bokrecensioner boktips

Lasermannen

Författare: Gellert Tamas
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, mord, kultur, samtidshistoria
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9173249734


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Under några månader årsskiftet 1991 och 1992 var Stockholm en stad i skräck. En okänd gärningsman, beväpnad med ett lasergevär, sköt sammanlagt 11 personer vid tio olika attentat. En dog, flera fick men för livet. Det enda offren hade gemensamt var sitt mörka hår och mörka hudfärg. Samtidigt genomgick Sverige sin värsta ekonomiska kris på decennier. I arbetslöshetens och krisens spår växte en ny militant rasistisk rörelse fram. Terrororganisationen VAM förklarade krig mot samhället. Runt om i landet attackerades flyktingförläggningar med brandbomber och molotovcocktails. Näst Tyskland hade Sverige flest rasistiska våldsdåd i hela Europa. Och i riksdagen hetsade Ny demokrati mot invandringen.

Efter nästan tio års tigande har John Ausonius bestämt sig för att erkänna attentaten samt 17 bankrån. Förutom polisen har Ausonius pratat med en enda person - journalisten och författaren Gellert Tamas.
Medelbetyg: 4,31 (32 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lasermannen :
2005-05-03 01:03
En väldigt välskriven och tänkvärd bok.
Betyg 5
2005-05-10 12:08
Tamas har här med bokförlaget Ordfront skrivit en mycket intressant och läsvärd bok. En berättelse om Sverige skriver förlaget på framsidan. Historien består av två berättelser ; en om mordförsöken och polisarbetet, och en om John Ausonius barn och ungdomsår. Mellan dessa skiftar författare och förlag snabbt och skickligt. Boken kan tendera att kännas överdrivet politisk korrekt på sina ställen, och att statsministern vid en intervju rekommenderade den som julläsning till moderatledaren Fredrik Reinfeldt, gör en ganska säker på att den knappast är något som vare sig utmanar samhällsetablissemanget eller inte heller kultureliten för den delen. Men slutbetyget blir naturligtvis ändå högt.
Betyg 4
2005-07-01 00:07
Lasermannen är intressant person, därav en intressant bok. Otroligt intressant skildring av en känd brottsling, kan som ovanstående skriver kännas lite för politiskt korrekt.

Fast boken kännas alltid spännande och skildrar samhället, mördaren och bakgrunden på ett mycket bra sätt. En bok som man bör läsa innan man dör helt enkelt.
Betyg 5
2005-09-18 13:16
En otroligt välskriven, gripande bok. Den ger en bra personbild, en tragisk skildring av ensamhet och utanförskap. Jag fascineras av det otroligt noggranna researcharbete som gjorts.
Bitvis känns den något lång och småtråkig. Trots det rekommenderar jag den varmt. En bok som alla bör läsa.
Betyg 5
2005-12-06 15:44
Väldigt intressant bok som inte bara fokuserar på Lasermannen utan också samtiden som var minst lika intressant.
Betyg 4
2005-12-06 15:57
Om man söker ett skönlitterärt mästeverk är detta inte boken för dig. Som tidigare sagts är researchen utmärkt, men det känns att det är en journalist som skrivit boken.
Betyg 2
2005-12-07 21:50
En väldigt intressant bok om lasermannen och 90-talets Sverige. Tyvärr känns den lite långtråkig ibland, så det blir inte en 5:a. Den handlar om polisens arbete i jakten på lasermannen, klimatet i samhället och lasermannens uppväxt och liv.
Betyg 4
2005-12-10 13:52
Outstanding! Och obehaglig. Minnena av en av efterkrigstidens mörkaste perioder sköljer över mig när jag läser den här boken. När Timbros propaganda helt plötsligt slog över i renodlad rasism. När medierna totalt tappade greppet om sin uppgift (och som de aldrig har återfått). Boken kan tjäna som en nyttig påminnelse om att det har varit värre.

Dramaturgiskt är boken snudd på mästerlig. Berättelsen varvar Ausonius dåtid och "nutid" på ett sätt som gör att boken hela tiden är spännande. Bättre än så här blir inte nutidshistoria.

Den fråga som dröjer sig kvar längst är dock denna: Med tanke på att politiskt ansvar idag stavas AVGÅNG, hur kan Carl Bildt över huvud taget ha något anseende kvar i något sammanhang?
Betyg 4
2005-12-11 14:57
fångas verkligen in i atmosfören som rådde då. väldigt detaljerat blir aldrig tråkig eller seg.fruktansvärt bra kanske för att det har hänt på riktigt.
Betyg 5
2006-01-09 23:57
Otroligt bra bok. Blev genast påmind av vad som en gång utspelade sig i det svenska samhället. Boken skilldrar mycket bra hur Sverige såg ut både i politisk och sämhällsstrukturerad väg i början av 90-talet.

Även storyn kring John Ausonius var mycket bra, och polisernas tankar och tafatta arbetssätt runt fallet.
John, en hemsk man, som trots sina dåd var mycke smart. Tillsynes i början iallafall innan karln flipprade iväg.

(Såg även dokumentärserien på tv i höstas och konstaterade att varje replik var direkt kopierad från boken. Bra regisörsfantasi...)

Vill man ha en het krimdeckare så är detta helt fel bok (trodde att det var det först), men vill man läsa svensk politikhistoria (om nu 90-talet är historia) och lasershow, hugg denna i närmaste bokhandel.
Betyg 4
2006-01-24 22:16
En bra och intressant samhällsbok om en märklig människa som är svår att förstå sig på. Bra att den är uppdelad som den är; polisens arbete, det som Ausonius gjorde vid tillfället och intervjuerna, hur han resonerar nu i efterhand på alla händelser. En bok som är svår att lägga ifrån sig. Gellert Tamas har gjort en enastående jobb!
Betyg 5
2006-05-31 10:06
Bra skildring av samhällsklimatet i början av 90-talet, varvat med historien om John Ausonius. Blandningen av en mans historia och beskrivningen av vad som hände i landet i stort gör att boken blir väldigt bra.
Betyg 5
2006-07-19 12:09
Väldigt bra bok som säger något om det politiska läget i Sverige på den tiden och vad som rör sig i huvudet på en människa som begår så fruktansvärda brott. Som man ser på bokens medelbetyg så är den en bok som gillas av de flesta oavsett vad man annars brukar läsa.
Betyg 5
2006-09-20 19:08
Är man någolunda intresserad av psykologi så kommer man att älska denna välskrivna bok. Medryckande text som är mycket mycket tänkvärd. Man ifrågasätter sig själv och samhället och säger gång på gång till sig själv " jag ska aldrig bli som de" och då menar jag inte speciellt lasermannen för han utpekas snarare som ett offer i den tidens sverige än som en gärningsmann, utan vad man fruktar är de passiva politiker och människor som lät samhället bli så vridet och krisdrabbat som de var. LÄs den!
Betyg 5
2007-01-21 18:44
lyssnade på den som talbok. intressant bok.
Betyg 3
2007-02-12 04:07
Denna bok är mycket spännande och ger en välditg bra bild av hur Sverige var under 90-talet. Roligt att läsa om den tiden då man växte upp men inte förstod allt som hände.

Man vet inte riktigt om man tycker synd om eller hatar Lasermannen för det han gjorde, jag blev lite delad.
Betyg 5
2007-04-18 10:22
Verkligheten är sannerligen mycket mer skrämmande än dikten. tamas har gått igenom ett digert källmaterial och lyckats måla upp en tydlig bild av Ausonius och vad som drev honom. Intressant att se så här i backspegeln hur samhället på den tiden främjade hans galenskap och hat. Slår vilken vanlig deckare som helst.
Betyg 5
2007-06-14 23:59
Har bara hört den som cdbok, men den är bra och välskriven. Blir illa berörd av den, av hur onödigt våldet var.
Betyg 4
2007-10-14 23:28
Oerhört stark och välskriven bok, så som man önskar att alla böcker som ska beskriva en inträffad historia ska vara. Plötsligt så är man tillbaka i 90-talets mörkaste del och Gellert Tamas gör inlevelsen i historien om Lasermannen total! Detta är en berättelse alla bör ha läst. Jag är restriktiv när jag delar ut poäng på recensioner men den här gången är allting förutom en femma uteslutet.
LÄS DEN!
2008-09-19 06:05
Mycket bra
Betyg 5
2008-12-14 21:05
Min syrra rekommenderade denna bok till mig och tyckte jag kunde läsa några sidor medan hon gjorde sitt arbete färdigt för dagen. Men jag kunde inte sluta läsa den utan var tvungen att införskaffa den till mig själv omedelbart!!!

Väldigt medryckande bok om Sveriges obehagliga nittiotal som inte alls är så fjärran som man kan önska. Hör du till skaran deckarälskare och samhällsintresserad i kombination så är detta den ultimata boken! Man får både följa med i en polisutredning som verkligen visar hur snårigt och tröstlöst det kan vara att söka efter någon man inte känner till och ändå till varje pris måste haffa. Hur mycket hårt arbete som ligger bakom och hur slumpen kan spela både med och emot. Den granskar också myndighetssveriges oändliga brister i hur man hanterar och (inte) behandlar människor med allvarliga störningar -det är HELT rysligt förfärande.
Sedan är det ju en väldigt bra skildring av tiden som det utspelas. Var själv för ung för att förstå hela vidden av lasermannen då det skedde och är därför mycket tacksam för denna bok som täcker luckorna åt mig.

Borde vara obligatorisk läsning i grundskolans äldre år. Ger en mer nyanserad bild av Bert Karlsson också -en gubbe som kanske inte är så skoj och mysig ändå...
Betyg 5
2009-01-01 19:07
Det här är en av de bästa faktabaserade böcker jag har läst. Just att Gellert varvar John Ausonius tidigare liv med det som händer i undersökningen gör att boken får en extra krydda. Jag tycker att det är extra kittlande när man får följa hur utredningen kommer närmare och närmare sanningen. Dessutom rymmer boken en del av Sveriges nutidshistoria. Jag sträckläste den under tre varma sommardagar.
Betyg 5
2010-01-10 13:03
En väldigt välskriven bok som griper tag i en från första sida. Det är väldigt intressant att få följa Johns liv från barndom och dessutom intressant att få läsa hans egna tankar emellanåt. Jag hade dock önskat att man fått reda på lite mer vad som hände efter att John togs fast.
Betyg 5
2010-10-02 21:54
otroligt intressant att läsa, ok skriven men inte helt på topp.. jag var 15 år när det begav sig och det blev ännu mer givande att minnas händelserna som jag uppfattade dem då mot att förstå det som hände som vuxen. en riktigt bra bok.
Betyg 4
2011-12-11 21:18
Strålande true crime berättelse. Jag gillar att Tamas inte riktigt verkar ha köpt Ausonius förklaring att mordet och mordförsöken var tänkta som en avledande manöver för bankrånen. Det är ju annars en förklaring som man hör ofta men som knappast fångar hela sanningen.
Betyg 5
2012-01-15 14:37
En fantastisk bok. Rekommenderas till alla.
Betyg 5
2014-07-05 13:18
Mycket bra tidsdokument
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Lasermannen
Liknande böcker:
Den siste gudfadern
 J. Follain
Demokrati : en liten b..
 S. Näsström
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Kinas nya sidenvägar
 V. Bohman
Juvelarian
 C. Mattsson
Skönhetsmyten
 N. Wolf
Samma Författare: