bokrecensioner boktips

Hungerspelen

Originaltitel: The Hungergames
Författare: Suzanne Collins
Genre: Ungdom
Ämnesord: mord, kärlek, spänning, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789170016981


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Suzanne Collins har skrivit en gastkramande framtidsroman om liv och död. men det är lika mycket en roman om vår tids television - som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak - tittarsiffror.

Böckerna i Hungerspelen trilogin:
1. Hungerspelen
2. Fatta eld
3. Revolt
Medelbetyg: 4,33 (87 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hungerspelen :
2009-01-06 18:26
Årets största händelse - Hungerspelen.
Varje distrikt måste offra en kille och en tjej ( 12 till 18 år )
som ska delta i hungerspelen.
Hungerspelen är en tävling, där 24 ungdomar släpps ut i vildmarken där
bara en kan överleva.
När alla utom en har dött, så slutar spelen.

En av dom allra bästa böcker som jag någonsin läst, jätte spännande!


Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem! Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen...
Betyg 5
2009-02-03 14:56
så jävla jättebra! mer än jättebra den är sååå spännande så bra bok sån bra handling jag trodde aldrig att det fanns sån fantastiska och så spännande bok som den här jag läste den till klockan 2 på natten för sen blev jag så sömmnig och jag ville inte dricka eller äta bara läsa läsa mer av denna boken för den var så jättebra att jag inte kunde sluta den har en sån bra berättelse asså den är fantastisk bok författaren har en jättebra fantasi och hon vet hur man fångar en läsare hon har gjort en fantastisk bok som ingen annan kommer kunna slå och som jag aldrig kommer att glömma ! OCH ! det är klart romantik i den och det är det som gör den såå obeskrivlig och allt.."
den fick mej och gråta väldigt mycket och det känndes som om jag var inne i den boken att jag var just där och upplevde det ! om ni vill läsa en jättebra bok eller fantastisk bok så borde ni läsa denna det är den helt klart värd SNÄLLA ! bara läs den du kommer aldrig och glömma den !Betyg 5
2009-04-23 23:10
I en avlägsen framtid har den civiliserade världen delats upp i tolv distrikt, som inte har någon kontakt med varandra. Somliga distrikt är mycket fattiga, medan andra lever i ett överflöd. Till minne av ett uppror ingen längre minns, utspelas varje år "Hungerspelen". Tjugofyra ungdomar i olika åldrar (från tolv till arton år) tvingas ut i vildmarken för att slåss mot varandra inför tv-kamerorna. Endast en kan vinna - alla andra måste dö. Deltagarna tas ut genom ett lotterisystem som alla måste delta i, så också ungdomarna i de rika distrikten. Men trots detta system är oddsen olika. I de fattiga distrikten delas matransoner ut om ungdomarna tar fler lotter. Detta är för många familjer det enda sätt att försörja sig, varför de fattiga löper större risk att tvingas skicka sina barn till spelet. Vi följer Katniss Everdale, vars tolvåriga syster Prim tas ut till spelen. Katniss är en driftig ung kvinna som redan försörjt sin familj i flera år, sedan faderns död, hon tar systerns plats i spelen och skickas iväg, mot en säker död.

Det är en dyster framtidsvision som Susanne Collins målar upp i "Hungerspelen", men icke destå mindre - trovärdigt. I denna verklighet har klass skillnaderna blivit ofantliga och de rika förströr sig genom destruktiv underhållning. Idéen är inte originell. Stephen King skrev "Maratonmarchen" redan år 1979 och sedan dess har även regissören Kinji Fukasaku gjort en film på samma tema, "Battle Royale" som kom upp på biograferna år 2000. Detta till trots har Collins förvaltat historien väl. Berättelsen om Katniss och hennes "partner" Peeta från samma distrikt, som tvingas spela förälskade för att vinna sponsorer och gagna hemdistriktet - är rörande och trovärdigt eftersom läsaren vet spelet endast kan ha en vinnare.

Susan Collins skriver rappt och har hyllats bland annat av Stephen King (vilket jag tycker är ett jäkla gott betyg!) Jag hade stora problem att lägga denna bok ifrån mig och väntar nu ivrigt på att de andra böckerna i trilogin ska ges ut. Boken får en femma i betyg. Denna bok kommer med säkerhet bli filmad inom snar framtid så det är lika bra att du läser den NU -
Betyg 5
2009-06-18 01:08
Denna boken handlar om hur världen kunde ha sett ut. Det finns huvudstaden där överklassen bor. Sedan finns det 12 små distrikt som är mycket fattiga. Resten av världen vet man ingenting om. Så blev det efter kriget. De små distrikten skapades för att hålla folk åtskilda och varje år har man spelen. Spelen används som en påminnelse om kriget, att underklassen inte ska glömma sin plats. Två ungdomar från varje distrikt lottas ut och ska deltaga i spelen. 24 deltagare. En överlevande. Så är det.
Spelen är årets största tevehändelse. Allt direktsänds på de stora skärmarna i distrikten som de från huvudstaden har satt upp. Allt för att familj och vänner i distrikten ska plågas av att se ungdomarna lida och dö. Deltagarna i spelen flyttas först till huvudstaden där de stylas, intervjuas, tränas och får möjlighet att locka till sig sponsorer innan de släpps ut på arenan. Kom ihåg. ALLT är ett spel… Ett spel, på liv och död…

Katniss bor i distrikt 12 med sin mamma och sin lillasyster Prim. Hennes pappa dog i gruvan när hon var liten. Sedan dess har Katniss tagit hand om sin familj. Hon jagar på förbjuden mark och hon säljer kött och bär till de i distriktet som har råd. Allt för att överleva. Hon samarbetar med Gale som är hennas bästa vän och även anledningen till att hon lever. Hennes känslor för Gale är tvetydliga, men hon vill nog vara mer än hans vän.
Dagen kommer för lottningen av spelen och de som blir utlottade från Katniss distrikt är bagarsonen Peeta och Katniss lillasyster Prim! Katniss älskar sin lillasyster över allt annat och tänker inte låta detta ske. Katniss tar Prims plats i spelen.
Katniss och Peeta förs till huvudstaden där de blir stylade, tränade och skaffar sponsorer. De blir bedömda av en jury innan spelen börjar. Man kan få upp till 12 poäng och Katniss fick elva poäng på grund av sina färdigheter med pilbågen. Peeta fick en välförtjänt åtta. Tillsammans med sin handledare gör de upp en plan om att de ska spela förälskade i varandra för att locka fler sponsorer och på så vis få mer resurser under spelens gång.
När det är dags för starten av spelen så har alla tävlande förflyttats till arenan, som detta året bestod av en skog. Starten går vid Ymnighetstornet och alla tävlanden är utplacerade runt om tornet på varsin metallplatta. Om de rör sig bort från plattan innan starten har gått sprängs de i småbitar. Runt tornet ligger massor av saker som kan vara bra att ha. T.ex. Vapen, förnödenheter, sovsäckar etc. När starten går får Katniss med sig en sovsäck, en orange väska och en plastbit. Pilbågen hon ville ha låg för nära de andra deltagarna och hon ville inte riskera livet. Så hon tog det hon kunde och rusade ut i skogen.
Katniss strategi för att överleva är att klättra upp i ett träd och gömma sig. Den fungerar bra tills det kommer ett helt gäng av tävlanden som har slagit ihop sig i ett försök att ta död på de svagaste. Peeta är med i gänget som letar svaga och Katniss undrar om det inte är så att han har övergett henne. Då kommer elden.
En stor eld jagar djur och människor ut på öppen mark. Redan nu har flera stycken deltagare dött. Katniss bränner sig på elden och får ett otäckt sår på ena vaden. Den kvällen kommer det en silverfärgad fallskärm med salva mot brännsår. Det är en gåva från en eller flera av sponsorerna.
Strax här efter slår sig Katniss ihop med en annan deltagare, Rue. De har lokaliserat ett stort förråd med mat som den starka gruppen har samlat ihop vid Ymnighetstornet. De lyckas spränga förrådet, men kort efter dör Rue av ett spjut i bröstet som en av de andra deltagarna kastade mot henne. Nu är de bara sex deltagare kvar. Peeta är en av dem och Katniss en annan. Dock är inte längre Peeta tillsammans med den stora gruppen längre då han blev förrådd.
En kort tid efter införs en ny regel. Om båda deltagarna från samma distrikt klarar sig levande så kommer båda att vinna. Helt klart en fördel. Så Katniss ger sig ut på jakt efter Peeta. Hon hittar honom kamouflerad i en flodbank där han ligger helt osynlig och inte kan röra på sig. Katniss gräver/sköljer fram honom och får till sin förskräckelse se ett djupt sår ända in till benet i ena låret. Hon behandlar honom på plats och får ut en massa var ur såret. Hon lyckas halvt släpa, halvt bära honom till en provisorisk grotta längre ner längs flodstranden. Dagen efter upptäcker hon att Peeta har fått blodförgiftning.
Hon måste ha stark medicin för att klara livet på Peeta, men sån medicin är för dyr för att kunna skickas in av sponsorerna. Istället så görs ett utrop av spelledarna att, alla deltagarna är i stort behov av något. De säger en tid och en plats för deltagarna att infinna sig på för att ta del av det de behöver. Peeta säger att det är för farligt för Katniss att ge sig av dit och tänker inte låta henne gå. (De spelar fortfarande förälskade.) Men den kvällen får Katniss en drog av sponsorerna och lyckas droga ner Peeta så att hon kan ge sig av och få medicin.
Peeta blir frisk, men maten tar slut och Katniss kan inte jaga på grund av dåligt väder. Så de sitter inne i sin grotta och försöker hålla värmen och snällt nog så skickas mat till dem av sponsorerna så att de kan överleva.
När det har slutat regna och de kommer ut ser de att floden är borta. Det betyder att de inte har något vatten. Spelledarna vill samla deltagarna någonstans och det enda stället med vatten nu är, sjön vid Ymnighetstornet.
Fler personer har dött av diverse orsaker och nu är de bara tre deltagare kvar. Vilket betyder att Katniss och Peeta är det enda levande paret.
Väl framme vid tornet får de se den tredje deltagaren komma springande emot dem, helt slutkörd. Han stannar inte vid dem, utan fortsätter förbi, mot Ymnighetstornet. Då för de syn på en hel flock varulvar som springer emot dem, så även Peeta och Katniss springer mot Ymnighetstornet. De lyckas ta sig upp och efter en strid med den tredje deltagaren lyckas de vräka honom över kanten ner till varulvarna som äter på honom. Det är bara det att han dör inte förens Katniss nästa dag själv dödar honom och då är det inte mycket kvar av honom.
Varulvarna är borta och nu borde Peeta och Katniss ha vunnit, men så tänker inte visst inte spelledarna låta det gå. De ändrar reglerna igen och nu ska de tvingas försöka döda varandra. Men så tänker inte Katniss låta det bli…
"Lita på mig", viskar jag. Han ser mig länge i ögonen och släpper sedan sitt grepp. Jag öppnar pungen och häller ut några bär i hans handflata. Sedan fyller jag min egen hand. "Jag räknar till tre."
Peeta lutar sig ner och kysser mig en gång, mycket kärleksfullt. "Jag är beredd", säger han.
"Håll fram dem", säger jag "Jag vill att alla ska se."
Jag öppnar handen och de mörka bären glänser i solen. Jag trycker Peetas hand en sista gång som en signal och till farväl. Sedan börjar vi räkna. "Ett." Tänk om jag har fel. "Två." Kanske struntar de i om båda dör. "Tre!" Nu är det för sent att ändra sig. Jag lyfter handen till munnen och tar en sista titt på världen. Bären har precis passerat mina läppar när trumpeterna tjuter.
Claudius Templesmiths desperata röst hörs ovanför oss. "Sluta! Sluta! Mina damer och herrar, jag har den äran att presentera segrarna i de sjuttiofjärde hungerspelen: Katniss Everdeen och Peeta Mellark! Spelarna från Distrikt 12 har vunnit!"

Huvudpersonerna i den här boken är helt klart Katniss och Peeta. Jag tycker inte att Katniss förändras alls. Redan innan spelen är hon modig och stark, vilket hon är igenom hela boken. Hon är en glad, modig, stark och generös människa. Hon älskar sin familj och gör allt för att skydda den. Kanske att hon börjar bli lite förälskad i Peeta? Men hur blir det då med Gale?
Peeta är nog den svagare av dem. (Till sinnet.) Han är mer försiktig och spelar inte alls lika högt som Katniss i början. Men under bokens gång märker man hur han blir modigare och kan försvara Katniss om det skulle behövas. Han är ju bagarson så han har aldrig innan behövt oroa sig för att svälta eller skada sig allvarligt. Spelen har gjort honom till en helt ny människa.

Suzanne Collins bor i Suzanne i Connecticut, USA, med sin familj och flera katter. Hon hade sitt fick genombrott som författare till tv-program för barn. Hon har bland annat Emmy-nominerats för Clarissa Explains it All and The Mystery Files of Shelby Woo. Dessutom nominerades hon för priset Writer's Guild of America för sin roll som medförfattare till den animerade kritikersuccén Santa, Baby!
Som barnboksförfattare slog hon igenom med The Underland Chronicles. Nu har hon då skrivit ”Hungerspelen” och den förste oktober i år släpps andra boken, ”Fatta eld”, för detta är en trilogi.


Jag fullkomligt älskade denna boken. Det bara skrek Elin om den! Den hade allt. Död, kärlek, skador, otäck, berörande, misshandel etc. Den fick igång hjärnan och man känner när man läser boken att det ligger en fantastisk hjärna bakom med en extrem tankeverksamhet. Det är sådan jag vill bli. Att känna bokens uppbyggnad och endå vara omedveten om vad som ska hända är en häftig känsla.

Denna boken sträckläste jag på några timmar och det är nästan så att jag ångrar det för den tog ju slut så snabbt då. Det är ungefär samma fenomen som när man läser Stephenie Meyers” böcker. De tar helt enkelt slut för fort. Betyget på denna boken skrider över maxgränsen och jag vill att hela världen ska läsa den. Den är otäck och berör djupt. För det är ju så här det skulle kunna vara. Det finns fler böcker som skildrar en möjlig framtid t.ex. Scott Westerfeds bok ”Ful”. Alla de här böckerna bör läsas då de öppnar ögonen mer än om man sitter hemma i soffan och lyssnar på en politiker på Teven! Så läs, läs, läs!!!!! Det gör jag.
Betyg 5
2009-06-27 21:03
Spänning från början till slut. Rekommenderas!
Betyg 4
2009-12-20 10:30
En jättebra bok som fångar en direkt ifrån första sidan!
Hemskheter, spänning och kärlek i en bra mix som man inte kan släppa ifrån sig. En av de bästa böcker jag läst!
Betyg 5
2010-02-20 13:57
Skriven som en ungdomsbok. Men även som vuxen grips man av spänningen och vill veta hur det går. Man kan helt enkelt inte lägga ifrån sig den.
Betyg 5
2010-02-21 20:36
Hungerspelan är en sån bok som sitter kvar i själen. En sån bok som typ klistrar sig fast i hjärnan och sitter kvar där (länge) och det är därför jag gillar den så, för att jag älskar såna böcker.

En bok man måste läsa.
Betyg 5
2010-05-02 12:00
Hungerspelen är en relativt svag början på hela trilogin, men viktig för att den nystar upp all problematik gällande distrikten vs. regimen.

Vad som gör boken intressant och även nästkommande böcker är hur man kan se den på flera nivåer. Det första självklara är förhållandet mellan "slaven" och "ägaren", eller är det arbetarklassen och medelklassen? Arbetarklassen (distrikten) sliter för att kunna leva, medan medelklassen (människorna i huvudstaden) lever på arbetarklassens bekostnad, ovetande om hur tufft de har det.

Men en annan intressant aspekt är synen på underhållning. Anledningen till Hungerspelen existerar är att hålla distrikten i schakt från att göra uppror, men i själva verket är Hungerspelen för människorna i huvudstaden bara underhållning. Och det viktigaste inom underhållning är att det alltid får bli tråkigt, oavsett hur brutalt någon dör eller skadas. Det mest obehagliga är att fastän människorna vet att det händer på riktigt, så vill de bara ha mer, vilket återspeglar dagens samhälle på pricken där man konsumtionen är stor och begäret aldrig tillfredsställs och gränserna bara tänjs mer och mer på.
Betyg 3
2010-05-07 13:07
Jag köpte boken inför en utlandsresa. Jag visste ingenting om den och hade inga höga förväntningar om boken. Handlingen tyckte jag mest lät fåning, som att göra någonting spännande av en dokusåpa, men "tyvärr" hittade jag ingen annan bok som verkade vara värd att läsa på flygplatsen.
Resan gjorde jag tillsammans med min syrra och det var nog en av mina mest osociala resor. Redan i början beskrevs karaktärerna och miljön i boken på ett sätt som gjorde mig intresserad och 17 sidor in i boken var jag totalt fast! Det var en riktig stäckläsare och jag ville knappt lägga ner boken när vi skulle äta middag. När jag läst ut den tvingade jag syrran att läsa och hela tiden satt jag bredvid henne och frågade "Var är du nu? Vad har hänt? Visst är den bra?!"

Så, även om ni precis som jag tycker att handlingen låter fånig. Ge boken åtminstone en chans! Läst de första 20 sidorna! Har ni inte fastnat då, så ok, då kommer ni nog inte tycka om den. Men jag tror nog att ni precis som jag kommer fastna!
Betyg 5
2010-05-23 15:42
Jag ÄLSKAR verkligen den här boken!!!
Jag kan inte vänta tills trean kommer ut och om det är någon bok som förtjänar en femma så är det den här!!
Betyg 5
2010-06-20 20:36
Läste ut Hungerspelen i veckan. De första jag har att säga är, varför i hela jävla världen har jag inte läst dessa böcker tidigare. Handlar om Katniss som blir tvungen att delta i hungerspelen. Som är ett spel annordnat av hennes lands regim, för att påminna folket om hur liten makt de har. Samhället som Katniss lever i är trasigt. Alla invånarna lever i olika disrikt där folket lever i hungernöd och närmare livegna liv. Man kommer ihåg en bättre tid innan alla naturkatastrofer och de bara blev några få människor kvar. Nu lever folket i huvudstaden, ett liv ungefär som vi idag. Medan de på landsbygden lever i sådana förhållanden som jag beskrev ovan. Boken påminner mig starkt om hur vi i västvärlden lever på resten av världens resurser och förstör vår jord utan att se vad vi håller på med. Men den beskriver även dagens media om hur koruppt den är och det enda den bryr sig är tittar siffror - kosta vad det kosta vill. jag blir äcklad :s
Har nyss börjat på tvåan: fatta eld och längtar sjukt mycket efter trean Revolt som kommer i oktober!
Betyg 5
2010-07-28 21:27
Jag tipsades faktiskt om den här boken av andra recensenter på boksidan. Boken låg plötsligt högst upp på topplistan och jag kunde inte låta bli att spetsa öronen: en mörk och grym Stephen King-inspirerad handling som verkar ha allt från samhällskritik till romantik. Det dröjde inte länge tills jag kunde lägga vantarna på boken, och efter bara några dagar var den igenomplöjd.
Hungerspelen är en genomtänkt bok, verkligen! jag tycker mycket om böcker med en stark grundidé, och författarinnan har tänkt på det mesta i det skrämmande framtida samhälle hon har byggt upp. Även om mycket är overkligt passar det in i stämningen av en ny värld, fylld av orättvisor, ytlighet och makt. Tempot är mestadels högt och man får hela tiden nya doser av spänning och action, och självklart är pricken över i:et den romans som finns "bara för tittarnas skull".
Det hela är väldigt skrämmande: mest är det kanske hur lättvindigt folk ser på döden, hur samhället istället använder lidande och slakt som underhållning. Eller kanske mest skrämmande är att det i vissa fall inte är alltför olikt dagens ideal.
Betyg 5
2010-09-24 20:13
Förvånandsvärt bra! Kanske var för att jag inte hade några stora förväntningar. Tankarna går till Stephen King's Maratonmarschen, men temat är ju inte direkt nytänkande. Det kvittar för min del, jag uppskattade boken i alla fall!
Betyg 5
2010-10-31 15:14
Finns det en bättre bok? Hmm... Ja, det gör det nog... Men den här ligger på min topp tio, och jag lever för att läsa! ;D
Betyg 5
2010-11-05 09:30
Jag hade höga förväntningar innan jag läste boken. Den är bra men inte mer än så.Jag skulle inte läsa den en andra gång.
Betyg 3
2010-11-10 10:47
Fyfan så bra böcker!
Hungerspelen och fatta eld är bland de bästa jag har läst.
Ska läsa Revolt så fort jag får tag på den, längtar!
Betyg 5
2010-11-22 16:09
hej allihopa jag undrar om någon av er kan beskriva katniss realation till gale och peeta skulle bli riktigt tacksam för svar :)
2010-12-08 21:14
Spännande som tusan!
Underbar som få.
Betyg 5
2010-12-09 14:10
Jag tyckte mycket om boken. Spännande och lättläst.
Betyg 4
2010-12-09 14:31
En riktig nagelbitare. Otroligt spännande och mycket svår att lägga ifrån sig. Handlingen var helt outstanding och man var "där" från sida ett. Läs den!!!

Anledningen till en 4:a (dock väldigt stark) och inte en 5:a var det (för mig) mycket besvärliga faktum att hela iden med hungerspel är så omotiverat och overkligt. Ser att andra tycker att det känns trovärdigt, jag må vara naiv ifråga om människors godhet men något dylikt kommer vi inte att se, hur hård vår framtid än blir. Det gnagde mig hela boken, inte bara för att det blev för mycket utan även för att jag inte kunde njuta av boken fullt ut. Hade gärna givit den en femma.

Ska bli jättekul att se filmen inom en snar framtid.
Betyg 4
2010-12-12 16:55
Boken är bland dem bästa jag har läst! Helt allvarligt, det är en bok som man har väldigt svårt att slita sig ifrån. Den handlar om 14 åriga Katniss Everdeen som bor i staden Panem i den enda världsdelen Nordamerika. Panem består 13 distrikt och en huvudstad. Katniss och hennes mamma och syster bor i distrikt 12. Hungerpelen är ett spel som huvudstaden ordnar för att ingen ska glömma hur starka deras makt är. Huvudstaden väljer ut en flicka och en pojke från varje distrikt till hungerpelen. Som man kanske skulle kunna räkna ut är det den tjej som distrikt 12 ska tävla med, Primrose Everdeen (Katniss lillasyster), och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen. Då börjar ett mycket spännande äventyr som Katniss (och Peeta som är killen från distrikt 12) sent kommer att glömma. Jag tycker att boken var både spännande, läskig och rolig på samma gång. Ett år fick ungdomarna varsinna spikklubbor att döda varandra med... såklart bara för att spelledarna skulle göra det ännu mera intressant för tittarna. Katniss är väldigt mager och undernärd. Hon är rätt så kaxig och rakt på sak, men jag tror ändå att Katniss är rätt så snäll eftersson hon verkar bry sig mycket mer om andra än om sig själv. Peeta är också en väldigt mager och trevlig person. Katniss och Peeta bor ju som sagt i distrikt 12 som är ett fattigt distrikt. Katniss måste ”tjuvjaga” för att få sig och sin familj mätta. Peeta däremot är son till distriktets bagare, så han får äta sig mätt på bröd de få gånger någonting blir över. Miljöerna i boken skiftar från dag till dag. Den gigantiska arenan som hungerspelen utspelar sig i byter mijö hela tiden. Ibland kan det vara ett iskallt islandskap och ibland en uttorkad öken med muterade lejon. Ett exempel från boken är ” Ett fält. Så långt man kan se är det fullt med gräs som når mig till axlarna. Jag vet inte, en del kanske är något sädesslag. Det verkar vara fläckar med olika sorters gräs. Men det finns inga stigar”. Åh, jag skulle kunna läsa boken om och om igen om jag nu orkade... jag är så lat. Jag tror att boken utspelar sig i framtiden. Nordamerika är den enda världsdelen och i boken så sker det många gånger att ”spelledarna” teleporterar in olika sortes vapen, djur och andra saker som kan tortera ungdomarna och tänkas göra det lite roligare för de som tittar på hungerspelen. Hungerspelen utspelas i ett helt år! Jag skulle aldrig orke vara ut på en kamp på liv och död i ett helt år. Men dem har ju i och för sig inget val... om dem inte vill li dödade av den elaka och grymme president Snow. Jag vet inte vad alla andra som har läst boken tycker men jag har nästan utvecklat ett speciellt hat åt honom bara för hur han beskrivs i boken. Jag vet, det kanske är lite fånigt men han är verkligen elak. Det som absolut inte får hända händer. Katniss och Peeta blir kära i varandra, och det är ju bara en som överlever. Hur ska det gå? Överlever Katniss eller inte? Läs boken, och få svaret!
Betyg 5
2010-12-21 12:31
Det här var en bok som jag länge hade tänkt läsa men orkade inte, sen fick jag av ungefär 20 pers höra att det var den bästa bok de läst och så läste jag den, på en dag. Jag tyckte den var så pass bra att sitta och sträckläsa inte var något problem, men just för att alla hade pratat så bra om den så var det inte en så stor grej. alla hade pratat om den så mycket att jag förväntade mig en skyhögars bok men blev då besviken. och den kändes lite otrovärdig att ett program där alla dödar varandra, känns inte som något som folk skulle stå och vänta på. Men den var bra.
Betyg 4
2011-01-14 22:39
oj jag vet inte vad jag ska säga detta vet en av de absolut bästa böckerna jag någonsin har läst, jag vet att jag har rankat ganska många av mina recentioner som 5:or men 5:ans har fått en helt ny betydelse detta kan vara den absolut bästa boken jag någonsin läst. helt fantastisk, väldigt välskriven och helt klart genomtänkt. Collins vet verkligen hur man ska skriva för att få läsaren att känna sig som en i boken. Fick enorm medkännsla för karaktärerna och kan inte sluta tänka på boken, denna bok är vden starkaste 5 jag kan ge. läääääs den!!!!!
Betyg 5
2011-01-31 18:41
AAAAAAAAAAAAAAS BRA !!!!!!
Kunde inte vänta tills jag fick läsa den andra. SKIIT bra böcker alltså!
Betyg 5
2011-03-06 13:07
24 deltagare - 1 överlever - allt direksänds -Otroligt bra bok en hemsk framtid, spännande och realistisk skriven. MÅSTE LÄSAS!!
Betyg 5
2011-04-18 21:38
den var väldigt spännande, men det var inte kul att läsa den, för den var så hämsk!:(
Betyg 2
2011-04-29 17:07
Mycket spännande och intressant skriven. Undrar om författaren har sett filmen Battle Royal för den är väldigt lik.
Betyg 4
2011-07-20 15:30
Väldigt speciell. Streckläsning.
Betyg 5
2011-08-07 22:34
Det är framtiden. Världen har gått under utom en stad. Staden Panem. Panem delas ut i tolv olika distrikter. I distrikt tolv bor Katniss Everdeen tillsammans med sin sjuka mamma och sin lillasyster Prim, som hon älskar över allt annat. Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Två ungdomar från varje distrikt väljs ut. Ungdomar mellan tolv och arton år. De lottas fram och skickas till en arena där de ska slåss och döda för sina egna liv. Den som vinner får leva rikt och lyxigt resten av sitt liv. Varje år är det nya ungdomar som lottas fram.
"Jag känner illamående och hoppas desperat att det inte ska vara en av mina lotter, inte jag, inte jag.
Effie Trinket går tillbaka till talarstolen. slätar ut lotten och läser med klar röst upp namnet. Och det är inte mitt namn.
Det är Primrose Everdeen."
2011-09-30 20:11
Den här boken har blivit hyllad av de flesta men jag måste säga att jag inte tycker att den är så fantastisk. Jag förstår författarens budskap om att alla inte lever under samma villkor och även att det finns erfarenhet och kunskap att hämta i att leva på naturen, stadslivet är inte allt. Egentligen är den här boken en enda stor moralkaka, det är så att jag storknar. Det blir lite för mycket för mig, och snälla. Peeta, olyckligt kär i vår älskade Katniss som tänker vara allmänt naiv resten av sitt liv. Var har jag läst det här förut? Okej, på väldigt många ställen så man kan ju inte anklaga någon för plagiat men det här är lite för välbekant.

Den här boken är helt okej om man bara har tråkigt och inget bättre för sig. Man vill veta vad som händer(även om jag hela tiden redan visste vad som skulle hända) och det är en speciell värld som Collins bygger upp. Den får mig däremot inte att vilja läsa vidare i serien. Jag har läst det förut, jag vet redan vad som kommer hända.
Betyg 3
2011-10-07 03:11
Varje år går det oerhört populära "Hungerspelen" av stapeln i det dystopiska framtidslandet Panem. Det som en gång var Nordamerika är numer indelat i 13 distrikt där 11 av dem endast finns till för att producera varor till distrikt 1 - ledarfolket. Distrikt 13 förintades fullständigt i inbördeskriget. Hungerspelen är distrik 1:s sätt att straffa de andra distrikten och varje år påminna dem om vad som händer om man försöker göra revolt. Hungerspelens grundtanke är lika enkel som grym. Två ungdomar från varje distrikt - utom givetvis distrikt 1 - väljs ut slumpvis och tvingas delta i spelen. De 22 ungdomarna sätts tillsammans på en gigantisk arena och bara en kommer levande därifrån. Hungerspelen direktsänds i tv över hela Panem och vinnaren garanteras ett liv i lyx efteråt.

I boken följer vi Katniss, från distrikt 12, som vid lottdragningen tar sin lillasyster Pimroses plats i spelen. På vägen inser hon att Hungerspelen inte bara är en grym kamp om överlevnad - det är också politik. Genom att bli populär hos massorna kan man få rika sponsorer som kan köpa medicin och andra förnödenheter och skicka in på arenan till en. Framför allt lär hon sig att man inte kan lita på någon - inte ens bagarsonen Peeta, den andra som lottades fram från distrikt 12 och intygar att han älskat henne enda sedan han var liten och skulle göra allt för hennes skull. Hungerspelen handlar om offer och svåra beslut. Och även om man blir den som är ensam kvar så är man ingen vinnare. Man har redan fått avstå från allt man tror på och älskar.

Hungerspelen är inget annat än ett mästerverk av Suzanne Collins. Grundidén har synts tidigare genom åren; exempelvis filmen Battle Royal och Maratonmarschen av Stephen King. Och även om Maratonmarschen varit lite av min favoritbok av King, så överträffas den vida av Collins Hungerspelen. Denna sidvändarroman innehåller allt man kan önska sig av äventyr, kärlek och kittlande idéer - berättat med ett effektivt men vackert språk, med djup psykologisk känslighet och stor empati. Hungerspelen är en solklar femma.

Helena Gripe läste in Hungerspelen som ljudbok och gjorde ett bra jobb med det.
Betyg 5
2012-01-09 18:46
Eftersom alla verkar ha skrivit så bra saker om den här boken så trodde jag att den skulle vara VÄLDIGT BRA... ......men det var den inte! Själva iden och handlingen var det inget fel på men man fick verkligen ingen inlevelse i boken och den hade inget levande skriftspråk. När man inte får inlevelse i boken så känner man dessutom mindre medkänsla med karaktärerna vilket gör att boken blir rätt så lame och inget man fäster sig vid. Man kunde ha gjort det hät till en av de bästa böckerna jag har läst men nu blev det bara en av de många halvtråkiga böckerna jag har läst. Historien i själv är jättebra och på det sättet var det en superbra bok men jag tycker att inlevelse är en av de viktigaste sakerna en bok kan ha. Får p.ga den fantastiska berättelsen en stark trea dock! Rekommenderar den ändå inte.
Betyg 3
2012-01-27 20:58
Fruktansvärt bra bok. Spännande. Rena rama sträckläsningen!
Betyg 5
2012-02-25 14:25
Grymt bra bok, trodde denna boken som många andra var en bok som har fått mycket mer uppmärksamhet än vad den egentligen är värd. Jag hade inga större förväntningar när jag började läsa. Men kan blev fast i den vid den första meningen och kunde inte sluta läsa den innan den var klar. Grymt spännande och inte alls så barnslig som jag trodde att den skulle vara. Jag rekommenderar den verkligen.
Betyg 5
2012-03-26 22:52
Har nog allt som en bra ungdomsbok ska ha. Ganska ostig story men en riktig bladvändare
Betyg 4
2012-05-25 10:24
Boken eller böckerna va bra, mycket bra men som mer än ofta så tas idéer ifrån andra tidigare verk o görs något om än sin föregångare.. I detta fall har Stephen King/Richard Backman Maratonmarschen (The Long Walk) genomsyrat de mesta i Hungerspelen.. Till er som gillade denna kommer ni oxå älska Kings verk..
Ger denna 3..
Betyg 3
2012-06-09 20:22
Otroligt bra och spännande bok.Jag fick upp ögonen för den när jag såg att Stephen King rekomenderade den Den påminner lite om maratonmarschen.Jag läste den i ett streck jag kunde inte lägga ifrån mig boken.Jag har just köpt uppföljaren den ska bli mycket intressant att läsa.
Betyg 5
2012-07-03 16:25
har slutade boken?
Betyg 5
2012-08-15 15:19
En spännande historia. Det är alltid skönt att läsa om en tonåring som står upp mot en grym värld och bara är med i leken på sina egna villkor. Spännande hela tiden.
Betyg 4
2012-08-20 19:30
En imponerande uppvisning.
Ett fantastiskt skådespel.

När jag tog mig an Hungerspelen var den globala succén redan ett faktum. Trots att jag fann intrigen särskilt lockande var jag en smula skeptisk. Mina farhågor försvann dock ganska kvickt.

Det är en osedvanligt sensationell historia. I ett postapokalyptiskt samhälle får vi lära känna den faderlösa flickan Katniss Everdeen som håller sin familj vid liv genom att tjuvjaga i den förbjudna skogen. När så hennes lillasyster blir uttagen till de årliga Hungerspelen bestämmer hon sig för att ta systerns plats. Hon ställs alltså mot 23 andra ungdomar i en kamp om överlevnad. Allt i direktsändning.

Suzanne Collins bör hedras för sin fina taktkänsla när det gäller skildringen av karaktärerna i denna grymma tillvaro. Tempot är bra där hon navigerar framåt utan att vare sig frossa i eller fördöma brutaliteten. Sett till underhållningen håller det högsta klass.

Vad som dock imponerar särskilt är bokens många samhällskritiska poänger. Jag tycker inte upplägget känns helt främmande utan kan faktiskt känna igen den mediala ytlighetens maktposition i samhället.
Att det man utger sig för att vara ibland är viktigare än den man är bör alla ta sig en funderare kring.

Det här är bästa möjliga underhållning mixat med ett bra budskap.
Världsklass.
Betyg 5
2012-08-21 17:04
Jag brukar inte läsa fantasy, men det har varit så mycket publicitet kring filmen (som jag inte har sett) att jag var nyfiken. Och om den här boken ska vara en extra bra fantasybok, så förstår jag (åter igen) varför jag inte gillar fantasy. Jag är inte intresserad av den där evinnerliga striden som kännetäcknar en fantasybok.
Men bortsett från detta, är boken fängslande och lättläst. Och visst är det roligt att låta sig fängslas av en bok. Men sedan stör jag mig på psykologin. Huvudpersonen är kanske smart i vissa avseenden, men när det gäller relationer är hon osannolikt korkad. Även skolbarn bör se att Peeta är djupt förälskad i henne, men hon ifrågasätter ideligen hans motiv. Det är inte särskilt trovärdigt och dessutom jättetråkigt. Och varför slutar de inte en pakt med varandra direkt i början av spelet?

I spelet finns regeln att bara en kan överleva, och medan jag läser hoppas jag att detta kan leda till intressanta förvecklingar. Kanske Katnipp kan komma Peeta närmare och kanske rädda hans liv, samtidigt vetande att bara en av de två kan överleva, men då gör författaren det plötsligt väldigt lätt för sig och ändrar regeln, och trots att boken är bara en bit över hälften, förstår jag att båda två kommer att överleva spelet.

En undran som boken väcker, men som författaren inte alls tar upp, är varför alla går med på reglerna. Tänk om de 24 deltagare (eller åtminstone en grupp bland dem) hade kommit överens om att vägra döda varandra, och i stället skulle ha samarbetat för att överleva. Det hade varit intressant.

Slutet är sedan ändå inte så förutsägbart som jag var rädd för, men jag tycker ändå att det är svagt. Visst förstår jag att Katnipp är förvirrad, men det borde finnas ett mycket större tillit och självklarhet i relationen mellan Katnipp och Peeta när de båda två har räddat varandras liv.
Ja, ja, som sagt, det finns skäl varför jag inte brukar läsa fantasy…
Betyg 3
2012-08-28 16:15
Historian är fantastisk, allt en fantasyberättelse ska ha. Och om det inte vore för författaren hade den fått högre betyg. Men tyvärr kan inte Collins framföra historien, jag tycker att språken är simpelt och det finns inget flyt. Tyvärr.
Betyg 3
2012-09-08 05:04
Jag tycker den är sorglig.
Betyg 4
2012-09-08 20:54
Riktigt bra inte alls min typ av bok så jag hade inga förväntningar men jag blev fast direkt och kunde inte släppa den.
Betyg 5
2012-09-14 08:28
Efter att ha sett filmen så ville jag också läsa boken. Som alltid när man läser en bok efter att ha sett filmen så förstörs mycket av ens egna bilder och i en bok som denna, som bygger mycket på spänning, försvinner lite av det som gör boken så bra! Jag tyckte ändå att det var en väldigt bra bok om ett fruktansvärt framtidsscenario och jag slängde mig genast över del två och tre efter att ha läst denna!
Betyg 4
2012-12-06 18:52
Den har allt, späning, tårar, glädje,gnutta humor,kärlek. ja läs läs läs
Betyg 5
2012-12-19 20:27
Jag har läst denna bok två gånger, en gång på svenska och en gång på engelska. Den är helt fantastisk, och jag tipsar verkligen om den. Du fastnar direkt för boken och kan sedan inte släppa den. Ett plus är att den sedan har kommit ut som film och det är ett måste att läsa den. En fantastik bok.
Betyg 5
2013-04-11 16:48
hejsan! :)
Jag har nyligen läst den här boken, och ska snart göra en reccension på den. Skulle vilja ha lite hjälp med vad boken har för budskap??
2014-01-07 21:33
Två ungdomar 12-18 år från varje distrikt tas ut för att kämpa på liv och död tills bara en är kvar. Hungersspelen följs av tittare och det gäller för deltagarna att få sponsorer att satsa så mycket som möjligt. Detta för att det ökar chansen att överleva. Fler sponsorer som satsar kan ge mat, medicin eller något annat som spelledaren köper till de i sitt distrikt.
Det går inte att frångå vissa likheter med TV-satsningar även om det då inte gäller kamp på liv och död.
Boken är mycket spännande.
Betyg 4
2014-09-18 10:13
En spännande bok som man bara måste ta sig igenom. Tycker nog att boken är bäst i inledningen, innan de egentliga hungerspelen börjar. Sedan blir det ganska sorgligt, när barn och ungdomar måste ta kål på varandra.
Betyg 4
2015-07-31 04:49
Att läsa hungerspelen bekräftar att de har lyckats med att göra filmen, oftast innehåller böcker mer än film men denna gången har Hollywood lyckats att få med det mesta. Ändå tycker jag att boken faktiskt är bättre och önskar att jag inte hade sett filmen innan jag har läst denna bok.
Betyg 4
2015-10-05 10:16

2015-10-21 09:52
Boken är lång tråkig och på många ställen händer det för lite. Så från mig får den en svag 2:a
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hungerspelen
Liknande böcker:
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Kom hit
 J. Wickholm
Rävpojken
 E. Hildén
Fjällflygaren och vargen
 K. Schwartskopf
Ett magiskt arv
 M. Friedner
Fjällflygaren
 K. Schwartskopf
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
En flicka till häst
 E. Bagnold