bokrecensioner boktips

Vredens druvor

Författare: John Steinbeck
Genre: Klassiker
Ämnesord: depression, historia
ISBN: 9100579289


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När Tom återvänder efter fyra år i fängelset finner han att hans familj har vräkts från sin gård. Det är svåra tider och familjen Joad packar sin skraltiga bil och ger sig av till Kalifornien. Västkusten lockar med arbete som fruktplockare och härlig bördig mark, men lyckolandet finns bara i reklambladen – verklighetens Kalifornien är översvämmat av arbetslösa och arbetsgivare som hänsynslöst utnyttjar situationen.
Vredens druvor är berättelsen om familjen Joad som likt så många andra småbrukare drevs från sina hem i 1930-talets USA. Fattigdom och umbäranden tar nästintill livsgnistan från dem men till slut är det ändå solidaritet och lojalitet som är det viktiga.

Medelbetyg: 4,41 (29 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vredens druvor :
2004-04-19 14:14
Jag ställer mig tvehågsen inför Steinbecks praktfulla klassiker ”Vredens druvor” - av många ansedd som författarens allra främsta litterära verk. Detta väldiga epos, om familjens Joads uppbrott och vidare leverne torde utgöra ett betydelsefullt skildring/tidsdokument över hur den amerikanska depressionen hemsökte vanliga människor. Skildringen av resan på route 66 och beskrivningarna av de ofta icke-blida mottagandet som väntade många av lycksökarna är till sin form helt fantastiskt och saknar sannolikt motstycke i litteraturhistorien. Emellertid anser jag att Steinbecks, förvisso målande skildringar, är väl svulstiga många gånger. Företeelser som enkelt kunde beskrivas med några rader sväller ofta ut till att omfatta i bästa fall en hel sida, i värsta fall ett helt kapitel. Detta gör att handlingen rör sig mycket sakta framåt (vilket kan ha varit ett avsiktligt drag från Steinbecks sida) och därmed prövar läsarens tålamod (i alla fall mitt). Nu när jag fått smälta alla intryck som boken frammanade känner jag mig glad att valde att läsa ut boken trots att läsningen många gånger gick trögt. Dessa djupare intryck kan ändock inte helt uppväga den motvilja som faktiskt infann sig vid själva läsningen. En riktigt bra bok måste vara tilltalande både vid själva lästillfället och efteråt. Det var inte ”Vredens druvor”.
Betyg 3
2004-08-26 14:12
Sedan vår fröken på högstadiet tvingade klassen att läsa "Pärlan" har John Steinbeck endast framkallad avoga känslor. Men efter att ha sett filmatiseringen av "Möss och Människor" köpte jag för två år sedan "Vredens druvor". I våras plockade jag, med viss tvekan, fram den ur bokhyllan. Det har jag inte ångrat en sekund.

"Vredens druvor" är en av de böcker som berört mig mest, någonsin. Redan när man läser bokens baksida VET man att det kommer att gå åt helvete, ändå kan man inte sluta läsa. Det som framförallt griper tag i mig är den fullkomliga maktlöshet och otrygghet som familjen Joad upplever, genom hela boken.

Och jag kan inte låta bli att fundera på att om Steinbeck skulle skriva boken idag skulle Kaleforien vara Europa, och familjen Steinbeck skulle vara båtflyktingar från nordafrika. För vi har tyvärr inte lärt oss något av historen, Vissa människor behandlas fortfarande som "Okies".

Kontentan av denna recension måste ändå bli, snälla fröknar på högstadiet, tvinga inte barn som inte är mogna för de "stora" att läsa dem. Då kanske de går miste om fantastiska böcker. Mitt nästa projekt blir att övervinna mitt avog mot Dostojevski. Jag har tre böcker som stått i hyllan sedan förra bokrean...
Betyg 5
2004-10-18 11:34
Vredens druvor är en bra bok, men personligen blev jag besviken när jag började läsa den efter att ha läst steinbecks "öster om eden". Nils Holmbergs översättning av öster om eden till svenska är mycket bättre än den svenska översättningen av vredens druvor.
Betyg 3
2005-01-14 12:38
är lite kluven inför denna bok. det är en bra bok om 30-talets Amerika, ett bra hantverk för den politiske och en intressant och viktig bok.

men människorna beskrivs så stereotypt, händelser sker utan ibland mindre åverkan på personerna ibland horribelt stort.

nja, jag ger den en fyra. det som känns överflödigt är upprepningarna.
Betyg 4
2005-02-26 05:48
En klassiker som anses vara den utgåvan som Mr John Steinbeck skrivit, men jag håller inte med även om många andra gör det, enligt mig är det "öster om eden", men "vredens druvor" går inte av för några hackor heller!!

Här har författarenlyckats skildra en familjs öde som vräks från sin gård för att söka lyckan i det förlovade Californien på ett enastående sätt, man blir torr i halsen och ögonen fuktas många gånger genom den här klassikern!!!
I flera år har det var missväxt och hundratusentals gårdsägare har satt sin gård, hus, all egendom på pant hos banker för att få pengar till nästa års gröda och mat och logi!! när detta jordbruket slår fel år efter år så finns det inget att göra!! bankerna har lagen på sin sida och agerar som rena faschister och tvingar familjerna från deras gårdar!!

ca 90 % av dessa har hört om det bördiga och rika californien som ska ha tusentals arbetsplatser och de reser genom halva landet för att ta sig dit, många ger upp eftersom de inte hr pengar till resan och många måsta stanna för att en eller flera familjemedlemmar blivit sjuka, andra dör helt enkelt, och de som äntligen når sitt drömland Californien ser först nu se verkligheten!! Hundratusentals som konkurrar om jobben så att arbetsgivarna sänker lönerna till minimilön och när de blri bäsvärliga så skickas polisen på dem, för att skydda sina egna intressen!!

john steinbeck låter oss följa familjen Joad som säljer allt de har för att köpa en skrotig bil och packar det lilla som de får med sig tillsammans med 10 familjemedlemmar!! Familjen Joad är en god sådan och försöker hjälpa alla så gott det går, men verkligheten hinner ikapp dem när familjen minskar sakta men säkert antingen pågrund av att de dör, eller söker lyckan på annat hål.....................


väldigt lärori, ger en bild av hur depressionen var för de arbetslösa som säker sig til stiorstäderna och vilka hinder på vägen de fick passera !!
slutar ganska abrupt och ger inte en kalr bild av hur det slutar, men man kan bara fantisera.............

en fyra!! får inte högsta betyg pågrund av att ibland så beskriver han saler och ting så precist och upprepar det så många gånger att man egentligen inte orkar!! men det händer inte så ofta tack och lov!! för övrigt är den riktigt bra!
Betyg 4
2005-02-26 10:51
Vredens druvor var den första boken jag läste av Steinbeck. Som för många andra skedde detta under mina gymnasieår, skillnaden är bara att jag valde självmant att läsa den och har därför inte fått några som helst dåliga vibbar av Steinbeck.

Som tur var måste jag nog säga så lånade jag det engelska exemplaret och även opm läsningen tog många veckor så var den riktig och hel, med dialekter och allt. Jag kikade efteråt i den svenska översättningen och där fanns inte minsta spår av den nyanserade dialekten som fanns i den engelska, synd!

Det är en fantastisk stark skilldring av männskligt lidande och människans vilja att resa sig, trots den värsta förnedring, och fortsätta kämpa. Det intresanta att läsa om tycker jag är hur familjen sängs fram och tillbaka mellan hopp och förtvivlan och hur de också ibland hamnar på trevliga ställen vars enda uppgift nästan är att konstratera mot de ställen som är riktigt hemska.

Fin och saktmodig bok som gör att jag nästan kan se hur Tom lunkar fram i sina blåa snickarbyckor och sätter sig på huk framför elden tillsammans med sin familj.
Betyg 5
2005-03-10 15:42
Ohyggligt bra.
Steinbeck har i sin roman om kapitalismens baksida lyckats skapa liv i samtliga karaktärer. Det var som om man själv satt med där på flaket, på väg till "lyckans" Kalifornien. Och som man själv var vittne till hur de stora skövlingstraktorerna mejade ner husen därhemma för att skapa ny odlingsbar mark till storbönderna.

Jag läste den på orginalspråk, vilket jag starkt rekomenderar, om man tycker man behärskar engelskan tillräckligt väl, för dialogen - skriven på dialekt - är fantastisk!

Högsta betyg, utan tvekan!
Betyg 5
2005-05-05 22:14
Det här är den enda boken du behöver läsa om du vill förstå något om vad pengavansinne och kapitalism kan betyda för enskilda människor. Otroligt bra språk, väl sammanhållet och med en tydlig och intressant historia. Klassisk romankonst när den är som allra bäst!
Betyg 5
2006-02-26 12:55
En ganska bra bok där man får följa familjen joads svåra resa i fattigdomens amerika på 30-talet. Stundtals är det en väldigt bra bok. Många gånger är den seg speciellt i början där händer verkligen ingenting. På det hela taget är den OK.
Betyg 3
2008-04-30 23:02
En mycket bra bok men levande karaktärer fram till slutet som jag tyckte var lite skumt...
Betyg 3
2008-11-05 17:26
Gripande och bra!
Betyg 5
2008-12-24 20:57
En otroligt bra bok som jag ställer i jämnhöjd med Öster om eden.
Betyg 5
2009-11-23 19:35
Flygblad skickas ut och hoppfulla utblottade familjer reser på sina knappa besparingar mot det utlovade lyckolandet. Problemet är bara att hela östra Amerika rör på sig och hundratusentals människor söker lyckan på samma gång. Lönerna konkurreras ned, levnadsstandard existerar inte ens och människorna sparkas efter som ohyra över landet: fler flygblad sänds ut. Inga pengar, ingen mat - folk stryker med. Vintern kommer. Regnet börja tränga in i tälten, genom filtar och kläder. Tiggare bespottas, upprorsmakare slås ihjäl.
Till den miljön kommer familjen Joad - liksom alla småfarmare hoppfulla och redo att påbörja ett nytt liv. Istället blir de offer för de hutlösa sociala orättvisorna under deppressionen i USA.

Verkligheten som speglas får mig ibland att gapa och ögonen att vätas. Emallanåt kommer sidor fyllda med beskrivningar, enbart beskrivningar, vackert komponerade om miljön och människors kamp. Emmellanåt får man följa familjen som lägger sig varmare och varmare om hjärtat ju fler blad man vänder. John Steinbeck vet mycket om människor, det har jag fått totalt klart för mig och "Vredens Druvor" är en av de starkaste böcker jag tagit mig an hittills.
Betyg 5
2012-07-25 12:47
mästerverk
Betyg 5
2013-05-11 19:57
Ett riktigt mästerverk som beskriver depressionen i 1930-talets USA. Vi får följa familjen Joad och deras kamp att hålla ihop familjen och skaffa sig mat och uppehälle. Författaren beskriver det amerikanska samhället på ett väldigt trovärdigt sätt och storkapitalet får sig en rejäl släng av Steinbeck. En klassiker som tål att läsas.
Betyg 5
2014-06-14 22:19
Det var längesen jag sist läste en så nattsvart bok som denna; en bok om en familjs öde där hoppet fortsätter att existera (åtminstone till en minimal nivå) trots all hopplöshet och olycksalighet som inte verkar få ett slut.

Det är fascinerande men mestadels tung läsning över orken att hela tiden fortsätta i hopp om något bättre. Ibland ter det sig nästan som en fantasi, hoppet, som får en att inte ta livet av sig. Och det är svårt att inte känna empati efter allt de går igenom: föraktade av de gott ställda, ständigt utsatta för risk för polisvåld, inga jobb, inga pengar och en hungrande familj att förse med mat.
Det går inte att undvika rannsakningen av andras utsatta position idag, framförallt tiggare som hoppas på ett bättre liv men för det mesta bara möts av förakt från ett samhälle som inte förstår deras situation och istället bara blundar för dem eller liksom i boken river deras bostäder och ber de att söka sig vidare.

Förutom ovanstående aktualitet tar den även upp kapitalismens girighet, där man nu kan dra paralleller till tågvärdarnas strejk som vägrar att gå med på ett företags kapitalistiska mantra "mer, mer, mer pengar". Bönderna lockades till Kalifornien med prospekt om jobb, men dessa prospekt var bara till för att locka massa arbetslösa så att konkurrensen skulle bli enorm, för att arbetsvillkoren och lönerna skulle bli nästintill icke-existentiella. Och idag har vi Veiola som går med på att anställa människor för sämre villkor.

Jag blir arg, jag blir ledsen, men även glädjen hittar sig fram när människan visar medkänsla, tyvärr visas denna framförallt hos de som redan är i nöd och utsatta. Men "Vredens druvor" är hursomhelst en fantastisk och tidlös läsupplevelse.
Betyg 5
2015-05-23 08:20
”Vredens druvor” av John Steinbeck utspelar sig i USA under den stora amerikanska depressionen på 30-talet. Den handlar om familjen Joad som blir vräkta från sin gård i Oklahoma av banken, tillsammans med de flesta andra bönder i området. Anledningen till det är att en stor sandstorm har härjat i Oklahoma och förstört jordbrukarnas grödor, och de har således inte kunnat betala av på sina lån.
Huvudpersonen är Tom Joad, som precis har blivit släppt från fängelset när historien påbörjas. På väg hem till sin familj och gården möter han Jim Casy, en avhoppad präst och barndomsvän till Tom. De båda slår följe. När de kommer fram finner de Toms barndomshem övergivet. Familjen har efter att ha blivit vräkta tillfälligt flyttat till en släkting, som kort därefter också blir vräkt.
Hela familjen är nu hemlösa, men får genom flygblad reda på att det i Kalifornien finns gott om jobb som fruktplockare. De ser ingen annan utväg än att resa dit, men de är hoppfulla och drömmer om ett liv fyllt av solsken och mogna, saftiga frukter. De packar en gammal lastbil och påbörjar sin resa mot Kalifornien längs route 66. Resan är lång och obekväm, lastbilen är fallfärdig och får ständiga motorstopp, samt att de är väldigt fattiga och knappt har pengar att köpa mat och bensin för. I början av resan dör farfadern, och strax därefter dör även farmodern. Toms syster är gravid, och hennes man lämnar familjen under resans gång i jakt på sin egen lycka. Även Toms yngre bror beger sig iväg och familjen splittras.
När de väl når sitt mål inser det snabbt att livet som arbetare i Kalifornien inte är vad de hoppats på. Många i Oklahoma har tvingas fly från sina hem och resa till Kalifornien vilket har skapat en enorm konkurrens om arbetena där. Arbetsgivarna, dvs storbönderna, utnyttjar detta till fullo och betalar ut extremt låga löner som arbetarna knappt kan överleva på. Dagarna är långa, arbetsvillkoren är dåliga, och förhållandena i de läger de bor i är kraftigt undermåliga. Det enda sättet att få tag på mat är att handla i gårdsbutikerna, där priserna är rejält uppressade.
Uppdragen familjen lyckas få tag på är kortvariga, och de tvingas fortsätta resa runt i jakt på arbete och boende. Deras liv blir hårt och mödosamt, och de lyckas med nöd och näppe hålla sig vid liv utan att svälta ihjäl. I slutet förlorar Toms syster, Sarons Ros, sitt barn.

Första gången jag läste ”Vredens druvor” var jag 20 år. Jag var hopplöst förälskad i en svårflörtad man och ville desperat lära känna honom, och förstå hans innersta väsen. När han nämnde att hans favoritroman var just denna kastade jag mig över den och började läsa. Vår relation blev kortvarig, men min kärleksrelation med John Steinbeck blev livslång.

För det första är detta en fantastisk skildring av 30-talets USA. Den viktiga historiska kontexten går inte att förbise. Vill man fördjupa sig i den stora depressionen utöver det ofta väldigt objektiva och opersonliga som går att läsa i historieböckerna är det här en bra början. Vill man försöka förstå hur den ekonomiska situationen under 30-talets USA påverkade samhällets mest utsatta individer måste man läsa ”Vredens druvor”.

Hela romanen genomsyras av fattigdom, misär, svält, alkoholism, orättvisor, maktlöshet och motgång efter motgång. Och det blir aldrig bättre. Det här är alltså ingen historia för den som gillar lyckliga slut. Den enda hoppfullhet man möter i berättelsen är när familjen kommer till ett arbetarläger vid namn ”Weedpatch camp” som är demokratiskt styrt av de boende och där det finns rinnande vatten, duschar, och i jämförelse god levnadsstandard. Lägret blir dock snabbt överfullt och familjen måste resa vidare igen.

Weedpatch camp är för övrigt en verklig historisk plats som alla andra platser som skildras i romanen. Steinbeck gjorde stora efterforskningar innan han började skriva sin bok. Bland annat besökte han de migrantläger i Kalifornien där stora delar av romanen utspelas. Trots detta fick han möta mycket kritik, bland annat har han blivit anklagad för att ha överdrivit de kaliforniska storböndernas behandling av de fattiga migranterna i syfte att föra fram sin egen politiska agenda. Boken har blivit censurerad och förbjuden i vissa amerikanska delstater på grund av att den har ansetts innehålla ”kommunistisk propaganda”.

Författarens egen politiska åsikt och ideologiska ställning står väldigt tydligt att läsa mellan raderna. Hela berättelsen genomsyras av socialism. Det är svårt att inte bli övertygad. Om man som jag lockas av klasskamp och snuthat är det här ett bra kol till ens kämparglöd. I ”Vredens druvor” skildras kapitalismen från sin sämsta och fulaste sida. Några av migranterna försöker starta fackförbund och förena sig mot de giriga plantageägarna, men blir ständigt motarbetade och nedtystade, ofta handgripligen, av polisen som skyddar plantageägarnas intressen. De försöker starta strejker i protest mot de orimliga arbetsvillkoren men få arbetare vågar gå med, då det med största sannolikhet skulle innebära att de svalt ihjäl.

Karaktären Jim Casy är mest framträdande i kampen för rättvisa. Han är en präst som har förlorat sin kristna tro men driven av människokärlek och solidaritet tar han täten för den mycket småskaliga arbetarrörelsen som har utvecklats bland migranterna. Detta leder till att han tvingas bort från lägret och måste stjäla för att kunna äta och överleva. Han ångrar dock inget, och offrar sig gärna för den större saken. Han framställs nästan som en Messias, en frälsare som lever för självuppoffringen.

Trots att detta är en tjock bok, ca 700 sidor lång, är den inte tung att läsa om man ser till språket. Författarens stil är enkel och lättförståelig, men samtidigt rik i sina beskrivningar. Den är lätt att läsa, lätt att förstå, och lätt att ta till sig. Om man bortser från att hela berättelsen, från början till slut, präglas av ren misär förstås. Jag tror att det finns ett syfte med författarens lättbegripliga språk. Detta är inte en roman som riktar sig till den välutbildade överklassen. Denna boken är till för ”vanligt folk”, nämligen arbetarklass utan akademiskt kapital.

”Vredens druvor” är en stark och socialrealistisk skildring av en mycket viktig tidsepok i västvärldens historia. Den är gripande, upprörande, och den lämnar ingen oberörd. Jag rekommenderar den av hela mitt hjärta. Läs den!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vredens druvor
Liknande böcker:
En färd till Indien
 E. Forster
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Om friheten
 J. Stuart Mill
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy