bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Krönika om ett förebåd..
Kärlek i kolerans tid
Om kärlek och andra de..
Liknande böcker:
Under floden
 S. Nordstrand
Robin Hood
 J. McSpadden
Kärleken väntar längst..
 M. Åberg
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Frank
 U. Persson-Nyberg
Den svarta systern
 D. Edqvist
Den fantastiska berätt..
 R. Puértolas
Sommaren utan män
 S. Hustvedt
Den Blinde Siaren
 S. Pari
Silvretsrike
 C. Iggulden

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHundra år av ensamhet

 
Författare: Gabriel García Márquez
Genre: Roman
Ämnesord: kultur, äventyr
ISBN: 9789146226
 
Spänning:  2
Romantik:  5
Humor:  4
Lärorik:  2
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det är berättelsen om byn Macondo och om famlijen Buendía, om dess vilda, destruktiva män och dess kloka kämpande kvinnor. Den är fylld av vitalitet och realism, fantastiska historier och bisarra detaljer. Macondos grundläggare med sina gigantiska krafter och sin okuvliga vilja, hans hustru Ursula, revolutionären Aureliano, kampens och nederlagets man, bananbolaget och strejkerna, släktens extravaganta kvinnor, den sista generationen Buendía med den nye Aureliano, isolerad från hela världen utom från sin älskade - med oemotståndlig berättarglädje målas denna överdådiga familjefresk, där fantasi och realism smälter samman till en sagolik verklighet.

Utdrag ur boken:
Många år senare, inför exekutionsplutonen, skulle överste Aureliano Buendìa påminna sig den avlägsna eftermiddag då hans far tog honom med för att visa honom isen. Macondo var då en by på tjugu hus av lera och vildbambu byggda på stranden av en flod med genomskinligt vatten som störtade ned genom en bädd av blankspolade stenar, vita och enorma som förhistoriska ägg.

Medelbetyg: 4,06 (18 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Hundra år av ensamhet :


stigh 2004-04-16 11:17
García Márquez tecknar i "Hundra år en samhet" en historia om ett mindre samhälles uppgång och fall. Man skulle även kunna hävda att de hundra åren utgör Colombias första 100 år som självständig stat. Historien är mycket poetisk och skriven med ett vackert och målande bildspråk. Ett stort problem, utgörs av att namnen på så gott som alla huvudpersoner är, om inte identiska så väldigt snarlika, ett problem som efterhand blir alltmer störande och drar ned läsupplevelsen.
Betyg 3

pontus 2004-08-04 17:27
Inte riktigt min typ av bok, men helt klart bra i sin genre. Den första meningen har vunnit en internationell omröstning om världslitteraturens bästa inledningsmening. (Har inget citat tillgängligt just nu.)
Betyg 3

Kosmoskatten 2004-11-17 15:36
En av de fem bästa böcker jag läst! Kompositionen är cyklisk istället för linjär, och kan därför vara en utmaning för västerländska läsare som är vana vid att romaner ska ha en viss form. Men den okuvliga livskraft och envishet som präglar bokens anda är imponerande! jag känner mig stark och glad när jag läser boken, och det är inte illa.
Betyg 5

salevik 2005-06-26 23:50
Detta var en stark läsarupplevelse. Intensiteten och lidenskapen i boken är genomgående imponerande skildrad. Samtidigt så är det, som tidigare rescensent har skrivit, ovant men spännande att förhålla sig till den cykliska formen.

Författaren har en egenskap att kunna skildra elände och depression med svart, på gränsen till grotesk, humor som sätter fokus på de stora problem som Sydamerika genom många år har lidit under.

Det enda som drar ner mitt betyg av boken är problematiken som Stigh nämner - alla personerna har mer eller mindre samma namn. Jag löste i och för sig det med att laga ett släktsträd, men det borde inte vara nödvändigt.

Jag inbillar mig att boken hade gett ännu mer på spanska än på svenska, eftersom det ligger så mycket lekenhet i själva språket.
Betyg 4

axel-nelson 2005-09-01 20:57
Det var mycket länge sen jag läste boken. Men jag minns att jag liksom en av huvudpersonerna i boken, läste allt snabbare och febrigt ju närmare slutet jag kom. Så ska en bra bok vara!
Betyg 4

ytrain 2006-01-09 16:20
Boken är magisk i alla bemärkelser. Språket, handlingen, person- och miljöbeskrivning mm. En läsupplevelse i en klass för sig!
Betyg 5

Blodsbarn 2007-06-01 22:29
Det här är utan tvekan en av de bästa böcker jag läst.
Betyg 5

Freddi 2008-04-29 11:23
Gabriel García Márquez fick 1982 nobelpriset i litteratur och "Hundra år av ensamhet" anses vara Márquez främsta verk. Boken följer släkten Buendía från det att dess anfader Aureliano tar sig genom träskmarkerna tillsammans med några vänner och grundar samhället Macondo tills samhället hundra år senare tynar bort tillsammans med de sista i släktledet.
På vägen radas en hel linje med oerhört färgstarka personligheter up, som alla delar ensamhetens förbannelse. Varje medlem av släkten Buendía är ensam på sitt sätt - som generalen som inte kan sluta kriga, kvinnan som är vackrast i världen, upptäckaren som aldrig får upptäcka något, teologstuderande i Rom som aldrig blir påve. Alla är ensamma.

"Hundra år av ensamhet" är på många sätt en förunderlig bok som sägs vara basimage1200erad på Gabriel García Márquez egen släkt. Karaktärerna är färgstarka på gränsen till overkliga, men alltid medryckande. Realism blandas med vetenskap och magi på ett otvunget sätt där det ena vävs in i historien lika självklart som det andra. Små vardagliga ting varvas med förbluffande övernaturligheter som man nästan lockas att tro på.
I fonden ser vi också hur Colombia som stat utvecklas från ett historielöst pionjärland med hopp och framtidstro till ett trött och exploaterat u-land.

Denna bok ville jag kapitelvis upphöja till min första jordgubbe, medan jag i andra partier mest ville lägga den ifrån mig av leda. Den är för långt - personerna för många och med för likalydande namn.
"Femtio år av ensamhet" hade nog varit en bättre bok.
På slutänden får jag ge boken en jämn fyra och konstatera att jag känner mig sugen på att läsa mer av Gabriel García Márquez.

Maud Backéus läste in boken för "De blindas förlag" 1972 och kontrasterar bokens livfullhet med sin torra, skolade röst på ett ypperligt sätt. Jag upplever att både humor och allvar kommer till sin fulla rätt med hennes inläsning.
Betyg 4

Jada007 2010-10-21 14:01
En fängslande, underhållande bok. Språket är väldigt bra.
Betyg 4

Alduya 2011-03-19 12:03
"Hundra år av ensamhet" är bland de bästa böckerna - kanske till och med den bästa - jag någonsin läst.

Så fruktansvärt rolig bok, om än inte alldeles lätt läsning. I en fabulerande ton får vi följa med familjen Buendía, ett galet och passionerat släkte, genom sju generationer. Detta gör att man inte borde läsa denna bok med allt för långa pauser emellan; det är svårt att komma ihåg vem som är vem, särskilt som barnen får samma namn som sina föräldrar eller deras syskon.

Om man ger denna bok den uppmärksamhet den kräver får man en superb läsupplevelse!
Betyg 5

Bruneholm 2011-08-06 01:56
En mustig, fötrollande och bitvis fantastiskt rolig släktkrönika från den latinamerkanska djugeln.

Marquez är en formidabel berättare - som i sitt väldiga romanbygge kring byn Macondo, lyckas väva samman ett myllar av hejdlösa människoöden, berättat i ett svåröverblickbart tidsspann från mytomspunnen urtid - genom krig och samhällsförändingar mot byns slutgiltiga utplånande . Realism blandas med saga och svulstiga skrönor, upptäckarglädje ställs mot förstörelse, magi mot vetenskap..

Betyg 5

Bokhållaren 2012-10-24 17:45
I det fallande regnet av gula blommor kämpar romanens kvinnor i den slags verklighet som männen tror sig forma. Kämpar och segrar. Precis som i verkliga livet, tänker jag där jag står inför min egen exekutionspatrull.
Betyg 5

trebor 2017-09-28 10:40
Gillar den det är dock förvirrande med de liknande namnen på karaktärerna.
Trea.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Hundra år av ensamhet


  Köp boken som film på cdon: