bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Street Cat Bob
 J. Bowen
Timme för timme dag fö..
 C. Peters
Ända in i märgen
 A. Taesler
Och i Wienerwald står..
 E. Åsbrink
När två världar kollid..
 B. Lindholm
Vägen ut
 H. Martinson
Den tyske officerens h..
 E. Hahn Beer
Men hur som helst
 J. Cleese
Carl Philip: prinsen s..
 J. Lindwall
Ett liv i tidens hav
 R. Almgren

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerInte som andra döttrar

 
Författare: Deborah Spungen
Genre: Biografi
Ämnesord: kärlek
Utgivningsår: 1983
ISBN: 9172632771
 
Spänning:  4
Lärorik:  6
Sorglig:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Hösten 1978 hittas Nancy Spungen, 20 år, knivhuggen till döds i rum nr 100 på Chelsea hotel i New York. Hennes pojkvän, punkrockstjärnan Sid Vicious i Sex Pistols, anklagas för mordet som ger stort eko i pressen. Frigiven mot borgen dör han några månader senare av en överdos.

I den här gripande boken berättar Nancys mamma om sin dotters plågsamma liv, allt från hennes traumatiska födelse till hennes tonår med själmordsförsök och heroinmissbruk. Under tjugo ångestfyllda år söker Nancys föräldrar hjälp åt sin intelligenta men okontrollerbara dotter.
Till en början säger läkarna att Nancys beteende är normalt, något hon växer ifrån. Senare att det är föräldranas fel. Nancys raserianfall och drogmissbruk förvärras hela tiden och hotar att ödelägga familjen.

Först efter dotterns död får familjen veta att hon förmodligen varit schizofren

Utdrag ur boken:
''det är ett jävla palats''

Medelbetyg: 4,31 (48 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Inte som andra döttrar :


Emma 2004-04-26 11:31
Detta är den första "vuxenbok" jag läste, jag var 11-12 år. Jag älskade boken och har läst den många gånger och jag har tyckt bättre om den för varje gång, kanske för att jag så ung när jag läste den.
Betyg 5

mana 2004-06-20 15:21
det här är den bästa boken jag någonsin läst. har läst den en jävla massa gånger.
den handlar om nancy spungen som var tillsammans med underbara sid vicious från sex pistols.
hela sitt liv var nancy en missförstådd och psykiskt sjuk person, som nästan ingen verkade vilja hjälpa.
det här är en av de första böckerna jag känt igen bitar av mej själv i, och det kasnke är därför jag verkligen älskar den.

alla empatilösa idioter borde läsa denna underbara bok.
Betyg 5

Frostskadad 2005-01-21 11:27
OMG!
Det här är den enda bra boken jag läst!
Jag ska snart läsa en biografi om Sid Vicious liv, efterosm både han pch nancy är mina idoler.
Boken var väldigt bra skriven och jag älskade den jag läser dne hela tiden.
Betyg 5

Mimmi82 2005-01-21 22:19
Detta är en mycket intressant bok, jag kan ärligt säga att jag inte tyckte det fanns en ointressant sida i den. Rekommenderas verkligen! Beskriver en mammas känsla av maktlöshet inför det destruktiva liv hennes schizofrena dotter lever.
Betyg 5

sm 2005-01-25 10:53
Prosan är kanske inte den mest komplexa men familjens tragedi är så gripande att det knappt går att lägga ifrån sig den här boken. Jag kan inte annat än känna enorm sorg för både Nancy och hennes familj eftersom Nancy fortfarande verkar föraktas av många av de som träffat henne och t.o.m. människor som inte ens levde på den tiden och skyller Pistols nederlag på henne.

koala_75 2005-02-15 20:20
Detta är boken som fick mig att läsa! Jag kunde inte lägga ifrån mig den och jag skulle kunna tänka mig läsa den igen.
Betyg 5

Chii 2005-04-29 09:56

Detta är enligt mig en helt underbar bok. En sådan som man nästan sträckläser och verkligen har svårt att lägga ifrån sig. Första gången jag läste den satt jag uppe till 06.00 på morgonen för att jag helt enkelt inte kunde sluta läsa. Det är en spännande och sorglig bok om en familj och deras livsöde, hur det kan vara att leva med en sjuk familjemedlem.
Betyg 5

LadyRed 2005-05-01 14:36
*Rekomenderas Varmt* Läser i stort sätt aldrig en bok mer än 1 gång! Men denna har jag läst 3 gånger. Så den är i sanning helt enastående! Sedan fascineras jag såklart av punk-kulturen, så kan vara det med som spelar in. Min fascination för det.
Betyg 5

monica 2005-06-11 21:23
Jag sträckläste den under en tågresa till Frankrike 1986. Var helt fascinerad faktiskt. Därför vågar jag inte läsa om den...
Betyg 4

Jala42 2005-07-26 22:30
Läste denna bok som tonåring och kommer fortfarande ihåg den, 1500 böcker senare! Oerhört gripande bok. Rekommenderas verkligen.
Betyg 5

Nessa 2005-08-13 22:00
Gripande och bra bok som jag läst flera gånger.
Betyg 4

Saari 2005-08-18 23:09
En mycket sorglig och svår bok som avslöjar sanningen om Nancy Spungen sedd från sin mors ögon. Jag vet att det är många som hade velat veta hur världen såg ut från Nancys synvinkel, vilket jag också funderar på, men jag anser att det var mycket bra att få höra en anhörigs historia, få veta hur familjen reagerat och sett på det hela. Jag uppskattar att Deborah Spungen skrev boken om hennes dotter, eftersom media inte kan berätta saker som en familjemedlem kan. Deborah är duktig på att skriva och når fram till läsarna. Jag skulle kunna läsa boken flera gånger om. En klar femma.
Betyg 5

asa_moodh 2005-10-05 23:30
Första gången jag läste den här boken var jag 15 år och jag har aldrig kunna glömma den. Jag har läst om den hur många gånger som helst och den är lika intressant och gripande varje gång!
Betyg 5

Geun_yeong 2005-10-08 12:13
Boken är sannerligen bra, men är den inte lite smått överreklamerad?
Betyg 3

Synnez 2006-01-06 15:24
Väldigt gripande bok om en mors kamp för sin dotter - en kamp som pågår hela livet från födelsen fram till det tragiska slutet på ett hotell i New York. Väldigt läsvärd sann berättelse om ung, tragisk kärlek som får ett abrupt slut och en familj vars liv kanske blir lättare efter dotterns död men definitivt aldrig mer detsamma.
Betyg 4

_Freak_ 2006-01-25 14:22
En av dom bättre (bästa) böckerna jag läst. Den har faktist det mesta i boken.. skratt och tårar.. en bok har aldrig fått mig att riktigt att ta åt mig.. Men den här gjorde det kanske för att det har hännt på riktigt jag vet inte. Men bra är den iaf, tycker fler ska ge den en chans. tror många blir nöjda=)
Betyg 5

Rasputin 2006-02-03 17:30
......
Betyg 1

elle 2006-02-18 11:55
jag blir upprörd när jag läser andras recentioner. sid och nancy beskrivs som ett underbart kärlekspar och som om det vore något vackert och romantiskt över dem. de var två mycket störda och missförstådda personer som inte kunde hantera normala relationer. deras komplexitet och psykiska sjukdomar gjorde att de drogs till varandra, inte kärlek, som många tycks tro. nancy levde ett fruktansvärt svårt liv och hennes familj slogs gång på gång i spillror pga hennes sjukdom och pga sid. det är endast tragsikt, inget romantiskt i det. dessutom var sid den personen som troligen mördade nancy. nå, är det fortfarande romantiskt? boken är dock ett stycke mästerligt framfört drama, som beskriver hur psykiatrin såg ut i usa på 60 och 70-talet. hur lite hjälp det fanns att få och det intressanta vore ju att få se hur den fungerar i dag. boken är även en stark skildring av hur kärleken och dynamiken inom en familj ständigt sätts på prov då samhället gång på gång misslyckas i sin roll.
Betyg 5

Phenomena 2006-02-27 12:09
Detta är sanningen om den beryktade Nancy Spungens tragiska, plågsamma liv, berättad av henne mamma Deborah. Nancys liv är en kamp som pågår hela hennes liv – den traumatiska födseln, tonårstiden med självmordsförsök och heroinmissbruk, kärleken till Sex Pistols-stjärnan Sid Vicious och slutligen det groteska slutet på rum nummer 100, Chelsea Hotel i New York.
Det är berättelsen om en familj vars liv kanske blir lättare men aldrig detsamma…

Denna bok har jag läst många gånger och jag tröttnar aldrig. Den har mig fortfarande i sitt grepp.
I yngre år fascinerades jag mest av Nancys upproriska och destruktiva liv.
I dagens läge läser jag den mer ur ett föräldraperspektiv. Det är med ilska och frustration jag följer föräldrarnas maktlösa kamp…
Betyg 5

Ninaw 2006-04-14 14:42
Det är inte på vilket sätt den är skriven som gör den så bra. Det är helt enkelt fantastiskt intressant att dels få ta del av någon som är schizofren från bäraren själv. Det ger en ökad förståelse inför vad sjukdomen egentligen innebär. Sen är det så klart alltid intressant att titta/läsa/uppleva hur det egentligen var bakom kulisserna på folk vars ansikte och historia man lärt känna genom media. Hur glamoröst är det egentligen att vara stjärna?
Betyg 4

Hobbiten 2006-04-30 12:29
Efter dotterns död skrev Deborah Spungen en bok om deras liv. Man får följa Deborah från att hon flyttar ihop med sin man, den enda gravida kvinnan på collage, till att familjen börjar ta sig igenom Nancys död.

När Nancy föds är hon inte riktigt som andra barn och hon blir det aldrig heller. Deborah är en ung orolig mamma som tror attt nånting är fel men som får hör av läkare och psykologer att dottern kommer att växa ifrån skrikandet, humöret och ilskan, något som hon inte gör. De övriga i familjen försöker anpassa sig till Nancys liv. Under perioder hamnar hon i skolor där hon trivs och drömmar som hon vill uppfylla och familjen gör allt för att hjälpa henne, tills de fattar beslutet att Nancy måste få leva sitt eget liv.

I boker får man följa Nancys och familjens liv genom mamma Deborah, hon berättar om hur jobbigt det är att inte kunna hjälpa sin dotter, hur man håller ihop en famij som alltid lever i kaos när storasyster Nancy är närvarande, och hur man lappar ihop en familj efter döden. Hon ger sin bild av Nanys liv, från det att hon föddes genom hennes turbulenta uppväxt.

Boken är ganska lättläst och angagerar läsaren från första sidan. När man väl börjat läsa är det svårt att lägga boken ifrån sig.
Betyg 5

MrsAjax 2006-08-07 21:01
Denna bok kunde jag inte sluta läsa när jag väl började. Satt vid köksbordet, hade just kommit hem från skolan, och det börjar med hur mamman beskriver komplikationerna under Nancys födelse. Sen slukas man in. Väldigt intressant, man får verkligen se in i hur en mamma till en schizofren tjej känner, problem, hjälplöshet. Och det blir ju inte sämre av att det har hänt i verkligheten.
Var länge sen jag läste den, skulle ara kul läsa om den igen. Ser den säkert ur nya vinklar nu och kan förstå mer. Kanske finns på biblotek?
Betyg 4

pärlHanna 2006-10-29 12:24
denna bok är kanske den bästa bok jag läst.
jag kan läsa den hur många gånger som helst om och om igen och inte tröttna, just denna maktlöshet som finns och ingen att gå till känns så påtaglig i denna bok.
Betyg 5

Catrine 2007-02-07 17:47
När jag läste den första gången hade jag inga barn och tyckte att visst sjutton kan man ta tag i bruden och lära henne folkvett. Andra gången jag läste den hade jag fått barn och ett barn som inte var som "andra". Nu försod jag föräldrarnas frustration. Jag läste boken på ett helt annat sätt men den var bra båda gångerna. Verkligen en bok om ger en tankar och inse att livet inte alltid blir som man tänkt sig. Bland de bästa böcker jag läst
Betyg 5

restless 2007-02-15 15:56
Otrolig bok!
Betyg 4

tatja 2007-04-09 11:45
jag har läst den här boken 3 gånger nu, men varje gång jag läser den gör jag det i ett sträck. Den berör mig på många sätt, den gör mig ledsen många gånger, för hur svårt det måste va att vara så missförstådd, att må så dåligt och att inte få hjälp. som både Nancy och alla i hennes familj var. Och hur droger kan bli en tillflykt för en människa som mår så dåligt, att till sist döden är enda utvägen för frid. Och hur man älskar sitt barn så innerligt men ändå inte kan rädda henne med all sin kärlek. Tung, men givande läsning.
Betyg 5

pandafreak 2007-04-19 09:47
Handling:
Hösten 1978 hittas Nancy Spungen, 20 år, knivhuggen till döds i rum nr 100 på Chelsea hotel i New York. Hennes pojkvän, punkrockstjärnan Sid Vicious i Sex Pistols, anklagas för mordet som ger stort eko i pressen. Frigiven mot borgen dör han några månader senare av en överdos.

I den här gripande boken berättar Nancys mamma om sin dotters plågsamma liv, allt från hennes traumatiska födelse till hennes tonår med själmordsförsök och heroinmissbruk. Under tjugo ångestfyllda år söker Nancys föräldrar hjälp åt sin intelligenta men okontrollerbara dotter.
Till en början säger läkarna att Nancys beteende är normalt, något hon växer ifrån. Senare att det är föräldranas fel. Nancys raserianfall och drogmissbruk förvärras hela tiden och hotar att ödelägga familjen.

Först efter dotterns död får familjen veta att hon förmodligen varit schizofren.
----------------------------------------------------------------------------------

Helt sjukt bra bok som jag rekommenderar ALLA att läsa! Läste den när jag var ganska ung och tyckte redan då att den var toppen-bra. Har läst om den 3 ggr!
Betyg 5

moberg 2007-04-20 16:57
Läste denna bok när jag var i de övre tonåren. Blev väldigt gripen av den. Rekommenderas.
Betyg 4

Pnilla77 2007-04-21 22:09
Mycket bra och samtidigt skrämmande. Fortfarande väldigt aktuell!
Betyg 5

Nanne 2007-06-15 00:01
Bra bok om en mammas frustration. Bra men inte mycket mer, finns bättre i samma genre.
Betyg 3

NNB 2007-07-16 20:58
Historien är intressant, men boken är amatörsmässigt skriven. Ibland till och med patetisk.
Betyg 3

Rosa 2007-07-17 07:49
En bok som har fastnat i ens sinne. Gripande och bra.
Betyg 4

Humman 2007-12-31 19:27
En skitbra bok jag har läst den massor av gånger. Läs den
Betyg 5

mie 2008-01-21 20:55
En för all del gripande och engagerande, men framförallt komplex och kontroversiell historia som lockat många läsare genom anknytningen till Sex Pistols.

Boken är språkligt sett bitvis katastrofal och berättelsen haltar betänkligt här och var, men klarar sig genom det lockande punkhistoriska temat.

Mamma Spungen beklagar sig i högt och lågt över sin egen dotters hopplöshet, men den bild som alltmer klart lyser fram mellan raderna är bilden av en omogen mor och en dysfunktionell familj.

Nancy föds som första barnet av en mor som är självupptagen, emotionellt omogen och oförmögen att axla sin modersroll. Modern har svårt att knyta an till sitt barn och vänder denna sin egen oförmåga till att vara ett tecken på att det måste vara något fel på barnet.

Nancy växer upp i en känslomässigt kall miljö som är full av motstridigheter och dolda budskap. Modern och sedermera hela familjen projicerar sina egna och familjens problem på den äldsta dottern.

Nancy fungerar som så många andra tidigt störda, otrygga barnasjälar. Genom utåtagerande och destruktiva manövrar försöker Nancy desperat få sina behov tillgodosedda, men möts hela tiden av en omgivning som i regi av hennes mor ständigt misstolkar Nancys situation.

För mig är detta en historia om misshandeln av ett barn, skriven ur en djupt omedvetet fungerande barnmisshandlares egen synvinkel.
Det är en berättelse om hur illa ett barn kan fara av att växa upp i en familj som utifrån sett förefaller perfekt, men där dolska krafter härskar under ytan hos den ena eller andra föräldrafiguren, i det här fallet främst hos modern

Min amatörpsykologiska bedömning är att mamma Spungen är personlighetsstörd på borderlinenivå och att hennes dysfunktionella fungerande också resulterar i att hennes dotter själv utvecklar en ganska klassisk borderlinepersonlighet.

Att Nancy skulle ha varit schizofren är inte troligt utifrån vad denna bok beskriver, däremot framstår hon som sagt för mig som en klar borderlinestörd person.

Nancy Spungens öde är djupt tragiskt, men jag önskar att hon hade kunnat få en genuin upprättelse och inte denna klagosång författad av en djupt störd mamma.

Jag ger boken betyget 2 därför att den som bok betraktad egentligen är snaskigt skräp, men ändå har en högst oplanerad poäng i den skakande insiderskildringen av misshandeln av ett barn.


Betyg 2

Pinkiexme 2008-06-01 00:45
När man läser boken av Deborah spungen, så märker man ju att hon inte är en perfekt författare, men hon skriver ifrån hjärtat vilket gör det bra. Boken är i sig helt underbar anser jag, då den skildrar en flickas lidande och kamp för att överleva, men samtidigt hennes mor och anörigas syn på hennes handikapp och levnadssätt. Det får mig och säkert andra psykiskt sjuka att fundera lite mer.
Jag har redan läst den flera gånger och den är allmänbildande, och gripande. En sjukt bra bok som är värd att läsa om man klarar av tragiska levnadsöden.
Betyg 5

tinda 2010-06-05 18:45
Det här är en bok, skriven av en moders brustna hjärta. Det finns andra röster om Nancy, främst i "Pleas Kill Me- an oral history of punk". Nancy verkar inte ha varit lätt att känna o älska, men några få gjorde det. Eliot Kidd, som dog för några år sen, var tillsammans med Sid o Nancy mordnatten. Han svär att han inte kunde tro att Sid mördade henne. New York polisen har fullt upp, dygnet runt. När Sid tog en översos avskrevs båda fallen.
Nancy skulle nog med dagens kunskap klassas som antingen bipolär eller borderline. Schizofren kan hon inte ha varit.

bonadea 2011-11-27 14:35
En av mina favorit böcker som jag läste i tonåren, har faktiskt läst denna bok flera gånger och tyckt om den varje gång.
Betyg 4

CENNETHadam 2014-06-05 06:24
Den mest fängslande bok jag någonsin läst. Så skrämmande och intressant men samtidigt trgiskt skakande,.
Man hade svårt sluta läsningen, ville bara veta mera..
Helt fantastisk bok, men så tragiskt slut, men en intressant resa i elände.
Och sådan maktlöshet för föräldrarna från början till deta ödesmättande slut.
Jag läste denna boken för 20 år sedan, och har alltid rekommenderat att läsa denna boken,särskilt bra för någon som inte gillar läsa böcker, för denna boken kan man bara inte sluta läsa..
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Inte som andra döttrar


  Köp boken som film på cdon: