bokrecensioner boktips

Män som hatar kvinnor

Författare: Stieg Larsson
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9789113071299


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Mikael Blomkvist, ekonomireporter, döms till fängelse för förtal av finansmannen Wennerström, och beslutar sig för att ta time-out från sitt jobb på tidskriften Millennium. I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.
Medelbetyg: 4,12 (180 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Män som hatar kvinnor :
2005-11-14 12:36
Stieg Larssons postuma debut "Män som hatar kvinnor" börjar långsamt, nästan trevande. Kanske är det ett misstag, kanske är det stilistiskt, det är svårt att avgöra. Men halvvägs (drygt) in i historien accelererar det, och tempot blir högt. Och man slits med. Det går knappt att släppa boken, man måste få veta vad som hänt.

Så, det är en bra deckare. Ibland kanske en del personporträtt blir lite platta, ibland kanske språket inte är så underhållande. Och humorn, den är nästa helt frånvarande.
Slutbetyget blir ändå en fyra, svag, för den sista tredjedelen var såpass bra. Men den sega inledningen kanske skulle varit lite kortare.
Betyg 4
2005-12-10 22:07
Mmm, vilken härlig bok! Jag var fast efter bara ett par sidor. Jag var så kluven för jag ville dels bara läsa, läsa, läsa, dels ville jag inte att boken skulle ta slut.

Personporträtten är väldigt bra, intrigen är komplicerad men inte svår att hålla i huvudet och den är dessutom mångfacetterad, boken är spännande och lättläst. Möjligtvis att den var något för lång men det gjorde faktiskt inget alls.

En toppenbok!
Betyg 5
2005-12-28 19:15
Kom snabbt in i boken och kände att jag bara ville fortsätta att läsa hela tiden. Språket var enkelt men inte simpelt. Intrigen kändes spännande, vad hände egentligen för 40 år sedan? Mycket nystande fram och tillbaka, som jag gillar. Men jag tyckte ändå att lösningen på gåtan kändes platt och lite tråkig.

Även det ekonomiska och tekniska i boken gjorde mig lite uttråkad. De sista sidorna kändes oerhört sega att läsa klart. Därav blir det inte full pott betygsmässigt.
Betyg 4
2006-01-21 16:57
Vilken bra bok! Jag läste den inte jag lyssnade på den. Stor saknad när den var färdig lyssnad. Ser fram emot dom två andra om Mikael Blomkvist och den märkliga Lisbeth Salander. När dessa ges ut vet jag inte, men kommer att hålla koll på detta var så säker.
Betyg 5
2006-01-28 12:08
Otroligt bra bok det här. Tyckte dock att handlingen släpade sig fram i början och det var så många personer att lära känna. Men efter 150 sidor stegrade tempot och sen var det omöjligt att lägga boken ifrån sig! Väntar med spänning på nästa bok!
Betyg 4
2006-02-04 13:46
Äntligen en deckare som jag kan ge en femma! Det ryktas att Stieg L hann med ytterligare två böckar innan han dog och de kommer jag att införskaffa snarast möjligt.
Det är främst porträttet av Lisbeth Salander som är fascinerande, hoppas hon kommer tillbaka till mig!
Betyg 5
2006-04-02 11:36
Vilken bok!! Jag lyssnade på den... Jag har en cd i köket och det har aldrig varit så rent i mitt kök... Jag tillbringade nästan all vaken tid där så länge boken räckte...
Jag gillade intrigen och den kändes så verklig att jag var på väg att Googla på Mikael och Lisbeth
Ser fram emot de två som kommer i sommar där man åter får följa dem...
LÄS DEN!!!!!!
Betyg 5
2006-05-22 18:35
Det här var en av mina bästa läsupplevelser. En bok med spänning, historia, modern teknik, bra personbeskrivning och mer spänning. Allt är bra.
Betyg 5
2006-08-12 19:54
Vad ska man säga? En av de absolut bästa böcker jag läst. Jag avundas dig som inte läst den och har det fantastiska kvar. När man läste sista sidan så kändes det rätt vemodigt...
Betyg 5
2006-08-22 14:23
Verklig. Intelligent. Samhällskritisk. Stieg Larssons bakgrund som journalist och expert på antidemokratiska rörelser ger boken karaktär. Gåtan om Harriet fascinerade mig mer och mer. Slutet gör att jag längtar efter att börja läsa 'Flickan som lekte med elden' som är nästa bok i Millenium triologin. Känns som att denna bok skulle passa bra som film. Helt klart en bok att rekomendera! Läs!
Betyg 4
2006-09-04 20:35
En förskräckligt bra bok. Ville inte lägga ifrån mig den och den påverkade min nattsömn negativt eftersom jag inte kubnde lägga mig ifrån den.
Betyg 5
2006-09-05 16:49
Ljudboken

"Män som hatar kvinnor" är första delen i mellennium-triogin - Stieg Larssons mäktiga historia om tidningen mellennium, Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander.
Boken utspelas med ett mystiskt försvinnande i bakgrunden. En ung flicka, från en av Sveriges maktfamiljer, försvann för 40 år sedan. Mikael Blomqvist - som precis förlorat ett förtalmål - flyr Stockholm och övertalas att ta på sig att utröna vad som egentligen hände den där dagen för många år sedan.
Under ytan lurar en betydligt fulare sanning än någon hade velat veta.

Detta är en engagerande, spännande och driven historia - men trots det bara en slösande bra bakgrund till en ännu mer engagerande förgrund.

Det som gör att boken stannar kvar i mig, och att jag med förväntan ser fram emot uppföljarna, är berättelsen om Lisbeth Salander.
Den ensamma, socialt dysfunktionella, punkklädda, juridiskt omdyndigförklarade flickan med det ojämförbart överlägsna intellektet, det fotografiska minnet, den otroliga datorviriousiteten och ett djävlaranamma som ingen klarar av att sätta sig på.
Denna karaktär har alla förutsättningar att bli en krystad, konstruerad klichéstinn floppkaraktär. Men på ett häpnandsväckande sätt lyckas Stieg Larsson göra henne både trovärdig, äkta och levande.

"Män som hatar kvinnor" är en äkta sidvändarthriller med starka feministiska undertoner och andas kompetent kunskap och brinnande engagemang.
Det är tydligt att Stieg Larsson ville skriva en trilogi som skulle tilltala folk och sälja bra - vilket de också gjort - men också fylla den med det rättspatos och kamp för de svaga och utsatta som man förknippat honom med fram till hans död 2004.

Mellenniumtriologin skrevs i sin helhet före utgivning och gavs ut postumt efter Stiegs död.

Reine Brynolfsson gör ett mycket bra jobb med sin inläsning.

Betyg 5
2006-10-22 17:30
Mikael Blomkvist är redaktör för tidningen Millenium som gör journalistiska granskningar på ekonomiska företag. Det blåser snålt kring tidningen sedan Blomkvist blivit anklagad och dömd för förtal mot en av Sveriges ledande storpampar. För att inte skada tidningens anseende ytterligare kopplas Blomkvist bort från tidningen och det är i den vevan som han blir anlitad av Henrik Vanger, en av Sveriges största företagare, att nysta upp en 40 år gammal mordgåta.

Blomkvist får en medhjälpare i den unga Lisbeth Salander, en socialt obegåvat men genialisk datahacker (som torde vara en av de mest intressanta bokkaraktärerna en svensk deckarförfattare producerat på flera decennier!) Tillsammans försöker de lösa det gamla fallet. Som får skrämmande aktualitet när paret gräver för djupt....

Stieg Larsson är en nyskapande deckarförfattare. "Män som hatar kvinnor" ingår i en triologi om den fiktiva tidningen Millenium och böckerna utgavs postumt efter författarens död (två har givits ut, en är fortfarande kvar).
Denna bok glöder av samhällskritik och entusiasm för det skrivna språket. Larsson har ett flytande och gripande sätt att skriva, men orginaliteten härör framför allt i hans personkaraktärer. Rättspatos blandas med lite skruvade personligheter, som i händerna på Larsson - FAKTISKT blir trovärdiga. Det finns inte mycket att klaga på i Larssons debutbok. Möjligtvis skulle det vara att berättelsen är splittrad i kanske 20 bi-historier, men eftersom författaren löper linan ut och avslutar alla påbörjade spår, är det inget som drar ner helheten. Den här boken är läsglädje!
Betyg 5
2006-11-20 16:43
Vilken bok!
Vilken deckare!
Vilken författare att gripa tag i en och nysta in en i historien så att man bara vill ha mer. Och när man sedan tror att man vet slutet så är det 100 sidor kvar av överraskningar.
Tro mig när jag säger att det är den bästa bok jag läst i år och att jag MÅSTE läsa fortsättningen.
Helt enkelt suverän.
Ett stort persongalleri med förgreningar - men man förstår ändå.
Och helt klart trovärdig in i minsta detalj av en svensk deckare. Läs den!! Om du inte redan gjort det förstås. :)
Betyg 5
2007-01-16 19:48
Mer än 500 sidor spänning! Svår att lägga ifrån sig trots att den stundtals är riktigt obehaglig. En typisk streckläsarbok, man vill ju så gärna veta hur det ska gå.
Betyg 4
2007-01-21 18:15
Efter att hört så mycket om boken så var förväntningarna höga när jag började läsa. Jag blev inte besviken. Visserligen var den lite lång i början, men historien byggs upp och man vill läsa vidare. Porträttet av Lisbeth tycker jag var en strålande. Intressant tjej!
När det var över 100 sidor kvar kändes som om boken var slut, men författaren driver på och det blir ännu mer spännande....

Betyg 5
2007-01-21 21:17
Det här var en ny författare för mig. Och han dog tydligen strax efter att skrivit klart efterföljaren till den här boken. Han blev 50 år gammal. Synd av säkert många orsaker, men också för böckerna. Han hade klart talang för spänning. Visserligen lyckades jag relativt snabbt räkna ut det mesta av upplösningen, men det var ändå många saker som förvånade mig. Bitvis var det oerhört spännande och jag fick säga till sambon "vänta lite - jag kommer strax - måste bara läsa lite till". Det finns en bok till, visserligen fristående, men jag tänker skaffa mig den också när den kommer ut i pocket. "Flickan som skyr elden" heter den. Håll utkik! Under tiden - läs "Män som hatar kvinnor" och var beredd på spänning.

Betyg 5
2007-01-29 21:48
Har haft den här boken på G ett tag men orkade inte fortsätta första gången jag läste den. Nu tog jag nya tag och... sträckläste! Vilken spännande och bra bok! Ser fram emot att läsa nästa i serien nu. Retade mig dock en del på Lisbet Salander som i mina ögon är lite för mycket av en övermänniska. Hon beskrivs som en grå mus på något sätt, tyst och otillgänglig, ett problembarn med social fobi. När det väl kommer till kritan är hon superintelligent, datageni, språkbegåvning och mansslukerska! För bra för att vara sann och rätt overklig. En parentes bara men en sak jag hakade upp mig på. Otroligt bra bok iallafall som det är svårt att lägga ifrån sig!
Betyg 4
2007-02-06 22:20
Underbar bok med tydliga bilder av händelseförloppet, bland de bästa svenska deckare jag läst.
Betyg 5
2007-03-06 17:31
Nu ska jag vara tråkig och inte hålla med särdeles mycket.
Efter nästan 100 sidor börjar man få en klar överblick, skaffa sig relationer till personerna och känna igen vägarna i Hedestad. Efter ytterligare hundra sidor kommer vi till den råa, obehagliga delen som förstärker ens empati och relation till bokens karaktärer. Tempot ökar långsamt men bestämt tills den närmar sig sluttampen och...
Där går allt käpprätt åt skogen.

Stieg verkade inte riktigt själv veta hur han ville ha det och som ett framstressat resultat i brist på fantasi blir själva höjdpunkten en blandning av en Beckfilm, där offret ligger hjälplös och konverserar med mördaren som bara av en händelse får lust att berätta om sin barndom, och ett visst avsnitt av "Mord i sinnet".

Sen går vi mot ett långt avslut om hur de hanterar vad. Lite känslor, lite extra kryddning

Det fick mig att öppna ögonen och se lite mer kritiserande på hela boken och inse att de ovannämnda inte är de enda filmerna författaren sett. Förfadern till klanen i fråga heter Jean Baptiste och det kommer också in en hacker vid namn Trinity
Det kanske är bara jag som får en känsla av déjà vu?

Det är egentligen ingen dålig bok men den spännande och intressanta läsningen kastas snabbt om till något amerikanskt för att sedan slå tillbaka på den tidigare linjen.
Till bokens fördel kan jag erkänna att jag aldrig hade någon aning om vad som skulle hända, trots att jag fick bevismaterialet som läsare samtidigt som karaktärerna och jag släppte inte boken frivilligt. Även på den sista sidan får vi en vändpunkt eller en slutlig överasskning som skulle varit så mycket mer tilltalande om han inte fallit för frestelsen och få hela scenen att bli lite kliché.

Det är mer förlåtligt att skriva en ganska bra bok än att inte lyckas med något som kunnat bli fantastisk
En generös trea av mig
Betyg 3
2007-04-14 16:59
Den bästa svenska deckarförfattaren. Boken låg länge innan jag började att läsa, men när jag väl började kunde jag inte sluta.
Betyg 5
2007-04-15 21:44
Helt klart den bästa deckare jag läst. Lite seg i starten, men de bästa böckerna är ofta det. Irriterade mig på en specificerandet av datatekniska prestanda som skulle verka så high-tech, men som givitvis inte är imponerande bara ett par år efter bokens utgivande. Sedan störde jag mig på att det obligatoriska "hjälten-är-fångad-och-hjälte-nummer-två-kommer-till-undsättning"-dramat tvunget skulle vara med. Det hade inte behövts. Men det var ju kul att det inte var i slutet av boken, som brukligt är. Slutet såg jag som något otillfredställande, även om jag i o f s ogillar "klassiska" slut. In alles så hade jag svårt att lägga ner boken efter att jag kommit till mitten, och det var den bästa jag läst i genren.

Betyg 4
2007-06-03 14:35
Den här boken var den allra första "kriminalroman/deckare" som jag läste. Jag började och slutade varje gång men i 5:e försöket så tog jag mig förbi de första 31 sidorna. Mycket spännande bok, möjligtvis en aning förutsägbar men. Det här var absolut en av dom bästa böckerna jag läst!
Betyg 4
2007-06-12 11:40
Väldigt bra!
Betyg 5
2007-06-13 22:24
Gillar du deckare.....LÄS, LÄS, LÄS!!
Betyg 4
2007-06-26 21:30
länge sen jag gav en femma, men nu är det dags.. så välskriven, spännande story och emellanåt otroligt äcklig... den bästa bok jag läst på riktigt riktigt länge! om du inte läst den ännu, köp den! läs den!
Betyg 5
2007-07-05 18:47
Bästa och enda deckare jag har läst.
Betyg 4
2007-07-07 11:46
Män som hatar kvinnor, av Stieg Larsson, är den första delen i Millennium-serien. Huvudpersonerna i boken är journalisten Mikael Blomkvist och researchern Lisbeth Salander.

Information från http://www.stieglarsson.se/ :

”Ekonomijournalisten Mikael Blomkvist behöver en time out. Han har precis blivit fälld för förtal av finansmannen Hans-Erik Wennerström och döms till tre månaders fängelse. Han beslutar sig för att ta en paus från sitt jobb på tidskriften Millennium.

I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart att familjekrönikan bara är en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Henrik Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Något som Henrik Vanger aldrig kunnat släppa.

Blomkvist åtar sig motvilligt uppdraget, och till sin hjälp får han den unga Lisbeth Salander. En strulig tjej, tatuerad och piercad, men också en utmärkt researcher och en av landets främsta hackers.

Tillsammans gräver Blomkvist och Salander allt djupare i familjen Vangers förflutna och möter en mörkare och blodigare historia än någon av dem kunnat ana”.

I Män som hatar kvinnor figurerar flera olika personer ur släkten Vanger, som t ex: Henrik Vanger, Harriet Vanger, Cecilia Vanger, Anita Vanger, Martin Vanger, Alexander Vanger, Harald Vanger, Birger Vanger och Isabella Vanger.

Den nu tragiskt framlidne Stieg Larsson har med sin pusseldeckare, Män som hatar kvinnor, skapat ett riktigt litterärt mästerverk. Boken innehåller alla de ingredienser som skapar en riktig bestseller. Personskildringen är magisk och miljöbeskrivningarna håller väldigt hög klass. För mig framstår Stieg Larsson som Sveriges deckarkung. Han spelar i en egen liga och med Män som hatar kvinnor når han en högre dimension som övriga deckare jag läst inte kommer upp till. Boken förtjänar ett överbetyg.
Betyg 5
2007-07-08 22:59
jag har otroligt svårt för deckare men det här var ett språkligt änglaspel.
Älskar historien och personerna som det handlar om.
Betyg 5
2007-07-18 19:46
Fantastiskt bra bok, spännande och intressant. Den bästa svenska boken jag läst på väldigt länge!
Betyg 4
2007-08-12 16:28
Spännande och svår att sluta läsa. Lite utdragen, lite för rå och lite för mycket fokus på avvikande sexualitet för att det ska vara riktigt i min smak. Ganska enkelt språk, ingen större litterär upplevelse. Fascinerande djup i intrigen och de "fakta" som presenteras (ang hacking, företagsvärlden, släkten Vanger etc) imponerar och gör att romanen stundtals känns "lärorik". Rekommenderas - men varning utfärdas för känsliga läsare.

Måste givetvis läsa tvåan - som dessutom utsetts till "Bästa kriminalroman 2006" av Deckarakademin.
Betyg 4
2007-08-17 22:39
Nja. Det börjar ganska bra. Handlingen byggs upp hyfsat. Många personer att hålla reda på, några av dem är dock helt överflödiga, men det är ok.
I andra halvan av boken börjar det bli lite för mycket, det blir overkligt, absurdt, stålmannen varning. Dessutom billigt slut. Sorry, det blir bara en trea.
Betyg 3
2007-08-25 08:31
Även om jag tyckte boken var bra kan jag inte förstå all uppmärksamhet boken fått från min bekantskapskrets och andra att den skulle var såååå bra. Det var en spännande bok, stundvis lite otäck och man hade ofta svårt att lägga den ifrån sig eftersom man ville se hur det skulle gå med olika grejer. Personbeskrivningarna är utmärkta, känns som att man kännner huvudpersonerna och man lever sig verkligen in i boken.
Betyg 4
2007-08-26 15:47
En oerhört bra deckare. Lite trevande i början, men efter ett tag in i boken så byggs spänningen upp. Det inträffar en del oanade vändningar och det är bitvis väldigt svårt att släppa ifrån sig boken. Väldigt utförliga personbeskrivningar och välskriven bok i övrigt. Synd att författaren gick bort så tidigt :( Ska nog ta mig an de två andra böckerna i Milleniumserien också, vilka säkert håller lika hög klass!
Betyg 4
2007-08-26 21:21
En av dom bästa deckare jag läst.En sträckläsningsbok som tar grepp om läsaren.Inte bara olidligt spännande,språket är också otroligt bra och nyanserat.En njutning att läsa.Man kan knappt vänta på att ta sig an uppföljarna i Millenniumserien.
Betyg 5
2007-10-01 13:49
Spännade bok.
I början var det lite jobbigt med alla namn på personer som dök upp, men allt eftersom kom man in i boken och ville aldrig lägga ifrån sig den.
Stieg Larsson gör boken intressant för när man tror att man fattat slutet tar allt en ny vändning och gör det åter igen spännande.
Jag rekomenderar den varmt!
Betyg 5
2007-11-01 17:22
En spännande bok som dock började lite segt men som snart nog fångade intresset för att fortsätta lyssna (som jag gjorde). Många personer att hålla reda på kändes det som till en början men i vanlig ordning så klarnar även det.
Lite oväntat slut på släktsagan om släkten Vanger och att det sedan var mycket kvar att lyssna på fick mig att inse att det ju faktiskt var Mikael Blomkvists Wennerströmhistoria som var den faktiska handlingen.
Jag ser fram emot de två andra böckerna som Stieg Larsson skrivit och det är så synd att han dog så det inte blir fler...
Bra bok som är väl värd att läsa eller lyssna på!
Betyg 4
2007-11-02 12:49
Jag läste den här boken när den först kom ut och innan den hade blivit stor. jag tyckte till en början att den var bra. kanske var jag Jag läste den här boken när den först kom ut och innan den hade blivit stor. Jag tyckte till en början att den var bra. Kanske var jag förvillad av titeln som fick mig att tro att det skulle vara en bok med feministiskt tema. Den hade verkligen inget sådant tema. Själva kvinnomisshandeltemat som politisk fråga fick inte mer plats än beskrivningarna av Salanders motorcykel.
Skulle man läsa en bok som hette ”Hur man skriver en deckarroman” skulle man sedan kunna skriva en bok som var minst lika bra som den här. Alla händelser kommer precis i rätt ordning och håller den rätta takten. Det finns inget som är mer irriterande än formsydda deckare.
Jag blev ännu mer upprörd när jag upptäckte att alla personskildringar och relationerna är totalt DJÄVLA orealistiska. En flicka som blir kär i en äldre man och samtidigt har ett sexigt förhållande med en snygg lesbiskt tjej (den biten kanske var till för att gubbsjuka djävlar). Hon är säkert övernaturligt starkt också. :D PERFEKT! Blomkvist är hjälten i denna saga. Han tar den lilla flickan under sina vingar. Aah. Hon är ju ganska stark men ömtålig inombords… snyft. Han är en riktig kvinnokarl.
Historien var dessutom förvånansvärt förutsägbar. Jag trodde in i det sista att det skulle komma något oväntat slut men nej, det var som man trodde redan ”10 sidor” in i boken.

WASTE OF TIME!
Betyg 1
2007-12-09 21:41
Det här är en väldigt fängslande bok som är nästan omöjlig att lägga i från sig. Jag tycker den är väldigt bra och kan verkligen rekommendera den.
Betyg 5
2007-12-17 22:44
En mycket bra bok, som kopplar greppet i ett tidigt skede och sen håller greppet om läsaren hela vägen. Fantasiska personporträtt och multipla berättelser gör att det är en stor behållning att läsa denna debut. Den bästa bok jag läst på flera år, ser fram mot att läsa uppföljarna inom kort.
Betyg 5
2007-12-28 12:34
Perfekt "jullovsläsning"!! Spännande med en bra story! Ser fram emot att nu ta upp hans andra böcker. Hade svårt att förstå hypen om dessa böcker innan jag givit mig i kast med "Män som hatar kvinnor", men nu är jag med på banan. En stark fyra.
Betyg 4
2008-01-08 15:40
I love it, rakt igenom.
Betyg 5
2008-01-31 17:06
Den bästa boken i trilogin. Mer verklighetstrogen än uppföljarna.
Betyg 4
2008-02-01 22:57
Jag har väldigt svårt att förstå alla lovord om den här boken. Jag hade av förklarliga skäl väldigt höga förväntningar när jag började läsa boken, men oj vilken besvikelse. Inledningsvis får vi lära känna Blomqvist och Salander på var sitt håll. Så långt är allt bra och man förstår att dessa personer kommer nässlas ihop senare i boken.

Det gamla mysteriet om Harriet är till att börja med ganska intressant, även om gamla försvinnanden som ska redas ut är föga nyskapande. Snart börjar det bli löjligt och overkligt ju ju mer Blomqvist och Salander nystar i historien.

Dessutom är Salander en helt overklig person. Hon har haft problem i livet och struntat i skolan m.m. Fast hon är liten så är hon näst intill stålmannen eller MacGyver. Hon klarar allt och är otroligt duktig på datorer. Där brister trovärdigheten ytterligare. Så lätt är det inte att hacka sig in på saker o ting och veta allt om en person.

En av de största besvikelser jag läst. Ett mysterium för mig att så många kan tycka den här boken är bra.
Betyg 1
2008-02-16 14:24
En oerhört bra och spännande bok! En av de bästa deckarna jag har läst!
Betyg 5
2008-02-19 21:08
Trots att det var trögt att komma in i boken och bli intresserad så tvingade jag mig för jag ville fatta vad som anses så bra. Och visst blir man medryckt nånstans i mitten när berättelsen tar fart men allt detta kaffedrickande, smörgåsar med leverpastej och gurka, uttryck som "kära nån", "en rasande parant kvinna", och - värst av allt alla totala orimligheter - Lisbeth Salander är nån sorts wonder woman som klarar de mest orimliga saker trots att hon ser ut som en metmask och aldrig gått ut grundskolan ens! Puh! "Vuxna som tror på sagor" hade varit en lämplig undertitel....
Betyg 2
2008-03-07 22:50
Visst, det var ibland mycket svårt att lägga ifrån sig boken, men den saknade helt humor och personbeskrivningarna var inte så målande. En stark trea får den ändå eftersom storyn var bra och spännande.
Betyg 3
2008-03-23 15:00
Outstanding !!
Betyg 5
2008-03-31 15:33
Vilken bok!! Otroligt spännande och bra. Stieg larrsson skriver så dramatisk bra så att man inte kan sluta att läsa.
Boken är väldigt seg i början men ge boken en chans! Du kommer inte ångra dig…
Betyg 5
2008-04-18 15:44
Jag är precis klar med boken och jag har bara lovord att ösa över den.
Det är däremot kul att läsa andra recensioner som inte gett den något högt betyg. Min reflektion över detta är att Stieg Larsson är en författare som man antingen älskar eller "hatar". Visst han kan bli långrandig i vissa avsnitt och det är mycket kaffekokande och smörgåsar hit och dit. Men om man fastnar för dessa detaljer då har man inte fångat själva historien. Och vad är det för fel på att ha en "hjältinna" som inte är som andra men ändå en superwoman, jag tycker Lisbeth Salanders karaktär är helt suverän. När hon sätter sig upp mot sin sadistiske advokat och förmyndare då nästan jublade jag och tänkte att så skulle fler kvinnor våga vara i dagens samhälle när vi dagligen matas med våldtäkter, kvinnomissandel m.m. Ja kanske inte lika handgripligen men ändock....
Jag skall tillägga att jag lyssnat på boken i min mp3 med Reine Brynolfssons melodiska röst i mina öron. Att jag blev så fast för boken tror jag har mycket att göra med att höra hans röst som med en sådan inlevelse berättar historien. Ett extra plus för det. Heja Reine Brynolfsson
Betyg 5
2008-05-12 14:45
Svenska deckare finns det onekligen (för?) gott om. Det här är dock nåt helt annat - tror faktiskt inte jag läst något liknande förut. Speciellt inte om man ser till efterföljande delar, som ytterligare förnyar genren (eller skapar en egen?)

Om det är positivt eller negativt kan dock diskuteras. I början rycktes jag med av de speciella huvudpersonerna och drivna språket, men redan efter första halvan av första boken kände jag nog att det ändå inte var min grej. Larsson är jätteduktig på det han gör och får in både spänning, samhällsrelaterade frågor och humor - men så bra är det som helhet faktiskt inte.
Betyg 3
2008-05-16 22:43
Män som hatar kvinnor, en spännande kriminalroman av Stieg Larsson.

Det här var en bok som var svår att lägga ifrån sig, även om jag hade svårt att komma in i den i början. Det var svårt att hålla reda på alla människor och då allra helst i släkten Vanger. Till slut försökte jag inte ens.

Mikael Blomkvist är en journalist som efter en artikelserie om Wennerström blivit åtalad och dömd till fängelse. Han känner sig lurad och orättvist dömd. Det passar bra för honom att få dra sig tillbaka till det lilla samhället Hedeby och skriva en släktkrönika om familjen Vanger, fast egentligen är det ett annat uppdrag som ligger bakom. Henrik Vanger vill att Blomkvist ska försöka lösa gåtan med den försvunna Harriet, som är barnbarn till hans bror. Som täckmantel ska Mikael säga att han skriver deras släktkrönika. Som tack ska Vanger hjälpa honom med uppgifter som kan ge Mikael revansch i målet Wennerström. Det visar sig senare att de uppgifterna inte var till mycket hjälp. Blomkvist får hjälp av den unga minst sagt struliga datahackern Lisbeth Salander, som har en egen levnadshistoria. Efter mycket detektivarbete och mycket spännande turer lyckas de lösa gåtan.

Största delen av boken är mycket spännande, man vill hela tiden läsa för att komma närmare lösningen och det är svårt att klura ut hur det egentligen ligger till. Men slutet drar ner boken, det känns lite tråkigt med alla förklaringar, faktatermer och mejl adresser.

Mikael Blomkvist blir för bra. Han klarar allt och kvinnorna faller för honom, det spelar ingen roll om de är gifta, gamla eller unga, till slut hamnar de i sängen. Det känns inte trovärdigt till slut. Det blir lite för enkelriktat. Den goda journalisten mot de onda männen med makt.

Men i det stora hela är det en bra och framför allt spännande bok. Författaren lyckas hålla många trådar i gång samtidigt, som sedan knyts ihop. Och det är väldigt svårt att försöka komma på lösningen själv. Vill man ha en gastkramande underhållning och ett tidsfördriv så är det här ett bra val.Betyg 2
2008-05-18 15:10
Oj oj oj vilken bok!!
Betyg 5
2008-05-26 21:27
Oj vilket mästeverk!
Jag tycker inte alls den är "dryg" i början. Jag fastnade direkt för storyn.
Vilket spännande persongalleri! Spännande uppläg, spännande story. Ja. En riktigt bra bok! Nu ska jag gensat läsa den andra.

Betyg 5
2008-06-03 15:48
boken suger men efter namnet toppen!
2008-06-12 12:07
Jag kan till viss del förstå varför triologin blivit så hyllad som den blivit: Stieg Larsson skyr inga medel för att berätta sanningen om vårt land. Jag kan tänka mig att det mesta ur hans böcker är såpass sanningsenligt att han bara ändrat några namn här och där. Han var säkert en fantastisk man med enorm kunskap inom sitt område.
MEN..... Resten förstår jag ej. Karaktärerna är platta, det finns ingen humor, och det enda Mikael Blomqvist verkar vara riktigt bra på är att knulla runt och trassla in sig i olika kvinnors sängkläder. Och varför så mycket engelska ord hela tiden?
Stieg Larsson verkar fått en släng av kändiskåthet (precis som en viss Liza Marklund).
Kanske är den här triologin helt fantastisk, men jag fattar inte riktigt grejen.
Inte min typ genre helt enkelt. Betyget blir en mycket svag trea.
Betyg 3
2008-06-12 14:06
en underbar bra bok som man inte kan lägga iftån sig. Jag kom försent till allt och hade med mig boken överallt tills sista sidan blev läst.
Betyg 4
2008-06-16 22:23
Jag sällar mig till skaran som tycker att inledningen (första 250 sidorna) var lite för seg. Visst är det intressant, men jag har svårt för att fastna för boken i dess första halva. När sedan tempot tvärvänder vill jag inte sluta läsa. En stabil fyra.
Betyg 4
2008-06-28 08:55
Vet inte varför just en fyra, men det känns rätt. Väldigt bra och välskrinven, men kanske just det att den är för lång för att vara en deckare?
Betyg 4
2008-07-14 10:31
Jag får gå mot strömmen och tycka att inledningen på boken är det som är bäst. En lång och behövlig uppstartsträcka ger boken en solid och spännande grund att stå på. Däremot blir det alltför konventionellt med all action i slutet. Och så efterlämnar boken den känsla av antiklimax som präglar hela genren. Men med ett bra språk och en bitvis intressant plot blir slutbetyget ändå skyhögt över alla läckbergare, janssöner, holtar, m m.
Betyg 3
2008-07-20 22:59
Tycker att boken var bra, dock inte riktigt lika bra som dom andra 2 i milleniumserien. Men Stieg e klart sveriges bästa deckarförfattare så den får en stark 4a
Betyg 4
2008-07-30 23:22
Lite sakta tempo i början av boken, men det är det som bygger upp den krypande spänningen.

Väl genomarbetade karaktärer och en detaljrikhet som gör boken levande utan att göra det tjatigt och segt.

När man väl börjat läsa kan man inte sluta. Och när man läst färdigt den kan man inte släppa den ändå... Definitivt värd en femma.

Betyg 5
2008-08-02 01:31
Inte så bra som de sa att den skulle vara. Larsson behandlar språket bra men en dålig historieberättare.
Betyg 2
2008-08-10 22:39
läste denna boken efter de andra två i triologin. på såvis hade jag full koll på personerna i boken, vilket jag i efetrhand va glad över. lite trög i början, men mot slutet tog den fart. tycker detta är "den sämsta" av dessa tre böcker, men det är ändå en av de bästa böcker jag läst och även denna får en femma, men en svag, de andra får en stark femma.
Betyg 5
2008-08-27 20:57
Jag hade INGA förväntningar alls på boken, en deckare är en deckare är en deckare... Men... Denna bok var underbar. Spännande, underhållande, smart. Det jag retar mig på i vanliga deckare är att personerna är väldigt platt beskrivna, speciellt kvinnorna. Men inte i denna bok! Alla personer har bra och dåliga sidor, kvinnorna är inte kuttersmycket, utan kåta, svettiga, smarta och vanliga.
Underbart! Intrigen är skön, texten drar in en i boken och det gick fort att läsa boken.
Rekomenderar den verkligen!
Betyg 5
2008-09-13 20:07
En svensk block-buster, men med kavlité.

Stieg Larsson var en författare som höjde standarden på den svenska deckargenren vilken, enligt min åsikt, är lika stark som den amerikanska.

Män som hatar kvinnor är bok med parallellhandling, som skildrar Lisbeth Salanders och Mikael Blomkvists perspektiv. Som de flesta deckare (om vi bortser från Brown, m.fl.), börjar det långsamt, men successivt, går tempot upp. Huvudpersonerna har spritt skilda karaktärer, men om man använder ett engelst uttryck "Opposites attract".

Miljön är det typiska lilla alla-känner-alla samhället; men i slutändan verkar det inte så ändå. Alla har hemligheter mot varandra och någras är mer fruktansvärda än andras.

Huvudboken har två intriger, Harrietdramat och Wennerströmkonflikten. Men det finns en peripeti, om man kan använda ett grekiskt uttryck, vilket jag ej nämner, då det kommer förstöra nöjet för andra. Men som sagt peripetin är en mycket viktig vändpunkt och nya problem uppstår.

Mycket bättre än Läckberg och en självklar fyra får kriminalromanen.
Betyg 3
2008-10-14 15:48
Tog många sidor innan jag kom in i boken. Fortsatte läsa bara för att jag visste att det var så många som lovprisade den. Sen var man fast.
Betyg 4
2008-11-30 19:14
Den bästa boken i Millennium serien!!!
Betyg 4
2008-12-30 12:36
Efter en seg inledning accelererar historien och byggs upp så man bara vill läsa vidare.
Intrigen är komplicerad och boken innehåller så många namn så jag stundtals blir förvirrad. Allt dravel om det ekonomiska och tekniska uttråkade mig totalt.
Annars gillar jag storyn och personporträtten är klara och levande.
Mest fascinerad blir jag förstås över Salander - den unga, ensamma, socialt dysfunktionella, punkklädda, tatuerade, piercade, juridiskt omyndighetsförklarade flickan med det totalt överlägsna intellektet och fotografiska minnet samt dessutom är en otrolig datorhackers med ett jävlaranamma som ingen klarar av att sätta sig på.
Bok nummer ett i en trilogi om Millenium.
Betyg 4
2009-01-05 20:16
Jag tycker om namn och komplicerade intriger! Speciellt när det går ihop så bra på slutet. Början av den här boken var dock mycket seg och det var på vippen att jag slutade läsa den. Jag fick tipset att inte sluta och det ångrar jag inte. En mycket bra första bok i millenium-serien med intressanta personligheter. Det enda som stör mig lite är herr Blomqvists sexuella bravader som möjligen kunde tonas ner lite.
Betyg 5
2009-01-07 12:35
Absolut en av mina favoriter , nästan "bokstavligt" slukade jag milleniumserien (alla tre) Väntar med spänning på filmen med mina favoritskådisar bla. Michael Nyström och Lena André. Hon som spelar Lisbeth Salander vet jag inte ngt alls om, hoppas valet av LS är lyckat.

Svårt hade jag att släppa LS hon liksom kryper in i skallen på en. Super bra böcker alla tre.
Betyg 5
2009-01-24 12:41
En hypad bok som inte fäll mig i smaken.
Historien inte särskilt speciell...olycklig deckare ...känner igen temat...
För många sidor av bladder....läste den men var tidvis rätt trött på den...förstår inte alls storheten i denna mediokra deckare
Betyg 2
2009-02-17 20:17
Riktigt bra bok, inte så mycket för att det skulle vara någon sensationell mordplott utan för helheten - krinberättelserna, faktadetaljer och de detaljrika porträtten av huvupersonerna som vävs in naturligt.
Betyg 4
2009-02-24 00:49
Välskriven och intressant. Första svenska deckaren jag gillat någonsin tror jag. Även den första jag läst sen jag var en liten pojk och började läsa böcker.
Betyg 4
2009-02-24 11:21
En stark femma, riktig bra och spännande bok
Betyg 5
2009-03-04 20:48
jag lyssnade på den, reine brynolfsson som uppläsare är utmärkt! visst var boken bra, efter all upståndelse har man skapat sig stora förväntningar, men det räcker bara till en fyra.

Betyg 4
2009-03-21 15:58
Bästa svenska deckare någonsin.
Betyg 5
2009-03-31 21:07
En mycket bra och spännande bok, sträckläste den... var tvungen att forsätta att läsa "Flickan som lekte med elden".. den verkar vara mer spännande (säger man så?)
Betyg 5
2009-04-09 15:44
Den första och bästa boken i serien. I mina ögon den bästa boken i genren någonsin.
Betyg 5
2009-04-10 21:21
Jag kan inte sätta fingret på vad det är med Stieg Larsson och hans böcker. Bokens handling om en journalist som löser en gammal mordgåta med hjälp av en hacker är ganska fånig och tråkig i det långa loppet. Bokens styrka är dock alla sidoberättelser som ger den platta berättelsen liv och intresset att läsa vidare. Det är ingen tvekan om att författaren bemästrar talangen att få fast läsaren och föra denne framåt. Språket är tämligen enkelt och boken väldigt lättläst. Tyvärr känns det dock allt som oftast som en enda stor produktplacering. Alla produktnamn och tekniska detaljer som fyller sida upp och sida ner i boken känns ganska malplacerade. Det blir ett störande element och förstör en del av upplevelsen.

Som sagt är handlingen inte alltid den bästa, den är många gånger väldigt ytlig och inte särskilt eggande. I min mening är detta den sämsta boken i Millennium triologin, dock den mest lättläste. Det är dock inte svårt att förstå Stieg Larssons framgång i det svenska folkhemmet. Språket inbjuder de flesta att delta och handlingen är vare sig för blodig eller komplicerad för att gemene man inte skall hänga med. Män som hatar kvinnor är inget mästerverk, men det är en fullt läsvärd deckare att avnjuta i hängmattan under semestern.
Betyg 3
2009-05-07 20:07
Det tog lång tid innan jag ville läsa boken, eftersom den var så "haussad". Nu är det gjort - och ja, inte så illa!

Jag gillar att huvudpersonen inte är en trött polis med struligt privatliv. Mikael Blomkvist känns både trovärdig och intressant. Intrigen är bra, men ett "låsta rummet" problem och det finns ett driv som gör att man vill läsa vidare.

Dock på den negativa sidan finns att Lisbeth Salander känns som en äldre mans fantasi om hur en ung hacker ska vara. Svindlingen av Wennerström känns malplacerad och helt fel. Lösningen av mysteriet är inte heller världsklass.
Betyg 3
2009-06-18 03:35
Jag läste denna bok efter "Flickan som lekte med elden". Jag tyckte mycket om andra boken i serien, men att direkt ge sig på nästa (eller den innan) blev lite mastigt. Jag lade ner projektet. Nu har det gått två år och jag gjorde ett nytt försök - gick mycket bättre. Även denna bok är jättebra, väl skriven, hela tiden spännande. Rekommenderar Stieg Larsson till alla, även de som inte gillar deckare.
Betyg 4
2009-06-18 23:28
Boken var gör bra. Man sträckläste den. Thriller/ Deckare.

HÖGSTA BETYG!!
Betyg 5
2009-07-16 13:52
Spännande och om man börgar läsa den så är man som fast
Betyg 5
2009-07-20 16:57
Jag läste boken "Män som hatar kvinnor" tidigt i våras efter en rekommendation av min sambo som hade läst alla 3 böcker, och sa att jag skulle läsa de. Så läste första boken i triologin i våras, och såg efter det filmen på bio.
Tyckte väldigt bra om boken, den var lite seg i början kanske innan man hade fått alla trådar på plats och visste vilka alla personer var. Men författaren skriver på ett sätt så att det inte blir tråkigt någon gång faktiskt, man hänger med i svängarna och får sin egna bild av hur det ser ut på alla platser och hur personerna ser ut. Älskade boken, och håller just nu på att läsa andra boken "Flickan som lekte med elden".
Däremot så blev jag lite besviken när jag såg Män som hatar kvinnor på bio. Jag tyckte filmen var jättebra, och bra tempo hela filmen igenom, men tråkigt att bilden man hade av karaktärerna försvann och att de hade missat att ta med vissa delar.

Men annars toppenbra bok och bra filmatisering också! :) Verkligen en bok som berör. Nu längtar man efter nästa!
Betyg 5
2009-08-12 17:45
Otroligt bra, omöjlig att lägga ifrån sig. Vilken liten "brud" hon är den där Lisbet Salander.
Betyg 5
2009-08-30 12:38
När jag började läsa den här boken trodde jag att den var överskattad. Jag hade fel! Stieg Larsson skriver på ett mycket intressant sätt och han väver verkligen olika historier in i varandra. Även de minst intressanta saker blir spännande med hans sätt att skriva. (Är grymt ointresserad av ekonomi).
Karaktärerna är underbara, men förstår inte varför alla verkar bli kära i Mikael Blomqvist för det? Lisbeth är riktigt härligt intelligent, hård, störd och bra! En spännande blandning, och det är definitivt henne jag gillar bäst i den här boken. En karaktär man inte är van att läsa om.
Betyg 5
2009-09-10 15:50
Hade inte min mamma (som aldrig läser böcker annars) övertygat mig om att denna bok var bra så hade jag inte läst ut boken. Tyckte den var lite seg i början. Andra delen i denna Millenium-triologi är bättre, men man bör läsa denna först. Och den tredje delen är ännu bättre. =)
Betyg 4
2009-09-22 22:30
Efter en trevande start tar berättelsen ordentlig fart efter cirka 100 sidor. En stark fyra.
Betyg 4
2009-10-11 13:54
Hade på tok för stora förväntningar på den här boken. Visst var den spännande och när jag väl börjat läsa var det svårt att sluta. Det är däremot ingen bok jag saknar efter att den är utläst, inga personer som fastnat i minnet och i slutet ändrade boken karaktär så drastiskt att det var som att läsa en helt annan berättelse. Boken var trots allt så pass bra att jag tänker läsa del två vid tillfälle.
Betyg 3
2010-02-01 17:20
Inget att hänga i julgranen direkt.
Historien var förutsägbar och karäktärerna stereotypiska.
Att läsa boken är som att se en dramafilm från Hollywood, man vet ganska snabbt hur det slutar. Försöket till twist i mitten av boken misslyckas och man håller kvar sin teori hela boken bara för att få den bekräftad. Hade det inte varit för att vi fått i uppgift att läsa boken från Universitetet hade jag inte läst klart den.
Får hoppas att filmen är bättre!
Det blir en 2:a för min del.
Betyg 2
2010-02-22 05:25
Normalt sett gillar jag inte att lasa deckare men den har boken var ju hur bra som helst. Men det ar en sak jag stor mig pa. Jag laste boken pa engelska och da heter den "the girl with the dragon tatoo".
Jag har inte last dom tva andra bockerna, men den har boken handlar inte om Salander, utan mer om Blomkvist. Ska jag vara helt arligt, tyckte jag inte om den svenska titeln heller. Jag menar mannen hatade ju inte kvinnor bara for att dom begick brotten dom begick. dom var sjuka, d va dom men det ar att forenkla problematiken att kalla dom kvinno hatare. dom kan man ju lika garna kalla man som dodar man for man som hatar man.
Betyg 4
2010-02-22 16:52
Tyckte faktiskt att boken levde upp till hypen, vilket är rätt sällsynt! En riktigt bra svensk deckare, var hela tiden både spännande och bra.
Betyg 4
2010-05-24 21:02
Så spännande! Personporträtten är också väl genomarbetade. Längtar efter de andra böckerna om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander.
Betyg 4
2010-06-18 15:50
Män som hatar kvinnor är en väldigt spännande bok.
Två ganska så olika personer, Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander, möts i den här boken och blir enligt mig ett riktigt bra team.
De ska lösa mordet på en flicka som har varit försvunnen i flera, flera år. De upptäcker dock snart att det inte bara ett mord som behöver lösas.
Det bästa med boken tycker jag är Lisbeth och hennes färgstarka personlighet och uttryck för saker och ting.
Den här boken och just den här karaktären skulle nog få vilken ung tjej som helst att vilja söka sig till ett yrke som researcher.
Betyg 5
2010-07-07 09:11
En otroligt uppskriven bok när den kom för ett antal år sedan och den är också mycket bra. Kanske det bästa som har skrivits i Sverige sen Sjöwall/Wahlöö på 60/70 talet. Helt omöjlig att lägga ifrån sej.
Betyg 5
2010-07-18 19:24
Ja.. vad kan man säga, mkt bra bok.
Betyg 4
2010-08-19 16:10
Min första deckare! Och jag tycker den är grymt bra =)
Betyg 4
2010-08-29 11:02
Jag älskar den.
Betyg 5
2010-10-09 16:55
tykcer det är en bra bok men kanske är den inte helt perfekt sådär, men jag ger den klart en stark 3!
Betyg 3
2010-12-18 00:59
Rysligt bra bok! Det är så hög klass på detta att jag inte kan jämföra med något annat. Har man inte läst denna, då har man gått miste om mycket!

Gör det, LÄS DEN!
Betyg 5
2010-12-22 15:29
Boken inleds väldigt segt (nästan så man läser "bara för att läsa" så att säga, inte för att kunna förstå boken senare) men tillslut börjas det hela med spänning igen. Jag läser boken just nu, men ett minus på den sega inledningen. Då spänningen bröt fram ändrades instinkten helt, jag blev då fångad av boken och kommer säkert bli ännu mer fångad längre in i boken, förhoppningsvis.
Och som några av de föregångna talarna sagt, den sega inledningen kunde varit aningen kortare. Man blir förvirrad då en massa namn kommer upp och själva konversationen (inte allt, men mestadels) tycker jag var ganska meningslös. Därför ger jag boken en stark 3:a!
Betyg 3
2010-12-29 23:01
Sega 50 första sidor men annars en mycket bra bok.
Betyg 4
2011-03-21 18:34
Spännande, medryckande, en riktig nagelbitare.
Betyg 5
2011-07-20 16:08
ok
Betyg 3
2011-08-17 19:52
Varje gång jag tar mig an en riktigt bestseller, en sån som alla har läst, blir jag skeptisk. "Inte kan den väl vara så j-a bra?" Så också med Millennium-trilogin som jag läste senare än de flesta.

När jag läste "Män som hatar kvinnor" tyckte jag det var bra, bättre än de flesta andra svenska deckare, men förstod ändå inte den extrema uppmärksamheten. Det gör jag inte ens idag.

Hur som helst är det en gediget mysterium med enkla och lättfångade parametrar. Ett proffsjobb av sällan skådat slag. Nu med lite distans har den vuxit ytterligare. Stieg Larsson var en särdeles begåvad spänningsberättare som lämnade oss på tok för tidigt.

Som kuriosa vill jag plussa filmen också. Jag har aldrig sett en bokbaserad film som speglar historien så pricksäkert som den här.
Betyg 4
2011-08-24 20:01
En bra bok som höll mig fängslad ända till slutet, om man bortser från början som var lite långtradig.
Betyg 4
2012-02-07 23:07
tycker boken är överreklamerad och förstår inte alls vad grejen är. så bra är den väl ändå inte?
Betyg 2
2012-06-30 12:54
Den bästa i Stieg Larssons triologi!
"Män som hatar kvinnor" är spännande, dramatisk och obehaglig! Jag tycker att den är riktigt bra, den har ett bra språk, karaktärer med personlighet, en realistisk handling och så självklart; Lisbeth Salander som är en kvinna med attityd!
Den här boken tycker jag är riktigt bra för den kan nog öppna upp ögonen för en del om hur hemskt människor runt omkring oss faktiskt kan ha det.
(Jag menar då inte bara Lisbeth utan även Harriet Vanger)
Läs, bli berörd och njut av en författare som kan sitt skrivande!
Betyg 4
2012-07-09 15:42
I flera år har jag utan egentlig anledning bojkottat millenium-trilogin. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av deckare, men har alltid tänkt att om jag skulle ta mig an någon skulle det vara Stieg Larssons böcker - miljontals människor världen över kan väl knappast ha fel? Det visade sig också att "Män som hatar kvinnor" levde upp till mina förväntningar och har gjort mig sugen på att läsa även de två andra böckerna i serien. Spännande och välskriven story som aldrig blir förutsägbar.
Betyg 5
2013-06-19 13:55
Fattar inte att jag inte läst denna tidigare !
Mycket bra !
Betyg 5
2013-06-26 12:15
En deckare som det var svårt att lägga ifrån sig. Karaktärerna i romanen engagerade och grep tag i mig som läsare. Harriet som försvann för så många år sedan finns i botten för berättelsen men det är inte hennes öde som intresserar mig mest utan mest av allt blev jag intresserad av Lisbet Salander, datahackern. Hennes strulighet kombinerat med pierceringar och tatueringar tillsammans med all hennes datorkunskap fascinerade. Inte bara detta utan också hennes levnadsöde och förmåga att överleva.
En läsvärd bok
Betyg 5
2013-06-30 21:01
Intrikat!

Mycket bra bok, bra personporträtt och handling som djupnar efterhand. rekommenderas! KÖP DEN NU!!!!
Betyg 5
2020-07-25 01:21
Underbar. En av de bästa!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Män som hatar kvinnor
Liknande böcker:
En otrogen man
 P. Hammesfahr
Hermelinleken
 A. Richter
Häxans död
 C. Barling
Stilla vatten
 N. McCrery
En fråga om skuld
 F. Fyfield
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl