bokrecensioner boktips

The Catcher in the Rye

Författare: J.D. Salinger
Genre: Klassiker
Ämnesord: kult
Utgivningsår: 1951
ISBN: 0316769177


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
''. . I’m standing on the edge of some crazy cliff. What I have to do, I have to catch everybody if they start to go over the cliff—I mean if they’re running and they don’t look where they’re going I have to come out from somewhere and catch them. That’s all I’d do all day. I’d just be the catcher in the rye and all.''
Medelbetyg: 4,04 (26 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av The Catcher in the Rye :
2003-12-07 02:15
Det här är en märklig bok med flera teman. Boken handlar i stort om en pojke (Holden) som är på väg att bli vuxen, men motsättningar mellan dessa världar blir i många fall för stora. Boken berättas av Holden och berättelesen har ingen logisk ordning (precis som allas tankar), och budskapet är smått snurrigt (dock inte stökigt, mer komplext uppbygt). Holden använder sig inte av en berättarform som direkt beskriver vad han menar. Ibland tonar han ner viktiga tankar som man bara förstår är viktiga efter man lärt känna Holden. (Man måste läsa boken flera gånger och jag har bara läst den två ggr) Efter ett tag märker man dock att det är en mycket intelligent människa (vuxen) som berättar genom en tonårings språk och beteende.

Holden tycks ha väldigt starka åsikter om saker (bedömt ur en subjektiv synvinkel), och dömer oftare än han frikänner. Detta är typiskt för en ung människa då han/hon finner att nästan alla människor är imperfekta. Han ifågasätter dock sina bedömningar stundtals. Holdens uppgift i boken blir att beskydda de svaga från de "falska". Dessa är bla hans lilla syster som han vill rädda från den vuxna korrumptionen (som Holden genomskådar).

Holdens envisahet att alltid hålla sig till den sanning han bygt upp gör honom till en ensamvarg. Hans totala misslyckande i skolan symboliserar hans oförmåga att anpassa sig. Genom hela boken tycker man synd om Holden vars cyniska analyser av andra människor käns hopplös. Tror man Holden så finns det inget vackert eftersom även vackra handlingar har en baktanke. Det finns dock hopp, som alltid.

Boken är delvis roligt skriven, och språket är ungdomligt, men inte som i tex Lundells Jack. Salingers bok är aningen (underdrift) mer komplext berättad och det tycks finnas så många möjliga varianter på tolkningar av hur Holden egentligen tänker. Massa information ges, genom till ytan helt normala ungdomstankar, som måste pusslas ihop. Slutet ger inget direkt svar på om vad som händer med Holden, men att alla människor blir vuxna verkar han i alla fall förstå. Sedan om han fortfarande tycker det är till det sämre är svårare att avgöra.
En sak som dock är klar, är att betyget bara kan bli högt!!

Betyg 5
2003-12-14 14:15
Jag förstår inte alls varför den här är så omdiskuterad i USA. Det är en ganska rak och enkel berättelse om en ung mans äventyr en helg i New York och hur han ser på vuxenvärlden med dess falskhet och ställer den mot barnets oskuld.
Betyg 5
2004-01-08 14:29
En bok som lämnar bestående avtryck och som man gärna läser om. En bok om att växa som människa och ställa sig frågor om livets mening.
Betyg 5
2004-01-29 15:47
Enligt mig den bäst bok jag läst. den tar upp så många saker samtidigt som jag blir så förbannat peppad och glad av den. Ett mästerverk!
Betyg 5
2004-01-30 19:46
Uhm. Vad är allt gnäll om den här boken? Såg inte alls något vidare bra i den...
Betyg 1
2004-07-16 11:02
I read this book for school, for a litterature cource. My mum has tried to make me read it for years, but I didn't untill now mostly becouse the book LOOKED so boring 'cos my mum's got some english student extra cheap edition or something. It has no cover picture or any text on the back. I couldn't really figure what it was about. Mum kept talking about some suitcases by which people were judged. I don't think that's really the point, but that's what she's got on her mind about the book, whick she must have loved in her younth, since it's about the most worn and so read book we have.

Well, I absolutely loved the book too! Maybe it was good I dind't read it until now, cos if I'd read it earlier I mightn't have apreciated it as much. Salinger really writes wondefully. He really catcher Holden, the main character. I just love him, Holden I mean. Very sympathetic. And that's what I love. Hes got lovely realtionshipt to for ex Phoebe. Anyway. I think Salingers book reminds me a lot about Frank McCourt (a writer I really love). Their style is kinda similiar. Ironic. I think McCourt has been influenced by Salinger. I figure MC was a bid fan of Salinger. After all. din't MC introduce Catcher in the Rye in his own litterature class thou he wasn't supposed (allowed) to.

Catcher in the Rye is said to have been very chocking in the 50s when it first was publiced. Well, everything was differnt then. I se it as one of the most innocent books I have read on similiar subjects. I love that. It really gets to me.
Betyg 5
2005-01-14 06:13
Bra bok som behandlar många saker, men som iallafall jag upplever har överanalyserats. Boken väcker kanske många frågor, men ger inga svar precis.
Betyg 3
2005-06-10 15:40
klassiker
Betyg 4
2005-12-20 22:37
En kultklassiker som är rolig att ha läst. Troligtvis hade jag för stora förväntningar på boken. Läste den på engelska, vilket jag tror är en fördel att göra då man annars missar mycket av Salingers språk.
Betyg 4
2006-01-25 18:13
En urjobbig huvudperson som har urjobbig kontakt med några urjobbiga människor, allt beskrivet på ett urjobbigt språk.
Hur kul är det??? Efter 50 sidor ger jag upp. Fast jag är lite nyfiken på hur det går sedan - det bör ju rimligtvis finnas ett skäl till att den här boken har blivit en klassiker...
Betyg 1
2006-03-30 11:08
Det finns så mycket att spekulera kring som ligger dolt under ytan i boken, sammtidigt som den är väldigt rolig och underhållande. Jag tror att JD Salinger skrev den som en bearbetning för sig själv och det är därför den kan vara svår att tolka... Jag har bara läst boken en gång men jag är övertygad om att jag skulle få många nya "aha - upplevelser" om jag läser den igen, nu när jag vet vad som hände med Holden (Salinger) efteråt och varför han skrev denna självbiografi...
Boken var väldigt bra :)
Betyg 5
2006-04-02 18:37
Gav inga speciella intryck eller eftertankar... Det finns bättre böcker!
Betyg 3
2007-02-15 17:27
Jag hittade min mammas gamla engelska version av boken uppe på vinden när jag letade efter en låda med kläder, så jag öppnar den dammiga och slitna boken vilket slutar med att jag fastnar. Jag sträckläste den hela på två timmar och efter det läste jag den en gång till ^^
Bland dem bästa böckerna jag läst, vart ledsen glad och den fick mig att undrra vad som egentligen händer med ankorna på parken till vintern... Ûber rekomenderad ^^
Betyg 5
2008-01-26 17:47
Fattar ingenting. Orkade inte läsa mer än hälften. ????
Betyg 1
2008-04-15 17:06
Jag älskar den här boken. Den är så underbart bra att man vill gråta. Jag överdriver inte, det är verkligen den bästa bok jag har läst hittills och jag läser mkt. Den är så rakt på sak på något sätt och får en att både skratta högt och gråta en del. Den är klockren. Man vill bara hoppa in i boken själv och hjälpa Holden, man vill vara hans vän. Man sympatiserar så mycket med Holden som har en sån speciell personlighet. Man blir förändrad när man läst den, på ett sätt som är svårt att beskriva.
Betyg 5
2008-07-19 16:36
I min bokhylla har jag ett gammalt nött och gulnat exemplar av "The catcher in the rye". Det är en Penguin pocket på engelska. Jag läste den för flera år sedan, men tog fram den och tittade lite i den igen för några dagar sedan. När jag lade den ifrån mig hade jag läst ut hela boken.
Bara man läser första raderna är man fast.

"If you really want to hear about it, the first thing you'll probably want to know is where I was born, and what my lousy childhood was like, and how my parents were occupied and all before they had me, and all that David Copperfield kind of crap, but I don't feel like going into it."

Jag gillar det amerikanska språket, alla sköna slang-uttryck och svärord som stänker i var och varannan mening. Jag gillar flytet i berättelsen, flytet som för den enkla handlingen frammåt. Berättar stilen är så skön, Salinger bjuder in dig som läsare och talar till dig.
Gillar man engelska, får man en kick av att läsa den här boken.

Betyg 5
2010-04-18 22:32
Én helt underbart rolig och rörande bok. Jag letade rätt på mitt gamla Penguin-exemplar då jag läste att Salinger hade dött. Språket är just det som jag känner igen från mitt High School år i USA i början av 60-talet. Således igenkännandets glädje för mig. Språket är troligen ganska förändrat i förhållande till hur dagens amerikanska ungdomar uttrycker sig. Att läsa boken på svenska för dagens ungdomar ger knappast samma läsupplevelse.
Det är lätt att tycka om Holden som egentligen verkar för klok och ansvarstagande för att leva runt en natt i New York som han gör. Säkert ger omläsningar av boken nya infallsvinklingar.
Betyg 5
2011-06-22 00:08
Väldigt fint skriven bok. Jag läste den på engelska, det är nog det enda rätta. Holden Caulfield är en tonåring, jag vet för att jag är det också. Men vad är då J.D Salinger?

Vacker bok 5 i betyg
Betyg 5
2012-10-01 18:53
Jag har vissa svårigheter med att sätta fingret på vad jag egentligen tyckte om den här boken. Det känns som om jag, för att verkligen ha fått ut allt ur den, borde ha läst en bokanalys om den innan själva romanen.
Läsaren får följa huvudpersonen under några dagar, följa hans tankar och möten med olika människor på New Yorks gator. Efter ett tag inser man att allting inte står rätt till, att tankarna blir mörkare och mörkare. Mänsklighetens bästa - och värsta sidor kommer fram.
En bok som är bra mycket djupare än vad jag kunde skrapa fram från dess yta och jag lämnar den en aning konfunderad och otillfredställd. Jag skulle behöva göra lite efterforskningar.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till The Catcher in the Rye
Liknande böcker:
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Bleak House
 C. Dickens
En engelsk opieätares..
 T. De Quincey
Antigone
 . Sofokles
Mitt liv som hund
 R. Jönsson
Moll Flanders
 D. Defoe