bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Massakern på Norrmalms..
 C. Bergstrand
Fruktans tid
 S. Mattsson
Det brinner en eld
 M. Sandemo
De tre systrarna
 M. Sandemo
Skyddsanden
 M. Sandemo
All jordens fröjd
 M. Söderholm
Svekets Offer
 S. Mattsson
Svekets Offer
 S. Mattsson
Blodsbröder
 S. Scarrow
Vem förde hem Doruntine?
 I. Kadaré

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker


     

Med en blick över axeln

 
Författare: Daniel Waluszewski
Genre: Historisk roman
Ämnesord: Efterkrigstiden, spänning, SÄPO
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789198058505
 
Spänning:  9
Romantik:  6
Humor:  2
Lärorik:  9
Sorglig:  4

Direktlänk till boken hos Bokus

CDON.COM

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Köp på tradera


Czeslaw Waluszewski räddas ur Nazi-Tysklands koncentrationsläger och anländer år 1945 till Malmö. Därifrån transporteras han till ett utlänningsläger i Hälsingland. I världen utanför lägret möter han människor helt utan kunskap om förintelsen och ett svenskt samhälle som till stor del är opåverkat av det världskrig som har splittrat hans familj.

Märkt av sina upplevelser kämpar Czeszlaw hårt för att börja ett nytt liv i Sverige. Han möts av värme och finner kärleken, men plågas av svåra mardrömmar.

Med en blick över axeln baserar sig på akter från Säpo och myndighetsarkiv och skildrar ett liv som präglas av avskyvärda minnen, förtvivlan över släktingarnas öde, misstro från omgivningen och en sällan sinande livsglädje. Daniel Waluszewski är från Sundsvall och sonson till Czeslaw. Med en blick över axeln är hans debutroman.Medelbetyg: 4,5 (12 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:
Mellansdagsrea hos adlibris upp till 70% rabatt!

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Med en blick över axeln :


ahlandernils 2012-10-25 18:34
Den verklighetsbaserade boken beskriver hur en polack räddas ur Nazi-Tysklands koncentrationsläger och av en slump hamnar i Sverige och de ulänningsläger som då upprättades i Hälsingland. Där försöker han starta ett nytt liv. Längre fram i boken blir mannen förföljd av Säpo som på lösa grunder tror att han är spion.

Jag tycker boken var riktigt bra. Både välskriven och spännande. Mest av allt är det fascinerande att läsa om hur Säpo höll på..

Kul också att boken bygger på verkliga händelser. Det ger ytterligare en dimension till en sådan här bok.
Betyg 5

MatildaEricss 2013-02-07 14:23
Blev positivt överraskad av denna för mig okända författare. Boken är både välskriven och spännande om en okänd del av svensk efterkrigshistoria. Väl värd några timmar av ditt liv!
Betyg 5

helena.johannes 2013-02-07 15:32
Överraskande bra. Läste den bara för kopplingen till Hälsingland men fann en historia med större bäring än så. Väldigt fin beskrivning av ett fascinerande människoöde.

Att läsa om den svenska ambivalensen under efterkrigstiden gör mig både ledsen och bestört. Tyvärr är väl flyktingmottandet inte bättre idag..

Boken var en verklig behållning ända fram till det oväntade slutet. Finns många som skulle må bra att läsa den!
Betyg 4

gurra842 2013-02-14 13:40
Fick ett tips av en kompis att läsa denna och ångrar det inte. Spännande och bra. Många saker som jag inte visste kring SÄPO och hur krigsflyktingar togs emot i Sverige.
Riktigt bra!
Betyg 4

MagganA 2013-02-21 14:08
En riktigt bra bok som på ett informativt sätt beskriver ett flyktingöde från andra världskriget.

Styrkan är att det är en hudnära och personlig berättelse och det är svårt att som läsare värja sig från händelser och upplevelser. Man lever med i historien och blir ömsom glad ömsom upprörd och förbannad.

Historien är skakande på många sätt. Bland annat beskrivningen av det svenska pragmatiska agerandet under efterkrigstiden och det misstänksamma mottagandet. Mitt i alltihop finns dock en ständigt närvarande medmänsklighet och livsglädje som gör att man känner hopp genom hela boken.

En sak som slår mig när jag läser är hur vi tar emot flyktingar idag. Tyvärr befarar jag att det finns mycket i bokens berättelse som även utspelar sig idag på ett eller annat sätt.

Fascinerande att författaren har fått ut en akt ur SÄPO-arkivet där det framgår hur huvudpersonen övervakas. Detta känns ovanligt och bidrar till bokens autencitet.

Läsvärt!
Betyg 4

Maria.Nilsson 2013-03-02 09:43
Eftersom jag är intresserad av säkerhetspolisen har jag läst många faktaböcker om SÄPO och IB-affären. Fick tips av en kompis att kolla in den här skönlitterära boken.
Tycker den är riktigt bra även om det är svårt att veta hur mycket som är sant och författarens egna broderier. Underhållning och en tankeställare utlovas iallafall!
Betyg 4

johan.soderman 2013-03-10 17:59
Gillade denna skarpt. Tycker den är både informativ och spännande. Blottar en del sjuka saker som pågick i Sverige..
Betyg 5

JohannaSoderman 2013-03-23 15:21
En bok som gör mig både glad och ledsen. Precis som en bra bok ska göra!
Betyg 5

Thomas72 2014-03-11 22:25
Mycket bra!
Betyg 4

Skriv egen bokrecension till Med en blick över axeln

 


Köp boken som film på cdon: