bokrecensioner boktips

Med en blick över axeln

Författare: Daniel Waluszewski
Genre: Historisk roman
Ämnesord: Efterkrigstiden, spänning, SÄPO
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789198058505


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Czeslaw Waluszewski räddas ur Nazi-Tysklands koncentrationsläger och anländer år 1945 till Malmö. Därifrån transporteras han till ett utlänningsläger i Hälsingland. I världen utanför lägret möter han människor helt utan kunskap om förintelsen och ett svenskt samhälle som till stor del är opåverkat av det världskrig som har splittrat hans familj.

Märkt av sina upplevelser kämpar Czeszlaw hårt för att börja ett nytt liv i Sverige. Han möts av värme och finner kärleken, men plågas av svåra mardrömmar.

Med en blick över axeln baserar sig på akter från Säpo och myndighetsarkiv och skildrar ett liv som präglas av avskyvärda minnen, förtvivlan över släktingarnas öde, misstro från omgivningen och en sällan sinande livsglädje. Daniel Waluszewski är från Sundsvall och sonson till Czeslaw. Med en blick över axeln är hans debutroman.


Medelbetyg: 4,5 (12 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Med en blick över axeln :
2012-10-25 18:34
Den verklighetsbaserade boken beskriver hur en polack räddas ur Nazi-Tysklands koncentrationsläger och av en slump hamnar i Sverige och de ulänningsläger som då upprättades i Hälsingland. Där försöker han starta ett nytt liv. Längre fram i boken blir mannen förföljd av Säpo som på lösa grunder tror att han är spion.

Jag tycker boken var riktigt bra. Både välskriven och spännande. Mest av allt är det fascinerande att läsa om hur Säpo höll på..

Kul också att boken bygger på verkliga händelser. Det ger ytterligare en dimension till en sådan här bok.
Betyg 5
2013-02-07 14:23
Blev positivt överraskad av denna för mig okända författare. Boken är både välskriven och spännande om en okänd del av svensk efterkrigshistoria. Väl värd några timmar av ditt liv!
Betyg 5
2013-02-07 15:32
Överraskande bra. Läste den bara för kopplingen till Hälsingland men fann en historia med större bäring än så. Väldigt fin beskrivning av ett fascinerande människoöde.

Att läsa om den svenska ambivalensen under efterkrigstiden gör mig både ledsen och bestört. Tyvärr är väl flyktingmottandet inte bättre idag..

Boken var en verklig behållning ända fram till det oväntade slutet. Finns många som skulle må bra att läsa den!
Betyg 4
2013-02-14 13:40
Fick ett tips av en kompis att läsa denna och ångrar det inte. Spännande och bra. Många saker som jag inte visste kring SÄPO och hur krigsflyktingar togs emot i Sverige.
Riktigt bra!
Betyg 4
2013-02-21 14:08
En riktigt bra bok som på ett informativt sätt beskriver ett flyktingöde från andra världskriget.

Styrkan är att det är en hudnära och personlig berättelse och det är svårt att som läsare värja sig från händelser och upplevelser. Man lever med i historien och blir ömsom glad ömsom upprörd och förbannad.

Historien är skakande på många sätt. Bland annat beskrivningen av det svenska pragmatiska agerandet under efterkrigstiden och det misstänksamma mottagandet. Mitt i alltihop finns dock en ständigt närvarande medmänsklighet och livsglädje som gör att man känner hopp genom hela boken.

En sak som slår mig när jag läser är hur vi tar emot flyktingar idag. Tyvärr befarar jag att det finns mycket i bokens berättelse som även utspelar sig idag på ett eller annat sätt.

Fascinerande att författaren har fått ut en akt ur SÄPO-arkivet där det framgår hur huvudpersonen övervakas. Detta känns ovanligt och bidrar till bokens autencitet.

Läsvärt!
Betyg 4
2013-03-02 09:43
Eftersom jag är intresserad av säkerhetspolisen har jag läst många faktaböcker om SÄPO och IB-affären. Fick tips av en kompis att kolla in den här skönlitterära boken.
Tycker den är riktigt bra även om det är svårt att veta hur mycket som är sant och författarens egna broderier. Underhållning och en tankeställare utlovas iallafall!
Betyg 4
2013-03-10 17:59
Gillade denna skarpt. Tycker den är både informativ och spännande. Blottar en del sjuka saker som pågick i Sverige..
Betyg 5
2013-03-23 15:21
En bok som gör mig både glad och ledsen. Precis som en bra bok ska göra!
Betyg 5
2014-03-11 22:25
Mycket bra!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Med en blick över axeln
Liknande böcker:
Flykten
 S. Scarrow
Vattendansaren
 T. Coates
Den blå gardinen
 S. Nilsson Bassell
Barn av ensamheten
 M. Sandemo
Er tredje man
 D. Rudberg
Kirke
 M. Miller
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Samma Författare: