bokrecensioner boktips

Dårskaper i Brooklyn

Författare: Paul Auster
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9789101003783


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Nathan Glass har levt ett alldagligt lagom enstörigt liv som försäkringsman. När han med några år kvar till sextio drabbas av cancer förändras tillvaron. Med sjukdomen tillfälligt besegrad flyttar han från landsorten in till Brooklyn. Där springer han på sin brorson Tom Wood som han inte har sett på nästan tio år. Tom som var en lovande akademiker har förvandlats till en överviktig loser och tillsammans med bokhandlaren Harry Brightman bildar de en ovanlig trojka. De tre har sina egna sorger och tillkortakommanden att tampas med, men vänskapen gör livet lite enklare att leva. Det hela tar ännu en ny riktning när Toms försvunna syster Auroras dotter, Lucy, oväntat dyker upp. Lucy vägrar dessutom att tala. Flickans envetna stumhet gör efterforskningarna besvärliga men Tom och Nathan fruktar för Auroras liv, några veckor senare får de ett telefonsamtal där Aurora med panik i rösten ber dem kontakta henne, det är bara det att hon inte hinner uppge var hon befinner sig innan samtalet bryts.
Dårskaper i Brooklyn är en charmig roman i typisk Paul Auster-anda där slumpartade möten får oanade konsekvenser och allt kan hända i de till synes mest vardagliga människornas liv.

Utdrag ur boken:
Jag kallade projektet en bok, men någon bok var det egentligen inte alls. Jag arbetade på gula block, lösa blad, baksidan av kuvert och reklambrev för kreditkort och renoveringslån. Det jag samlade på mig var faktiskt bara en hoper anteckningar nedkastade på måfå, en röra an anekdoter utan sammanhang, och varje gång jag var klar med en berättelse lade jag den i en pappkartong. Det fanns inte mycket metod i galenskapen.
Medelbetyg: 4,15 (20 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dårskaper i Brooklyn :
2005-12-30 11:31
Den Auster jag känner sen tidigare ("New York", "Book of Illusions", "Oracle Night") är mästare på att väva in en mystik i sina berättelser. "Dårskaper i Brooklyn" (eller "The Brooklyn Follies" i orginal) lyser med avsaknad av denna mystik. Icke desto mindra har författaren skapat en historia som håller bra - och trots min tidigare utsaga innehåller den överraskningar.
Vad som dock imponerar mestpå mig är lättheten i Austers språk. Det känns så luftigt, självklart, men är ändå långtifrån banalt. en ren njutning. Och upplägget han använder sig av: det är skrivet i jagform, och berättarjaget kommer då och då in med reflektioner över själva berättandet, själva historien. Som läsare håller man sig hela tiden vaken.
Vad fattas då för att nå upp till högsta betyg?
Det är själva historien, berättelsen om Mr Glass, som trots mina betygelser ovan inte rigtigt håller toppklass. Trots allt blir det inte "högstabetyg-intressant".
Betyg 4
2006-02-01 21:56
Nathan flyttar till Brooklyn runt sin 60-årsdag. Han har just blivit av med sin cancer, är allmänt trött o vill bara vara för sig själv. I Brooklyn träffar han emellertid helt underbara o säregna människor. Harry Brightman, föreståndare för ett antikvariat o en fantastisk känslig o varm person. Nathans broson Tom, som är vilse i världen o behöver en trygg människa att tala med. V.P.M, vacker o perfekt mor.
Boken bara flyter fram. Det händer en del o ibland händer det inte så mycket. Språket är lätt o vackert. Det är en njutning att flyta med i boken. Ibland är kanske en del personer lite för snälla o vänliga, men det behövs sådana människor i vår värld i dag. En bok, som man mår bra av att läsa.
Betyg 4
2006-09-28 08:44
Lätt språk, som flyter bra. Oväntade händelser som gör att det inte går att räkna ut vad som händer. Lite som en härlig modern skröna.
Betyg 5
2006-11-01 13:08
En härlig bok som rymmer mycket skratt men också allvar. Persongalleriet är sagolikt!
Betyg 4
2007-01-26 08:41
Det här var en ovanligt glad Paul Auster-roman. Jag gillar sättet att skriva som Auster visar upp i den här boken. Emellanåt när jag läser Paul Auster så är det lite över min förmåga att hänga med, lite för suggestivt eller vad man nu skall kalla det. Den här boken är en vanlig, trevlig roman, men skriven i klar Auster-anda.
Rekommenderas.
Betyg 4
2007-03-24 17:08
Boken sluter sin värld kring dig från första sidan och lämnar dig flämtande tillbaks till den verkliga världen efter sista...........och du kommer önska att den aldrig tagit slut. Paul Auster bara växer ju fler böcker han ger ut.
Betyg 5
2008-02-29 11:57
En underbar berättelse med fantastiska personligheter som gör att man inte kan släppa boken.
Betyg 5
2008-09-30 18:34
rätt olik austers övriga böcker då denna är mer "lättillgänglig", mindre mystisk och mindre historier i historien. Jag tyckte ändå väldigt bra om boken. Austers språk är fantastiskt.
Betyg 4
2009-01-18 15:40
Hans romanfigurer blir så levande. Han gestaltar dem så bra, och man får följa deras innersta tankar. Man får sympati för dem och ser dem så klart framför sig genom hela boken.
Därför kommer det som en chock när värsta porrscenen plötsligt utspelar sig.
Genialt.
Betyg 5
2009-06-07 00:05
underbar liten berättelse med mkt humor. skrattade högt flera ggr när jag läste den här. charmig.
Betyg 3
2010-08-02 16:15
En varm historia om några stycken människor som bor i Brooklyn. Lättläst, smått komisk på visa ställen och mycket underhållande
Betyg 4
2013-10-20 20:30
Vilken bra bok! Den verkar vara så enkel och opretentiös, men det är en liten pärla. Boken blir vackrare för varje sida och jag blir lyckligare för varje sida som jag läser.
Betyg 5
2014-05-01 15:15
En annorlunda berättelse där berättaren bor i Brooklyn i New York.
Han är en pensionär, har överlevt cancern och umgås med sina nära släktingar och hjälper dem.
Betyg 5
2021-11-05 19:53
Jag gillar Paul Auster. Han har en fallenhet för prosa och det här vardagsdramat når riktigt höga höjder.

Huvudpersonen är en man som efter fyllda 60 kommer till insikt och bestämmer sig för att göra det bästa av åren han har kvar. Som nyinflyttad i Brooklyn börjar han umgås med sin brorson vilket leder till flera nya och nygamla bekantskaper. Det är en varm berättelse som tuffar på och leder till en lysande final.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Dårskaper i Brooklyn
Liknande böcker:
Bytet
 D. Hoh
Tiden är natt
 L. Petrusjevskaja
Swede
 P. Wolff
Penetrering
 U. Drougge
Familjehemligheter
 S. O´Flanagan
Veka livet
 A. Wahlgren Feldt
Där vassen viker
 L. Edgarsson