bokrecensioner boktips

Lolita

Författare: Vladimir Nabokov
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, depression, psykologi, humor, kärlek
Utgivningsår: 1955
ISBN: 9780307474674


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Lolita är romanen om otillåten ''passion''. Om den mer än 40-årige franske emigranten och pedofilen Humbert Humberts besatthet i den knappt tolvåriga Lolita Haze.

Nabokov är mest känd för denna sin roman Lolita år 1955, som chockade många, men som också lovordades för sin humor och stilistik. Boken räknas som en av 1900-talets mest kontroversiella romaner och förbjöds i Frankrike år 1956 - år 1958 och blev inte publicerad i Storbritannien och USA förrän år 1958. Boken filmatiserades år 1962 av Stanley Kubrick.

Dimitri Nabokov, Vladimir Nabokovs son, har i en temperamentsfull minnesskrift "Vladimir Nabokov: A tribute", 1979, försvarat och förklarat sin far. Han påpekar bl.a. att hans far aldrig vann det "det svenska priset". Och faktum är att Nabokov var nobelpriskandidat före men aldrig efter Lolita. Dimitri Nabokov säger: "Hur missförstådd är inte stackars Lolita! Och hur många för- och efterpubertetsprostituerade har inte gått genom pressen i hennes namn!"

Och han berättar med vämjelse om kvinnan som på ett cocktailparty vänder sig till honom med ett insinuant leende och säger: "Hur känns det att ha en snuskhummer till far?" Den intellektuellt kylige arrogante aristokraten Vladimir Nabokov har gått till eftervärlden genom sin bok om den sexuellt tidigt utvecklade trettonåriga Lolita.

Lolita är romanen om otillåten passion. Om den mer än 40-årige franske emigranten Humbert Humberts besatthet i den knappt trettonåriga Lolita Haze. Trots det lyriskt mästerliga språket, de avslöjande kvickheterna om amerikansk mentalitet, trots kritikern Lionel Trillings försäkran om att detta är vår tids stora kärleksroman, är fortfarande nymfettbegreppet ett känsligt kapitel och ämnet explosivt.

Det var en fransk förläggare som gav ut Lolita 1955 – det gick inte i USA. Parlamentsledamoten Nigel Nicholson förlorade sin ställning i parlamentet när han på sitt förlag gav ut Lolita i England och den amerikanske uppburne kritikern Edmund Wilson kunde efter Lolita aldrig samla sig till den planerade studien av Nabokovs författarskap. Men Nabokov kunde tack vare de pengar som strömmade in på Lolita lämna sina tunga akademiska uppdrag och bosätta sig i Montreux i Schweiz.Utdrag ur boken:
"Men mimosadungen – stjärndiset, kroppens stickande skälvningar, elden, honungsdaggen och värken stannade kvar hos mig, och den lilla flickan med sina havsstrandslemmar och sin glödande tunga hemsökte mig allt sedan dess – tills jag till slut, tjugofyra år senare, bröt hennes förtrollning genom att pånyttföda henne i en annan."
Medelbetyg: 4 (19 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lolita :
2004-10-06 05:24
Anses vara en klassiker! Boken gjorde mig väldigt känslosam & jag reagerade med avsmak & verklig ilska. Den rör verkligen om inom mig.

Pedofilen Humbert Humberts övergrepp på 12-åriga flickan Lolita. Nyanserad och mångfascetterad berättelse om hur en pedofil skulle kunna fungera.


Trots det lyriskt mästerliga språket, de avslöjande kvickheterna om amerikansk mentalitet, trots kritikern Lionel Trillings försäkran om att detta är vår tids stora kärleksroman, är självklart fortfarande nymfettbegreppet ett känsligt kapitel och ämnet explosivt.

Chockade många, men som också lovordades för sin humor och stilistik. Boken räknas som en av 1900-talets mest kontroversiella romaner och förbjöds i Frankrike år 1956 - år 1958 och blev inte publicerad i Storbritannien och USA förrän år 1958. Boken filmatiserades år 1962 av Stanley Kubrick.
Betyg 5
2005-03-02 19:09
Humbert är inte bara osympatisk på grund av sin lust till småflickor men också på grund av att han utnyttjar personer för att få sin vilja fram. Men hans arrogans är väldigt underhållande.
Betyg 4
2005-07-03 01:20
första delen var jättebra. gillade de tvära kasten mellan om han skulle få henne eller inte.

citat:
''Ibland när Lolita satt och hängde i en fåtölj med båda benen över armstödet, tuggade på en penna och nonchalant läste sina läxor, lät jag all pedagogisk återhållsamhet fara, drog ett streck över alla våra gräl, glömde all min maskulina stolthet – och bokstavligen kröp på knäna till din stol, min Lolita!''
Betyg 4
2005-11-13 20:35
Boken handlar om känslor och inre stämningen för Humbert Humberts.


En fantastisk bok som har fått mycket fördomar pga. sitt innehåll.
Betyg 5
2006-10-05 21:21
Jag trode att den skulle vara snuskigare än vad den var....
Betyg 4
2006-10-20 23:42
Lolita är skriven med ett fantastiskt språk och bara det gör den värd sitt betyg, men det som fängslade mig mest var den känsla jag fick av den. Man vill kunna döma Humbert som en dålig människa men den hjälplöshet hans passion försätter honom i är samtidigt så sorglig att jag till viss del har sympati med honom. Jag tvingades ge en pedofil ett ansikte och ett inre som gör hans person så mycket svårare att hata.
Betyg 5
2007-05-28 20:30
Det är en berättelse om den mogne mannen Humbert Humberts förälskelse i den 12-åriga flickan Lo. Han skriver sina bekännelser i häktet efter att ha begått ett mord. Han beskriver sin livslånga kärlek till nymfetter, en viss typ av unga flickor, och hur han gifte sig med en änka för att få komma hennes 12-åriga dotter närmare. När änkan dör så kidnappar han Lo och tar med henne på en vansinnig lustresa kors och tvärs över kontinenten. Jag blev inte speciellt tagen av boken, istället fick jag äckelkänslor när jag läste den. Lolita beskrivs som en utmanande 12-åring som vill vara med på det hela, boken nästan rättfärdigar det som Humbert utsätter Lo för.
Betyg 3
2007-07-18 22:49
Skriven med mycket humor det tunga innehållet till trotts. En av de roligaste stunderna är precis i början när en "emigrantryss", före detta överste och hans första frus älskare pissar i hans toalett utan att spola och Humbert jagar efter honom för att ta ut blodhämnd för denna skymf. Boken är än pervers, än sorglig och än hysteriskt rolig.
Betyg 4
2007-08-05 22:48
Som källarflicka och tonårigt offer till den pedofil som arbetade som läkare (utan läkarlegitimation) i 25 år vid Stockholms stads Barnavårdsnämnd fick jag boken Lolita skickad till mig av förövaren tillsammans med ett brev där han skrev att den handlade om oss. Numera, som författare till en "motbok" har jag läst Lolita på nytt, dels för att undersöka den påstådda storheten i Nabokovs författarskap, dels för att få underlag till föredrag om fenomenet Lolita. Nabokov talar om "nymfetter", men det är "lolita" som stannat i folks medvetande. Men vem den verkliga Lolita är undgår läsarna när hon filtreras genom sin förövares blick. Boken är en satanisk studie i manipulation. Man kan anta att en psykopat för pennan. En pedofils själsliv normaliseras. Lolita, ett bortfört barn, utnyttjas hänsynslöst med avbrott för floskulöst blomsterspråk mellan övergreppen. Läs gärna Flickan i källaren, Silverfisken och Trasdocka för att få lite perspektiv på Lolita. Om Lolita inte längre är en fantasibild, framkallad av en pedofil utan en liten människa med egen kropp, egna känslor och egna ord kanske lovorden inför Vladimir Nabokov tystnar.

En tyst minut för Lolita, således!

(Pedofiloffer förkortar för det mesta sina liv med självdestruktivt leverne, drogmissbruk, självmord osv. Överlevande, åldrade "lolitor" är sällsynta.)
Betyg 2
2008-06-12 12:32
Jag känner mig bedrövad när jag läser Yvonne Domeijs recension och mitt hjärta blöder för dig. Hoppas du är lycklig nu och att förövaren fått vad han förtjänar.
Detta är en bok som fick mig att bokstavligt talat må riktigt illa. Jag plågade mig igenom den (speciellt sista halvan, som mestadels är ointressant och tråkig). Men jag tänkte hela tiden att jag måste avsluta den, för att kunna förstå hur en människa som Humbert Humbert egentligen är funtad.
Ordet "Lolita" fick en helt ny beydelse för mig efter att jag stängt igen boken.
Den är helt unik, fruktansvärd och många gånger har man lust att slänga ut boken genom fönstret, för man blir så förbannad.
Detta till trots är det en bok som borde läsas. Detta är inte en kärlekshistoria, detta är en faktabok om hur en pedofil tänker och handlar. En Lolita är ingen ung, djärv retsticka. Hon är BARA vad en pedofil SER - inget annat.
Betyg 4
2008-10-23 18:55
Ganska intressant läsning, även om jag hade fördomar mot boken innan jag läste den. Humberts Humberts dråpliga självironi gör boken uthärdlig, trots temat.
Betyg 3
2009-05-07 11:05
Humbert Humbert. Vilket namn, vilken människa!
Betyg 4
2012-09-18 08:50
Jag minns hur attraherad jag var av min mammas killes kompis när jag var tretton. Att ligga med honom hade knappast känts som ett övergrepp. Boken ja, är ypperligt skriven och självklart anser jag att Humbert är en riktigt osympatisk och beräknande människa som dock i slutet visar på andra sidor, när han inser att han fortfarande älskar Lola, trots att hon inte är flicka längre, och kommer att fortsätta att göra det.

Boken och filmen från 1997 ger olika bilder av Humbert. I filmen porträtteras Humbert av Jeremy Irons och jag kan mycket väl förstå att Lolita blir attraherad av honom. Vad hon ser hos den otäcke Quilby eller vad han heter är däremot en total gåta.
Betyg 5
2017-12-04 06:26
Lolita är ingen lättläst bok, språket är gammalmodigt och gör att man lätt tappar bort sig och man blir fort trött när man läser. Men handlingen är jätte bra. Det finns ett djup i boken och fast ämnet är frånstöttande lämnar boken mycket plats för eftertanke. Huvudkaraktären är förövaren, och det är jätte intresssnt att följa hans tankar och vad som föregår i hans inre.
Lolita (offret) 12 årig flicka är inget typiskt offer eller så är hon det men inte som vi vill föreställa oss ett offer för pedofilism.
Det är inte svårt attförstå varför denna bok har blivit en klasiker
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Lolita
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Pissråtta
 D. Renklint
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
Samma Författare: