bokrecensioner boktips

Goda omen

Författare: Terry Pratchett
Genre: Fantasy
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9132326432


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Mänskligheten har elva år på sig.
Antikrist är född och Himmel och Helvete förbereder sig på Den sista och slutliga striden. Den som ingår i Den stora planen.
Apokalypsens fyra mc-åkare (Hells Angels, fast på riktigt) är på väg, liksom menige häxjägare Pulsifer och häxan (nåja) Anatema Manick, professionell ättling till sierskan Agnes Nutter som visste precis hur allting skulle gå till, fast inte alldeles exakt.
Nu är det slut! Världen går under!
Men vänta.
Crowley och Aziraphale vill ha ett ord med i leken. Har man levt på jorden som demon och ängel i sextusen år, kan det hända att man börjar ta till sig beteenden som nästan liknar de mänskliga.
Än är det inte över. Och vem är Ond och vem är God - egentligen?

Utdrag ur boken:
''Ungdomar! Att sätta igång Harmagedon kan vara farligt. Försök er inte på att göra det hemma.''
Medelbetyg: 4,11 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Goda omen :
2003-12-02 14:49
Medförfattare till denna helt galna bok är Neil Gaiman. Det är en parodi på b la filmen Omen, det är ombytta roller för karaktärerna, en helt superbra bok. Terry Pratchett är en helt underbar författare ovh Neil Gaiman skriver jättebra böcker han också. Dessa två är bland mina favoritförfattare så det var kul att de gjorde något tillsammans.
Betyg 5
2003-12-06 10:13
En mycket stark 4:a på den här boken! Det jag gillade bäst i den var självklart de två änglarna som liksom båda två var lite gråa och solkiga i kanterna och inte längre så helhjärtat onda eller goda.
Betyg 4
2004-02-23 21:54
En av mina favoritböcker och säkert en av Terry Pratchetts bästa!! Både Pratchett och Gaiman är väldigt duktiga på att skriva på ett spännande och intressant sätt. Jag tyckte mycket om alla figurer i boken och om handlingen, men mest tyckte jag om humorn!! Medan jag läste boken, skickade jag listor med citat ur den till mina vänner... Om ni vill läsa något roligt och kvickt, läs "goda omen"!! Helt galen bok!!!
Betyg 5
2004-03-22 17:42
En mycket rolig bok men inte en av mina favoriter dock!! tycker att den kan bli LITE långdragen ibland...
Betyg 3
2004-05-24 18:34
"Goda omen" är en fantasyberättelse som jag egentligen hellre skulle kalla för en humoristisk saga för vuxna. I denna dråpliga berättelse drabbar himlen och helvetet samman när antikrist föds. Ingenting är dock så enkelt som man kan tycka. Antikrist uppfostran skall ske under de onda makternas inflytande, men istället sker en oväntad förväxling mellan två bebisar och Adam, antikrist själv, får växa upp helt utan något annat inflytande än det vanliga mänskliga. Snart börjar dock Harmageddon närma sig,....kan någon hindra ett skeende som är förutbestämt?

Jag vill egentligen inte beskriva boken för mycket. Allt jag kan säga är att den är ganska obeskrivbar.....den är ett sammalsurium av roliga ideer, skumma karaktärer, humoristiska kopplingar i historien...
Det jag garvade mest åt var insticket att musik som ligger i bilen, förr eller senare alltid förvandlas till Queens best of,
...det och alla andra tokroliga formuleringar gjorde boken till en träningslektion för skrattmusklerna. . Ibland kunde det tyvärr bli lite för mycket av det goda. Slutet upplever jag för lite rörigt och jag störde mig lite granna på alla fotnoter som på sätt och vis både hindrade och förde fram de härliga punkterna i boken.
Slutligt omdöme blir att boken i grund och botten är en störtskön "sluta vara deppig - det är ju ändå snart jordens undergång" bok...
Betyg 4
2004-09-21 16:18
Jättebra bok, jag älskar Pratchetts böcker jag läser alla jag kommer över, men jag har många olästa ännu... Goda omen läste jag igenom från pärm till pärm direkt, helt fantastisk.
Betyg 5
2004-09-23 10:53
Goda Omen har allt, och orkar man bara läsa ut den kommer man ha sug att läsa alla Terry Pratchetts böcker. Denna är spännande, fast framförallt rolig. I boken ifrågasätter Författarna allt, t.ex. Gud och livet, man får även dela alla rollfigurernas tankar och annat kul dom hittar på. Ett sant mästervärk!
Betyg 5
2004-12-23 22:51
Svårt att säga vem som bidragit mest till den här boken, Gaiman elle Pratchett? Men nog är det väldigt mycket Gaiman över den, både i berättarstil och handling. Hysteriskt härlig bok! Slutsatsen att det inte spelar någon roll om Gud eller Satan vinner slutstriden, det kommer ju ändå inte att gå att beställa en juste Pina Colada oavsett vinnande sida, är ju helt underbar!
Denna bok rekommenderas verkligen! Läs sedan fler av Gaiman (men skippa "Amerikanska gudar").
Betyg 4
2005-03-09 10:10
Jag skrattade igenom hela boken, hysteriskt roligt! Läs den!
Betyg 4
2005-04-11 01:05
Goda omen är en rolig bok, men nu när jag tänker efter så börjar jag fundera hur mycket HANDLING det egentligen var på de där 350 sidorna. Mycket text, som nästan kan bli lite långdragen ibland, men handlingen som dyker upp då och då är väl okej, och bokens humor är bra. Tycker att den kan bli lite smått rörig, speciellt i början, när man knappt hade koll på någon alls, och man får hoppa fram och tillbaka och hit och dit i historien.

Slutbetyget: En trea
Betyg 3
2006-04-02 11:57
Kul bok.
Betyg 4
2006-04-17 18:58
Den sista striden mellan himmel och helvete närmar sig. Antikrist är född, men av misstag blir han förväxlad med en annan bebis, så han blir uppfostrad av helt vanliga, mänskliga föräldrar, istället för att uppfostras av de onda. Han döps till Adam och lever ett normalt liv tills han fyller 11 år.
ängeln Aziraphale och Demonen Crowley, som levt på jorden sedan den skapades, har fått nys om bebisförväxlingen och bestämmer sig för att hitta Adam och stoppa den sista striden eftersom dom trivs i världen och bland människorna.
Häxan Anathema Device studerar en bok full med profetior, hon förstår att Armageddon är nära. Det ända hon inte vet är var och när det ska ske, på grund av att boken är skriven så att den är svår att förstå men allt tyder på att det ska ske i Tadfield som är en liten by där konstigt nog Adam bor …

Karaktärerna i goda omen är väldigt intressanta och roliga. Aziraphale är en ängel som bott på jorden sedan den skapades, han är en lugn och trevlig person som samlar på böcker, han är kompis med demonen Crowley, som också bott på jorden sedan den skapades. Deras vänskap visar att dom inte är så fientliga ändå, en ängel och en demon kan väll inte vara vänner när den sista striden mellan himmel och helvete är på väg. Varken Crowley eller Aziraphale är på sin rätta sida egentligen, dom står mera i mitten, dom tycker inte direkt att det är någon större skillnad på himlen och helvetet. Crowley är lite mer av den coola typen än vad Aziraphale är, han brukar ha svarta glasögon och han är ägare av en Bentley i veteran model från 1929 för att vara exakt. Karaktärernas utseende beskrivs inte så mkt utan man får använda sin fantasi lite.
Adam som är Antikrist är också lite svår att tydda, han föddes upp av vanliga människor så han fick inte i sig allt det där onda som det var tänkt men han är ju ändå Antikrist, han är heller direkt på de godas eller de ondas sida, han är mer i mitten eller på sin och sitt ”gängs” sida. Allt detta med vad som e gott och vad som är ont gör boken lite förvirrande men samtidigt så blir den mindre förutsägbar och mera spännande.

EN JÄTTE BRA BOK!!!
Betyg 5
2007-06-04 22:39
den första bok som jag läst av någon av de bägge författarna. vilken härlig stil och vilken underbar humor. jag är såld och har börjat på Pratchetts övriga litteratur, vilket hittintills verkar mycket trevligt.
Betyg 5
2007-06-05 21:29
En bra rolig bok, med en del oväntad tvistar.
Betyg 4
2008-01-06 15:22
Exakt elva år före jordens undergång föds en pojke - den utvalde - på ett sjukhus drivet av satanistiska nunnor. I perferierna vakar onda och goda krafter med avsikt att fostra pojken till sin sak.
De onda och goda krafterna personifieras av demonen Crowley och ängeln Aziraphale. De vill båda att pojken ska växa upp till ett verktyg åt deras uppdragsgivare, dock är båda överens om att jordens undergång inte är önskvärd - något deras respektive uppdragsgivare inte håller med om.

"Goda omen" är en finurlig bok med massor av avslappnad attityd och roliga referenser till olika företeelser. På det sättet är boken väldigt underhållande. Den blir dock aldrig riktigt rolig, men hela tiden förbaskat underhållande.
Men allt detta gör även boken splittrad och rörig. Massor av karaktärer ska hinna avhandlas och få av dom känns relevanta för en story som redan i sig känns lite irrelevant. Således: en underhållande bok utan större djup.

Bokens upplägg pekar ut svagheter i ljudboken som alternativ till pappersboken. Med alla dessa karaktärer, referenser och otaliga fotnötter känner jag hela tiden behovet av att kunna bläddra tillbaks och kolla upp vem, vad, varför. I en vanlig bok är detta snabbt gjort. Med i en ljudbok är det bra mycket omständigare - och därför inte givande nog. Detta förlorar "Goda omen" på i ljudboksformat. Dock tjänar man på det faktum att inläsaren gör jobbet att leta upp rätt fotnot och läsa den i sammanhang och flöde, utan att störa läsupplevelsen.

Ove Ström är en bra inläsare. Men känns, i min smak, för lite "brittisk" för denna bok. Den torra, återhållsamma humor som genomsyrar boken måste levereras torrt och återhållsamt för att komma till sin rätt. Något jag inte tycker Ove Ström lyckas med.
Betyg 3
2009-08-26 01:06
Mycket Bra bok. Rolig hela tiden.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Goda omen
Liknande böcker:
Elddopet
 A. Sapkowski
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Föraktets tid
 A. Sapkowski