bokrecensioner boktips

Den långa flykten

Originaltitel: Watership Down
Författare: Richard Adams
Genre: Roman
Ämnesord: natur, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1972
ISBN: 9780743277709


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En dag bryter en flock vildkaniner upp från sina ängar och sin koloni, hotade av människornas framfart, för att söka sig en ny boplats. Den lilla Femman har anat faran, den handlingskraftige Hassel blir ledaren, och de får med sig den stöddige Kronan, den poetiske och snabbe Maskros, den klipske Björnbär och några till. Fiender och farligheter väntar i det grönkulliga engelska landskapet och ställer dem på svåra prov. När de efter många strapatser kan förverkliga drömmen om ett nytt hem på Watership Down, har de utstått ett stort antal prövningar i fråga om ledarskap, planering, samarbete och strid.

I bokens pärm finns en karta där man kan följa kamraternas långa väg till säkerheten.

Utdrag ur boken:
- Hassel sade han hastigt, det är ett stycke slätt trä. Den här måste ha drivit nerför floden. Alltså flyter den. Vi kunde sätta Femman och Koppen på brädan och få den att flyta igen. Den kunde gå över floden. Förstår du?
Hassel hade ingen aning om vad han menade. Björnbärs flöde av uppenbart struntprat tycktes bara strama åt nätet av fara och förvirring. Som om Kronanas ilskna otålighet, Koppens rädsla och hunden i närheten inte vore tillräckligt mycket att tampas med - nu hade den klokaste kaninen bland dem tydligen mist förståndet. Hassel var nära förtvivlan.

Medelbetyg: 4,42 (19 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den långa flykten :
2004-08-25 00:34
En historia som har det mesta. Genom att dela upp ansvaret för olika uppgifterna mellan sig, så att var och en får sköta det som faller sig mest naturligt för honom och genom att komma på kluriga lösningar på olika problem så klarar de små kaninerna många äventyr tillsammans..
Betyg 4
2004-08-25 10:48
En söt liten berättelse om några kaniners flykt för att
söka sig ett nytt och tryggare hem.

En av Rickard Adams stora litterära verk som då fängslade en
hel generation i min ålder.
En allegorisk berättelse om vilsenhet och misströstan men även
om tro, hopp och kärlek till sina medmänniskor.
Betyg 5
2004-12-08 17:36
Mycket bra bok! Coola kaniner som flyr från sin gamla koloni för att hitta säkerheten.
Betyg 5
2005-06-21 22:18
tyckte hemskt mycket om den när jag var liten. vet inte om jag skulle läsa klart den nu.
Betyg 3
2006-07-15 02:17
Oh vad jag tyckte om denna bok! Läste den både som barn och vuxen. Minns dock att den var sorglig och berörde. En av få böcker jag skulle läsa en tredje gång.

Läs!
Betyg 4
2006-09-03 20:30
Jag håller inte med några av er andra som hela tiden säger att det här är en "söt" berättelse. Bara för att det handlar om kaniner...
Dessa kaniner får genomlida alla de mest fasansfulla upplevelser, deras koloni totalslaktas av människorna och flera av deras vänner blir slitna i stycken av fiender, och ni påstår att handlingen är söt!? (Nåja, lite när man tänker efter)
Detta är en av de bästa böckerna jag läst i hela mitt liv och av mig får den det högsta betyget.
Betyg 5
2007-08-31 09:45
Såg den i tv som 7-8åring, var lite rädd för den, läste boken när jag var 11, tyckte ganska bra om den då. Spännande djurhistoria, passar bra för nästan alla åldrar.
Betyg 4
2008-08-12 01:25
Den bästa boken jag visste när jag var i tonåren
Betyg 5
2009-05-11 13:54
Helt klart den bästa boken jag hittils läst. jag fastnade för filmen (okej, lite mer än bara filmen ^^') och bestämde mig för att läsa boken, och kunde bara inte lägga den ifrån mig. Kaninspråket kan jag nästan utantill, och alla favoritcitat också (nästan, då).
Betyget för denna bok är självklart en femma.
Betyg 5
2010-06-12 21:24
Det här är en bok jag läst många gånger. Fängslande. Den har ett problem med inkonsekvens angående hur mänskliga, resonerande och uträknande kaninerna kan vara. Ibland mycket - ibland nästan inget. Men även det kan man tycka är en del av det medryckande. Det kan vara bra att komma ihåg att det varken är en barnbok eller ungdomsbok. Den kan uppskattas av ungdomar och läsvana barn. Men det är ett vuxenperspektiv på hela berättelsen. På det sättet skiljer den sig åt från andra berömda antropomorfier som "Det susar i säven" och "Nimhs hemlighet". De förra är mer medvetet skrivna för alla åldrar. Jag vill påstå att den som kallar "Den långa flykten" söt inte förstår vad den handlar om. Jämför gärna med förslagen på Liknande böcker på Boksidan. Inte en enda barnbok. Av den orsaken ogillar jag det nya omslaget på den svenska utgåvan. Det ursprungliga var mycket bättre.
Betyg 4
2020-08-18 12:59
Visst låter det kanske lite märkligt. En roman om ett antal kaniner som flyr från sin koloni för att överleva. Men den är mycket bättre än vad man skulle tro om man inte visste något om den.

Richard Adams har läst in sig på hur kaniner uppträder, både vildkaniner och tamkaniner, och skapat detta verk. Sedan har han gett de olika kaninerna egenskaper, som vi nog kan känna igen även bland oss människor. Vissa är ledare som de andra vill följa. Andra är härskare som får sin makt genom våld och terror. Där finns modiga kaniner, räddhågsna kaniner, kaniner som kanske inte är så modiga men som ställer upp när det gäller.

Adams har även skapat ett kaninspråk där de viktigaste orden i deras liv finns angivna i en särskild ordlista.

Det mest fantastiska är kanske ändå att boken bitvis är riktigt spännande. Jag läser ivrigt för att få veta om hövdingen Hassel-rah, den synska Femman, den modige Kronan, den lille Koppen och alla de andra kaninerna ska klara sig.

Någon barnbok är inte detta. Jag har svårt att bestämma mig för om den ska ses som en ungdomsbok eller en vuxenbok, men det kvittar. Jag älskade den!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den långa flykten
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang
En saga
 S. King
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher
Vägen vidare
 T. Thorup
Samma Författare: