men ovanligt. Jag har då aldrig hört det förr. Vem gav dig det namnet?''
''Jag själv'', svarade Momo.
''Så du har hittat på ditt namn själv?''
''Ja''
''När är du född då?''
Momo såg fundersam ut och sade till slut: ''Så vitt jag kan minnas har jag alltid funnits''.


Medelbetyg: 4 (17 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Momo eller kampen om tiden :


Stumpan 2004-06-11 22:06
Den här boken läste jag för många år sedan, men jag tänker fortfarande på den ofta! Det är en så vacker och fin bok, och jag har så många speciella minnen ifrån boken. Det är en bok man kan läsa om och om igen.
Betyg 4

Ulwen 2004-12-24 00:34
Efter att ha läst den underbara "Den oändligha historien", kastade jag mig över Momo. Nu har jag kastat mig över den flera gånger, men hittills aldrig lyckats komma in i historien, ändå har jag lyckats ta mig igenom åtminstone hälften vid ett tillfälle. Kan nog bara beskriva den som mördande seg och tråkig.
Betyg 1

Jala42 2005-11-03 22:30
Momo var min favoritbok som barn, läste den om och om igen. Och jag minns den liksom fortfarande, fast lite lätt dimmigt liksom.... Läs den!! Och ffa - se till att ungdomarna omkring dig läser den!
Betyg 4

Salamis 2006-03-11 00:28

Läser om den just nu
Betyg 4

tekoppen 2006-09-28 09:58
Den har historien har tagit i mig. fast jag är vuxen så tycker jag att det blir lite obehagligt i mitten av boken när alla stressar. Kanse för att det påminner om hur jag lever ibland...
Betyg 5

MrsAjax 2006-10-16 00:24
Jättebra bok. Kommer ihåg från lågstadiet då en lärare högsläste den, väldigt spännande! Senare har jag läst den igen. Man får en hel del tankeställare, den är annorlunda andra böcker. Bra!
Betyg 4

jossansten 2007-12-22 03:36
En väldigt härlig bok berättad ur ett barns perspektiv av en vuxens hand. Boken har så många sanningar! Jag kan känna att de väldigt tydliga meningarna känns mer inriktade mot yngre läsare, men det hindrar det inte från att vara en mycket bra bok. Jag älskar gåtan om de tre bröderna.
Betyg 4

pidelida 2008-03-15 07:43
Ja lite speciell bok med en rolig idé bakom.
Betyg 4

petrina 2010-03-07 22:19
En av de bästa böckerna trots att jag är vuxen nu. Fullkomligt slukade den som 12åring och har läst om minst en gång som vuxen samt sett den som pjäs. En berättelse som stannar kvar och speglar den tid vi lever i nu.....
Betyg 5

fannyflinta 2010-06-06 19:57
Momo var otroligt närvarande under läsningen. Jag kunde liksom känna henne. De gråa herrarna finns på riktigt och jag är så rädd för dom! Men jag tror ändå att boken hjälpte mig att stå emot de gråa herrarna en del! Läs den!
Betyg 4

Dina.Tiger 2010-11-05 14:59
En riktigt fin berättelse.
Momo, en besynnerlig, föräldralös flicka, värdesätter sina vänner högst i hela världen. Det kommer vanligtvis gott om besökare till amfiteatern där hon är bosatt, men en dag är ingenting sig likt; de grå herrarna har lagt beslag på människornas tid. Ingen kan längre ta sig tid för att besöka henne, leka eller berätta historier. Momo visar sig vara den enda som kan motstå de grå herrarnas inflytande, och får bekannta sig med Meister Hora, som förser människorna med sin tid, och dennes sköldpadda Kassiopeia. Det blir upp till Momo att försöka ta tillbaka den tid som de grå herrarna stulit från mänskligheten.

Jag har nog aldrig lagt så mycket tid och tålamod på en bok i hela mitt liv - jag läste den på tyska, och kanske är det också därför som jag fastnade så mycket för den. Språket är underbart, vilket jag märkte eftersom jag fick spendera så mycket tid med varje mening, och berättelsen har ett jättefint budskap.
Det är sällan som jag har varit med om bättre skurkar heller; Michael Ende lyckas frammana skrämmande känslokalla individer och en såpass hopplös situation att jag blev orolig för att berättelsen inte skulle komma att sluta lyckligt. Men det gjorde den förstås!

Jag kan tänka mig att den här berättelsen är en aning barnslig på svenska, men det jag läste tyckte jag enbart var helt underbart. Ett citat som fastnat: "Zeit ist Leben. Und das Leben wohnt im Herzen".
Betyg 5

aLva 2012-02-10 15:42
SÅ UNDERBAR! <3
unfreakingbelieveble! ^w^
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Momo eller kampen om tiden


  Köp boken som film på cdon: