bokrecensioner boktips

Vit oleander

Författare: Janet Fitch
Genre: Roman
ISBN: 9176437035


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Astrid är tolv år gammal då hennes mamma döms till livstids fängelse för mord. Bakgrunden till det kallsinniga brottet är tragisk - men har en grym logik. Ingrid Magnussen, den begåvade poeten som med sin kvicktänkthet och svala skönhet förtrollar och manipulerar omgivningen, kan omöjligt acceptera ett omvänt marionettspel. När älskaren sviker brister allt. Utan en tanke på dotterns framtid verkställer hon sin skoningslösa hämnd.

För Astrid väntar en helt ny verklighet då fängelseporten slår igen bakom modern. Som ett av Los Angeles tusentals fosterhemsbarn flyttar hon flera gånger under tonåren. Nya hem, nya fosterföräldrar, vitt skilda världar med helt olika krav och regler - att bara överleva är ibland en konst.

Men för Astrid innebär det också en oanad möjlighet. Med varje dyrköpt erfarenhet följer en ny pusselbit till hennes eget inre landskap och med växande självtillit börjar hon utforska och ompröva relationen till modern. Då Astrid vid en ny rättegång ombeds vittna till moderns fördel är svaret inte givet...

Osentimentalt och samtidigt oändligt gripande, med värme, humor och en stilistisk skönhet som imponerar debuterar Janet Fitch med 'Vit oleander'.

Medelbetyg: 4,12 (24 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vit oleander :
2003-10-22 00:04
En favoritbok helt klart.Den är en väldigt gripande bok med mycket poesi,värme och humor. Jag såg filmen idag och den kan jag med rekomendera.
Betyg 5
2003-11-07 11:11
En "Oprah bok" och mycket välförtjänt med.
Betyg 4
2003-11-07 12:04
En gripande bok om lilla Astrid som tidigt får ta en viktig roll i en djup tragisk händelse.
En målande berättelse om en ung människas livsöde!

Klart läsvärd!
Betyg 5
2003-11-18 21:33
Vad jag minns en väldigt vacker och målande bok med intressanta karaktärer och fängslande historia.
Betyg 4
2004-03-08 18:53
den var helt underbar! fast den sorligaste boken jag läst. klart värd att läsa.
Betyg 5
2004-07-02 15:43
Skandinav ättade Astrid och hennes konstnärliga mamma Ingrid lever ett vagabondliv. Invävda i den magiska verklighet som Ingrid skapar i brinnande ord är hon livets medelpunkt för sin unga dotter. När Ingrid blir övergiven av en älskare slår allting över. Hennes romantiska illusioner krossas och hon blir dömd till livstids fängelse för berått mord. Hennes tretton åriga dotter lämnas vind för våg och hamnar i ett efter annat fosterhem. Samtidigt som hennes barndom långsamt nöts bort inser hon sanningar om sig själv och om sin moder som hon helst hade velat slippa. När hon många år senare kan utgöra huvudvittne i en rättegång som kan befria Astrid från fängelset är det jakande svaret inte givet.

En fantastisk debutroman som utmärker sig genom sitt målande och poetiska språk. Man kan finna beröring punkter mellan Filch och Joanne Harris, då bådas berättelser formligen sprakar av mästerligt återgivna sinnerligheter. Tyvärr är det också bokens svaghet. Överflödet av ord ger en stark romantisk stämning som gör att berättelsen känns mindre realistisk. Den påminner mig delvis om de romaner jag läste som tonåring av Virginia Andrews. Ingen kan betvivla författarens begåvning, men den bör finslipas en aning.
Betyg 4
2004-07-24 12:40
Mycket bra. Tycker om böcker som låter en dras med in i sin värld och som känns så äkta att det hade kunnat vara sant.
Betyg 4
2005-01-07 17:28
Detta är en debutroman av Janet Fitch, vilket jag verkligen förundras över. Den är både vacker och hemsk. Det känns som om varenda mening har något vacker i sig även i de mest hemska stunder.
Vit oleander är inte allt för lättläst, men inte för svår heller. Om man kom in i handlingen var det inte svårt att hänga med, men ibland blev det ganska många namn att hålla reda på. Ändå är detta en av de böcker jag verkligen tycker att alla borde läsa. Absolut en klassiker.
Betyg 4
2005-07-23 23:34
En fashinerande bok på många sätt. Framför allt uppskattade jag förändringarna huvudpersonen genomgick varje gång hon bytte fosterfamilj. Helt klart läsvärd. 3+
Betyg 3
2006-01-29 14:25
Boken handlar om en 12-årig flicka som har en väldigt djup relation med sin moder. modern jobbar som konstnär. Astrid,som flickan heter är väldigt beroende av sin mamma, som heter Ingrid. När Ingrid en dag träffar en man och senare mördar honom vänds Astrids liv upp och ned. Ingrid åker i fängelse och Astrid skickas till ett fosterhem. Några år senare har Astrid bott på ett många olika fosterhem och hos många olika fosterfamiljer. Hon växer som person och får en allt starkare personlighet. Hon är med om många hemska och hjärtskärande upplevelser. Språket i boken är poetiskt och skönt att läsa. När Ingrid skall släppas ut ur fängelset och Astrid ombeds att vittna för Ingrids välbefinnande är hon inte säker på att hon vill.
Denna bok beskriver en otroligt stark flicka och en djup mamma-dotter realtion som plågas med många upplevelser som får det att knaka inombords.
Den är en av de bästa böcker jag läst.
Perfekt att läsa hemma i lugn och ro och filosofera om,
tänka sig in i personerna och deras handlingar och begrunda över om deras val är rätt eller fel.
Betyg 5
2006-05-23 13:22
En bra bok som är värd att läsa. Den innehåller kärlek, humor och överlevnadsintinkt. Den här boken visar hur hårt en människa kämpar för att överleva, när allt känns hopplöst. En mycket bra bok.
Betyg 4
2006-11-01 23:04
En imponerande debutroman! Vad är det då som gör den så bra?

Ja, det är det lyriska språket som aldrig blir för mycket. Persongalleriet som är så varierande och levande. Och själva storyn såklart ,som aldrig blir stillastående och som innehåller så mycker sorg om en flicka som gör allt för att bli sedd. Som glömmer bort vem hon själv är i sin ivran att passa in i de familjehem hon slungas in i.

Jag saknar Astrid efter att jag läst ut boken. Och boken kommer att stanna kvar länge i mitt medvetande.
Betyg 5
2007-01-28 14:57
Hej!
Detta var ingen bok som jag tyckte om. Jag tycker den är mörk och dyster. Det känns inte som om det finns något hopp...
Betyg 3
2007-04-20 16:45
En gripande bok med fina personskildringar. Det är en känslig skildring av en mor-dotter-relationen och en uppväxt som skiljer sig från det vanliga.
Betyg 4
2007-06-14 23:03
En bra och gripande bok, man blir så ledsen när man läser om Astrids liv och hur hon flyttar hit och dit. Men man gläds åt att hon är en kämpe och att hon trots allt klarar sig.
Betyg 4
2008-06-12 10:27
Mycket gripande, påminner om boken "Blackbird" av Jennifer Lauck. Jag rekommenderar denna bok varmt.
Filmen efter boken är dock helt värdelös.
Betyg 4
2008-07-02 16:55
Se filmen också.
Betyg 4
2008-10-01 16:38
En debutroman skriven efter tjugo-års-författande. Och det märks att här har vi en som kan skriva. Vilken vacker stil! Språket är fantastiskt och karaktärerna realistiska och trovärdiga. Jag blev så ledsen av allt som Astrid gått igenom. Jag har själv en tonårsdotter och vill inte tro att så lever många fosterhembarn i LA. Men Fitch är aldig sentimental och då är det lättare att man som läsare kan stå ut med allt elände i romanen. Jag kommer att bära med mig Astrid länge.
Betyg 4
2009-02-24 11:49
Nejnejnej. Inte alls en bok för mig! Ledsam skildring av en egoistisk mamma som på alla möjliga sätt utnyttjar och exploaterar sin dotter.
Betyg 2
2009-02-24 14:22
En underbar berättelse om att släppa taget.
Betyg 4
2015-06-05 08:14
Vilket språk! Väldigt vackert skrivet med fantastiska metaforer. Men lite för mycket elände för att jag fullt ut kan njuta av boken.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vit oleander
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom