bokrecensioner boktips

Flickan som lekte med elden

Författare: Stieg Larsson
Genre: Deckare
Ämnesord: Historia. Hämnd. Psykatri. Säpo
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9113015303


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I uppföljaren till Män som hatar kvinnor är det Lisbeth Salander som står i centrum. En rad dramatiska händelser får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint och när hon dras in i en mördarjakt där hon själv är villebråd bestämmer hon sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla.

Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Två journalister, Dag och Mia, kan visa avslöjande fakta om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas har högt uppsatta positioner i samhället. När Dag och Mia blir brutalt mördade och misstankarna riktas mot Salander bestämmer sig Blomkvist för att driva sin egen utredning. Han upptäcker snart ett samband mellan morden och traffickingtemat. Den fruktade Zala, vars namn ständigt förekommer i utredningen, visar sig dessutom ha kopplingar till en viss Lisbeth Salander...


Utdrag ur boken:
Det var inte Zalachenko som var problemet - det var Lisbet Salander. Den galna ungen som hotade att spräcka en av rikets viktigaste hemligheter.
Medelbetyg: 4,25 (126 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Flickan som lekte med elden :
2006-05-26 11:12
Ja, så har då äntligen uppföljaren till Män som hatar kvinnor kommit ut. Jag hade höga förväntningar eftersom jag var väldigt förtjust i den första boken.

Den här boken handlar om trafficking och mörkläggning av brott på hög nivå. I handlingens centrum står först och främst Lisbeth Salander. Vi får inblickar i hennes förgångna. Ett förgånget som hinner ikapp henne i den här boken.

Personskildringen av Lisbeth Salander är det som gör boken extremt bra. Vilket porträtt!!!

Handlingen i den här boken tilltalade mig lite mindre än i Män som hatar kvinnor.

Män som hatar kvinnor fick en stark femma av mig i betyg - denna får en lite svagare femma.

Det som är lite speciellt med boken är ju också att när den skrevs så visste inte författaren vilken succé den första boken gjorde. Det är frustrerande att veta att författaren hade planerat fem böcker i serien men att vi bara får tillfälle att läsa tre av dem.
Betyg 5
2006-09-05 16:41
Ljudboken

"Flickan som lekte med elden" är andra delen i Stieg Larssons mellenniumtrilogi.
Här har Lisbeth Salander en framlyft huvudroll med första bokens huvudperson, Mikael Blomqvist, som en bifigur som alla andra.
Och efter att ha läst första boken, var detta precis vad jag ville ha. Det är nämligen så att Lisbeth Salander rockar fett.
I "Flickan som lekte..." följer vi Lisbeth när hon blir anklagad för ett trippelmord och tvingas gå under jorden. De som kallar sig hennes vänner försöker desperat nå henne för att bistå och bevisa hennes oskuld. Men för att lyckas med det måste de ta reda på sanningen om henens förflutna. Något som mörklagts av höga tjänstemän inom SÄPO.

Andra delen i mellenniumtrilogin är lika välskriven som första delen. Samma kompetenta kunnande, brinnande engagemang och drivna berättande återfinns i denna bok.
Dock når den inte lika långt. En lång rad detaljer, kombinerat med en allmän kvalitésänkning drar ner boken i förhållande till den förra.
Historien är lika otrolig, men inte lika trovärdig. Dialogen är mindre levande. Storyn är lite för forcerad. Och var kom Paulo Roberto ifrån?
Alla andra karaktärer har sina tydliga och troliga förebilder i verkligheten - men boxaren Paulo Roberto finns med som sig själv och boxas med en av skurkarna och räddar livet på en lesbisk flicka.
Robertos närvaro känns som ett internt skämt som inte får någon förklaring. Jag kan bara hoppas att tredje och sista boken kan ge detta.

"Flickan som lekte..." är definitivt ingen besvikelse, men ger ändå inte samma överrumplade läsupplevelse som "Män som hatar kvinnor". (En bättre titel på denna boken skulle föresten vara "Kvinnan som hatar män som hatar kvinnor".)

En sak värd att notera är att Stieg Larsson skrev hela triologin före någon av böckerna publicerats (vilket inte skedde förrän efter hans död). Så när andra boken skrevs visste han alltså inte hur första boken skulle mottas. Därför har han skrivit utan prestationskrav, framgångsångest eller publikfjäsk. Han har kört sitt eget race från början till slut.

Reine Brynolfsson fortsätter läsa trilogin på ett utmärkt sätt.
Betyg 4
2006-10-21 11:48
Som jag längtade efter tvåan i millennium triologin, och inte blev jag besviken. I denna "spelar Lisbet Salander huvudrollen". Hon blir jagad som misstänkt för två mord på en journalist och hans sambo som är forskare. Dessa personer är på väg att avslöja en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många personer med i samhället högt uppsatta positioner utpekas i denna traffickinghärva.
Blomkvists och Salanders vägar korsas åter. Köp den Läs den! Ger även denna en 5:a.
Nu blir det att invänta trean.
Betyg 5
2006-12-25 13:38
Efter att ha blivit i det närmaste överrumplad av "Män som hatar..." var förväntningarna naturligtvis uppskruvade inför denna uppföljare. Det är naturligt att det blir så, och kanske blir intrycket lidande av det.

"Flickan som lekte med elden"känns inte fullt lika bra. Den börjar mycket bra och nyfikenheten hålls uppe otroligt väl. Men sen saggar det. Och så går den in i en lång fas som idet närmaste kan betraktas som en "konvetionell svensk kriminaldeckare" med mer eller mindre tråkiga polisutredningar med "morgonböner" och hela kittet. Detta var något som "Män som hatar..." var befriat från.
Men det tar sig igen; och jag gillar att Larsson skriver in en verklig person i historien, det ger en nästan svindlande touch. Till slut blir det en verkligt rafflanda upplösning och ett brilliant slut, vilket trots allt ger hela historien betyget 4.
Betyg 4
2007-02-06 22:25
en uppföljare som är lika strk som debuten, Det jobbigaste med triologin är att förvöntningarna på 3.an nu är skyhöga.
stieg larsson dog tyvärr innan han färdigställt hela triologin men det skall finnas material till fler böcker utöver triologin.
Betyg 5
2007-02-17 08:11
Blev helt tagen av Män som hatar kvinnor och var således tvungen att läsa uppföljaren. Tyckte även denna var väldigt bra men retade upp mig på främst två saker:

1. Övermänniskan Lisbeth Salander. Detta gjorde jag redan i första boken. Hon är ju helt fantastisk, kan allt rent ut sagt. Har full pott på MENSA-test, hackar sig in i polisens datorer, äger fysisk styrka, slår ner stora tuffa HD-killar, svindlar till sig miljarder och kommer undan med det... Dessutom verkar hon vara odödlig. Tack och lov är hon socialt inkompetent men det är väl hennes enda defekt. Hon lider trots det inte brist på "sällskap" utan förför både män och kvinnor till höger och vänster och efter att ha skaffat sig fejk-bröst går det ännu bättre. En liten förklaring till varför hon är som hon är får man i denna boken men hon är fortfarande "för mycket". Tycker jag!
2. Vad farao har Paolo Roberto i denna boken att göra??? Det är väl knappast en sann berättelse? Kan man bara plocka in en kändis och väva ihop en fiktiv story där denna medverkar? Lite irriterande...

Nåväl, boken som sådan var bra och läsvärd och jag ska definitivt läsa även nästa!
Betyg 4
2007-02-25 18:53
Uppföäljaren av Män som hatar kvinnor var till och med ännu bättre än den förra. Jag gillar hur författaren har målat upp bilden av Lisbeth Salander, inte så verkligt men intressant och gripande.
Nu ser jag fram emot att den tredje boken släpps i början av juni. Jag kommer att hänga på låset till bokhandeln.
Betyg 5
2007-03-24 09:35
Jag måste nog säg att jag gillade män som hatar kvinnor snäppet bättre än denna uppföljare. Men även denna bok är spännande, svår att lägga ifrån sig och otroligt välskriven. Jag längtar efter mer av Stieg Larsson.
Betyg 4
2007-03-27 19:54
Detta är en sanslöst spännade kriminalroman. Efter halva boken var jag klar över att betyget skulle bli det högsta möjliga. Men, efterhand, så blir boken lite FÖR bra. Speciellt skildringarna av "Den blonde jätten" och centralgestalten, Lisbeth Palander, blir efterhand nästan groteska. Palander hade passat utmärkt som "Superwoman" i någon film. Det finns ingenting den flickan inte klarar av. Hon överlever till och med sin egen död! Boken är emellertid mycket snillrikt skriven och man kan inte sluta läsa. Då är en bok bra!
Betyg 4
2007-03-31 15:23
I Stockholms undre värld finns det ett namn som alla fruktar och avskyr. Namnet är Zala. Två medarbetare för Millenium tänker ge ut avhandlingar (respektive bok) om prostitution och sexhandel i Europa och flera högt uppsatta svenskar kommer därmed bli uthängda i pressen. Journalisterna blir brutalt mördade och spåren leder till 26-åriga Lisbeth Salander, som tidigare jobbat för Millenium. Misstankarna mot Lisbeth stärks när hennes "gode man" hittas mördad, med samma pistol som använts i dubbelmordet. Lisbeth har ett digert och olycksbådande förflutet. Hon har varit inlagd på psykiatriska vårdanläggningar, anhållits för misshandel och prostitution. Hon är ett utmärkt mål för de nyhetshungriga journalisterna. Dessutom är hon på något dunkelt vis länkad till Zala. Mediadrevet går och Lisbeth efterlyses. Alla utom hennes tidigare kollega på Millenium, Mikael "mästerdetektiven" Blomqvist är övertygade om Lisbeths skuld. Men Mikael känner sin tidigare kollega och är satt i skuld sedan hon räddade hans liv (se "Män som hatar kvinnor") och han kan inte förmå sig själv att tro att Lisbeth är skyldig till trippelmordet. Tyvärr visar han sig vara den enda som tror på Lisbeths oskuld tills Paulo Roberto stiger ut i strålkastarljuset....

Lisbeth Salander är förbehållningslöst Sveriges coolaste hjälte. Hon är associal, har ett brinnande patos för de utsatta (och anpassar sig inte efter samhällets tvivelaktiga juridiska regler) och är ingen direkt förutsägbar figur. Med sina 150 cm långa personlighet och begåvade briljans följer man henne med klappande hjärta genom hela boken. Hennes personkaraktär är så osannolik att hon borde bli en klyscha, men på något sätt lyckas författaren övertyga! Och han övertygar inte bara med sina personporträtt, också intrigen, spänningen och hans kritik av samhället är glasklar. Det enda som går över min horisont är Paolo Robertos osannolika inblandade i bokens historia. Roberto är den enda människan som "finns på riktigt", för även om man kan gissa sig till vilka individer Larsson raljerar över, är ingen av dem namngiven - undantagen alltså Roberto?!!! Och han beskrivs odelat positivt dessutom. Mysteriet rubbar dock på intet vis den bärande berättelsen även om "Flickan som lekte med elden" inte är lika bra som den första boken i samma serie, "Män som hatar kvinnor" får den en stark fyra i betyg. Jag avstår både äta, dricka, sova, pissa för att läsa den här boken. Den är milt men obevekligt omöjlig att lägga ifrån sig!
Betyg 4
2007-04-02 18:34
Jag kan inte sätta fingret på vad det var som gjorde boken så bra, men det var svårt att lägga ifrån sig den. Stieg Larsson skriver så man glömmer både tid och rum, det är riktigt sorgligt att en så stor författare gått ur tiden med så få böcker skrivna!
Betyg 4
2007-04-04 16:47
Ja, förväntningarna var stora. Jag blev dock en aning besviken, kanske för att förväntningarna var just så stora. Första boken var klockren med en spänning som man inte riktigt upplevde i den här delen. På något sätt blev det som en lång väntan på slutuppgörelsen, vilken i sig var något förvånande. Det blev en hel del snabba kast mellan olika personer och miljöer som jag inte upplevde i den första boken.

Jag tycker om Stieg Larssons sätt att beskriva och skildra karaktärerna boken och hur det enorma kaffedrickandet ger en stor plats i vardagen.

Personbeskrivningen och skildringen av Salander är dock lysande.
Betyg 3
2007-04-14 17:01
Lika bra som Män som hatar kvinnor. Skildringen av Lisbeth är suverän, det är en stark kvinna. Längtar till den 30 maj då den tredje delen kommer ut.
Betyg 5
2007-06-12 11:38
Bra!
Betyg 5
2007-06-13 22:20
Blir inte avskräckt av böckernas tjocklek....bara LÄS!!!
Betyg 4
2007-06-21 18:28
Åh, jag måste säga att jag hade höga förväntningar efter "Män som hatar kvinnor". Den här boken levde absolut upp till mina förväntningar. Oerhört välskriven och inte lika seg som den första. Hur bra som helst!
Betyg 5
2007-07-06 02:17
jag älskade 1:an och tycker nog om möjligt ännu mer om denna! lyssna på detta... jag ligger och läser denna bok.. springer till toaletten och kräks... är det ett bra betyg eller inte???!!!! och jag läser många deckare och är van äckliga saker.... sa jag.. det blev en femma!!!
Betyg 5
2007-07-09 13:37
Stieg Larssons andra roman, Flickan som lekte med elden, är den andra delen i hans Millennium-serie. Huvudpersonerna i boken är journalisten Mikael Blomkvist och researchern Lisbeth Salander.

Information från http://www.stieglarsson.se/ :

”Lisbeth Salander återvänder till Sverige efter en längre tids vistelse utomlands. Hon har kommit över en stor summa pengar och är för första gången i sitt liv ekonomiskt oberoende. Men hon har varken familj eller vänner kvar och det går upp för henne att hon är helt ensam.

Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på ett hett nyhetsstoff. Journalisten Dag Svensson och hans sambo Mia Bergman har hittat avslöjande uppgifter om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas i traffickinghärvan har höga positioner i samhället.

Händelser i Salanders mörka förflutna börjar göra sig påminda. När Dag och Mia blir brutalt mördade riktas misstankarna mot Salander och en stor polisjakt drar igång. Salander bestämmer sig för att en gång för alla göra upp med det förgångna och straffa dem som förtjänar det. Blomkvists och Salanders vägar korsas ännu en gång”.

Nyckelpersoner i Flickan som lekte med elden är, förutom Mikael och Lisbeth, också Jan Bublanski, Zala, Den blonde jätten, Gunnar Björck, Nils Bjurman och inte minst Paolo Roberto.

Jag skulle vilja påstå att Flickan som lekte med elden är den absolut bästa bok jag någonsin läst. Att den utsågs till årets bästa svenska kriminalroman 2006 av Svenska Deckarakademin känns inte ett dugg förvånande eftersom den, enligt mitt tycke, har allt. Till skillnad från första boken i Millennium-serien, Män som hatar kvinnor, som jag skulle vilja definiera som en pusseldeckare, är uppföljaren mer en renodlad kriminalroman. Precis som sin föregångare kommer också Flickan som lekte med elden upp i en högre dimension än andra böcker jag läst. Både person- och miljöbeskrivningarna är ypperliga och man kan nästan inte vänta förrän man får kasta sig över trean i serien, Luftslottet som sprängdes.
Betyg 5
2007-07-11 12:40
första boken kan inte beskrivas riktigt som en deckare men det här är klart en deckare. Lite sämre än den förra men underbar.
Betyg 4
2007-08-04 00:49
Snäppet sämre än föregångaren.

4-
Betyg 4
2007-09-04 08:29
Tyckte denna bok var bättre än den första, speciellt kanske som man lärt känna huvudpersonerna ännu mer. Mycket spännande bok som var svår att lägga ifrån sig. Gillar blandningen av personligheter i boken och ser fram emot att läsa den sista delen.
Betyg 4
2007-09-11 21:43
Inte lika vass som ettan, men förtjänar väl en fyra!
Betyg 4
2007-10-01 13:55
Efter att ha läst Män som hatar kvinnor hoppade jag genast på Flickan som lekte med elden.
Samma grundpersoner i handlingen gjorde att man snabbt kom in i boken. Man hade en längtan att få veta hur det gått för Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.
Dessutom hade jag höga förväntningar på boken eftersom jag tyckte så mycket om den första boken.
Jag blev inte besviken utan boken levde upp till mina förväntningar.
Nattsömnen blev kort eftersom jag aldrig kunde lägga ifrån mig boken förrän in på småtimmarna.
Även denna bok höll uppe tempot in på sista sidan.
Betyg 5
2007-10-30 22:10
En värdig uppföljare till den första boken.Lika spännande och fängslande och den kopplar greppet om läsaren genast från början.Härligt.
Det är bara att läsa och njuta.
Betyg 5
2007-11-18 18:45
Se till att ha en hel helg ledig och börja läs redan på fredag kväll. Den här boken går inte att släppa ifrån sig innan man har läst färdigt. Spännande och väldigt drivet skrivet.
Betyg 4
2008-01-04 14:05
JÄKLIGT bra måste jag motvilligt säga som varit så skeptisk mot dessa böcker! Man vill inte sluta läsa! Måste ge mig ut på jakt efter den tredje boken nu.
Betyg 4
2008-01-07 21:53
Den här boken är ännu bättre än den första i serien. Jag kan bara säga: Läs den!
Betyg 5
2008-01-09 15:01
Oj, vilken bok!
Första boken imponerade inte så mycket på - mig men den här!!
Nu står Lisbeth Salander i centrum. Inblicken i hennes förflutna gör att mycket klarnar från i den förra boken. Att bli misstänkt för mord och jagas av både polis och media gör intrigen spännande. Mikael Blomkvist gör sin egen jounalistiska utredning och är så småningom tätt i hälarna på den jagade Lisbeth. En fortsättning på boken känns nödvändig då slutet är lite snopet.
Känslan jag får är: F-n att det är bara en bok kvar!!! Hoppas den är lika bra som den här.

Reine Brynolfsson är helt rätt som uppläsare i CD-boken!
Betyg 5
2008-01-09 19:50
Jag citerar Jan G. "När det äntligen kommer en bra svensk deckarförfattare så är han död". SL. har med denna bok etablerat sig som en av de bästa spännings författarna Sverige haft. Jag har läst alla 3 i sviten och vill sammanfatta dom på följande sätt. Första är en deckare, denna är en polisroman och den sista en triller. Alla tre är femmor och rekomenderas varmt.
Betyg 5
2008-01-18 19:18
Det är få böcker man läser där man rycks med från första sidan. Stieg Larssons uppföljare till "Män som hatar kvinnor" satte mig på helspänn f.o.m. första sidan. Love it!

Betyg 5
2008-01-31 16:48
Trots att Salander börjar visa tendens till Supergirl extraordinaire är det här bland det bästa jag läst i underhållningsväg av svensk författare på länge. Hela serien.
Betyg 4
2008-03-23 15:06
Smart, smartare, Salander.
Mycket, mycket läsvärd.
Betyg 5
2008-05-12 20:10
Förväntningarna på denna bok var skyhöga efter "Män som hatar kvinnor" och den lever nästan upp till dem. Några lite svagare perioder och en undran om varför Paolo Roberto dyker upp i historien drar ner totalomdömet lite grann.

Upplösningen är dock briljant och knyter ihop historien och boken får en stark fyra i betyg.
Betyg 4
2008-05-29 19:28
Har läst första men inte ännu orkat mig igenom hela andra boken, det finns mycket att störa sig på för den tänkande. Jag kommer inte att orka skriva alla detaljer utan några urval av saker som stör mig.

Fermats sats, tips. Sök på satsens historik samt svaret till den och fundera på i vilket facit den ryms. Han har inte ens problemets ekvation rätt sen har han mage att tjata om den!

Man flyger inte bakåt av ett pistolskott, i såfall skulle skytten också göra det. Kulans hastighet är hög och förödande men rörelsemängden liten.

Nästan alla problem och gåtor löses genom att någon av huvudpersonerna eller bipersonerna råkar se det avgörande ögonblicket. Slö och osannolik lösning på något som skulle kunna bli intressant.

För mycket moralkaka och politisk korrekthet som utmärker våra tidningar förpestar denna bok.

Den övermänskliga Listbeth, orkar jag inte ens kommentera.

Tyvärr, denna bok får av mig bottenbetyg.
Betyg 1
2008-06-06 20:21
Mycket spännande men har inte lika driv som den första boken. jag kunde släppa denna till skillnad från första som jag krmpaktigt höll kvar.

Men absolut läsvärd och jag längtar till den tredje
Betyg 4
2008-06-12 12:12
Jag kan till viss del förstå varför triologin blivit så hyllad som den blivit: Stieg Larsson skyr inga medel för att berätta sanningen om vårt land. Jag kan tänka mig att det mesta ur hans böcker är såpass sanningsenligt att han bara ändrat några namn här och där. Han var säkert en fantastisk man med enorm kunskap inom sitt område.
MEN..... Resten förstår jag ej. Karaktärerna är platta, det finns ingen humor, och det enda Mikael Blomqvist verkar vara riktigt bra på är att knulla runt och trassla in sig i olika kvinnors sängkläder. Varför så mycket engelska ord hela tiden? Och för Guds skull - VARFÖR blanda in Paolo Roberto av alla människor? Löjligt.
Stieg Larsson verkar fått en släng av kändiskåthet (precis som en viss Liza Marklund).
Kanske är den här triologin helt fantastisk, men jag fattar inte riktigt grejen.
Inte min typ genre helt enkelt. Betyget blir en mycket svag trea.


Betyg 3
2008-07-08 12:17
En mycket spännande och välskriven bok av Larsson, där framförallt personbeskrivningarna av Salander är enastående. Jag tycker att denna är lite bättre än föregångaren, då det är mer intriger och fart i handlingen.
Den förtjänar en 5a.
Betyg 5
2008-07-20 23:05
Tyckte att denna bok var den bästa av dessa tre. Betyg 5
Betyg 5
2008-08-02 01:32
Bra språk men pinsamt dålig historia
Betyg 2
2008-08-08 13:26
Stundvis gillade jag den inte, men speciellt mot slutet blev den riktigt spännande och väger upp mot ett högre betyg ^^
Betyg 4
2008-08-10 22:35
detta är helt klart den bästa bok jag läst (tillsammans med uppföljaren). den har så mycket mer än en vanlig deckare. jag älskade att man fick följa handlingen från både lisbet salanders vinkel, blomkvists, milton security och polisen.. det är så mycket handling men lätt att hänga med!
Betyg 5
2008-08-27 21:06
Lisbeth Salander, som man gärna ville veta lite mer om i första boken, spelar här första fiolen. Riktigt bra och underbart skrivet, han hittar verkligen en ton som passar henne när han skriver. uivb
Ibland kan jag dock uppleva att tonen blir lite... inte falsk, men... Vad fan gör Paolo Roberto mitt uppe i allt??
Kändes som en liten detalj som jag inte kan köpa, hans medverkan blir fånig och gör att jag har lite svårt att svälja storyn just i dom delar han är med.
Men boken har samma sköna flyt annars som första boken har.
Betyg 4
2008-10-14 15:50
Bra, spännande, målande personskildringar. Man vill läsa mer.
Betyg 4
2008-11-15 18:32
Till skillnad från alla andra hade jag faktiskt inga större förväntningar på den här hypade boken.Det kan ibland vara ett varningstecken när en svärm flugor samlas runt något.Det kan vara en sockerbit eller en hög hästskit.Man vet aldrig förrän man läst.

Jag började väl i fel ände av serien som läste tvåan som första roman.Men som väntat var böckerna utlånade in absurdum,så jag tog det som fanns.
Lisbeth Salander är en osannolikt genialisk hacker med ett trassligt,traumatiskt förflutet.Hon är något av en nymfoman med hämndmotiv och utnyttjar män för sin njutning i den mån hon nu verkar kunna känna någon.Med andra ord,hon är en typisk antihjälte.

Hon läser mycket avancerade och invecklade böcker inom matematik och astronomi,trots att hon verkar sakna utbildning helt och hållet.

Hon slår ner kvinnomisshandlande äkta makar och överlever orkaner med en axelryckning,trots att hon är liten,anorektisk och tanig som en trettonåring(hon uppges vara 150 cm lång och väga 40 kilo).

Hon verkar med andra ord i stort sett sakna svagheter,annat än att hon hade små bröst av naturen och nu med sin nyvunna förmögenhet skaffat ett par lagom stora till sin spensliga kropp på en klinik i Genua.
Nej,vacker beskrivs hon inte som.
Men det är väl allt hon saknar,fotomodellsskönhet.Som den extrema misantrop hon framställs som får man anta att hon också saknar en del social förmåga och empati.Men naturligtvis inte så mycket att män(och kvinnor) inte vill ha sex med henne.Då hade hon nog varit ganska ointressant som huvudperson.
Hennes beskyddare och arbetsgivare Dragan(på ett"security"-företag)har innan den utlandsexil hon befinner sig i när vår berättelse börjar använt hennes hackerkapacitet att ta fram uppgifter om människor.Exakt hur hon förskaffat dessa extraordinära datorkunskaper utan att ha gått mer än grundskola(om ens det)får vi inte veta.
Den enda hon verkar hysa något som kan kallas kärlek för är den före detta älskarinnan Mimmi Wu,en liberal kvinna som överkryddats med en hel drös politiskt korrekta attribut.Liksom de flesta andra karaktärer definieras hon av sina sexuella preferenser.

Lisbeth har alltså överlevt på egen hand sedan tolv års ålder då modern togs in på sjukhem och senare dog.
Hon har i prinip gjort allt på 26 år,rest jorden runt,blivit moderlös,sviken av Gud och hela världen,jagad av MC-gäng,blivit legendarisk i datorvärlden,gjort sig ekonomiskt oberoende för resten av livet.Och spelar schack som en Gud.Vilket geni måste inte kunna det?
Frågan är då,har hon utsatts för strålning eller hur har hon fått dessa superkrafter?

Hon har när vi kommer in i historien en lång tid befunnit sig utomlands eftersom hon genom en hackerkupp blivit ägare till 3 miljarder kronor(hon är därmed nästan lika rik som Madonna),trots att hon är omyndigförklarad som varande psykiskt instabil och potentiellt kriminell.
När hon kommer hem visar det sig att hennes förmyndare satt ett pris på hennes huvud som hämnd för att hon håller honom i ett pungkulegrepp som heter duga.Lisbeths fruktande hackerförmåga har inte bara renderat henne ekonomiskt oberoende,den ger henne också makten att utdela rejäla straff till den som går henne emot.Hon kan ta reda på vad som helst om vem som helst och går i hackerkretsar under namnet Wasp.Och är förstås också en legend bland dem.

Samtidigt håller den hjälteförklarade journalisten Mikael Blomkvist på med en artikelserie om trafficking.Två av medarbetarna som utför researchen mördas och Lisbeth blir misstänkt.
Mikael definieras trist nog genom sina kvinnoerövringar och sexuella förmåga som ältas ideligen.Alla verkar vilja tumla runt i sängen med Mikael,säkert även män,om det inte vore för att han är "extremt straight".Han är med andra ord en klassisk kvinnokarl med snett leende och,säkert,känsliga ögon.Vem han är mer än skjutjärnsjournalisten och hingsten får man gissa.
Lisbeth har förstås också ägnat sig åt sängexercis med Mikael får man ganska omgående i boken veta,ifall man nu inte läst första delen.

Jag hade svårt att ta Flickan som lekte med elden till mig,eller kanske ska man säga,ta den på allvar.Bitvis kände jag sympati med Lisbeth,för att på nästa sida bli oerhört irriterad på hennes i grund och botten felfria och övermänskliga person.De små skönhetsfelen verkar vara en skenmanöver för att göra henne lite mänsklig,men egentligen förstärker de bara intrycket av Superhjälten Lisbeth.
Hur gärna man än vill att kvinnor ska vara starka så blir Lisbeth ett skämt och en parodi på en av livet skadad människa som genom författarens magiska händer tilldragit sig övermänsklig överlevnadsförmåga.Trots att hon är mer Terminator än människa tas hon ideligen om hand på varierande sätt av mäktiga män.Det blir nästan gubbsjukt.
De övriga protagonisternas sexliv är förstås liberalt och frigjort(men sympatiskt befriat från tvång,naturligtvis),och varför skulle det inte vara det?Sex säljer och sex definierar.

Polyamorösa Erika Berger ringer till och med till sin frigjorde man Greger och talar om att hon inte kommer hem ikväll eftersom hon tänker ligga med Mikael istället.Här serverar författaren en präktigt liberal moralkaka kall när frigjorde protagonisten Greger bemöter fruns önskan om en annan smak för dagen närmast med ett fryntligt lyckönskande om en trevlig kväll.
Oerhört påklistrat och krystat.
Den främste antagonistens sexuella smak får också måla konturerna för hur läsaren ska uppfatta honom.Han har självklart datorn full med kvinnoförnedrande hårdporr som Lisbeth kan se eftersom hon har full kontroll över hans datoraktivitet.
I en science fictionroman hade Lisbeths förmågor och attribut varit både förlåtna och förståeliga(eftersom det kunnat förklaras med med inplantat,cybernetik,genmanipulation och utomjordiska ingripanden),men inte här.
Stieg Larssons språk är underhållande,målande och flyter på.Men det sviktar när han omotiverat blandar in massor av engelska fraser som drar ner intrycket."Fuck them" och så vidare.Varför?
Vad som burit den här romanen in i berömmelse har åtminstone jag svårt att begripa.Men jag lutar åt att det beror till stor del på just det jag stör mig på.Superhjältemytologiserandet.Att "alla" säger att den är bra.
För mig räckte det inte.
Betyg 2
2008-11-30 19:15
Inte alls lika bra som "Män som.."
Betyg 2
2008-12-03 07:35
Eftersom Flickan som lekte med elden är redan så omskriven skriver jag bara kort att den är lika bra som första delen och att jag ablolut kommer läsa Luftslotet som sprängdes. Stieg Larsson har verkligen lyckats med sin triologi
Betyg 5
2008-12-30 12:37
Salanders förflutna hinner i kapp henne. Och vilket förflutet sen. Här handlar det om trafficking och mörkläggning av brott på hög nivå. Salander är en hjälte.
Bok nummer två i trilogin om Millenium är efter den sega inledningen minst lika spännande som sin förgångare.
Betyg 4
2009-01-05 20:18
Den här boken var inte fullt lika bra som den första. Den första boken av Larsson hade mer genomarbetad story tyckte jag och den här tidvis lite konstlad. Det är i vilket fall roligt att följa Salander och Blomqvist och Paolo Robertos inhopp förgyller ju boken lite:). Jag gillar även Larssons andra bok och det är synd att han inte kommer att skriva så många fler böcker...
Betyg 4
2009-03-07 14:33
Verkligen en bok att sträckläsa som har det mesta! Bitvis oerhört spännande, mycket bra personporträtt och hur kan man bara inte annat än älska Salander? Tyckte bättre om denna bok än föregångaren, främst för att denna bok kändes mindre "otäck" på sätt och vis.
Betyg 5
2009-03-18 13:03
Precis som den första boken tog den sig mot slutet och blev riktigt bra.
Betyg 4
2009-03-21 15:59
Absolut bästa Svenska deckarförfattaren!
Betyg 5
2009-04-09 15:43
En fantastisk bok.
Betyg 5
2009-04-19 21:00
Jag började nästan direkt att läsa denna bok efter att jag hade läst "Män som hatar kvinnor" jag tycker som de flesta att det är en mycket bra bok och skriven på ett sånt sätt att man inte kan sluta att läsa. En av de bästa böcker jag läst =D.
Betyg 5
2009-04-27 21:35
Precis som första boken tog det ett tag innan den kom igång, men sen var det fullt ös igen :-) Ser fram emot läsningen av nästa bok.
Betyg 4
2009-05-17 20:29
bättre än första boken!
Betyg 5
2009-06-09 19:04
Män som hatar kvinnor var en utredning om en utredning, ett grepp som kändes fräscht, (mig veterligen unikt, men jag är inte beläst inom deckargenren) och förlänade kvalitet.
Uppföljaren saknar detta och andra säregna drag, (ehm, Paolo?) och inordnas därmed under raden av halvt genomkomponerade deckare, även om persongalleriet är tillräckligt intressant för att man ska vilja veta hur det går.
Betyg 3
2009-06-18 23:35
Den här boken va nästan lika bra som nr 1, men jag kommer att läsa nr 3 också. Denna bok tyckte jag var rörigare än första ..få se hur det blir med nr 3
Betyg 4
2009-09-08 12:53
Tyckte att den här var grymt bra, mer avancerad än ettan, och med en massa fakta som kom fram som man väntat på.
Storyn var bra, något man knappast kunnat förvänta sig och sånt gillar jag.
Älskar Salander, hon är den moderna superhjälten! En störd, intelligent tjej med moral (och så är hon ju grymt brutal mot de som förtjänar det) Hade riktigt roligt åt ett stycke i boken.
Men blev lite förvånad när Paolo Roberto kom in i handlingen (?!) Om det blir en film, ska han spela sig själv då eller? Känns som att han är överallt, så det var väl kanske inte det allra bästa tycker inte jag.
Det kan dock inte sänka betyget eftersom jag lyckades göra en allnighter med den här eftersom den var så beroendeframkallande!
Betyg 5
2009-09-10 15:57
Första delen (Män som hatar kvinnor) fick en 4:a av mig, men böckerna i denna serie blir bara bättre och bättre så denna får en 5:a.
Betyg 5
2009-09-22 22:31
Den sämsta boken i trilogin men ändå bra. En stark trea.
Betyg 3
2009-10-15 13:25
Jag läste ut boken för ca en månad sedan nu, efter att ha läst ut första boken: Män som hatar kvinnor som jag även såg på bio efteråt. Jag tyckte jättemycket om bok nr 2, för den hade en ny egen handling om man jämför med första boken. Där var det ju en helt annan story, man fick inte veta så mycket om bakgrunden i allas liv riktigt ordentligt vilket jag saknade en del. Men i bok nr 2, där får man veta bakgrunden till Lisbets liv, varför hon är som hon är, vilken uppväxt och bakgrund hon hade tidigare. Mycket bra och väldigt hemsk bok. När jag läste boken, så kunde jag nästan få rysningar för att författaren skriver så himla bra, och man kan verkligen inte sluta läsa! Jag såg även denna film på bio nu för en månad sedan, och jag tyckte den var himla bra filmen också. Tyvärr så målar man ju upp sin egen bild från boken på hur alla scener är och människorna hur de ser ut, så att visst man blir lite besviken ibland på att de ändrat och tagit bort en massa, men väldigt bra gjord film ändå måste jag säga, de har hittat en del riktiga guldkorn!
Nu läser jag bok nr 3 för tillfället, Luftslottet som sprängdes som beräknas ha biopremiär också nu i november. Spännande att få veta upplösningen, kan verkligen inte sluta läsa denna bok heller.. Ett måste helt enkelt att läsa dessa böcker om man gillar deckare. Synd att det kanske inte kommer bli en 4e bok, hade gärna velat läsa den nu när man vet att den skulle kommit ut. Men vi får se!
Rekommenderar alla iaf att läsa denna triologi. Du kommer inte bli besviken!
Betyg 5
2009-11-11 16:09
sanslöst bra! min favorit av stiegs tre.
Betyg 5
2010-01-28 12:22
Tyvärr kan jag inte instämma lovsången gällande denna bok. Jag tycker den första boken i serien är en helt ok deckare men "flickan som lekte med elden" är en klar besvikelse. Lisbeht känns som en lika påhittad och overklig karaktär som batman. Jag har svårt att sympatisera med henne trots att det verkligen är synd om henne. Dessutom tycker jag inte att boken är särkskilt bra skriven. Nej, det här är inte en bok för mig men jag är glad att så många andra uppskattar boken. Det är många vänner till mig som aldrig läser men som nu slukar hela Milleniumserien.
Betyg 2
2010-05-24 21:02
Visst, boken var spännande. Men inte som "Män som hatar kvinnor", del ett i serien om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander. Den kändes inte avslutad när den var slut. Man måste läsa del tre för att veta hur det går. Det tänker jag självklart göra.
Betyg 3
2010-06-18 16:02
Den här boken är väldigt bra. Jag uppskattar att Lisbeth och hennes liv är i centrum. I Flickan som lekte med elden får man verkligen lära känna Lisbeth och hennes bakgrund.
Boken är som de andra två, välskriven och spännande.
Mer av Lisbeth och hennes färgstarka jag, det gillar jag! Det är kul!
:)
Betyg 5
2010-07-18 19:27
Bra, men inte lika bra som den första, jag tyckte nästan att boken ändrade karaktär lite..men i en sådan här bok, vasd kan man klaga på?
Betyg 4
2010-08-19 16:10
Tycker om den här mer en första boken
Betyg 4
2010-12-18 01:02
Uppföljaren är absolut inte sämre. Stieg Larsson lyckas göra den andra boken minst lika gripande och spännande som Män som hatar kvinnor. Wow!

Sjukt bra bok! Läs den, det är allt jag kan säga!
Betyg 5
2010-12-29 23:02
Jag tycker den här var minst lika bra som ettan, :D Om inte bättre!
Betyg 4
2011-03-21 18:35
Kan bara hålla med alla andra, en otroligt bra bok(serie). Läs den!
Betyg 5
2011-07-20 16:20
Välskriven, men lite för mycket av en inledning till den tredje boken i serien
Betyg 2
2011-08-28 15:48
Det är inte utan att jag känner stor beundran för huvudpersonen Lisbet Salander. Hon möter sin far igen och det kommer en uppgörelse. Men innan dess kommer det att ske flera mord. Lisbets väninna kommer också att råka illa ut och en kändis Paolo Roberto, boxaren, kommer att träffa sin överman och därför får Paolo använda mer än nävarna för att kunna fly därifrån.
Även i verkliga livet finns rötägg inom poliskåren, juridiken, politiken och vården. och jag hoppas att de också kommer att bli avslöjade till slut.
Denna bok kan läsas som fristående. Mycket bra. Andra gången jag läst den och jag blev lika fachinerad som första gången.
Betyg 5
2011-08-29 09:11
Del 2 av supertrilogin håller hög spänningsklass. Jag vill påstå att det här bland det mest raffinerade vi läst i svensk deckarhistoria. Vid det här laget har vi alla lärt känna Lisbeth Salander och därför stiger engagemanget till maxhöjd. Vi känner ett slags beskyddande medlidande och nästan kräver rättvisa. Eller vedergällning.

En sällsynt påtaglig spänningsroman i högsta tempo.
Världsklass.
Betyg 5
2012-10-14 21:08
Återigen en blodig och rafflande historia av Stieg Larsson, men storymässigt går det inte ens att jämföra den här uppföljaren med "Män som hatar kvinnor". Milleniumserien har hittills verkligen hållit bra kvalitét, men jag tycker att den här boken spårade ur någonstans efter 300 sidor och därefter var den inte särskilt spännande. Det känns som om boken försökte bli något större än vad den egentligen var och författaren gjorde också misstaget att låta läsaren veta för mycket, vlket gjorde läsningen till en seg väntan på att huvudpersonerna skulle komma till samma insikt. "Män som hatar kvinnor" var verkligen en otroligt bra deckarhistoria. "Flickan som lekte med elden" fångade mig inte alls på samma sätt.
Betyg 3
2012-11-12 19:56
Helt klart bästa boken i trilogin.
Betyg 5
2013-06-24 08:42
Kanon bok ! Lisbeth Salander vilken kvinna !
Betyg 5
2020-08-22 01:40
Lika bra som Män som hatar kvinnor.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Flickan som lekte med elden