bokrecensioner boktips

Gentlemen

Författare: Klas Östergren
Genre: Roman
Ämnesord: humor, kultur, äventyr
ISBN: 9789100111847


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Boxaren och pianisten Henry Morgan bor i en egendomlig våning på Hornsgatan i Stockholm. Där bor också hans bror Leo, fd barnstjärna, filosof och 60-talspoet, nu ordentligt nergången. Författaren Klas Östergren driver omkring i stan sommaren 1978, bestulen på allt han äger, förutom två skrivmaskiner. Han blir erbjuden ett rum uppe hos bröderna Morgan.
Medelbetyg: 4,18 (22 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gentlemen :
2004-02-26 21:55
En sån härlig historia som utspelar till stor del i en gammal lyxlägenthet i Stockholm där bröderna Leo och Henry bor tillsammans med författaren Klas Östergren. Den här är så väldigt läsvärd så jag vet inte vad jag ska skriva. Läste den för ett par månader sen och tänker fortfarande på den nästan varje dag.
Betyg 5
2004-03-06 06:54
Måste säga att det är en väldigt inspirerande bok. Tidvis hade jag svårt att släppa den och jag måste instämma med fegdyr, att det är en bok som jag kommer att ha i tankarna länge. En av de mest udda böcker jag läst, men jag blev besviken på slutet.
Betyg 4
2004-04-23 15:48
En av författarens bättre alster!
Skriven av en då ung Klas Östergren med framtiden i sin famn och som ett nytt hopp på Svensk litteratur himmel!
Historien är klart 70-tal!
Mustig och med härlig berättar glädje.
Betyg 5
2005-09-20 20:46
Vilken typ han är, Henry! Och vad han slarvar, den där Leo!
Ungefär så känns det.
Östergren har en fantastisk förmåga att ge sina karaktärer liv. Inte bara huvudkaraktärerna heller, utan alla. Alla bifigurer känns levande de också.
Allt verkar komma så lätt ur denne författares hand. Till synes helt utan ansträngning beskriver han två bröders (mycket skilda ?) levnadsöden, och lyckas klämma in sig själv - trovärdigt - på ett hörn också.
Betyg 4
2006-02-28 13:16
Välskriven samling personbeskrivningar invävd i historiska händelser. Spännande och trovärdigt
Betyg 4
2006-04-09 12:51
Kanske den bästa svenska bok jag läst – en modern klassiker! Östergrens språk är ledigt men ändå poetiskt. Och mycket tänkvärt kan läsas mellan raderna. Helt enkelt en underbar bok. Personbeskrivningarna saknar motstycke i den nutida svenska litteraturen.
Betyg 5
2006-05-26 10:04
YEAH! Läste denna på ett dygn; blev totalt uppslukad. Det är väl ett bra omdöme, om något?
Betyg 5
2006-07-20 15:08
Jag läste Gentemen redan när den var ny och har sedan läst om den och om den. Tycker om Klas Östergren, tycker även Fantomerna var en skön bok.
Betyg 5
2007-04-29 22:04
Stötte på ordet "luguber" i Jonas och Draken av Sigfrid Siwertz. Var tvungen att slå upp ordet på Internet och fick då napp på Klas Östergrens Gentlemen. Äntligen en modern, läsvärd författare, tänkte jag. Men oj, så besviken jag blev!
Betyg 2
2008-07-05 22:54
En underhållande historia där Klas Östergren skriver på ett medryckande och fyndigt sätt som gör att jag inte annat kan annat än imponeras. Vissa delar av boken är lite seg men på det stora hela är detta en mycket bra bok.
Betyg 4
2008-11-28 01:38
Väldigt fint skrivet. Känner sig hemma I MILJÖERNA.
Betyg 4
2008-12-15 08:05
En härlig historia men framför allt härligt levande personer med fel och brister.
Betyg 4
2009-05-07 10:53
Härlig fantasi! Härliga bröder. Synd att Gangsters kommer och förstör denna något?
Betyg 3
2009-07-27 13:24
Vem kan ana hur snabbt livet kan förändras? Efter att författaren Östergren möter livsnjutaren Henry som ser glaset halvt fullt (åtminstone till fasaden spricker) och dennes nihilistiske bror Leo, blir hans liv aldrig det samma igen.

Klas Östergrens "snobbspråk" är förträffligt (speciellt när en stockholmare är uppläsaren) och hans sätt att linda ihop intrigen fungerar.

En ibland humoristisk men för det mesta en mörk tidsresa i Sverige unde Kalla kriget.
Betyg 3
2012-05-07 21:18
En härlig historia om Bröderna Morgan och deras öde. Full pott blir det.
Betyg 5
2015-01-13 19:47
Gentlemen, Klas Östergren, utgiven första gången 1980 av Litteraturfrämjandet

I ett galet och galant berättande kastas man rakt in i handlingen med ett sug som inte släpper taget förrän romanen är slut, och då vill man veta mer. Det är ett myller av brokiga karaktärer som målas upp, och i centrum står de båda bröderna Morgan, olika som natt och dag, Henry som är äldst, är den handlingskraftige, lämpligt nog boxare och jazzpianist, som kastar sig från det ena projektet till det andra, han har glid och lust och tänker kanske inte alltid till, men på något vis hamnar han alltid med fötterna på jorden. Han är vad man kan kalla en lycklig outsider.

Leo den yngre brodern är den store och djupa tänkaren, filosof, författare, poet, och botaniker, lärarnas gullegris med bästa betyg i allt utom gymnastik, barnstjärna i Hylands Hörna när den begav sig. När han uttalar sig gör han det grundligt eller inte alls, han hamnar i depressioner och beroende, lite av en slarver, en skygg särling.

Så har vi Klas berättaren, som också hör till persongalleriet, han har precis blivit av med allt utom sina skrivmaskiner i ett inbrott, då han träffar på Henry Morgan, som erbjuder honom plats i sin och broderns stora ärvda lägenhet på Hornsgatan. Klas accepterar, snart är han en del av brödernas liv, ett liv som bjuder på mycket gemenskap, vänskap och kaos. Många gånger lever man knapert, för att dess emellan festa till rejält. Klas är författare och knaprar på sitt förskott på den roman han för närvarande skriver, Henry tar småjobb som statist, hoppar in som musiker då och då, Leo skriver poesi när lusten faller på, sedan har de ett gemensamt hemligt projekt som de ärvt efter deras farfar Morgonstjärna, ett projekt som inte Leo är så deltagande i. Det finns också en kvinna med i spelet, hon känns som en skuggfigur men hon tillför handlingen mer än man först tror, man kan säga att mycket kretsar runt henne.

Det är en generationsroman i en tid av förändring, det hoppas i tid och rum, 60 -70-tal fram och tillbaka, för att slutligen stanna 1979, där berättaren Klas befinner sig, han betraktar den grandiosa våningen med dess gamla ideal, de dunkla serveringsgångarna, biblioteket, den öppna spisen och minns när den var full av liv. Hans minnen får liv i en underhållande fart, allt känns så levande, människorna, miljöerna och detaljerna, det är en blandning av Ulf Lundells ”Jack” till att vara snuddande nära att nästan väga över till ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret”, vilket jag inte riktigt uppskattade, men som tur är vänds kursen åt rätt håll igen. Historien är svulstig, Klas Östergren är en stor berättare.

Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gentlemen
Liknande böcker:
Sången om Akilles
 M. Miller
Profeten och idioten
 J. Jonasson
Från och med nu
 M. Haag
Skördeoffer
 L. Torstenson
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Lektioner
 I. McEwan
Vill du veta?
 N. Erlick