bokrecensioner boktips

Gökboet

Författare: Ken Kesey
Genre: Klassiker
Ämnesord: depression, psykologi, humor, mod, vänskap
Utgivningsår: 1962
ISBN: 9113013777


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det går ett friskt korsdrag genom dårhuset när skojaren och spelaren McMurphy dyker upp. Med sin fräckhet, humor och vitalitet skakar han liv i patienterna. Stora Syster och hennes stab utmanas till en kamp på liv och död. Skall ''gökungen'' lyckas knäcka henne och hela den omänskliga Maskinerikombinationen.

Ken Keseys storartade satir om ''en sund själ i ett sjukt samhälle'' har blivit en legendarisk favorit i USA och Sverige. Filmen har slagit alla rekord som långkörare här. Romanen har utnämts till en modern klassiker och ''en av de riktigt stora läsupplevelserna''.

Utdrag ur boken:
''Och senare (...) så kunde jag ta en titt på mig själv i spegeln och undra över hur det var möjligt att nån människa kunde klara av nåt så ofantligt som att vara sig själv.''
Medelbetyg: 4,39 (31 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gökboet :
2004-05-22 09:16
Detta är också en av mina favoritböcker! Temat är mitt älsklingstema, nämligen individualism. Kritiken mot statsmakinen är stark och den fria viljan och personlig styrka höjs upp i skyarna. Givetvis kanske inte vi i Sverige lider av en stat som missbrukar sin makt eller låser oss människor (till viss del gör de det, se bara på skatterna), men man kan ju se ett liknande mönster när man tittar på hur många företag uppträder på marknaden. inte minst media företag.

Ska man lyckas ta sig ur våldet måste man vara stark, men i samhället finns det alldeles för få sådana människor. För myket pöbel som låter sig förtryckas till pinsamma nivåer då det gäller eget tänkande.
Betyg 5
2004-06-12 18:22
Bra bok, men det hände lite konstiga grejer ibland som att hela golvet sänktes när alla sov och vad det nu var...
Betyg 5
2004-07-12 11:06
Fantastisk satir om mentalvården. Vad är egentligen onormalt? Och vem bestämmer det?
Boken belyser också hur makten, i detta fall personifierad av Stora Syster, manipulerar och domderar undersåtarna, de intagna i detta fall. Makten kan möjligtvis skakas om litegrann men kan aldrig tillåta sig att förlora helt och hållet. Och för att upprätthålla sin position har makten tillgång till allt grövre bestraffningsformer, givetvis dock under förevändning att det är av terapeutisk betydelse och till nytta för de intagna.
De intagna accepterar i början av boken sin situation, de tror på allt de får höra om att de är sjuka, ända tills McMurphy öppnar ögonen på dem. Han vågar utmana överheten, samtidigt som han gjuter mod i sina medpatienter.
Boken beskriver allt detta på ett mycket bra sätt och genom att använda humorn som vapen. Den är mycket fascinerande, skrämmande och tänkvärd.
Betyg 5
2004-07-19 21:23
fantastiskt bra bok!
Betyg 5
2004-07-21 11:55
För ca ett år sedan, när jag läste psykologi B på gymnasienivå, skulle vi se analysera filmversionen av gökboet. Jag var sjuk den dagen, och läste istället boken för att hinna ikapp. Det är verkligen något jag inte ångrar! Filmen (som jag senare såg) kan inte alls mäta sig med läsupplevelsen. Boken är inte bara mer informationsrik än filmen, utan också mer underhållande! Alla karaktärer i boken blir så mycket mer personliga. Boken i stort är bra skriven, och mycket läsvärd! Jag rekomenderar den varmt.
Betyg 5
2004-08-23 11:04
Rolig, välskriven med ett bra budskap.
Betyg 4
2004-09-02 16:39
Som kuriosa kan nämnas att jag läste att Kesey försökte göra 'comeback' med en pjäs i USA som tydligen var så sålig att hela publiken (500 college-elever) lämnade salen... Fan, han måste haft tur när han plitade ihop Gökboet, den gamla LSD-gubben...
Tallstoy
Betyg 3
2004-12-05 22:32
Jga känner inte att det finns något mer att tillägga om den här boken. Den är jättebra, en fantastisk bok.
Betyg 5
2004-12-29 09:45
en så bra bok! finns precis inget att tillägga. läs den nu!
Betyg 4
2005-12-11 14:24
bra bok på alla sätt och vis. får en att tänka till. obs! filmen är minst lika bra som boken (inte ofta det är så)..
Betyg 4
2006-02-09 10:08
En fantastiskt bra bok om sextiotalets psykiatri. Boken visar inte bara på helt
groteska sätt som människor behandlades på psyksjukhus, utan lämnar även en del öppna frågor bakom sig. Varför rymde inte McMurphy när han kunde???
Betyg 4
2006-06-20 10:13
Denna roman handlar om R.P. McMurphy som när han kommer till dårhuset lyckas röra om hela avdelningen han tagits in på. Han motsätter sig de traditionella reglerna på avdelningen, och lyckas få med sig de andra intagna i sina upptåg, till personalens förtret.

Romanen är en riktig klassiker som är värd att läsas.
Betyg 4
2006-07-16 14:07
"Hövdingen" läker sina psykiska sår på ett mentalsjukhus. Men mentalsjukhusets system "maskineriet" lämnar inte mycket utrymme för vård. Så kommer en rebell och ställer allt på sin ända, MacMurphy.

Det här är en bok som jag varmt rekommenderar.

PS; Filmen handlar om MacMurphy. Boken handlar om indianen Bromden.
De är lika bra var för sig men handlingen från film och bok har i mångas medvetande smält samman.
Betyg 5
2006-08-03 11:05
Fast det var flera år sedan jag läste den här boken har jag mycket tydligt minne av den. Mycket bra!
Betyg 4
2006-10-29 21:23
En bra bok, helt enkelt....
Betyg 4
2007-02-12 03:54
Innan jag läste boken så hade jag sett filmen ett antal gånger. Jag brukar tycka att det förstör boken men inte i detta fallet.
Riktigt bra!
Betyg 4
2007-02-16 13:21
he
ar inte mycket att tillägga, en mycket bra bok som rekommenderas varmt
Betyg 4
2008-04-26 09:03
Att de amerikanska mentalsjukhusen var så här hemska, det går inte ens att tänka på en.

Boket har sina språkliga brister då och då, men den måste läsas, detta är en modern klassiker.

Slutet kunde inte ha varit bättre och slutbetyget blir en stark femma - en bok jag aldrig glömmer! (OBS! Boken är bättre än filmen!)
Betyg 5
2008-07-26 14:09
Jag kan förstå varför det här kallas en modern klassiker. Storyn är genial till att börja med. Jag blev också väldigt fäst vid alla enskilda karaktärer, varje person hade en noggrant utmejslad trovärdighet som övertygade mig om bokens kvalitét. Att beskriva allt detta genom Bromdens ögon var pricken över i:et.
Kommer antagligen aldrig att glömma varken historien eller karaktäreras namn under resten av livet.
Betyg 5
2008-08-02 02:01
Ett mästerverk
Betyg 5
2008-10-25 00:31
Naiva är dessa svenskar som inte tror att lobbotomy förekommer i Sverige. Sverige har koppierat exakt samma system. Om inte från USA, då är det direkt från boken. I Trollhättan finns på mest avlägsna gren av sjukhuset en våning, omsvept med breda järnomslag, även runt balkongerna. Där inne stötter distriktsläkarna patienter som sjukvården svartmärkt i några år och vilka hamnat på Försäkringskassor svarta listor. Före man hamnar där så har Kassan lyckats diagnosförfalska och byta ut stackarnas symptom. Så förvandlas vanligaste svenska folksjukdomarna som reumatism och astma till dem högst prioriterade av socialtjänstens psyko-somatiska. Där inne är en samlingsplats för även misstänkta vänsteraktivister, terrorister, kommunister, alkoholister, folk som käftar mot läkarnas administrativa diagnosförfalskning av Landstinget utfört via dessa s k försäkringskasseläkarteams. Sedan är det bara att socialkärringarna och distriktsläkaren skall trycka på psykoterapins (så kallas felaktigen avdelningen, men i själva verket är en arrest efter Guantanamo-typ, även personalens personlighetsnedbrytande metoder via förolämpningar liknar den) för att han skall ge patienten "tvångsbehandling" som de vilseleder samhällets bruk med. I själva verket kallar de så "neuroleptikan" eller narkotikan vilken Läkarmonopolen slår stora mynt utav i maskopi med statens regering och socialdepartement, som ledare för Kassa och den "akuta tvångsavdelningen". Mkt trångt, många patienter, dubbelt så mycket personal. Små ytor. Fönster i dörrarna. Maten prepareras och brinner i benen på nätterna släks branden med tiotals liter vatten. Ingen solljus på månader. Patienter som kollapsar från narkotikasprutor i hallen och elakt leende sjuksköterskor. Patienter som förvandlas för var dag från vänner till skrikande djur. Jamar, beklagar sig, skriker. Deras nervssystem bryts systematiskt ner av 2 sjuksköterskor med en vagn, proppande dem med 5-6 olika sorters narkotika-"mediciner" (detta som distriktsläkare och social kallar för "tvångsbehandling"). Genbanker av Brittisk model skapas med tvångsprovtagning av patientens blod och urin. Oro och depressioner hittas på och tillskrivs patienten, även vanliga diagnoser som psykos, paranoya och schisofreni, hittat på Socialkärringarnas personalrummötte månaderna innan. Dessa anstalter är fyllda till 99 procent med invandrare (Det enes död - det andres bröd). Därför är det förståeligt att svenskar inte känner till dessa! Synd att leva i Sverige! Fy Skam-Sverige år 2008!!!! SKäms att vara svensk!
Betyg 5
2008-11-16 13:40
Det finns knappt något att tillägga. En riktigt bra bok med karaktärerna som man inte glömmer. Filmen var inte dålig heller. Jag har sett den flera gånger, men boken läser jag först nu och blir inte besviken.
Betyg 5
2012-07-06 20:16
En mycket intressant historia som jag kan rekomendera!
Betyg 4
2015-12-20 13:21
Gökboet är en smart bok med en historia som går djupare än bara än att det bara handlar om patienter på ett mentalsjukhus. Den handlar först och främst om förtryck, av hur en makt trycker ner stor antal förstärka individer som har tappat tron på sin styrka tills någon väcker de och påminner de om en annan verklighet. Händelsen som utspelar sig på ett sjukhus kan vi se runt om i världen och vad som behövs för att en revolution ska blåsa upp.
Betyg 4
2019-05-04 02:19
Detta är en fantastisk bok. Jag skulle vilja kommentera översättningen i denna boken från engelska till svenska. Detta är inte ett klagomål, jag är bara nyfiken på varför översättningen är som den är. Ett ord var jumpar som inte var översatt till svenska, låt oss säga hoppar, utan stod kvar som jumpar. Något värre är ordet gubsen, som antagligen är det engelska guys. Jag undrar varför det inte översattes med grabbar, killar eller i värsta fall männen eller gubbarna. Gubsen nämndes många gånger, kanske hundratals, killarna eller grabbarna inte en enda gång.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gökboet
Liknande böcker:
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Bleak House
 C. Dickens
Death of a salesman
 A. Miller
Signor Formica
 E. Hoffmann