bokrecensioner boktips

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

Originaltitel: The curious incident of the dog in the night-time
Författare: Mark Haddon
Genre: Roman
Ämnesord: Autism, Relationer, Konflikter, Ungdom
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9146204695


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Christopher är femton år och autist. Han måste ha ordning och reda, var sak på sin plats. Han kan räkna upp alla länder i världen eller alla primtal till 7057. Logiska resonemang är inget problem för honom. Men han kan omöjligt förstå andra människors känslor.

När Christopher hittar grannfruns hund ihjälslagen, beslutar han sig för att lösa mysteriet med hjälp av Sherlock Holmes detektivmetoder. Sökandet efter gärningsmannen leder honom till oanade platser och personer. För under hunden ligger den mörka hemligheten om hans far och mor begraven. Plötsligt har han inte bara sin egen oförståelse inför en kaotisk omvärld att brottas med utan också omvärldens oförmåga att förstå honom...
Medelbetyg: 4,13 (30 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den besynnerliga händelsen med hunden om natten :
2005-01-01 14:38
Detta är en mycket annorlunda och charmig bok om en speciell liten pojke och hans syn på omvärlden. Christopher är autist och upplever inte verkligheten på samma sätt som de flesta andra. Man får följa hans tankegångar och det är riktigt trevligt.

Den här boken är inte som andra böcker. Bara ett exempel - boken är inte indelad i kapitel som kallas 1, 2, 3 etc. utan de är uppkallade efter primtal - 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23 etc.

Om ni vill få en annorlunda läsupplevelse - välj den här boken!
Betyg 4
2005-04-16 19:57
En underbar bok om femtonåriga Chrisopher som lider av autism och hans omvärld. Boken är sorglig och hejdlöst rolig på samma gång, som tex. då Christophers lärare försöker att lära honom hur människor i hans omgivning reagerar med hjälp utav olika "smile-gubbar".
Betyg 5
2005-06-21 10:02
Christopher är femton år. Han är ett autistiskt mattegeni. En dag hittar han grannens pudel mördad. Den har blivit ihjälstucken med en högaffel. Christopher beslutar sig för att lösa gåtan med den döda hunden. Under sitt uppspårande av sanningen råkar han avslöja mysterium som kommer att förändra hela hans liv.

"I de blindas rike är den enögde kung". Denna historia liknar ingen annan. Efter en tid i Christophers värld ser man allt som händer, utifrån hans perspektiv. Christopher upptäcker att hans far har dolt moderns otrohet och drastiska uppbrott genom att säga att hon har dött! Det är lätt att uppfatta Christopher, trots hans handikapp, som den enda vettiga personen i berättelsen. Från hans ganska underliga perspektiv låter föräldrarna ana en kaotisk verklighet av gräl, skuld och svårigheter med att ta hand om Christopher på ett bra sätt. Detta är kanske det mest berörande i historien. Det är inte svårt att föreställa sig hur svårt det måste vara för hans mor och far när de dessutom kämpar mot varandra. "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" är absolut en av de underligaste böcker jag kommit över. Den måste läsas! En fyra.
Betyg 4
2005-07-29 17:42
Läsvärd och annorlunda bok..
Betyg 4
2005-11-20 20:17
Christopher är autistisk och fungerar därför inte riktigt som många andra "vanliga"människor. Att rada upp saker och att ha ett schema är viktigt. I boken får man följa Christophers historia, han delar med sig av sin vardag, tankar och funderingar. Tycker slutet var lite tråkigt, lite för platt.

Den här boken tycker jag är mycket intressant och bra bok att läsa om man vill ha kunskap i hur en person med autism kan se på världen. Den är lättlast och läsaren dras snabbt in i berättelsen.
Betyg 3
2006-01-21 20:12
Som beskrivning av hur en autistisk kille kan uppleva världen och sig själv är den här boken lysande. Ett självklart komplement till kurslitteratur om autism.
Som roman är den dock mindre lyckad. Speciellt när allt går fel och pojken har riktigt jobbigt, har jag som läsare också jobbigt och önskar att boken snart ska ta slut. Slutet är sedan inte riktigt tillfredställande heller, som om författaren också är less och inte ger sig tid att riktigt genomarbeta det.
Betyg 3
2006-08-17 22:28
Det här är en intressant bok som ger en inblick i hur det kan vara att leva med autism. Boken är bra men samtidigt lite jobbig att läsa. Jag lider verkligen med Christopher.
Betyg 4
2006-11-11 22:15
Jag läste den nyligen i skolan på engelska och även om den i sina stunder var en charmerande bok med ett annorlunda syn på livet så var det inget poff i den... Skulle nog inte läsa den en andra gång, men den är ändå värd en trea ^^
Betyg 3
2006-12-11 22:19
Den handlar om en autistisk pojke som ska lösa gåtan på hur grannfruns hund blev mördad. Man kommer verkligen in i en annan värld när man får ta del av denne pojkes tankar och funderingar och är helt klart en charmig, sorglig och väldigt rolig läsupplevelse.
Jag tycker om lite udda böcker böcker och den här är verkligen det :)
Betyg 5
2007-03-09 22:06
Ja du, där sa du helt rätt, klockren :)

En helt underbar bok som är otroligt bra skriven. Speciellt början av boken gillar jag!
Den får en att känna att allt verkar så enklet...

Hehe och man måste ju säga att den är hejdlöst rolig på sina ställen.
Det står ju tillochmed i boken : "Det här kommer inte att bli någon rolig bok, för jag förstår inte skämt" (Inte exakt, men ungefär)
Men den blir ju det, som när polisen kommer, jag trodde jag skulle skratta ihjäl mig heheh.

Kort och gott : Enkel, härlig och rolig, läs den!

En klar 5:a!
Betyg 5
2007-07-31 22:08
Underbar! Man kan lära sig mycket av denna lille autistiske pojke!
Betyg 4
2007-10-24 16:05
En av de bästa böckerna jag har läst ^^
Betyg 5
2008-08-10 19:06
Toppen! Läs den på engelska!
Betyg 5
2008-10-15 15:46
En udda bok, stundtals lite jobbig. Värd en 3:a.
Betyg 3
2008-11-25 09:33
Kanske den bästa boken jag någonsin läst! Samtidigt som bokens ämne egentligen är väldigt seriöst, så lyckas Haddon ändå få den att bli väldigt intressant och rolig. Boken hjälper oss att förstå att vi människor egentligen inte är så olika. Även då Christophers synsätt på många vis skiljer sig från mitt eget så jag ibland känna igen mig så himla mycket...
Betyg 5
2009-03-06 12:19
Alldeles fruktansvärt fantastiskt. Perfektion. Känner igen mig något otroligt.
Betyg 5
2009-03-16 21:06
En rörande berättelse skriven ur en autistisk pojkes perspektiv. Sedd med Christophers ögon så ter sig världen och livet både väldigt enkelt och väldigt komplicerat.
Betyg 4
2009-09-19 18:48
Hur är det att vara autistisk, att absolut inte kunna ta in andra människor och deras känslor? Hur är det att vara förälder till en så störd person? Denna kortroman försöker beskriva det för oss. Otroligt bra och annorlunda.
Betyg 4
2009-11-11 19:03
Man måste läsa boken för att förstå hur otroligt fantastisk den är!! Jag kan inte förklara vad det var som jag tyckte så mycket om med boken, men något var det. jag tycker så mycket om att man får uppleva något som man aldrig annars skulle kunna få prova på att uppleva. Man får leva innuti ett huvud med Assberger syndrom. Boken är mycket speciell, har inte läst något liknande och berättar något som man annars inte skulle kunna tänka sig in i.
Betyg 5
2010-08-28 01:13
Christopher är 15 år och har autism. Då en grannes hund blir mördad bestämmer han sig för att lösa mordgåtan och skriva en bok om sitt detektivarbete.
Detta är en charmig och underhållande historia som ger ett träffsäkert porträtt av autism.
Betyg 4
2011-05-25 13:56
En annorlunda bok med en mycket annorlunda huvudkaraktär. Lite småkär i den här boken. [...]

Läs hela recensionen på min blogg:

http://schitzo-cookie.blogspot.com/2011/04/curious-incident-of-dog-in-night-time.html
Betyg 5
2012-03-06 13:48
jag hatar den läs den inte den handlar om nån kille som bara stör mig inte för att han har någon sjukdom utan för att han är jobbig boken är långtråkig absolut inte en å-jag-läser-vidare-för-att-den-är-bra-bok. jag rekommenderar istället clockwork/all wound up
Betyg 1
2014-01-28 13:33
Boken handlar om Christopher som är en intelligent autistisk grabb på 15 år. Med särskilda tekniker bearbetar han ett mysterium - mordet på en kungspudel i grannens trädgård... Om dagarna går han i en särskola. Men han är mycket duktig på att räkna matte!
Christopher råkar på motstånd från sin far. och orsaken till detta visar sig...
Då får man följa hans flykt genom London.
Mycket roande och lättläst bok!
Även är den spännande och drivig i sin handling.
Betyg 5



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den besynnerliga händelsen med hunden om natten
Liknande böcker:
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ormens år
 U. Ewerman
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
En flickas memoarer
 A. Ernaux
Kalmars jägarinnor
 T. Folkesson