bokrecensioner boktips

Kampen om järntronen

Författare: George R.R. Martin
Genre: Fantasy
Ämnesord: krig, historia, kärlek, spänning, äventyr
ISBN: 9789175030517


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Äventyr och hjältedåd, vänskap, kärlek och förräderi i en magisk medeltida värld

Robert Baratheon och Eddard Stark befriade en gång i tiden de sju konungarikena från den galne draklorden, och det blev Robert som besteg järntronen medan Eddard drog sig tillbaka till sitt Vinterhed.
Efter en lång tid av fred samlar sig kung Roberts fiender både i Norden och i Södern. Hans närmaste rådgivare har dött under mystiska omständigheter och till och med hans egen drottning smider i hemlighet onda planer. Kung Robert ber Eddard Stark om hjälp och Eddard och hans familj dras obönhörligt in i maktspelet kring järntronen. Intrigerna leder till ett regelrätt krig mellan olika ätter och deras lorder.
Men det största hotet mot kung Robert är draklordens två barn, en son och en dotter som nu har vuxit upp. De lever i exil och har fått en fristad hos hövdingen över Dothrakiens grässlätter. Med hjälp av honom och hans fyrtiotusen krigare ska åter en ättling av drakens blod härska över de sju konungarikena. Men kampen om järntronen har bara börjat ... Den första boken i Sagan om is och eld
Medelbetyg: 4,5 (20 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kampen om järntronen :
2007-03-19 11:37
SUPERBRA BOK!..
...En underbart mångsidig roman, med ett myller av personer, intriger, kulturer och riken, som jag rekommenderar å det varmaste!
Betyg 5
2007-06-21 01:49
Väldigt bra fantasy. Ingen går säker i den här serien och någon tydlig uppdelning mellan onda och goda finns i många fall inte.
Betyg 4
2008-08-22 09:37
Äntligen kom då serien som skiljer sig något från många andra i samma genre. Sagan om Is och Eld är en mer än väl skriven bokserie som tar tag i dig som läsare och håller dig fast. När man väl börjat med GRRM:s böcker är det mycket svårt att lägga ifrån sig dem.

I serien utlovas ingen glädje utom den sanna läs-glädjen och man kan aldrig lista ut vart berättelsen tar vändning. Jag lovar dig spänning, sorg och äventyr, men också höga doser av humor, romantik samt ren och skär bruksanvisning i medeltida politik och krigs strategi.

Serien inleds med att du som läsare följer med familjen Stark som av anledningar dras in i den brutala politik som råder i kungadömet. Samtidigt som äregiriga, stolta och galna människor slåss om smulor av makt till vilket pris som helst. Men det nalkas en mycket allvarlig tid - då De vandrar mot muren av is.

Jag rekommenderar gärna böcker till andra, men så fort någon vill läsa fantasy är detta mitt första val - och ingen har hittills varit missnöjd.

Vad som kan tänkas berättas är att mycket fantasy bör läsas på engelska - men här har vi också för första gången enligt mig, en mycket välskriven bok på svenska.
Tyvärr är det ovisst om den fjärde och fortsatta böcker kommer att publiseras på svenska. Men gillar du att läsa engelska böcker har du inget att förlora.
Betyg 5
2008-11-30 18:48
Ett riktigt spännande äventyr som utspelar sig i medeltida miljö. Vi får följa en massa personer bla Lord Eddard Stark familj som man snabbt faller tycke för...men ingen går säker i denna bok, känns som alla verkligen kan dö när som helst och att ingen hjälte finns...Mest spännande är det att följa Jon stark (13år),Lord Eddard Stark oäkta son, som som ta värvning i brödraskapet Nattens väktare, som ska vakta muren.
En välskriven bok som aldrig är tråkig och i mellan åt ond brutal och kusligt spännande....
Betyg 5
2009-03-23 22:27
Jag säger bara så här: se till att du har mycket ledig tid framför dig när du plockar upp den här boken (och dess efterföljare), för detta är typen av bokserie som stjäl ditt liv i från dig! Äntligen en fantasyförfattare som har lagt ner tid och kraft på att få sin historia att kännas verklig och djup. Om du har något somhelst intresse av fantasy: LÄS!
Betyg 5
2009-07-27 13:06
En toppen bok. Har man några timmar över så kan man ta upp den och vipps så försvan dom timmarna. Har kort och gott allt en roman behöver, intriger, romantik, spänning men den är också väldigt sorglig på sina ställen.... Toppen!!
Betyg 5
2011-11-24 18:49
Fantastisk bok. Måste dock medge att det var serien som gjorde att intresset blev så pass stort att jag blev tvungen att låna den från biblioteket och blev boknarkoman under två veckor då jag läste samtliga delar som kommit ut på svenska.

Det är skandal att de övriga delarna inte översatts, men förmodar att nu när serien går på tv, så kommer man väl att översätta även de sista delarna.

Vidare vill jag berätta att det är handlingen som fångat mig. Så tråkigt att alla man gillar ska dö :(

en 5:a
Betyg 5
2013-01-22 18:34
Läste den här boken efter att ha kollat alla avsnitt från säsong ett av TV-serien i sträck sommaren 2011. Otroligt välgjord bokserie, och trots att del ett är nästan identisk med säsong ett kändes det inte upprepande att läsa boken. Karaktärerna är fulländade och noggrant skildrade med olika personlighetsdrag och starka viljor. Valet hos författaren att dela upp kapitlen efter vilken karaktärs perspektiv som är det viktiga för varje specifik händelse gör det möjligt att snabbt få en favoritkaraktär som man längtar efter att läsa om.

Enda negativa är egentligen detaljrikedomen vid t ex våldsskildringar då jag personligen inte är så mycket för det inom litteratur, samt att om man inte har full fokus så blir det otroligt mycket namn att hålla reda på (kanske främst i de kommande böckerna egentligen). Annars en beroendeframkallande och skickligt strukturerad serie med så många viktiga aspekter att man egentligen inte enbart kan lägga in boken under genren fantasy. Stora doser av politik, krig, historia och olika kulturer gör att vem som helst kan fastna. Noggrann och "snygg" översättning till svenska också.
Betyg 4
2013-02-10 12:33
Inte som vanlig fantasy. Det är smutsigt, brutalt och ingen karaktär är rakt igenom god. Som läsare blir man ständigt lurad av de tvära kast handlingen tar och Martin är minst sagt skicklig på att locka fram läsbegäret med hjälp av irriterande cliff hangers. Stilen boken är skriven på påminner mest om ett filmmanuskript och gör att det känns lika lättillgänglig läsning som att se på en såpa. Kanske inte det mest kvalitativa jag läst, men spännande!
Betyg 4
2013-08-21 21:00
Fantasygenren när den är som bäst.
Betyg 5
2015-02-27 15:56
Fantasy när det är som bäst och trovärdigast.
Betyg 5
2019-02-23 07:44
Detta är en av de bästa fantasy romaner, en roman som är verkligen fantastiskt.
Jag läser förtillfället om den , då jag läste den första gången 2008 och älskade allt i den. Men hade visa svårigheter att hålla isär alla dessa personer som finns och som är viktiga i handlingen. Efter att ha sett serien Game of thrones som jag måste tilläga har verkligen gjorts efter boken , har jag beslutat att läsa om den.

Nu blir det lättare att hålla reda på alla desaa karaktärer , i boken har man chans att fördjupa sig i historien på ett sätt som inte går i en film eller tv serie hur bra den än är och hur väl den än följer boken.
Jag har fantastisk läsning framför mig, fortsättning på Järntronen har jag inte läst tidigare så nu har jag 4 tegelstenar till som väntar på mig
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kampen om järntronen
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander
Samma Författare: