bokrecensioner boktips

Lille Prinsen

Författare: Antoine de Saint-Exupery
Genre: Barnbok
Ämnesord: filosofi, depression, psykologi, humor, kärlek
Utgivningsår: 1943
ISBN: 9789186629021


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Lille prinsen är en liten pojke som bor på en planet, där han sotar sina vulkaner och vattnar sin blomma. Han älskar att se solen gå ner. Räven och fåglarna är hans vänner. I berättelserna ställs alla de svåra frågorna om liv och död, kärlek och vänskap. Här finns poesi, visdom och humor. Författarens egna bilder bidrar till bokens speciella stämning och charm. Boken gjorde författaren, som dog i en flygkrasch 1944, världsberömd. Över hela världen har boken blivit kultförklarad och man har bildat särskilda Saint-Exupéry-föreningar. Boken har kommit ut i miljontals exemplar och på närmare åttio språk .

Utdrag ur boken:
På nästa planet bodde en man som drack för mycket. Det besöket varade bara en kort stund men gjorde i alla fall Lille prinsen djupt vemodig.
– Vad gör du för någonting? frågade han mannen, som han fann sittande tyst framför en rad tomma flaskor och en rad fulla flaskor.
– Jag dricker, svarade han med dyster min.
– Varför dricker du? frågade Lille prinsen.
– För att glömma, svarade han
– För att glömma vad? undrade Lille prinsen, som redan tyckte synd om honom.
– För att glömma att jag skäms, bekände manen och hängde med huvudet.
– Skäms över vad? frågade Lille prinsen, som gärna ville hjälpa honom.
– Skäms över att jag dricker! slutade mannen som drack för mycket och försjönk på nytt i tystnad.


Nedskrivet av Salamis

Medelbetyg: 4,15 (13 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lille Prinsen :
2005-04-30 21:27
Kan inte nån som nyss läst den här underbara boken recensera den?
På några få sidor och med författarens egna teckningar ger den så mycket klokhet om livet, vänskapen, kärlekenoch döden.
Och som alla bra barnböcker, är den också en mycket bra vuxenbok!
Ps. Innan han skrev den här boken, skrev han flera hyllade romaner inspirerade av sitt liv som flygpionjär.
Betyg 4
2005-07-05 18:15
Den här boken är en av mina favoritböcker. "Lille Prinsen" är en bok som man kan läsa sig igenom på en timme. när jag fick boken i present för några år sedan tänkte jag att det verkade vara en fånig barnbok. Efter att ha läst boken många gånger kan jag konstatera att jag inte borde vara så snabb med att döma böcker.

Lille prinsen bor ensam på sin lilla planet. Efter en resa i rymden anländer på jorden, där träffar han en pilot som tvingats nödlanda i öknen. Lille Prinsen berättar för piloten om alla varelser och personer han mött i rymden; upptagna affärsmanen, befallande kungen, lykttändaren som aldrig tänker själv, geografen som aldrig reser, och många andra. Lille prinsen berättar även om sin planet som inte är större än ett hus, och vikten av att låta hjärtat, och inte logiken och vetenskapen, avgöra våra val i livet.

Jag tror att man kan ta till sig olika saker i boken när man läser den. "Lille Prinsen" är kanske en barnbok eftersom den är kort, lätt att förstå och har många vackra bilder. Men boken är fylld med tankar om livet. Den berättar om vuxenvärldens normer och vad de vuxna glömmer bort.

"Den lille prinsen" är en underhållande och trevlig bok, som även har en hel del allvar i sig och man ställs inför tankar och situationer som man känner igen sig i, och som fick mig att inse att jag genast borde tänka lite mer som lille prinsen.
Betyg 4
2005-12-31 18:08

Antagligen den bästa boken jag någonsin läst. Älskade bilderna.
Betyg 5
2006-01-01 14:04
En liten bok som först verkar vara bara gullig, men som döljer en hel del djup.
Betyg 5
2006-10-03 02:20
Det här är en ovanlig bok på så sätt att både vuxna och barn har glädje av att läsa den. Den passar alltså alldeles utmärkt att läsa högt ur för barnen, för den är inte bara rolig utan den är också tankeväckande på många sätt.
Själv tycker jag mest om den första delen av boken, när prinsen färdas genom "planetsystemet" på sin färd mot jorden. Där finns flera komiska episoder skildrade.
Den andra halvan av boken är mindre rolig men ger å andra sidan fler funderingar.
Jag undrar t ex om boken egentligen handlar om en pappa och hans son, där pojken sorgligt nog rycks bort från jordelivet alldeles för tidigt. Jag får nästan en känsla av det...

"Liten ängel kom - log och vände om"
Betyg 4
2006-10-03 10:35
Den här boken hade så många talat om så jag hade nog lite för höga förvantingar på den när skulle läsa den. Men den ville inte fastan på mig.
Betyg 2
2006-12-13 22:14
verkar konstig på nåt sätt
Betyg 1
2008-09-15 19:02
En liten prins försöker ta reda på sanningen om allt och alla. Hans möte med en kung, en businessman, en alkoholist, en räv och många mer, hjälper honom i hans sökande på svaren på livets frågor; men, vilket det roliga är att han aldrig ger svar på andras frågor...

Räven symboliserar visheten och där fanns även ett uttryck som jag riktigt fastnade för (då jag läste boken på bosniska blir det kanske en aning annorlunda översatt): Stäng dina ögon och öppna ditt hjärta, då kommer du se allting.

Det enda som tyder på att detta är något utav en barnbok är språket, men filosofin den innehåller är svårt för barn att förstå. Det är helt klart en kultbok, som kommer att gå till världslitteraturen.

Vet inte om jag ska ge boken en femma eller fyra. En fyra är för låg, medan en femma för hög. Men jag känner mig på bra humör efter att ha läst boken så det blir en femma!
Betyg 5
2009-11-11 16:53
Helt underbar berättelse full av filosofiska tankeställare om kärlek i alla dess former. Skulle läsas i skolan på engelskan, men den här boken blev inget jobbigt tvång som sådana böcker tenderar att bli. Istället tänker jag fortfarande på den och dess många kärleksfulla budskap, och tycker att alla borde läsa och ta del av tankeställarna.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Lille Prinsen
Liknande böcker:
Lilla Bä det finurliga..
 M. Sommerset
Bamses Pottbok
 R. Andreasson
Bamse och de elaka pol..
 R. Andreasson
Skalman och Trollfen
 R. Andreasson
Stora boken om Mamma M..
 J. Wieslander
Min björnfarfar
 A. Cousseau