bokrecensioner boktips

Ro utan åror

Författare: Ulla-Carin Lindquist
Genre: Biografi
Ämnesord: hälsa, psykologi, religion, kärlek
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9172635959


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Samma dag som hon skulle fira sin 50-årsdag fick TV-journalisten Ulla-Carin Lindquist sin diagnos. De problem hon haft med först sin högra hand, sen sitt ben och sen med allt fler muskler berodde på att hon drabbats av amyotrofisk lateralskleros, ALS. Det är den värsta av alla neurologiska sjukdomar. Den saknar bot och leder snabbt till döden. Den här boken är skriven under den korta sjukdomstiden. Ulla-Carin Lindquist skildrar sina upplevelser ställd ansikte mot ansikte med döden. Men det är också en bok om kärlek och en djup förbundenhet med allt levande.

Ulla-Carin Lindquist kom till Rapportredaktionen på SVT 1988 som programledare efter att tidigare ha arbetat med lokalradion och i regionala Östnytt. Som ankare i Sveriges största nyhetsprogram blev hon snabbt mycket populär. 2000 flyttade hon med sin familj till Kanada och återände två år senare till Rapport, så som reporter. Våren 2003 gjorde hon sin sista arbetsdag på SVT.

Utdrag ur boken:
-
Medelbetyg: 4,12 (32 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ro utan åror :
2004-09-06 18:01
En mycket gripand och sorglig bok som handlar om en människa som sakta men säkert bryts ner av en fruktansvärd sjukdom. Jag hade väldig svårt att lägga den här boken åt sidan, när jag väl hadde börjat läsa gick det inte att sluta.

Jag beundrar verkligen Ulla-Carin som hadde ork och vilja att skriva och dela med sig av sitt liv. Boken beskriver sorg, ångest och rädsla, men också kärleken. Även när hon inte hadde långt kvar att leve behöll hon sin humor och genom hela boken lyser Ulla-Carins vilja och envishet igenom. När hennes tid snart är ute har Ulla-Carin har styrkan att kunna förmedla livsglädje och se livskvalitet i de små tingen. Allt detta gör att det inte blir för känslomässigt jobbigt att läsa denna underbara bok.
Betyg 5
2004-09-06 19:55
En så vacker och sorlig bok! När jag börjat läsa den här boken kunde jag inte sluta, jag läste, läste och läste....och grät och grät. Läs den!!
Betyg 5
2004-09-09 21:22
En underbar bok om värme, sorg och kärlek, men även om mod och förtvivlan. Ulla-Carins bok om sig själv är en väldigt gripande bok som man tar till sig. Den ställer många frågor och väcker så många tankar och känslor. En klart snyftig bok men även med små humoristiska inslag!
Betyg 5
2005-06-21 11:06
En bok som väcker eftertanke och får en att känna att det är extra viktigt att ta vara på sina nära och kära för man vet inte hur länge man får ha dem hos sig eller hur länge man finns själv... Ens egna problem känns med ens väldigt små och obetydliga - det är en bok som de flesta borde läsa för att få perspektiv på tillvaron! Sorglig och realistisk...
Betyg 4
2005-09-20 20:04
En stark och gripande bok. Otroligt känsloladdad som trots det tragiska ödet inte känns tung. Lättläst.
Betyg 4
2005-09-26 23:47
En gripande bok. Man rycks med av känslorna.
Betyg 5
2005-09-26 23:58
Jag gillade oxå boken. Man läser den på en timme och ändå tål den omläsningar. Och hon hade lyckan att kunna skriva om sin sjukdom. Man får hoppas att boken betyer mycket för dom som saknar den gåvan. Men jag har ofta tänkt på hennes och t.ex. Fadime Sahindals öden. Om dom hade varit fula, hade vi då berörts lika mycket? Båda var ju enastående vackra.
Vår tids Einstein, Stephen Hawking har överlevt med sjukdomen i snart 30 år, fast som en tänkande grönsak utan möjlighet att röra sig - men har trots det skrivit några läsvärda böcker.
Betyg 3
2005-10-05 23:46
TYckte denna boken var så intressant... mycket därför för att jag själv har sett sjukdomen ALS på nära håll, nu fick man reda på lite hur det känns och vilka tankar som virvlar inne i huvudet på den drabbade.
Betyg 5
2006-09-01 20:08
Det här är en väldigt intressant och gripande bok om hur det är att leva med sjukdomen ALS. Jag tycker den är bra och kan verkligen rekommendera den.
Betyg 4
2007-01-31 21:41
Så sorglig bok, men så välskriven och fin.
Betyg 5
2007-04-18 09:29
Är egentligen inte så förtjust i den här typen av litteratur, men det här livsödet är så gripande att jag inte kan värja mig. Ulla-Carin berättar kort och utan krusiduller, vilket gör det hela ännu starkare.
Betyg 4
2007-04-19 09:51
Mkt bra bok. Äkta och väldigt sorlig då den är sann. Inget att läsa om man redan har dödsångest då man kan få för sig att man e sjuk(!) Rekommenderas att läsas hur som helst!
Betyg 4
2007-05-23 20:31
En sorgens bok som inte lämnar någon oberörd.

Betyg 3
2007-05-25 11:26
Ljudboken.

2003 diagnostiserades tv-ankaret Ulla-Carin Lindquist med den ovanliga sjukdomen Amyotrofisk lateralskleros. Det började med att handleden inte kunde greppa ordentligt och drygt ett år senare behövde hon maskiners hjälp för att andas.
i "Ro utan åror" berättar Ulla-Carin om hela sitt sjukdomsförlopp, medan det pågår. Från att inte vara perfekt längre - inte vara en typ A människa - via accepterandets regressiva smärta, till att vara någon som omgivningen inte ens tror ha fullgod tankeförmåga.
"Från raket till paket" skulle man kunna sammanfatta det med. Eller "Ju högre man är, ju längre faller man."

Detta kunde ha blivit en bok full av bitterhet och rädsla - full av orättvisans förbannelse och dödsångest. Men så är den inte. I stället har boken blivit en inspiration och tröst för många läsare.
Ulla-Carin lärde sig nämligen acceptera sin logg. Och gjorde därmed sina två sista år i livet till lyckliga. Hon lyckades få sin familj att både sörja på ett sunt sätt, bearbeta förloppet och finna glädje i den tid de hade kvar tillsammans.

"Ro utan åror" är i första hand en andlig bok, skriven av en person med full credit i ämnen som död, sorg och kampen för människorvärdighet.

Lena Endre läser in boken på ett sätt där jag känner att författarens "röst" når fram. Det känns inkännande, respektfullt och humoristiskt. Helt rätt.

Betyg 4
2008-04-08 20:04
Oj vilken stark bok! Vilka livskloka tankeställningar.

Ulla-Carin lär oss mer om livet med sin egen bok om sin sjukdom och sina tankar om döden.

Det tog mig bara några timmar att läsa och jag vill genast läsa den igen.

Betyg 4
2008-04-13 20:53
En hemsk historia och det är fantastiskt att man har fått höra den i första hand. Starkt av Ulla-Carin att skriva in i det sista. Den här boken var lättläst, lättförståelig, lätt att ta åt sig och den berörde mig mycket. Bilder av den finns kvar i bakhuvudet. Mycket nyttig för mig som sjuksköterska för att bättre förstå de patienter jag vårdar.
Betyg 4
2008-04-13 22:36
Det var längesedan jag läste boken men jag tyckte den var bra och jag sträckläste den. Jag rekomenderar alla att läsa den.Man får verkligen en inblick hur det kan vara att leva med allvarliga sjukdomar.
Betyg 4
2008-06-11 22:30
Väldigt härlig men sorglig bok. Sträckläsning med mycket tårar. Man får sig en riktig funderare på hur man själv skulle hantera situationen att drabbas av en sådan hemsk sjukdom som ALS.
Betyg 4
2008-09-13 12:37
En otroligt stark och gripande bok, Ja jag vet inte vad jag ska säga. LÄS DEN helt enkelt och när du läst ut den fortsätter du med Mitch Alboms Tisdagar med Morrie.. Helt klart dom två bästa böcker som handlar om livet, om döden och om konsten att leva tills man dör.

Betyg 5
2009-03-05 19:13
Fick läsa denna i skolan och blev så berörd av själva skänslan att veta att man ska dö och vad man ska göra för att inte gå under.
Betyg 4
2009-03-21 21:43
Den här boken kommer jag sent att glömma! Så fin, så sorlig, så levande.
Betyg 5
2010-02-15 23:55
Man vet redan från börja hur detta kommer att gå. Det kommer bara att bli värre och värre tills det plötsligt tar slut. Ändå kan jag inte sluta läsa. Den är så gripande och jag är så imponerad över vilken kraft, självinsikt och mod man kan ha när man vet att allt är på väg att ta slut. Rekommenderas varmt!
Betyg 4
2010-08-24 09:12
Jag har alltid uppfattat Ulla-Carin som en mycket sval person, och den här boken bekräftar intrycket. Den är fin och liten och även inför döden väldigt, väldigt kontrollerad.
Betyg 3
2011-08-02 19:41
Så oroligt gripande. Vi ska alla dö men detta att vänta att det kommer att ske på detta sätt. Hemsk situation. Beundransvärt att Ulla-Carin orkade ge andra en del av denna situation.

En del text från baksidan:
"Jag känner djup sorg över allt jag inte kommer att få uppleva. Jag är bedrövad för att jag snart kommer att lämna mina fyra barn.Samtidigt känner jag en stor lycka och glädje över allt jag upplever just nu. Flera gånger varje dag fylls mitt hus med skratt. Låter det märkligt?" Ulla-Carin Lindqvist.

"Det är en storslagen skildring av vad det innebär att vara människa. Att finnas till - och veta om att det inte är för evigt." Norrköpings Tidningar

"Författaren skriver mjukt och innerligt, skarpt och vässat. I vrede och stor sorg, i djup glädje. Känsloladdat och fullkomligt osentimentalt." Uppsala Nya Tidning

En liten komisk händelse i boken:
- När du var på sjukhuset tjänade jag pengar.
- Hur?
- Jag klippte av fingrarna på handskarna som Ingrid har när hon sköter dig och så sålde jag dom som kondomer.
- Så det är därför lådan är tom?
- Just det.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ro utan åror
Liknande böcker:
Gangster Prinsessan
 H. Stommel Olsson
Bara jag vet vem jag är
 S. Bergwall
Positiva minnen av fra..
 N. Bergstrand
En beundrad outsider
 H. Ingvarsson
Min Dotter Amy
 M. Winehouse
Fallet
 A. Heberlein
Tjur på retur
 K. Moraeus