bokrecensioner boktips

Mörkrets tjänare

Författare: Holly Black
Genre: Fantasy
Ämnesord: mord, natur, kärlek, spänning, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9129659337


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

16-åriga Kaye för ett kringflackande liv tillsammans med sin mor och hennes rockband. En dag återvänder hon till staden där hon bott som liten och där hon umgicks med älvor. Älvorna finns fortfarande kvar, och den här gången dras Kaye in i deras skrämmande, farliga, mörka värld. Hon inser att hon blivit en bricka i ett uråldrigt spel på liv och död.


Utdrag ur boken:
''Vet du hur solen ser ut?'' frågade Kaye. Nu syntes inte mycket mer än en röd strimma där havet mötte himlen.
''Nej, hur då?''
''Som om han har skurit upp handlederna i badkaret och blodet har runnit ut i vattnet.''
''Vad äckligt!''
''Och månen bara tittar på. Hon bara tittar på när han dör. Det är säkert hon som har drivit honom till det''
''Kaye…''
Kaye började snurra igen och skrattade.
---
Plötsligt kände Kaye ett grepp om armen. Hon vändes bryskt helt om och skrek till.
''Du borde inte vara här.'' Roibens röst lät iskall och han höll henne hårt i armen.
Hon drog ett djupt andetag och såg honom i ögonen.
''Jag ville bara höra drottningen.''
''Om någon av hennes andra riddare upptäcker att du spionerar här, då ska de säkert finns stort nöje i att statuera ett exempel. Det här är ingen lek, lilla grönalv! Att vara här är alltför farligt för dig.''
Grönalv? Men så slog det henne: han såg grön hud, svarta ögon, hopfällda vingar. Han kände inte igen henne, anade inte att han kände henne från förut. Hon andades ut – och först då märkte hon att hon hållit andan.
''Du behöver inte bekymra dig för mig'', sa hon och vred sig i hans grepp. Han skulle naturligtvis släppa henne, intalade hon sig, men Spikes ord ringde i öronen på henne. Hon såg Roiben med blodigt och lerigt ansikte, med något vilt i blicken; han dundrade fram genom snåren på en svart häst med lysande vita ögon … och red ner stackars Gristle.
''Inte det?'' Han släppte inte taget. I själva verket drog han henne med sig genom trängseln. Nu märkte Kaye att alla andra inte bara gick ur vägen för honom utan kastade sig undan. ''Jag är Nicnevins svurne riddare. Du borde kanske se mig mer som ett hot än en räddning.''

Citat nedskrivna av Salamis

Medelbetyg: 4,19 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mörkrets tjänare :
2004-11-02 14:26
En lite mörk nutidssaga med fantasyinslag. Den riktar sig nog mest åt ungdomar men jag tyckte den var ganska ok.
Betyg 3
2004-12-03 18:53
Den här boken var helt okej.Alverna i den är grymma och mordlystna...Det är skönt med litet omväxling istället för dom"vingbeprydda,sockersöta glittrande älvorna"man hittar ibland i vissa böcker.
Betyg 4
2005-01-11 18:58
Språket än nån blandning mellan, fint, klyschigt och irriterande. Men om man bestämmer sig för att strunta i det så är det an ganska underhållande bok.
Betyg 2
2006-06-14 20:16
En otroligt bra bok. Det känns verkligen som att man är en del av allt.
Den bästa jag någonsin har läst.
Betyg 5
2006-12-07 20:47
jag bara ääälskar den här boken!!!presis vad jag vill läsa,en saga men samtidigt verklig...på nott sett ser jag en likhet mellan mig ok Kaye jag e inte helt vanlig kan magi ok känner mig anorlunda.:)den är så bra, skrämmande spenande men samtidigt så småler man ibland!
om det gick skulle den få så många stjärnor som det bara fanns!!! :D
Betyg 5
2006-12-12 22:04
Underbar bok, kan man säga mer?

Man får följa med på en saga som inte alltid är vacker utan snarare är ganska så mörk och sorglig men som även har plats för lite romantik. Språket kanske inte alltid är det bästa och det känns lite väl mycket ghetto ibland men det kan man absolut ha lite överseende med.

Boken kanske är så ovanlig att man kanske inte kan annat än att antingen hata den eller älska den...
Betyg 5
2006-12-13 17:54
något krånglig
Betyg 2
2007-07-09 12:58
Jag ÄÄÄLSKAR den här boken!!!!! Den är underbar!! ! De bästa var ju när man läste om Kaye! Man borde läsa den här boken, den är värd det.
Betyg 5
2007-08-29 12:21
Det var ett tag sedan jag läste boken, men minns att jag tyckte mycket om den. Jag har alltid tyckt om lite sagolika berättelser med älvor, och den här var så originell och fantasieggande. Jag tyckte om den lite annorlunda huvudpersonen och sedan den härliga blandningen mellan saga och verklighet.
Betyg 4
2007-12-20 15:14
va bra den va!! åhhh... förbjuden kärlek, magiska väsen! det e en bra kombination!! =)<3
Betyg 5
2008-03-05 16:12
Jag älskar denna boken! Jag kunde inte lägga den ifrån mig, den är helt underbart vacker och slukade mig hel. Jag ville aldrig att den skulle ta slut, och blev besviken när den väl gjorde det. Jag vill mer än gärna veta vad som hände sen. En av de bästa böcker jag någonsin läst, underbar!
Betyg 5
2008-07-23 19:18
En fantastisk fantasy,en av de bästa jag har läst och jag har läst många.
jag skulle kunna läsa den om och om igen för att det är så mycket spänning.
Betyg 5
2009-08-23 15:23
Sen jag läst denhär boken har jag inte kunnat sluta tänka på den jag vill att allt ska sluta bra, Jag har helt enkelt inte kunnat släppa den! Den är sååå bra!!! :)
Betyg 5
2012-01-16 16:00
Det är en story - med bitar från alla möjliga andra fantasy-böcker - som ändå lyckas bli sin egen och känns orginell. Full av fantasi och häftiga idéer, men lite osammanhängande och förvirrande ibland. Det som man inte förstår är tydligen väldigt viktigt, därför sänks betyget därmed rejält. Kanske är det bara dåligt översatt..? T.ex. så är orginal titeln Thite: A modern faerie tale och pixie har blivit grönälva på svenska. Frågetecken?

Jag rekommenderar ändå alla fantasyälskare 12-112 år att ge den en chans, men läs orginalet om det är möjligt (det ska nog jag göra, för att se om den är bättre då).

// aLva
Betyg 3
2012-01-16 20:05
Extremt bra bok som man borde läsa! Har läst den två gånger och har inte blivit besviken någon gång. En svag femma eller jättestark fyra eftersom jag gillar andra böcker något mer, men jag rekommenderar att mam läser den här boken!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mörkrets tjänare
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander