bokrecensioner boktips

Vindens skugga

Författare: Carlos Ruiz Zafón
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia, spänning, religion
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9789113046488


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid. Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels eget liv alltmer påminna om Julián Carax? När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.

Utdrag ur boken:
Om de bortglömda böckernas gravkammare.

'' Det här stället är ett mysterium, en helgedom. Varje bok du ser här är besjälad. Besjälad av den som en gång skrev boken, av alla dem som har läst den, levt sig in i den och drömt om den.
För varje gång en bok byter ägare, för varje gång en ny läsare låter sin blick glida över dess sidor, växer sig bokens själ allt starkare. ''

Medelbetyg: 4,22 (67 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vindens skugga :
2005-06-06 14:09
"Vindens skugga" är Spaniens populärste roman i modern tid. Det är inte svårt att förstå varför. Ruiz Zafón har satt ihop en fartfylld historia som verkligen engagerar. Som läsare blir man verkligt fascinrad av denna lite mystiska skröna, fylld av personer som författaren verkligen lyckas levandegöra. Däri ligger en mycket stor styrka, tror jag - i persongalleriet. Så gott som alla personer har flera bottnar, och det är kanske det som det hela går ut på. Hur kan man vara så säker på att den person man tror sig känna verkligen är den hen/hon utger sig för att vara? Eller vet vederbörande det ens själv?

Den som väljer att läsa "Vindens skugga" kommer att få sig till livs en vindlande historia i böckernas, författarens, kärlekens och ondskans namn.

Betyg 5
2005-06-16 12:33
Detta var en riktigt skön spänningsroman. Zafon har ett fantastiskt persongalleri och lyckas med att levandegöra sina rollfigurer på ett mycket bra sätt. Storyn är spännande, engagerande, välkomponerad, men tidvis lite för förutsägbar. Språken är enkelt, men långt ifrån banalt.

För mig var detta perfekt avkoppling i dessa regniga sommardagar, och boken kan varmt rekommenderas.

Betyg 4
2005-06-28 17:39
Precis i min smak.... spännande och intressant, kan varmt rekommenderas!
Betyg 5
2006-01-06 01:20
Efter att ha sett intervjun med författaren på SVT så var jag bara tvungen att läsa den här boken! Och visst, det visade sig vara en riktigt bra bok som hade mer att erbjuda än många andra storsäljare. Det känns faktiskt att föfattaren har ett intresse av att skriva manus, man märker det i hans bildspråk. Till nackdelarna finns att det ibland känns förutsägbart, det gäller att inte spekulera för mycket utan bara läsa!
Betyg 4
2006-06-27 14:44
Att läsa böcker är inte bara en möjlighet till större allmänbildning.
En bra bok tar Dig med på en känslomässig resa som kan liknas vid ett förhållande. En nära, djup och ..... ja, t.o.m sensuell kontakt.

" Vindens skugga " påminner i sin berättarglädje om sydamerikansk litteratur. Livsöden som skruvas upp till en tragikomisk fars.
En fars och pjäs som verkar överdriven ...... men Vi vet ju att verkligheten ändå överträffar Dikten när det gäller mänskliga absurditeter och " felsteg ".

Romanen " Vindens skugga " hyllar boken och det äkta konstnärsskapet.
Ifrågasättandet och det passionerade i en och samma själ.
Boken är förförande välskriven. Det märks att författaren är bekant med allt innehåll i den dramaturgiska verktygslådan.

Jag trodde att jag var tillräckligt härdad, men jag blev tårögd av romantiken i boken.


Betyg 4
2006-07-15 02:23
Vilken underbar bok! Känns som jag har sett en film! Berörde mig på många sätt. Helt klart spännande, berörande, kärleksfull och intressant! Älskar omtänksamheten mellan personerna och de parallella historierna.

Läs!!!
Betyg 4
2006-07-15 14:59
Vilken underbar bok! Känns som jag har sett en film! Berörde mig på många sätt. Helt klart spännande, berörande, kärleksfull och intressant! Älskar omtänksamheten mellan personerna och de parallella historierna.

Läs!!!
Betyg 4
2006-11-06 09:08
Detta är en helt underbar roman. Den handlar om den unge Daniel som kommer över en gammal bok som fängslar honom. Egentligen är det författaren till boken som intresserar honom. Han försöka att ta reda på så mycket som möjligt om författaren och upptäcker att hans eget liv påminner om författarens.

Levnadsödena beskrivs dels parallellt, dels blir de integrerade.

Boken är skriven på ett fantastiskt sätt. Man vill bara läsa vidare hela tiden.
Betyg 5
2006-11-09 07:26
Jag måste hålla med föregående talare. Den är mystisk och spännande samtidigt som den är bitvis plågsam på grund av de stackars människornas öden. Man kommer verkligen i en speciell stämning av den, och det är en bra sådan.
Betyg 4
2007-01-14 11:39
Det här är en bok fylld av mystik. Jag kom snabbt in i den här boken och ville väldigt gärna få veta hur det skulle gå. Man befinner sig för det mesta i efterkrigstidens Barcelona där det fortfarande går att leva på ondska. Spännande bok med mycket känsla.
Betyg 5
2007-03-03 11:09
Det jag inte var beredd på var de hemska, dramatiska och olyckliga människoödena som utspelade sig i den här boken. Det jag tyckte bäst om var skrivspråket som var lättläst och flöt på. Den fanns inga 'utfyllnadssidor' med ordbajsning utan allt höll sig till handlingen. Roligt att man fick lite mer vetskap om varje karaktär och plats och att det fanns en parallell historia. Det blev endå ett rätt snabbt slut. Allt byggdes upp i sin takt men allt hände i stort sett de sista 50 sidorna. Tack o lov slutade det någorlunda lyckligt...annars hade jag bara gett den en trea.
Betyg 5
2007-03-06 20:04
En fullständigt komplett bok! Lika stor som livet självt.
Romanens berättarkonst imponerar stort på mig.
Författaren varvar sorgliga och romantiska skildringar som får läsaren att verkligen känna empati med personerna som beskrivs, samtidigt som det kryddas med finurliga, kvicktänkta och fyndiga repliker och personbeskrivningar som gör det svårt att hålla igen skrattet.

Boken är lika mycket en hyllning till den sanna kärleken, faderskapet och böckernas underbara värld.

Precis som omslaget lovade så var detta en totalt uppslukande berättelse. Missa inte denna pärla. Jag väntar ivrigt på författarens andra bok.

"Vindens Skugga" tillhör redan en av mina tre favoritböcker tillsammans med "Rosens Namn" och "Satansverserna".
Betyg 5
2007-03-29 19:30
En tår föll allt ner för kinden nyss...

Jag har just hört klart sista kapitlet av "Vindens Skugga" av Carlos Ruiz Zafon, hört Jonas Karlssons ord läsa slutet av denna underbart vackra roman.

Visst, det är lite melodram. Visst, de onda är väldigt onda och de goda är väldigt goda. Men jag skiter fullständigt i det. Det här var det bästa jag hört eller läst på länge. Istället för att sitta och svära över köerna på väg till jobbet, har det nästan blivit så att jag inte vill gå ur bilen då jag parkerat i garaget efter morgonens pendling.

Vindens skugga har kallats "spaniens Da Vinci-kod", men enda liknelsen jag kan se är böckernas försäljningsframgång. Det här är lite sliskigt och smörigt, lite otäckt och alldeles underbart....
Betyg 5
2007-03-31 15:28
Daniel Sempere är tio år gammal när hans far tar honom med till de "Bortglömda böckernas gravkammare". Varje besökare i gravkammaren måste adoptera en bok och lova att evigt beskydda den. Daniel väljer Julian Carax bok "Vindens skugga" och blir i det närmaste besatt av att få veta allt om författaren. Julian Carax är en författaren omgiven av mystik. Hans böcker har getts ut på kufiska bokförlag i liten upplaga. De få böcker som finns kvar är en skrämmande främling på jakt efter. Han utger sig själv vara en av karaktärerna i Carax böcker, nämligen djävulen. Alla böcker denna främling lägger händerna på går bokstavligt talat upp i rök. Daniel framhärdar dock med sitt sökande efter fler böcker och finner sig plötsligt indragen i en härva av lögner, svek och kärleksproblem.

Carlos Ruiz Zafóns debutbok "Vindens skugga" har blivit en stor succé. Den säljer i miljonupplagor och har översatts till 19 språk. Författaren hävdar att böcker är speglar av själen och hans själ är en riktig själ(v)istisk! Språket är svulstigt och kan jämföras med intagande av en enorm gräddtårta med jordgubbar. Stundtals är det syndigt gott, men efter ett tag börjar man längta efter friskheten i de få jordgubbarna som finns på toppen. Språket håller heller inte samma kvalité hela tiden, det är växelvis originellt (påminner en smula om Amos Oz) för att i nästa stund vara högst ordinärt. Jag lockades in i boken av det målande språket, men tröttnade av exakt samma anledning. För här finns inga nyanser eller distans till karaktärerna och berättelsens slutmål. Ibland känns boken som en lång predikan och saknar helt den driv som krävs för att historien ska föras framåt. Intrigen är förutsägbar och tunn, vilket man inser när de bombastiska kärlekshistorierna börjar gå en på nerverna. Boken är vacker, men den infyller inte det löfte om spänning och originell intrig som början i historien lovar. Det är uppenbart att denna bok är författarens debutroman. Den hade vunnit på mindre målande omskrivningar, och en konkret genomarbetad intrig.

Jag har full förståelse för att boken blivit väl mottagen. Det är en bra bok som lockar till läsande och eget skrivande. Tyvärr, tvingas jag, efter att ha gått igenom alla kriterier för betygsättning ge "Vindens skugga" ett relativt lågt betyg. På ytan är denna bok en vacker fruktkorg med utsökta frukter. Lika goda är inte frukterna när man upptäcker att de är konstgjorda. Språk är viktigt - men historien är ännu viktigare. "Vindens skugga" får en stark trea i betyg.
Betyg 3
2007-04-24 12:02
En underbar bok. Boken handlar om Daniel son får i uppdrag av sin far att vårda en gammal bok som finns i ett hemligt bibliotek, de bortglömda böckernas gravkammare. Han väljer ut romanen vindens skugga som är skriven av Julian Carax. Julien Carax fängslar Daniel som vill veta mer om författaren. Boken speglar också Daniels eget liv. Det är en äventyrsroman, ett läsäventyr med ett myllrande persongalleri.
Betyg 5
2007-04-28 10:06
(Ljudboken)

När Daniel Sempere är 10 år tar hans bokhandlande far honom med till böckernas kyrkogård. Där får han "adoptera" en bok och på måfå väljer Daniel "Vndens skugga" av den okände författaren Julián Carax.
Daniel blir nyfiken på författaren och ägnar sina kommande år åt att söka information om vad som egentligen hände Julián och varför hans böcker nästan inte går att få tag på - och varför någon reser runt och bränner de få exemplar som finns kvar. Någon verkar vara redo att göra vad som helst för att utplåna de sista spåren av att Julián Carax någonsin existerat.

"Vindens skugga" inleds som en stark femma som ballanserar på gränsen till jordgubbe. Så exalterad blev jag över den 10 -årige bokhandlarsonen som fick adoptera en bok från böckernas kyrkogård. Språket var vackert, visdomen stor. Det var originellt, mystiskt, spännande och nyanserat. Som om Amos Oz och Jonathan Safran-Foer satt sig ner tillsammans och börjat skriva en bok.
Men sedan går det snabbt utför. Snart förvandlas berättelsen till någon svulstig, övertydlig och överdramatisk romantiksoppa med olyckliga kärlekshistorier och skurkar som är helt och hållet onda.
Femtio sidor in i boken känns det som jag läser en helt annan bok och jag saknar med smärta den bok jag trodde jag hade börjat läsa. Nu är språket fattigt, storyn banal och karaktärerna platta och ointressanta.
Det är fortfarande en läsvärd bok, men jag kommer inte ifrån känslan av att jag blev blåst på en fantastisk bok.
Detta är Carlos Ruiz Zafóns debutbok och jag får hoppas på fler böcker där inledningens genialitet får genomsyra en hel bok. Då kanske... .
.

Jonas Karlsson läste in boken och han kändes aningen stel och ovan i rollen som bokinläsare.
Betyg 3
2007-05-03 23:33
I like!
2007-05-29 17:34
helt underbar!
Betyg 5
2007-08-07 00:13
Riktigt bra bok!!
Betyg 5
2007-08-10 13:22
Super bra bok helt enkelt. Måste läsas!
Betyg 5
2007-09-15 20:04
En väldigt fängslande och bra bok. Jag tycker om språket och storyn. Den får en väldigt stark fyra av mig, det kan mycket väl hända att jag höjer den till en femma när jag fått smälta boken ett tag.
Betyg 4
2007-10-11 08:55
Uppslukande roman där man vävs in i historiens olika lager, ger en känslan av att vara iaktagen och mitt i romanen.
Betyg 5
2008-03-09 13:53
Så överskattad. Den börjar bra men blir bara tråkigare och tråkigare för varje sida. "De bortglömda böckernas gravkammare"... en bra idé.
Betyg 3
2008-05-03 18:03
Mycket bra bok.
Fängslande med bra personbeskrivningar.
Läs den !
Betyg 4
2008-05-12 09:32
Spänning,ondska,kärlek,dramatik,historia,ja men det blir litet för mycket av det goda.Det omfattande persongalleriet och de ständiga vändningarna i storyn gjorde att jag inte orkade hänga med så bra efter ca 100 sidor.Denna brist uppvägdes dock litet av att persongestaltningarna och detaljbeskrivningarna var mycket bra.
Trots det en klar besvikelse efter allt beröm den har fått.
Betyg 3
2008-05-12 11:03
Jag blir alltid skeptisk när det kommer en ny bok/författare som "hypas" av media och bokhandlare... Bestseller = skräplitteratur/lyckad försäljningsstrategi liksom... (ja, jag läser det ju lika villigt som alla andra, men har gärna en von-oben attityd till fenomenet ;-) )

Den här gången fick jag dock kapitulera. Historien är verkligen så varm och levande som ryktet sagt. Håller med ovanstående recencent om att det fanns något "filmiskt" över det hela, som lockade till inlevelse och sträckläsning. Är annars inte så förtjust i romantiska historier, men här gjorde den spänningsladdade intrigen boken originell och mysig!
Betyg 4
2008-06-12 15:25
Jag har aldrig läst en bok med så mycket tänkvärda meningar och ordspråk, det får jag säga.
Hade väldigt höga förväntningar på Vindens skugga (vilket för övrigt är ett urlöjligt namn) och får säga att jag blev konfunderad. Jag vet inte riktigt vart jag står gentemot den här romanen. En del av mig vill säga att den är ett mästerverk, en annan del vill säga att den är komplicerad, konstigt uppbyggd och rentav jobbig och stundtals tråkig att ta sig igenom.

Nej, det är något med boken som gör att den inte tilltalar mig. Tyvärr.
Betyg 2
2008-07-02 09:47
Jag tyckte att boken var trög i början. Sedan blev den mer fängslande och jag gilllade allt romantiskt, dramatiskt och mystiskt som författaren bjöd på. Språket var dessutom väldigt bra. Men jag måste nog säga att boken var ojämn och historien för konstruerad. Andå föll jag för romanen och dess karaktärer och ville inte att bokemn skulle ta slut.
Zafón har en stor potential och hans berättarglädje är enorm. Jag hoppas att hans nästa roman blir ännu bättre.
Betyg 4
2008-07-27 12:56
En fantastisk berättelse. Om man korsar miljön i Dickens romaner med människoskildringen hos Dostojevskij så får man grunderna i denna underbara bok. Jag sträckläste den. En undebar läsupplevelse.
Betyg 5
2008-07-28 12:39
Lysande, underbart och mastigt!!!
Betyg 5
2008-12-31 14:54
Annorlunda och mycket bra skriven.
Betyg 4
2009-01-01 10:15
Jag blev rekommenderad boken av ett par svensklärare jag känner. De sa att det var en av de bästa böcker de läst. Jag håller med! Zafon har med ett rikt persongalleri och beskriver målande både deras personlighegt och miljön runtomkring. Han har också fått ihop en historia som inte går av för hackor. Njutningsfull läsning och jag håller med, en av de bästa böcker jag läst i genren.
Betyg 5
2009-01-19 18:26
Jag älskade Vindens skugga! Det är en underbart spännande och nästan magisk bok med ett målande språk och väl skildrade stämningar. I slutet kunde det kännas lite segt ett tag men sedan blev det otroligt spännande igen. Det är en bok för den som vill läsa poetiska, målande, spännande skildringar.
Betyg 5
2009-01-24 12:37
En av mina älsklingsböcker!
En noir bok!
Han bygger upp en stämning och dramatik som känns unik och det är en bok som man inte kan lägga ifrån sig och som stannar med en efter den är läst.
Betyg 5
2009-03-11 18:30
En mycket bra bok!
Spänning, mystik och kärlek!
Betyg 4
2009-05-31 13:30
Klok, mycket bra bok. Svårt att skriva något lika klokt om boken, så varför inte bara läsa den istället?
Betyg 4
2009-07-10 10:39
En utav de bästa spänningsromaner jag läst. Språket flyter på och berättelsen är magisk. Hur stor makt har böckerna egentligen över oss?

Troligen har Zafon läst Dantes "Den gudomliga komedi". Den starka kärleken mellan Penelope och Julian, samt Daniel och Beatrize, påminner om Dantes egen kärlek, men obesvarade, till Beatricce.

Persongalleriet var för övrigt underbart. Min personliga favorit var Fermin. Man drog alltid på mungiporna efter att han fällt sina beskäftiga kommentarer.

Slutet kändes en aning "hollywoodiserat" och brevet som han fick av Nuria verkade visa brist på hur man skulle knyta samman resten utav historian. För övrigt håller jag med resten, läs den!
Betyg 4
2009-07-29 19:07
Väldigt gotisk i sin stil. Studtals blir dock språket lite farsartat i författarens försök att leverera livsfilosofiska citat och nonsensmeningar som låter fina men inte betyder något.

Jag tycker att det är en okej bok, men väldigt överskattad. historien engagerar mig helt enkelt inte särskilt mycket.
Betyg 3
2009-09-08 14:27
En underbart svindlande bok.
Betyg 5
2009-10-27 17:42
vackert språk. annars tyckte jag handlingen var sådär. påminde mig lite om paul auster faktiskt på vissa sätt.
Betyg 3
2009-12-09 18:46
Utan tvekan 2000-talets bästa roman.
Betyg 5
2009-12-30 00:34
Överskattad bok. Ibland tråkig att läsa. Stundtals rolig. Ibland skriver Carlos mästerligt ibland liknar det mycket ungdomsbok. Orealistiska karaktärer.
Betyg 2
2010-10-12 19:36
En härlig bok som har det mesta. Hade lite svårt för den i början men jag är osäker på om det berodde på boken eller det faktum att jag läste första tredjedelen på natten. En stark fyra på gränsen till femma.
Betyg 4
2011-04-27 18:22
Spänningsroman av högsta klass! Författaren låter oss följa huvudpersonen Daniel och hans jakt på vem Julian Carax var. Språket är fantastiskt och berättelsen likaså. Läs den om du vill ha en bok du kommer få svårt att slita dig ifrån!

Jag kan även rekommendera Zafons Ängelns lek som är i samma genre. trots att jag gillar dem båda två så gillade jag nog Ängelns lek lite, lite mer.
Betyg 4
2012-07-08 21:20
Jag har väldigt svårt för den spanska/sydamerikanska traditionen som vimlar av jobbiga och halvtokiga bipersoner. Ingen bok för mig.
Betyg 1
2012-07-30 17:49
Spännande, lite deckarliknande roman som man verkligen drogs in i! Skriven på ett väldigt målande och vackert sätt. En annorlunda och mycket bra roman!
Betyg 3
2012-12-11 15:45
En underbar bok. Läser den för andra gången och har minst lika stor behållning denna gång. Svårt att lägga ifrån sig boken, sorglig men samtidigt en rolig och fascinerande berättelse. Rekommenderas varmt.
Betyg 5
2021-03-06 12:18
Jag bara älskar denna bok. Den var så underbart bra. En ledsam men en underbar historia. Han kunde verkligen skriva Carlos. Synd att de inte blir fler. Jag fastnade för boken. Jag lyssnade på den
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vindens skugga
Liknande böcker:
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Samma Författare: