bokrecensioner boktips

Lovligt byte

Författare: Janet Evanovich
Genre: Deckare
Ämnesord: humor, kärlek, spänning
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9177096746


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Stephanie Plum är utfattig: inget jobb, inga pengar. I ren desperation övertalar hon sin kusin att ge henne arbete. Hennes nya jobb är att fånga in brottslingar som har smitit undan borgen. Hennes första uppdrag är att finna Joe Morelli, efterlyst för mord.

Att jaga Joe är inget nytt för Stephanie, de har kommit i kontakt förut – på mer än ett sätt. Han var traktens Casanova och hon var blåögd och oskuldsfull, ända tills episoden bakom disken i det lokala konditoriet ... Efteråt kunde alla läsa om det i stora spraybokstäver vid fotbollsstadion. Något senare stötte de ihop igen – brutalt! Joe kom i närkontakt med stötfångaren på Stephanies bil. Hämnden är ljuv! Stephanie behöver verkligen pengarna hon kan få om hon fångar in Joe. Han gör allt för att hålla sig undan, samtidigt som han försöker rentvå sig från mordanklagelserna genom att spåra den verklige mördaren.

Med handväskan och pepparsprayen i högsta hugg – pistolen hinner Stephanie aldrig få upp ur väskan – ger sig Stephanie Plum ut på jakt. Hon har ett lovligt byte i sikte och varken Joe Morelli eller den lilla staden Trenton, New Jersey, kommer att bli sig lik igen.
Medelbetyg: 4,1 (21 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lovligt byte :
2004-07-24 19:31
Första boken i serien om Stephanie Plum. En serie av helt underbara bcöker! Mycket mycket roliga, men de bör läsas på engelska för att komma helt till sin rätt.

Den här boken är som en upptakt till resten av böckerna, och man bör väl åtminstone läsa den här om man tänkt läsa någon av de andra.
Betyg 4
2004-07-24 22:09
jag tyckte inte om den här boken. trodde det skulle vara en rolig härlig bok... iof var ett tag sen jag läste den, men kan inte komma ihåg att jag skrattade alls.....
Betyg 2
2004-07-29 17:05
det här är helt klart en av de bästa böcker jag någonsin läst. janet skriver gudomligt och inte en sekund blir boken seg och tråkig. helt klart underbar.
Betyg 5
2006-02-13 14:47
Fantastiskt bra!
Betyg 5
2006-03-15 15:04
jag ska forska om janet evanovich men vet inte så mycket om henne!!! alla som vet en del kan hjälpa mey för det e mina betyg som gäller nu!!! fortfarande bästa bok jag läst e ju" lovligt byte" läser alla som e bra!!! tjao
Betyg 5
2006-05-19 12:20
Första boken i serien om Stephanie Plum! hon får sparken från underklädesavdelningen och fattar ett beslut. Hon tvingar sin kusin Vinnie till ett att ge hemme ett jobb. Första fallet är den man som tog hennes oskuld.
En mycket bra bok. Lättläst, rolig & underbar!
Betyg 5
2006-06-20 21:55
Jag gillar språket och tempot. När jag läser just den här boken så är det ruggigt värre, man får bekanta sig med marknära ozon, Byn och massa små butiker. Det finns delikatessbutiker, tvättomater, charkuteributik. O så det fruktansvärda stadsvädret, den ständiga kampen om syremolekylerna. Den här boken är rolig men mest läskig. Benito Ramirez är en skräck som är med i hela boken.Stephanie snubblar över ledtrådar och är nära att fånga Morelli flera gånger... Det är något större på gång förutom att Morelli efterspanas för mord.

Så här kan det gå till när man äter middag med Plums. "-Så klart har jag laddat revolvern, sa hon. Och jag lämnade kvar ett tomt hål, precis som de gör på TV. Då riskerar man inte att skjuta någon av misstag.
Hon spände hanen för att demonstrera hur ofarligt det var. Det hördes en smäll, myningen sprutade eld och hönsskrovet hoppade till på sitt fat.
- Helig Guds moder! skrek mamma och kom på fötter så snabbt att hennes stol tippade.
Sjuttsingen, sa mormor, det var visst fel hål som var tomt."

Betyg 4
2007-03-06 22:05
Underbar bok i en serie som bara blir bättre och bättre. Dock tycker jag att Lovligt byte var en bra start i serien som får en att älska resten av böckerna också. Boken är lätt att inleva sig i och Evanovich skriver på ett lättförståligt sätt. Man kan inget annat än älska boken :)
Betyg 5
2007-04-29 16:52
Började lite i fel ordning när jag föll för böckerna om Stephanie Plum men det gör ingenting för n'är jag vä'l läst första förstod jag varför jag gillar böckerna ås mkt
Betyg 4
2007-05-09 10:27
Bra bok, spännande och rolig.
Betyg 5
2007-12-25 23:25
Recension
Jag har läst en skönlitterär bok av Janet Evanovich. Framsidan har ett tryck av en kritvit kvinna med ett starkt läppstift och ett par solbrillor. Hon bär ett örhänge som visar en etta, vilket kan betyda att det kan komma en fortsättning. Boken har ett komiskt och kärleksfullt namn – Lovligt byte.

Boken utspelar sig i nutid, i det lilla området New Jersey. Stephanie (Steph) Plump har varit arbetslös i ett halvt år, hon har dock haft småjobb. Dagen kommer då hon måste säga det till sina föräldrar, som blir ledsna att hon inte hade sagt någonting förens nu.
Men de vill hjälpa henne upp på fötter så de berättar att hennes kusin, Vinnie, söker en arkiverare. Vinnie är chef för ett företag som betalar borgen åt prisjägare/stickspårare som tar in folk som har struntat i att komma till rättegång, en såkallad ”UI:are”. Någon som har Underlåtit att Inställa sig. Steph känner att arkiverare är ett ”drömjobb” – ligga på alla fyra dagarna i enda, för en minimilön. Hon kommer tyvärr försent, någon har redan blivit anställd.
Hans sekreterare, Connie, berättar att hon inte gått miste om något. Hon nämner också att Mr. Beyers ligger på sjukhus, hans blindtarm hade spruckit. Han var en bra prisjägare och nu har Vinnie ingen på fallet. Steph tror att det inte är så svårt och hon behöver snabba pengar. Men vad är fallet? Connie berättar att Joseph Morelli är efterlyst för mord och är försvunnen.

Steph har ett förflutet med Joe. När de var små lekte de med varandra och när de blev lite äldre var han traktens Casanova – och hon en blåögd oskuld. Stephanie, som hade tänkt spara sig till hon hade gift sig, föll handlöst för Joe. Hon hade blivit arg på sig själv, men som alla flickor som hade blivit tagna med storm, ville hon att han skulle ringa.
Några år senare efter incidenten på golvet i bageriet såg hon Morelli på stan, då valde hon att trycka på gasen och köra över honom. När hon hade försäkrat sig om att han hade ont, åkte hon nöjd därifrån.

Hon lyckas övertala sin kusin Vinnie, att få fallet om Morelli, inte på grund av det förflutna, utan om hon skulle gripa honom, så skulle det rädda henne från at bli vräkt, han var guld värd. Hon får en vecka på sig, bättre det än ingenting.

När jakten är igång får hon många motgångar, men hon lär sig lite med tiden. Steph får reda på mycket och lägger sig i saker som hon inte borde. Hon får bland annat den sinnessjuka boxaren Ramirez, eller mästaren som han själv vill bli kallad, på sig. Han gillar att skada kvinnor, han gillar att höra dem skrika av skräck. Stephanie får en ”present” på sin brandtrappa en morgon, som kanske inte är det trevligaste. (Vad det är förnågon hon får tänker jag inte berätta.)
Hon lyckas med något som ingen prisjägare skulle kunna klarar av, träffa Morelli ett flertal tillfällen utan någon som helst framgång.

Stephanie är en 30 årig kvinna som har inga som helst planer på framtiden. Hon såg sin man bedra sig med en annan på deras köksbord, så män är varken hennes tur eller framgång.
Hon älskar snabbmat och att åka hem till mamma, där hon blir bortskämd för en kväll. Det som är roligt med Steph är att hon aldrig ger upp, fast hon är nära ibland. Hon är också smartare än vad man tror. Morelli blir överraskad av hennes skicklighet, hon är dock inte den som slåss eller kan hantera ett vapen. Men hon vet att hon måste ha något som skyddar henne, så hon köper en spray. Som kan få gigantiska karlar (Ramirez!) att lägga sig ner och vrida sig av smärta – och tillslut spy.
Det märks dock att hon tycker synd om Morelli som kan få livstids fängelse. Hon tror inte heller på att han kan ha mördat någon. Och hon litar mycket på sin intuition och det hon tror lönar sig bäst – för henne.
Nu kanske du tycker att jag pratar för mycket i gåtor, med det är ju inte kul och berätta för mycket av handlingen. Även om jag har läst boken två gånger kan man inte veta vem som står i hennes lägenhet och siktar på henne med en pistol, i slutet. Det går inte. Men det ger en aha-upplevelse.

Boken är upplagd på ett lätt sätt, den är inte svår att förstå. Evanovich använder inget komplicerat sätt att skriva utan ett vanligt berättarsätt som vem som helst skulle kunna använda sig av (”for fun”). Lovligt byte är i jagform och har mycket inre monolog. Det som är det roliga med det är att när hon har en konversation med någon kommer Stephs tankar, vad hon egentligen vill säga/göra/tycker eller känner.
Steph och Joe har också en rolig dialog tillsammans, med spydiga kommentarer men lite flört kan man inte undgå att märka. Det är helt underbart roligt att läsa, man blir såld.

Jag får inte riktigt fram det jag vill, allt i hela boken är helt fantastiskt – ett konstverk. Det är bara en negative sak jag kan komma på. I mitten av boken så kanske den är lite malande eftersom hon varken ser Morelli eller gör några andra upptäcker. Detta är en kort episod men det är inget man direkt tänker på när man läser eftersom hon kommer med sina smaskiga, magiska och förtrollande ord.
Både böcker och filmer brukar ha budskap, i Lovligt byte får man säga att det inte är något konkret budskap. Om man kollar mellan raderna så kan man se att hon kanske försöker förmedla att det kan vara bra att lita på sin känsla, det kan faktiskt ligga mycket på spel. Och även om det går rykten eller vadslagningar om en, så ska man bevisa det motsatta. Man ska visa att man klarar det. Vilket jag tycker att Steph klarar galant!

Varför ska man läsa just denna bok?
Man brukar säga att man slukar böcker men Lovligt byte äter du praktiskt taget upp. Från första sidan hände det något, vilket jag gillar. Jag tycker inte det är kul och läsa böcker som man måste läsa 40-50 sidor innan man kommer in i handlingen. Direkt – på momangen ska man falla för böcker och det gjorde jag med den här, eller nej jag har inte fallit utan jag har ramlat och slagit i huvudet. Den är suverän. Det tar två meningar innan man är fast: ”Det finns en del karlar som kommer in i en kvinnas liv och förstör det för alltid. Joseph Morelli gjorde det med mitt – inte för alltid, men periodvis.”

Framsidan ser tråkig ut men när man öppnar den blir man förälskad. Länge framöver blir man det, en sådan där kärlek som håller i sig, som aldrig tar slut. Vad ger jag den för betyg då, såklart får Lovlig byte högsta betyg med ett plus i kanten. Man kan inte säga det för många gånger – den är suverän!
Betyg 5
2008-03-18 14:56
Jag totalt älskar hela serien om Stephanie och slänger mig över dem så fort de kommer ut (dessa bäcker är istort sett de enda jag läser på engelska för att jag inte orkar vänta på översättningen).

Innehåller det mesta en bra bok ska innehålla, och mycket humor. Rekommenderar böckerna om Stephanie varmt :)
Betyg 5
2008-03-26 13:42
Den första bok jag läste som fick mig att älska böcker. Boken är lättläst, otroligt rolig och man faller direkt för karaktärerna. Du kommer inte vilja lägga ner boken när du väl har börjat, så se till att du har tid.
När jag lånade boken för sju år sedan, var omslaget annorlunda från nu. Det var en man och en kvinna i en kamera eller pistolsikte. Är det nån som vet hur man kan få tag på denna?
Betyg 5
2008-04-04 12:34
har ni inte kommit i kontakt med denna serien innan så avundas jag er för den läsning ni har framför er.
Betyg 4
2009-01-21 19:06
verkar bra
2009-01-22 16:35
Inte någon särskilt bra början om man jämför med resten a serien men ändå värd en 4
Betyg 4
2009-11-02 23:52
Jag orkar bara recensera första boken i denna serie, då de är så många, eller, ja recenserar alla samtidig. Jag älskar dom verkligen! Böckerna nr 1-8 tycker jag är otroligt bra! Härliga, fartfyllda, underbar humor. Jag har skrattat högt många ggr till dessa böcker! 9-10 minns jag inte riktigt, en av dom hoppade jag över(eller glömde?) men nr 12 "twelve sharp" på engelska, är återigen en otroligt bra bok, här är hon tillbaka på riktigt, 12e boken är en av de bästa böckerna i hela serien!
Betyg 4
2010-05-10 06:37
Märkte att dessa böcker var intressanta många som läst dem så jag vart nyfiken på dem. Jag tycker den här första boken var mycket bra och spännande. Det var även lätläst tycker jag.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Lovligt byte
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly