bokrecensioner boktips

Skymningsbarn

Författare: Torey Hayden
Genre: Fakta
Ämnesord: depression, psykologi
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9127108120


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Cassandra är nio år och har blivit sexuellt utnyttjad. Drake är fyra år och vägrar att tala. Torey Hayden möter dem när hon börjar arbeta på en psykiatrisk avdelning för barn. Så träffar hon den 82-åriga Gerda, djupt deprimerad efter en stroke. Gemensamt för dem alla tre är att de inte talar, och det blir Haydens uppgift att försöka nå fram till dem. Det visar sig vara en av de största utmaningarna som hon ställts inför under sitt långvariga arbete som barnpsykolog, och hon tvingas till slut att ifrågasätta sina egna arbetsmetoder.

Utdrag ur boken:
''Genom att vi pratar får våra hjärnor hjälp att organisera det som hände - det hjälper oss att förstå hur det gick till och hur vi kände och vad vi gjorde. Det är ungefär som när man har en stor korg tvätt som står mitt på golvet i sovrummet. Den tar upp stor plats. Man ser den var gång man kommer in i rummet och om man inte ser upp snavar man kanske över den. Men om man sorterar tvätten - viker ihop handdukarna och rullar samman strumporna - då kan man lägga undan alltsammans snyggt och prydligt. Att prata fungerar på samma sätt med tankarna. Genom att prata kan vi städa undan det som har hänt oss så att de där händelserna inte är i vägen för oss varje gång vi börjar tänka.''
Medelbetyg: 4,17 (12 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skymningsbarn :
2005-02-17 15:00
Ännu en bok av barnpsykologen Torey Hayden. Här berättar hon om sitt arbete med dels nioåriga Cassandra, en flicka som förts bort av sin pappa och utnyttjats sexuellt, dels fyraåriga Drake som inte pratar alls, trots alla ansträngningar.
Dessutom kommer hon i kontakt med en åttiotvå-årig kvinna som drabbats av en stroke och sedan dess är deprimerad och tystlåten.

Boken är intressant och spännande, och känns mycket "mänsklig" då Hayden på intet vis försöker ge intryck av att veta allt och ha alla svar utan öppet redogör för sina tvivel och funderingar och låter oss ta del av såväl misslyckanden som framgångar.
Betyg 4
2005-07-24 13:20
Cassandra är en olycklig flicka som lider av multipel personlighet. När hon var sex år kidnappades hon av sin far som utsatte henne för svåra sexuella övergrepp. När Hayden kommer i kontakt med Cassandra möter hon en flicka som reagerar aggressivt på nästan allting. Drake å andra sidan är en vacker liten mutistisk pojke. Det är iallafall vad alla tror, men Hayden fattar misstankar då pojken inte har några problem att kommunicera på teckenspråk. Utöver dessa två barn berättar författaren om en äldre kvinna som också vägrar prata.

Liksom de flesta av Haydens böcker är denna gripande. Jag tycker dessutom att den visar på en insiktsfull utveckling hos författaren själv. Denna bok gavs ut i mars detta år (2005) och skiljer sig kanske mest från de tidigare böckerna, då den inte bara handlar om barn. Då perspektivet bytts känns det spännande och nyskapande. Hayden har alltid varit bra och denna bok är inget undantag. "Skymningsbarn" får en fyra.
Betyg 4
2006-03-04 10:04
I denna bok får vi följa tre öden;
9-åriga Cassandra som är en starkt utagerad flicka, hon går till angrepp mot alla som försöker komma henne nära. Hon lider av multipel personlighet och har utsatts för sexuella övergrepp.
Drake, är en karismatisk, änglalik, begåvad 4-åring som inte talar.
Gerda, 82 år har blivit djupt deprimerad efter en stroke och slutat tala.

En bra, gripande bok som jag hade svårt att släppa. Det är en stark berättelse fylld av medkänsla. Man får följa Toreys försök till hjälp, hennes tvivel och funderingar.
Betyg 4
2006-06-03 10:02
Jag har alltid tyckt om Torey Haydens böcker, men vågar nog påstå att detta är en av hennes bästa.

Den är spännande och är skriven så bra att man lätt sträckläser och bara vill veta vad som händer bakom nästa sida. i och med att hon väver in tre episoder i samma berättelse så blir den även varierande.

Betyg 5
2006-10-10 09:00
En riktig bladvändare! Rekommenderas, liksom alla hennes andra böcker.
Betyg 4
2006-12-13 18:43
Den här boken fängslade mig verkligen. Hayden skriver på ett varmt och ärligt sett. Hon beskriver 3 fall, som hon har råkat ut för som bernpsykolog. Framförallt blir man fascinerad av Cassandras levnadsöde. Bortrövad av sin far som femåring, våldtagen, förnedrad. Skrämmande läsning.
Betyg 5
2007-01-10 16:13
Även om den här boken inte är usel så tycker jag att den absolut inte är en av Torey Haydens bästa böcker. Efter en stunds beslutsångest så ger jag den ändå en mycket svag trea.
Betyg 3
2008-06-03 10:02
En stark gripande bok, som är en nästan som en bra deckare. Jag vill veta hur det går för personerna i boken, som är mycket levande för mig. Får en stark 4:a...jag skulle ha vilja veta lite mer om en av personerna reaktioner för att den skulle få en 5:a
Betyg 4
2008-10-14 16:02
Bra beskrivet om varför hon gör som hon gör och varför barnen beter sig som de gör.
Betyg 4
2011-10-22 00:10
Dessa tragiska små berättelser som Hayden delar med sig av är så härliga att läsa, de slutar ju som oftast i en feelgood-anda. En fantastisk människa som måste ha fått många stjärnor på sin himmel! Läs, gråt och skratta och njut.
Betyg 5
2019-03-07 22:11
Åter igen en stark, gripande och mycket engagerande bok av Torey Hayden. Den når inte riktigt upp i samma klass som de tre föregående böckerna jag läst av henne men är absolut läsvärd, rörande och hemsk med tanke på vad stackars barn har behövt genomgå. Jag kan varmt rekommendera hennes böcker!
Jag lyssnade på ljudboken med Anja Lundqvist som uppläsare och hon gjorde åter igen ett mycket skickligt arbete med den här boken.
Slutbetyg, en 4:a!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Skymningsbarn
Liknande böcker:
Skönhetsmyten
 N. Wolf
Soccernomics
 S. Kuper
Incel : Om ofrivilligt..
 S. Krakowski
Finna flow : den varda..
 M. Csíkszentmihályi
Vässa din sociala komp..
 N. Jacquemot
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj