bokrecensioner boktips

Den hemliga historien

Författare: Donna Tartt
Genre: Thriller
Ämnesord: Thriller
ISBN: 9789174290578


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

''En thriller för tänkande människor.'' Newsday

''Den hemliga historien är ingen deckare av traditionellt slag, utan mer ett intensivt relationsdrama.'' Nöjesguiden

När Richard Papen börjar college accepteras han snart av skolans innersta intellektuella krets. De är människorna han vill vara med, som han fascineras av, men han inser snabbt att de inte bara är kultiverade och spännande - något som han själv gärna velat vara - utan att de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. Dessa sex ungdomar testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger, riter och ritualer i sann dionysisk anda men deras lekar går snabbt för långt och någon måste ta skulden.
Medelbetyg: 4,11 (65 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den hemliga historien :
2003-10-16 17:12
Sträckläsning är ett bra ord. Ett annat är fantastisk. Grymt imponerad med tanke på att det är hennes debutroman. Otrolig närvarokänsla Med mera merd mera. Jag kan fortsätta ösa superlativer över detta mästerverk minst halva natten. Jo den är lika bra på svenska som på engelska. Det är inte ofta man kan säga det
Betyg 5
2003-10-16 22:11
Jag läste den på engelska när den kom och en lång tid var den den enda boken jag hade när jag var i ett annat land där jag inte kunde språket och på något sätt blev människorna i boken väldigt levande, jag levde och andades med Den hemliga historien i flera månader. Det är en bok jag alltid rekommenderar men som människor antingen älskar eller tycker är urtrist.
Betyg 5
2003-11-27 12:45
En riktigt underbar bok, jag gillade Dionysos-temat i boken. Man kände som man var med i boken.

Ska snart läsa hennes nya bok "Den lille vännen", hoppas den lever upp till förväntningarna.
Betyg 5
2003-12-12 09:49
Mycket bra, otäck på ett subtilt sätt och man anar redan i inledningen vartåt det barkar.
Jag får ungefar samma vibbar av den som nar jag såg filmen "Döda poeters sällskap". Utan några jämforelser i övrigt (bortsett från den engelska skolmiljön etc), det är bara en känsla jag får.
Ser fram emot att läsa hennes nya roman "Den lille vännen", som jag dock hört inte ska vara lika imponerande.
Betyg 5
2003-12-17 20:33
Bra bok med härliga kopplingar mot antikens grekland i en nutida miljö.
Betyg 4
2004-02-01 21:47
Jag instämmer med Karamazov jag får också lite samma vibbar som när jag ser döda poeters sällskap, som förövrigt är en utav mina favoritfilmer. Även detta en bok som jag blev inspirerad av att läsa efter att ha läst alla era positiva omdömen. Så nu ser jag fram emot att få läsa hennes senaste bok, den lille vännen
Betyg 5
2004-03-15 20:30
jag kan inte annat än tacka för denna boken.
Tack
Betyg 5
2004-04-23 14:45
Rickard blir invald i skolans innersta krets som består av en samling udda individer!

Mystisk och ganska hyfsat spännande!
Klart läsvärd!
Betyg 4
2004-05-07 23:36
En väldigt bra bok, men lång. Ett relationsdrama, en thriller. Boken är väldigt svår att lägga ifrån sig. Det mest fascinerande är de olika relationer som de sex ungdomarna har till varandra. Kanske lite för mycket sprit o droger i boken. Det är inte många av de 560 sidorna som inte innehåller berusade eller nerdrogade människor. Trots detta, läs boken, den är mycket fascinerande o fängslande.
Betyg 4
2004-06-20 18:15
Jag skrev ju nyss en recension, men den ville visst inte sparas, här kommer en förkortad variant...

Boken är helt okej, skulle vilja ge den 2,5... svårt att sätta betyg. Boken är bra till viss del, vissa delar käns överflödiga, det känns även som vissa delar saknas. Bra men inte superbra. Man känner sig mer som en åskådare av det hela än delaktig, men jag hade kanske för höga förhoppningar efter allt jag läst om boken.

Kanske mer för humanister och samhällsvetare än för en naturvetare som jag.. :)
Betyg 2
2004-07-04 16:15
Richard Papen börjar läsa grekiska för en smått excentrisk lärare som väljer att undervisa sina elever i alla ämnen, vilket gör att deras lilla intellektuella grupp hamnar utanför. De är bara sex elever och skiljer sig från sina collagekamrater genom sin intelligens, men också för sin facination för den klassiska tiden. Undan för undan dras Richard med i deras sektetiska tillvaro, där droger, ritualer och sexuella äventyr slutligen mynnar ut i mord.

En helt facinerande berättelse som givetvis gav mig som studerat grekiska och klassisk kultur charmiga vibbar. Jag tycker mig ana inflytande av Brett Easton Ellis både i berättelseform och personbeskrivningar. Detta relationsdrama nitade fast mig från första stund och skiljer sig från vanliga kriminalromaner då den är helt annorlunda uppbyggd, något som dock är helt positivt. Ett litterärt nöje med andra ord.
Betyg 5
2004-07-08 11:37
En av de bästa böckerna jag läst! Något svagare mot slutet, men ändå underbar rakt igenom! Mystiskt, stämningsfullt - en bok att verkligen leva sig in i! Helt enkelt galet bra och begåvat! Kult!
Betyg 5
2004-08-17 17:41
Jag har precis läst ut boken.
Tyvärr så tilltalade den inte mig speciellt mycket.

Den var jättebra skriven, men jag tycker att intrigen och handlingen inte riktigt levde upp till förväntningarna.

Stark trea.
Betyg 3
2004-09-19 12:46
Kommer precis från läsfåtöljen, färdig med "Den hemliga historien". Herregud vilken fantastisk berättelse.
Jag trodde att det skulle vara mer filosofi än relationsdrama alldeles i början av läsningen. Men visst blev det intressant ändå.

Jag blir dock litet orolig av att berättarjaget inte tar upp mer av de moraliska aspekterna - de mördade sin vän, Bunny! Dock förstår man som läsare att de likt Raskolnikov lider av sina undanträngda samvetskval, men det skrämmande är att boken är skriven från mördarnas synvinkel.

Men det är också detta som gör "Den hemliga historien".

Jag är i behov av att diskutera denna bok. Vem var egentligen Henry? Är det rätt att göra som de? Vad kan man säga om Bunny? (jag leker inte svenskalärare, utan undrar verkligen).

Donna Tartt har gjort ett otroligt arbete, så hon får en 4:a på denna.
Betyg 4
2004-10-05 16:45
Efter att ha läst " Den hemliga historien" går jag omkring som i en annan värld i flera dagar; den är så gripande och fascinerande att den är svår att släppa på mycket länge! Jag har läst den tre gånger nu och tröttnar aldrig på vissa stycken som jag kan läsa om och om igen....

Karaktärerna är otroligt bra beskrivna och det känns nästan som om jag har träffat dem i verkligheten. Spänning, mystik och ett fantastiskt språk!


En stark femma!
Betyg 5
2004-10-20 07:32
Som humanist trodde jag att jag skulle uppskatta den här boken, men icke! Författarinnan använder många många många ord och det kan inte ha varit lätt att skriva den här boken men det mesta är bara utfyllnad.

Det gick alldeles utmärkt att bara skumma igenom vissa sidor och det är ett säkert tecken för mig att boken inte är bra. Då har jag totalt tappat intresset.

Betyg 2
2004-10-31 16:20
Väldigt intressant och bra bok som man lätt lever sig in i, får en stark fyra av mig!


(ska inte författarens efternamn stavas Tartt och inte Tart?)
Betyg 4
2004-11-13 01:40
SPOILER!!!
Jag älskar denna bok, det är en av de bästa böcker jag har läst på länge.
Det händer ganska ofta att jag önskar att en bok ska ta slut så att jag kan börja på en ny, men så kände jag inte en enda gång under de 559 sidorna av "Den hemliga historien".
Fast även om jag älskade den ville jag på något vis att boken skulle ha slutat annorlunda. Det var så synd att det gick som det gick. Jag ville att de skulle vara tillsammans förevigt (och flytta ihop så som de snackade om...(var det?) ute i Francis låne-hus?)

Hur som helst så tror jag att de flesta skulle uppskatta den.
Betyg 5
2004-11-13 13:32
Jag försökte läsa den, men lyckades lika bra som alla andra gånger jag gett mig in på skräckgenren. För jobbigt att läsa för mig, liksom American Psycho, dock väldigt bra skriven och genomtänkt. Håller hög klass.
Betyg 5
2005-02-17 20:58
Detta är en bra historia, helt klart läsvärd.
Betyg 4
2005-02-25 16:40
Lärorik och inspirerande för alla som fascineras av universitetsvärlden, kunskap och hemligheter.. Välskriven, men ändå snabbläst. Perfekt semester- eller avkopplingsläsning!
Betyg 4
2005-04-18 23:29
En av de mest spännande böcker jag någonsin läst. Platsar på min topp 5 lista. Och jag är en litterär finsmakare ska ni veta.
Betyg 5
2005-05-05 22:05
Jättebra. Sista hundra sidorna tappar den väl lite farten... men på det stora hela en rejält skön läsning.
Betyg 4
2005-05-14 11:27
Richard Papen kommer till Hampden college där han i rask takt upptas i skolans intellektuella krets. Dessa ungdomar ägnar sig åt inte bara åt det valiga collegelivet utan också åt dyrkan av gamla klassiska ideal, grekiska gudar och kryddar detta med diverse sexlekar. Snart går dessa ”riter” över styr och någon eller några måste betala priset..

”Inte så dumt” och ”över förväntan” tänkte jag när halva boken var läst. Med erfarenhet från ett och annat svenskt universitet så kan man säga att man kände sig ganska hemtam både med personerna och miljöerna i boken. Detta skulle ju kunna hända.
Historien går dock på sina ställen ner i djupa dalar som får en att drömma sig bort och tänka på bättre tider och böcker. Men visst, på det stora hela är det trots Albert Bonniers marknadsföring en förträfflig ”tänkande thriller”.


3++
Betyg 3
2005-06-29 10:30
Lite lång, lite pretentiös, men samtidigt med ett fantastiskt språk och förtätad stämning. Klart läsvärd, för den som orkar. Kommer dock inte att läsa om den.
Betyg 4
2005-07-12 14:39
O vilken bra bok! Den etsar sig fast i minnet. Det är en riktig sträckläsningsbok, det går bara inte att sluta läsa!!
Betyg 5
2005-10-17 10:16
Blev fast redan efter ett par sidor. Språket är fantastiskt. En debutroman som heter duga, verkligen. Jag tycker dock att själva intrigen inte är så himla spännande, ganska medelmåttig. Men det bärs så klart upp av det fantastiska språket så till slut bryr man sig inte om vad som händer. Bara man får läsa mer av texten.
Betyg 4
2005-12-28 21:50
Jag är förälskad. Denna boken är nog det bästa jag har läst. Hon berättar nästan hela handligen i de första sidorna, men lyckas hålla spänningen hela vägen ut. Fantastiskt skriven. Man dras verkligen med och jag kunde knappt lägga den ifrån mig.
Ja, allt man kan säga är att den var riktigt riktigt bra.
Betyg 5
2006-01-11 17:50
Bra bok, men betyget sjunker då boken tappar väldigt mycket på slutet.
Betyg 3
2006-05-29 18:07
Härlig!
Betyg 5
2006-06-14 11:21
”Den hemliga historien” är Donna Tartts debutbok, och den blev en stor succé när den kom ut. Boken har sålts i miljontals exemplar och är översatt till 23 språk. Boken utkom 1991 på svenska men verkar vara slutsåld i alla bokhandlar. Själv var jag tvungen att köpa boken av en privatperson på Internet, men de ansträngningar det var att få tag på den ångrar jag dock inte.

Recensioner som jag läst av denna bok anser jag berättar alldeles för mycket om handlingen. Därför tänker jag i min recension inte göra det, utan istället låta de som inte läst boken överraskas av allt som händer. (T ex så gör dagensbok.com i stort sett ett referat av denna bok, så läs för guds skull inte den recensionen och du inte vill ha hela bokens händelser serverad. Dock avslöjar bokens första mening en del av händelserna, men knappast allt.)

”Den hemliga historien" är skriven som en tillbakablick ur Richard Papens liv när han studerade på Hampden Collage i New England och träffade Henry, Bunny, Camilla, Charles och Francis; de andra huvudkaraktärerna i boken. Som nyanländ student på skolan får Richard höra talas om den speciella grupp studenter som läser en kurs i grekiska, vilken leds av den egendomliga läraren Julian. På kursen går endast fem studenter, vilka är just Henry, Bunny, Camilla, Charles och Francis, och enligt folk på skolan är det i stort sett omöjligt att få en plats på kusen. Men Richard lyckas.

Richards nyfunna vänner lever ett minst sagt dekadent och jag-bryr-mig-inte-om-framtiden-liv; de testar droger och dricker ständigt alkohol. Dessutom utför de riter och ritualer, vilket till slut slutar i mord. Boken är mycket medryckande och stämningen i boken är obehaglig och ibland kan man inte sätta fingret på vad det är som gör att boken känns så olustig. Kanske är det karaktärerna, eftersom de upplevs som så osympatiska och elitistiska. Dessutom har de uppenbarligen brist på samvetskval. Eftersom boken är skriven ur Richard Papens synvinkel vet man ingenting om de andra personernas egentliga tankar om de företeelser de råkar ut för och de situationer de själva försätter sig i. Detta får man då som läsare själv bilda sig en uppfattning om, vilket i alla fall får mina tankar att skjuta iväg.

De första tre fjärdedelarna av boken tycker jag är mycket bra, men den sista fjärdedelen är något svagare. Mot slutet satt jag och väntade på något som jag trodde skulle hända, men det skedde aldrig. Boken som helhet är dock mycket bra skriven, och det finns i stort sett inte en enda död punkt.
Betyg 4
2006-06-19 16:02
Det som jag fastnar mest för är den intellektuella miljön som historien utspelas i och personernas förhållande med varandra.
Betyg 5
2006-06-24 23:11
En bok som jag läste för ca 1,5 år sedan och fortfarande kan komma på mig att fundera över. Den är helt underbar.
Betyg 5
2006-07-22 21:08
Boken är rasande skickligt skriven och Donna Tartt visar att hon är intelligent och spränglärd. Ändå lever boken inte upp till mina högställda förväntningar. Det är inte bara det att boken har klara brister. Trots att berättarjaget Richard försäkrar oss om att Bunny är mycket älskvärd, framställs han som en våldsamt påfrestande lurendrejare, som knuffar sig genom livet utan minsta hänsyn till andra. Mot bokens slut blir berättelsen spretig, med alldeles för många möten där man diskuterar om andra personers mellanhavanden. Och vem kan förklara för mig varför Richard under vintern nästan fryser ihjäl, medan han under våren har tillgång till sin arbetsplats under alla timmar av dygnet??

Men dessa brister är inte skälet till min besvikelse. The Secret History är en sval bok, skriven utan mycket värme eller kärlek. Berättelsen fångar min hjärna, inte mitt hjärta. Visst är det intressant att läsa hur gruppen splittras efter mordet och hur alla mer eller mindre flippar ur, men jag lider inte med dem, känner inte mycket sympati för någon av dem. För mig är den här känslokylan skälet till att boken inte får mer än en trea, trots sina uppenbara kvalitéer.
Betyg 3
2006-09-17 15:02
Minns att jag tyckte den var oerhört obehaglig! Och lång. Det är nästan 10 år sedan jag läste den, så kanske den vore värd en ny chans om jag bara inte gjort en notering om att jag tyckte den var för lång.
Betyg 3
2006-09-28 14:36
Det var länge sen jag läste Den hemliga historien och jag läste den på engelska när jag gick i gymnasiet(början av nittiotalet).Då tyckte jag att den var alldeles hänförande och fängslande.

Richard Papen är en ung student som vill bort från sina välmenande,jordnära och något träiga föräldrar i den sömniga hålan Palo Alto i Kalifornien.
Så när han får en broschyr från ett college i Vermont som verkar passa honom perfekt tar han chansen att söka dit.Han dras till en liten krets av studenter i grekiska som alla är lite speciella och lockar honom med sin excentricitet och intelligens.
Det är dock snart uppenbart att de ägnar sig åt dekadenta lekar och riter från antiken som inte är alldeles lagliga,oskyldiga eller accepterade i det moderna samhället och deras inbördes relationer är gränsar i vissa fall till det incestuösa,som med tvillingarna Charles och Camilla.
Det som i början bara verkade häftigt för Richard blir snart farligt och han börjar ana att han kommit in i en värld som är både mörk och livsfarlig för alla inblandade.

Den hemliga historien var en uppmärksammad bok när den kom och den förtjänar absolut att upptäckas av en ny generation ungdomar,för jag tror att ungdomar uppskattar den allra mest.
Den är faktiskt som någon skrev i sin rescension,skriven med distans och viss kyla inför det som drabbar människorna i boken,men det är mycket möjligt att det är medvetet från Donna Tartts sida.
Betyg 4
2006-11-06 02:36
Richard Papen anländer till Hampden college varvid han snart finner vännerna Francis, Bunny, Charles, Camilla och Henry. Denna ytterst intellektuella skara studenter visar sig vara beredd att göra nästintill vad som helst för att få uppleva den känsla som de gamla grekerna sägs ha uppnått i samband med sina vilt uppsluppna dionysiska festivaler. En natt går exprimenterandet med alkohol och droger för långt - ett brott begås - varefter ett komplicerat dilemma uppstår. Några av karaktärerna visar sig dessutom bära på vissa synnerligen excentriska drag, inte minst Henry som av någon outgrundlig anledning tycks besitta en slags intern makt...

Mycket intressant, särskilt om man uppskattar det klassiska och antika temat som boken låter sig genomsyras av. Nästan fantastisk. Jag tycker dock, utan att vara särskilt inläst på liknande berättelser, att boken stundom kan vara något förutsägbar. Å andra sidan kanske inte eftersom vi aldrig får lära känna bokens karaktärer till fullo (fastän det ofta känns precis tvärtom) - efter att ha läst den är det svårt att avgöra hur pass objektivt de egentligen beskrivs. Bunny t.ex. var antagligen inte alls genomrutten, utan snarare får vi en förvanskad bild av honom då han beskrivs ur en cynikers perspektiv.

Vill egentligen ge den här boken en 5:a, och hade det inte varit för att kvaliteten sjunker en smula mot slutet, hade jag utan tvekan gett den högsta betyg. En fyra är för lite för en bok som denna men träffar något närmare än en femma.
Betyg 4
2007-02-17 16:12
En mycket stark och bra bok som rekommenderas varmt...Men den var lite seg i början och därför får den inte en 5. Men den får 4++
Betyg 4
2007-10-11 09:00
De första 100 sidorna har jag helt glömt, tråkig öppning på en helt makalös bok. Rekomenderar den verkligen!
Betyg 5
2007-10-29 17:50
Det här är väl en ungdomsbok? Avstår från betygsättning och att läsa mer än 90 sidor. Dessa rika och ytliga collegekids intresserar mig inte alls.
2007-11-10 21:20
Underbar, gripande och intressant bok!
Betyg 5
2008-09-28 16:57
Väldigt bra bok. Läste den när den kom ca 1992, och läste om den nu i veckan.Skickligt att hålla intrigen vid liv hela boken. Grupppsykologi och grupptryck är något alla har erfarenhet av. En allmän iakttagelse är att när situationen är över, i det här fallet kursen, betyder inte individerna något längre.
Betyg 4
2010-06-01 16:13
Jag läste ca 100 sidor sen upptäckte jag att det inte var något för mej. Jobbigt skriven. Alla karaktärer beskrivs som töntar. Det verkar vara meningen att man ska bli förvånad av att de som läser grekiska och klassisk litteratur också dricker alkohol och röker.
Betyg 1
2010-10-25 15:55
Intressant läsning med huvudpersoner som är så olika mig själv man någonsin kan bli. Kunde dock ha kunnat kortats ett par hundra sidor utan att det skulle gå ut över handlingen.
Betyg 3
2011-03-10 13:48
hade väldigt höga förväntningar på denna, och som alltid gör det en så besviken. jag är nog inte tillräckligt intellektuell för att förstå och få ut max från denna. blev mest irriterad över alla grekiska och latin som jag inte förstod vad det betydde. jag önskar jag kunde ge den en 5:a men det blir inte mer än 3... tyvärr.
Betyg 3
2013-07-04 21:14
Nyligen såg jag trailern till "The Bling Ring". Vid ett tillfälle säger skådespelerskan Emma Watson: It all comes back to like bad choices, who you have as your friend". Det är där pudelns kärna ligger i denna spännande bok - vänskap, stjälp eller hjälp?

När protagonisten Richard börjar college blir han snabbt fascinerad av en liten grupp människor som går en kurs i grekiska. När sedan även han får delta i kursen, försöker han att bli en del av gemenskapen, och det till ett högt pris.

Det här med vänskap är så viktigt för oss, men i slutändan är det egentligen något väldigt vagt. När allt gick åt skogen hade de bara sig själva kvar som de kunde lita på, trots allt dubbelspel de försökte sig på för att på ytan bibehålla vänskapen. Vänskap är kanske i slutändan ändå en slags illusion om trygghet.
Betyg 4
2013-10-17 07:46
En riktig pärla till bok! Den hemliga historien har fantastisk språk, historien om 6 ungdomar med olika karaktärer och lite egna personligheter börjar experimentera med gamla ritualler och under rus och extas går det mycket fel. Boken har allt en bra bok ska ha, en bok som jag kommer minnas lång tid efter att sista sidan är läst.
Betyg 5
2014-05-27 21:23
Jaha, jag hade höga förväntningar på boken efter alla dessa lovprisande recensioner. Visst är det en fängslande och rik berättelse med vackert språk, men den är helt enkelt för lång. Innehållet kunde väl ha komprimerats till hälften. Bitvis bra och spännande, emellanåt seg och lite patetisk. Det förekommer en del citat på grekiska, latin och franska som ibland upplevdes som påklistrade och aningen banala. Men trots sina brister är det en stor och läsvärd roman.
Betyg 4
2014-07-08 14:50
Jag var lite tveksam till boken under de ca första hundra sidorna. Sedan blev jag fast för detta relationsdrama. Fick associationer till Knutbydramat. Sektliknande relationer, som dock inte utspelas i religiösa miljöer, utan inom den "högre bildningens" sfärer. Det som förenade huvudpersonerna var just bildningen. De hyste närmast förakt för de med sämre kunskaper och uttal av grekiskan. Också läraren, Julian, delade sektens värderingar.

Stilistiskt vill jag framhäva bokens många dialoger, som var väldigt välskrivna och trovärdiga. Slutet blev dock aningen av en besvikelse för mig. Nöjer mig därför med en fyra.

Betyg 4
2023-06-03 13:03
Donna Tartts hyllade debut är en annorlunda spänningsroman och borde tilltala mig mer än den gör. Intrigen är mycket intressant och berättas på ett djärvt sätt men det är alldeles för urvattnat.

Alla detaljerade sidospår ger mig känslan av att historien bygger på någonting självupplevt, för många är det säkert positivt men för mig klingar det istället falskt, åtminstone bitvis.

Det är en gedigen mordhistoria om vänskap, skuld och ansvar. Välskriven och rejäl.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den hemliga historien
Liknande böcker:
De oönskade
 R. Andersson
De oönskade
 R. Andersson
Ett steg för långt
 F. Faulkner
En mardröm
 C. Harris
Bortbytingen
 R. Rendell
En yxa åt Alice
 I. Frimansson
I mossa dold
 M. Persson Henkel
Där ingen vind blåser
 A. Sjögren
Horn
 J. Hill