bokrecensioner boktips

Spelkortsmysteriet

Författare: Jostein Gaarder
Genre: Ungdom
Ämnesord: romantik
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9789172214934


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hans Thomas och hans far ger sig ut på en lång resa genom Europa och möter en rad märkliga personer, bl a en bagare som ger Hans Thomas en liten bok som verkar vara skriven just för honom. Ju mer han läser i den desto mer förundrad blir han. Hans eget öde verkar sammanlänkat med en mängd historier som utspelades för länge sedan. Vem är den mystiske dvärgen på bensinstationen? Och hur kan det komma sig att alla dessa fantastiska trådar löper samman just i Hans Thomas liv?


Medelbetyg: 4,04 (24 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Spelkortsmysteriet :
2003-12-16 16:11
Underbar bok. Läste den första gången när jag var 10 och blev intresserad av filosofi och religion. Fantastisk historia med många förvecklingar och oväntade vändningar. Väldigt kul att den hänger ihop med en av Gaarders senare böcker; Maya.
Betyg 5
2004-04-20 15:16
Kommer ihåg att detta var en mycket spännande ungdomsroman, när jag läste den för 10 år sedan. Inte alls på samma nivå som Sofies värld men fortfarande läsvärd
Betyg 3
2004-04-26 11:50
Jäkla bra bok
Betyg 4
2004-08-11 19:09
läste den för ett antal år sedan men väldigt intressant och skoj
Betyg 4
2004-12-29 12:56
En bok som jag läst flera gånger, dock hade lite av "mystiken" försvunnit sista gången jag läste den, men fortfarande är den mycket mycket bra. Jostein Gaarders bästa, absolut, trots att det väl är en "ungdomsbok" kan man mycket väl läsa den när man är äldre också. Filosofi och mystik, och små dvärgar som spirnger runt. Säger bara en sak: gåshud
Betyg 5
2005-04-07 20:12
Jag fattar inte varför alla tycker att denna bok e så himla bra!!? Läste den endast för att den fått bra recensioner, men trodde att jag aldrig skulle få den utläst! Den var verkligen inte min stil.Ok, författaren hade fantasi, men ändå...
Betyg 2
2005-04-07 23:46
Det är en filosofibok för ungdommar med mycket spännande handling så självklart får boken ett bra betyg.
Betyg 5
2005-04-22 10:38
Jostein Gaarder är nog en riktig filosof! Och varje gång lyckas han med sina invecklade historier. Och en hel del filosofi blir det förtås alltid. Gaarder är en mästare på att binda ihop två olika historier. Det bästa med honom är att medan man läser verkar allt väldigt overkligt, men till slut "everything makes sence". Jag gillar nämligen intge när i böcker om "den vanliga världen" händer omöjliga saker. Jag börjar bara fundera hur det kan vara möjligt. Men med Gaarder har jag lärt mej att han får allt att "make sence in the end". Gaardes syfte med alla hans böcker är helt klar att få människor att inse att vår väld är helt fantastisk. Man ska fråga sig: Hur kommer det sig att nåt så fantastiskt finns till? Hur kommer det sig att just jag har den oerhörda turen att leva här och finnas till? Man ska förundra sej över allting, hela tiden. Jag undrar just om Gaarder själv förunrar sej över världen och att han finns till varje morgon när han vaknar (som farsan i boken).

Men för att nu säga nåt om själva Spelkortsmysteriet också: Visst är det finurligt, denhär pasiansen (varför heter det egentligen patiens, eller varför kallar vi det egentligen pasians). Det jag undrar just nu är vem som egentliegn har hittat på de 52 spelkorten. Efter Spelkortsmysteriet verkar de ju ha så mycket med livet att göra. Och jokern sen då. jag har aldrig fattat varför dom finns. Dom är ju bara onödiga... Men tänk om det inte skulle finnas några jokrar! Då skulle det saknas nåt viktigt. Då skulle världen vara tråkig. Åtmistone enligt Gaarder. Men spelkorten är nog intresanta speciellt efter dethär. En sommar för ett antal år sen gjorde jag, min kompis och min syster inget annat än lade pasians och spelade kort när vi var på vår sommarstuga. Det var bar så roligt då, eller så blev vi bara beroende och kunde inte sluta. Nuförtiden lägger jag en pasians då och då för att jag kommer ihåg att det var så roligt, men om det inte går igenom på första gången, så är det egentligen bara tråkigt, men det är svårt att sluta ändå. Men nu tror jag faktiskt att ja måst föröka igen, för en pasians som går igenom är ju så otrolig! Undrar just om vår dator har pasians...

Ja ja, men nån filosof är jag nog inte. Orkar inte glädjas över att jag finns till. orkar inte fundera. Det är ju ändå så att världen är hård. För mej finns det alltid ett "back to reality". Men om ja vill så kan ja nog komma bort från mej själv för en stund och slyga i oändligheten, men bara för några sekunder, och sedan back to reality.
Betyg 4
2005-11-18 12:46
Jag kommer inte ihåg den här boken så mycket, min lärare på mellanstadiet läste den hög i klassen. Men jag kommer ihåg att jag tyckte om de mystiska inslagen och de roliga små ordgåtorna. Jag ska nog läsa om den snart.
(Sätter betyg efter vad jag kommer ihåg av boken)
Betyg 4
2006-04-07 12:34
det här är den bästa boken jag någonsin läst! bokens citat och filosofiska inslag är klockrena. dessutom humoristiska. om Ni inte läser denna bok när ni är unga missar ni en hel del. LÄs den för era barn och tänk på allt som sägs. varför ska man läsa alkemisten för att få lite filosofi , när man kan läsa denna underbara ungdomsbok som bringar dubbelt så mycket skratt!
Betyg 5
2007-04-21 14:08
Köpte boken billigt för 30;- på flygplatsen i fjol, trots att jag redan hade läst den förut. Förra gången jag öppnade boken gick jag i sjuan, och förstod nog inte riktigt alla dolda budskap bakom berättelsen om spelkorten på den mstiska ön. Jag är väldigt glad att jag läste om "Spelkortsmysteriet" - inte bara för filosofin och mystiken, utan också för den varma humorn i Gaarders skrivande. Liksom i "Jorden runt på 80 dagar" får man lust att dra ut på en egen vallfärd genom Europa - och det kulturella Grekland verkar ännu mer lockande än förut.
Betyg 4
2007-05-18 21:34
Jag älskar denna bok! Jostein Gaarder är min abslouta favoritförfattare! Så enormt begåvad!

5+
Betyg 5
2007-08-14 23:51
Är likt Sofies värld en lektion i filosofi, men den är bättre maskerad och roligare att läsa. Jag gillar Gaarder!
Betyg 4
2007-10-02 22:15
Spelkortsmysteriet har alla kriterier en bok behöver! Dvärgen deltar flitigt i att hålla uppe spänningen. Relationen mellan fadern och sonen gör den intressant. Sambandet mellan den lilla "bullboken" och Hans-Thomas verklighet gör Spelkortsmysteriet till en mycket egendomlig historia.

Liksom Gaarders böcker brukar, har också spelkortsmysteriet det där lilla extra som får en att tänka till än en gång. Vem är jag? Varifrån kommer jag egentligen?

Ibland kanske man behöver börja om från början för att inte ta allting för givet.Den här boken öppnade mina ögon på nytt.
Betyg 4
2008-08-27 16:53
”Spelkortsmysteriet” av Jostein Gaarder.

Det här är en lättläst, filosofisk och fantasifull historia. Vi får följa Hans Thomas och hans farsa på en resa, samtidigt som en annan historia löper parallellt med handlingen. En historia som är i dåtid.

Hans Thomas och farsan ger sig ut för att leta reda på mamman till Hans Thomas, hon gav sig ut i världen för åtta år sedan för att finna sig själv. Han minns inte så mycket av sin mamma, för han var bara var fyra år när hon försvann. Nu tycker de båda att det är på tiden att hon kommer hem, eftersom det verkar som om hon gått vilse i modevärlden.

Farsan är en filosofisk man och varje gång han stannar för en rökpaus så har han något han vill utveckla. Hans Thomas är en god lyssnare som tycker att farsan borde få betalt av norska staten som anställd filosof. Han berättar om sin barndom som inte var så lätt, eftersom han var en ”tyskunge”. Han berättar även om de gamla filosoferna, bl.a. om Sokrates som gick omkring på torget i Aten och pratade med folk för att få lära sig någonting. Sokrates var besviken på folk som brukade skryta om hur mycket de visste, när de egentligen inte visste ett endaste dugg. De kunde berätta om dagspriser, men de hade aldrig någonting viktigt att säga om livet. Själv brukade han säga ”att han bara visste en enda sak, att han ingenting visste”. Farsan har en egenhet själv, han samlar på jokrar. På något vis ser han sig själv som en joker.

Platon däremot berättar farsan, ansåg att bilderna inom oss kom från idéernas värld. Där finns själen innan den tar säte i en kropp. Och dit återvänder den när kroppen dukar under för tidens härjningar.

Det dyker upp en mystisk dvärg som ger Hans Thomas ett litet förstoringsglas, han ger även reseinstruktioner som egentligen blir en omväg. I den lilla byn Dorf där de hamnar får Hans Thomas en liten bok som är inbakad i en bulle av en bagare. Nu börjar en intressant läsning för honom där han får användning för förstoringsglaset eftersom skriften är så väldigt, väldigt liten. Bagaren gav order om att bara Hans Thomas får läsa i bullboken, så det måste ske i hemlighet. Det fungerar bra när farsan kör bilen. Boken verkar vara skriven för honom, hans öde verkar vara sammanlänkat med historier som hände för länge sedan. Och överallt dyker den lilla dvärgen fram, men bara så Hans Thomas ser honom. Farsan blir lite irriterad på honom för hans livliga fantasi.

Det här är en spännande och rolig bok. Det är två berättelser som flätas samman, en i nutid och den andra i dåtid. Mycket är fantasi och det fungerar bra. Är det verklighet eller fantasier?

Mycket handlar om hur vi tänker. Ett citat som jag tycker är bra är: ”Om vår hjärna vore så enkel att vi kunde förstå den, då skulle vi vara så dumma att vi ändå inte förstod oss på den”.

Dialogerna mellan far och son är lättsamma och flyter på bra. Samtidigt förstår man att det ligger en undermening i mycket, för boken har ett budskap. Framför allt att vi ska plocka fram barnet i oss och försöka se världen med nya ögon varje dag. Det kanske inte alltid är så lätt, men bara att vi försöker är en bit på vägen. Ett citat ur boken ”Vi traskar omkring i världen utan att förvåna oss över det vi ser, för att världen blir en vana.”

Den här boken sätter inga djupa spår, men den är trevlig och rolig och sätter igång tankeverksamheten lite lagom.
Betyg 3
2009-01-23 22:32
Denna boken är Gaarders bästa, förvisso inte lika tjock och lärorik som Sofies värld, men väldigt magisk och betydligt mer gripande.
Betyg 5
2009-05-07 10:56
Var mycket bättre när jag först läste den, på mellanstadiet(?).
Ny omläsning och den känns lite barnslig...
Betyg 3
2009-07-22 17:32
Trots att det är en ungdomsbok så tycker jag den är bra!

I början funderade jag lite på var detta skulle leda. Jag kände mig lite väl gammal att läsa den i början. Men många filosofiska tankar som gick att spinna vidare på, en sträckläsning från halva boken och framåt gör att det blir ett ganska högt betyg.
Betyg 4
2009-11-11 19:32
Wow säger jag bara! Så sjukt häftig och fantastisk bok som får mig att häpna! Så häftigt hur stor fantasi författaren har och hur han verkar ha ordnat allt redan innan. Boken har en tanke bakom som handlar om att det är så coolt att vi finns. Det är ett stort mysterium som man inte fattar hur det funkar. Jag älskar denna boken och jag vill definitivt läsa fler av Josteins böcker.
Betyg 5
2011-12-06 17:11
Jättebra verkligen!!
dock lite seg i "slutet av mitten"-delen, därför "bara" 4 och inte 5.
Gaarder skriver fint och spännande, det händer alltid oväntade saker - han är smart helt enkelt!

:D
Betyg 4
2019-01-23 11:06
Najsig bok
Betyg 5
2020-04-17 18:21
En intressant ungdomsbok, en del filosofiska tankar i boken. Jag tycker att den är bra skriven, jag ska försöka läsa något mer av hans böcker vid något tillfälle. Jag tycker om den mycket.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Spelkortsmysteriet
Liknande böcker:
Gäddmördaren
 L. Ekholm