bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Alias Grace
Att göra en man
Den blinde mördaren
Dörren
Gilieds döttrar
Hjärtat stannar sist
Kattöga
Lady Oracle
MaddAddam
Morgon i det brunna huset
Penelopiaden
Rövarbruden
Surfacing
Syndaflodens år
The Edible Woman
The Robber Bride
Tjänarinnans berättelse
Upp till ytan
Liknande böcker:
Fånga natten
 D. Koontz

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerOryx och Crake

 
Författare: Margaret Atwood
Genre: science fiction
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9789151841779
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Margaret Atwoods nya, absolut fängslande roman är så framsynt, så viktig, så skrämmande verklighetsnära att läsaren kan komma att finna sin verklighetsuppfattning för alltid förändrad!

Med förbluffande behärskning av det chockerande materialet och med bibehållen slagfärdighet och mörk humor, förflyttar hon oss till vår egen världs tänkbara nära framtid, till en sällsam men ändå fullkomligt trovärdig plats som ödelagts efter en ekologisk och vetenskaplig katastrof och nu befolkas av ett persongalleri som kommer att hemsöka våra drömmar långt efter läsningen av boken.

Detta är Margaret Atwood på absoluta toppen av sin förmåga. För dem som läst Oryx och Crake kommer ingenting någonsin mer att bli detsamma.

Ur prismotivationen till Bookerpriset:
''En dramatisk och strukturmässigt superb bok som bekräftar Atwoods enorma känslomässiga register och hennes poetiska förmåga att återge både detaljer och psykologiska sanningar.''

Om Margaret Atwood:
''I Kanada är Margaret Atwood en litterär gigant. Alla dyrkar henne - och frukar henne. Hon har kallats allt: häxa, isdrottning, galen blåstrumpa. Själv brukar hon skrämma åhörare med att hon är kannibal.'' - Ulrika Knutson, Månadsjournalen

Utdrag ur boken:
"Oryx och Crake är en skrämmande framtidsskildring av en värld där bioteknik och genmanipulation betyder big business och har nått en sådan omfattning att hanteringen blivit omöjlig att kontrollera. I jämförelse med Tjänarinnans berättelse, Atwoods tidigare roman inom den genre som hon själv kallar speculative fiction, är den här romanen mörkare, mer apokalyptisk och fri från hopp. Men om ämnet är både tänkvärt och fantasifullt så känns språket ovanligt basalt för att komma från hennes penna och inte heller står berättelsen helt fri från störande melodramatiska detaljer när man sakta leds mot förklaringen till den fullbordade katastrofen."

Medelbetyg: 4,12 (24 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Oryx och Crake :


Nea 2004-05-27 11:04
Outstanding! Det är coolt, smart, brilliant, skrämmande, absurt! Vad jag beundrar Margaret Atwood!
Betyg 5

pontus 2004-08-04 14:29
Kanske den första Atwood-bok jag skulle rekommendera för oinvigda. Idén med en dystopisk framtidsskildring känns igen från The Handmaids Tale, men här är det genomfört på ett helt annat sätt.
Betyg 5

jacobsteel 2005-05-05 21:55
Fullständigt lysande. Rolig, väl researchad, trovärdig så man blir helt rädd. Dessutom spännande rakt igenom. Två tummar upp. :-)
Betyg 4

Hank 2006-01-29 15:25
En väldigt bra dystopi framförd av Atwood. Som i Handmaid's Tale grundar hon hela den skrämmande historien på företeelser som finns idag. Dessa drar hon sedan till sin yttersta gräns vilket ger en samtidigt verklig och overklig effekt, fruktansvärt spännande och välskriven bok, dock inte lika bra som The Handmaid's Tale. Förtjänar Atwood nobelpriset?
Betyg 4

sissa 2006-05-18 09:16
Tyvärr! Den föll mig inte alls i smaken! Å andra sidan har sci fi aldrig varit min grej. I Oryx finns nossare, konstiga plebsland, Organfarmar, märkliga typer och historier som går om varandra. Egentligen skulle jag gett den en 1:a men eftersom Atwood skriver bra, det flyter på och jag kommer att läsa fler (samtida ej sci fi) böcker av henne, så får den ändå en 2:a.
ciao sissa
Betyg 2

Kenny 2006-05-27 12:59
Snömannen minns sin uppväxt som Jimmy med otillgängliga föräldrar och ett cyniskt strategisnille som kompis, Crake, som får möjlighet att tillsammans med andra siffermänninskor ta fram nya livsformer i vinstsyfte. Motreaktioner mot profiterandet i samhället får förödande konsekvenser för mänskligheten och lämnar Snömannen ensam kvar att hantera det återstående livet med ord och minnen.
Betyg 5

tekoppen 2006-09-30 19:01
Klassisk dystropi som tar hemska företelser i vår samtid och förstärker dem.
Betyg 5

moberg 2007-04-09 09:02
Atwoods bästa. En skrämmande och omtumlande berättelse.
Betyg 5

pidelida 2007-08-24 14:08
De första 80 sidorna var otroligt sega, fram till s. 200 kändes som en evighet, men efter det släppte det. För mig var det för svårstartat för att få ett bra betyg, men i slutet knyts dåtid och nutid ihop och boken blir suverän. Att fritt spekulera i hur framtiden ser ut kan både vara roligt och skrämmande och Atwood gör det på ett kreativt och spännande sätt.
Betyg 4

animisha 2008-05-29 09:15
Ja, mörk och fri från hopp är den här boken, för att inte nämna långrandig och tråkig. Lyckas inte alls fånga mitt intresse. Tyvärr, för vanligtvis gillar jag Atwood.
Betyg 1

okidoki 2008-06-08 16:47
En dyster sciencefictionsak som inte går att läsa.
Betyg 1

zvrk 2008-06-27 10:05
En ren läsnjutning.
Betyg 5

d@ddydj 2009-08-30 12:54
Hur lång tid tar det innan människan blir orsaken till sin egen död? Kommer det finns någon som väljer att utrota människorasen för dess eget "bästa"? Det som jag reagerade starkt på var om människan måste börja om från början, finns det knappast några resurser för vidareutveckling, då vi har förbrukat nästintill allt.

Många har sagt att boken är en sci-fi, men ändå känns den så äkta. Visserligen beror det på att Atwood forskat väldigt djupt om temat, men en biologisk utrotning känns väldigt nära. Bara nu har vi svininfluensan.

Den påminde till en viss del om Cormac McCarthys Vägen. En typisk dystopi, men ändå inte. Kanske en snar framtid...
Betyg 5

Daniel_Target 2010-01-03 09:24
Vad jag ser från tidigare recensioner så är denna en bok som man antingen älskar eller hatar. Och jag - hamnade visst mitt emellan. Atwoods skrivsätt påminner en del om Douglas Couplands och Michael Cunninghams sätt att skriva, vilka jag personligen inte föredrar. Atwood levererar dock en spännande framtidsepok som har sina "glimtar", men fortfarande bara okej läsning.
Betyg 3

Candrah 2011-03-17 15:13
En sci-fi bok säger vissa, en snar framtid säger andra. Jag vet bara att det är en riktigt bra bok. Oryx och Crake känns väldigt aktuell; genmanipulation, sjukdomshysterier, skönhetsideal, religion och massor med sex. Genmanipulation i sig behöver inte vara något dåligt, det kan jag inte tycka då det redan har gjort mycket gott, frågan är hur mycket människan ska beblanda sig med moder natur och hur mycket skada det sedan gör i långa loppet.
Boken har en "Vägen" av Cormac McCarthy känsla i Snömans-partierna, eller kanske lite mer som i en Johnatan Maberry bok? En väldigt bra och läsvärd bok i alla fall!
Betyg 5

PennTroll 2011-03-21 19:00
Häftig och udda. Väldigt ärlig på något sätt. Fick dock inte känslar av att "det här skulle kunna hända". Tyckete om uppbyggnaden an handlingen. Rekommenderas.
Betyg 4

MrAtomic 2011-09-20 09:25
I stort sett den bästa boken jag har läst. Så fullständigt träffsäker, stark, filosofisk, aktuell, dystopisk och mänsklig.
Betyg 5

bonadea 2016-11-21 04:01
En fängslanse bok, en framtidsroman om en skrämmande värld. Margaret Atwood bygger upp historien succesivt, och spänningen är på max. Älskar hennes språk, en mycket bra bok.

" När sedan den blå färgen på den kvinnliga indvidens underliv har nått sin djupaste ton söker hon och hennes kvartett upp en avskild plats och håller på tills kvinnan blir havande och hennes blå färg bleknar. Och det är det hela.
Inga mer Nej betyder Ja i alla fall, tänker Snöman. Inga mer prostitution, inget utnytjande av barn, inga köpslående av priser, inga hallickar, inga sexslavar. Inga våldtäktrr mer..De fem kommer att tumla om i timmar , tre av männen står i tur och ordning på vakt och sjunger och skriker medan den fjärde kopulerar. Crake har utrustat kvinnan med superstark vulva- extra hudlager, extra muskler -så den tål dessa maratonlopp. Det spelar ingen inte längre roll vem fadern till den oundervikliga barnet kan vara, eftersom det inte längre finns egendom att ärva och inte heller mågra krig som kräver gar och son lojalitet. Sex är inte längre en mystisk rit, betraktad med ambivalens eller ren avsky, bedriven i hemlighet och upphov till självmord och mord. Nu är det mera som en idrottsuppvisni h, en uppsluppen lek."

Utrag ur boken. Detta är den nya människan, snöman har levt i den gamla världen och kan gemföra och minnas. Men hur blev det så här? Det får vi veta med återblickar och minnen.
Fantastiskt bra bok men även skrämmande.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Oryx och Crake


  Köp boken som film på cdon: