bokrecensioner boktips

Tusen strålande solar

Originaltitel: A Thousand Splendid Suns
Författare: Khaled Hosseini
Genre: Roman
Ämnesord: depression, krig, politik, hälsa, psykologi, religion, kärlek, kultur, framtid, ungdom
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789170017049


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ödet, krig och förlust för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj. Bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt upptrappade våldet omkring dem, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra, och deras starka vänskap kommer till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv.

Hosseini har samma driv i berättelsen som i Flyga drake, och Tusen strålande solar är en skildring av trettio år av Afghanistans historia och samtidigt en berättelse om familj, vänskap och kärlekens förlösande kraft.

Med nästan plågsam spänning visar Hosseini hur en kvinnas kärlek till sin familj kan driva henne till heroiska självuppoffringar, och att det i slutändan är kärlek, eller kanske till och med minnet av kärlek, som är nyckeln till människans överlevnad.
Medelbetyg: 4,36 (75 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tusen strålande solar :
2007-09-10 11:34
Två kvinnor står i centrum i romanen. Mariam växer upp i fattigdom i Herat. Hon är ett utomäktenskapligt barn. Hennes far har redan tre fruar. När modern dör tvingas Mariam då 15 år, in i ett äktenskap med en 30 år äldre och våldsam man. 20 år senare kommer Laila, född i en lycklig jämlik familj in i Mariams liv. Ett raketanfall som dödar Lailas familj för kvinnorna samman. Laila då 14 år måste gifta sig , för hon är gravid med sin ungdomsförälskelse. Han har flytt Kabul med sin familj. De två kvinnorna kommer varandra nära, de blir som mor och dotter. De hjälper varandra i förtrycket från maken.
Boken skildrar mer än fyrtio år av ockupation och av krig. Sovjet kom och gick, krigsherrar krigade med varandra, talibanerna tog makten och förlorade den. Mariam och Laila får personifiera denna tragedi av krig och kvinnans utsatthet i Afghanistan.
Betyg 5
2007-11-11 16:30
Om livet som kvinna i Afghanistan under fred och krig. Boken handlar om Mariam och Laila och deras till en början olika liv. Kriget för dem samman till ett liv under samma tak. De lär känna varandra och stöttar varandra som systrar. Hjälper varandra att klara av vardagen. Boken beskriver trovärdigt hur kvinnorna förtrycks av mannen och de islamistiska lagarna, vad kvinnorna får och inte får göra. Med hjälp av huvudpersonerna beskriver författaren hur illa det kan gå för vissa och bra andra kvinnor kan få det med hjälp av snälla människor.
Betyg 4
2007-11-16 09:26
Laila och Mariam, två starka kvinnor i Afghanistan, får här personifiera många kvinnors nuvarande situation.

Fantastisk bok som kommer att sitta kvar länge.
Betyg 4
2007-12-02 16:59
Laila och Mariam, två kvinnor i Afghanistan. Som förs samma av kriget. Dom blir som systrar och stöttar varandra i allt :)
En underbar bok som fler borde läsa :)
Betyg 5
2008-01-06 12:38
Författaren är född i Afghanistan (1965), men bor sedan mer än tjugofem år i Norra Kalifornien, USA. Han skriver på engelska och mycket tydligt för en amerikansk publik. Hans bok är också ett uttalat ställningstagande för det amerikanska militära ingripandet i landet efter 11 september.

Två fasansfulla kvinnoöden skildras och han njuter av att i detalj beskriva den långvariga misshandel de utsätts för. I förbifarten nämns också den politiska utvecklingen i landet. Vi förstår som läsare inte mycket av detta. Varför nämns aldrig opiumhandeln?

Berättelsen är drivet berättad, men känns falsk. Här läser jag för första gången i mitt liv om en liten son som älskar sin far överallt annat, trots att denne i hans åsyn dagligen klår hans mor gul och blå.

På slutet hörs Hollywoods violiner i bakgrunden och författaren låtsats att kvinnornas situation i Afghanistan har förbättrats. Så fel, läs bland annat regeringens rapport om mänskliga rättigheter i Afghanistan.

PS. Komplettera med dokumentärromanen Till Afghanistan kommer Gud… http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=56
Betyg 3
2008-01-20 16:42
Nu har jag precis läst ut denna bok, som fler borde läsa. Det går fort att läsa den. Ibörjan var den bra men sedan blev den lite seg och tjatig men den blir bättre. Känsliga personer kanske inte ska läsa den, den är ju grym emellanåt. Jag sätter medelbetyg.
Betyg 3
2008-03-23 14:12
Jag kastades mellan att vara ledsen och förbannad.
Fruktansvärda öden för dessa kvinnor, det värsta är att många lever så idag.
Lyssnade på den som ljudbok med Sharon Dyall som inläsare - mycket bra.
Betyg 4
2008-04-03 14:32
Jag kunde inte släppa boken när jag började läsa. Vilken story! Man blir ledsen och arg, chockad ibland, man lider med Mariam och Laila, för boken engagerar otroligt mycket. Jag ville inte att den skulle ta slut. Men ändå är Flyga drake av samma författare en bättre bok. Det är för mycket Hollywood i Tusen strålande solar.
Betyg 4
2008-07-22 19:38
Jag gillade boken, men som någon påpekade, boken är skriven för en västerländsk publik, och det märks litegrann, men egentligen inte så mycket att det stör mig, jag är trots allt västerlänning. Kvinnornas vänskap skildras mycket vackert, och hur samhället upplevs genom deras ögon, med deras vardag är tydlig och bra.
Boken har fått mig mer intresserad av hur det afghanska samhället ser ut och varför, så jag är mycket nöjd med min läsupplevelse.
Betyg 4
2008-07-30 11:46
Underbar bok om starka kvinnor och hårda levnadsöden.
Betyg 5
2008-08-02 01:29
En gripande historia om hur dåligt islam behandlar kvinnor. Mycket bra bok.
Betyg 5
2008-08-04 16:50
Kände mig både sorgsen, chockerad och ibland en aning illamående över tillståndet i Afghanistan. Det ända jag tänkte på var: det har hänt på riktigt! det kanske fortfarande händer!
Jag har inte koll på Afghanistan i nuläget men liksom i Flyga Drake tar författaren verkligen fram den här chockerande sanningen i sina böcker (det är riktigt skrämmande hur mycket verkligheten påminner om 1984)
Tusen Strålande Solar och Flyga Drake är två helt olika berättelser, därför kan jag inte riktigt bestämma mig för vilken jag tyckte om mest.
Men jag vet att jag tyckte om den här, på ett sorgset och passionerat sätt.
Betyg 5
2008-08-24 15:25
Det var en väldigt sorglig bok.Det tog lite tid att komma in i den.
Det berodde nog på att det är en annan kultur där.Det var väldigt
spännande att följa Miriam och Lailas kamp för att överleva.
Betyg 5
2008-09-21 12:48
Hej,
en bok om kvinnors utsatthet i Afghanistan. Dessa kvinnor är starka och det är intressant att följa deras öde. Att få lite insyn i en kultur som är så olik vår. En bra bok som stannar kvar.
Betyg 4
2008-09-25 03:07
En fantastisk skildring från en värld långt från vår egen. Ger en inblick i en hemsk men underbar historia.
Betyg 4
2008-11-03 13:30
Fänslande kvinnoöden.
Betyg 4
2008-12-14 00:54
Fantastisk bok.
Jag har faktiskt svårt att förstå att den här boken är en uppdiktad historia (troligtvis baserad på mycket verkligt som författaren hört från olika människor, men ändå!). Hosseini beskriver så oerhört träffsäkert varenda person, miljö och händelse. Han följer upp precis varenda tråd i berättelsen.

Skildringarna av krig och svält var fruktansvärda och otroliga på samma gång. Så hemskt att läsa men så viktigt. Även det sorgliga i när livet tar en grym vändning på grund av slumpen eller folks oginhet eller okunskap. Och det fantastiska i att även den mest förhärdade, skymfade och sårade människan kan mjukna och älska igen. Och att kärlek är så mycket mer än den romantiska mellan två älskande och hur kärlek kan ge modet att våga stå upp för sig själv och andra igen.

Jag grät hulkande många gånger till den här boken. Kunde faktiskt inte ens ha den med mig i kollektivtrafiken för då skulle folk trott att jag kom direkt från någon närståendes dödsbädd eller nåt. Jag var uppslukad i flera dagar efter att jag läst ut den och tycker den berikat mitt liv.

En annan aspekt i boken är dess berättande om Afghanistan före elfte september. Ett land som inte var perfekt men något så när fungerande. Där de flesta människor var (och så klart fortfarande är) normala människor som vill leva sitt liv i fred och frihet. Inte som det nu ofta utmålas som ett sönderbombat tillhåll för ett gäng galna terrorister. Tragedien som krig innebär för de som drabbas. Att utöver allt som man ändå måste tampas med som människa, i stort och smått, tvingas leva med vetskapen att man själv eller närstående när som helst kan plågas, svälta eller dödas.
Tackade övre makter både en och två gånger för mitt eget lugna välordnade liv där jag vet att jag kan mata mitt barn varje dag. Mitt liv där jag som kvinna har möjlighet att göra det jag vill med mitt liv utan att fråga min närmst anhöriga man om lov.

Något så här bra och omvälvande har jag inte läst sedan "Öster om eden" och då gick jag på gymnasiet.

Betyg 5
2008-12-14 21:52
En oerhört stark och gripande historia om livet i Afghanistan sett genom två kvinnors ögon. Boken är realistiskt skriven, en realitet som man ändå har svårt att tro ska finnas i vår tid.

Såg Plan-galan "för världens barn" igår och där får man se med egna ögon hur kvinnor behandlas. Barnäktenskap och kvinnoförtryck existerar i många delar av världen.

Hosseini som själv både bott och arbetat för UNHCR i Afghanistan har i denna bok liksom i Flyga Drake fått upp mina ögon för människornas levnadsvillkor där.

Mycket stark rekommendation - nu väntar jag bara på filmen och nästa bok!
Betyg 5
2008-12-16 20:25
Oj vilken bra bok! Jag blev väldigt tagen och gripen av den. Den etsar sig fast och är oerhört svår att lägga ifrån sig.
Betyg 5
2009-01-12 09:19
Fruktansvärd och fruktansvärt bra skildring av människors öden i ett krigsdrabbat Afganistan! Lämnar nog ingen oberörd. Givetvis blir man berörd av kvinnors öden och hur lite ett människoliv kan vara värt, men även intressant med en samtida berättelse om krigets härjande i Afganistan, vilket åtminstone jag inte var så insatt i före 11 sept. Det var en nyttig allmänbildande resa att läsa denna bok. Rekommenderas!
Betyg 5
2009-01-24 12:49
Tjaaa vad ska man säga om denna hyllade författare och bok?
Jo lättillgänglig, underhållande och mycker rörande...MEN platt och romantiserande...
Betyg 2
2009-03-11 18:25
Fängslande och upprörande!
Betyg 5
2009-04-12 23:41
Tusen strålande solar är en bok som jag kommer minnas. Jag hade höga förväntningar på denna bok efter att ha läst Khaled Hosseinis debut bok flyga drake, som är en jätte bra . Men denna bok är ännu bättre, kanske för att jag är en kvinna som har upplevt kärlek eller kanske är det för att Hosseinis språk tillsammans med en underbar historia ger liv till människorna i boken, och Afghanistan är inte längre en avlägsen dammig krigzon utan blir en plats med färger, dofter och liv.
Betyg 5
2009-04-24 12:47
Gav mig en insyn i islams kultur. Kunde inte slita mig från den berättelsen, Khaled Hosseini skriver så skickligt, just så som sanningen är.
Betyg 5
2009-07-25 14:33
En gripande och lärorik bok.. den är inte lätt att lägga ifrån sig. Den kommer att sitta fast länge i minnet!
Betyg 5
2009-08-16 13:38
Lite motvilligt tog jag mig ann denna bok får jag erkänna eftersom jag reserverar mig lite då författare blir "hajpade" och väl mycket omskrivna. Jag har inte läst Flyga drake än, men kommer väl göra det ganska snart för detta var en riktigt, riktigt bra bok! :)

Denna bok har både en väldigt gripande historia, en beskrivning av 2 kvinnors (levnads-)öden och vänskap men är också en skildring av ett lands nutida historia. Trots de hårda förhållanden som råder, att som kvinna leva i Afganistan och helt i mannens värld finns i berättelsen förutom djup sorg, missräkningar och tragik även en hel del humoristiska inslag. Historien sträcker sig från 1970-talet fram till "idag" och det jag tyckte var intressant var att få dessa instick av hur regimerna har växlat i landet och trots att det många gånger verkar ha gått från ont till värre är huvudpersonerna ändå fyllda av förhoppningar och ser ganska ljust på framtiden i landet.

Vad jag särskilt uppskattar är det i mitt tycke vackra språket i boken. Man kan precis se hur platser ser ut, låter och tom luktar och det beskrivs inte bara sakligt utan med vackra ordvändningar. Det känns många gånger som att han "smakat" på språket när han försökt beskriva en viss sak.

Denna bok spänner över stora delar av känsloregistret så vill man bli verkligt berörd är detta en bok att läsa!
Betyg 5
2009-08-20 14:07
Tusen strålande solar är en stark, levande roman om livet i nutida Afghanistan. Den handlar om makt och vänskap, starkare än livet. Genom boken får vi lära känna kvinnorna Mariam och Laila. Vi får följa dem genom deras uppväxt och vuxenliv. Deras liv sammanflätas och mellan dem växer det fram en orubblig vänskap. Vi får följa deras liv och genom dem får läsaren även en inblick i Afghanistans situation de senaste årtiondena. Det är en lärorik aspekt av boken då krig och politiska beslut blir lättare att ta till sig då man ser hur det påverkar vanliga människor.
Detta är en gripande historia som är svår att lägga ifrån sig. Den speglar kvinnans situation på ett realistiskt och osentimentalt sätt. Många gånger glömmer jag att Mariam och Laila är uppdiktade karaktärer, personporträtten och deras öde är så levande och verkligt beskrivna. Detta är en bok som väcker frågor och som dröjer sig kvar i minnet. Enligt mig, en bok man måste läsa!
Boken ger mig en ny bild av Afghanistan, som ett levande land med vackra städer och intressanta ting. Det är en skön motvikt till nyhetsrapporteringen kring landet.
Språket är vacker och samtidigt lättillgängligt. Det är en njutning att läsa.
//www.ordblogg.xpediton.nu
Betyg 4
2009-10-21 09:50
Lättläst, fin bok som ger inblick i en kultur som är helt främmande. Storyn kändes däremot för tillrättalagd för att verka trolig.
Betyg 3
2009-10-30 12:28
Tusen strålande solar – En berättelse om familj, vänskap och kärlekens förlösande kraft.

Khaled Hosseinis historia om två kvinnors livsöden i kvinnoförtryckta Afghanistan pressar sig in i hjärtat och stannar kvar en bra lång tid efter att sista kapitlet har lästs ut. Här står kvinnornas styrka och systerskap i centrum och författaren krossar fördom efter fördom under hela berättelsen. Som ung kvinna i ett demokratiskt och fritt samhälle är den här historien mycket gripande. Jag får en tankeställare om vilket privilegium det är att bo i ett jämställt samhälle och vilket frihet det är att kunna gifta sig med vem man vill eller utbilda sig till det man vill. Det är ett viktigt och ständigt aktuellt ämne som tas upp i boken, och den får mig att ömsom gråta av uppgivenhet och ömsom skrika av ilska. Karaktärerna är mycket verklighetstrogna och jag uppskattar Hosseinis tanke att skildra två kvinnor, med olika bakgrunder och förutsättningar. Hans sätt att beskriva detaljer och känslor gör att man själv känner sig misshandlad emellan åt, misshandlad av tanken att kvinnor varje dag, hela tiden, utsätts för psykiskt och fysiskt slaveri bakom stängda dörrar.

Jag rekommenderar alla att läsa den här boken. Den är bra skriven och författaren känns ordentligt påläst. Den tar andan ur dig redan från början och återlämnar den bara i vissa episoder av boken. Samtidigt som den kan bygga fördomar kan den också krossa fördomar, och den pressar dig som läsare att vara kritisk och tänka själv. ”Tusen strålande solar” kan vara en av de bästa böcker jag någonsin läst.

www.saminalindstrom.com
Betyg 5
2009-10-30 14:13
han är en otrolig bra förfatare
Betyg 5
2009-11-04 15:01
Mycket spännande bok. Hosseini känns väldigt västerländsk för att komma ifrån Afganistan.
Betyg 5
2010-03-26 18:36
En gripande bok som absolut bör läsas.
Betyg 4
2010-03-30 17:47
En fängslande och sorglig roman om kvinnor i Afganistan. Man inser verkligen hur utsatta kvinnor är i landet.
Betyg 4
2010-04-09 19:10
En gripande, fängslande bok om två utsatta kvinnor i Afghanistan som tillsammans uthärdar sin hemska vardag. Boken skildrar också på ett mycket vackert sätt den ofattbara vänskapen och kärleken mellan de två kvinnorna.

Mycket bra beskrivning av hur många kvinnor i Afghanistan, och andra delar av världen tvingas leva. Oändligt upprörande och sorgligt. Jag fällde många tårar över den här boken, kommer aldrig att glömma den. Rekommenderar den starkt.
Betyg 5
2010-10-11 14:38
Jag har läst Tusen strålande solar och boken berörde mig mycket. Det är både lycka och sorg och det är väldigt intressant att få följa dessa två kvinnornas liv i Afghanistan och man får en helt annan bild av hur tufft livet är för så många kvinnor runt om i världen.
Betyg 5
2010-12-03 21:40
Det här är den bästa bok jag någonsin läst, det var svårt att sluta tänka på den sen och jag till och med drömde om den. Den var hur underbar som helst och du som inte läser den gör ett misstag!
Betyg 5
2011-07-20 15:37
Bra
Betyg 4
2011-11-16 14:14
En bok som väcker känslor under läsning men framförallt långt, långt efter. Så mycket tankar och känslor som handlar om funderingar som känns aktuella för alla att ta del av.
Betyg 5
2012-09-07 23:14
Helt klart en av mina topp 10 böcker! Den berörde mig oerhört mycket. Språket är inlevelsefullt och berikat med detaljer som gör att man nästan lever sig in i handlingen och miljön. Det är en berättelse om lidande, orättvisa, kvinnoförtryck men inte desto mindre om hopp, styrka och handlingskraft. Känner mig ödmjuk inför mina egna förutsättningar och alla de ilandsproblem jag stöter på dagligen; försenade bussar, datorer som hänger sig osv. Tack för jämlikhet och våra svenska, underbara män!
Betyg 5
2013-02-13 00:43
Vad kan man säga som redan inte sagts? Rik på dramatik, spänning, romantik och kärlek. Mycket bra slut som fulländar all misär de gick igenom.
Betyg 4
2013-09-13 10:15
Vilket eländes elände! Jag har inget emot en bok med mycket svärta, men den här boken är bara alldeles för eländig för att jag ska gilla den. Två gånger är jag nära att lägga boken ifrån mig, och jag ångrar mig att jag inte gjorde det.
Sedan är Hosseini absolut en fantastiskt bra författare och han har ett viktigt budskap, men något litet mer ljus får det finnas för att jag ska njuta av att läsa den här boken.
Betyg 2
2014-08-04 19:12
Fruktansvärd historia som emellanåt får mig att lägga ifrån mig boken men den har gett mig en inblick i kvinnors situation i Afghanistan. Mycket intressant och läsvärt!!
Betyg 4
2014-08-11 09:14
En roman som är så nära i tiden men som ändå känns som den skulle utspelats för länge sen. De två afganska kvinnoöden som man som får följa och vars vägar korsas är en ofattbar och stark berättelse. En berättelse som det känns bra att ha fått ta del av.
Betyg 4
2015-12-18 15:46
Mycket bra bok om ett land och dess innevånare man inte känner till,
Lättläst och intressant måste ju verkligen beundra dessa kvinnor och vad de kan göra med sina liv trots landets kvinnosyn
Betyg 4
2018-03-12 10:41
Det var en bra bok, dock inte en fin bok, den är väldigt hemsk och på det sättet blir den verklighetstrogen. Genom att beskriva miljön så ständigt och flödigt får man en väldigt realistiskt inblick I Afghanistan, och berättelsen känns riktigt. Boken berättar hur det skulle kunna ha varit att bo I Afghanistan som kvinna runt 1975 till 2000, då det var flera krig. Stora händelser I boken brukar basera sig runt att det två huvudkaraktärerna försöker göra det bättre för sig själva och de blir bara värre, till exempel försöker dom rymma, men åker fast och så händer det något hemskt I konsekvens. Rashid är karaktären som är lättast att komma ihåg från boken, eftersom han gör så otroligt hemska saker så konsistent hela tiden mot huvudkaraktärerna, det är alltid han som kommer tillbaks Mariam och Lailas liv när dom försöker ändra något. Om det är en detalj jag vill ändra I boken är det vid slutet då Laila besöker mulla Faizullah. Vad jag skulle vilja är att mulla är fortfarande vid liv då Laila besöker, eftersom det skulle ha varit en väldig fin avslutning till karaktärerna och boken.
Khaled Hosseini skriver så att man vill läsa vidare om vad han skriver om då han beskriver innan han skriver, så han lyckas bilda spänning på små händelser. Genom att använda uttryck från andra språk blir man ibland påmind om att det handlar om ett annat land och nästan en annan värld.
Boken är väldig brutal och den vill inte censurera eller linda in hemska händelser, då han istället beskriver händelserna till mycket detalj.
Du borde läsa boken om du är intresserad av händelserna och personerna vid denna tidsperiod, eller om du känner för att läsa en bok som inte är bra för att den är fin, men tvärtemot, den är bra för att den är mörk och vill inte gömma det.
Betyg 4
2018-03-12 11:07
Det går inte att släppa den här boken. Även fast jag gråter samtidigt så slutar jag inte läsa, eftersom att Tusen strålande solar har en handling som är otroligt verklighetstrogen och gripande. Vanligtvis så möter karaktärerna i en bok motgångar och medgångar, som får läsaren att känna för karaktären. I Tusen strålande solar så är det bara motgång efter motgång, men man fortsätter ändå att känna för karaktärerna, oftast ännu mer för varje blad man vänder. Tusen strålande solar lyckas förmedla karaktärernas känslor så pass bra att man blir gråtfärdig flera gånger, och känner sig tom när man har läst ut den. De ständiga motgångarna är båda det bästa och det sämsta med boken, då man ständigt känner ångest och irritation över att man inte kan förändra händelseförloppet, men det förstärker känslorna för karaktärerna och gör absolut inte boken mindre verklighetstrogen, om något så blir den ännu verkligare. Man måste nästan påminna sig själv om att det är en bok, eftersom att man blir så indragen i handlingen.

Ganska tidigt i boken så skedde en händelse som fick mig att inse att jag kände för karaktärerna. En av huvudkaraktärernas mamma tar självmord efter att ha känt sig förrådd av dottern. Det var då jag förstod att den här boken inte var som andra, där folk dör och nya personer introduceras. I Tusen strålande solar så känns det att en person är borta, hela stämningen förändras påtagligt och de andra karaktärerna förändras. Det känns som att man är i händelsernas centrum, att någon som stod dig nära har gått bort, och det gör en känslosam på ett sätt som bara Khaled Hosseini lyckas med.

Om jag skulle behöva välja en karaktär som påverkat mig mest, så skulle det inte vara en av huvudkaraktärerna. Det skulle vara huvudkaraktärernas make, Rashid. Den otroliga grymheten som uppvisas av honom ger boken ett annat djup och alla ögonblick som ger dig en klump i magen har han garanterat att göra med. Det värsta är inte händelserna i sig utan faktumet att man aldrig kan vänja sig, han kan alltid trappa upp det på något sätt

Jag tror inte att jag skulle kunna ändra något i boken, då den känsla som den ger skulle rubbas ifall någonting ändrades. Den är långt ifrån perfekt, men boken är komplett på ett sätt som gör det omöjligt att ändra på någonting utan att förändra vad som skapar boken i grunden. Alla små händelser bygger upp det torn som är boken, och ifall man drar ut en så rasar hela tornet.

Hosseini skriver på ett sätt som drar in och involverar läsaren. Han gör delvis detta genom att ha en bra kunskap om ämnet, samt att han lånar ord från arabiskan, vilket ger boken en väldigt genuin känsla. Han skriver med relativt korta meningar, och ställer många frågor. Hosseini lyckas beskriva händelser utan att måla upp hela bilden, han sätter ett sammanhang som får läsaren att förstå. Det är svårt att beskriva exakt hur han skriver då boken är översatt från engelska, men det här stycket är ett bra exempel:

Laila nickade.
>>Känns det bättre nu?<< Han log vänligt. >>Men gråt inte, hamshira. Låt henne inte få se dig gråta.<<
Laila torkade ögonen igen. >>Gud välsigne dig<<, sa hon grötigt.
>>Gud välsigne dig, broder.<<

I det här stycket så ser vi exempel på korta meningar, och även en del arabiska (hamshira = syster). Dialogen skrivs även med >> << istället för talstreck eller “ ”.

Jag tycker att alla borde läsa den här boken, då den framför känslor och upplevelser som nästan inga andra böcker lyckas förmedla. Den handlar även om kvinnors situation i Afghanistan och hur illa det har varit under lång tid. Bokens handling involverar även Afghanistans historia, och varför det ser ut som det gör idag. Oavsett hur hemsk boken är och hur gråtfärdig den har gjort mig så är det en av de mest gripande böcker jag någonsin läst, och jag skulle vara dum ifall jag inte rekommenderade den.
Betyg 5
2018-03-12 11:18
Vi tycker att boken var sorglig och den var tung att läsa, den var inte så rolig att läsa. Det beror på att boken började väldigt tragiskt och fortsätter att vara likadan genom handlingen. Boken börjar med att Miriam kallas för oäkting av sin egna mamma, redan i början drabbas man av negativa känslor.För oss är boken lite för realistisk och tragisk.
Dessutom så föredrar vi andra genre i böcker, detta var en realistisk skönlitteratur. När man hade läst ett antal sidor kunde man nästan gissa vad som skulle hända senare i boken, den var inte spännande och handlingen kändes hopplös.

När Laila och Miryïam träffades fick man lite hopp om att handlingen skulle ändra riktning åt det positiva hållet, de var början på deras långvariga vänskap. Deras resa tillsammans var det bästa samtidigt som det var det sämsta, eftersom de utsätts för alla dåliga saker på vägen. Jag tror att deras resa tillsammans var bra för deras individuella utveckling, de lärde att vara självständiga och det var modigt av dem att ta beslutet att sticka.

Vi kommer ihåg Miriam bäst eftersom att man får följa hennes liv från fem års ålder och genom hennes tragiska liv. Om inte Laila hade träffat Miriam så hade vi inte fått höra något om henne. Alla personer man får läsa om har någon slags koppling till Miriam och hennes liv, därför kommer vi ihåg henne bäst. Vi skulle vilja ändra på början av boken eftersom att den inte fick oss att vilja läsa vidare, den var för realistisk och negativ.

Khaled Hosseini, författaren har tagit med ord på deras språk som t.e.x "harami" i början av boken. Det gör att man blir nyfiken och vill veta mer om språket. Khaled skriver i parallell handling, han brukar hoppa i händelser i boken. Personligen är det positivt eftersom att allt inte blir så självklart och man behöver tänka efter lite själv vart man befinner sig i handlingen. Eftersom att vi tycker språket är bra och att han skriver på ett bra sätt, men inte gillar handlingen kan vi komma överens om att man borde läsa boken i utbildningssyften, men att vi skulle inte rekommendera till någon känslig eftersom att boken var lite grov här och där.
Betyg 2
2018-04-09 11:22
Khaled Hosseinis "Tusen strålande solar" är en gripande berättelse om två kvinnor som förs samman av kriget i Afghanistan. Boken lämnar läsaren i ett väldigt känslomässigt tillstånd. Man kastas hela tiden mellan att vara otroligt ledsen och oerhört frustrerad över hur tragiskt och orättvist behandlade huvudkaraktärerna Mariam och Laila blir. Detta är precis vad som gör boken så stark och fängslande.


Den händelse som vi minns bäst är scenen där Mariam hittar sin mamma hängandes i ett träd. Det var den första tragiska händelsen vi fick ta del av där av blev det en minnesvärd händelse. Karaktären som gjorde sig bäst ihågkommen var Tariq, då man spenderar mycket tid tänkandes och sörjandes pågrund av de händelser som drabbar honom och hans familj. Om vi fick ändra någonting i boken så är Mariams öde det första vi kommer att tänka på, vi skulle se till att hon flydde med Laila och barnen och att talibanerna inte skulle hitta dom. Detta är dock önsketänk då det inte är realistiskt att de skulle komma undan med mord utan att bli hittade.

Hosseinis sätt att skriva känns väldigt naturligt och texten flyter på lätt. Han använder mycket metaforer och bildspråk vilket gör texten mer vardaglig. Han använder mycket inslag av arabiska vilken också bidrar till att läsaren kan måla upp en korrekt bild av Kabul och karaktärernas liv.

Vi uppmanar alla till att läsa "Tusen strålande solar", oavsett ålder eller bakgrund. Det är en oerhört viktig bok som ger en bra bild om hur det kan se ut att vara kvinna i ett annat land. Riktigt bra bok !!
Betyg 5
2018-06-13 15:54
En väldigt välskriven bok, som jag hört skulle vara bra. Och det var den, väldigt bra. Hemsk, vacker och intressant på samma gång.
Man får nästan en chock över kontrasten hur vi i västvärlden lever och hur livet för många afghaner har det. Lärdomsfull bok.
Betyg 5
2022-07-31 18:13
Hosseini tog världen med storm med 'Flyga Drake' och den här boken håller samma klass. Afghanistans historia är fylld av tragedier och här blir det väldigt påtagligt. Det är intressant och stundtals plågsamt.

Berättelsen kretsar kring två kvinnor och alla motgångar de tvingas uppleva. Hosseini håller en saklig ton och är mycket trovärdig i sin tragiska skildring.
Sammantaget är det lärorik feel-bad. Klart läsvärd.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tusen strålande solar
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Pissråtta
 D. Renklint
Samma Författare: