bokrecensioner boktips

Illusionernas bok

Författare: Paul Auster
Genre: Roman
Ämnesord: spänning
ISBN: 9789100154639


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

David Zimmer har just avslutat sin bok om den relativt okände stumfilmsregissören Hector Manns filmer när han får ett brev från Hector. Det är bara det att Hector Mann spårlöst försvann 1928, för drygt sjuttio år sedan. Strax därpå står en ung kvinna utanför Zimmers dörr och tvingar honom under pistolhot att följa med till New Mexico och den gård där Hector Mann utan omvärldens vetskap bor med sin familj. Gården har fungerat som inspelningsstudio i över sextio år där Mann har gjort film efter film, ingen någonsin visad.
Det är upptakten till Austers nya, stora och efterlängtade roman om två män, den ene verksam under 1900-talets första hälft och den andre vid dess slut, om hur deras liv vävs samman på de mest oväntade sätt.
Mer övertygande än någonsin lyckas Auster använda ödets nyck och illusionens kraft för att fånga sin läs

http://www.albertbonniersforlag.se/1100/1100.asp?English=1&ArticleId=9100580252
Medelbetyg: 4 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Illusionernas bok :
2005-02-18 22:27
Jag tycker jättemycket om den här boken. Den är inledningsvis ganska seg men på slutet blir den spännande!
Betyg 5
2005-03-02 08:59
Jag fann den här boken både intressant och spännande och jag satt faktiskt och sträckläste den. Trots det så kände jag mig lite tom efteråt, var det här allt ? Allting var ju bra, men pricket över i:et uteblev.
Betyg 3
2005-03-18 17:46
Efter att ha förlorat sin fru och två barn i en flygolycka tar Zimmer till flaskan och stänger ut resten av världen. Vändningspunkten blir när han ser på en gammal stumfilm med skådespelaren Hector Mann och Zimmer skrattar för första gången på länge. Hector Mann var något av en mytoman och försvann spårlöst 1928 och hans hem visade inga tecken på att han skulle ha gett sig av. Zimmer bestämmer sig för att se alla av Hectors filmer och det slutar med att han skriver en bok om dom. Efter publiceringen av boken får han ett brev av någon som påstår sig vara Hectors fru och att Hector uppskattade boken och vill träffa honom.

En av sakerna som jag uppskattade mest var de detaljerade beskrivningarna om Hectors filmer. Både vad det gäller filmmetoderna och handlingen med inblick på bakomliggande teman. Filmerna har en ganska mörk smak för att vara stumfilmer från 20-talet.

Hectors egna historia är nästan lika intressant som filmerna.
Betyg 4
2005-05-05 21:30
Oj, hur ska jag gå i land med att skriva ett omdömde om den här boken? Ni förstår, jag är en stort fan av Paul Auster. Och då menar jag STORT. Detta utan att ens hunnit genom alla hans böcker än, men han är sen bara två månader tillbaka min absoluta favoritförfattare. Då hade jag hört så mycket om New-York trilogin att när jag sprang på den här på bibblan bestämde mig för att låna den. Två dagar senare satt jag och gapade. Den här boken är helt fantastisk! Galet! Den är väldigt välskriven utan att bli jobbig, den är varm och lyckas skapa en relation till karaktärerna utan att bli överarbetad. Den tar tid på sig, den vet vad som är viktigt. Den har en fantastisk historia.

Jag ÄLSKAR de ingående beskrivningarna av Hector Manns filmer. Herregud, efter att ha läst den här har jag fått dille på stumfilm. Och jag ÄLSKAR att man för en gångs skull blir överraskad och hålls på sträckbänken boken igenom.

Efter att ha läst ut den här sprang jag till bibblan och lånade allt de hade inne av Paul Auster och läste ut inom några dar(kan tillägga att alla mina vänner var bortresta den helgen). Paul Auster är verkligen världens bästa, och tamejfan om det här inte är höjdpunkten, av de jag hunnit läsa.
Betyg 5
2007-02-08 17:50
Vi får följa David på resan tillbaka till livet efter familjens tragiska bortgång i en flygplanskrasch. Det enda som får honom att inte helt tappa förståndet är jakten på den gamle skådespelaren Hector. I bokens senare hälft kommer några nya personer in på scenen vilka jag drabbades av en omedelbar motvilja mot. Upplösningen på dramat är mycket otippat och tilltalade mig inte alls. Boken var också lite trögläst, därför blir helhetsbetyget inte mer än 3 trots att beskrivningen av de gamla stumfilmerna är mycket bra.
Betyg 3
2007-09-16 11:44
En bra bok av en bra författare. Språket flöt på bra och historien var spännande. Detta är nog en bok jag kommer läsa om när jag får möjlighet till det.
Betyg 4
2007-09-17 17:24
Det är med en lätt svidande känsla i magen jag avslutar Paul Auster "Illusionernas bok" och om detta beror på den ödesmättade historien eller den stora mängden kaffe jag just druckit är svårt att avgöra.
På det hela taget ger den en illusion av att vara välskriven om man bortser från avsnittet då författaren låter sin karaktär handlat mat och förnödenheter för att sedan direkt gå på bio samt äta middag.
Misstagen blir ytterligare åsynliggjort av att karaktären halvfull kör hela vägen hem med en påse djupfrysta ärtor fastkilade mellan korsryggen och sätet.
Fast vem är jag att döma? Det finns säkert flera hundra tänkbara variabler att beakta när vi funderar på hur frysvaror klarar sig låt oss säga 2 timmar (för en normallång film och en snabb middag) i en bil i mitten på juli i utan att tina. Boken lämnade mig förutom med frågan hur många hushållssysslor Paul Auster själv genomfört under sin livstid, även med en svag doft av ett regnigt New Haven, ett soligt New Mexico och tunna dunster av lätt gubbsjuka ännu i sin linda.
Betyg 3
2007-10-23 19:17
Jag är ingen större Paul Aster-beundrare. Den här boken har stått länge i bokhyllan och tittat på mig och nu har jag äntligen läst den.

Paul Auster har en speciell stil och i vanlig ordning låter han slumpen spela stor roll i sina böcker + att han använder sig av sitt varumärke att lägga in handlingar i handlingarna om ni förstår vad jag menar.

Jag blev positivt överraskad av boken. Den var inte lika rörig som vissa av hans andra böcker har upplevts av mig.

Mycket speciell bok som var lättläst och underhållande.
Betyg 4
2008-10-20 20:09
Har läst flera av Austers böcker. Han försöker nog förmedla samma budskap i alla böcker. Jag tror att han är mycket influerad av "transcendentalismen" dvs Emerson, Thoreau m fl. I slutet av denna bok pekar han på det, när han omnämner böckerna på en bokhylla. Detta är i alla fall en mycket stark berättelse.
Betyg 5
2009-01-02 13:35
Läste häromdagen ut denna,
olyckligtvis tyckte jag inte lika bra om den denna andra gång som första.
Det är förstås intressant att fundera över illusionerna i ett liv,
eller illusionen av ett liv,
eller av en plats, en händelse
Har det verkligen hänt, där finns inga spår, inga märken, inga bilder, ingen film
Ingenting - utom möjligen i ett medvetandes minne
och när det medvetandet är borta -
har händelsen hänt då?
Detta är mycket otäckt när det sätts samman med större brott
och brott mot mänskligheten
Tex folkmordet på judarna under andra världskriget som förnekas
och ändå finns det bilder och berättelser som vittnesmål
Mycket bra bok ändå - förra gången 5 plus säkert, den här gången nöjer jag mig med 4
Betyg 4
2009-01-24 12:47
En underbar överraskande bok!
Härligt språk och aldrig tråkig
Betyg 4
2009-08-14 16:33
Auster briljerar med sitt språk - Högläsning av Austerprosa är att rekommendera! Hela boken kan sammanfattas med citat från Chateaubriand (som även står skrivet på försättsbladet): "Människan har inte ett och samma liv. Hon har många liv, i rad efter varandra, och detta är roten till hennes olycka.

Efter två sidor är jag i extas. Äntligen en bok som förtjänar en solklar femma. Och efter femtio sidor till, samma betyg. Men något händer längs vägen, Austers berättarröst blir trött emellanåt, vilket gör att boken dalar på vissa partier (t.ex. vid familjen Spelling). Men Auster är bra, riktigt bra och lyfter boken efter sina mindre fall med smarta och kraftfulla historier. Stark fyra.
Betyg 4
2011-08-22 10:57
Andra boken som jag läser av Paul Auster och jag kommit att älska denna speciella underfundiga värld. Språket är en ren njutning och även om man kan tycka att berättelsen faller lite mot slutet, så var det här en mycket bra bok av en stor författare som vet hur en märklig historia vävs ihop.
Betyg 4
2021-08-24 12:16

Illusionernas bok Paul Auster 2002 i översättning av Ulla Roseen

Efter en personlig tragedi har David Zimmer svårt att hitta någon mening att leva vidare. Han bedövar sig med alkohol och vill bara vara ifred, ligger mest och slötittar på tv, då händer något som lockar hans nyfikenhet, ett klipp från en stumfilm får honom att skratta.

Nu börjar en tid när David blir som förhäxad av den bortglömde skådespelaren och stumfilmsregissören Hector Mann, som varit spårlöst försvunnen sedan 1929. David börjar resa runt och titta på de filmer Hector gjort, fascinationen ändar i en bok. En dag anländer ett brev från någon som anger sig för att vara Hectors fru, hon skriver att Hector lever och att han läst Zimmers bok.

Paul Auster har skrivit en bok om en författare som skrivit en bok om en stumfilmsregissör. Ibland hade jag svårt att skilja på Auster och Zimmer, för allt kändes så verkligt, vilket är ett mycket bra betyg. Hade däremot svårt att hålla intresset uppe i beskrivningarna av stumfilmerna som David såg, men sedan när historien tog form och David blev indragen i Hectors liv blev jag helt uppslukad, jag säger bara, vilken berättelse.

Betyg 4
2022-08-05 15:03
Jag gillar Paul Austers berättarstil och hade skruvat upp förväntningarna på denna hyllade titel. Jag blev besviken. En man som förlorat fru och barn bestämmer sig för att skriva en bok om den bortglömda stumfilmregissören Hector Mann. Han blir kontaktad och träffar en kvinna som skrivit Hectors memoarer.

Intrigen är inte dum men intrigen får knappt plats. Nästan hela boken blir en redogörelse av Hector Manns liv och de filmer han spelade in. Det finns en tydlig symbios och man kan möjligtvis hitta en genial beskrivning av ödets ironi men för mig grep det aldrig tag.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Illusionernas bok
Liknande böcker:
De ofrälsta
 R. Harris
Gula rosornas bok
 S. Axelzon
Fasader
 V. Höglund
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Vill du veta?
 N. Erlick
En dödlig fälla
 L. Masterson
Svarta Änglar
 R. Chance
De oskyldiga
 M. Sandemo