bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Attila
Den sista cigarretten
Fantomerna
Fattiga riddare och st..
Gangsters
I en skog av sumak
Ismael
Orkanpartyt
Plåster
Ravioli
Twist
Liknande böcker:
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
En klimakteriekärrings..
 E. Wigenheim-Westman
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Vi mot er
 F. Backman
Under floden
 S. Nordstrand
Robin Hood
 J. McSpadden
Nora O'Donoghues dröm
 M. Binchy

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerGentlemen

 
Författare: Klas Östergren
Genre: Roman
Ämnesord: humor, kultur, äventyr
ISBN: 9789100111847
 
Spänning:  3
Romantik:  2
Humor:  4
Lärorik:  2
Sorglig:  2

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Boxaren och pianisten Henry Morgan bor i en egendomlig våning på Hornsgatan i Stockholm. Där bor också hans bror Leo, fd barnstjärna, filosof och 60-talspoet, nu ordentligt nergången. Författaren Klas Östergren driver omkring i stan sommaren 1978, bestulen på allt han äger, förutom två skrivmaskiner. Han blir erbjuden ett rum uppe hos bröderna Morgan.

Medelbetyg: 4,24 (21 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Gentlemen :


fegdyr 2004-02-26 21:55
En sån härlig historia som utspelar till stor del i en gammal lyxlägenthet i Stockholm där bröderna Leo och Henry bor tillsammans med författaren Klas Östergren. Den här är så väldigt läsvärd så jag vet inte vad jag ska skriva. Läste den för ett par månader sen och tänker fortfarande på den nästan varje dag.
Betyg 5

Pingu 2004-03-06 06:54
Måste säga att det är en väldigt inspirerande bok. Tidvis hade jag svårt att släppa den och jag måste instämma med fegdyr, att det är en bok som jag kommer att ha i tankarna länge. En av de mest udda böcker jag läst, men jag blev besviken på slutet.
Betyg 4

Hille 2004-04-23 15:48
En av författarens bättre alster!
Skriven av en då ung Klas Östergren med framtiden i sin famn och som ett nytt hopp på Svensk litteratur himmel!
Historien är klart 70-tal!
Mustig och med härlig berättar glädje.
Betyg 5

helix 2005-09-20 20:46
Vilken typ han är, Henry! Och vad han slarvar, den där Leo!
Ungefär så känns det.
Östergren har en fantastisk förmåga att ge sina karaktärer liv. Inte bara huvudkaraktärerna heller, utan alla. Alla bifigurer känns levande de också.
Allt verkar komma så lätt ur denne författares hand. Till synes helt utan ansträngning beskriver han två bröders (mycket skilda ?) levnadsöden, och lyckas klämma in sig själv - trovärdigt - på ett hörn också.
Betyg 4

Kenny 2006-02-28 13:16
Välskriven samling personbeskrivningar invävd i historiska händelser. Spännande och trovärdigt
Betyg 4

Moment71 2006-04-09 12:51
Kanske den bästa svenska bok jag läst – en modern klassiker! Östergrens språk är ledigt men ändå poetiskt. Och mycket tänkvärt kan läsas mellan raderna. Helt enkelt en underbar bok. Personbeskrivningarna saknar motstycke i den nutida svenska litteraturen.
Betyg 5

stifsim 2006-05-26 10:04
YEAH! Läste denna på ett dygn; blev totalt uppslukad. Det är väl ett bra omdöme, om något?
Betyg 5

nena2000 2006-07-20 15:08
Jag läste Gentemen redan när den var ny och har sedan läst om den och om den. Tycker om Klas Östergren, tycker även Fantomerna var en skön bok.
Betyg 5

bengterikj 2007-04-29 22:04
Stötte på ordet "luguber" i Jonas och Draken av Sigfrid Siwertz. Var tvungen att slå upp ordet på Internet och fick då napp på Klas Östergrens Gentlemen. Äntligen en modern, läsvärd författare, tänkte jag. Men oj, så besviken jag blev!
Betyg 2

njosnavelin 2008-07-05 22:54
En underhållande historia där Klas Östergren skriver på ett medryckande och fyndigt sätt som gör att jag inte annat kan annat än imponeras. Vissa delar av boken är lite seg men på det stora hela är detta en mycket bra bok.
Betyg 4

vikingo 2008-11-28 01:38
Väldigt fint skrivet. Känner sig hemma I MILJÖERNA.
Betyg 4

tekoppen 2008-12-15 08:05
En härlig historia men framför allt härligt levande personer med fel och brister.
Betyg 4

naim 2009-05-07 10:53
Härlig fantasi! Härliga bröder. Synd att Gangsters kommer och förstör denna något?
Betyg 3

d@ddydj 2009-07-27 13:24
Vem kan ana hur snabbt livet kan förändras? Efter att författaren Östergren möter livsnjutaren Henry som ser glaset halvt fullt (åtminstone till fasaden spricker) och dennes nihilistiske bror Leo, blir hans liv aldrig det samma igen.

Klas Östergrens "snobbspråk" är förträffligt (speciellt när en stockholmare är uppläsaren) och hans sätt att linda ihop intrigen fungerar.

En ibland humoristisk men för det mesta en mörk tidsresa i Sverige unde Kalla kriget.
Betyg 3

Zenmuron 2012-05-07 21:18
En härlig historia om Bröderna Morgan och deras öde. Full pott blir det.
Betyg 5

mammene 2015-01-13 19:47
Gentlemen, Klas Östergren, utgiven första gången 1980 av Litteraturfrämjandet

I ett galet och galant berättande kastas man rakt in i handlingen med ett sug som inte släpper taget förrän romanen är slut, och då vill man veta mer. Det är ett myller av brokiga karaktärer som målas upp, och i centrum står de båda bröderna Morgan, olika som natt och dag, Henry som är äldst, är den handlingskraftige, lämpligt nog boxare och jazzpianist, som kastar sig från det ena projektet till det andra, han har glid och lust och tänker kanske inte alltid till, men på något vis hamnar han alltid med fötterna på jorden. Han är vad man kan kalla en lycklig outsider.

Leo den yngre brodern är den store och djupa tänkaren, filosof, författare, poet, och botaniker, lärarnas gullegris med bästa betyg i allt utom gymnastik, barnstjärna i Hylands Hörna när den begav sig. När han uttalar sig gör han det grundligt eller inte alls, han hamnar i depressioner och beroende, lite av en slarver, en skygg särling.

Så har vi Klas berättaren, som också hör till persongalleriet, han har precis blivit av med allt utom sina skrivmaskiner i ett inbrott, då han träffar på Henry Morgan, som erbjuder honom plats i sin och broderns stora ärvda lägenhet på Hornsgatan. Klas accepterar, snart är han en del av brödernas liv, ett liv som bjuder på mycket gemenskap, vänskap och kaos. Många gånger lever man knapert, för att dess emellan festa till rejält. Klas är författare och knaprar på sitt förskott på den roman han för närvarande skriver, Henry tar småjobb som statist, hoppar in som musiker då och då, Leo skriver poesi när lusten faller på, sedan har de ett gemensamt hemligt projekt som de ärvt efter deras farfar Morgonstjärna, ett projekt som inte Leo är så deltagande i. Det finns också en kvinna med i spelet, hon känns som en skuggfigur men hon tillför handlingen mer än man först tror, man kan säga att mycket kretsar runt henne.

Det är en generationsroman i en tid av förändring, det hoppas i tid och rum, 60 -70-tal fram och tillbaka, för att slutligen stanna 1979, där berättaren Klas befinner sig, han betraktar den grandiosa våningen med dess gamla ideal, de dunkla serveringsgångarna, biblioteket, den öppna spisen och minns när den var full av liv. Hans minnen får liv i en underhållande fart, allt känns så levande, människorna, miljöerna och detaljerna, det är en blandning av Ulf Lundells ”Jack” till att vara snuddande nära att nästan väga över till ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret”, vilket jag inte riktigt uppskattade, men som tur är vänds kursen åt rätt håll igen. Historien är svulstig, Klas Östergren är en stor berättare.

Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Gentlemen


  Köp boken som film på cdon: